Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Matěj »

Kde to všichni žijete, že máte omezený provoz aut? U nás pořád stejné, běžný standard. Jen jsem ráno tedy zahlédl několik řidičů, co byli v autě sami a zároveň měli nasazenou roušku (ale zase lepší nosit pořád, než vůbec, aspoň si ji nekontaminují).
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od pepaf »

Nový příspěvek od jipii » 17.03.2020 20:28

k uzavření OT: diskuze k desinfekce jednorázových respirátorů je ve vlákně zde:
viewtopic.php?f=19&t=1992&hilit=respirator&start=200
...v rychlosti, konsensus byl dát respirátor do dvou igelit. pytlu a na hodinu "péct" v troubě nebo sušičce na 90 stupnu. Odeálně mimo obytnou zonu, kvůli omezení roznosu po bytě ventilátorem.
No snad nikdo nebude brát tu Tvojí "radu" vážně ...
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Nevim, zda to sem uz nekdo nedaval, ale protoze se k tomu trochu rozepisu, tak to prip. postnu znovu. Naprosto brilantni clanek dvou doktoru z Bulovky, zalozeny na zkusenostech z Cech.

https://www.lidovky.cz/relax/veda/velky ... _domov_ele

Nejdulezitejsi info z clanku:
"My zdravotníci ale vidíme, že většina nemocných s prokázanou koronavirovou infekcí má jen lehce zvýšenou teplotu a k tomu známky zánětu nosohltanu, čili rýmu, mírné bolesti v krku a někdy i kašel. Nejsme tedy schopni podle projevů nemoci vytipovat osoby, které prodělávají koronavirovou infekci, a odlišit je od lidí s běžným nachlazením."

To je naprosto zasadni. Dosavadni informace WHO, ktere prebiraly vsechny informacni kanaly, tvrdily, ze u koronaviru se nevyskytuje ryma. Neni to pravda. Zda je pricinou odlisna geograficka poloha, jina rasa oproti Asiatum nebo cestou vir zmutoval (prozatim potvrzeny 2 ruzne mutaci viru), nelze zatim urcit. Pro nas to znamena, ze padla posledni "jistota": neboj, kejcham, muzes byt v klidu...

Druhou podstatnou informaci je fakt, ze prubeh nemoci je zrejme primo umerny mnozstvi viru, jimz se nakazite. Je to logicke - organismus potrebuje asi 7 dni, aby poznal jemu dosud neznamou infekci a zacal vyrabet specificke protilatky. Stihne-li se do te doby virus kvuli vyssimu poctu jednotek, ktere do organismu vstoupily, namnozit do nepristojneho mnozstvi, organismus to jen tezko zvladne. Pak vetsinou nasleduje cytokinova boure (prehnana imunitni reakce), ktera je jednim z hlavnich mechanismu nicicich plice.

Dnes v noci nejspis pocet novych pripadu dosahne stovky (i pres to, jak malo se testuje), one magicke hranice, od niz jiz neni mozne trasovat jednotlive kontakty (psala jsem to tu nekde driv, nechce se mi to ted dohledavat). Cili dnes nastane ten zlom, kdy nam graf zacne prchat vhuru do nebes. Zitra by melo v CR pristat letadlo se 100 tisici korejskych/cinskych rychlotestu. Pres den to budou vybalovat a rozvazet, ve ctvrtek tu budeme mit prvni nasobne narusty zjistenych pripadu. To vyvola znacnou paniku - vlada s tim urcite pocita, ale lidi ztrati pocit, ze ta jejich ctvrt, ulice, je jeste bezpecna.

Volkwagen ma ve svych tovarnach ve Spanelsku, Italii a Nemecku zrejme tak vazne problemy, ze jej prinutily od zitrka zastavit vyrobu v celem koncernu. Dusledky, kam se dostaneme s opatrenimi nebo bez, rozdil bude jen v tom, kdy.

Na 20 obcich si vlada prave zkousi "karantenu v karantene". Ano, to, cim si ted prochazi Litovel a spol., ma uz charakter nejake ucinne bariery. 20 tisic uhlidate, ale zkuste uhlidat celou republiku... I kdyby vlada nasadila vsech 25 tisic vojaku vcetne ouradu, i kdyby povolala AZ, nezvladne ucinne ohlidat ani hranice CR. Co by ale tenhle pocet uz zvladl, je ucinna kontrola lidi, kteri maji byt v karantene nebo na nemocenske, aby nevyrazeli na in-liny nebo prirodni "poutni mista". Svejkovani na strane jedne a neodpovednost stale jeste pomerne velke casti lidi na strane druhe je ted nejdulezitejsim faktorem, ktery je treba jeste "osedlat". Protoze moc dalsich moznosti (krome "prirozeneho vyberu" dle vzoru GB) uz neni.

