Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Pez »

Jen pro zajímavost.
Podíval jsem se jaký respirátor používá Hamáček- FFP3, žil jsem v domnění, že je potřebují pouze lékaři v první linii, aspoň to melou stále dokola. :ne
No a na chudáka Prymulu zbyl jen FFP1, asi je postradatelný nebo si stojí za tím co o respiratorech tvrdí. :yes
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Maric »

A taky při průměrné době hospitalizace 11 dnů má dvacetiprocentní šanci zažít kolaps zdravotnictví tak nějak na vlastní kůži. A při velké smůle, řekněme 1:50 opustit nemocnici v plastikovém pytli. To by mě myslím trochu mrzelo, že jsem šel té nákaze úmyslně v ústrety. Ale tak každý svého štěstí strůjcem. V UK již první nemocnice hlásí přetížení, a to mají na počet obyvatel míň nakažených než my.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Maric »

V to nedoufám, ale budu se snažit co nejdéle, abych ho nechytnul. Asi bych měl trochu potíže se svědomím, kdyby někdo z mích blízkých došel k újmě na zdraví či na životě kvůli mému lehkovážnému přístupu. A počítám že i mí blízcí by z toho nebyli zrovna nadšeni. A čísla o průměrné době hospitalizace, a průměrném počtu nutných hospitalizací u zjištěných nákaz jsou obecně zjistitelné. U nás je hospitalizováno mnohem víc lidí, než těch 7 či kolik v kritickém stavu. Před třemi dny bylo v nemocniční péči více než 50 lidí.
morho
Příspěvky: 304
Registrován: 10.07.2016 19:57

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od morho »

Jestli bylo něco bylo jako GB model, tak to platilo tak před 10 dny, a už to vzalo za svý, každým dnem se opatření přibližují kontinentu. Už teď je NHS přetížený.
Nuwara
Příspěvky: 553
Registrován: 17.02.2012 11:07
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Nuwara »

Štaflíku, ty dva měsíce, to je citace tvého postu :-) Já si rozhodně myslím, že tak či tak se jedná o delší dobu.

Že se nám zpomalovat nedaří? No to ještě vůbec nevíme, protože ty opatření jsou týden stará a porovnávat to na nárůstech těch naměřených má dvě chybky v úvaze. Jednak ty čísla mluví přibližně o týden starém stavu (lidé bez příznaků se netestují) a jednak nárůst testovanosti ti v tom taky udělá bordel.
Vyhýbání se viru - tady s tebou souhlasím, to je planá víra. To o čem mluvím já je pomalejší promoření populace a tím pádem pomalejší získávání imunity (jako nevýhodu), ale plus vidím v tom, že je menší riziko zhroucení zdravotního systému díky tomu, že na něj nebude tak velký nárazový nápor. A nebojím se tolik úplného zhroucení ekonomiky, maximálně hluboké recese. To jsou v podstatě jediné věci, kde spolu nesouhlasíme. Jinak to vidíme podobně.
Lék nebo vakcínu vidím jen jako možný bonus, v základní úvaze s tím nepočítám.
„Náhoda nepomůže tomu, kdo si nepomůže sám.“
Sofoklés
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Pez »

Trochu v těch úvahách zapomínáme nebo spíš opomíjíme, že přetížení zdravotnictví koronavirem bude mít brutální dopad i na ostatní pacienty, stavající i budoucí s infarkty, oběti nehody, chronicky nemocné atd. Tito také budou zvyšovat počty mrtvých, jako sekundární následek covidu. Toto se bude týkat celé populace, nejen seniorů.
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 206
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od marabu »

Ahoj, nekolikrat uz jsem videl nazor, ze je lepe se nakazit driv, nez az ve chvili, kdy zdrzvotnictvi zacne kolabovat :) ma to ale nekolik hacku. Pokud by tak premysleli vsichni, tak kolaps se dostavi asi tak rychle, jako nedostatek paracetamolu v lekarnach, coz asi neni argument pro ty, co to chtej rychle prodelat. Problem ale je, ze s inkubacni dobou 2-14 dni a dlouhou dobou infekce, je pravdepodobny, ze vaznejsi probelmy u takovych chytraku nastanou treba za mesic a to akorat v dobe kdy v nemocnicich nebude ani toaletak :) ... Pokud tohle nikoho nepresvedcilo, tak snad ze nikdo nema jistotu, ze nebude infekcni i nekolik mesicu, co mu odezni vsechny priznaky a kdyz ho pak otestuji, az se bude opravdu testovat (ne jako ted 2k denne), tak muze skoncit v nuceny izolaci, celou tu dobu "rekonvalescence" a nebo riskovat peknej flastr.

