Balkonová zahrádka

Odpovědět
tty123
Příspěvky: 54
Registrován: 11.01.2015 14:48
Pohlaví: muž

Balkonová zahrádka

Příspěvek od tty123 »

V některých temátech se tu už trochu nakousla debata o pěstování na balkóně. Pro lidi kteří nemají svoji zahrádku (jako jsem teď třeba já) to může být možnost si trošku přilepšit v pěstování různé zeleniny, bylinek apod. Vzhledem ke zvyšujícím se cenám potravin (především zeleniny) to může být fajn.

Pěstujete někdo v truhlcích, pytlích či květináčích? Co se Vám osvědčilo a co ne?
tty123
Příspěvky: 54
Registrován: 11.01.2015 14:48
Pohlaví: muž

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od tty123 »

A přidám svoji první zkušenost, jelikož s tím sami doma začínáme. Vysadili jsme nějaké sazenice tyčkových rajčat, plánuji je pak přesadit do velkých pevných igelitových pytlů s kompostem.
Dál mám dvě sazenice paprik, ty plánuju dát do dvou starých kyblíků.
Zasadil jsem taky stále plodící jahody - odrůda Ostara - které jsem koupil v zahradnickém centru v hobbymarketu, dal jsem je po 5 kusech do dvou 80cm truhlíků do substrátu na jahody. Ze začátku jsme měl strach, že se neujmou asi chytili nějakou plíseň a začaly jim usychat listy (viz obrázek).
IMG_20200508_203544[1].jpg
Většina se už vzpamatovala a začínají se objevovat první jahody, bohužel 3 jsem už vyhodil.
Pak mám ještě zasazené nějaké bylinky. K tomu bych podotknul že jsem koupil i nějaké ty hotové rostliny co se prodávají v obchodech (bazalka, oregano a tak), ale asi nejsou moc vhodné na delší pěstování protože jsou uměle vyhnané tak aby co nejrychleji vyrostly a spotřebovaly se.
Ještě plánuju nějaké rychle rostoucí listí do salátu (perila, mibuna, mizuna).
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od vrabi »

Na zábradlí balkonu mám z vnitřní strany po celé délce dřevěnou polici a na ní truhlíky. Pod stopem mám zavěšeny květináče na řetízcích, na parapetu okna jsou další truhlíky.
V truhlících mám převislé stáleplodící jahody, rajčata, ředkvičky, cibuli, šalotku, řeřichu, mátu, hrášek, pažitku, papriky, roketu.
Už jsem letos sklízel jahody, ředkvičky (dají se jíst i mladé listy), cibulovou nať, pažitku a nějaké to listí.
Všemu se celkem daří, nutno je pravidelné přihnojování a u zaskleného balkonu nenechat rostliny uvařit nebo usmažit sluníčkem.
U jahod za sklem, pokud je balkon na jih, je dobré na sklo nalepit papír proti spálení listů, stačí nízký pruh.
Když si vzpomenu, dám sem nějaké fotky.
tty123
Příspěvky: 54
Registrován: 11.01.2015 14:48
Pohlaví: muž

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od tty123 »

Děkuji. Do čeho jsi sázel? Řešil jsi nějaké specializované substráty, nebo nějaké úpravy pro konkrétní rostlinu? A co používáš za hnojivo a jak často hnojíš?
Permonik
Příspěvky: 496
Registrován: 01.11.2016 10:32
Pohlaví: muž
Bydliště: JM

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od Permonik »

