Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
cipis
Příspěvky: 4840
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Však ale o to jde, aby to zdravotnictví nebylo přehlcené. A pokud to s tou imunitou není slavné, tak se holt musíme připravit na to, že se o sebe budeme muset pečlivěji starat, abychom nebyli 2x ročně ve špitálu. Nedá se žít celý zbytek života v tom, co je dnes, a třeba jen z jednoho jediného důvodu - dřív nebo později dojdou všem zdroje. Kolik máš filtrů, kolik máš respirátorů? Jakou máš jistotu, že po tisícím výletu do obchodu, pokud nějaký zbude, neuděláš chybu při dekontaminaci? Jiná šance, jak zachovat životní standard (ok, tak 20-50 let zpátky než současnost), prostě není. Tak, jak si všichni zvykli na mrtvé u autonehod, tak si zvykneme i na tohle. Časem se to oslabí, časem se najde vakcína či lék či prostě něco, co z toho udělá to, co si myslela drtivá většina lidí, že to je, totiž ta "jen chřipečka".
hulvath píše: 06.04.2020 1:41 No ale podle prevladajicich vedeckych nazoru nevznika imunita po onemocneni ! Takze sice ano, jednorazove se zdravotnicti neprehlti - ale to je tak vse, ceho tim dosahneme...
hulvath
Příspěvky: 107
Registrován: 28.10.2013 22:36

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od hulvath »

Vse zle je na neco dobre. Slepice na seznamkach si casto davaji do zalib ze "cestovani, more, plaze" - jako kdyby cekali od chlapa ze ma soukromnou cestovku. S tim bude konec a musi jim stacit Cechoslovak :D
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bivoj »

Já si dávám do zálib třeba PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP. ;)
TZN:
Pochybný Poživačný Povaleč Preferujíc Pupek Plný Piva, Povalujícse Po Pohovce, Přijme Přiměřeně Přítulnou Přítelku Pro Pravidelné Provádění Pohybů Pro Poskytnutí Potěchy. Prosím Pouze Příčetné Paničky Pro Patřičné Potěšení.

Sorry za odlehčení a OT. ;)
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bivoj »

Už mě nejde editovat předchozí příspěvek, abych nebyl úplně OT, takže k tématu mám jednu věc: Proč se sakra v neděli testuje daleko méně jak v ostatní dny? Chápu, že název dne je odvozen od slova nedělat. Ale myslím si, že v současné době by se mělo testovat jak je jen možné a ne na to v neděli srát! Poslední dva víkendy byl v neděli obrovský propad v testování, a samozřejmě s tím komplementárně spojený i propad v celkově (či denně) nakažených... (Viz grafy, co sem šoupnu po ránu).
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 267
Registrován: 05.04.2015 1:41
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MFG »

Nektere laby maji jen jednu smenu, takze je nechaji doma odpocinout, nekde jsem to zahledl..
Biochemist
Příspěvky: 91
Registrován: 02.01.2015 9:15

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Biochemist »

bivoj píše: 06.04.2020 3:04 Už mě nejde editovat předchozí příspěvek, abych nebyl úplně OT, takže k tématu mám jednu věc: Proč se sakra v neděli testuje daleko méně jak v ostatní dny? Chápu, že název dne je odvozen od slova nedělat. Ale myslím si, že v současné době by se mělo testovat jak je jen možné a ne na to v neděli srát! Poslední dva víkendy byl v neděli obrovský propad v testování, a samozřejmě s tím komplementárně spojený i propad v celkově (či denně) nakažených... (Viz grafy, co sem šoupnu po ránu).
Nemocniční laborky jedou běžně v režimu 24/7, ale teď se hodně testuje i v laboratořích VŠ a akademie, kde mají normální pracovní týden (a nemají pracovníky, kteří by nastoupili na další směnu).
Uživatelský avatar
Equestrian
Příspěvky: 139
Registrován: 26.01.2020 15:55
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Equestrian »

