Střelba ve Vrútkách

Události vztahující se k zaměření tohoto fóra.
Odpovědět
Radek07
Příspěvky: 1182
Registrován: 30.07.2011 11:30

Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Radek07 »

Dva policajti s dírama v noze - předpokládám, že použili celopláště :roll:

Jinak samozřejmě díky za smáznutí šmejda :yes

https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... h-40327536
JOBU
Příspěvky: 1796
Registrován: 14.07.2016 16:38

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od JOBU »

Jeden to dostal do prsta, druhý do nohy...
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 267
Registrován: 05.04.2015 1:41
Pohlaví: muž

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od MFG »

Za me hodne silne probuzeni v tom smyslu, ze si clovek maluje jak by to resil, ale potom v realite to je sakra jine kafe. Celou dobu jsem trnul, ze se sundaji navzajem + me prekvapilo, ze tu (asi) prvni ten magor vubec nezaznamenal a zvesela pokracoval. Mockrat jsem o tom cetl, ale videt to takhle ... no celkem mi zatrnulo a urcite prehodnotim nektere veci v priprave :(
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od devlop »

video z článku už není dostupné, ještě je tady
https://www.youtube.com/watch?v=votcSd97RmY

jinak od prvních zásahů ten zmrd ještě poklusával cca 6 sekund, než padnul na zem. 6 sekund, dost dlouhá doba na to, dát ještě někomu nožem smrtelnou ránu.

jinak ten co to dostal do nohy, to schytal zřejmě od parťáka, měl štěstí, že to nešlo vejš
Obrázek
Argonaut
Příspěvky: 916
Registrován: 16.05.2014 15:25
Pohlaví: muž

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Argonaut »

Vypadá to, ze spíš se postřelili navzájem. Měli velkou kliku, že je oba nezabil.

U nože je bezpečná vzdálenost aspoň 7-8 metrů. Dostali se do situace, kdy je pachatel honí, dostane se mezi ně a oni po sobě střílí v tom kalupu. Nechat ho pak s nožem ležet a odbehnout, to je taky průser. Podle statistik z USA je potřeba na zastavení pachatele v průměru potřeba skoro 4 zásahu v lugeru....

Toto video je cenný studijní materiál.
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Matěj »

Radek07 píše: 14.06.2020 20:18 Dva policajti s dírama v noze - předpokládám, že použili celopláště
Ano, používají je standardně. Už kdysi se to řešilo, když postřelili omylem i nějakou nezúčastněnou dívku při jiném incidentu. Třeba už to konečně začnou řešit...
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od devlop »

no nevím jak v SK, ale v ČR střely s řízenou deformací policie používá

https://www.policie.cz/clanek/strelivo- ... bliky.aspx

Náboje popisované v předmětné žádosti o informace jsou označovány jako náboje s řízenou deformací střely nebo policejní náboje. V rámci Policie České republiky jsou na základě schválení ministrem vnitra používány už od roku 2002. V roce 2013 došlo toliko k rozšíření sortimentu používaných nábojů o typ v žádosti uváděných policejních nábojů z produkce společnosti Sellier & Bellot, a. s. Tyto náboje byly pořízeny na základě výsledku výběrového řízení, neboť jsou levnější než obdobné náboje zahraniční provenience.

Náboje Action 5 jsou v rámci vybraných útvarů a organizačních článků Policie České republiky používány už cca 10 let. Důvody jejich zařazení do výzbroje Policie České republiky jsou shodné s důvody vyzbrojení ostatními policejními náboji, tj. náboji s řízenou deformací střely (viz ad 4.


https://www.policista.cz/clanky/reporta ... ion-5-865/
Yeah
Příspěvky: 137
Registrován: 05.03.2015 21:12
Pohlaví: muž

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Yeah »

Toto video je cenný studijní materiál.
No no no... to video je učebnicový příklad toho, jak to nedělat, aboslutně všechno špatně a to tak totálně špatně, že už by to víc špatně vymyslet nešlo od začátku až do konce. Neni tam jediný aspekt zachyceného boje který by ti hoši udělali dobře, nebo alespoň za 4, a přesto z toho vyšli živí a útočník zpacifikovaný. To je dosti neuvěřitelné. Přesto si ovšem zaslouží respekt, a to za to, že něco dělali. A přestože asi hoši si byli vědomi, že se pouští do nečeho do čeho se jim nechce, či spíše na to uplně nemají a v tý hlavě to neměli nastavený, tak do toho šli, je třeba to brát tak, že je spousta takových, jež by do toho nešla...

