Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
BiSon
Příspěvky: 434
Registrován: 20.12.2011 10:00
Bydliště: Olomouc

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od BiSon »

štaflík_new píše: 07.04.2020 11:51 Jak si myslíte, že to skončí?
-Lék, vakcína pro všechny? Karanténa na vždy? Mutace všech kmenů viru směrem k neškodnosti? A do té doby chodit v OM-90?
Lek mozna. Vakcina jestli tak za dlouho. Karantena na vzdy Urcite ne, mozna omezenejsi soft verze (a big brother? :( ) Mutace mozna, ale za dlouho. V OM-90 jsem tady jeste nikoho nevidel, max polomasku.


K promoreni stejne dojde.

Jedinne, o co ma (melo) cenu bojovat karantenou je cas. Cas na pripravu - ochrannych pomucek pro lidi v prvni linii, ventilatoru a jineho vybaveni nemocnic. Jestli jsme to stihli nevim, bojim se ze moc ne.
Idelane i cas na identifikaci nejnadejnejsich leku a ziskani co nejvice informaci o protivnikovi. Vakcina bude urcite pozde a ucinny lek je vylozene best-case scenario a svaty gral ktery se mnohe firmy snazi objevit.

Ted uz ma cenu bojovat jen o to, aby zdravotnictvi nezkolabovalo a aby ekonomika nepadla uplne. Jak vybalancovat tyhle dve hlediska netusim a bojim se ze to nevi vubec nikdo.
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od FMJ »

Mno, zatímco teď je doma jeden rodič na OČR či home office a druhý chodí pracovat, budou v nejhorším scénáři v případě rozšíŕení ve školce a následném přenesení do rodin nemocní oba, když to bude úplně blbě, tak jeden z nich zatřepe kopytama....To zase vidím jako přínos já.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Maric »

Další výhodou otevření školek a prvního stupně je nekorzování učitelů mezi třídami. Vyučovací hodiny jednotlivých tříd nebo ročníků stačí posunout tak, aby se děti nepotkávaly na chodbách. A také mladší děti mají zpravidla mladší rodiče a riziko v případě nemoci by bylo opravdu výrazně nižší. A ekonomický přínos výrazně vyšší než u vyššího stupně, středoškoláků a vysokoškoláků.
Biochemist
Příspěvky: 91
Registrován: 02.01.2015 9:15

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Biochemist »

FMJ píše: 07.04.2020 14:07 Mno, zatímco teď je doma jeden rodič na OČR či home office a druhý chodí pracovat, budou v nejhorším scénáři v případě rozšíŕení ve školce a následném přenesení do rodin nemocní oba, když to bude úplně blbě, tak jeden z nich zatřepe kopytama....To zase vidím jako přínos já.
Onemocnět budou časem muset tak či tak. Message byl neotevřít hned všechny školy najednou, ale jen ty pro menší děti a počkat co to udělá s šířením viru. Rozhodně by to bylo bezpečnější, než otevřít všechny školy najednou (přece jen relativně málo rodin má zároveň dítě zároveň na 1. stupni a druhé na SŠ nebo VŠ).
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

FMJ: vidím to stejně
Já bych měl naopak dotaz/y na tábor těch, kteří jsou pro co nejrychlejší promoření plošným otevřením školek a prvního stupně ZŠ:
- souhlasíte s tvrzením, že delší expozniční doba a počet kontaktů s nakaženými osobami zvyšuje riziko těžšího průběhu nemoci u daného jedince? (viz případ taxikáře apod.). Pokud ano, lze říci, že učitel, který bude 5h denně zavřený v místnosti s 25+ dětmi, z nichž bude dejme tomu polovina nakažena, dostane větší dávku viru a lze tedy předpokládat, že to odnese hůře, než kdokoli jiný, který se nakazí někde na ulici, v obchodě nebo otevřeném sportovišti (zajímavé, že posilovny, které jsou plné mladých, zdravých a silných chlapů, z nichž většina sype vitamíny a aminokyseliny po "kilech" otevřít nechtějí, protože je vysoké riziko nákazy v uzavřené místnosti :wasntme )?
- jak se budou selektovat učitelé, kteří mají vyšší věk nebo nějaké chronické choroby (alergii, astma, vysoký tlak)? Jak to bude pořešeno pracovně? Vyhazov, neplacená dovolená? A co děti samotné, také se pošlou do první linie děti, kteří trpí např. na astma, ať si s tím pancharti poradí, nebo dostanou milost a zůstanou doma? Kdo bude rozhodovat o tom, zda výše uvedené skupiny budou do škol nahnány nebo ne? Kdo stanoví kritéria pro výčet nemocí, které se budou moci selektovat (ploché nohy asi nebudou důvodem :-))
- a poslední, trochu dloubavý dotaz: jak k danému cíli, a to promoření obyvatelstva, přispějete/přispíváte vy? Nějak mám stále dojem, že když už ne OM-90 tak FFP3 respi ve městě tady všici nosíme bez vyjímek a názorového táboru , a nemyslím si, že je za tím jen nařízená povinnost ;) (tedy nevím jak štaflík, je to rebel)
Del-in
Příspěvky: 233
Registrován: 28.05.2015 1:07
Pohlaví: žena

