Wu-chanská blokáda

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od proforma »

:lol: :rofl
Kdyz my nesmime ani napovidat... :)
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od Bill Masen »

Fabe, vím že na ty statistiky moc nejsi, ale dalo by se vytáhnout kolik se zde pohybuje hostů od 22. ledna s
porovnáním s předchozí dobou a kolik je od tohoto data nových členů?
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od proforma »

Kolik hostu, netusim, ale od 22.1. je tu okolo 120 novych clenu, viz zalozka Clenove, filtrovani podle data registrace :-)
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od Bill Masen »

Hostů je tu teď 51, to není málo. Ve všech třech vláknech, blokáda, v Evropě a v ČR to je skoro sto padesát.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od Maric »

Nejvíce zde současně bylo přítomno 363 uživatelů dne 16.02.2020 7:10
Uživatelský avatar
J-e-n-n-y
VIP
Příspěvky: 872
Registrován: 26.03.2015 8:56
Pohlaví: žena
Bydliště: Novojičínsko

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Koronavirus v Jižní Koreji anebo co dělá Korea jinak?

Dosud musela každá jiná země s výrazným ohniskem zavést drastická opatření, jako je úplné uzavření epicentra nákazy nebo uzavření hranic nebo podniků. Korea je zatím jedinou zemí s velkým ohniskem nákazy, která situaci zvládá a to bez takových drastických opatření.

Co tedy dělají jinak?

1) Otevřená a transparentní komunikace s občany

Korejská veřejnost proaktivně spolupracuje, protože má pocit, že přesně vědí, co se děje a co se s tím dělá. V Koreji dostáváme každý den velmi podrobné informace, ne jako v České republice, kde mám pocit, že jsme do značné míry drženi ve tmě. Například v prvních několika týdnech, kdy bylo ještě nakažených méně, jsme dostávali na náš mobilní telefon denně několik sms zpráv, které nás podrobně informovaly o všech nových případech infekce a také o tom, kudy ten infikovaný třeba jel autobusem nebo vlakem přesně odkud, kam a v kolik hodin, a aby se lidé, kteří jeli stejným spojem přihlásili k testování. Nebo například jsme dostali sms zprávu o tom, ve kterém kině byl nakažený který den, přesně v kterém sále a v kterém sedadle seděl, aby se mohli lidé, kteří byli v podobnou dobu ve stejném sále přihlásit k testování.

Proto si myslím, že nebýt Šinčonji, sekty, která nákazu pak rozšířila, tak by ani koronavirus v Koreji pořádně nepropukl. Porovnejte toto s Českou republikou, kde ani nemáte možnost se dozvědět, jestli jste se s nakaženým někde nepotkali a vlastně ani kolik nakažených vlastně ve vašem městě je.

Teď, kdy už jsou v Koreji nakažených tisíce, už nedostáváme smsky o každém jednotlivém případu, jen o těch zasádnějších, ale je možné přesné informace dohledat na webových stránkách – podrobnosti u každého případu, kde byl a kudy se pohyboval v posledních dnech.

Další věc je, že zatímco v Čechách se dočkáte možná 5-minutového rozhovoru s Babišem nebo ministrem o docela povrchních informacích, v Koreji máme dvě tiskové konference denně, z jichž ta, kterou sleduji pravidelně je většinou 40 minut až hodinu, kde šéfka centra pro kontrolu nemocí (instituce, která má v Koreji na starosti řízení všeho ohledně koronaviru apod.) odpovídá novinářům na podrobné dotazy. Záznam je pak k dispozici občanům v mediích nebo na youtube, takže máme pocit, že víme přesně, co se děje a můžeme si pak udělat svůj názor a jsme v klidu.

2) Testování

Korea testuje jako zatím nikdo jiný na světě. Testují i asymptomatické z rizikových skupin, aby se podchytilo šíření. Další důvod pro tak masivní testování je i to, že podle statistik se zatím potvrzuje, že jedním z důležitých faktorů, který snižuje úmrtnost je i rychlé odhalení a rychlé zahájení zdravotnických intervencí u pacienta.

