Druhá vlna

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Tonda »

A co když je to tím, že tady ten virus prostě nebyl v takové míře? Protože se zavřely relativně rychle hranice.
Jsou země, kde je ještě méně mrtvých na 1M než u nás.
Namátkou třeba HongKong, Kypr, Chorvatsko, Bulharsko... jak vysvětlíš tohle?
Proč NY má 1200 mrtvých na 1M a Kalifornie, nebo třeba Florida 62ks/1M. Přitom na floridě na to všichni s*ali a když vyhlásili karanténu, omladina si udělala mega párty na pláži. Takže opatření skoro žádná a přesto téměř žádní mrtví.

Já Vám nechci bořit hrad z písku, taky jsem dva měsíce lítal pomalu v atombordelu a bez gasmasky jsem nešel ani do večerky pro chleba, ale připadá mi, že opatření, která mimochodem i zpětně zcela schvaluji, měla na počet obětí jenom malý vliv. Já si myslím, že nízký počet obětí je důsledek toho, že jsme tu nákazu v ČR téměř neměli.

EDIT : omlouvám se, zase si pouštím hubu na špacír a jsme kilometry daleko od původního tématu.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Maric »

Vliv určitě mělo také to, že obyvatelé některých států nejezdí lyžovat v zimě do Itálie, a nebo patří do chudší části Evropy, která si takové výlety nemůže dovolit, nebo to má daleko, nebo nemá takovou provázanost obyvatel a obchodu. Uzavírání hranic proběhlo docela brzy. Vlivů je spousta. Kdyby si epidemického černého Petra vytáhla jiná země než Itálie, tak by průběh vypadal naprosto jinak. Nicméně s velkou komunitou Číňanů byla severní Itálie velmi žhavý kandidát na evropské epicentrum.
Proto bude velmi zajímavé sledovat, kde bude epicentrum druhé vlny, zda bude jen jedno, a jestli se ji podaří zastavit hned v zárodku. Zatímco v první vlně bylo rychle jasné odkud čekat problémy, u druhé vlny to tak nejspíše nebude. A mix toho, že druhá vlna epidemie může vypuknout kdykoliv a kdekoliv, převládající rozčarování ze zbytečně přísných opatření, a pocit “jetojenchřipečkářů”, že měli pravdu a už se není čeho obávat, může způsobit apokalyptické rozměry druhé vlny. Ale také nemusí. Doufám v nejlepší, ale připravuji se na nejhorší. Klasika.
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Tonda »

Právě kvůli druhé vlně by to rozvolnění mělo teď přijít co nejrychleji, aby na podzim lidé nerezignovali na nová opatření ve smyslu "zase nás otravují pro nic za nic".
Zavírání podniků bych šetřil na časy kdy to bude potřeba.

Mimochodem, v rámci příprav se chystám dojít si k zubaři. Osmičku mi chtěl vyndat už před rokem. Jakýkoliv odkládaný zákrok se může později vymstít.
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Druhá vlna

Příspěvek od FMJ »

Tonda: víš v čem je problém? Ve slovech "co když", "připadâ mi", já myslím", přitom ve svých úvahách počítáš s příznivým průběhem. Tvoří to sice protiklad k negativním úvahám, ale v případě pandemie jsou spolėhání se na štěstí a optimismus (málo nakažených v Kalifornii nebo u nás) poněkud nebezpečné
Říkáš pustit všechny děcka do školy. V situaci, kdy i někteří dospělí nemaji dost sebekázně na dodržování pravidel, to vypadá spíš jako epidemiologický experiment, než jako návrat k normálu.Děcka nebudou mít 24/7 na paměti, že se nemůžou chovat stejně, jako před tím. Takže stačí jeden nakažený a máš celou třidu včetně učitele v karantėně.