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Del-in »

Tak já jsem postovala odkazy na studie relevantní k tématu imunity po prodělání covid, sorry jako ;)

Jinak mám takový nepodložený dojem, že vyvozuješ z napsaného jiné závěry - představa, že budu navěky nosit om90 mi nikdy na mysl nepřišla. Za mne je předčasné chtít reálný scénář dalšího vývoje. Nikdy v historii jsme na tom ještě nebyli tak dobře jako teď, kdy si můžeme dovolit relativně dlouho zapouzdřit ve stavu vyčkávání právě s ohledem na ty slabé ( starší, polymorbidní, imunodeficitní) . Chápu, bude to stát mnoho, přesto mi přijde předčasné výrazně uvolňovat nastavená opatření. Vybalancování situace dle dat z cíleného testování reprezentativního vzorku populace, postupné uvolňování a případně zpřísnění podle vývoje a dobrou komunikaci směrem k veřejnosti, to je podle mne cesta, která vede dál. To obecně.

Za sebe osobně - jsem riziková skupina, karanténa mne stojí hodně velké finanční ztráty, dlouhodobě pracuji na tom, abychom žili v v co nejmenší závislosti na systému, na tom stavím i nyní, ale pokud mi stát nařídí nechat se promořovat, tak jej nehodlám poslechnout, včetně poslání dětí fyzicky do školy (děti jsou na prvním i druhém stupni zš a na gymnáziu) Riziko, že to donesou domů a přijdou tak o oba rodiče je v tuto chvíli příliš vysoké. Raději se každodenně snažím pracovat na tom, abychom zvládli delší dobu bez příjmů. O posunu k další fázi zatím nemám jasno.
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od hrd »

A je tu někdo, kdo si myslí, že se epidemie dá zastavit?
Podle mě je spor pouze o to, jak rychle k tomu má dojít a jaká konkrétní opatření dělat.
(za mě nechat to běžet velmi pomalu a třeba školy teď určitě neotevírat)
Uživatelský avatar
plavec
Příspěvky: 10
Registrován: 05.03.2020 14:27

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od plavec »

Vážení Rozpadlíci, chodím Vás číst už dost dlouho, ale nikdy jsem neměl potřebu se nějak zviditelňovat.
Dnes mi to ale už nedalo, reaguji na názor "poslat do škol ty nejmladší"
Zdaleka neplatí, že většina rodičů je dnes mladého věku, naopak hranice prvního dítěte v rodině se dost posunula.
Mě samotnému je přes padesát a mám dost přátel, kteří mají školáky a je jim mezi 40 a 50 ti lety.
Věřím, že děti by tento krok přestáli celkem v pohodě i s nakažením, nicméně,pedagogický sbor je v průměru také cca kolem padesátky. Takže pokud máme někde v zásobě náhradní směnu do škol, za tu co virus doufejme jen dočasně vyřadí z akce, (a nebo také významnou část na vždy) s chutí do toho.
A to nemluvím o rodičích, nevím jestli ekonomika bude tak skvěle šlapat, pokud se začnou vytrácet z pracovních pozic rodiče promořovaných dětí. V mé věkové kategorii jsou dost často právě pracovníci středního managmentu , případně zkušení řemeslníci na nichž dost procesů stojí. Také případná ( snad jen dočasná) ztráta schopnosti rodičů pečovat o potomky v době souběžného nakažení může být dost velký celospolečenský problém. ( která teta nebo babička chce smrtící dárek?)
Nevyzívám trávit v karanténě zbytek života. Ale tři měsíce bychom zřejmě zvládli, za tu dobu bychom se mohli připravit mnohem více než dnes. A i informací o nemoci bude jistě za tu dobu více. Naběhne vlastní výroba OP atd. Pokud by už bylo opravdu nutné co nejdříve, začal bych pilotně uvolňovat jeden okres, kde bych si vyzkoušel dopady a výsledky. Ten bychom dokázali zachránit. Kdyby se to nějak vysmeklo.
Uživatelský avatar
des
Příspěvky: 762
Registrován: 14.11.2012 20:29
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od des »

