Balistická ochrana těla

...aneb vše na tělo včetně taktické výstroje
Odpovědět
cipis
Příspěvky: 4840
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od cipis »

OT: samozřejmě prvně sundat toho s nejdražší výbavou. Je vysoká pravděpodobnost, že když zainvestoval do výbavy, tak zainvestoval i do výcviku. Pozn. to moc neplatí v airsoftu, tam jsou modélky :D
GOD
VIP
Příspěvky: 712
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od GOD »

armox vs hardox...
torza mam z hardoxu 450, 10mm a udrži to FeJ mosina. Na druhej strane ho v hrubke 6,5mm neudrží. Tam kde mi to rezali a robia z toho aj staticke lapače to považujú za necertifikovaný armox. Teda že to znesie skoro tolko čo armox. Akurát je robený tak aby mal zaručenú zvariteľnosť.

ak by nebolo nič ine, tak 6,5hardoxu je najlacnejšie riešenie, s tým, že to je stále lotéria (napr. dlhžka hlavne u 223... a dalších nekonečno parametrov.)

Skrze tu dlžku hlavne som mentálne prehodnotil niektoré koncepcie zbrani.
Informácia je v časopriestore.
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od hrd »

cipis píše: 06.05.2020 13:52 OT: samozřejmě prvně sundat toho s nejdražší výbavou...
Ještě že mám nějaké origo AK sumky a Gorkáče :-)
GOD píše: 06.05.2020 14:18 ...
ak by nebolo nič ine, tak 6,5hardoxu je najlacnejšie riešenie, s tým, že to je stále lotéria (napr. dlhžka hlavne u 223... a dalších nekonečno parametrov.) Skrze tu dlžku hlavne som mentálne prehodnotil niektoré koncepcie zbrani.
Co si vzpomínám, jak padá energie u 5.56, tak 16" by možná byl dobrý kompromis. I z jiných důvodů (hlavně hluk) nechci nic pod 14.5" (i když jsou ty krátké pušky hrozně sexy).
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od Maximus »

Osobně se domnívám, že balistická ochrana pro PA má skoro stejný význam jako vlastnění zbraně. Měkká balistika pro skryté nošení výrazně zvyšuje šanci přežití konfliktu s někým, kdo je vybavený krátkou střelnou zbraní a výrazně sníží až zcela eliminuje bodnutí nožem (pokud jde do vesty). Za dobrý kompromis považuji low-profile nosič plátů, který ve vhodném rozměru pokryje významnou část těla, jehož zasažení v PA situaci znamená "fatal error". Lze sehnat výprodejové stand-alone pláty NIJ IV. třídy - klidně keramika pod 1500 kč. Pokud je to "uloženka", tak má vlastnosti nového plátu, samozřejmě technologicky poplatné době vzniku, což se odráží především na hmotnosti.

Ocelové pláty mají význam jen pokud se jedná o kvalitní ocel - optimálně Armox Advance, aby se kvalita nemusela dohánět kvantitou, tj. tloušťkou, což se projeví na nesmyslné hmotnosti celé balistiky. Svého času jsem si pořídil komplet vestu Kirasa z přebytků AČR. Celková hmotnost atakující 15 kg po několika minutách aktivního tréningu jasně ukázala, že tudy cesta nevede. Na statické bránění usedlosti či check-pointu "proti všem" bych toto řešení možná použil. Zejména v situaci, pokud by proti mě stáli drbani vybavení jen krátkými zbraněmi a brokovnicemi. To bych jim v kombinaci s přilbou a balistickými brýlemi co nějaký ten brok unesou asi způsobil nemalé problémy i při taktice ala Rambo.

Nicméně primárně teď preferuji zmíněný relativně low-profile nosič s pláty, kdy přední strana má funkci taktické vesty- nosiče zásobníků, škrtidla, sumky s minimalistickým čištěním zbraně, pouzdra s vysílačkou, .... Když mám přes něj přehozenou rozeplou bundu, tak při pohledu z boku či ze zadu nosič plátů není nijak výrazně vidět.