Ad druhá vlna:

Průběh nákazy a situace u nás nám dávají jedinečnou šanci se připravit na druhou vlnu. Díky poznatkům z předchozích týdnů už víme, co nám "chybí ve skladu", víme, jak vypadá omezení volného pohybu, víme lėpe, co jsou naši blízcí, sousedé či spolupracovníci zač. Snad takė "nájezd" složek do krizového režimu lépe efektivnější, pokud k druhé vlně dojde.
Slovy střelnicové hantýrky - máme trošku času na doplnění zásobníků a kontrolu výstroje.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Maric »

Co se týká rozvolňování opatření, tak se zdá, že na našem území je již nákaza docela pod kontrolou, tak by otevření škol vadit nemuselo. Ovšem pod podmínkou, že zůstanou zavřené hranice. Otevřít hranice i školy je cesta do průseru. A co se týká druhé vlny, tak ministerstvo školství by mělo zvážit situaci, kdy se odepíše celý jeden školní rok, případně se budou muset dělat po návratu do lavic po druhé vlně (někdy v pololetí) rozdílové zkoušky.
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Tonda »

Ano ty školy jsou experiment. Nic jiného udělat nemůžeme, než to zkusit a uvidíme. Proto bych to nechal dobrovolné. Abychom neohrozili staré lidi. To je jediná riziková skupina.
Hranice bych nechal uzavřené, otevřel bych jen pro pendlery a ty co tam mají rodinu. Pokud by nakažení přibývali, okamžitě zase zavřít. Turistika nepřipadá v úvahu, bohužel.

Problém toho viru není jeho smrtnost, ale extrémní nakažlivost. Prostě se šíří mnohem rychleji než chřipka a je třeba uhlídat, aby se zase nezačal prudce šířit. A na to velmi dobře zabírá rouška a mytí rukou.

Mimochodem líh používám a budu stále. Vozím si ho všude. Je to prevence proti velké spoustě nemocí.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Maric »

Kdyby se sousední státy domluvily na naprosto totožných opatřeních (ideálně těch nejpřísnějších - našich) uváděných v platnost ve stejnou dobu, a stejně tak jejich uvolňování, tak by se sousedící hranice nemusely zavírat vůbec. Dokážu si představit, že by se na tomto postupu domluvila V4, Rakousko, Chorvatsko a Slovinsko, tak by zůstala obrovská volnost pohybu za docela přijatelného rizika.
Wdog
Příspěvky: 511
Registrován: 15.05.2013 15:43

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Wdog »

Rozhodující pro budoucí vývoj je, zda virus časem globálně zmutuje do nějaké neškodné varianty. pokud ne, tak ...

Co jsem zatím pochopil, tak pro základním nosičem viru je člověk, že ano.
K šíření viru potřebujete zdroj (zamořenou oblast), člověka - nositele viru, a pohyb nositele či jeho kontakty s ostatními.
A vo tom to všechno je. Nic víc, nic míň.
Např. k šíření hodně pomáhá globalizace, ve smyslu globálního pohybu osob. Více jsou zasaženy státy či regiony s globálním či lokálním pohybem osob, nebo země či regiony, kde na to kašlali. Kromě Číny, kde si ho asi vypiplali, tak byly zasaženy především globální křižovatky (N.Y.), místa s pohybem číňanů (S Itálie), země, kde si rádi zademonstrují tělo na tělo (Španělsko), přeshraniční kontakty z těchto zemí (Švýc.), no a u nás jsme měli "italské lyžaře" a nyní máme "západoněmecké pendlery".

Znovu, problémem jsou zdroje viru, nositel (člověk) a jeho pohyb (kontakty). Zdroje se víceméně časem zlikvidují samy, člověka fyzicky zlikvidovat nemůžeme, takže jediné řešení je omezení pohybu a kontaktů.
Jakmile je to v pohodě, tak se restrikce povolí, virus se pak importuje z nějaké více nakažené oblasti, zase se rozšíří, přijdou restrikce, časem povolí, atd atd než virus vymizí. Výhoda je, že při dalších vlnách viru se restrikcím už moc nikdo nebude podivovat.
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 1576
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Grunt »

Hele a nemůže být fakt něco na té teorii o rasové rezistenci vůči viru?
poloventilator
Příspěvky: 143
Registrován: 01.05.2020 14:25

Re: Druhá vlna

Příspěvek od poloventilator »

Velice spatna prognoza z oficialnich kruhu v USA : Nejhorší ze těchto tří scénářů počítá s druhou vlnou nákazy, která by svět měla zaplavit už na podzim. Experti tuto možnost považují za velmi pravděpodobnou https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pand ... paign=null
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Druhá vlna

Příspěvek od dracekvo »

Řekl bych, že nejveselejší bude druhá vlna v USA.