Krizovej stab uz ted ma na povel Prymula, nemusi se ohlizet na nejaky politicky konotace. To je asi ta nejlepsi zprava dneska. Ten sice vi, ze je jeste brzo na to, aby byly videt vysledky prozatimnich karantennich opatreni, ale vsechny ostatni okolnosti hrajou proti. Nemusi se asi nic extra zprisnovat, jenom by to chtelo dusledne kontrolovat dodrzovani stavajicich opatreni. Kontrolovat karantenare a sazet exemplarni tresty. Vyuzivat jak pokut, tak zalob za trestne ciny sireni infekcni choroby. Je moc hezky, jak se lidi solidarizujou s rouskami apod., ale ti nesolidarni muzou vsechny snahy poslat do kelu a jeste nam pekne zatopit. Karantenu bude treba prodlouzit na min. 2, ale lepe na 3 nebo vice tydnu, ale jestli by mela byt snaha slusne vetsiny torpedovana na nic se neohlizejicimi individuy, velmi lehce by se ochota vetsiny snaset potrebna omezeni mohla vytratit. A pak potes koste...

P. S. Pristi tyden by se konecne ten virus mohl objevit v Ordinaci, tam to jeste nebylo :-D
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Michal S.
Příspěvky: 144
Registrován: 12.02.2013 16:28
Bydliště: Zapadákov

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Michal S. »

ramm píše: 17.03.2020 18:38 Vycházím ze skutečnosti, že virus přežije mimo tělo hostitele 9 dnů
Zatím jsem nepřispěl do tohoto chaotického vlákna ...a to nechci zlehčovat různá prohlášení..,
ale nezdá se mi , že by shluk proteinů přežil tak dlouho bez buňky. Život viru je možný pouze v buňce. To by tahle korona musela být fakt echt GMO, ale to už jsme v konspiracích a taky OT.
Uživatelský avatar
Respirateur
Příspěvky: 142
Registrován: 31.01.2020 10:11

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Respirateur »

Michal S. píše: nezdá se mi, že by shluk proteinů přežil tak dlouho bez buňky.
Jak přežil? Ono to žije? Je to neživé, tak to ani nemůže umřít. Max se rozpadnout. Je to strojek z bílkovin a tuků o nanorozměech s programen vyrábět kopie.
„Člověk, na nějž nadávají blbci, je hoden důvěry.“
Jean Paul Sartre
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Tonda »

Jak vnímáte ten hype okolo roušek?
Osobně mi z toho začínají vstávat vlasy hrůzou. Přijde mi, že to v lidech buduje falešný pocit bezpečí - "mám roušku, tak můžu na poštu, do obchodu, do lékárny".

Během tří dnů jsme úplně rezignovali na veškerou ochranu?
Místo certifikovaných FFP3 respirátorů stačí hadr s gumičkou?
Hygiena při výrobě je věc další. Kdo kontroluje, že roušky nešije nakažený? Že si místo ochrany na hubu nedám kontaminovaný hadr?

Nechápu. Respilon má problém s certifikací roušek které by mohly účinně fungovat, ale vláda, média i odborníci masivně propagují distribuci nastříhaných hader s gumičkama :hand
Za mě Švejkovina v praxi. Jediný pozitivní přínos vidím v tom, že už si mě v OM-90 lidi jenom prohlížejí, foťáky už nechávají v kapsách. Už nejsem exot, už mám gumovou "roušku" :head
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od pepaf »

Jak se dostane zboží - testy, respirátory a pod. - do ČR a kdo řešil, kdy a jak ...zajímavé

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/oper ... paign=null
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Nemocniční studie s virem chřipky ukázaly, že rozdíl mezi rouškou a respirátorem nebyl až tak významný, jak by se asi čekalo. Rouška poskytla překvapivě dobrý ochranný účinek. Rouška taky brání tomu, aby si člověk šahal tolik na obličej. Kdyby se včas zavedlo, že kdo nemá roušku, nesmí mezi lidi, tak by se nejspíš z exponenciály Italského typu podařilo udělat značně pomalejší nárůst.
Balík od PPL jsem přebíral s rouškou, chlap z PPL měl taky roušku :yes
Riziko vzájemné nákazy jsme tím snížili tak o 85 až 90 procent oproti stavu bez roušek, což je sakra dobrý.
Michal S.
Příspěvky: 144
Registrován: 12.02.2013 16:28
Bydliště: Zapadákov

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Michal S. »

Respirateur píše: 17.03.2020 22:02 Jak přežil? Ono to žije? Je to neživé, tak to ani nemůže umřít.
Samozřejmě, že TO žije, jinak by se TO nemnožilo a nešířilo, al POUZE v buňce :shock:
A umřít TO může...bez buňky.
Uživatelský avatar
Fraktál
Příspěvky: 263
Registrován: 25.04.2013 17:56
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Fraktál »

Pan ministr se právě vymlouvá na ČT...tak, jak jsme tady před časem předpokládali:

"Nikdo nemohl tušit, nikdo z nás nemá tu křišťálovou kouli..." atd. :head
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Tonda »

OT : Zdrojový kód software - počítačového viru také nežije a přesto se šíří. A potřebuje hostitele - počítač. A jde smazat / "zabít" - třeba zničením média na kterém ten kód je.
tygrsdrakem
VIP
Příspěvky: 579
Registrován: 01.06.2013 18:23

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tygrsdrakem »

@Tonda: To je taková módní vlna. U nás doma se taky šije. Máme FFP3 respirátory, Respilony, dvě polomasky, ale stejně se šije... No co, kdo si hraje nezlobí a aspoň si všechny holčičky zvyknou, že mít něco na hubě není nic divnýho. Ono to má nějaký pozitivní edukační dopad. Akorát jsem vydal nařízení, že v rouškách se chodí toliko na procházky v otevřeném prostoru a se zajištěným odstupem. Jinak děti nikam a dospělí v Respilonu (obchody a tak).