Taková otázka trochu bokem... Spočítali jste si to cenově? Truhlíky, držáky na truhlíky, hlína, hnojivo, postřik, další vybavení... Pár let jsem zkoušel různé varianty, zejména tedy z nadšení než jakéhokoliv jiného přínosu. Rajčata, papriky, bylinky,... S představou z domu rodičů, že květináč se najde, kompost a hlína se nabere rýčem taky zadarmo... v bytě už tak neplatí. Velké květináče, průměrná levná zemina, seminka rajčat a zalévat a zalévat stále, bez možnosti odjet na dovolenou, protože květináč i se zásobou vyschne rychle. Rajčata byla na balkoně, takže na ně nepršelo, zaléval jsem od spoda a stejně mrcha dostaly plíseň. Takže pocit "je to sice mnohem dražší ale zaručeně bez chemických sraček" jde pryč, protože buď se to něčím postříká nebo byla péče na nic a úroda nebude. Jo, kvůli třem rajčatům koupit ještě postřiky, tak se závodilo s tím, jak se od spoda šířila plíseň a dozrávala rajčata, co bude dřív. Ani u jiných rostlin to nebylo nějak přínosné a prostě mimo. Zeminu musíte vyměnit nebo hodně pohnojit, recyklovat se nedá, jinak bude další rok úroda minimální, není to výdaj jednou a na furt. Většina rostlin také nesnese přemokření od samozavlažovacího květináče, pokud si někdo plánuje ušetřit práci. Když jsme si pak spočítali, kolik že nás to vyšlo, tak jsme se na to vykašlali. Aktuálně máme na balkoně stále obloženo květináči, ale tedy jen pro "zábavu". V jednom velkém je samá pažitka, ve zbytku jsou stáleplodící jahody, protože těm ani nevadí mokro od samozavlažovacího truhlíku, přestože aktuálně tam mám samodomo automatický zavlažovací systém z arduina, co hlídá vlhkost hlíny v každém truhlíku. Je to ale pro zábavu, ekonomicky to není u jahod až taková nevýhoda, rostliny přezimují a staré rostliny lze po dvou-třech letech obnovovat z odnoží. I tady se ale stalo, že jeden rok invaze květopasu jahodníkového ničila úrodu dva měsíce v největší sezóně a byla tak hrst jahod.

To není o tom, že bych tím chtěl lidi odrazovat, protože pro někoho je to zábava a třeba pokud tam manželka chce mít truhlíky s muškáty, tak vyměnit to za jahody a je z toho alespoň nějaký přínos. Pokud by ale motivace byla ušetřit, tak doporučuji si to raději pořádně spočítat.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od PeFi »

Cenově se ti to většinou nevyplatí ani když máš zahrádku, stačí když si jako hodinovou sazbu přiznáš minimální mzdu :-D

Do květináčů může pomoci pro hospodaření s vodou hydrogel, bez hydrogelu jsem dříve nebo později vše co bylo v květináči zahubil neúspěšnou převýchovou na kaktus. Kolega si to hodně pochvaluje (pěstuje citroníky), já srovnání přímé nemám, ale věřím mu. Teď radši dávám hydrogel i ke stromkům, když je sázím.

Do květináčů:
http://www.agmarket.cz/cz/katalog/zahra ... 0-g-detail

Jak tam píšou, že jeden gram jemné frakce hydrogelu (prášku), má schopnost udržet v kořenovém systému 250 ml vody, tak co jsem četl, tak to platí pro čistou vodu za podmínek blízkých ideálním, v reálu to při zalévání bude spíš tak, že 1g zadrží 100 ml. Ke stromkům dávám do jámy jednu nebo dvě hrsti, což by mělo zachytit cca 10 až 30 litrů vody.

Hydrogel je hygroskopický, takže ho skladujte v dobře uzavřené nádobě (po třech letech skladování stále funguje jako nový) a na práci s ním jsou dobré rukavice, protože se to blbě dostává z prstů (a taky z kýblu to šlo pěkně mizerně, když jsem nepříliš úspěšně zkusil namáčet kořeny, ale asi jsem to umíchal moc husté).