Baví mě, jak někteří tvrdí, že vesta je na nic, že stačí "headshot" a je to. Zajděte si prosím na LOS či podobný akčnější závod snažící se o realitu a hned vás takové vtipy přejdou. Navíc v situaci, kdy na vás terče na rozdíl od PA reality nevedou palbu :twisted:.

Samozřejmě, pokud budu v roli odstřelovače, který bude krýt nějaký perimetr, tak se soustředím přirozeně podle priority cílů a stupně ohrožení, které představují: cizí odstřelovač - velitel - operátoři nejsilnějších zbraní - ....

Nicméně řada lidí bude mít ve většině PA scénářů u sebe v 99% pouze krátkou a dlouhou použijí jen při ochraně obydlí či ji budou vozit nanejvýš v autě. Dlouhá zbraň v ponosu při "nákupu do Tesca" je už ultra hardcore PA scénář, o kterém snad budeme doufám jen akademicky teoretizovat :devil.

Co se týká diskuse ohledně ocelových plátů, tak bych třeba bral v úvahu, že dobré nosiče plátů jsou vyrobeny z kvalitní cordury, některé části i ve vícero vrstvách a pošity často docela hustě molle vazbou a z předu bývají ověšeny hromadou sumek ze zásobníky a dalším vybavením. To také dle mého zachytí určitou část střepin či alespoň sníží jejich kinetickou energii.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
poloventilator
Příspěvky: 143
Registrován: 01.05.2020 14:25

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od poloventilator »

Maximusi, moudre, ba velmi moudre pravis, az mi je to na tebe divno... :D
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8788
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od Fabulous »

Na zobáka jsi nějaký odrzlý?
mengele
Příspěvky: 73
Registrován: 27.09.2016 13:07
Pohlaví: muž

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od mengele »

Prosím nekamenujte mne, ale asi takhle: V PA období se budu spíš snažit vyhnout rizikovým situacím-rozhodně nebudu chodit někam, kde se bude střílet. Může se stát, že na mě socka zaútočí nožem-pro ten případ by se mi líbilo nějaké dlouhe triko odolné bodnutí. Ale-a to je podle mě to nejdůležitější-nesmí být vidět, že na sobě nějakou ochranu mám. Protože kdo má vestu, ten něco schovává-je to cíl.
Z tohohle pohledu Jsem zavrhl jakékoli vesty, nosiče, pláty, hardox.....
Za prvé, jsou to dost těžké a tím nenositelné věci, za druhé-z pohledu útočníka-pokud mířím na někoho, kdo má na sobě třeba pláty, tak logicky ho střelím tam, kde pláty nemá-do hlavy, do nohy...Když na něj budu útočit nožem, bude to na krk,nebo pod vestu, do stehna.
Ŕekl bych, že vesty, nosiče, pláty jsou platné jedině někomu, kdo musí jít někam pod palbu a nemůže se tomu vyhnout-vojáci, policie, zásahovka.
Přijde mi spíš rozumné jít cestou nenápadnosti-pokud ochranu, tak nesmí být vidět, pokud zbran, tak skrytou plochou pistoli na těle, kterou vytáhnu jedině těsně před výstřelem.
GOD
VIP
Příspěvky: 712
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od GOD »

full gír - akože velka vesta s platmi je tlačná zaležitosť. Jej učel neni špacírka na 30 km.

v zmysle, že je to prostriedok obrany pri aktivnej činnosti.

doplním, že mäkká balistika neni odolna proti bodnym zbraniam a fyzicke predispozicie značne ovplyvnuju úspešnosť, napríklad švihové športy (basebal, golf - potvrdené, ale asi aj tenis, košíková... je to jedna kategoria). Šance znižujú silové športy typu kulturistika.
A čo sa tyka štruktury svalovej hmoty, tak objem nerozhoduje.

nevýhodou samotného nosiča a plechového plátu je zima na prsiach bez vložky. Takže na tričku pod košelou to neni žiadne terno. Okrem toho tiež to vyčnieva = ostre hrany...