devlop: no ja ffp3 respik nenosím, plnovús som neoholil a verím na kolektívnu imunitu.
ale nosit nejakú handru cez hubu v prípade nejakej vzduchom prenosnej infekcie a zakázanie nepotrebných kultúrnych a športových podujatí mi zmysel dáva. opatrenia ktoré zabránia ekonomike uplne kleknút takisto. kde a v jakej miere trochu uvolnit je už otázka v ktorej sa uplne nezhodujú ani kapacity a "kapacity" v obore.
po volbách sa u nás dostal k moci parlamentný tajtrlík, tak zostáva len dúfatže ludia okolo neho ho nejak zvládnu :?
nemóže íst karta furt...
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od FMJ »

Všichni zastánci promořování se snaží o to, abychom se rychle vrátili k fungování, jaké bylo před virem. To v případě neexistence léku či vakcíny je možné pouze za cenu ztrát a "než dojdou lidi". Spíš bychom se měli zatím snažit my přizpůsobit podmínkám, které se změnily a které zpětně změní snad až vakcína či lék.
Jeden příklad adaptace na nové podmínky za všechny - najednou se přišlo na to, kolik práce se dá dělat v systému home-office, např.....
cipis
Příspěvky: 4834
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Jj, homeoffice je jedna z věcí, které se celá obrovská řada firem naprosto nesmyslně bránila. Jasně, že práce z domova klade určité nároky na připojení domácnosti, prostor a čas, ale hlavně na disciplínu, kterou musí mít nejen onen pracovník, ale všichni členové domácnosti. Nicméně se to "najednou" zvládlo a "najednou" to +/- funguje. Dokonce jsou doma i lidi se stolními počítači, nejen ti, co mají notesy.
A samozřejmě, je to "nespravedlivé", protože celá řada lidí z domova dělat nemůže, protože prostě musí být na místě, ať už kvůli fyzické práci nebo prostě všechno nejde přes audio/video. Ale on život je nespravedlivý.
gemini
Příspěvky: 74
Registrován: 02.03.2020 12:14

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od gemini »

Drazí "promořovači", jeden dotaz.

Pokud byste byli diagnostikováni jako pozitivní, podělíte se v zájmu budování kolektivní imunity se svým synkem, dcerkou, maminkou, tatínkem, babičkou, dědečkem...? Nebo je to jen póza, která se týká těch ostatních tam venku a za dědou nebo synkem byste šli na návštěvu zakuklení v atombordelu?
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od viktor »

dejte uz konecne pokoj s nejakou vakcínou, snad alespoň tady by mel alespoň trochu vladnou rozum před marketingovymi tahy farmacie a spol. Znate snad nejakou vakcinu na rymicku, na chriopecku co by fakt fungovala ? Ne, alespoň ja ne. Takze kde se vzal tu se vzal bude tu zazracna vakcína ?
Jsou jen dve relane cesty jak z toho ven, bud to zmutuje, jako každý rok chripka a nebo proste lidi ziskaji imunitu, coz je v podstate totez. Oboji chce cas.
Prymulu by měli degradovat na svobodníka, protože "mansaftu uříznul koule" a to se proste nedela, zvlast jako vojak by to mel vedet. Tohle se neopousti a sam za to zaplati. Ted uz nikdo zadne "rozkazy" nebude brat vazne.
Takze hodne lidi mu do "promorovani" nasype pisek.
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od hrd »