Už minulý týden byl počet provedených testů přes 190,000. Korea dělá v průměru 12,000 testů denně, ale kapacita je až 20,000 testů denně. Co se týče přesnosti testů – jedna z otázek, kterou jsem zatím neslyšela, že by se v ČR někdo zabýval – tak původní účinnost testování (metoda, která byla předána z Číny) byla účinná prý jen na 30-50 procent. Korejská vláda vyzvala nejen státní ale i soukromé specializované instituce, aby se podíleli na rychlém vývoji testovacího kitu lepší kvality. Výsledek je, že momentálně je přesnost testovacího kitu používaného v Koreji přes 95 procent a čas potřebný na vyhodnocení výsledku byl snížen z 24 hodin na 6 hodin včetně času potřebného na převoz vzorku do laboratoře. Tyto korejské testovací kity jsou teď používány např. v Německu a Itálii.

V Koreji máme momentálně 117 laboratoří (informace z 9. března), které testy vyhodnocují. Odebírání vzorků je prováděno na mnoha místech (přesné číslo nemám) a různými způsoby – např. tzv. Drive-Through testing, kde vjedete autem, nevystupujete, a specialista vám odebere vzorky okýnkem, během toho, co sedíte v autě, čímž se snížilo riziko přenosu nákazy na další lidi a také skoro 6x zvýšila rychlost s jakou je možné vzorky odebírat. Momentálně byl již v Koreji otestován 1 člověk z každých 250 (údaj z 9. března).

3) Velmi dobré zdravotnictví, výborné technické vybavení a připravenost

Korea má zkušenosti ze SARS i MERS, specialně MERS krize z roku 2015 zanechala hluboké stopy a to přispělo k tomu, že byly vypracovány krizové plány a manuály a celkově se epidemiologická připravenost rapidně zvýšila.

Co se týče kapacity nemocnic - protože zatím není možné na specializovaná oddělení (pokoje pod negativním tlakem, které brání šíření nákazy dále po nemocnici) přijmout všechny paciety (kapacity se ale neustále navyšují), proto jsou na specializovaná oddělení přijímáni pacienti s těžším průběhem a pacienti s lehčím průběhem jsou přijímáni do méně specializovaných prostor. Momentálně asi 2000 pacientů čeká na hospitalizaci, ale jsou monitorováni několikrát denně, aby se zachytily varovné znaky zhoršujícího se stavu. Co se týče vybavení a specializovaných pokojů a přístrojů, tak je zatím víceméně dostatek (údaj z 9. března) a neustále se navyšuje.

Je nutné ale vzít v úvahu to, že Korea už před epidemií měla jednu z nejvyšších poměrů nemocničního vybavení na občana na světě a přesto to nebylo úplně snadné. Stalo se i to, že sanitka vezla pacienta v kritickém stavu, který neměl koronavirus (už si nevzpomínám co mu bylo), 7 nemocnic ho odmítlo, že mají plno, a než se podařilo najít nemocnici, která by pacienta přijala, tak pacient zemřel. Tady je vidět, že koronavirus je hrozba i pro ty, kteří se třeba ani nenakazí. Je jedno co vám je, pokud nemocnice nebudou mít kapacitu, je to problém pro všechny.

V poslední době se hodně řeší problémy s tím, že lidé, kteří potřebují ošetření, ale jsou původem z postižené oblasti jsou odmítáni nemocnicemi kvůli obavě z potenciálního přenosu nákazy a z potenciální karantény pro danou nemocnici (už se mnohokrát stalo, že kvůli potvrzení nákazy museli úplně uzavřít celé oddělení nemocnice). Tento problém zatím vyřešený není, uvidíme, jak se s tím poperou.

Další věcí, kterou zavedli jsou tzv. “bezpečné nemocnice“, a to jsou zařízení, kde nepřijímají pacienty s žadnými příznaky dýchacích onemocnění nebo kde jsou tito pacienti odděleni do úplně separátních bloků, tak aby ani vchod nebyl stejný, aby nenakažení lidé mohli s důvěrou přijít do nemocnice a nemuseli se bát, že budou čekat hodinu v čekárně s někým, kde na ně bude kašlat. Samozřejmě, ani tohle není dokonalé. Asi predevčírem museli jednu „bezpečnou nemocnici“ zavřít, protože zjistili, že tam mají nakaženého, který byl asymptomatický a nevědělo se to.

