Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
honzaH
Příspěvky: 116
Registrován: 18.02.2020 12:46

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od honzaH »

Zajimavy clanek na Oslu:
COVID-19 a selhání managementu rizik
http://www.osel.cz/11099-covid-19-a-sel ... rizik.html
Čínské úřady oznámily Světové zdravotnické organizaci (WHO) objevení nového typu koronaviru koncem prosince 2019 a ihned začaly studovat způsoby přenosu. Západní demokracie tedy měly minimálně dva měsíce na to, aby se připravily na nástup epidemie. První reakcí celé řady odpovědných autorit na západě však bylo popírání a zlehčování situace a dále pak kritika čínského společenského zřízení. Jinými slovy – zatímco se ve Wuhanu stavěly nemocnice ve snaze zvládnout nastalou krizi, u nás se nedělo prakticky nic, co by nám výrazněji pomohlo zvládnout nadcházející pandemii. Byly ztraceny dva měsíce času, které se ukázaly být životně důležité pro efektivní management rizik.

Pokud mi někdo tvrdí, že karantény vedoucí ke kolapsu ekonomiky jsou jediným způsobem, jak zamezit šíření viru, odhaluje tak svou nízkou úroveň znalostí v oblasti řízení rizik. Jde o léčbu, která doslova zabíjí pacienta. Karanténní opatření poškozující ekonomiku by měla být použita jen v případě, že sofistikovanější způsoby omezení rychlosti šíření infekce selžou, nikoli jako náhrada takových způsobů.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

MartinSk píše: 01.04.2020 18:58 Tohle Proformně teda nezávidím, to se bude těžko vysvětlovat... :D :D Ale skutečně smekám klobouček...
:yes :yes :yes :F
Uživatelský avatar
neviditelny
Příspěvky: 102
Registrován: 24.02.2020 22:16

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od neviditelny »

Podívejte se na stránku https://www.worldometers.info na úplný konec, tedy pod záložku HEALTH. Uvidíte, kolik letos ve světě zemřelo lidí z určitého důvodu. Jen těch, co se uchlastali, je v této chvíli 639488, což je mnohem více než obětí koronaviru. Atd. Závěry si udělejte sami. Můj závěr je, že jde "pouze" o cílené omezení pohybu lidí, podporu gretenismu a cílené zadlužení a ožebračení obyčejných lidí.

EDIT: Jen než jsem to dopsal, uchlastalo se dalších 44.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od dracekvo »

Takže to co se děje v itálii je podle tebe úplně normální, ano?
A nejlepší by bylo aby se k ní ČR připojila, ano?
Uživatelský avatar
neviditelny
Příspěvky: 102
Registrován: 24.02.2020 22:16

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od neviditelny »

Nemyslím, že je to normální. Myslím jen, že je to účelové.
Uživatelský avatar
Count
VIP
Příspěvky: 874
Registrován: 20.05.2015 19:11
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Count »

Srovnávat úmrtí na COVID-19 s úmrtím na alkohol, cigarety, drogy, apod. je zavádějící. Na rozdíl od COVIDu si nemusím pít, nemusím kouřit, nemusím brát drogy. Ale že mě nakazí někdo ve firmě/v obchodě/ na ulici, to si vybrat nemohu.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od dracekvo »

Takže tam účelově leží lidi na chodbách nemocnic. Vybírají koho napojí na ventilátor a koho nenapojí, protože nemocných je více, než je kapacita lůžek?
Uživatelský avatar
neviditelny
Příspěvky: 102
Registrován: 24.02.2020 22:16

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od neviditelny »

Rakovina 2,100,473.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Maric »

