SOUMRAK ZÁPADU

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Hohepa »

Uživatelský avatar
Nicotinick
Příspěvky: 2799
Registrován: 14.03.2014 10:38

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Nicotinick »

Macek v botách:

Maďarské město Székesfehérvár se loni přihlásilo do soutěže o titul "Evropské město roku" a spolu s dalšími sedmi uchazeči se dostalo až do semifinále. Nyní ho však porota EU vyřadila. Důvod? Propagační video ukazující nejkrásnější části města, šťastné páry a hrající si děti předvedlo příliš mnoho šťastných bílých lidí, křížů, kostelů a málo imigrantů!
Porota doslova sdělila:
"Toto je propagační film pro bílou křesťanskou Evropu, každý je bílý, šťastný a tančí na ulici. Je tam příliš mnoho šťastných bílých lidí a křížů a málo imigrantů."

Co, proboha, v takové EU ještě pohledáváme?


https://thehungaryjournal.com/2018/02/1 ... ropaganda/
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
honzasl
Příspěvky: 323
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od honzasl »

Paul píše: 18.06.2020 14:11...Vůbec nikam ani nevede to, že se tvrdí, že neexistují rozdíly mezi lidmi...
Mezi jednotlivými lidmi samozřejmě existují a existují zřejmě i mezi lidskými rasami. Problém je ten, že je těžko definovatelné, co je to ta rasa (viz. diskuze o tom, jestli je Obama vlastně černoch), tím spíš že spousta těch amerických černochů jsou vlastně levobočci majitelů plantáží, co si chodili do chaloupky strýčka Toma odfrknout od svý Gertrudy. (zkoušel se někdo z nich soudit třeba o dědictví?)

Každopádně, jsem přesvědčen, že ta momentální nálady v USA má rozhodně větší vliv prostředí, ve kterém vyrůstají poslední dvě generace, než to, jestli mají trauma z otroctví a jestli byla, nebo nebyla v Africe možnost založit civilizaci.

To, že se tvrdí, že nejsou rozdíly mezi lidmi vede k tomu, že můžu v práci poslat německýho kolegu doprdele, protože je vůl a nemusím mít výčitky, že jsem podlčlovek. :)

Používej tlačítko citace
Cep
Příspěvky: 1706
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Cep »

Hohepa píše: 19.06.2020 6:58 No prej nejsou vyhynulí
Aha, díky. Špatně jsem pochopil větu: "Do pozdního středověku žili v severní Africe.."
Uživatelský avatar
lagardere
Příspěvky: 402
Registrován: 28.02.2015 17:40
Pohlaví: muž
Bydliště: Pardubice

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od lagardere »

Něco z FB, než to smažou.
104375502_3640816339263302_5811673019314050996_n.jpg
Vae victis. Molón labe!
kawa5
Příspěvky: 223
Registrován: 24.01.2016 19:59

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od kawa5 »

takové menší nedorozumění po demonstraci proti rasismu ;) podle diskuze bodal maldík z Libie,do jaké škatulky si ho mám zařadit? :lol: bílej nebo černej...nebo že by stačilo jen muslim :D
pročernošští aktivisté z toho musejí mít guláš v hlavě :?

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_lesa
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5343
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Rafael »

STUTTGART Policejní kontrola provedená kvůli držení drog vyvolala v německém Stuttgartu v noci na neděli rozsáhlé nepokoje spojené s rabováním. Výtržností se zúčastnilo 400-500 lidí, z nichž 24 bylo zadrženo. Při potyčkách s policií bylo zraněno přes deset policistů, informovala v neděli
agentura DPA.
https://www.lidovky.cz/svet/kontrola-dr ... ranici_ceh
https://www.welt.de/vermischtes/article ... nacht.html
apod...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Bill Masen »

Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5343
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Rafael »

KOMENTÁŘ: Rasismus, kam se podíváš? Obrana „bílého muže“ je namístě
22. června 2020  12:00

Konkrétní policista se dopustil excesu vůči konkrétnímu muži tmavé barvy pleti. A odskákal to „bílý muž“ jako takový, který má být teď být vyobcován ze slušné společnosti. Nestydím se za to, že mým předkem byl „bílý muž“, a stavím se plně na jeho obranu, píše historik a spisovatel Vlastimil Vondruška.