Ke stromům jsem dával hrubý a kupoval jsem kilovky (v roce 2017 stál 1 kg cca 320 Kč). Výše uvedený e-shop jsem před pár lety vyhodnotil jako cenově přijatelný, občas se totiž hydrogel prodával za docela šílené ceny, teď je to trochu lepší, ale agmarket pořád patří k těm levnějším.
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od vrabi »

Substrát používám naprosto běžný univerzál z hoštic, přihnojuji uni kapalným hnojivem na zeleninu do zálivky cca 1x za 14 dní.
Truhlíky a police se kupují jen jednou, takže je do ceny výpěstků nezahrnuji.
Substrát kupuji jedno velké balení a hnojivo vydrží při ceně 50,-/0,5l dlouho.
Postřiky prakticky nepoužívám, občas řeším mšice.
Je to spíš o volbě vhodných odrůd, odolných chorobám. Třeba rajčata pěstuji divoká, ta plíseň téměř nemají, jen se musí krotit v růstu, aby nazamořila celý balkón. Jahody Mara de Bois. Cibuli naťovou a šalotku, tak aby šla postupně utrhávat nať a dorůstala. Papriky malé Chilli. Ředkvičky Faraon (používám k jídlu i mladou nať).
Rajčata vyžadují podporu, ostatní plodiny nechávám jak jsou.
Balkón mám v nejvyšším patře paneláku na jih.
Zeminu po sezóně zkompostuji na zahradě u rodičů.
Beru to jako doplněk, kdy si mohu utrhnout čerstvou zeleninu a hned jí sníst, ekonomicky somozřejmě nemohu italským ředkvičkám konkurovat, ale aspoň vím co jím ;)
Permonik
Příspěvky: 496
Registrován: 01.11.2016 10:32
Pohlaví: muž
Bydliště: JM

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od Permonik »

Však to nemělo nikoho odrazovat. Jakýkoliv důvod "pro" se počítá, jen by to neměl být důvod "ušetřím", protože to fakt ne.
Substrát mám také nějaký jednoduchý univerzální, hnojím jen před sezonou na dno granulovaným kravským hnojivem (hlavní důvod poměr výkon/cena) a k tomu přilepšuji trochou kompostu z vermikompostéru a jako tekuté hnojivo průběžně z vermikompostéru "žížalí čaj".
Jinak jahodník mám přesně ten samý, roste dobře, plodí dobře a jahody sice nejsou největší, ale mají chuť a jsou sladké, takže můžu doporučit :yes
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od vrabi »

Takže zde fotky.
Hrášek, máta+meduňka+majoránka, pažitka+šalotka, ředkvičky+jahody+rajčata.
hra.jpg
mat.jpg
paž.jpg
jah.jpg
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od Maric »

Co se týká domácího parapetového zahradničení, tak jsem se dal i na mikrozeleninu. Nejlepší poměr rychlosti, výtěžnosti, chutnosti a snadnosti sklizně (nůžkami) zatím na celé čáře vede ředkvička. Sklízím týden od výsadby. Použitá zemina se dá relativně snadno recyklovat, cena semen pro mikrozeleninu není nijak závratná, a na chleba s máslem to je ideál.
Uživatelský avatar
Venet
Příspěvky: 1122
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od Venet »

K tomu substrátu...
Kupované substráty sú poväčšine z kompostu a rašeliny (často s prídavkom čistiarenského kalu). Ale chýba tá najdôležitejšia zložka a to je íl.
Jednoducho najobyčajnejšia hlina z krtinca, zo záhradky odkiaľkoľvek, aby tam bola ílová zložka. Tá spomaľuje vysychanie, a zadržiava vodu prístupnú pre rastliny. A čím vyšší podieľ obyčajnej hliny, tak klesá potreba úplnej výmeny substrátu. Aj keď stúpa potreba prihnojenia - ale radšej prihnojím organominerálnym hnojivom, ako vymieňať komplet celý substrát. Chémiu nepoužívam, na balkóne máme len cherry paradajky - pre zábavu, a nejaké trvalky, lebo máme aj záhradu.
A ak je hlina/íl, tak netreba hydrogél - čo je sám osebe tiež bordel...
A samozavlažovanie sa dá spraviť pomocou bandasky s hadičkou v ktorej je knot a strčený naspodok kvetináča. A môžeš ísť aj na dovolenku. Vyskúšané - dva týždňa prežili...
Cogito, ergo armatum sum.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od Rafael »

Možná trochu OT, ale jako příklad, že na balkonech se dá pěstovat skoro cokoliv, myslím dobré.