K tomu promoření populace, nepřímo se o tom mluví od začátku, zploštění křivky, aby to zdravotnický systém dal, vzniká tu ale jedno velké ALE.
Když to vezmu směrem všech poznatků co tu máme od začátku nejen z Číny a trochou selského rozumu, tohle by mohlo fungovat při pouhé jedné mutaci, to že si to budou lidé předávat mezi sebou, dokud to neproběhne celou ČR je hezká myšlenka, ale jakmile vznikne jiná mutace, která opětovně dojde na člověka, který už nákazu prodělal a vznikla mu imunita na tu předešlou mutaci, otázka za zlatého bludišťáka, co se mu může stát napodruhé za krátkou dobu od nakažení? To by se dalo zahrnou i do otevření hranic, ovšem samozřejmě záleží do jakých lokalit a jaká dobrota k nám dorazí.
Druhá věc je, jak izolovat ohrožené skupiny od mladých/zdravých? Kdo je opravdu zdravý? Osobně když se zamyslím nad sousedy, kamarády, rodinou, atd.. U většiny se najde nějaká chyba, vada, problém. Kde minimálně jsou silní alergici a pár astmatiků a to je ta nejmenší možná vada asi? IMHO nevím jak silný alergik, kterej se přes sezonu bez léků dusí z alergenů, zvládne další zátěž tohohle svinstva
Třetí věc je ta, že tu probíhalo X diskuzí na možný dopady do budoucna na tělo, vím že to nění nějak věděcky podložený, ale určitý informace proběhly, ohledně neplodnosti, změn na tkáních orgánů, změny na mozku-postižení pacienta, atd.. Zatím fakt nikdo ten vir do DETAILŮ nezná. Tím by mohlo přijít hodně nových případů s vadama se kterýma ten člověk bude muset žít. (Bavíme se stále o izolaci "nezdravých" lidí) Kdo je vážně bez nějkých vad, či skrytých vad?
Čtvrtá věc, okey nejsem epidemiolog, ale řízené promoření, musí být opravdu ŘÍZENÉ, jinak přijde obrovská a sakra kluzká skluzavka, kterou zažívají Italové, Španělé atd.. Kde při relativně infekčním viru IMHO, dá ŘÍZENÉ promoření dost práce udržet. Nehledě na to, že tohle by se dalo, v případě toho, že je k dispozici nějaký lék (záměrně neřikám vakcína, jelikož je to nesmysl, tak jako u chřipky), který nám s tím řízeným promořením dost pomůže.

IMHO, čekají nás hodně těžké časy a ani nevím, jestli se bát toho průběhu, což si myslím že prostě nějak dopadne a konec světa z toho nebude, ale spíš mám obavu ze života PO TOM. :head
"Je lépe být připraven na příležitost a nemít ji, než příležitost mít a nebýt na ni připraven"
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od viktor »

hm. vir je mimo jiné ekonomicky a tak i mocensky nastroj. Probiha boj, ci valka ne s virem ale spise vir ci nevir.
napr, Seznam je proste Seznam, a vime kdo ho vlastní, takze tady mame hned dva clanky.
a ) https://www.novinky.cz/zahranicni/koron ... paign=null
kde Prymula meni na rzo na "promořit" a vzapeti se ukazal nadherny clanek jak je to uzasne
b ) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rece ... paign=null
jaksi zapomeni dodat data :-)
https://www.worldometers.info/coronavirus/
kde mame my 7 mrtvych na mil a nas vzor dansko 31,, jasne data jdou interpretovat ruzne
nicmene je celkemjiz znamo ze to jednak zastavit moc nejde, vakcína nebude a jedina sence je bud počkat az vir zmutuje do neskodne formy a nebo zpomalit narust aby zdravotnictvi stihalo, protože jak zdravotnictvi prestane stihat je problém ještě vetsi.
problém je ze vse něco stoji, a nasi karanténu stoji namecko hrozny prachy. Otroku dost a penez malo. Takze hupky dupky do vyroby...další otroky dovezeme.. kolaps vašeho zdravotnictvi nas nezajima. A Prymula ? Tady jsou ve hre takove sily a zajmy ....také se mohlo klidne odehrát něco ve stylu ..mourenin odvedl svoji praci, mourenin muze jit.. a nebo mala znama nazoru ? co vy na to ?
když jdes na jednani je třeba si uvedomit kdo je partner a kdo ne, respektive kdo si je roven a kdo ne. v tomto divadle jsme jako obvykle před jednaci sini ..mozna nam reknou výsledek
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
pylorus
Příspěvky: 303
Registrován: 31.10.2016 20:22
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od pylorus »

Jestli jsem měl jakou takous důvěru v postup a opatření vlády, tak těmi dnešními zmatenými vyjádřeními do tisku.... ve smyslu zrušit opatření + promořit populaci .... jí absolutně zabili. Buď se na to vyserme a nechme tomu volný průběh, nebo držet opatření. Kočkopes nefunguje. Rozvolnění v dnešní situaci anuluje vynaložené prostředky a úsilí minulých týdnů. :puke
‐------------‐----------------------------------------------------------------
I'm the light, that shall lead you to darkness... 8-)
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

nestačím se divit, neskutečný obrat anulující vše, co se doposud zavedlo a co bylo řešeno, Prymulovo "hranice mohou být zavřené i dva roky", nějakým kouzlem vzalo již dnes za své a chce je otevřít co nejdříve. Prymulovo vyjádření, že školy budou poslední instance, které by se v případě uspokojivého stavu otevřely, vzalo dnes taky za své.