Výpady proti „bílým mužům“ mne velice znepokojují. Pokud se jich dopouštějí ti, kteří z tradice naší civilizace nevyrostli, chápu to, jde o odvěký boj kultur a civilizací. Jenže nechápu, proč tuhle myšlenku přijímají i lidé, jejichž předky „bílí mužové“ byli.

Když jsem se díval na komentáře k hanobení památníku Winstona Churchilla, většina rozumných našinců si klepe na čelo. Ne tak ovšem někteří politici, novináři, vysokoškolští učitelé, prostě ti, kteří se snaží vytvářet novou společnost. Rád bych se jich zeptal, zda vůbec chápou dosah toho, co proklamují.

Hlava mouřenína najednou vadí. Švýcaři stahují z obchodů nekorektní zákusky

Jako „bílí muži“ se hanlivě označují mořeplavci, dobyvatelé, kolonizátoři, politici, ale také misionáři, umělci a učenci, šmahem všichni, kteří se v minulosti zapojili do procesu šíření naší civilizace a kultury, samozřejmě ve jménu prospěchu Evropy a křesťanství. A nebyli to jen ti bohatí!

Pohled „bílého muže“ na svět vycházel z toho, jak se žilo. Nebyla to svévole a zlomyslnost, byla to nutnost, jak žít a přežít. Před staletími lidé museli těžce dřít, aby uživili sebe a své rodiny. Byla to doba tvrdá, ve které nebyl pro sentiment prostor, a tvrdit, že ten, kdo měl silnější pěsti, byl hanebný lotr a rasista, je hloupost.

Dnes jsme si vůbec navykli známkovat naše předky, ovšem nikoli podle toho, co dělali a dělat museli, ale co si myslíme, že by bylo správné z hlediska současného pojetí lidských práv. Chybí nám empatie a pohled na ně se často řídí jen pomatenými výkřiky, které nehodnotí realitu tehdejší doby, ale nabubřele kádrují a soudí. Právě ultralevicoví a protisystémoví ideologové položili rovnítko mezi „bílého muže“ a kolonizátora a rasistu.

Nenechme urážet bílou rasu

Hodnotit vývoj světa po velkých zámořských objevech je samozřejmě ošidné, protože nemůžeme vše, co se tehdy dělo, házet do jediného lidskoprávního pytle. V mnoha mimoevropských zemích vládly přece v době, kdy tam přicházeli první Evropané, totalitní diktatury, někdy až hrůzné. Evropané šířili naši civilizaci, se všemi jejími klady i zápory. Nemůžeme je odsuzovat proto, že z toho chtěli mít prospěch. O svůj prospěch usilují všichni, i demonstranti za lidská práva.

Položme si poctivě otázku, kdo objevil parní stroj, mechanizaci výroby, elektrickou energii, vlakovou dopravu, automobil, letadlo, rozhlasové a televizní vysílání a desítky zařízení pro domácnost a dílny, které usnadňovaly lidem práci? Ale také demokratický parlament a ideál rovnosti. Byl to „bílý muž“. A tohle exportoval do celého světa.


Byl to stejný „bílý muž“, který exploatoval bohatství Indie, vraždil indiány a obyvatele černého kontinentu vozil jako otroky na americké plantáže. Jistě, bylo to hanebné, ale lidské dějiny nejsou červená knihovna a nic není černobílé. Vinu je často třeba hledat na obou stranách. Indičtí rádžové sami dřeli své poddané z kůže, aby mohli domácí produkty směňovat nebo prodávat Angličanům a získat žádané evropské zboží.

V době, kdy přišli Španělé do Ameriky, Inkové a Aztékové vraždili ročně stovky a možná tisíce indiánů ve jménu náboženské víry. A otrokáři v Africe získávali otroky od černých náčelníků, kteří jim ochotně prodávali své nepřátele. Tím samozřejmě neomlouvám to, že Cortéz vraždil Aztéky, američtí kolonisté vybíjeli bizony, aby vyhladověli prérijní indiány, a Angličané podporovali v Číně obchod s opiem.

