Spacák

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Spacák

Příspěvek od Bill Masen »

Cep píše:...Dá se odhadnout jeho odolnost proti 'splaskávání'...
Těžko říct, má ho jeden rok. Spala v něm tři tejdny na táboře ve stanu a několikrát v nějaký tělocvičně na turnajích. Důležitá byla ta hmotnost a objem, když ho na tom táboře tahá na zádech. Teď budu pro ní kupovat ten samej, jenom delší. Vyhovoval jí.
Cep
Příspěvky: 1705
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od Cep »

Tak rok - dva by to vydržet mohlo.
Kupoval jsem děckám Prima Trek XP 200 - na 175 cm. Na podzim to budou 3 roky, zatím dobrý. Nevím jestli z toho vyroste dcera, klukovi by to mohlo ještě 2-3 roky vydržet.
Ten objem je větší a cena byla někde jinde. Asi se to dalo pořídit líp, no pokud jim to dobře poslouží, je jim přáno..
Uživatelský avatar
Apokalyptik
Příspěvky: 286
Registrován: 03.01.2013 17:57
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od Apokalyptik »

Nejako ma v tejto rozpadlíckej dobe napadlo, čo príde po tomto prúsere.
Lebo zatiaľ je nám fyzicky dobre. Teda na to, že zažívame najväčšiu hrozbu od druhej svetovej.... Všetci sa tu chystali na rôzne scenáre, ale takúto bezmocnosť ešte nezažil nikto. Američania vykúpili zbrane, asi chcú ten vírus zastreliť. Keby vykúpili cesnak, ešte by som to pochopil, ale zbrane už asi mali doma v hojnom počte.

Ale k veci: Pozeral som na slávne video na Youtube, kde má chlapík minimalistický BOB v Maxpeditione Thermite. Má to totálnu núdzovku, ale prežiť s tým 72 hodín asi pôjde. Keď som rozmýšľal nad trochu luxusnejšou alternatívou, stále mi do toho nejde napchať spacák. Buď je veľký alebo moc nezatepľuje alebo je na núdzovku (čo keby) príliš drahý.

Napadla ma alternatíva. Fleece vložka do spacáku (doma ušitá alebo niečo ako SeaToSummit Thermolite Reactor Fleece liner) a zaliezť do podomácky polepeného bivakovacieho vreca z Tyveku. Dokopy by to mohlo byť nejakých slabých 700g. V prípade prespávania v interiéroch by bol Tyvek asi pod spacákom.
Alebo čo teda do minimalistického Bobu? ,
Limit cca 80 eur.
Kompromisy po všetkých stánkach (cena, váha, objem) sú nutné.
hulvath
Příspěvky: 107
Registrován: 28.10.2013 22:36

Re: Spacák

Příspěvek od hulvath »

Zadne velke kompromisy co do spacaku. Spankova deprivace te zabije, stejne jako nedostatek jidla ci vody. Dobra vec je vlozka do spacaku, da se lehce prat a spacak mnohem dele vydrzi.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Spacák

Příspěvek od bivoj »

Apokalyptik píše: 02.04.2020 21:52...Američania vykúpili zbrane, asi chcú ten vírus zastreliť...
Jen prostě nedůvěřují vládě, že se o ně v případě, kdyby se to fakt posralo, dokáže postarat. A případy rabování či střílení policií do lidí po hurikánu Katrina atp. jsou celkem obecně známy.

Takže nějaké pošklebování se jim že chtějí "zastřelit virus" značí u pisatele pouze nedostatek vzdělání či informovanosti - fakt tam maj jinou kulturu a jiný názor na osobní svobodu a její ochranu.

Sorry za OT. Doufám, že i přesto, že je to OT nebude příspěvek smazán, protože nesnáším tenhle antiamerikasmus, (a anti-cokolivsmus) pramenící z neznalosti.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
Apokalyptik
Příspěvky: 286
Registrován: 03.01.2013 17:57
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od Apokalyptik »

hulvath píše: 02.04.2020 22:33 Zadne velke kompromisy co do spacaku. Spankova deprivace te zabije, stejne jako nedostatek jidla ci vody. Dobra vec je vlozka do spacaku, da se lehce prat a spacak mnohem dele vydrzi.
Ide mi skôr o to prespávanie pod strechou, kde by sa človek v zimnom spacáku zobudil ráno komplet mokrý od potu.
Ľahké spacáky zase obsahujú rovnako alebo ešte menej izolácie ako ten termoflís, ktorý je izolácia sama. Tyvek alo lacná a účinná alternatíva Goretexu je vrchnou škrupinou pre prievan, vietor, vodu.
hulvath
Příspěvky: 107
Registrován: 28.10.2013 22:36