4) Relativně nízká úmrtnost v porovnání s ostatnímy zeměmi

Korea má momentálně úmrtnost jen 0.7 procenta (pomalu se zvyšuje). To je ale z několika důvodů. Korea je na situace tohoto typu připravená díky zkušenostem s SARS a MERS a všichni vědí, jak důležité je reagovat rychle a efektivně od úplného začátku. Dalším důvodem je masivní testování, čímž se nejenom podchytí i lehké případy a asymptomatické případy, ale podchytí se mnohem dříve. Oboje přispívá ke snižení úmrtnosti. Dalším důvodem je to, že sekta, která v Koreji virus začala šířit, má mnoho mladších členů a proto je průměrný věk nakažených v Koreji nižší než v ostatních zemích, což rapidně přispívá k nižší úmrtnosti. Nicméně, i když porovnáme úmrtnost pro jednotlivé věkové skupiny, tak je korejská úmrtnost pro všechny věkové skupiny stále mnohem nižší než v ostatních zemích.

Co se týče léčby, tak Korea již používá 4 druhy antivirových léčiv, jako např. Kaletra, Remsidivir, nebo kombinaci chloroquine a myslím zinek (tahle poslední je nová, nevím jestli je zahrnuta do těch zmíněných 4). A podle odborníků prý fungují (nevím přesně do jaké míry).

5) Strategie otevřenosti

Korea neustále udržuje otevřené hranice a nezablokovala přístup občanům z žádné země světa s výjimkou blokování lidí přímo z města Wuhan. A to přesto, že se Korea nachází hned vedle Číny a asi 70 000 Číňanů denně navštíví Koreu každý den. Korea také neuzavřela Daegu, město v epicentru ohniska. Veřejná doprava uvnitř Daegu a také doprava do jiných měst funguje jako obvykle. Podniky, restaurace a kavárny jsou otevřené a společnost funguje téměř normálně. Nikdo nepřikázal uzavření divadel nebo kin, ani nejsou zakázané žádné akce. Jediné, co bylo zakázané byly demonstrace v Soulu, a to proto, že jsou už několik měsíců pořádané pravidelné nedělní demonstrace, kam se sjedou lidé z celé Koreje, skoro výhradně staří lidé (riziková skupina) a často právě obyvatelé města Daegu (epicentrum) a jsou to opravdu davy, počítala bych do tisíců. To je jediné, co bylo zakázané.

Je pravda, že jsou třeba zavřené bazény nebo fitness centra a různé zušky, ale to nebylo plošně přikázáno, to si rozhodl zřizovatel sám individuálně.

V Koreji se na to dívají tak, že ten starý systém uzavření se není účinný zvlášť v případě viru jako koronavirus. Že sice to v začátcích trochu oddálí nástup, ale pak to má spíše nežádoucí účinky. Také není jisté jak dlouho může epidemie trvat, a nemůžete přece všechno uzavřit na měsíce a měsice. Krom toho jakmile se pak lidé zase vrátí do práce, tak se to začne šířit zase znovu.

6) Trochu o vývoji epidemie koronaviru v Koreji

Korea měla první případ už 19. ledna a od té doby přibývaly velmi pomalu skoro měsíc. Do 17. února bylo asi jen 29 nebo 30 infikovaných. Možná i proto, že všichni plošně nosili roušky.
18. února ale pacient číslo 31 (ten pověstný pacient), který předtím několik dní odmítal testování, byl nakonec diagnostikovaný s koronavirem, a bohužel byl tzv. super-rozšiřovač, a bohužel také patřil do velké korejské sekty Šinčonji, kde to rozšířil. Tak se to začalo šířit jako divoký oheň (nevzpomínám se na českou frázi) proto, že tato sekta se modlila ve velkém počtu, až 90,000 (nebo něco takového hrozného, pak dohledám přesné číslo) najednou na malém prostoru BEZ MASEK.