A preto nadalej tvrdím, že momentálnym mojim favoritom je... svetový mier.
Informácia je v časopriestore.
Uživatelský avatar
vratnikp
Příspěvky: 1037
Registrován: 21.08.2015 10:39

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od vratnikp »

Cesta nenapadnosti je moznosti, ale je spousta ukolu na jejichz splneni muze zaviset zivot tvuj a tve rodiny kdy se ti balisticka ochrana muze setsakra hodit. Namadkove napr. Obrana obydli-to je soucast kazdeho tvrdsiho scenare.
Tvuj argument, ze utocnik nebude mirit na plat... Promin, nechci znit jak hovado ale bud jsi ultra operator, ze kazdyho rovnou vypnes zasahem na T, nebo jsi se touto problematikou hloubeji nezabyval. Zkus si nekdy na strelnici za vetrneho dne nafouknout balohek na prumer cca 7-10cm privaz ho na stav at se pekne pohybuje, a pak ho skus na signal z 25m do dvou vterin trefit. Overenym a pouzivanym postupem je hrozbu zasahnout co nejrychleji do hrudi, a nasledne vypnout zasahem na T. Kdyz ti da nekdo dva hity na panel, tezko budes efektivne strilet zpet. Tvuj argument o utoku nozem je ze stejneho soudku. Pokud se k tobe dostane socka s nozem, neco si seredne podelal na urovni strategie a taktiky.
Osobne se k rozpadlictvi stavim tak, ze pracuji s pravdepodobnosti a efektivitou. Co se tyce balisticke ochrany, je to stejne. Zvysujes pravdepodobnost, ze prezijes ozbrojeny stret. Pises vyhybat se konfliktu, pujde to vzdy? Vazne nemas nic a nikoho, koho bys branil i za cenu ohrozeni zivota? Pak se nabizi otazka jestli vubec potrebujes nejakou hromovou hul.. Naproti tomu musis zvazit, jaka je pravdepodobnost stredu pri provadeni daneho ukolu proti negativnim aspektum balistiky - napadnost, unava... Rozpadlickym aspektem budou zdroje-penize a cas. Ma-li cloveku byt balistika k necemu, musi s ni trenovat. Aby s ni efektivne trenoval, potrebuje urcity uroven fyzicky. Pises ze je to nenositelne, no jak pro koho. Na zimni turu krkonosi bych v balistice uz nesel, ale na pridelenou trihodinovou hlidku v ulici?
it’s better to be a warrior in the garden than a gardener in a war.
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od hrd »

Vhodný nosič s ocelovým plátem možno bez problémů nosit skrytě třeba pod bundou.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od Woody Crafty »

JOBU píše: 06.05.2020 10:58 Chlapi s balistikou na sebe (a je totálne jedno s akou) sú proste vždy a všade lukratívnejší cieľ, - prečo si tú balistiku na lovenom objekte poškodiť, keď hlava je nechránená (alebo len minimálne).
To jsem zjistil už před 15 lety když jsem hrál postapo Fallout: lepší je se dostat na kobylku tomu chlápkovi se suprčupr zbrojí a tou suprovou jinde nesehnatelnou zbraní, než kosit nějaké socky s pistolkou a mizernou zbrojí :D
Skrytá kevlarová vesta proti nenadálému přepadu z blízka je lepší než být chodící tank a lákavý cíl.
Ověsit se těžkými pláty jako vánoční stromeček je skoro nanic proti silnější puškové ráži skrytého ostřelovače co trpělivě jako pavouk číhá na svou tučnou kořist. Akorát je v tom člověk nemotorný, těžkopádný a nápadný.
(jakkoliv jsem si nedávno zaslintal když jsem uviděl ve výprodeji vojenskou balistiku včetně chráničů ramen, krku a slabin za pár tisíc)

Nečekané přepady ze zálohy, podrazy a finty, to je to čeho se v postapo světě dočkáme spíše, než nějakého přímého férového boje muže proti muži.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
mengele
Příspěvky: 73
Registrován: 27.09.2016 13:07
Pohlaví: muž