Kdysi dávno - Historické okénko, když ještě vinná réva byla v mých končinách úplná rarita jsem viděl v Havířově balkon obrostlý révím se spoustou hroznů....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od Woody Crafty »

Mě se osvědčily klasické tyčkové cherry rajčata. Jen to chce 20l květináč, a když to volně necháte růst tak mají sklizeň i sousedi pod vámi a vedle vás :) Zřejmě se to musí nějak zastřihovat.
Zakrslé formy speciálné na balkon nebyly ani moc chutné, chytalo to odspodu plíseň, moc to nerostlo.
Pokud máte dobré zkušenosti s nějakou zakrslou odrůdou, dejte vědět.

Docela dobře rostou chilli papriky, to je nezmar, nevadí mírné vyschnutí, nespálí se na slunci (naopak, čím víc tím líp). A neplazí se nekontrolovatelně k sousedům :)

Čím to hnojíte? Já měl zeminu se zásobou hnojiva a pak kristalon. Pokusně jsem koupil rohovinu na dusík, ale nevím kolik toho do zeminy namíchat abych to zase nespálil. V návodu je jen plošné hnojení na m3.

ps: ty cherry rajčata mi hodně praskaly, netušíte někdo čím to je ?
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od Maric »

Hnojím také Kristalonem. Jasně, je to chemie, ale zase za pár korun, naprosto univerzální a pro zahradničení v malém jedno balení vydrží roky. A výsledky byly mimořádně uspokojivé.

Praskání rajčat je nepravidelným zaléváním. Proto je lepší mít rajčata pod střechou (taky to je lepší proto, že rajčata nemají moc ráda vodu na listy, pak chytají plíseň), a zalévat pravidelně. Já dávám ke každému každý večer zhruba litr vody),když bylo v noci horko, tak i trochu ráno. jednou týdně do zálivky přimíchat ten Kristalon.
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od vrabi »

Zakrslá balkonová rajčata jsou vesměs přešlechtění zmetci a spíš pěstitele odradí. Nejlepší jsou běžné venkovní odrůdy. Tyčkovým rajčatům je nutné zaštipovat zálistky, jinak vznikne obrovské roští s málo plody.
Praskání většinou způsobuje déšť, nevhodná odrůda nebo nepravidelná zálivka. Velmi chutná menší rajčata jsou odrůda Bejbino (malé jsou plody, nikoliv rostlina). Hnojení tekutým hnojivem na zeleninu v zálivce.
Z těch malých keříků Vilmu.
Nejlepší je ale Bejbino, nebo divoké z permasemínek https://permaseminka.cz/12-rajcata , mají tam i nepřešlechtěné balkónové, ale nemám je vyzkoušené.
Papriky už se mi několikrát podařilo na zaskleném balkóně udržet i jako víceleté, s tím, že druhý rok jsem je dal ven.
Uživatelský avatar
Jason
Příspěvky: 662
Registrován: 19.11.2012 11:30
Pohlaví: muž

Re: Balkonová zahrádka

Příspěvek od Jason »

Ja mam na terase na zdi truhliky s bylinkama (15 truhliku 60 cm a 2x 80 cm). Ty jsou na zdi kam prazi temer cely den slunce - pri poradne a pravidelne zalivce jsou naprosto spokojene a rostou jako sileny. Pres zimu uklizim na pudu (pod okno takze nejsou v temnote) kde teplota nejde tak drasticky pod nulu. Temer vse mi vydrzi do dalsiho roku, na jare vzdy neco doplnim. Dale mam velke truhliky (120cm) se staleplodicima jahodama. Vse zalevam vodou z akvaria (kde jsou i vyprave filtry a zbytky z odkalovani dna) takze rovou i hnojeni. A jako hnojivo pridavam tekute na bylinky - neni to tak strasne cejtit chemii plus dvakrat do roka granule osmocote (rozpousti se cca 6 mesicu).
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Odpovědět