Prostě je třeba pochopit, asi tak půlka lidstva prostě uvažuje jinak.
Naposledy upravil(a) tygrsdrakem dne 17.03.2020 22:29, celkem upraveno 1 x.
„Naši experti tam provedli pár vrtů, a zjistili, že je tam ohrožena demokracie."
Uživatelský avatar
Respirateur
Příspěvky: 142
Registrován: 31.01.2020 10:11

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Respirateur »

konečně rozumný příměr Tondo :yes
„Člověk, na nějž nadávají blbci, je hoden důvěry.“
Jean Paul Sartre
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Bill Masen »

Fraktál píše: 17.03.2020 22:20... Nikdo nemohl tušit, nikdo z nás nemá tu křišťálovou kouli...
Proforma, Proforma jí má. Proforma na hrad. :rock
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

:rofl
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 1585
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Grunt »

tygrsdrakem píše: 17.03.2020 22:27 Prostě je třeba pochopit, asi tak půlka lidstva prostě uvažuje jinak.
Já v tom nevidím problém. Nezapomínejte že i FFP3 nestojí na ničem jiném než na filtrační textilii, který je přešitá přes nějakou kostru/skelet. Jednoduše bych to odpáral, přes nějaké cvočky nebo přímo to našil pod tu bavlnu a v podstatě z toho bude filtrační respirátorem s předfiltrem s motivama srdíček v růžové barvě. Akorát se přes to bude hůř dýchat než přes porézní bavlnu.
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od pepaf »

Ne všichni ministři jsou stejní...někdo umí asi víc. Snad to vše snad konečně "klapne"
https://www.lidovky.cz/domov/diky-vazba ... _domov_tmr
Uživatelský avatar
Jason
Příspěvky: 662
Registrován: 19.11.2012 11:30
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jason »

Zase porusuji svoje predsevzeti sem nereagovat ale neda mi to. Opet.

Musim m tem rouskam - i kdyby de riziko nakazy snizilo o10%, tak sr to pocita ne?! Tedy alespon za mne. A kdyz clovek nebude uvazovat jenom sobecky tak kazdy muze ochranit ostatni. Cim vic lidi to udela...

A druha vec - nemyslite ze je v teto dobe je jakykoliv projev lidskosti k dobru?! Ze clovek taky uslysi neco pozitivniho?! Je mi jasne ze zde na foru jsou jenom tvrdaci (kteri v noci proskakuji s kosou oknem kdyz nekdo zazvoni, buduji si doma kryty ktere vydrzi primej zasat atomem, nejradeji by zavrazdili svpje deti aby je nenakazili atd..) kteri se celej zivot tresou na to az prijde nejaky pruser aby mohli vyahnout svoji vybavu. Ale v normalnim svete kde zije vetsina z nas to chodi trosku jinak.

Sorry za OT ale nedalo mi to
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2925
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bacil »

Odjinud...

Analýza vlivu krevní skupiny na nákazu
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20031096v1

Neodporúčané postupy a liečivá
https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 2/fulltext
Clinical evidence does not support corticosteroid treatment for 2019-nCoV lung injury

Analýza výdrže Covid19 na růzých površích
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

Obrázek
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Tonda »

Já nepochybuji že to má nějaký význam a klidně bych byl pro aby to bylo povinné pro lidi kteří musí ven a nemají respirátor, ale vadí mi jak se to prezentuje jako jakési řešení. Lidé mají díky tomu pocit že je to chrání. Nechrání je to. Chrání je jedině respirátor, nebo karanténa.

Vidím to na svém okolí. Dokud nebyly roušky, rodiče seděli doma, báli se a nákup si nechali vozit. Dnes jim obec do schránky hodila roušku a už vymýšlejí jak půjdou do sámošky pro pečivo atd.

Chápu, že rouška sníží riziko nákazy, ale aby díky tomu nebylo v ulicích 2x více lidí než bylo nutné a finální počet nakažených se naopak nezvýší.

To že 99% procent lidí neví jak mají roušku správně používat a ošetřovat je další věc. Klidně si tím můžou situaci ještě zhoršit. Nakonec o možnosti pomnožení bakterii v dlouho používané roušce píše i sám Prymula.

Já jsem zastánce opravdu funkční ochrany, nebo absolutní izolace. Polovičaté řešení se vždy vymstí.
Odpovědět