Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2925
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bacil »

Budou mít druhou vlnu na podzim.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Germanik1 »

Možná druhá vlna nebude. Nedával jsem úplně pozor, ale dnes navečer měl Soukup na Barrandově zase exhibici s několika epidemiology etc, a zaslechl jsem připomínku, že (prosím o shovívavost) snad Singapur má druhou vlnu. Zvláštní mělo být, že na nových 1000 případů byl jen jeden exitus. Pořad jsem nesledoval, bylo to mimoděk.
Udělám co musím
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Woody Crafty »

bacil píše: 06.05.2020 18:28 Má žena a její rodina si tvrdí, že virus neexistuje, že je to všechno jenom manipulace, že to nebezpečí nákazy neexistuje a že je to vymyšlená pohádka. Takže kašlou na hygienická opatření, odmítá i dezinfekci nákupu. Žádná dezinfekce oblečení když se kdokoliv vrátí zvenku, žádné převlečení do domácího. S rouškami se zachází jako s běžným hadrem.

Raději zdechnout, než žít v nejistotě?
Já zatim neviděl nikoho zdechnout na koronavirus. Zato dost úmrtí v důsledku té šílené hysterie která vypukla kolem téhle (zřejmě neexistující) epidemie. Řada důchodců v mém širším okolí a sousedství to prostě nerozdýchala, tuhle hysterii. A to včetně těch, co vypadali, že tady ještě 5-10 let vydrží. Ale tohle je dorazilo.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
cipis
Příspěvky: 4840
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Já bych rád příklad té hysterie tedy prosím ...
Angelus
Příspěvky: 37
Registrován: 27.05.2017 15:43
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Angelus »

Můj názor a většiny lidí z mého okolí je, že koronavirus existuje, je dobré se osobně chránit, ale na osobní úrovni a nic se nemá přehánět. Opatření která kvůli této "chřipečce" vznikli tak jsou naprosto mimo mísu.

I v tom New Yorku, Itálii atd se počet umrtí pohybuje v řádech pod půl procenta a to ještě ve většině případů u seniorů. Jediný rozdíl je že u všech ostatních nemocí se udává kolik lidí umře na 100 000 obyvatel a v případě koronaviru se jede na absolutní čísla.

Ano bojím se o své prarodiče, ale připadá mi absurdní aby se kvůli prodloužení života kvůli pár jedincům se umrtvila celosvětová ekonomika. A kdyby se jim něco stalo, tak určitě nepůjdu obviňovat svět, co si to dovolil, že kvůli jejich záchraně neuzemnil všechny letadla na světě.

Z těch 2 měsíců umrtvené ekonomiky, se budeme vzpamatovávat desítky let. Zlehčování typu - každý měl mít rezervu na 2 měsíce, nic se neděje - je naprosto mimo. Ekonomika je křehký domeček z karet, vše souvisí vše se vším. Logicky když přijdu o práci, tak nebudu utrácet. A když zákazník nebude utrácet tak firmy mají menší tržby a omezí výdaje taky, tj víc lidí nebude mít práci = spirála do sraček.

A jeden příklad hysterie za všechny podložený čísly: V ČR je Statním úřadem pro kontrolu léčiv zastropovaný limit na léčbu jedince 1200 000.-Kč ročně. Proto se pořádají sbírky na Maxíky a spol.
Pak tu máme Koronavirus. Mrtvých do 250. Ať nežeru, kdyby žádný opatření nebyla tak by umřelo 10k lidí.
Tj. 0.1% lidí.
Tzn. v normální době 10000 krát 1,2 mili zastropované náklady na léčbu = 12 miliard. (doplňte si jakékoliv jiné číslo, podle pesimismu).
Náklady na "boj s koronavirem?" Pod bilion to nebude. Spíš několikanásobně víc.
Takže chcete příklad, kde je hysterie? Jak jinak chcete ospravelnit náklady na léčbu jedince ( a to se bavíme ještě o jedincích ve věku 70+) v řádech desítek - stovek milionu?
shinigami
Příspěvky: 50
Registrován: 16.10.2014 21:40