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od mengele »

Kolik lidí, tolik pohledů.Určitě se dá vymyslet spousta scénářů, kdy ti balistika pomůže. Otázka zní: Jak je pravděpodobné, že nastanou?
Když půjdu s batohem, vyberu pečlivě co s sebou. Zbran, voda jídlo... Určitě ne víc jak 25kg. Vezmeš si na sebe ještě 20 kg ochranu? Já bych asi chcípl po 1. kilometru. Radši vyberu bezpečnější trasu.
Půjdeš do bankomatu, po ulici, do krámu-tomu se nedá vyhnout. Půjdeš v balistice? Pak jsi jednoznačně terč. A když tě budou chtít dostat, dostanou tě. Třeba trubkou do hlavy někde až vyjdeš za roh. Proč?-protože chtějí tvoji vestu. Viděli tě v ní zdálky a moc se jim líbila. Já budu radši nenápadný a vyhnu se tlačenici.
Ono obecně-tyhle rizikové situace člověk nepřežije ani tak díky hyper, super kosmické výbavě, ale předvídavostí a chováním.
Ale jak říkám, co člověk, to názor. Každý se připravujem na to, co NÁM přijde jako reálný scenář.
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1152
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od Alstratt »

Omlouvam se predem bude to dlouhe, tak to klidne ani nectete. Nic proti lidi ale nosic platu rozhodne ma stale velky smysl, existuji i velmi lehke platy ktere nosim ja. V realite budete nejcasteji vest palbu na trup a na takovem miste muze mit protivnik platy, ale lepsi misto pri te rychlosti akce neni, jelikoz trup je nejvetsi plocha u cloveka a je to stred tela. Vim to moc dobre z vycviku i akce kdy jsme zlikvidovaly uz nekolik protivniku a mohu rici ze v te akci vas ta sranda hodne rychle prejde, to i at mate jakykoliv vycvik, na strelbu na hlavu ani nepomyslite kdyz si muzete dovolit strilet na trup. Samozrejme v realne akci musite hodne rychle umet vyhodnotit situaci do jakeho mista protivnika vystrelit apod. kdyz ma treba ten nosic platu. Jestli nebudete mit natrenovano aspon se v te rychlosti trefit do trupu tak zapomente strelbu na mensi cile jako je hlava. Navic existuje i lehka oplatovana helma. Vetsina prestrelek nebyva zas na tak dlouhe vzdalenosti, kdyz jsou na dlouhe vzdalenosti tak stale plati ze trup je nejvetsi plocha kam strelit a to este k tomu kdyz je cil v pohybu. To ze se mi povedl jeden ze + - svetovych rekordu pred lety neznamena ze tak strilim bezne v akci. Bylo to sice o zkusenostech, atd. ale hodne o stesti a na to se spolehat nelze. Samozrejme ze mohu na cile vytahnout svuj .50 bmg, coz ale takovych akci moc neni a tez to je vhodne jen v nekterych situacich kterych je malo, takze opravdu nosic platu ma stale velky smysl. Materialy jdou stale dal takze smysl bude mit stale velky. Stale plati ze rychlost akce je dulezita ale zase rozumne, neznamena to ze se zbavite veskere vahy, nosice platu atd. Ja osobne do PA scenare sice mam postavene kde co na nizke vaze a vysoke ucinosti ale nosim toho hodne coz da docela velkou vahu. Nejak me radoby hrdinske rychle sebevrazedne utoky nelakaji kdyz to neni mnohdy nutne. Neni to zadna po*ranost z toho ale spis jedu vic na jistotu nez se hnat nekam a pak chcipnout jen kvuli frajereni s co nejnizsi vahou.