Příde mi, že jejich masírka o právech občana a jeho svobody je v této zemi už trošku za hranou.
Spíše je to výplach mozku s absencí zdravého rozumu. Cokoliv mi stát nařídí, tak nebudu dělat, protže je to zásah do mé svobody. Jen já já já, bez ohledu na okolí.

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... k-40322837
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Druhá vlna

Příspěvek od PeFi »

Grunt píše: 03.05.2020 0:16 Hele a nemůže být fakt něco na té teorii o rasové rezistenci vůči viru?
Už jsem to psal jinde - spíš než na rasovou rezistenci to vidím na deficit vitamínu D, který mají barevní ve stejné zeměpisné šířce o dost větší větší, než bílí. A taky starý člověk (70+) při stejném pobytu na slunci jako mladík vygeneruje 10x méně vitamínu D, takže domovy důchodců jsou plné lidí s deficitem vitamínu D.
https://vitamindwiki.com/Critical+COVID ... 15%2C+2020

Obrázek
Moje příprava na druhou vlnu bude spočívat v častějším pobytu na slunci v kombinaci s vitamínem D z doplňků.
BlackList
Příspěvky: 135
Registrován: 08.04.2013 21:48
Pohlaví: muž

Re: Druhá vlna

Příspěvek od BlackList »

Možná je to doloženo všemi těmi studiemi, které tam citují, ale já byl bych opatrný na vyvozování závěrů z webu nazvaného "vitamindwiki.com"...
Přijde mi, že to tam inzerují jako všelék na vše vč. rakoviny.
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 1576
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Grunt »

Není to tem vitamín co se chytá na sluníčku?
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Druhá vlna

Příspěvek od PeFi »

Grunt: Jo je to on.
BlackList: No úplně všelék to není, ale má to potenciálně velmi pozitivní dopad na všechno, co přímo či nepřímo souvisí s imunitním systémem nebo metabolismem vápníku. A s imunitním systémem nebo metabolismem vápníku souvisí přímo či nepřímo popravdu kde co, takže deficit nečeho důležitého dokáže podlomit zdraví opravdu mnoha způlsoby. Klasická medecína většinou potlačuje příznaky, ale málokdy se snaží řešit příčiny.
Proto taky je klasická medecína skvělá na řešení akutních problémů, ale je hodně mizerná, pokud jde o chronické obtíže, protože místo uzdravování se často "léčí" tím, že čerta vyháníme ďáblem. A pokud jde o problém, kde klasická medecína musí přiznat, že žádný lék nemá ahned tak mít ani nebude, tak je docela rozumné brát vážně poznatek, že bez dostatku vitamínu D imunitní systém nemůže pracovat správně.

Když si tu webovku projdeš, tak zjistíš, že je tam u všeho hromada odkazů na hodně zajímavé studie. Čím více studií si přečteš, tím méně si budeš rozumět se svým praktickým lékařem :lol: Já se naštěstí před pár lety potkal s "nepraktickým" lékařem, který na vitamínu D dělal vlastní výzkum, takže toho měl přečteno o dost víc než já, a docela slušně jsme si díky tomu rozuměli. :lol:
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Druhá vlna

Příspěvek od PeFi »

Když si ty texty projdeš, tak poznáš, že vitamán D není všelék, protože v těle neexistuje "ve vakuu" a má přímou souvislost nejen s vápníkem (kterého je v potravě většinou dost), ale taky s:
- vitamínem A (jím dost ryb? Ne.),
- hořčíkem (Jím dost zelené zeleniny? Ne. Je v půdě dost hořčíku? Ne.)
- bórem (Je v potravinách dost bóru? Ví bůh.)
- vitamínem K (Co to sakra je a kde se to bere?)

Proč se asi prodává "hnojivo" hořká sůl s bórem? No proto že v půdě a tím pádem i jídle není ani dost hořčíku ani dost bóru a některé rostliny jsou na to obzvlášť citlivé. A co lidi? Koho zajímají lidi ...

Všelék to není, takže pokud se budeš opravdu hodně dlouho zcela bezhlavě ládovat vitamínem D a nevyřešíš A, K, Mg a B, tak si časem přivodíš (zpočátku dobře řešitelné) problémy s usazováním vápníku, což mi ale furt přijde lepší, než se na podzim nechat sejmout koronavirem v rámci druhé vlny.