Jen taková poznámka, mimo to jak je to učebnicový příklad toho jak to nedělat, je toto taky jako vystřižený typizovaný protizbraňový argument často opakovaný - střelci mezi obyčejnými lidmi rovná se divokej západ a je jen otázkou času než někoho při svém řádění v rámci NO zastřelí. A když tam budou dva tak se postřílejí navzájem ještě s půlkou města. (což v tomto případě nevyšlo jen proto, že ona půlka města už zdrhla, první část tedy bohužel vyšla)

Úplně šílená představa kdyby to nebyli cajti, ale nějací civilove. To by byl konec.
Uživatelský avatar
Haluziak
Příspěvky: 1129
Registrován: 18.09.2018 18:27
Pohlaví: muž
Bydliště: Kdesi u Český Kanady

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Haluziak »

A neukazuje ten jejich výkon, spíš na tristní úroveň taktického a střeleckého vzdělání/tréninku? Foter říkal, že kdysi měli 50 nábojů do pistole a 30 do kosy na rok na jednoho příslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže a jedny střelby ročně.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Uživatelský avatar
Nicotinick
Příspěvky: 2799
Registrován: 14.03.2014 10:38

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Nicotinick »

No tristní. Zásah proti magorovi z nožem na kontaktní vzdálenost nikdy nebude ukázkový. Navíc úroveň, zásah a hlavně osobní přístup k výcviku budou samozřejmě trošku jiné v Chicagu, kde tohle mají 3 za večer a každého půl roku tam zařve polda, nebo ve Vrůtkách, kde největší "akci" měli před 10 lety , kdy se porvali ožralí hasiči s fotbalistama na dožínkách, jinak spíš řeší cestu zajebanou blátem od zemědělců, parkování před nákupákem a další útok nožem tam bude asi tak za 27 let. :)

Zmatené , ale celé to splnilo svůj účel, stáhli jeho pozornost na sebe, což je jejich práce a nakonec ho eliminovali. A ani si moc neublížili. 8-)
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
cipis
Příspěvky: 4833
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od cipis »

Těch 50 asi sedí. To je tak na vyhnání pavouků z hlavně. Příprava mizerná. Měl jsem na střelnici kámoše, co byl čerstvě po tom jejich 6 měs. výcviku nebo co to bylo. No chvilku trvalo, než jsem ho dokopal k základní bezpečnosti. Nicméně je to i o lidech, podruhé už nepřišel ... Pak jedna vojanda, co ji dovedli známí, bezpečnost také ne zrovna předpisová. A taktéž už pak nepřišla.
Každý civil, co prošel kurzem nebo kurzy, tak je na tom lépe, než většina příslušníků.

Ano, nakonec ho udolali. Ne jak v Brodu ... Za to mají obrovské plus. Být nějakou tou firmou, co dělá kurzy, tak jim to dám zdarma. Už jen za tu odvahu, že do toho šli.
GOD
VIP
Příspěvky: 712
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od GOD »

jedna vec je modelova situacia, nacvik, technika, taktika na papieri...
...
a potom je real...

inak súhlas s Nicotinick



potreboval by som vložiť video 45 MB a nejde mi,
Informácia je v časopriestore.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od PeFi »

Když do darebáka někdo rychle nasype víc střel, tak to potom státní zástupce, soudce, média a většiona veřejnosti vyhodnotí ne jako snahu zastavit útok, ale jako snahu usmrtit (tj. vraždu).
Podstatná část "odborné kvalifikace" státních zástupců a soudců, na základě které to následně v teple kanceláře posuzují, je dána holywoodskou produkcí, podstatná část "kvalifikace" mnoha policistů však bohužel pochází taky z "holywoodu".

