Korunavirus a ekonomika

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od PeFi »

Zapadlo píše: 18.04.2020 18:51 Radeq - ono asi taky trochu záleží na osobním úhlu pohledu. Drtivá většina mých známých - čtyřicátníků, buď bydlí ve svém, nebo jim už pomalu končí období splátek. Pokud by je na poslední chvíli dohnala platební neschopnost nemám problém kamarádům vypomoct. Předpokládám, že jsi mladší, já jsem jel na dovolenou do ciziny až po koupi prvního bytu. Každý má priority jinde a ani schopnost vydělat (a udržet) prachy se dnes v naší populaci nedá dost dobře zprůměrovat a je to tak dobře, socík už jsem si zažil.
Aha, takže když se mě osobně problém netýká, tak problém neexistuje. No tím se vysvětluje proč je tato země v takovém stavu, v jakém ja a hlavně proč hrozí, že se to tu opravdu pěkně podělá. I z hlediska teorie her je to hodně blbá strategie, protože na ní nakonec prodělají skoro všichni, kromě těch největších/nejschopnějších sviní.

Mi osobně by to už mohlo být jedno, hypotéku nemám, protože jsem nenašel odvahu strčit hlavu do oprátky a vsadit na to, že krize v nepřijde. Bezdomovec taky nejsem, děti nemám a nejspíš už mít ani nikdy nebudu, tak by mi to vlastně mohlo být úplně jedno. Ale není. Nejsem totiž ani kurva, ani sobec.

S územně plánovací mafií se má rodina a mí přátelé setkali opakovaně, protože jejcih snahám podléháme už více než 20 let. Takže o tom proč trh s nemovitostmi v ČR vypadá tak jak vypadá vím opravdu svoje. Ostatně letos čelím dalšímu pokusu znehodnotit mé pozemky nenápadnou al edost odpornou změnou územního plánu. (Myslel jsme si, že si postavím domek, pozemků je v rodině dost. Houby, za menšího cenu domku na klíč jsem si nakonec koupil menší byt v paneláku. Kolega z práce si s územními plánovači taky užívá svoje a už je to taky stálo hodně peněz, takže to není tak, že zrovna já mám smůlu, je to tak, že mafie má dobře odladěný systém.)

Nebýt regulacemi brutálně dokřiveného trhu, tak by ten můj panelákový byt stál polovinu, než za kolik jsem ho kupoval, a třetinu, než stojí dnes - jo investice do bytu se mi i při minimální inflaci "zhodnotila" za pár let o 50% - to je ale naprosto šílené a zvrácené.

Proč jde o dobře naplánovaný výdrb:
1. Kdyby panelákový byt stál třetinu, jak by měl, tak by si většina hypotékářů hypotéku brát nemusela a nebo by ji měla bleskově splacenou. Stav, kdy starý byt ve starém paneláku/bytovce na periferii města stojí víc, než jsou stavební náklady na náízkoenergetický RD s větší podlahovou plochou, než má ten byt, opravdu není normální. Stát svou politikou, která je dlouhodobě řízena korupčníky, vehnal značnou část obyvatelstva do hypotéční pasti. (Že podsttaná část čtyřicátníků z pasti jiíž utekla není argument.) A teď se obyvatelstvo v pasti této zemi může pěkně vymstít likvidací značné části střední třídy. Země, kde téměř není střední třída, jsou země jako Ukrajina nebo Mexiko.
Já se do pasti vehnat nenechal, ale odnesl jsem střet s územněplánovací mafií jinak (zdraví/rodina).

2. Můj nahoře uvedený výpočet optimisticky předpokládal, že prodej proběhne relativně férově. Vzhledem k tomu jací lidé se kolem toho budou motat (exekuční mafie a podobní boys), tak očekávám, že v mnoha případech se byty prodají opravdu hluboko pod reálnou tržní cenou. Historicky je to osvědčená a vyzkoušená metoda -to takhle kdysi kdosi přišel o penzion za 15 mega, na kterém byl dluh asi 3 mega, způsobem, kdy exekuční mafie penzion "veřejně vydražila" asi za 2 mega, takže majitel nejen, že přišel o cca 12 mega, ale ještě mu zbyl dluh 1 mega. Jo můžeš si říct, že majitel byl blb, jenomže ono stačí, abys měl autonehodu nebo se ti podělalo zdraví, nebo se ti podělá něco jiného, neo si včas nenajmeš právníka, protože věříš ve stát ... - a šmejdi si tě dokonale vychutnají a stát jim tě u toho ještě hezky pdorží, aby ses moc necukal.
Ostaně stačí si přečíst jak pan Babiš k Agrofertu přišel - majitelé Petrimexu nejspíš nebyli žádní blbci, pouze podcenili schopnosti žraloka. (Proti p. Babišovi nic nemám, přesněji řečeno nemyslím si, že je horší než bývalí premiéři či opoziční kandidáti na premiéra).