Už před cca 10 lety jsme měl v ruce dvě tabletky, kde jedna měla 300 000 IU a nebyla k mému překvapení pro koně, ale pro lidi, protože to (600 000 IU) je celkem normální dávka potřebná pro to, aby se deficitní člověk relativně rychle dostal poblíž normálu. Za těch 10 let další a další výzkumy potvrzují, že "nepraktický" lékař měl pravdu, deficit vitamínu D je i v ČR poměrně významný problém a malé dávky zavedené jako DDD jsou tak malé, že nemají šanci to změnit.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Druhá vlna

Příspěvek od PeFi »

Jinak v rámci přípravy na druhou vlnu mám v plánu přes léto a počínající podzim zvládnout či pořídit:
- dentální hygiena + zubař,
- nové brýle,
- dokoupit zásobu kontaktních čoček,
- koncem září se nechat ostříhat,
- připravit možnost nouzově topit dřevem,
- vyčistit pultový mrazák a naplnit ho mraženou zeleninou, jablečným džusem, a taky nějakým tím masem,
- zavařit a nasušit co nejvíc ovoce,
- servisní prohlídku auta tak, abych si zajistil platnost záruky i pro případ, že od pozdního podzimu do pozdního jara se svět zase zblázní,

Už jsem pořídil nebo je na cestě:
- stabilizátor benzínu pro případ, že se autem nebude dát delší dobu jezdit,
- můj oblíbený motorový olej a filtr pro případ, že budou problémy s dodávkou zboží přes hranice,
- Tepperweinovu odkyselovací směs jako prevenci acidózy,
- A samozřejmě zdroj vitamínu D a K ;) , můj tip je: https://www.benu.cz/vitamin-d3-k2-mk7-30ml-ekomedica

A uvažuji, že si nakonec nějaký ten generátor ozónu asi fakt taky pořídím.
poloventilator
Příspěvky: 143
Registrován: 01.05.2020 14:25

Re: Druhá vlna

Příspěvek od poloventilator »

Tepperweinova smes se hodi 1g na 5l na spitneni destilovane vody. Chemicky znecistenou vodu - povrchove toky - nevycistis zadnym filtrovanim ani prevarenim, jedine destilovat - ale destilku nemuzes pit, zabije te. Norma predepisuje min. 150mg/l rozpustnych latek. Tepper smes + sul se na to idealne hodi. Destilacni pristroj bud udelas z papinaku a par trubek, nebo levne tady treba : https://destilacni-pristroje.cz/destila ... em_9_litru
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Druhá vlna

Příspěvek od PeFi »

Jo Tepperwein je dobrý i v případě, že si někdo dělá vodu metodou reversní osmósy, protože běžné remineralizační patrony fungují dost bídně.

Ty destilační přístroje vypadají dost zajímavě a ani nejsou nijak extrémně drahý. Rozpadlické duši se velmi líbí, ale rozum mi říká neblbni a radši konečně objednej sadu brzdových destiček a kotoučů na auto, protože ty fakt budeš do roka potřebovat a jelikož se Brexit blíží a výrobce je v UK, tak není důvod nákup odkládat. Kombinace druhé vlny a Brexitu udělají s dodávkami zboží z UK problém.
Uživatelský avatar
mahroch
Příspěvky: 124
Registrován: 20.12.2012 23:52

Re: Druhá vlna

Příspěvek od mahroch »

snad nebudu moc OT:

1) nechci zpochybnovat Tepperweinovu smes jako dodatek soli do destilovane vody, k tomu jsem jeste nikdy nic neslysel, tak jdu dostudovat - jen, ze ten puvodni zamer (odkyseleni organismu) uz je docela davno vyvracen jako blbost (zdroj kupr. zde https://www.lovcisarlatanov.sk/teoria-p ... organizmu/).

2) otazka k tomu stabilizatoru benzinu - je nejaka hranice, kdy se to uz doporucuje pridavat? neco jako - kdyz jezdis mesicne mene jako 100 km ,tak pridej ...
Neříkej, že to nejde, raději řekni, že to zatím neumíš.
Odpovědět