Jinak jeste k tem 2k testovanym za den, podle ofiko zdroju https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 presne 1738, 2217 a 2085 v poslednich 3 dnech. V televizi se vladari placaj po zadech, jak nam ta karantena slape, zadny exponencialni rust, jako kdyz by se do toho nevlozili ... tak bylo by smutny, pokud by v linearnim narustu testovanych, byl exponencialni narust infikovanych :head
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Bill Masen »

Ruslan právě přistává v Pardubicích.
zedik
Příspěvky: 987
Registrován: 29.03.2016 20:41
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od zedik »

Plánované nakažení "Ať to mám za sebou než bude zahlcený systém " - Tahle myšlenka má jedno velké ale.

Samozřejmě,šance jsou zřejmě slušné pokud člověk zrovna nespadne do toho 1% ,že to nedáte.Následný život pokud třeba to v pohodě dáte a do toho 1% spadne partner nebo někdo blízký -tomuhle fakt naproti nepůjdu.
V neposlední řadě se zapomíná na jednu ZÁSADNÍ věc - nikde není psáno,že proděláním získáte imunitu místo toho,že si zbytečně oslabíte imunitu pokud ta nevzniká - pak vás akorát sundá případná druhá vlna o to snáze.A hlavně do teď se pořádně neví jestli ti uzdravení si nenesou nějaké zásadní poškození orgánů do dalšího života (plíce,srdce,ledviny,neplodnost).Projít si tím s třeba poškozenými plícemi - je to vítězství do budoucna ?
kanec
Příspěvky: 19
Registrován: 07.12.2014 22:06

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od kanec »

Nuwara píše: 21.03.2020 20:20 Stejně bych čekal, že tu pár případů bude. Víc testů denně se začalo dělat před deseti dny. Ale pořád nevím, jestli je to srovnatelné se zahraničím, možná je to pořád hodně málo. Těch testů pochopitelně.

štaflík: No, tak to jsem netušil, že na to až takhle serou...
Průměrně člověk na COV-19 umírá po 16,9 dnech. Takže na první mrtvé máme čas (jednotky dnů, před 17 dny bylo 5 otestovaných nakažených)
Uživatelský avatar
Jim Corbett
Příspěvky: 159
Registrován: 19.02.2016 8:21
Pohlaví: malé, zrzavé

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jim Corbett »

Mám dojem, že otázka řešení epidemie bude dlouhodobě nesjednotitelná. Nevíme nikdo nic. Jen vycházíme ze svých dosavadních zkušeností a přístupu k životu. Asi každá vláda se bude snažit vycházet vstříc té opatrnější - bázlivější části obyvatel. Hlavně kvůli volbám... Proto také ustupují i v Británii od původního plánu. Ano opravdu to tam už vypadá jinak než v té Anglii, která se dovedla vypořádat s Hitlerem, bohužel...
To, co bude následovat po odeznění nákazy si vůbec netroufnu předvídat, může to být opravdu skoro cokoliv...
Evropská Unie tady zřejmě prošvihla svoji poslední šanci...
Pro Štaflíka OT: Cargo Cult je docela dobrý rum, možná dokonce lepší než Republika. Já ty melasové moc nepiji, nejlepší je pro mne bílý St Aubin ze šťávy...
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 206
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od marabu »

v tomhle pripade bych videl strategii "nedelat nic" horsi, nez "branit se za KAZDOU cenu", ale optimalne to bude nekde mezi...
Napriklad ty respiratory, masky, obleky :) to je fajn, ale ve vzduchu je to radove (10x) kratsi dobu, nez na vecech kterych se musime venku dotykat. Takze resil bych rukavice, nebo lepe okamzitou dezinfekci rukou na prvnim miste, spolu s prevenci sahani do oci (tj. cokoliv na ocich lepsi nez nic) a az po tom, jakou mam tridu filtru a jak dokonale mi sedne respirator.
Jinak to to vse ma cenu resit, jen pokud nepustite deti (specielne, kdyz jsou male) celou dobu ani na krok ven :D
drigon
VIP
Příspěvky: 2951
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od drigon »