3. Očekávám, že byty se po zabavení v prvním kroku budou prodávat ve výběrovém řízení za zlomek jejich reálné ceny - dnes byt za 3,5 mega se klidně v rámci prvního kroku může prodat za 350 tisíc. Stačí aby se "výběrové řízení" konalo za podmínek, které značně omezí počet potenciálních zájemců - třeba tím, že banka bude prodávat balíky bytů naráz - těch pár multimilardářů se už mezi sebou určitě domluví na tom jak to udělat, aby jim plebs nekazil kšefty. Takže člověk s hypotékou neschopný splácet bude muset být hodně rychlý, aby této nástraze včas unikl (třeba půjčkou od kamaráda/rodiny). Je potřeba očekávat, že protistranou mohou být a často i budou "osobnosti" typu Radovana Krejčíře a jemu podobných.

3. Hypoteční a jiné smlouvy nejspíš jsou v mnoha případech napsané tak, že čekám, že se lidi ještě budou hodně divit co to podepsali. Já jsem s takovou smlouvou jedné velké české hypoteční společnosti měl co do činění jenom jednou a to jako prodávající (hypotéku si bral kupující). Údajně šlo standardní vzor smlouvy, ovšem drzost s jakou byla napsaná mi vyrazilo dech. Prohlásili jsme to za naprosto nepřijatelné. Když si velká hypoteční společnost zcela standarně (!) ve smlouvě nachystá nenápadnou past jako hrom pro prodávajícího, tak co za špeky tam asi má pro svoje klienty. Ve většině případů past nesklapne, ale kdyby sklapla a obchod s kupujícím by nedospěl k úspěšnému konci, tak po časově zcela neomezenou (!) dobu bych svůj byt mohl prodat pouze hypoteční společnosti (nebo s jejim svolením). Samozřejme tam, kde to pro hypoteční firmu bylo výhodné, byly časové lhůlty zcela jasně dané. Jak tohle někdo může podepsat ... ale lidi uvěří, protože přece je to velká solidní hypoteční společnost, která je dlouho na trhu a má dobrou pověst ...

Pokud má někdo z rozpadlíků hypotéku, měl by si začít chystat a s kamarády domlouvat krizový plán jak ji rychle celou splatit pro případ, že ji nebude schopen splácet. Pokud snad hypotéka nejde jednoduše splatit naráz, tak je to jen jedna z mnoha dalších předem nachystaných pastí ...
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od Rafael »

No, tak jinak.....
To je taky jedna z věcí před kterými mě předkové varovali, pač to zažili.
Za CK jen z vyprávění a pak bohužel i v reálu za první republiky.
Půjčky, stále narůstající a devační úroky z nich....
Jestli dědeček mluvil, vzpomínal, i o nějakých sankcích kvůli jejich předčasnému splacení nevím.
*
Jen si osobně myslím, že toto je výmysl novodobých "demokratů" a šmejdů kteří jen hledají zdroj bezpracných příjmů a možnost důkladně ostříhat ofce..
*
Že tak to tehdy nefungovalo, že tehdy ještě takové hyeny nebyly, nevím...
Ale to si jen myslím. Možná bláhově...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Argonaut
Příspěvky: 916
Registrován: 16.05.2014 15:25
Pohlaví: muž

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od Argonaut »

Částečně to bude (schválně) zapleveleným a rozsáhlým právním systémem, kdy je možné již naprosto všechno.

Třeba za CK každý zákon musela přečíst osoba z lidu a musela mu rozumět, jinak se nevydal. Dneska? Dneska ty statisíce zákonů, vyhlášek, regulací nikdo nezná a navíc nedávají hlavu a patu... Tohle je pro mě třeba komplexita, o které mluví M. Bárta, která je neudržitelná.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od bacil »

To právě kritizoval Okamura, že pokud máte dluh, nejdříve splácíte úroky a až teprve potom jistinu a chtěl, aby to bylo naopak. Protože když chcete splatit dluh, tak dluh je kupodivu stále stejný, protože jste napřed platili jen ty úroky. Samozřejmě když chcete platit až u konce, najednou je kalkulace taková, že ty úroky vlastně platíte až u konce...
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od pepaf »

Příspěvek od bacil » 16.04.2020 23:51

Banky se z nesplácených dluhů nepoloží, položí se důchodový systém (u nás druhý pilíř), který banky skrytě financuje.
Druhý pilíř byl již před delším časem v r. 2016 zrušen!
Banky vytvoří dluh půjčením peněz, ale z ničeho, horší je to s nebankovní sférou (Homecredit a pod.) - ti opravdu potřebují bonitní klienty, ne jako banky, těm je to úplně jedno.

https://www.cnb.cz/cs/vyhledavani/?q=Mn ... 0ekonomika
Peníze vznikají typicky v momentě, kdy komerční banka poskytne nějakému člověku či firmě úvěr. Na účet takového klienta připíše banka částku ve výši poskytnutého úvěru a o takto vytvořený (či navýšený) vklad se ve stejném okamžiku zvýší i peněžní zásoba. Ano, chápete správně, banka nepůjčuje peníze, které má uloženy někde jinde (mysleli byste zřejmě, že nejspíše v centrální bance, že?), respektive nepůjčuje ani již existující vklady. Ve skutečnosti při poskytnutí úvěru vytvoří „tahem pera“ či ťuknutím do klávesnice peníze zcela nové, které tu dosud nebyly.
...
Současně s připsáním nových peněz na účet klienta totiž vznikne v tentýž moment jeho závazek vůči bance, která mu úvěr poskytla. Čisté bohatství (čistá finanční aktiva) klienta ani jeho banky se proto v danou chvíli nijak nezmění. Jinak řečeno, samotná emise nových vkladů bankovním sektorem není v daný moment operací ziskovou ani pro jednu ze zúčastněných stran
Zjednodušeně - banka půjčuje peníze, které ji nic nestojí, tudíž banku neuhrazené závazky klientů nemohou ohrozit. Banka většinou dluh prodá v investičním balíčku, většinou nějakému penzijnímu fondu... Ale ten penzijní fond už není banka a vydal za dluh ty reálné peníze, které měl od klientů - a nesplácením dluhu přijde o peníze tento fond, který dluh vlastní.
Banky samozřejmě půjčují v úvěrech reálné peníze a to buď z uložených peněz (depozit) klientů, nebo pokud jich banka nemá dostatek, tak si je musí samozřejmě sama vypůjčit, a to na domácím mezibankovním trhu nebo od banky centrální.
Banka má samozřejmě s pořízením zdrojů náklady (něco jí stojí ), nevytváří je z ničeho a samozřejmě jí není jedno jestli dlužník splácí a hoodně nesplácených úvěrů by Banku mohlo ohrozit

Jak je to s financemi reálně, stačí si dát tu práci a ten uváděný odkaz přečíst i o několik odstavců níže!
https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/cnblog/Mnoz ... lni-banka/
...
Předpokládejme nyní, že náš klient pošle úvěrem získané peníze na účet jiného subjektu v jiné bance, například zaplatí za koupi nového auta. Speciální oddělení úvěrující banky, které se zabývá řízením aktiv a pasiv, nyní musí zajistit, aby bylo možno převod provést, čili aby tato banka měla dostatek rezerv/vkladů u banky centrální, pomocí nichž se převod provede. Pokud je rezerv dost, transakce proběhne a prostředky se v bilanci centrální banky převedou z účtu této banky na účet banky jiné. Pokud úvěrující banka dost rezerv nemá, musí si je samozřejmě sama vypůjčit, a to na domácím mezibankovním trhu nebo od banky centrální.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od Woody Crafty »

Nepiš sem laskavě nesmysly. Raději si prostuduj jak funguje bankovní Systém částečných rezerv při kterém banky samozřejmě tvoří peníze z ničeho. A to je příčinou inflace, kdy se objem peněz v systému uměle nafukuje a ony tak ztrácí svoji hodnotu.
A taky příčinou cyklických ekonomických kolapsů při kterých bankám vytvářejícím peníze z ničeho spadnou do klína reálné majetky lidí kteří se na ně nadřeli svou prací.

Podstata hypotéky je, že ji nikdy nesplatíte, ale celý život budete dřít na úroky a pak přijde krize kdy vám banka nemovitost sebere protože budete bez práce. Takhle systém funguje.
Zkuste si spočítat kdy z dnešní mediánové mzdy zaplatíte byt za 6 mega.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od pepaf »

Ty jsi zase odborník. Asi o reálném fungování bank toho moc nevíš, že
Jablka a hrušky - to ale není názor...
Uživatelský avatar
Aredhel
Příspěvky: 5
Registrován: 21.06.2014 20:17
Pohlaví: muž

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od Aredhel »

bacil píše: 19.04.2020 15:24 ...pokud máte dluh, nejdříve splácíte úroky a až teprve potom jistinu...
U některých typů hypoték se to může stát (splácí se úroky a pak naráz celý dluh), nebo se to děje v době, když ještě není vyčerpaná celá hypotéka. Ale obecně to tak rozhodně není, v každé splátce se ukrajuje část dluhu. A protože dluh klesá, tak i část dluhu co se každou splátkou splácí je stále větší.

Ale těžko lze představit, že se nejprve splácí úroky a až když se splatí, tak se začne splácet jistina. Ani by to technicky nešlo udělat, protože úroky se platí za minulou dobu, kdy měl člověk něco půjčeno.
guntroll
Příspěvky: 997
Registrován: 26.11.2015 5:27
Pohlaví: muž

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od guntroll »

Popravdě zajímalo by mne jak s tím "tvořením" peněz opravdu je co se řadových bank týče. V bance nedělám, tak nevím čemu věřit.

Jestli tomu co říká PePaf, nebo to co Woody - jakmile se ocitne váš podpis na půjčce dané banky, vytvoří "kredit" který může banka nadále půjčovat, takže se ze 100.000 "narodí" třeba 2 mega, dle toho jak jsou v dané zemi nastavené zákony ohledně povinného množství rezerv. I když je pravda že ten druhý názor jsem slyšel spíše ze západního bankovnictví. Také že kdyby lidé splatili své půjčky, bylo by bankovnímu systému ouvej. Na druhou stranu, když se neplatí je mu ouvej taky 8-)
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od pepaf »

U standardních komerčních bank existuje základní interní dokument "Úvěrová strategie banky".
Stručně - ta strategie určuje komu, do jakého segmentu, kolik, za jakých podmínek, na jakou splatnost s jakým ručením k poskytnutému úvěru Banka půjčí .
Jedná se o diverzifikaci kam se půjčuje a rozdělení rizika do různých segmentů ekonomiky státu a samozřejmě i fyzických osob.
Vždy u schvalování úvěru se již vyhodnocuje jestli je požadované financování daného klienta v souladu s touto základní strategií. Pokud ano, tak se pak teprve následně řeší z jakých zdrojů se bude obchod realizovat... a dále již bylo popsáno. Z reálných zdrojů!
Toto je reálný stav, praxe v souladu s podmínkami podnikání bank danými podmínkami regulátora bankovního trhu - ČNB.
Rezervy jsou různé a už jsem někde dával odkaz na zprávu ČNB kde se přesně ročně vyhodnocují a komerčním bankám ukládají. Tvrdě.
Naposledy upravil(a) pepaf dne 19.04.2020 20:40, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od hrd »

Jestli jsem dobře pochopil dotaz, tak kde na půjčku vezme (u nás) banka peníze? Vygeneruje je v počítači? Resp. jak velkou část z nich?
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od pepaf »

Komerční banka musí mít ČNB určenou kapitálovou přiměřenost. Tyto banky v žádném případě tzv. "netisknou" peníze...
Vlastní zdroje, půjčky - poměr mezi zdroji určuje regulátor trhu.
Edit:
komerční banka s malým "k"
Naposledy upravil(a) pepaf dne 19.04.2020 21:01, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od hrd »

Pro laiky jako já - půjčím-li si např. v Komerční bance 100 000 Kč, znamená to, že banka musí mít v nějakých aktivech (krom jiných nesplacených půjček) 100 000 Kč, co mi půjčuje? Anebo třeba jen 4%? Pokud to druhé, kde se vezme ten rozdíl? Znám video popisující fungování v USA (https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo), ale nevím, jak konkrétně to funguje u nás.
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od pepaf »

Přesný poměr teď nevím, ale ověřím a dodám. Nechci "střílet" od boku..Ano?
Indy
Příspěvky: 191
Registrován: 01.09.2017 21:50

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od Indy »

https://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_requirement

Nektere zeme maji povinne rezervy 0, maji ale pak jine limity. Jak moc to lze obejit teoreticky a pak prakticky, to nevim
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od viktor »

jednoduse receno to co ti banka pujci si vytiskne... v konecnem poctu se to projevi jako inflace...
u (nas) je nepresne, protože u (nas) vlastne není. V praxi to vypada asi tak ze peníze si tisknout muze jen někdo a ten ostatním bankam, stavebkam ..pujcuje. Kolik si banka muze natisknout a komu pujcit se snazi staty, ci vlády alespoň nejak regulovat protože jinak by banky bez omezeni pujcovaly a tisky jak o závod. Dnes uz netisknou ale vitrualne mnozi.
Pro banky platilo to ze mohly pujcit cca 10 X vice nez měli skladem. Respektive na sklade 1 mil půjčíme cca 10 mil. Protože tohle bylo malo a z jiného pohledu hodne tak prislo "plovouci" omezeni v podobe zatrideni dluzniku dle kvality splaceni... uroky za které si male banky pucuji od velkych co tisknou je ruzny a to jak v plusu tak minusu.. takova mala domu ze si ty penize vezmou a "vyrobi" další dlužníky ... je to neustaly boj s hydrou, na jedne stane snaha udrzet je alespoň trochu na retezu a na druhé neuveritelna nenazranost..nektere omezeni jsou z Eu, nektera statem co CNB. Protože i i velkym tak trochu zalezi na to udrzet to v chodu v rozumných mezích. asi tak jako ma delaer drog zajem na zdravotnim stavu sveho odberatele, protože zivej zavislak stále odebira a mtvej je k nicemu.
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od hrd »

Aha, takže kolik lze půjčit a kolik je povinná rezerva je variabilní, max. by se to pro orientaci mohlo třeba zprůměrovat, ano?
Ještě dotaz, nemáme FED, takže splátky státních dluhopisů zůstávají v bankách anebo v tom nějak figuruje ČNB a/nebo ECB?
pepaf
Příspěvky: 541
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od pepaf »

od pepaf » 19 dub 2020, 20:55
Přesný poměr teď nevím, ale ověřím a dodám. Nechci "střílet" od boku..An
Zatím Kapitálovou přiměřenost - odkaz
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle ... sAllowed=y

Aktuální data k českým bankám ještě doplním
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od viktor »

dejme tomu ze mají 10 % ale to plati pro male, velke mají v rezerve nekonecne mnoho, proste kolik potrebujou si natisknou,... před par lety byl odhad ze mimo obeh, tzj v nejake rezerve je cca 80 % oběživa.. ale je to nesmyslne číslo, protože rezerva velkych bank je takova jako momentalne chteji bud to znicej, respektive odepíšou ci si natisknou nove,
FED u nas nemame, no :D prakticky be´veskere bankovnictvi bud patri a nebo je zavisle na par lidech, nebavime se ani o tisicich, ani o stovkách :-) jen par ... tak si odpovez sam jesti mame u nas FED co ne :D :D :D
prima den
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Korunavirus a ekonomika

Příspěvek od hrd »

Dotaz měl souvislost s videem, na které jsem výše dával odkaz (neřešme jeho radikální rétoriku, jestli jde o podvod, krádež atd., jde mi o fungování systému, který tam, podle mě, je dobře vysvětlený).
Takže když se ČR zadlužuje, např. vydá státní dluhopisy, u kterých bank tyto skončí, komu se splácí jejich úroky a jistina? Kdo je věřitelem našeho státu, kdo vydělá na rozpočtovém deficitu?
Odpovědět