Do té doby v Koreji všichni nosili masky úplně od začátku, kdy to ještě ani nebyla epidemie, nosili je všude a nešiřilo se to. Pak se jedna sekta pomodlí bez masek a máme tady tu šílenost, co jste jistě mohli pozorovat ve zprávách. Zvláštností této sekty také je, že velké množství lidí žije spolu na malém prostoru – třeba celý panelák nebo ubytovna jsou jenom členové té sekty dohromady. Další zvláštností je, že místo toho, aby se šli otestovat, se schovávají, tají že patří k té sektě, tají kde dál mají ubytování. Nemoc schovávají i před sebou navzájem, protože pro ně je nemoc známka toho, že mají málo víry a nemoc není důvod k tomu, nejít na bohoslužbu nebo se jinak neúčastnit. Tahle sekta má v Koreji přes 200,000 členů v různých městech a navzájem navštěvují bohoslužby v mnoha různých městech a roznášejí to dál a dál. Takže si asi umíte představit, jak těžké bylo takovou situaci zvládnout. Situace je teď už víceméně pod kontrolou. Sice teď poslední dva dny máme menší ohnisko v call-centru v Soulu, což není ideální na to, že v Soulu a okolí žije 25 milionů lidí, a zase se objevilo jedno nové doupě té sekty, ale věřím, že když zvládli tohle, tak už v Koreji zvládnou všechno. Mimochodem, pobočka té sekty je i v Čechách.

7) Střípky

Jinak korejští epidemiologové zatím říkají, že ještě není vyhráno, ani v Koreji ani v Číně. Také říkají, že není jisté, že teplejší počasí virus zpomalí, jelikož třeba Hongkong už měl změnu ze zimy na léto a šíření viru to neovlivnilo. Že spíš než počasí by mohlo mít trochu vliv, že lidé začnou trávit v létě víc času venku a ne v uzavřených prostorech. Ale ještě je brzo a nevíme s jistotou.

Pro zajímavost, doktoři říkají, že lidé s příznaky podobnými chřipce či koronaviru by neměli brát pokud možno žádné léky na bolest nebo na snížení teploty, pokud u nich nebyl koronavirus vyloučen a pokud to neschválí odborník. Koronavirus má tu zvláštnost, že člověk je nějakou dobu v pohodě a najednou se to prudce zhorší a lidi jsou na umření z hodiny na hodinu a proto je nutné nepřekrývat varovné znaky zhoršujícího stavu.

Korea má také systém pro cizince z rizikových oblastí. Cizinci sice do země mohou, ale při příjezdu si musí nainstalovat aplikaci na telefon, kde každý den hlásí příznaky. Pokud si ji nemohou nainstalovat, tak jsou každý den kontaktováni telefonicky.

Osobně doufám, že se Koreji i v budoucnu bude dařit nákazu takhle dobře zvládat, protože by to mohlo poskytnout ostatním zemím návod a příklad strategií, které se dají použít a s jejichž využitím by třeba, možná, teoreticky nemuselo být nutno dělat opatření, kdy uzavřeme půl státu, protože z dlouhodobého hlediska tohle není únosné.

Zdroj: FB https://www.facebook.com/Stefajir/
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar
neviditelny
Příspěvky: 102
Registrován: 24.02.2020 22:16

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od neviditelny »

V tabulce na
https://www.worldometers.info/coronavirus/
mě zaujalo u Číny číslo 4020 ve sloupci Serious/Critical. Přestože každý den někdo umře, bylo toto číslo minimálně včera stejné jako dnes a mám pocit že i předtím. Sledujete toto někdo déle? A vysvětlujete si to jen lhaním Číny nebo něčím jiným? Pokud by to měl být počet plicních ventilací, tak je to na miliardu lidí docela málo.
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od Pez »

Sleduji to a číslo postupně klesá ale bez souvislosti s vyléčenými nebo mrtvými. Jak se tady už několikrát psalo, těm jejich číslům nikdo nevěří.
martuti
Příspěvky: 53
Registrován: 12.02.2020 19:25
Pohlaví: žena

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od martuti »