Experimenty s vysíláním dětí do školy bych si dokázal představit, pokud by byla inkubační doba např. den.
Je-li týden i více, tak po startu experimentu už to nikdo nezastaví.
Jestliže se pošlou děti do školy, podle mě už pak jiná karanténní opatření nemají smysl (krom třeba izolace domovů pro seniory apod.).
Pokud by byl cíl promořit celou populaci co nejrychleji a tak se co nejrychleji vrátit (přiblížit) k ekonomickému normálu, pak to je samozřejmě ideální postup.
(Ještě by se daly zorganizovat nějaké masové demonstrace, milion chvilek nebo tak něco).
Naposledy upravil(a) hrd dne 07.04.2020 16:31, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
plavec
Příspěvky: 10
Registrován: 05.03.2020 14:27

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od plavec »

Vidím, že u Štaflíka je ochrana pedagogického sboru mimo viditelný obzor.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od viktor »

jak to pusti do skol jak je to 14 dni vymalovano :-) izolovat domovy duchodcu a podobna zarizeni se plne nepovedlo ani v soucasnem stavu, ale pokud to otevřou dostanou to naplno.. no a potom zas poradna karanatena a bude to ekonomicky supr... montovny pobezej, socialni systém si oddechne, duchodova reforma bude vyresena, a protože se lidi budou pohybovat jen z práce do "nocleharny" a zpet bude taky klid, nebudou se alespoň vztekat v ulicích, milion chvilek by za par korun rad pomohl z promorovanim a to jak s poradanim hromadných akci tak s nastevama domovu duchodcu a LDN atd..prece je tem nenechaji samotne a musí je samozrejme informovat o udalstech, o volbách nemusej, vzhledem k zivotnosti potenciálních volicu. Taky se mohou přejmenovat na milion virek.
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Germanik1 »

Upřímně řečeno, začínám mít /berte to jako nadsázku pls/ pocit, že COVID-19 je paní Colombova. Já už jsem dědeček, svoje žijící rodiče jsem izolovat v jejich RD, od 1.3. nonstop dělám mezi lidmi. Fyzicky, a to jsem Pražák, jsem nikoho s příznaky ani s nálezem nepotkal. Napadá mne, že buďto jsme to hromadně prodělali s minimálními příznaky, nebo se covidu u nás z nějakého důvodu nedaří. Což je vlastně skoro totéž. Při hospodské nekazni, chování lidí v Praze, nevěřím že by virus "neutekl". Když tak úspěšně pronikl do LDN či do domovů důchodců, jak to že nepožírá ten často neukazneny dav venku. Stačí jeden nakažený ochmatik na hladkém zboží v potravinách a řetězová reakce by měla běžet. Už třeba mezi 🙂 neprizpusosobivymi, kde kontakt i hygiena jsou pro covid ideální. A ono nic. Hlava mi to nebere.
Udělám co musím
Uživatelský avatar
MartinSk
Příspěvky: 193
Registrován: 18.09.2016 11:56
Pohlaví: muž
Bydliště: Ještě mám...

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MartinSk »

Přátelá, já bych se pana Zeleného Roušky zastal. U nás ve firmě, když je potřeba udělat pro návštěvníky exkurzi, nebo přijmout novináře, tak to vždy spadlo na mně. Novináři dostali na stříbrném podnose informace, mailem další materiály, slíbili, že pošlou článek k autorizaci. Na 90 procent neposlal nikdo nic a vyšly úplně překroucené blbosti. Tak jestli takhle pracují novináři i v jiných oblastech, kterým nerozumím, tak Pán Bůh s námi... Což bylo vidět nyní i na tiskovkách, kde dost často padají naprosto dementní dotazy. Takže asi tak. Otázka je co se řeklo, jak to kdo myslel a co z toho potom "novináři" udělali...
Generálmajor Carl von Clausewitz: "Laikové studují strategii, stratégové studují logistiku..."
Mrkva
Příspěvky: 377
Registrován: 09.03.2013 2:02

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Mrkva »

viktor píše: 07.04.2020 16:29 dejte uz konecne pokoj s nejakou vakcínou, snad alespoň tady by mel alespoň trochu vladnou rozum před marketingovymi tahy farmacie a spol. Znate snad nejakou vakcinu na rymicku, na chriopecku co by fakt fungovala ? Ne, alespoň ja ne. Takze kde se vzal tu se vzal bude tu zazracna vakcína ?
Ono to mozna bude mit neco spolecneho s tim, ze chripkovych a rymickovych viru je od kazdeho pres sto... To pripad 2019-nCoV neni.
gemini
Příspěvky: 74
Registrován: 02.03.2020 12:14

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od gemini »

:)
Naposledy upravil(a) gemini dne 07.04.2020 17:50, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět