COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Bill Masen »

MartinSk píše: 17.04.2020 20:05...Obecně - ještě v únoru jsem docela kroutil hlavou nad nečinností státu...
S tím nesouhlasím, opatření se musela řídit nejen jejich potřebností, ale i jejich přijatelností. Pokud by přišli o 14 dní dřív, bylo by to ku prospěchu, ale lidi by je nepřijali. Nejsme tak disciplinovaní, jako Izraelci. Opatření přicházely ne vždy stoprocentně správná, ale přicházeli rychle a to bylo důležité.
Na stát jsem se nespoléhal a dovybavil se včas. Rodinu jsem moc přesvědčovat nemusel, režim jsme si nastavili vlastní. U tchána jsem pozoroval až obdiv k mnou nastaveným pravidlům. Připravit se musí každý sám, podle toho kolik nepohodlí je ochoten snášet. Opatření, co dělá stát je jen pro ovce, kterým se to musí nařídit.
Poučení tedy pro mě je, že to dělám dobře a rodina mi věří. Zde na Rozpadu proběhlo mnoho užitečné inspirace, bohužel plevelené nováčky takovou rychlostí, že to ani nejde mazat.
Martysedlak
Příspěvky: 553
Registrován: 08.04.2020 14:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Pohledem Pražáka - dálný Východ

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Martysedlak »

Zdravím, sice to vypadá že jsem zde nový, ale byl jsem zde registrován již v minulostí jako Marty, nebyl jsem moc aktivní pisatel. Jsem takový pasivní nasávač informací, díky nim jsem byl připraven velmi dobře. Takze velice diky rozpadu👍.
A poučení:
V přípravě jsem podcenil zabezpečení vzdálenější rodiny hlavně ochrannými pomůckami (rukavice, respiratory ffp3), pro svou domácnost se zdála a byla dostatečná, avšak v momentu kdy mi špatný pocit, že mám více respiratorů než jedno oddělení ostravské nemocnice kde dělá bratranec, vedla k tomu ze zásoby ff3 se limitně blíží nule.
Přístup státu nebudu komentovat, pro mě: co platí dnes nemusí platit zítra. Teď v rámci přípravy na možnou druhou vlnou doplnuji zásoby, zvyšuju samozásobytelstvi ovoce, zeleniny.
A také provádím určitou centralizaci zásob, protože myšlenka, že budu od některých hermeticky odříznut, tak jak se stalo na Litovelsku mě mírně znervózňují . Využití alternativních cest lesem atd. vzala celkem za své když jsem viděl nasazení silových orgánů v této oblasti (drony, lesní zátarasy atd.)
Martin
Uživatelský avatar
MartinSk
Příspěvky: 193
Registrován: 18.09.2016 11:56
Pohlaví: muž
Bydliště: Ještě mám...

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od MartinSk »

Bill Masen: Činnost a nečinnost státu - ano, opatření které přijme obyvatelstvo a jsou pro něj nutné (promiň, ale slovo ovce se mi skutečně dosti příčí) lze aktivovat až je potřeba. Ale třeba posílení hygienických stanic, kde dámy byly zvyklé na trošku jinou pozici (kontrol hygien jsem zažil dost), dovybavení složek potřebnými ochrannými prostředky, rozvinutí infekčních oddělení nemocnic a podobně, tak tohle se mělo dít od půlky ledna. A nebo třeba urychlit plánované operace na které je pořadník - teď to ti pacienti zpětně odnesou. Pak se honem s těmi opatřeními šturmovalo za pochodu. A navíc když toto dělám v běhu, tak mi to dá podstatně více práce a je to podstatně dražší - zaplatíme to nyní všichni. A myslím, že nebýt pánů "Zeleného Roušky" a "Červeného Svetru", který se pak chytil, tak to dopadlo o dost hůře.
Takže rozdělme to na dvě témata - co měl stát udělat cca od půlky ledna do konce února - to se pak dohánělo a opatření pro obyvatelstvo, kde to načasování skutečně bylo vhodné - v tom se asi shodneme. Dříve by to mančaft hůře rozdýchával a i s politickou podporou by byl asi problém.
Generálmajor Carl von Clausewitz: "Laikové studují strategii, stratégové studují logistiku..."
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Královák »

Vzhledem k tomu, jak se neustále diskutuje, tak jako rozhodující pro další krizi vidím to, aby v okruhu blízkých příbuzných byl vždy aspoň jeden MUDr. - Již od revoluce všechny vlády kašlou na počet doktorů a podle toho to také vypadá - koukněte se až budete v nemocnici nebo ordinaci, co ordinuje lékařů kolem 70 a mladí nejsou zvláště v regionech - kdo něco umí jde do Reichu nebo do Phy. V případě, že by došlo k horšímu scénáři, tak hrozí opravdový kolaps zdravotnictví. Prostě prostory budou, ale personál ne.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Bill Masen »

Abychom tu neplevelili a vlákno zůstalo tak, jak ho Maximus zamýšlel, to, že nebyly ochranné prostředky pro nemocnice, policii, klíčové lidi, to není vina současné vlády, ale všech předchozích a jednotlivých útvarů policie a samotných nemocnic.
MartinSk píše: 30.04.2020 13:13...co měl stát udělat cca od půlky ledna do konce února...
Spíš co měl stát udělat od roku 93 do půlky ledna. Snad to bude ponaučení pro ně. Myslím, že spousta zdejších rozpadlíků by byli lepší správci hmotných rezerv, než ti současní. Na druhou stranu než aby bylo v hmotných rezervách 53.469.695 respirátorů, 534.696.950 párů gumových rukavic a 5.346.969,5 litrů desinfekce, je lepší aby každá rodina měla doma na hlavu 5 respirátorů, padesát párů rukavic a půl litru desinfekce. To je investice mezi 400 a 500 Kč na hlavu. Snad se z toho poučí i lidi a budou připraveni na druhou vlnu. Spousta lidí si to ale nepřipouští a už teď nejsou ochotni snášet jakýkoliv diskomfort. Základ je, aby se každý postaral sám o sebe a stát o pomoc žádal až když je v ouzkých.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Woody Crafty »

Moje ultimativní poznání by se dalo shrnout do známého rčení "když chceš Boha pobavit, tak mu řekni své plány". Aneb jedinou jistotou v životě je, že nic není jisté.
A maximální adaptabilita (v rámci vnitřní morálky) je 10x cennější než nasyslené zásoby (od kterých tě může odstřihnout blokáda - viz. Litovel, přírodní podmínky apod.)

Co mě zde poněkud šokovalo, jak si někteří rozpadlíci chrochtají jak se dobře připravili a jak na příště to bude ještě lepší. Věc se má tak, že tohle bylo jen "branné cvičení" ,tedy žádný opravdový SHTF scénář.
A taky to že se připravují na stejnou krizi. Jenže ona může přijít úplně jiná na kterou respirátory a desinfekce nebudou stačit.
Nehledě na to že tohle nepřišlo ze dne na den ale mohli jsme spoustu věcí dokoupit na poslední chvíli, protože jsme měli prepperskou přípravu, na rozdíl od ovcí co slepě poslouchaly média.
Kdyby infrastruktura a zásobování zkolabovalo ze dne na den (EMP apod) tak by to bylo nesrovnatelně horší.

Další poznatek je, že připravit se dá jen na krátkodobé krize když nejsi milionář s nějakou nenápadnou Ptyčí a haciendami za mořem, kde zároveň máš komínek zlatých cihel ve sklepě.
Na dlouhodobý rozpad ti pomůže jen barák s několika hektary pole a spolehliví lidé k tomu (rodina, známí, sousedi).
A k tomu doktor v rodině (případně další vhodná povolání), přičemž je vhodné aby někteří členové rodiny byli součástí toho co v systému ještě funguje (úřady, policie a podobné složky) a mohli nosit domů nějakou hotovost (nebýt odkázaní jen na barter a to co se podaří vyhandlovat) případně informace co proti nám stát chystá.
A i ten barák je nanic, když ho i s veškerým vybavením musíš opustit a zdrhat.

Tedy ještě je k dořešení co dělat když musíš i s rodinou zdrhnout na dlohou dobu. Ty všechny bugout a bugin scénáře v podstatě spoléhají na krátkodobou krizi. Ne že musíš utéct na rok nebo natrvalo (zamořené/karanténní území kam tě armáda nepustí, nebo naopak musíš z toho území zdrhnout než se nakazíš od ostatních a nechcou tě pustit ven).

Tady by se daly zúročit poznatky z Donbasu kde takový brutální SHTF scénář roky probíhá. Jen se k těm poznatkům nějak dostat. (zkušenosti z Jugoslávie jsou částečně zastaralé)
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Maric »

K tomu se dá dodat snad jen to, že i zdejší zasloužilí rozpadlíci (já se mezi ně bohužel nepočítám) na počátku epidemie opatrně přiznávali, že se více méně připravovali na kde co, ale epidemie byla u mnoha až na posledních místech. Takže spousta členů (včetně mě) nakupovala výbavu až na poslední chvíli. Psát zde tučně o tom, jak se připravit na dlouhodobý ekonomický kolaps, blackout, přírodní katastrofu, nějaký typ společenského rozpadu, atd., je nošení dřeva do lesa. Vše bylo dopodrobna diskutováno. Dokonce i totální rozpad trvající několik let či desetiletí. Stačí použít tlačítko Hledat.
Že epidemie bude mít ekonomické důsledky prozatím neznámého rozsahu a délky trvání je jasné, ale o přípravě na ekonomickou krizi se zde vedou diskuse už léta, a (snad) každý zde se na takovou eventualitu podle svých schopností a možností připravoval dávno před epidemií. A zpět k tématu "Poučení z Epidemické krize".
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Woody Crafty »

Jenže to všechno byly spíš teorie, před koronakrizí. Já sám teď řadu věcí vidím jinak než když jsem tady před lety pročítal diskuse. To selhání státu v takovém rozsahu zaskočilo i mě. Zásoby na půl roku až rok mi připadaly jako trochu extrém a 5l sava jako dostatečné zásoby desinfekce.

Stejně tak jsem upřednostňoval zásoby, teď spíš znalosti jak a kde co sehnat či v nouzi vyrobit. Taky mě zaskočila ta Litovel. Kdyby byla opravdová epidemie tak by tam lidi nechali pochcípat, jako v tom zombie apokalyptickém filmu kde obklíčili město a hned stříleli když se někdo chtěl dostat ven.

V neposlední řadě se ukázalo hromadění rozsáhlého arzenálu (zvlášť na úkor ostatních zásob) jako nesmysl. Nějaké ozbrojené složky tu vždy budou fungovat (=znepříjemňovat lidem život) a je lepší jedna skrytá pistole než nějaký samopal a tahat dvoukolák nábojů, jak si to někteří představovali.

Rovněž se ukázala zásadní schopnost skrytého nenápadného pohybu městem při SHTF scénář (policie, udavači). To je zase opak toho jak si někteří představovali jak budou pochodovat v maskáčích a s flintičkou. Leda houby.
Celkově tu měla řada lidí představy jak z hollywoodských westernů a filmů s Arnoldem. Teď se ukazuje co z toho bylo reálné a co jen mimoidní fantazie.
Ale tyhle drobné leč podstatné rozdíly před/po jsou zjevně pod tvojí rozlišovací schopností.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od bivoj »

Woody Crafty píše: 01.05.2020 17:53 ...Taky mě zaskočila ta Litovel. Kdyby byla opravdová epidemie tak by tam lidi nechali pochcípat, jako v tom zombie apokalyptickém filmu kde obklíčili město a hned stříleli když se někdo chtěl dostat ven...
No, je to zde trochu OT, ale není třeba chodit daleko, dnes už se také střílí, i když se o tom moc nemluví...:

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/str ... l-40322292
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/na- ... zpravy_dar
aj.

Sice "jen" varovné, ale těžko říct co by se dělo kdyby nezastavil a začal třeba utíkat, jestli by to do něj napumpovali bez okolků natvrdo...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Woody Crafty »

Pro mě je to s tou armádou docela nepříjemné překvapení (a ponaučení). Já si armádu pamatuju jako někoho kdo obětavě pomáhal při povodních v roce 97. Teď s překvapením zjišťuju že je to spíš banda blbečků co do armády vstoupili aby si někde v Afghánistánu mohli picnout nějakého pasáka koz a dostali za to ještě měsíčně 30 litrů žoldu. Prostě žoldáci, už ne vojáci s nějakou morálkou.
Tuhle plížovou proměnu ochránců státu v placené zabijáky pozoruju už nějakou dobu. Jen jsem si myslel že to už trochu přeháním. Bohužel se ukázalo že nepřeháním.
Co jsem měl tu čest se s pár moderními vojáky setkat, tak se nedivím že jimi ti 90letí hrdinové z RAF opovrhují jako žoldáky.
Dál už se rozepisovat nebudu, to už by pak patřilo do vlákna o armádě, jakkoliv to určité ponaučení o současné "armádě" a jejím chování v krizi je.
Já očekával spíš policejní buzeraci, ne vojenskou.

Zklidni své emoce a snaž se vrátit k tématu, jinak budu mazat a banovat !!! Maximus
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Hohepa »

Woody nebyli to náhodou Polští vojáci ?
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Maric »

To co zde proběhlo a pomalu se chýlí ke konci byla spíš jen taková demoverze epidemie. Jestli bude druhá vlna daleko horší nedokáže teď předpovědět nikdo. A zda represivní složky v případě větších problémů budou tvrději vymáhat zákony a nařízení, je otázka. Každý voják a policista má rodinu, a záleží na každém jaké jsou jeho priority. Zda je pro ně priorita stát, zaměstnání, nebo rodina. Je sice pravda, že lidi hlásící se k Policii nebo do Armády musí mít jisté myšlenkové a povahové nastavení, Ale jak budou reagovat v rozsáhlé krizi, kdy nebude existovat míst, kam utéct do klidu a bezpečí je velká neznámá.
Zatím se mi jako nejlepší postup jeví zásobit se co nejlépe to půjde, a ve správnou chvíli zalehnout na matrace (home office), a čekat, až se situace venku nějak ustálí. V první vlně epidemie jsem tohle udělal na 14 dnů. Nijak extra mě to nepoznamenalo, a ani to nestálo mnoho zásob. Vlastně jsem z počátku ani neočekával, že by vše mohlo proběhnout tak hladce.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od bivoj »

Nevím jestli to hodit sem, nebo do threadu druhá vlna, nicméně moje osobní poučení je takové, že ač jsem scénář celosvětové pandemie měl v přípravách někde mezi posledními (stejně jako asi spousta zdejších rozpadlíků), v případě opravdu tvrdší varianty pandemie (dejme tomu jako ve filmu Nákaza) bych asi neměl větších problémů. Jediné drobné slabiny jsem měl v prostředcích osobní ochrany a dezinfekce - resp. v jejich množství, což se mi ale podařilo v lednu a únoru víceméně zacelit (a mmj se na tom i dobře nabalit ;) ) a díky současné "demoverzi" pandemie si ověřit, jaké množství určitých věcí a zásob je potřeba do budoucna navýšit.

Myslím si, že jakmile pomine širší povinnost nošení roušek, tak za pár týdnů začne být vhodná doba na nákup, pokud někdo nemá dostatek. Viděl bych to na přelom červenec/srpen či srpen/září. Je třeba monitorovat ceny a jako na burze začít nakupovat těsně před tím, než cena začne stoupat. ;)

A samozřejmě to vše stihnout před nástupem druhé vlny.

2 Woody Crafty - doporučuji ti, aby ses zklidnil a podobné výblitky jako tvůj poslední příspěvek přestal psát. Tvoje příspěvky jsou z větší části jen nadávání a stěžování si na cokoliv (vláda, policie, armáda) případně rovnou dehonestace jiných členů fóra. Nějakých hodnotných informací je v nich pomálu. Chováš se tady velmi podobně jako jeden nechvalně známý bývalý uživatel a plně souhlasím se Zapadlo.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Germanik1 »

Čím dál víc se posunují v chápání covid-19 krize jako k záležitosti psychologické. Tahle společnost si 30 let opakuje kouzelnou mantru "Mám právo". A žije v tom, že stát se Musí postarat, aby se všichni měli dobře a byli dlouho na živu. Samé právo na život, na svobody, a najednou koukají, že jediné definitivní právo je na smrt. I když to nepojmenují, v hrůze z toho poznání štrikují najednou roušky, na "práva" rychle zapomenou a strach z nich dělá málem hrdinný národ, který se postavil coronakrizi. Jak přestane být zubatá na dohled, všem otrne a zase plná huba svobod. Je úplně jedno, co se v budoucnu stane. Strach ke změnám v chování ve společnosti není dost velký. Tohle cvičení zatím nebolelo
Udělám co musím
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Hohepa »

No ono to má hlubší kořeny. Komanč to hlásal před tím čtyřicet let.
A nutno říct že co se týče "každý má právo na práci" i striktně a restriktivně dodržoval.
I ta bytová politika byla z pohledu zásluh státu jinde než dnes.
Ano bylo to vykoupeno totalitní kontrolou nad životem občana..
Ta po srametové revoluci padla, lidé získali " svobodu " ale té péče ze strany státu se nechtějí vzdát.
I dnes po třiceti letech mají pořád představu "stát se musí postarat"
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od Woody Crafty »

Nic proti soběstačnosti a postarání se o sebe. Jen by mi stát nemusel krást 60% z platu a tvrdit jak se o všechno stará, když teď selhal na plné čáře skoro ve všem včetně (dez)informování občanů. Jen v šikaně a zakazování se ukázal jako spolehlivým. To je dost zásadní ponaučení.
Ale nejsem si jist nakolik by zeštíhlení a ořezání státu znamenalo faktický návrat na stromy, v lepším případě do středověku. Nezapomeňme že většinu našich rozpadlických zásob a věcí co máme, zejména technologicky náročných, vyrobili soudruzi v čínském totalitním superstátu. Mačetami, kudličkami a multitooly počínaje, přes baofengy a drobnou elektroniku až po kompletní solární ostrovní systémy.

Totální závislost na čínské produkci je další ponaučení kterému se nevěnuje dostatečná pozornost (nehledě na tu komedii s letadlem a rouškama)
Taky mohla nastat situace kdy prostě z aliexpresu nic neobjednáme, nebo dokonce z Číny do Evropy nepřijde ani jeden kontejner se zbožím.
Jak tu někdo řekl, tohle bylo jen cvičení co ukázalo slabiny systému. Někteří se plácají po ramenou jak bravurně tu krizi zvládli, jiní mají obavy jak by to bylo, kdyby přišla skutečně velká krizová situace.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
vratnikp
Příspěvky: 1036
Registrován: 21.08.2015 10:39

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od vratnikp »

Jeste jedna skutecnost se mi uplne vykourila z hlavy, prvni dny mimoradneho stavu byly znacne pretizene mobilni site. Treba pul dne se nedalo dovolat (vodafone, zapadni cechy). Zaznamenal to i nekdo dalsi nebo to bylo jen lokalni pretizeni?
it’s better to be a warrior in the garden than a gardener in a war.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od bacil »

Tady je COVID, ne jakou pořídit vysílačku!
viewtopic.php?f=16&t=634&hilit=jakou+vy ... &start=660

Doporučuji: Prostředky nouzové telekomunikace
viewtopic.php?f=20&t=1934
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Uživatelský avatar
vratnikp
Příspěvky: 1036
Registrován: 21.08.2015 10:39

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od vratnikp »

Promin, ale kdy jsem zadal o pomoc s vyberem vysilacky? Tematem je pouceni z krizoveho vyvoje, a jedna ze skutecnosti, ktere zde nebyly zmineny byla pretizenost siti. Proto mne zajimalo, jestli vyhlaseni mimoradneho stavu zpusobilo pretizeni i jinde nez na plzensku. Za mne to je dulezity poznatek, ze mobilni sit pretizi i vyhlaseni mimoradneho stavu, prestoze ze venku zadne SHTF nekonalo. Neplevelme dalo vlakno..
it’s better to be a warrior in the garden than a gardener in a war.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: COVID-19 aneb "Poučení z krizového vývoje"

Příspěvek od devlop »

vratnikp: to bylo na mne, ne na tebe - rozjel jsem se pak s nazorem kolem CB, a byl pak popravu smazan
Odpovědět