Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
Uživatelský avatar
neviditelny
Příspěvky: 102
Registrován: 24.02.2020 22:16

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od neviditelny »

Pokud se nebude už teď víc testovat, tak nebudeme v budoucnu vědět, zda vůbec vzniká imunita, zda opětovné nakažení je nebezpečnější než bylo to první, ani nebude možné statisticky stanovit, co působí proti vnímavosti k nákaze. Zatím víme, že nepomáhá ani lyžování (naši borci) ani chlastání (iránští reprezentanti).
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od viktor »

politika je nedilnou soucasti vseho takze to sem proste patri protože se ji nevyhneme. Ale nejsem admin. :D
Bych tuhle skuoinu proste neresil. Nejlepsi zpusob jak s necim takovym zachazet je neresit, nekomunikovat, a vubec se tim nezabyvat. To je nej strategie. Jinak prakticky nemaji zadny vyznam. Jo jeste pred par dny by se za ne postavilo x nevladek a byl by medialni hukot. Dnes to nikoho nezajima. S nastupujici krizi zmizi i velka cast podpory nevladkam co byly schopne lecost ovlivnit, to take skonci. Takze az ho zas potkas, pohlad ho po hlave a dej mu susenku do pusy, a bud na nej hodnej, protoze se bude asi dost divit nastavajicicm casum. Znam taky par takovych jedincu :-)
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
kanec
Příspěvky: 19
Registrován: 07.12.2014 22:06

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od kanec »

tygrsdrakem píše: 22.03.2020 9:05 Omlouvám se, jestli sem nemístně budu tahat politiku, ale po včerejším rozhovoru s jedním "demokratickým" kamarádem a čtení některých názorů na webu čím dál víc nabývám dojmu, že jedno z největších nebezpečí představují některé narativy šířené mezi různou kvazi elitou. Tím myslím takové ty přesvědčené jediné správné demokraty, "vzdělané lidi", chvilkaře a prostě všechny ty, kteří kritizují všechno co vláda (resp. Babiš) udělá, jenom proto, že to dělají oni. Podle mě bude s prodlužováním karantény růst tlak těchle lidí a taky podnikatelů na to, aby se opatření zmírnila. Hodně lidí už dneska zcela vážně říká, že strategie "kolektivní imunizace" vlastně není zas tak špatná. Dá se tomu na úrovni společnosti nějak bránit?
Zkusit jim položit následující otázky:
Seš připravenej umřít?
Seš připravenej, že umřou tvý blízcí?

Taky jsem tyhle názory zaslechl v médiích a znám i někoho kdo to tak vidí osobně. Většinou mají pocit, že se jich to netýká (často jde o lidi kteří jsou na narcisisním spektru).

Pár právníků už začíná napadat vyhlášení nouzového stavu:
https://www.novinky.cz/zahranicni/koron ... e-40317436 ještě že je lhůta na projednání 90 dní...

Ono tohle je strašlivě sporné, jsou dvě cesty (hromadná imunizace vs flatten curve) a dokuď si tím neprojdeme tak nebudeme vědět která je správná. Teď nám přijde, že náš způsob je ten správný, ale je možné, že jsme něco přehlídli.
Uživatelský avatar
sphinx
Příspěvky: 86
Registrován: 13.09.2016 23:59
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od sphinx »

@tygrsdrakem: tyhle řeči si většinou mohou dovolit lidé v místech, kde to ještě nikoho nekosí, treba u nas. Ale at jdou s timhle nazorem vypravet o kolektivni imunite do Bergama. Prostě Italie je pro ne porad daleko, a neumira tady 800 a vic lidí denně. To, ze je tady zatim klid muze byt řada věcí, ktere budou známé az s odstupem. Nakažení ale unikne asi jen málokdo, to je pravda.
Be brave. Be honest. Be free.
Uživatelský avatar
Jim Corbett
Příspěvky: 159
Registrován: 19.02.2016 8:21
Pohlaví: malé, zrzavé

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jim Corbett »