Máte problém? Zbourejte sochu. Nový fenomén se šíří světem

V žádném případě neobhajuji násilí bílých na ostatních rasách, ale stejně tak nesouhlasím s tím, aby jiné rasy urážely tu bílou. A oni nás opravdu urážejí! Co si lze představit pod heslem „likvidace dědictví bílého muže“? Znamená to snad, že chceme svět bez naší civilizace a kultury? V jedné hlubokomyslné úvaze jsem se dočetl, že chceme bílou rasu bez jejího ostudného dědictví. Máme tedy zahodit své dějiny, své tradiční hodnoty, a dokonce i vynálezy průmyslové revoluce? Co z nás vlastně chtějí mít?

Uraž hlavu Kolumbovi

Násilí v USA ukazuje, jak mylná byla teorie o integraci americké společnosti v jediný homogenní národ. Pro tento proces byl dokonce vymyšlen termín „melting pot“, tedy něco jako tavicí tyglík, v němž se cizorodé prvky přetaví do jedné hmoty. Jak vidno, nestalo se. Pokud se podíváme na americkou rétoriku a skutky, pak mnozí bílí stále odmítají černé spoluobčany, ovšem stejně tak ti černí odmítají své bílé sousedy.

Demonstranti při berlínském protestu proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti v USA. (6. června 2020)

Mezirasové sňatky jsou téměř raritou. Situace došla tak daleko, že v některých státech se měří dvojím metrem – přísněji se už nakládá s bílými. Uznávám, že situace v USA je proti Evropě specifická, ale z hlediska multikulturní integrace určitě varující.

Je samozřejmé, že každý individuální exces je třeba vyšetřit, a pokud došlo ke zločinu, je nutno ho potrestat. Padni komu padni. Ale je třeba si také definovat, jaké pravomoci mají mít pořádkové síly proti těm, kdo porušují zákony. Protože v případě konfliktu není nikdy na vině policista, ale ten, kdo se odmítá podrobit zákonům! V tom barva pleti nemůže hrát roli, zákony platí pro všechny, pokud mají mít všichni stejná práva.

Politicky je samozřejmě každé šlápnutí vedle vítané. Opozice má důvod revoltovat. Jenže hanebný skutek jednotlivce neznamená, že hanební jsou všichni, kteří vypadají stejně jako on. Když islámští teroristé zabíjeli v Paříži, naše média nás neustále ujišťovala, že nesmíme odsuzovat islám jen podle zločinů teroristů. A každý, kdo začal hanět islám, byl xenofob a rasista.

Vida, když došlo v USA ke konkrétnímu policejnímu přehmatu, táž média dští oheň a síru na „bílého muže“, který je jako třída viníkem všeho (nejspíš počínaje vyhynutím mamutů). A pomatenci dokonce volají po zrušení policie!

Každá taková událost pochopitelně rezonuje i v Evropě, protože i tady žijí potomci „bílého muže“. Podívejte se do tisku. Rasismus podle aktivistů roste i u nás už nejméně dvacet let.

Francouzi demonstrovali proti rasismu na pařížském náměstí Republiky. (13. června 2020)

Navzdory tomu v Evropě studuje stále více a více studentů z jiných kontinentů, obchod se zeměmi mimo Evropu roste, nikde se na ulicích nelynčují lidé jiné barvy pleti (pokud se někdo někde popral, byl to pitomec a není to odraz současného evropského chování!). Evropské národy včetně toho našeho jsou velmi tolerantní.

Přesto vyrazily do ulic bojůvky, aby „bílé muže“ trestaly. Demonstruje se, nadává, ničí se majetek a bourají se sochy. K čemu to všechno, proboha, je? Tím, že zničíme sochu Kryštofa Kolumba, neobjeví Ameriku nikdo jiný. Prostě ta věc se stala. Tohle většina rozumných lidí chápe, ať už jsou bílí, černí, žlutí, rudí nebo úplně jiní. Inteligentní člověk nevtrhne na ulici, nebude ničit automobily, házet kameny do oken a shazovat sochy z podstavců. To je výsada jen určité vrstvy naší společnosti. Nemíním hodnotit jaké. V každém případě to není názor většiny a mainstreamová média by neměla ideologické excesy do omrzení glorifikovat.