Tohle srovnávání nemá moc smysl, protože nikdo neví, kolik lidí by na COVID zemřelo, kdyby nebyla žádná opatření. Ani v tom Švédsku nebudou data úplná, když v podstatě netestují živé ani mrtvé.
Tak si myslím, že je lepší, když jsou teď "chřipečkáři" co bagatelizují dopady a kritizují omezení, než kdyby zkolabované zdravotní systémy nechaly lidi umírat (nejen na COVID) na ulici.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

neviditelny: porovnávat globální čísla úmrtí na specifické případy s umrtími na COV19 a pak tvrdit, že COV19 je vlastně čučka, protože na ni ještě neumřelo tolik lidí je přece logický nesmysl chlape. Navíc, tady není ani tak problém samotný COV, jak kapacita nemocnic, zdravotnického personálu a vybavení, který se musí, má, nebo by alespoň měl, o vážné případy postarat. Nemocnice byly v některých krajích již tak vytížené, vem si jak dlouho jsi čekal na některá vyšetření, zákroky, transplantace atd. Má žena se ambulatně léčí v IKEM a to co občas slýchává v čekárně, jak dlouho se na něco čeká, protože hodně lidí v pořadníku, málo doktorů a sester, z toho mi zůstává rozum stát. Někdy pacient na operaci/zákrok čeká tak dlouho, že se ji ani nedožije... Tak a teď k tomu přidej COV19. Už chápeš? Kapacita nemocnic a personálu není nafukovací, lidé budou mít i jiné zdravotní problémy jako měli před COVem. A vem si třeba transplantace, ty kdo na ně čekají. Víš že výhledově může docela nastat problém se zdravým "materiálem" když to řeknu hnusně? (viz články o tom, že virus COVu se může usadit v orgánech, přičemž člověk nevykazuje příznaky a testy jsou negativní)

zajímavé, že je teď skutečně v módě ono přirovnávání počty zemřelých na běžné nemoci/zranění k počtu zemřelých, nemocných na COV a brát to jako podnět k jeho bagatelizování. Hlavně, že když se pak řeší nějaký střelba legálně drženou zbraní a smrt osoby/osob, tak by je každý hned zakazoval, znárodňoval, protože přece umírá tolik lidí zbytečně! Přitom jen na udušení se vzratky v ČR zemřelo více lidí, než jich bylo zastřeleno legálně drženou zbraní. Ale to už nikdo nedohledává :chuckle sorry za OT
Uživatelský avatar
DanBlack
Příspěvky: 1472
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od DanBlack »

Výsledky soc.průzkumu na téma koronavirus v ČR...udělali tři vlny - celkem zajímavé trendy. (lidi začínaj být nervózní a nasraný)
Průzkum:
https://scac.cz/vyzkum-verejneho-mineni-covid-19/
PDF ke stažení:
https://scac.cz/wp-content/uploads/2020 ... %A9dia.pdf
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od FMJ »

neviditelny:

Veškeré příčiny úmrtí jako alkohol, cigarety, drogy a lidská blbost jsou otázkou rozhodnutí, že to tak chci. Chci kouřit, chlastat, chci skákat z 10 m hlavou na beton (pouze pejorativum).
Rakovina je otázkou genetiky, životosprávy, stresu. Tam se tomu dost často zabránit z vnějšku nedá.
Ale teď je tu něco nakažlivého, rychlého, co plní urgentní příjmy (a v případě NY i chladírenské vozy) zemí, které začly reagovat později. Urychluje to z velké většiny úmrtí lidí s předchozími vážnými zdravotními problémy. Pokud bude moci můj příbuzný žít o rok či deset let déle, protože se tím nenakazí, budu zatraceně rád, protože on pro mě není číslo nebo statistika. Budu s ním déle. Mám úctu k životu mrzí mě ztráta kohokoliv blízkého. Pokud už k tomu má dojít, nechci mít pocit, že jsem pro něj neudělal něco, co jsem udělat mohl. Tenhle virus je jakýsi katalyzátor, který to to zatraceně urychluje. Pokud je cesta, jak se mu bránit, tak nevidím důvod, proč po ní nejít.

Otázka - byly by urgentní příjmy tak přeplněné, kdyby tady to svinstvo nebylo? Nejspiš nebyly. Takže zdroj nebezpečí to logicky nejspíš bude. Fakt, že polymorbidní lidé (cílová skupina) ještě všichni nevymřeli, je důsledek opatření.
veve
Příspěvky: 121
Registrován: 27.02.2020 20:22

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od veve »

A to čekačky u nás jsou ještě pekné oproti spoustě jiným.