Pro Tygra s drakem: Jak jsem uz psal, nazory na reseni jsou a budou opravdu ruzne Mozna ze casem se budou lisit opravdu extremne. Take bych se chtel branit proti nekterym nazorum a resenim. Chapu a zatim respektuji duvody, ktere kazdy ma. Je mozne, ze casem budeme misto viru resit obcanskou valku mezi ruznymi frakcemi ve spolecnosti. Kdysi tady nekdo napsal post, ze prvni ozbrojeny konflikt ceka mezi rozpadliky. Dnes se mi to jevi jako docela realne. Osvc - podnikatele mohou byt v ostrem konfliktu s vrstvou zamestnancu. Samostatne premyslejici proti tem opatrnym. Pojdme se na tohle radeji vykaslat. Obcanska valka nemiva viteze....
Argonaut
Příspěvky: 916
Registrován: 16.05.2014 15:25
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Argonaut »

opravte mě, ale v těch desítkách článků co všude je, není nikde uvedeno, že člověk získá po napadení imunitu. Bylo ale pár článků o exitu po opětovném nakažení.

Navíc vir mutuje a tak případná imunita získaná na jedem kmen nemusí stačit. Další věc je, že je málo informací, že vyléčený je bez dlouhodobě následků. Takže myšlenku chytit to co nejdřív, dokud je funkční zdravotnictví, bych bral jako loterii.Vzhledem k tomu, že jsem ve sportce nikdy nic nevyhrál, tak tuhle loterii zatím hrát nechci...

a co je ještě otevřené, zda když jsou nyní uzavřené hranice, nedojde k vytvoření lokálních mutací, které by po otevření způsobovaly vlny další epidemie.

Osobně si myslím, že nejlepší je izolovat nositele a nepokoušet se imunizovat stádo, pokud o daném viru stále nevíme dost, zejména z dlouhodobého pohledu.
Hanks
Příspěvky: 12
Registrován: 04.03.2020 15:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Hanks »

Řeší se tu stále to samé, ale bez dostatečných informací. O viru skoro nic nevíme a tak je třeba k němu přistupovat jako k té nejnebezpečnější potvoře, jakou si umíme představit. Víme jen toto:

- onemocnění je potenciálně smrtelné
- virus je extrémně nakažlivý
- i po uzdravení mohou zůstat trvalé následky = neplodnost, fibróza plic..
- imunita po prodělané nemoci je nejistá
- vakcína, pokud bude, tak za měsíce až léta
- léky, které zmírňují průběh nemoci, už existují

Takže mě z toho vychází jediné = masívní testování a přísná karanténa, aby se nezhroutilo zdravotnictví a výroba a zásobování potravinami, a abychom měli čas vyrobit dostatečné množství léků, které už známe, a schválit je pro léčbu.
Umím si představit budoucí situaci, že pacient při prvních chřipkových příznacích přijde k obvoďákovi, ten mu udělá okamžitě test na Covid, a během hodin nasadí léčbu = pacient za pár dní bez příznaků a za 10 dní do práce.
Argonaut
Příspěvky: 916
Registrován: 16.05.2014 15:25
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Argonaut »

https://www.kupredudominulosti.cz/calab ... nesetkali/

tady to pán vidí ještě komplikovaněji.

edit: ještě jsem z toho rozhovoru výše dohledal: http://files.mandala-praha.webnode.cz/2 ... povedi.pdf
Uživatelský avatar
Jim Corbett
Příspěvky: 159
Registrován: 19.02.2016 8:21
Pohlaví: malé, zrzavé

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jim Corbett »

Nekteri se budou bat nakazeni Covidem tak dlouho az zemrou na nejakou jinou chorobu vyvolanou stresem. Mnoho onkologickych onemocneni muze mit stres jako spoustec.
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od FMJ »

Ejhle pan epidemiolog doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS, jaká moudra nám sděluje, že si to neuvědomoval koncem února.... Nejlepší jsou ty reakce pod přepisem....

https://www.kupredudominulosti.cz/madar ... -budoucnu/ :star
sigurd
Příspěvky: 393
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od sigurd »