Re: Spacák

Příspěvek od hulvath »

No rikam, vlozka, a v te v teple muzes spat samostatne a spacak jen prehodit pres sebe. JInak o spacacich tak trochu zemite ale vystizne :) pise Howadoor : http://howadoor.wz.cz/rady.html#Spac%C3%A1ky
Reccol
VIP
Příspěvky: 551
Registrován: 19.09.2011 14:43

Re: Spacák

Příspěvek od Reccol »

Ty texty jsou docela hodně poplatný době, kdy to psal. Což je dávno.
hulvath
Příspěvky: 107
Registrován: 28.10.2013 22:36

Re: Spacák

Příspěvek od hulvath »

A co se zasadniho zmenilo treba v materialech spacaku ? Nic. Jsou uz trochu lepsi materialy, ale velky skok to neni. Ty zasady co tam popsal plati porad. Kdyz chces mit pulkilovy spacak do -30, tak si jed po svem rozumu. Az potkam v lese zombie s cervenyma ocima a popelavym ksichtem a umrznutym koncem ptaka, budu vedet ze si to ty :)
Reccol
VIP
Příspěvky: 551
Registrován: 19.09.2011 14:43

Re: Spacák

Příspěvek od Reccol »

Je nesmysl mít jeden spacák na všechno. Peří vydrží déle, než syntetika a poměr váha/výkon má nedostižitelný. Po třech dnech je stále použitelné (a to ještě nemluvím o hydrofobním peří), je mraky lidí, co je používá v arktických podmínkách týdny v kuse. Thinsulate je zastaralej (ale ok, posun zmiňuješ). 2,5 kg spacák (ze syntetiky) bude mít komfort někde kolem -20°, v takových teplotách tu pravidelně spí málokdo, tzn. drtivou většinu času je to pro majoritu overkill. Atd., atd., atd...

Tahle debata je ohraná, fakta jsou jasný, výhody a nevýhody materiálů taky.
A neboj, pták mi kupodivu ještě neumrznul, ale když mi byla kosa, v peří to nebylo ;)
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Spacák

Příspěvek od Maximus »

Mám několik spacáků - peří i syntetiku, od lehkých letních spacáků co neváží skoro nic (a taky nehřejí) až po zimní bivak, kdy je i při -15 °C příjemné teplo. Nejčastěji ale používám postarší třísezónní spacák od Jurka se syntetickou náplní. "Péřáček", co jsem si přivezl z Ruska, si šetřím na treky, kde řeším každý dekagram a nepočítám s "mokrou výpravou". Letní spacák z Lídlu mám v autě jako zálohu pro nepředvídané události a přespávání po návštěvách. Další spacáky využívám minimálně - prostě jen NZ ;).
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Spacák

Příspěvek od PeFi »

Hodně zajímavé a vychytané péřové spacáky dělá malá česká firma Patizon:
https://patizon.com/

Spacáky patizon mají mají kluci z Patizonu konstrukčně hezky vychytaný. Když jsme měli možnost si letmo srovnat britský Rab Ascent 900 a český Patizon G800, tak se ukázalo, že podobně drahý Patizon byla opravdu lepší volba (kvalitnější peří, ale na rozdíl od Rabu není hydrofobizované, na druhou stranu názory na hydrofobizaci nejsou jednotné).
Uživatelský avatar
Ulfhednar
Příspěvky: 2584
Registrován: 09.06.2020 14:24
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od Ulfhednar »

Já přešel komplet na peří asi 4 roky zpět. Moje žena už asi před 20 lety. Lituji každého roku, kdy jsem tahal syntetiku (Coleman, Nanuk, Carinthia, Prima).
Líbí se mi hláška:
"Ti, co preferují duté vlákno, tráví hodiny debatami o tom, které vlákno je lepší. Ti, co preferují peří mají malé batohy a spí v teple"
Óðinn á yðr alla
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Spacák

Příspěvek od Bill Masen »

PeFi píše: 18.08.2020 15:53 Hodně zajímavé a vychytané péřové spacáky dělá malá česká firma Patizon:
A v čem jsou ty vychytávky? Protože když to srovnám s takyčeským péřákem od teplýho míru, tak parametry stejný, cena skoro dvojnásobná.
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 267
Registrován: 05.04.2015 1:41
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od MFG »

Nejstarsi perovy spacak od WarmPeace bude mit za sebou vice nez 15 let, ted ho dotahava dcera na tabory a porad dobre. Jenze v te dobe stal 12.000CZK (Gore Dryloft). Mam zhruba stejne stary Ajungilak s umelym rounem, za polovicni cenu, ale dvakrat tak tezky. Porad pouzivame, ale zdaleka nehreje tolik jako na zacatku, ten rozdil ve starnuti je znatelny.