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od shinigami »

Angelus: Desitky let, nekolik bilionu skod, ty vykladej neco o hysterii...
Angelus
Příspěvky: 37
Registrován: 27.05.2017 15:43
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Angelus »

Chceš tvrdit, že uzemněná ekonomika v ČR na 2 měsíce - tak celkový účet (tj. vladní opatření, ušlý zisk všech nepřesáhne bilion korun? Troufnu si tvrdit, že přesáhne dokonce několikrát.
Nebo chceš říct, že v okamžiku, kdy se znovu vše rozjede tak budou tržby stejné jako před koronou?
Povíme si za pár let ... Vlastně budu rád když pravdu mít nebudu.
shinigami
Příspěvky: 50
Registrován: 16.10.2014 21:40

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od shinigami »

Asi si radsi pockam, az to nekdo poscita, nez tu varit z vody. Levny to nebude, jedni ted tvrdi tak jini onak, nakonec to bude mit i nejake pozitivni nasledky...

A k ty hysterii mezi lidma, holt na veci jako ukladani mrtvol do masnych skladu, protoze je nestihaj pohrbivat ap. jsou lidi citlivi a z nejakyho duvodu tu tak dopadnout nechtej. Mozna jim prijde divny, ze pri jinych chripeckach se takovy veci nedejou.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

fake Koronavirus

Příspěvek od Woody Crafty »

Je to prosté. Světová ekonomika je už několik let na hraně katastrofálního kolapsu který se nerozjel naplno jen díky masivnímu falšování statistik a pumpování bilionů ničím nekrytých dolarů do oběhu.
Jenže tohle nebylo možné dělat donekonečna.

Tak se využilo existence jakéhosi okrajového viru který se normálně vykytuje jen v JV asii, a rozdmýchala se kolem něj takový hysterie, aby se zavedly drastické ekonomické a sociální opatření a lidi proti tomu neprotestovali "když za to teda může hen ten covid".

To co reálně probíhá, je řízený rozpad světové ekonomiky.

Jen ekonomický analfabet uvěří tomu, že za jediný měsíc kdy se ekonomika zastaví, se najednou celá sama od sebe zhroutí a zredukuje o desítky procent.

Vlastně je to úžasná finta, jak zblbnout lidi a zabránit tak mnohem horšímu neřízenému rozpadu předlužené světové ekonomiky ve které je 3x víc dluhu než prostředků k jeho zaplacení.
Neřízený rozpad by stál nějakou tu miliardu lidských životů. Takhle to budou jen desítky milionů.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
floky
Příspěvky: 263
Registrován: 17.12.2011 22:37

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od floky »

Čo som si tak všimol v okolí, najvačšia hystéria sa spustí v momente, keď sa ludia dozvedia, že sme pripravený lepšie ako oni...

Vtedy ich zachváti panika, pretože nastavené zrkadlo im ukazuje ich vlastnú letargiu ignoráciu a podcenenie...
Práve to je moment, ked úplne nelogicky začnú obvinovať z paniky, hystérie a strachu nás. Jeden ich prst ukazuje na nás, pričom tie ich ostatné ukazujú naspať na nich.

Je to podobné, ako keď "slniečkarske" typy ludí zístia, že nosíte zbran...Sú zamozrejme zhrozený, a prvá otázka je...čoho sa bojíš? Pričom tá otázka je úplne nelogická, pretože očividne sa pri rovnakej situácii budem so zbranou cítit bezpečnejšie ako ten, ktorý ju práve nemá...