Rozumim ze nesmrtelny nejsme nikdo, zabit nas muze kdykoliv, cokoliv, kohokoliv a zlikvidovani kohokoliv i kdyby protivnik byl special jine zeme tak se nepovazuji za lepsi, ani za nejake vitezstvi. Ten kdo se povazuje za viteze nebo lepsiho ze porazi protivnika tak to nema v hlave v poradku, je to cesta do hrobu a lze tim hlavne sam sobe. Clovek nevidi nikomu do hlavy proc dela to co dela i kdyz to muze vypadat nelogicky. Lide delaji plno nelogickych kroku a to mnohdy i vedome co je muze stat zivot. Na nikoho tu nechci ukazovat, ale v realne akci kdy jde o zivot neni cas na frajereni a hrani si na hrdinu.

Zastaveni, pripadne vyreseni zraneni do koncetiny se da este casto dobre resit ale zasah do trupu, zivotne dulezitych organu se resi uz opravdu blbe v boji. Pribuzny je chirurg tak mnozi na to asi i prijdou nejake i neobvykle vybaveni co v batohu mam a umim dejme tomu pouzit, samozrejme v PA. To do tohoto vlakna ale uz nepatri, tak nema smysl to tu psat jak to mam v planu ja resit s takovym vybavenim. Tim ze jedu spis vic na jistotu do PA tak se chci hlavne konfliktum vic vyhybat tak i ta ruznost vybaveni co mohu nest vidim jako cestu vetsi jistoty jak si poradit s ruznymi problemy a tak se spis hodlam pohybovat tymove, nez sebevrazedne solo akce kdyz budu muset. Coz vetsina kolegu tez dava prednost radsi tomu nosici platu na sobe mit nez volit co nejnizsi vahu. Takovy tym vybaveny vsim moznym v PA je + - moznost jak si poradit s vice problemy. Lepsi nez jak uvazuji nekteri radoby valecnici co si mysli ze vsechny bez problemu postrili, jak jsou nesmrtelny tak si narvou bagl jidlem, vodou a hromady streliva jak nejaky rambo. Jinak ano bezne do akce nenosim ruzne veci co mam do PA ale to je zas neco jine. Zalezi dost na situaci, podle toho i vybaveni ale kdyz ocekavate strelbu a mate strelnou zbran se nosic platu urcite vyplati.

Stejne to vetsinou muzete zamaskovat treba bundou, volnou mikinou .. takze to mnohdy neni ani videt zda ten nosic mate nebo ne. Neznamena to automaticky ze kdo ma nosic je pomalejsi, dost zalezi i na vycviku, jak casto s tou vahou trenujete atd. Kdyz tedy cvicite zkuste to s nosicem platu a nejakou dalsi vahou. Zkuste s tim i ruzne cviky, kliky, pritahy atd. Az se v tom trochu vycerpate tak zkuste k tomu nejakou rychlou akci si nacvicit, presny rychly zasah do tercu v cqb atd. On muze v PA prijit utok proti vam az kdyz jste unaveny, vycerpany tak je fajn si to taky zkusit. Je to docela rozdil nez kdyz si jdete nekam odpocinuty plny energie v klidu zastrilet na nepohyblivy terce jen se zbrani v ruce bez zadne jine vetsi vahy. K tomu zapocitejte spousty dalsich faktoru, terce na vas neopetuji palbu a tak si aspon zkuste nasimulovat i akci se zranenou nohou/rukou. Navic kdyz tu vahu na sobe mate, nosic platu apod tak pri uteku to vzdy muzete odhodit, ale kdyz jde do tuheho a potrebujete nosic platu (a nemate ho) tak mate smulu, z prstu si ho nevycucate. Ja osobne v dobe PA moc nebudu rozlisovat podle toho kdo ma nebo nema nosic platu na blizko jako ze koho sejmu a koho ne nebo drive, ty priority budou ruzne koho prvni odstranit nez jen nejaky nosic platu. Kdo nosi nosic platu muze neco skryvat/nosit neco cenneho ale i nemusi, nevime zda to nesebral z nejakeho mrtveho nebo zda si za zbyle penize koupil ten nosic platu ale na zbytek mu nezbylo a to ani nemusel investovat finance na ruzne kurzy apod. Spolehat na to uplne nechci podle toho co kdo na sobe nosi.