Stejně tak bude problém se zásobením krví a předpokládám (tuším už na to upozorňovalo jakési sdružení zahraničních nemocnic) i s dalšími jako svalové relaxanty a analgetika.
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Pez »

Konečně stát oslovil české výrobce ochranných pomůcek.

https://www.novinky.cz/zahranicni/koron ... paign=null
jipii
Příspěvky: 100
Registrován: 12.01.2019 8:42

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od jipii »

Gumárny Zubří dodají státu asi 30 tisíc ochranných civilních masek CM-6. Dodávka není časově ohraničená, dané množství by měla firma dodat asi za tři měsíce...
...když jim stačí tento časový horizont je vidět, že se nepředpokládá, že se to do 3 měsíců situace uklidní, spíš naopak. Zvlášt když jdou do tvrdé celoobličejové ochrany. Asi teď díky těm aktuálním zprávám z Číny...

https://www.novinky.cz/zahranicni/koron ... i-40319218

....leda...tedy.....že by se snad naši zvolenci zamysleli nad principem organizace jménem Sklad hmotných rezerv?
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Tonda »

Ad srovnání COVID s rakovinou, úmrtím na chlast, apod.
Zamysleli jste se nad tím, že kvůli lidem co zemřou na rakovinu se nemusí mrtvá těla skladovat v podzemních parkovištích? :roll: Nebo už jste viděli chodby nemocnic poseté mrtvolami alkoholiků v pytlích? Jak je možné, že jsou země, kde mrtvoly s COVID 4 dny hnijí na chodníku, protože je nemá kdo odvézt? Těch pár mrtvých přece nemůže způsobit kolaps, ne? Nebo že by havrani nestíhali, protože se letos lidem zhoršila rakovina?

OMG.
zedik
Příspěvky: 987
Registrován: 29.03.2016 20:41
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od zedik »

WHO otočila,teď roušky vidí jako dobrý nápad :lol: - https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_knn?
Uživatelský avatar
Equestrian
Příspěvky: 139
Registrován: 26.01.2020 15:55
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Equestrian »

Pez:
konečně nějaká dobrá zpráva, za mě palec nahoru :yes tohle už dávno v první linii mělo být, ale lepší pozdě, než vůbec
ač jsem se před týdnem doma rozčílil nad tím, proč se nedohodnou s výrobcema u nás v ČR, kde jede z linek profi vybavení ve formě celomasek, namísto tahání věcí z Číny. Haleluja za tuhle zprávu :clap

jipii:
IMHO je více pravděpodobný že je to právě kvůli tomu, co píšeš ohledně Číny, už jen když si vezmeme fakt, že to tam jede cca od listopadu, to máme nějakých 5 měsíců a fakt se nezdá, že by měli vyřešeno, ba naopak

BTW. ohledně SSHR pevně doufám, až se tahle situace vyřeší a všichni si vklidu oddechnou, což bude sakra dlouhá cesta, tak se snad začne více na těchto věcech pracovat a investice půjdou do trochu jiných struktur, ale to je předčastný a nechci plevelit OTčkem.
"Je lépe být připraven na příležitost a nemít ji, než příležitost mít a nebýt na ni připraven"
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

zedik píše: 03.04.2020 22:38 WHO otočila,teď roušky vidí jako dobrý nápad :lol: - https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_knn?
Vedení WHO by mělo přestat brát drogy. To je asi tak to nejslušnější, co na adresu WHO dokážu napsat.
Uživatelský avatar
Equestrian
Příspěvky: 139
Registrován: 26.01.2020 15:55
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Equestrian »

PeFi:
Lépe se to napsat nedá, díky :yes
BTW. on to pan Prymula řekl moc hezky v tom rozhovoru na ČT24 pár dní zpět, ohledně těch roušek a výroků WHO, kde byla redaktorka "neodbytná" na názor ohledně WHO. Panu Prymulovi tímto děkuji za jeho otevřenost a upřímnost v médiích.
"Je lépe být připraven na příležitost a nemít ji, než příležitost mít a nebýt na ni připraven"
Odpovědět