Toto fórum bolo pôvodne odčlenené od strelectví.cz ... Kde pôvodný moderátori "nedali" vlákno o kolapse spoločnosti...narušilo im ich "bezpečnú bublinku" malorážiek, polovníctva a športu...A toto delenie v podstate postupne prišlo aj sem. Sebestačnosť pritiahla aj ludí, ktorý to nemyslia pragmaticky len ako súčasť "ulahčenia života" ale ako náboženstvo...Majú svoje "bublinky" ktoré si nenechajú vziať...Riešia rozpad spoločnosti, ale prvá podmienka je, že nechcú strelné zbrane...Chcú si len sebestačne kváskovať, kompostovať záchod a nejaký koronavírus im zbytočne narušuje ich "pokoj a jing jang"... Podvedome teda automaticky vyhladávaju a filtrujú tie informácie, ktoré im potvrdzujú ich pohlad na svet, a snažia sa presvedčiť ostatných, aby ich pohlad zdielali. Cítia sa tak bezpečnejšie, pretože v podvedomí im našepkáva pochybnosť - ak mám tento názor iba ja sám, nemylim sa? ... a potvrdzuje im ich názor zároven...my všetci sa predsa nemôžeme mýliť...

Realisticky: druhá vlna bude, premorenosť v ČR jasne ukázala, že v imunizácii ČR sa nič nezmenilo, adekvátne teda ani na SK nie...Vírus sa taktiež nezmenil...Nezmenila sa ani jeho liečba - očkovanie. Nie je teda dôvod, myslieť si, že z rovnakých ingrediencii vznikne diametrálne odlišný výsledok. Nevznikne. Je to realita...Treba sa na nu pripraviť.

Ako v biznise. Nie je dôležité, mať či nemať pravdu. Otázka len znie - kolko stratíme my ak sa mýlime (čo sme sa pripravili) a kolko získame ked budeme mať pravdu (prehlbenie koronakrízy)....a kolko získajú a kolko stratia Tí, čo sa nepripravili...

Ak koronavírus zajtra skončí...pre mna sa nič zásadné nestane, jedlo spotrebujeme ako rodina tak či tak...Nakúpené filtre a polomasky sa použijú vo firme...A peniaze? tie sa podobne ako olovo nekazia...

Ak koronavírus neskončí, a príde tvrdý lockdown (zámerne najhoršia varianta) ako budú prežívať Tí, čo sa hoci len na obyčajnú zásobu jedla na dva týždne - aby nemuseli stáť v zime a v daždi pred obchodom, ale aby si mohli nakupovať, vtedy, ked vonku svieti slnko?
Dovolím si povedať, že sa budú mať horšie, výrazne horšie ako ja...priam hystericky horšie.
sigurd
Příspěvky: 393
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od sigurd »

Crafty,teba je tu škoda,mal by si ísť na hrad,do Bruselu,alebo do ...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
cipis
Příspěvky: 4840
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Crafty, ty priklady prosim, zatim jsi nic konkretniho neuvedl.
K te konspiracni teorii, ze to bylo v prdeli uz pred tim, tak to je snad pro obyc. lidi i lepsi, kdyz by to bylo tak, jak popisujes, nez kdyz by se to sesypalo samo, ne?

Cekam tedy na ty priklady.
Ja v okoli vidim jine, samozrejme, je videt i strach, ale to je naprosto normalni, ze je strach z nezname veci. Ale hlavne je videt spousta lidi, co zase zacla neco delat na zahradach a vsude mozne. Ze to nekterym otevrelo oci a ze zjistili, ze se musi spolehnout na sebe a rodinu a ne na stat apod.
Hysterie je spise videt u tech rozmazlencu, co byli vytrzeni z te sve komfortni bubliny, co meli dvakrat do roka exotuckou dovolenou atd. atd. U tech, co byli zvykli resit veci na posledni chviliy na tech, co si neumi nakoupit na vic dni dopredu, u tech, co utrati prijem hned jak ho dostanou atd. Tech prikladu je spousta.
Ale zadny, o kterem mluvis ty. Asi tak, jako ty nevidis zadneho nakazeneho nebo mrtveho. U nas v okoli je jich cca. 10 rodin, vcetne min. jednoho doktora, co to chytl od nejakeho dovolenkare.
Wdog
Příspěvky: 514
Registrován: 15.05.2013 15:43

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Wdog »

Souhlasím s tím, že světová ekonomika se stále pohybovala a pohybuje na hraně kolapsu. Trhy jsou přehřáté, pumpují se do nich peníze, tím jsou ještě přehřátější, stále jedou i neefektivní firmy, ekonomický růst a poptávka je na steroidech, na vlně globalizace se provádějí i naprostá zvěrstva, která ale vycházejí levně.