Nechci nikoho odsuzovat, ale koukani na ruzne situace tak jednoduse je tez cesta do hrobu. Kazdou situaci pokud budeme chtit uspet budeme muset resit jinak nez ostatni situace. Spolehat se na to ze nekdo neco schovava cenneho podle toho jak vypada a resit tak kazdou situaci stejne atd. neni dobry napad. Pokud opravdu muzete snazte se co nejvice konfliktum vyhnout. Este dodam k tomu ruznemu vybaveni, kdyz mate toho dost kdeceho tak tim mate i vetsi manevrovaci prostor. Chci tim rici jako vice veci co muzete nabidnout co dotycny muze potrebovat, takze ne ze vam to pomuze v ruznyhc situacich ale i k obchodovani kdyz uz by k tomu doslo. Samozrejme to se bavime spis o nejakem vetsim konfliktu atd. Nejake skryte vesty maji tez v nekterych situacich smysl. Ale pod bundu, volnou mikinu se da skryt v pohode i ten nosic platu a pod trickem nejaka tenka vesta byva vetsinou stejne poznat z blizka. Balisticke tricko tez casto mnozi znali rozeznaji z blizka. Byvaji sice lehke ale taky tolik neuchrani, ale nekde to muze pomoci. Ale vzdavat se platu z meho pohledu neni uplne dobre, dit prave platy jsou ty ktere jdou vpred, snizuje se tloustka, vaha tak prave ze maji este vice smysl nez drive. Navic v dnesni dobe kdy se kde kdo pokousi ozbrojit. V dnesni dobe internetu kdy obsah takovychto informaci je pristupny kdekomu lze prave ocekavat ze dost lidi rozezna neco skryteho na nekom a lze ocekavat ruzne reakce od lidi. Je pekne snazit se vypadat neutralne ale nemyslim si ze to pokazde pomuze, myslim si ze dost lidi toto nesezere. Este k tomu kdyz se tim lidi chlubi na netu co maji a ze se budou snazit vypadat nenapadne tak o to vice se bude utocit i na ty neutralne vypadajici. Takze ten kdo nosi nosic platu muze nekoho lakat ale nekoho i odstrasovat k utoku a tak neni ani zadna zaruka ze na vas nebudou lidi utocit kdyz budete vypadat neutralne. Spousta lidi se chova nelogicky, muzeme to i hezky videt co se tyka okolo toho viru jak se mnozi chovaji a to je pandemie ted si vemte jak by se lide chovaly v nejakem velkem ozbrojenem konfliktu v zemi. Tak doufejme ze k necemu tak velkemu nedojde, ja to mam vyzkouseno i z ostreho boje v docela velkem horku .. neni to zrovna prijemne v tom byt i nekolik hodin nebo dnu kdy na tom nosici na zadech mate klidne i batoh nebo to mate kdecim ovesene a v tom horku se v tom musite pohybovat v pousti .. Zkuste si natrenovat i s tou vahou co budete mit na sobe, treba s kolegou zahrat ze je zraneny a vy ho musite odtahnout a zaroven se branit i zbrani. V realu by se v nekterych situacich mohlo stat ze na tom miste zraneneho budete vas znamy nebo clen rodiny. Takze urcite trenujte i tyhle situace, kdyz se na neco pripravit tak at to apson za neco stoji. V realem boji nespolehejte nejake 1 vs 1 forvy boj, jde o zivot a realny boj pravidla nema. Kazde situace budou jine, jine vhodne vybaveni na ne atd, kdyz toho ponesete ale dost vsheo mozneho, mate tu moznost pokud zavcasu budete o utoku vedet tak si cast vybaveni odlozit nekam/schovat zatimco kdyby jste to nemely a potrebovaly tak mate smulu. Tak si natrenujte i rychle odhozeni tezke vahy v nekterych situacich.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od Woody Crafty »

V době PA se nejčastěji vedou útoky zpoza rohu trubkou do hlavy, případně kudlou do ledvin někde v temném průchodu.
To se nedá srovnat se střílením pasáků koz v afghanistánu. Ostatně i v těchto destinacích jsou vojáci pokakaní, protože stačí trocha výbušniny a i v tom obrněném humwee jste jak se říká "sitting duck".