Ostatně náš dlouholetý zákaz nabývat laserové zaměřovače má prý přímou souvislost se seriálem Profesionálové (konkrétně u laserového zaměřovače šlo o tento díl: https://www.ceskatelevize.cz/porady/102 ... any-lovec/) a s tlumiči a jejich zákazem je to podobné.

Když člověk čte soudní spisy v případech nutné obrany, tak se jeden nestačí divit v jaké bludy "orgáni" věří - jeden výstřel je víc než dost, pepřový sprej nemůže selhat, střelec měl dát varovný výstřel a nedal útočníkovi šanci zanechat útoku, střelec dal varovný výstřel a tím prokázal, že nebyl akutně ohrožen - prostě katastrofa.

A lidé s podobně kvalifikovanými názory pak mají zásadní vliv na to jak vypadá výcvik - počínaje zastavováním aut a konče zásahem proti pachateli.
Argonaut
Příspěvky: 916
Registrován: 16.05.2014 15:25
Pohlaví: muž

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Argonaut »

ono pro ty příslušníky je to těžké, protože těžko být připraven na něco, co nejspíše ve výcviku nikdy nezkoušeli.
Když jsem psal o cenném studijním materiálu, tak asi každý pochopil, jak to myslím. V principu jde o to, že z gauče a u kafe se vše s odstupem hodnotí jinak. My budeme mít hodiny a dny si pustit každý snímek. Když jsem byl na kurzu, kde byly podobné situace, tak před kurzem jsem si myslel, že je zvládnu lépe, nezvládl...

Ale zaujal mě názor:
Matěj Snopko ale zároveň přidal drobnou kritiku, když řekl, že by se policie mohla z tohoto případu i poučit. „Apeluji na vedení policie, aby nakoupilo a naučilo své lidi pracovat s nesmrtícími zbraněmi, jako jsou pendreky a sítě, protože pak by i ten pachatel přežil,“ uvedl pro Markízu.
Zdroj: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krim ... licie.html

Nikdo z nás neví, co tomu předcházelo, zda tomu nešlo zabránit a podobně, ale představa, že se snažíme za každou cenu nezranit vraha, kterého by pustili posléze pro nepříčetnost, mě děsí. Myslím, že každá humanita má své hranice.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Maximus »

Myslím si, že síť by měli hodit na pana Snopka a pak ho vzít pendrekem po hlavě :devil

Pokud něco by měli mít policajti ve výbavě, tak je to taser (jeden policista zkusí taser, který lze navíc použít v místech, kde hrozí "collateral damage" a druhý jistí pistolí), ale pokud už někdo vytáhne nůž a je ve vražedném amoku, tak nezbývá moc prostoru na humanitu - raději mrtvý vrah než policista či další civilista.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Matěj »

Zahlédl jsem v médiích foto pachatele. Vypadal tmavší, takže jestli ten jeho čin nebyl oprávněnou zlobou za "otrokářskou" minulost bílých... Aby se teď ještě na Slovensku nezačalo demonstrovat jak jinde.
Uživatelský avatar
asterix
Příspěvky: 39
Registrován: 27.02.2020 18:08

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od asterix »

Bacha, za takéto slová už u nás pokrokový eštébáci podávajú trestné oznámenia.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1293
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Střelba ve Vrútkách

Příspěvek od Kapo »

No, nie je to prvý krát. Asi ani posledný. Velmo tragicky to dopadlo aj v tomto prípade. Tu ten mrtvý policajt bol vraj zo zásahovej jednotky. Takže žiadny pochôdzkar a vedel, že páchatel je nebezpečný a s nožom. A ani žmurknúť nestihol...
https://www1.pluska.sk/archiv/krvave-jatky-cachticiach
https://www.topky.sk/cl/10/130453/Trage ... -plny-chyb
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Odpovědět