A celé toto nastavení čekalo na nějaký impuls, lokální katastrofu, která nastartuje celosvětovou krizi. Mohla to být nějaká lokální válka, velký teroristický útok, nebo ... pandemie, corona virus. Začínající celosvětová ekonomická krize povede k částečnému zhroucení určitých odvětví a tato krize se přenese i k nám.

Domnívám se, že ekonomická krize není vyvolána opatřením vlád, zákazy atd. Vlády jen hasily bezprostřední požáry a nakládaly padlé do chlaďáků. Například automobilkám nikdo nezakázal vyrábět, ale sami si dali pauzu vzhledem ke globálnímu ochlazení poptávky.

To, že se u nás na dva měsíce zavřely hospody, divadla, a hokejové stadiony, žádné ekonomické zhroucení není, to je jen fraška, naši ekonomiku (a daně) táhnou fabriky a export. Těm nikdo nic nezakázal.

Takže nemá cenu nadávat na opatření vlády, že způsobila ekonomickou krizi. Tu způsobil sám virus, který vyvolal krizi, protože globální ekonomika byly nastavená na krizi. Takže stěžovat si můžete tak leda ve virové laboratoři ve Wuchanu.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Zahraniční korporace se zatlumily samy a často přijímali opatření rychlejší a ráznější, než státy. Co mám informace z jedné velké zahraniční korporace, tak ta má zjevně vlastní skupinu expertů na katastrofy nejrůznějšího druhu, včetně vlastních lékařů, takže karantény/home office měli ti co jeli do IT nebo A nařízeny ještě o dost dříve, než se u nás začaly přijímat první plošná opatření proti velkým akcím z úrovně státu.
Korporátní opatření byla logická, včasná a tak akorát nastavená, aby škodila co nejméně a současně měla potenciál snížit riziko epidemie v rámci firmy.
To, že stát musel zatáhnou za brdu je daň za to, že zatímco onen zlý zahraniční korporát posílal lidi po návratu ze služebky na home office, tak můj šéf nás peskoval za to, že se nechceme být v jedné místnosti s kolegou, který se vrátil z IT, protože experti jako Maďar v TV říkali, že o nic nejde ...
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Woody Crafty »

Samozřejmě že korporace se toho okamžitě chytly. Aspoň tak drastické škrty, redukci a vyházení hromady zaměstnanců mohly svést na virus a nemusely bojovat s odbory.
Jen předtím nikdo nechtěl vytáhnout toho černého petra jako první, protože by se to všechno svedlo na něj. Takhle to svedou na virus a je to v pohodě.

Pokud někoho zajímá ekonomika bez neoliberálních nesmyslů ala Urza nebo Sedláček, tak doporučuju videa od Švihlíkové. Dost hustě popisuje současný stav ekonomiky a hospodářství Peter Staněk. Taky skvělé videa na youtube.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Wdog
Příspěvky: 514
Registrován: 15.05.2013 15:43

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Wdog »

Ale ty korporace, které musí bojovat s odbory a nebo se dohodnout s odbory, tak s nimi stejně budou muset bojovat nebo se dohodnout i teď, virus nevirus. Odboráři nejsou blbí, mají informace a ví přesně kolik, proč a za kolik ty firmy vyrábí.
Ve výrobních firmách (po našem "montovnách") je to jednoduché: poptávka a zvyšující se objem výroby => nabírání lidí, pokles poptávky a snižující se objemy výroby => propouštění lidí. Žádné politické záměry tuzemští manažeři nemají, jde jen o prachy, o náklady. Představa, že s hromadným propouštěním, protože nemají zakázky, budou čekat třeba rok nebo dva na nějakou epidemii jako na alibi, je nereálná.