Ale je fakt že jiné jsou poměry v Evropě (spíše jugoslávský scénář) než v USA. Ikdyž i tam žije většina populace ve městech, takže i tam dostanete spíš tou trubkou po hlavě nebo luparou z 5m do ksichtu. Proč se nesmyslně courat pustinou jako Mad Max, když většina toho co potřebujete, nebo naopak kde můžete něco prodat, je v hustěji obydlených oblastech.

ps: lidi hysterčí v akutních krzových situacích, ale když to už trvá dlouho tak otupí a naopak začnou taktizovat a přemýšlet. Vypadat jako drban v hadrech se vyplatilo už v Jugoslávském konfliktu. Tam to bylo jasné. Kdo vypadal že něco má, ten o to brzy přišel, většinou i o život. Stačilo vypadat podezřele málo hladově a hned se někdo začal pídit po vašich zásobách.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1152
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od Alstratt »

I to je mozne s tou trubkou apod, jen tim chci ukazat ze nosic platu smysl stale ma, proto zminuji i helmu, vsechno to muze pomoci i ve velkem konfliktu ve mestech ne jen v pustinach. Od toho je cviceni, vyzkouset si ruzne scenare a snizit tak rizika. Ja to natrenovane davno mam, kdyby ne tak nepracuji jako jednu z vice praci kde pracuji, takze vim o tehcto utocich. Nastesti ja se hodlam mestum spis vyhybat ale vycvik ve mestech tez mam (musim). Jsem v teamu ktery ma urceni celosvetoveho nasazeni, ne jen pro nejaky region coz neni nic neobvykleho a to me na tom tez bavi ze se clovek stale neco noveho uci, konflikty v poustnim vychode jsou jine nez by bylo treba nasazeni treba v latinske americe ci jinde. Porovnavat to se starou dobou co nekde probehlo tak dnes muze vypadat jinak. Diky tomu internetu, ruznych kurzu atd prave mnoho lidi se na kde co mohou pripravit. Jinak i soucast vycviku byla umet zapadnout mezi lidma v civilnim obleceni. Zatimco cast populace hloupne tak jina cast lidi se vzdelava a uci z chyb z historie a dnesni utoky by mohly vypadat zas jinak od nekterych utocniku. Tyco by to jely jako lidi v minulosti v jine zemi tak to byvaji spis lidi co nemaji mocz nalosti v tom jak prezit nejak velky konflikt. Tohle uz spousta lidi ma prokoukle z netu apod. Ja osobne nebduu rozlisovat lidi jak vypadaji, dam si na vsehcny stejny pozor. Na me i me kolegy a dost lidi co znam tyhle stare proflakle maskovani se za chude nefunguje. Ale jine situace budou v jinych zemich no. Jednoduse situce budou ruzne, nechci se spolehat na to ze narazim zrovna ne nejake hloupe utocniky co se budou spolehat na stare prokoukle metody nebo nebudou prilis chytri v tomto.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Uživatelský avatar
vratnikp
Příspěvky: 1037
Registrován: 21.08.2015 10:39

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od vratnikp »

20 kilo ochrany? No to si ze mne delas ale legraci ne? Muj Nosic s IV platy a zakladnim vybavenim vazi neco kolem osmi kilo..