Perak mensi dcerka procurala (kosa na Baltu) a musel jsem jet koupit jiny. Naproti tomu umele vlakno kdyz zmokne hreje (trochu) porad, protoze neztratilo objem. Takze na snih a do mrazu peri, mozna i jinam, ale musim ho vice hlidat. Vsude jinde je lepsi umelina, nicmene bych sel do levnejsi, protoze stejne za chvilku zarve, bez ohledu na to jak to skladuji a balim. Znacky co jsem mel rad uz neexistuji, slusna kvalita myslim Prima a WarmPeace ... jen moje zkusenost.

Edit: jeste jsem zapomel zminit kulturu spani ... pokud se ve spacaku melu, lezu jak pidalka, stocenec do klubicka, tak peri v nejake plose vzdy slehnu (silne) a v podstate mam sustak na zadech. Pro tenhle typ lidi urcite umelina, tam vzdy nejaka izolace (objem) zustane, nikdy to nestlaci dotycny uplne
Uživatelský avatar
Ulfhednar
Příspěvky: 2584
Registrován: 09.06.2020 14:24
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od Ulfhednar »

Moderní péřáky nejsou tak citlivé na vlhkost.
Tvrzení, že všude jinde je lepší umělina je nesmysl. Peří vždy a všude mnohem víc hřeje, je lehčí, skladnější a mnohem více vydrží. Já v něm spím po celý rok (2xwarmpeace 1xrakoncaj) a ani jednou a ani na vteřinu jsem neměl pocit, že je duté vlákno v něčem lepší. A to jsem se v něm za cca 30 let naspal fakt dost.
Jedna jediná věc, kdy je umělina lepší, je v případě totálního prochcání, protože uschne velmi svižně. Ale udržet spacák aspoň trochu v suchu je základ umění fungování venku.
Óðinn á yðr alla
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 267
Registrován: 05.04.2015 1:41
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od MFG »

Osobne take preferuji peri, ale vubec si nemyslim, ze treba jemne peri od Raka je super nakup pro trempika s celtou ... ted asi tyden leje jak z konve, co bys delal s perim moc nevim. Ja bych si ted vzal ven urcite umelinu, ale to je vec nazoru.

Edit: ted koukam ze jsi presel na peri pred 4 roky ... mozna tomu dej jen cas ;)
Uživatelský avatar
Ulfhednar
Příspěvky: 2584
Registrován: 09.06.2020 14:24
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od Ulfhednar »

Do vlhkého pocasi je lepší kachna, třeba od Warmpeace. Na druhou stranu jsou i husí péřaky, které dost dobře odolají vlhku. Kamarád má Warmpeace s Gore-Tex pláštěm (ne žďárák, přímo potah spacáku), řada Extreme a vydrží to opravdu hodně, i když mám pocit, že už se tento konkrétní nedělá. Ale mně je trochu nepříjemný na pohmat a byl celkem drahý.
Za čtyři roky jsem tohle venku naspal dost. Moc Vám nerozumím, čemu mám dávat čas. Peří slehne méně než vlákno, jsem si celkem jistý, že mi péřáky budou degradovat pomaleji, než umělina.
Jinak moje žena je zmrzlina. Ale má rakoncaje z roku 1997 a pořád ji funguje dobře, i když poslední dobou jezdí vena málo.
Óðinn á yðr alla
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 267
Registrován: 05.04.2015 1:41
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od MFG »

Jde spise o to, ze sem prijde nekdo “nezkuseny”, precte si jak je peri skvele a univerzalni a pro jeho ucely bude naprosto nevhodne. Kazda technologie ma sve vyhody a nevyhody, to je smyslem sdeleni. Uz jsem starej na to nekoho presvedcovat, takze bych to tim uzavrel.

Jinak ja mam vse od Warmpeace prave v tom Goretexu a strasne me mrzi, ze to musel s nima Pavel zabalit (jakkoliv rozumim proc). Prvnich par let jsem si uzival spani pod cistym nebem a koukal jak postupne zapadavam snehem. Postupem let samozrejme kvalita te membrany povadla, ale porad je to super matros.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Spacák

Příspěvek od Bill Masen »

Ještě jedna poznámka, do péřovýho spacáku lezu zásadně v pižmu, tedy dlouhý kalhoty. Pak mi nejde do peří mastnota z potu.
Odpovědět