Mimochodem, jak si takový školní den na prvním stupni v rouškách pan Prymula představuje? Svačina také v rouškách? Mají matky zašít šít roušky se zipem na ústa? Co oběd ve školní jídelně, kde děti sedí namačkány na sobě. Babičky tedy také již mohou vyzvedávat děti ze škol a školek, když rodiče pomažou do práce, protože se zruší Homeoffice? Určitě budou celí bez sebe, že je vnoučátka mohou nechtěně poslat na JIP nebo rovnou do krematoria, když si to ve škole krásně mezi sebou roznesou. Víte jak vypadá v Praze MHD před 8h ve školní den? Spoléhání se na zodpovědnost a hygienu školáků? :head Prymula :ne :moon

jo a Prymula, pak si hlavně zajisti, aby se zveřejňovaly jen ty "správné" denní přírůstky nakažených a zemřelých, lidé by pak mohli začít trochu jančit, když to bude chcípat po stovkách ;)
Naposledy upravil(a) devlop dne 06.04.2020 12:06, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
DeadMan
Příspěvky: 3046
Registrován: 30.04.2012 19:27
Bydliště: Slezsko

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od DeadMan »

U nás v práci dva a zrovna minulý týden jsem nebyl na home office :(
You cannot kill me as I am already dead!
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bivoj »

Biochemist píše: 06.04.2020 7:35
bivoj píše: 06.04.2020 3:04 Už mě nejde editovat předchozí příspěvek, abych nebyl úplně OT, takže k tématu mám jednu věc: Proč se sakra v neděli testuje daleko méně jak v ostatní dny? Chápu, že název dne je odvozen od slova nedělat. Ale myslím si, že v současné době by se mělo testovat jak je jen možné a ne na to v neděli srát! Poslední dva víkendy byl v neděli obrovský propad v testování, a samozřejmě s tím komplementárně spojený i propad v celkově (či denně) nakažených... (Viz grafy, co sem šoupnu po ránu).
Nemocniční laborky jedou běžně v režimu 24/7, ale teď se hodně testuje i v laboratořích VŠ a akademie, kde mají normální pracovní týden (a nemají pracovníky, kteří by nastoupili na další směnu).
Njn, tento trend už pozoruji tři týdny. Vždy v sobotu je o cca 10% méně testů jak v pátek a v neděli je to o 20-30% méně! Pak je pochopitelně ke konci víkendu statisticky i "méně nakažených" a křivky mají o víkendu zuby...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
Equestrian
Příspěvky: 139
Registrován: 26.01.2020 15:55
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Equestrian »

pylorus:
Naprostý souhlas :hand
IMHO je na takový závěry po pár týdnech opatřeních fakt brzo, o tomhle by se dalo uvažovat po "pár" měsících, kde se získá čas, větší informace a víc možností řešení situace, vysrat se na to po pár týdnech a povolovat opratě mi přijde hodně předčasný.
Nehledě na to, že fakt po těch pár týdnech naše zdravotnictví není připravený přijímat větší hromadu pacientů, fakt nemaj zásobu ochranných pomůcek na měsíce dopředu, ani desítky tisíc ventilátorů..
Když už se zmiňuje průběh Číny, oproti nim je ČR fakt teprv na začátku, tam to jede cca 5 měsíců a až po takový době začali rozvolňovat opatření, kde vzápětí zase opatření začali utahovat a povolovat to u nás po cca měsíci? IMHO tohle nemůže dopadnout dobře, když se vše teprve rozjíždí :head
Myšlenka promoření a imunity hezká, ale to je aktuálně zatím asi tak celý, jen ta myšlenka
BTW. přijde mi to něco ve stylu jako, rozjedeme vlak, kde věříme v záchrannou brzdu, aniž by jsme ji zkontrolovali a po tom, co ho rozjedeme z kopce, jsme zjistili, že ta brzda ve vlaku vůbec není, tak ho prostě necháme jet a budeme doufat, že nevykolejí
Po dnešních informacích selhala veškerá moje zbytková důvěra v "hladký" průběh v ČR a díky za to, že jsem si mohl udělat obrázek o zodpovědných osobách za to :moon
Naposledy upravil(a) Equestrian dne 06.04.2020 12:21, celkem upraveno 2 x.
"Je lépe být připraven na příležitost a nemít ji, než příležitost mít a nebýt na ni připraven"
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od vrabi »