A opet rikam, pokud vas nekdo vypne trubkou do hlavy za rohem, tak jste neco podelali na urovni strategie a taktiky, grazlem za rohem se necha prekvapit jen amater a ten opravdu nosic nepotrebuje. Naopak z dobre pripravene lecky clovek bez balistiky vyvazne obtizneji nez s balistikou. Takze ano, cestou muze byt nestat za to, abych lecku spustil, ale pak se ptam,kdyz nejsem venku za dulezitym ukolem, ze nestojim za prepad, proc tam vlastne jsem?Kdyz hoodne zjednodussim rozhodovaci proces v pripadnem scenari, tak v momente kdy beru pusku nasazuju i nosic. Tedy do fronty k nakladaku kde se rozdavaji zasoby si ho nevezmu, ale na ostrahu sousedstvi ano.
Takze pardon, ale nazor ze balistika je pro pozery je za mne argumenty nepodlozene stanovisko.
No zrovna v jugosce kdyby byly tenkrat dostupne nosice platu, tak by je urcite pouzival kazdy, kdo by se k nim dostal. Historie je skvely ucitel, ale nepripravujme se na minulou valku. Mrknete na footage od kurdu. Pasak se ohani puskou z ww2 ale mana sobe profi nosic i s panelama...
Ja bych to shrnul, ze jako vsechno v zivote je i balistika dvousecna a jsou ukoly pri jejichz plneni je jeji pouziti vhodne nebo nevhodne. Kazdy pak musi vyhodnotit zdali jsou zdroje alokovane v balistice pro nej smysluplne investovane. Jako vsechno je to jen nastroj a ten je bez znalosti a zkusenosti sam osobe k nicemu. To plati o pistoli, firesteelu, zahradnickym vybaveni...
it’s better to be a warrior in the garden than a gardener in a war.
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1152
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od Alstratt »

U starsiho nosice (dlouho uz mam o neco mensi, tak vaha bude trochu mensi u soucasneho) tak vaha byla (nosic + 2x platy dohromady) neco pod 5.5 kg. A to tu vahu dokazu este o dost vic snizit a odolnosti se to blizi k IV. S jinyma platama by to bylo pod 3.7 kg a s IV by to bylo pod 6 kg. A to je velky vysoce kvalitni pohodlny nosic, tak by se vaha dala este vic snizit. Samozrejme nepocitam do toho stelovatelny sumky, upraveny sklopny nosic smartphonu v obrnenem pouzdre kde si mohu zapisovat ballisticke udaje (Trasol apod.) a dalsi veci.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od Woody Crafty »

To máte pravdu, doba se dost změnila. Ale lidská mentalita ne.
A v jiném postavení je voják/žoldák v cizí zemi a rozpadlík v zemi vlastní, kde musí fungovat roky bez vnější podpory. To znamená že se v oblastech s velkou koncentrací lidí prostě pohybovat chtě nechtě musíte, a to velmi často.
Fakt je, že cvičené oko pozná, že do prostředí nezapadnete, ale spoň těch 90% lidí se vám podaří přelstít.

Docela by mě zajímalo, proč se pořád řeší keramické pláty co se po jednom výstřelu rozpadnou, případně nechutně těžká ocel, když tu máme orientovaný polyetylen co je tak lehký, že dokonce plave na vodě a vydrží více výstřelů, a a jeho cena klesá na přijatelnou úroveň.
(a pokud se nemýlím tak puškovou střelu z kalené oceli, nedej bože z wolframu, stejně nic nezastaví)
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1391
Registrován: 14.04.2014 11:05

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od hrd »

A střelu z RPG nezastaví už vůbec nic :-) Je to o pravděpodobnosti, že někdo bude střílet daným střelivem, pistolové, 7.62x39, 5.56 a 5.45 nejpravděpodobnější, plnotučné 7.62 asi méně, AP nejspíše výrazně méně.
Pokud jde skutečně o plát odolnosti level IV, měl by zastavit i AP do určitého výkonu.
Ocel nepovažuji za přežitek, v podstatě všechny vlastnosti krom hmotnosti má lepší než keramika/plast. Hmotnost 2 ks Armox Advanced plátů 4.5 mm velikosti M odhaduji kolem 5 kg. To už jde. Jako někdo, kdo vybavení fasuje, bych ten ušetřený kilogram nebo i více u PE samozřejmě bral, ale rozpadlická volba je za mě jasná.
GOD
VIP
Příspěvky: 712
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Balistická ochrana těla

Příspěvek od GOD »

Informácia je v časopriestore.
Odpovědět