Zrovna za včerejšek nevím, kolik jich měli v kritickém stavu, ale dny předtím to zapsáno mám. Takže od začátku měsíce 1.3. do čtvrtka 12.3.:

nové----mrtví---za den--vyléčení--vážný stav
+577....2,870....+35....42,114....7,365
+202....2,912....+42....44,801....7,110
+126....2,945....+33....47,397....6,806
+131....2,981....+38....50,003....6,416
+160....3,013....+32....52,259....5,95?
+167....3,042....+30....53,929....5,737
+100....3,070....+28....55,521....5,489
+52.....3,098....+28....57,333....5,264
+44.....3,120....+23....58,742....5,111
+26.....3,136....+17....60,115....4,794
+17.....3,158....+22....61,611....4,492
+18.....3,169....+11....62,826....4,257
tygrsdrakem
VIP
Příspěvky: 579
Registrován: 01.06.2013 18:23

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od tygrsdrakem »

Ten web Global Research podle kontextové reklamy vypadá na nějakou dobrou konspiračku. Nicméně už dřív jsem zachytil info o tom, že jakýsi čínský výzkumník (myslím že Shi Zengli nebo někdo z jeho kolegů) byl za podivných okolností odejit z nějaké západní výzkumné instituce. Podrobnosti si nepamatuju, zkusím výhledově zapátrat v poznámkách. Podle mě se výzkum netopýřích koronavirů jako biologické zbraně snaží USA i Čína. Je možné, že někdo z výzkumu si do Číny nepřinesl koronavirus, ale knowhow. Ale to jsou všechno spekulace a "co by kdyby". Osobně mi nejpravděpodobnější stále příjde únik z wuhanské laboratoře v důsledku selhání lidského faktoru nebo zanedbání / obejití bezpečnostních postupů.

Podstatné je že virus je tu a že je třeba se s ním vypořádat.
„Naši experti tam provedli pár vrtů, a zjistili, že je tam ohrožena demokracie."
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od Rafael »

V Číně vyrostla největší továrna na roušky, postavili ji za dva týdny
Čínská společnost BYD spustila v uplynulých dnech největší světovou továrnu na roušky. Ušít jich umí pět milionů denně a k tomu zvládne vyprodukovat 300 tisíc lahví dezinfekce na ruce. 
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_vok
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od bivoj »

Rafael píše: 18.03.2020 11:56...Ušít jich umí pět milionů denně...
Jak už jsem psal ve vlákně o koroně v ČR, pět miliónů denně by vůbec nestačilo ani pro nás. Ani TŘI takovéto továrny by nestačily zásobovat pouhou českou republiku jednorázovými rouškami, neboť v ČR by bylo (v optimálním případě) potřeba +- 18 mio roušek na den, tj 540 miliónů (0,56 miliardy) na měsíc.

Prostě se smiřte s tím, že jednorázové roušky NEBUDOU. A ty co budou se budou vyvářet, žehlit a používat opakovaně, jako za starých časů látkové plíny...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od Rafael »

Mě v tom článku zaujalo to rychlé přeorientování výroby na nedostatkovou a žádanou komoditu.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
skafloc
Příspěvky: 127
Registrován: 19.08.2014 0:05
Pohlaví: muž

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od skafloc »

Možná raději do dobrých zpráv?

Ve měste Wu-chan zaznamenali ve dvou po sobě jdoucích dnech pouze dva nové případy nákazy.
https://www.novinky.cz/zahranicni/koron ... paign=null
Sovy nejsou, čím se zdají být..
Uživatelský avatar
DeadMan
Příspěvky: 3046
Registrován: 30.04.2012 19:27
Bydliště: Slezsko

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od DeadMan »

You cannot kill me as I am already dead!
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od FMJ »

Vůbec bych se nedivil, kdyby:
- youtube video vymazal ("důvod" by se jistě našel)
- došlo by k diskreditaci paní Pekové (dtto)
- došlo by k pracovní "nehodě" paní Pekové
- došlo by k jakékoliv jiné nehodě paní Pekové

Pakliže by se tak ale stalo, pouze by to podpořilo hypotézu o nepřirozeném původu viru.