Jinak poznámka na okraj, jsou i korporace a firmy, které současná epidemie naopak posílí a vydělají více. Neříkám, že jich bude většina, ale určitá protiváha to bude. Hlavně v odvětvích, které jsou potřeba (zdravotnictví, vojenství, hi-tech) a nebo kde poptávka je stabilní (potraviny).
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

jestli někdo uvažuje tak, že dvouměsíční zavření kadeřnictví, divadel, kin, hospod, restaurací, fitcenter, kroužků hry na ukulele atd. položí ekonomiku celého státu díky bilionovým ztrátám, tak nevím co si o tom myslet. Všechny eshopy všeho možného od plastikových modelů, přes elektroniku, PC atd. jely v době karantény naplno, hlásí nárůst tržeb v desítkách procent. Ti co měli kamennou prodejnu a k tomu eshop tak jsou v plusu, ušetřili za provoz, pokud tedy byli schopni a měli co nabídnout (jedna česká společnost vyrábějící plastikové modely dokonce vyhlásila "korona" soutěž modelů z karantény - modeláři posílali fotky postavených modelů z dílny firmy a mohli vyhrát slevy nebo speciální editace - firma díky tomu prodala více, než normálně, modeláři uvěznění doma se prostě nudili, tak lepili jak o život. Stačí prostě mít nápad). IT odvětví? Beze změny, my jsme za ty dva měsíce vyfakturovali projekty za 5mio korun. Teď do konce června musíme uzavřít další za cca 10mio. Chybí nám stále lidé, sháníme nové, někteří odmítají, že nabízíme málo bonusů :) Autoservisy - včera mne odmítli, že mají plno, prý tak za týden nejdříve. Takhle vypadá hluboká, finanční krize, kdy nemají lidi co žrát, po dvou měsících boje s koronavirem jo?
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Woody Crafty »

Njn. za morové epidemie zase bohatli funebráci :-)))
U nás bych tipoval exekutory. Je jasné že nejlépe se tahají prachy z kapes bezbranných daňových poplatníků, takže některé korporace přisáté na státní cecek mají žně. Ještě by v budoucnu mohli vydělat na obušcích, slzném plynu, vodních dělech, stavbě detenčních zařízení a dalších věcech co stát asi bude poptávat :-P
Za Hitlera měly německé koncerny taky docela žně. A nadto levnou pracovní sílu, respektive některé i zadarmo.

To co je teď je irelevantní. Podstatné je jak se to vyvine na pár měsíců, půl roku. Přehřátá a předlužená ekonomika se nedostane do normálu bez značných ztrát. Otázka je, kdo to odnese. Jestli střední třída, drobní podnikatelé a ti nejchudší jako vždycky, nebo to tentokrát bude jinak.

Vlastně by mě docela zajímalo jak současná vláda přišla na tu sekeru ve stovkách miliard. Za co to vlastně hodlají rozfofrovat? A u koho že se hodlají zadlužit?
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 206
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od marabu »

@Floky bohužel máš pravdu, ale to popírání bohužel nemá s logikou nic společnýho, je to spíše věc víry. Takže je zbytečný argumentovat @Woodymu, že nejjednodušší řešení bývají nejčastěji ta správná, nebo že není moc pravděpodobné, že by státy jako Itálie, byly schopné udělat takové divadlo v ulicích, aby to vypadalo jako že umřely desky tisíc lidí za měsíc v nemocnicích. Víra logiku jako argument neuznává.
Na druhou stranu, a teď nechci být nijak blahosklonný, ani nikomu konkrétnímu něco vytýkat, pokud jsme schopný i s lidma jako Woody jednat slušně, i když zastávají nepochopitelný názor, který může třeba jiné i ohrožovat, pak to svědčí o kultivovanosti, které je u nás v Čechách v poslední době velký nedostatek, jak na internetových fórech nebo v hospodách, tak i v politice.

Ale zpátky k tomu co napsal Floky a ke koronaviru v ČR, taky myslím, že není důležité co se nakonec stane, jestli 2. vlna bude děs a nebo už jen nepodstatná zpráva. Myšlenka rozpadu je připravit se na možné a doufat v to nejlepší. Prostě minimalizovat ztráty, za cenu rozumných náladu.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2925
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bacil »

Je to blbý, zvedá se to.
c191.png
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Odpovědět