A taky nepouštět ven pubertaky. Ti mají někdy u :moon vrtulí a nikdo neví kam si zrovna zalítnou, co tam vyvádějí a s čím prilitnou domů. Jako ta naše slepička, co zavření školy pochopila jako příkaz k vymetání hadraren a lítání po kamaradkach a kamarádech. A když jí Babiš minulou sobotu hadrarny zavřel tak čuměla jako díra po torpédu a blekotala něco o šikaně.
Koukej tak, aby jsi viděl.
Nuwara
Příspěvky: 553
Registrován: 17.02.2012 11:07
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Nuwara »

kanec píše: 21.03.2020 23:37
Průměrně člověk na COV-19 umírá po 16,9 dnech. Takže na první mrtvé máme čas (jednotky dnů, před 17 dny bylo 5 otestovaných nakažených)
K tomuhle bych potřeboval zdroj, pošleš odkaz? Z mě dostupných dat by spíš vyplývalo, že do tvého výsledku je započtena i inkubační doba, takže musíš odečíst nějaký cca týden (6,4 a ž 6,7 dne dle zdroje plus nějakou dobu na potvrzení testu). Protože otestovaní nakažení byli až lidé s příznaky a tím pádem s prodělanou inkubační dobou.
„Náhoda nepomůže tomu, kdo si nepomůže sám.“
Sofoklés
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

https://www.extra.cz/po-navratu-domu-z- ... -internetu

Prymula radi desinfikovat nakup, nez ho privlecete domu. Nevite, jakej tu ma nick? 😃
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
tygrsdrakem
VIP
Příspěvky: 579
Registrován: 01.06.2013 18:23

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tygrsdrakem »

Omlouvám se, jestli sem nemístně budu tahat politiku, ale po včerejším rozhovoru s jedním "demokratickým" kamarádem a čtení některých názorů na webu čím dál víc nabývám dojmu, že jedno z největších nebezpečí představují některé narativy šířené mezi různou kvazi elitou. Tím myslím takové ty přesvědčené jediné správné demokraty, "vzdělané lidi", chvilkaře a prostě všechny ty, kteří kritizují všechno co vláda (resp. Babiš) udělá, jenom proto, že to dělají oni. Podle mě bude s prodlužováním karantény růst tlak těchle lidí a taky podnikatelů na to, aby se opatření zmírnila. Hodně lidí už dneska zcela vážně říká, že strategie "kolektivní imunizace" vlastně není zas tak špatná. Dá se tomu na úrovni společnosti nějak bránit?
„Naši experti tam provedli pár vrtů, a zjistili, že je tam ohrožena demokracie."
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Momentálně řeším jak desinfikovat nákup mražené zeleniny. Zatím mám jen toto:
Posprejovat pytlíky při nakládání do auta roztokem alkoholu v rozprašovači, lehce rozetřít, zavřít do pytle a transportovat 30 minut v pytli plném alkoholových výparů - desinfekce nebude dokonalá, ale lepší než nic.)

(Když jsem si chystal apokalyptickou zásobu chemikálií, tak jsem nečekal, že ji opravdu použiji. Já blb si taky měl sepsat návody a přiložit je k chemikáliím, teď abych to hledal znovu. )
Naposledy upravil(a) PeFi dne 22.03.2020 9:11, celkem upraveno 1 x.
kanec
Příspěvky: 19
Registrován: 07.12.2014 22:06

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od kanec »

Nuwara píše: 22.03.2020 8:50
kanec píše: 21.03.2020 23:37
Průměrně člověk na COV-19 umírá po 16,9 dnech. Takže na první mrtvé máme čas (jednotky dnů, před 17 dny bylo 5 otestovaných nakažených)
K tomuhle bych potřeboval zdroj, pošleš odkaz? Z mě dostupných dat by spíš vyplývalo, že do tvého výsledku je započtena i inkubační doba, takže musíš odečíst nějaký cca týden (6,4 a ž 6,7 dne dle zdroje plus nějakou dobu na potvrzení testu). Protože otestovaní nakažení byli až lidé s příznaky a tím pádem s prodělanou inkubační dobou.
Zdroj už bohužel nedohledám, prošel jsem toho za poslední týden šíleně moc.

Něco jsem teď našel tady:
https://www.genengnews.com/news/coronav ... dentified/

Píšou dokonce 18 dní a je to bráno od hospitalizace. Podobný závěr jako u toho co jsem četl před tím, o smrti se rozhoduje ve finále, buď to člověk dá a je vyléčenej a může domů, nebo umře.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

tygrsdrakem píše: 22.03.2020 9:05 Dá se tomu na úrovni společnosti nějak bránit?
Dalo se tomu bránit, kdyby ti kreténi od konce ledna postupovali podle pandemického plánu a chystali profesionální informační kampaň pro občany, kterou by koncem února pustili do TV. Když místo toho měsíc do lidí hustili, že o nic nejde a hlavně žádnou paniku, tak si Overtonovo okno zavřeli, místo aby si ho otevřeli.
Nuwara
Příspěvky: 553
Registrován: 17.02.2012 11:07
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Nuwara »

Kanec: Ne, v článku je 18,5 dní a rozhodně to není to bráno od hospitalizace. Formulace je "From illness onset" tedy od počátku nemoci.
„Náhoda nepomůže tomu, kdo si nepomůže sám.“
Sofoklés
Odpovědět