Vážení,riešite tu detaily založené skôr na názoroch,ako solídnych podkladoch.V Európe nám pritom beží experiment,ktorý moderných dejinách nemá obdoby.Plošná "imunizácia" kontra včasná izolácia.História ukáže,čo je vhodnejšie.
Doporučujem,aby si každý robil záznamy v oblasti v ktorej je odborník,alebo ktorá ho zaujíma-doba je hektická-zabúdanie funguje rýchlejšie...
Zároveň by som chcel požiadať správu fóra,aby uchovalo témy týkajúce sa pandémie a všetkého okolo za každú cenu-tak komplexný materiál,zaznamenavajúci "naživo" vývoj situácie bude mať pre budúcich rozpadlikov veľkú cenu(včítane príspevkov panikárov a blbečkov,ktorí si to mýlia s pokecom...).
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
morho
Příspěvky: 304
Registrován: 10.07.2016 19:57

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od morho »

sigurd: kde v Evropě provádí plošnou imunizaci a včasnou izolaci? Teď už jsou opatření resp. doporučení všude prakticky stejný. Snad jen Němci jsou laxnější, jsem na ně zvědavej, a držím jim palce, protože s nima stojí a padá i Česko a Evropa.
Strelec45
VIP
Příspěvky: 1187
Registrován: 17.02.2013 9:59
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Strelec45 »

Zákon přírody: Přežijí jen nejsilnější ...
Všeliké to kvaltování, toliko pro hovado vhodné jest.
sigurd
Příspěvky: 393
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od sigurd »

morho: to nemyslíš vážne ;) -porovnaj počet nakazených/čas prijatia opatrení v Španielsku,GB a V4.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
morho
Příspěvky: 304
Registrován: 10.07.2016 19:57

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od morho »

sigurd: rozdíl je jen v tom kdy se přijímají podobná opatření, kde se udělají později, je víc nakažených. Vývoj opatření třeba v GB mluví za vše, před deseti dny si ten jejich kašpar hrál na Churchilla a nedělali nic...
Naposledy upravil(a) morho dne 22.03.2020 11:30, celkem upraveno 1 x.
gemini
Příspěvky: 74
Registrován: 02.03.2020 12:14

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od gemini »

V Česku je podle ministra zdravotnictví hospitalizováno 74 osob s COVID-19. Na JIP je 19 z nich, na mimotělním oběhu 1, řekl TV Prima ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přísná karanténní opatření chce náměstek ministra zdravotnictví a šéf krizového štábu Roman Prymula začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, řekl v TV Prima. Na hranicích budou zřejmě trvat déle.
skafloc
Příspěvky: 127
Registrován: 19.08.2014 0:05
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od skafloc »

Gemini - nevím, jak to pan Prymula řekl na Primě, ale tady z toho článku bych to nechápal, jakože chce, ale že to bude nejdříve možné, když všechno půjde tak, jak by mělo.
Což vnímám jako trochu rozdíl.
I tak to vyjádření ale vidím jako zatraceně velký kus naděje. :clap
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/995- ... paign=null
Sovy nejsou, čím se zdají být..
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bivoj »

Teorii o kolektivní imunizaci právě naplno zkouší v Itálii (resp zkoušeli - teď ti hlupci /podle některých zde/ zkouší přejít na druhý břeh...) a budou ji zřejmě zkoušet i v GB a jinde (IMHO se stejným výsledkem). V Itálii to má jistě výsledek pěkný - zatím se radostně blíží k tisícovce mrtvých denně (a to brzy jistě překonají - a tím nemyslím, že překonají virus ale překonají hranici tisíc mrtvých denně...)

Prozatím to IMHO nevypadá jako úplně správná cesta. Opravdu by příznivci teorie "chytnout rychle všichni" žili teď rádi a spokojeně někde v Lombardii?
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
sphinx
Příspěvky: 86
Registrován: 13.09.2016 23:59
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od sphinx »

Tak vzhledem k tomu, že už je údajně přes 40 kmenů a že počet vazných míst oproti původnímu viru vzrostl na 4, tak to s tou imunizací moc fungovat nebude, jak je vidět na tom, kde která větev mutací asi zrovna úřaduje :/ Virus sice něco preferuje, ale naváže se klidně na každý z těch 4 známých vstupů.
Be brave. Be honest. Be free.
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Quido »

Prymula: "Zákaz vycházení by náměstek Prymula navrhnul vládě v případě, že nakažených bude přes 10 tisíc lidí"

https://denikn.cz/minuta/322724/
Odpovědět