Minimálně u nás v práci se s promořováním ztotožnila většina osazenstva.
V kanceláři po osmi lidech, rozestup cca metr, nikdo s rouškou, všichni v družném rozhovoru.
V kuchyňce improvizovaná oslava, společné dortíky, kafe, 10 dalších, samozřejmě bez ničeho.
Z toho je cca 1/5 osazenstva nad 50 a nebo se zdravotními obtížemi, člověk by čekal, že aspoň tihle by měli mít rozum :(
Pokud to tak bude dál, tak můžou veškerá opatření zrušit, stejně to bude jedno ...
V krámě na rozestupy u kasy taky každý kašle, paní se vesele foukla přede mě a když jsem se ozval, že podle té velké cedule co je u kasy stojím 2m za dalším, tak se rozčilovala, že takhle se bude blbě vybírat u regálů, když bude dlouhá fronta překážet.
Zbývá už jen otevřít hospody, aby se mohli ovce začít plácat po zádech, jak si se vším poradili.
Poslal bych pár takových na výpomoc do nemocnic do Itálie, aby se koukli, jak to může dopadnout :idea:
Všem, včetně politiků teď strašně narostl hřebínek a očekávají, že s koronavirem už je v podstatě vypořádáno.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

snad jen Hamáček to zatím vidí reálně:

„Je to zásadní změna v politice státu. Pokud (Prymula) změnil názor, tak by asi bylo třeba, aby proběhla odborná diskuze. Je třeba to velmi vážně zvážit a podívat se kolem nás. Pokud toto rozhodnutí učiníme, tak to bude asi nejvážnějším rozhodnutím a není z něj cesta zpátky,” uvedl Hamáček po pondělním jednání štábu.
Dodal, že zemím, které se touto cestou vydaly, jako například Velká Británie, se to neosvědčilo.

fakt nějak nechápu, co se Prymulovi událo v hlavě (nebo na bankovním účtě...?), když prohlásí že :„Potřebovali bychom populaci trochu promořit, já jsem na to změnil trochu názor”. Kua jak "trochu" jsem změnil názor. To tvé trochu je dost zásadní.

Proformo: nevíš o tom něco více? Nemá Prymula tajný lék v rukávu? :)
Naposledy upravil(a) devlop dne 06.04.2020 12:26, celkem upraveno 1 x.
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od FMJ »

Bohužel, díky relativně, RELATIVNĚ rychlým a přísným opatřením nám chybí přeplněné pohotovosti a infekční oddělení nemocnic. Asi to vzbuzuje dojem, že to zvládnem. Je mi jasné, že to škrtí ekonomiku, ale tu podle mě škrtí i "promořování" dle britského vzoru (které se ukázali jako NOGO). Jak vidno, různá profesní sdružení mají očividně velkou váhu a hlas. Jen doufám, že se pod to někdo podepíše. A PONESE za případný nezdar akce "Promoření2020" osobní odpovědnost.
Nechápu tuhle změnu směru o 180°......

Edit: souhlasím s Hamáčkem..... https://www.novinky.cz/domaci/clanek/z- ... k-40319541
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Taky to nechapu. Ale napada mne k tomu jeden z Murphyho zakonu...

Zymurgyho zákon dynamiky rozvoje systémů:
Jak jednou otevřete plechovku s červy, jediný způsob, jak je dostat nazpátek, je použít větší plechovku.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bivoj »

Oni začínají žehrat na to, jak se vyvíjí poměr nakažených k testovaným.
(což o to, vyvíjí se dobře, ale to je dáno právě těmi omezeními, která teď platí):
graph-infected-vs-tested-20-03-05.png
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
gemini
Příspěvky: 74
Registrován: 02.03.2020 12:14

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od gemini »

Prymuláček by mohl jít příkladem a začít s tím promořováním u sebe. V nemocnicích je "zdrojů" dost, může tam zajít bez respirátoru a pochlapit se....
Ortvar
Příspěvky: 288
Registrován: 03.01.2017 18:10
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ortvar »

Zdravotnictví je výrazně lépe připraveno než před měsícem. Ne dokonale, ale výrazně lépe. A ekonomika úpí. Takže možná proto. Jiný důvod mě nenapadá.
Warriors are not the ones who always win but the ones that always fight.
Odpovědět