Edit: osobně doufám, že se nic z výše uvedeného nestane...
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od proforma »

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_dtt

Karantena Wuchanu zrejme vedla k mutaci viru a je mozne, ze karantena v Evrope muze vyvolat podobny efekt.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
veve
Příspěvky: 121
Registrován: 27.02.2020 20:22

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od veve »

Joo mutace. Dle mého názoru je to pojmenování dost zavádějící. Pokud by karanténa byla schopná vyvolat mutaci viru, musíme předpokládat, že vir nějakým způsobem má informaci o tom, že je v hostiteli, který je karanténován. Nebo spíše, vir by musel vědět, že vás do karantény zavřou, pak by si řekl, musím zmutovat do nenápadné formy a rychle se rozšířit. Jakkoliv přírodě fandím, nepřijde mi to pravděpodobné.

Můj laický názor je, že mutace viru vzniká s určitou pravděpodobností při každém napadení buňky - replikování genetické informace, jedná se v uvozovkách o chybu při přepisu kódu. Většina těch chyb je fatálních, ale občas jsou produkty životaschopné.
Genetické složení viru se změnilo po zavedení karanténních opatření
znamená jen to, že po karanténě narostly testované případy s mírnějšími případy, protože ta mutace převládla.

Takže za mě, mutací je spousta, karanténa pouze zamezila šíření té mutace s těžkými příznaky, a mutace s lehkými příznaky a delší inkubační dobou se mohla rozšířit. Je to jednoduché a efektivní.
veve
Příspěvky: 121
Registrován: 27.02.2020 20:22

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od veve »

Titulek píše paní žurnalistka, které nahání počty přečtení článku.
Karanténa může vést k mutaci koronaviru.
Toto údajně citovaní vědci
Zjistili jsme, že počáteční příznaky pacientů přijatých po 23. lednu se začaly lišit od těch, kteří byli přijati dříve, což přineslo nové diagnostické výzvy
Nikde tam ani náznakem není napsáno, jak karanténa může vést k mutaci.
Pouze statistické porovnání případů.

A to co píšeš o dynamice šíření v populaci je to samé, co jsem zmiňoval, že tím že zavřeš lidi s jednou mutací, uvolníš místo jiné.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Wu-chanská blokáda

Příspěvek od proforma »

veve píše: 19.03.2020 12:55 Joo mutace. Dle mého názoru je to pojmenování dost zavádějící. Pokud by karanténa byla schopná vyvolat mutaci viru, musíme předpokládat, že vir nějakým způsobem má informaci o tom, že je v hostiteli, který je karanténován. Nebo spíše, vir by musel vědět, že vás do karantény zavřou, pak by si řekl, musím zmutovat do nenápadné formy a rychle se rozšířit. Jakkoliv přírodě fandím, nepřijde mi to pravděpodobné.

Můj laický názor je, že mutace viru vzniká s určitou pravděpodobností při každém napadení buňky - replikování genetické informace, jedná se v uvozovkách o chybu při přepisu kódu. Většina těch chyb je fatálních, ale občas jsou produkty životaschopné.
To si nemyslim. Spis to funguje takto:
- virus A (puvodni) skoci na osobu X. Je ji blbe, a tak se izoluje v karantene. Nikoho dalsiho nenakazi a A chcipne (nerozmnozi se).
- virus B (nahodna mutace zpusobujici delsi obdobi bez priznaku a lehci prubeh) skoci na osobu Y. Ta se v plnem zdravi potlouka mezi lidmi 14 dni a rozsiruje "deti". Kdyz lehne, virus B je jiz davno rozmnozen, tj. geneticka mutace mu dala vyhodu pro dalsi rozmnozovani, tj. jeho preziti.

Cili clanek chce rict, ze 14denni karanteny mohou uspesne zlividovat virus A (rychle priznaky), tj. se jej touto formou muze podarit "vyhubit", coz rozsiri zivotni prostredi mutantnimu viru B. Pri prodlouzeni karanteny treba na 3 tydny by se jiste proces opakoval se vznikem nejake mutace viru C, protoze priroda je holt vynalezava.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Odpovědět