Když jiní mají zbraně, my je máme taky. Krajní levice v USA se ozbrojuje

Možná bychom nad tím mohli mávnout rukou, hulvát shodí sochu, tak ji zase postavíme. Leč ono to tak jednoduché není. Každé znevážení předků, jemuž se nebráníme, se nám vymstí. Když křesťanští rytíři dorazili na Rujanu, kde žili pohanští Slované, svrhli jim sochy bohů. Určitě jim slibovali: „Nechte to být a my vám dáme pokoj.“ Dnes tam nejsou ani Slované, ani pohané. Jsou tam jen potomci oněch křesťanských rytířů. Jistě, líčím to jako satiru, ale ono to tak doopravdy je.

Rasismus, kam se podíváš

Je velice vágní míchat pojmy. V politice a ideologii je totiž, jak se zdá, dovoleno vše. Je tak snadné zvednout prapor ve jménu boje proti pohanství, kapitalismu či rasismu. Kdo je v takovém boji rasista? O tom přece rozhoduje ten, kdo boj vede. Kolikrát se už v dějinách vedl ve jménu ideologie, která se účelově vytvořila jen proto, aby se mohl vést. Mnozí z těch, kteří páchají násilí ve jménu boje proti rasismu, by možná vůbec neuměli definovat, kdo je rasista a proč. Vzpomeňte si na jednu z proslulých televizních reportáží z mosteckého Chanova, kde kamera ukazovala vybydlené a zdevastované byty.

U mikrofonu měl redaktor postarší Romku, která rozhořčeně křičela: „V Čechách je rasismus. Podívejte se kolem, jak tu musíme žít.“ Jaksi ale zapomněla dodat, že ty byty si zdevastovali oni sami. V našem životě musí totiž rozhodovat zdravý rozum s přirozenou logikou, nikoli fráze a ideologická dogmata. Soužití je možné jen tehdy, pokud se obě strany chovají odpovědně a sebekriticky. Není nic horšího než svalovat vlastní neschopnost na jiné.

Zastřelení Afroameričana policisty u restaurace v Atlantě vyvolalo v USA další masivní protesty. Demonstranti zablokovali dálnici a budovu zapálili. (13. června)

Ať se na mne aktivisté nezlobí, ale pálení děl velikánů evropské vědy a umění proto, že to je odkaz „bílého muže“, mi připadá nejen jako fanatismus, ale i akt závisti. Neznám samozřejmě do detailu starší africkou literaturu, ale troufnu si říci, že tam díla na úrovni „závadných autorů“, jako je Swift nebo Defoe, nenajdete. Četbou příběhů Gullivera, Robinsona Crusoe, Scarlett O’Harové (Jih proti Severu) či Tin Tina prý jasně dokazujeme náš rasismus. Tuhle smutnou poznámku jsem si jako spisovatel odpustit nemohl.

Miluji naše dějiny a kulturu. Jsem hrdý na to, co jsme za staletí dokázali. Vše, čím jsme si prošli, patří do dějin „bílého muže“. Nebyli jsme sice koloniální velmoc, neobsazovali jsme cizí kontinenty, ale patříme k evropskému civilizačnímu proudu. Umím si představit, jak mne teď opět někteří znectí, ale za sebe prohlašuji – nestydím se za to, že mým předkem byl „bílý muž“!

Mé argumentaci lze jistě vytknout určité zjednodušení, ovšem při tak složité problematice to ani jinak nejde. Museli bychom si přesně definovat pojmy a já nevím co ještě, ale o to mi nešlo.

Existují totiž postoje, v nichž nesmí rozhodovat jen suchý jazyk teorie, ale také cit a srdce. Rozumím tomu, že studenti z Afriky hájí své předky, i když někdy způsoby zbytečně agresivními. I oni jednají na základě svého citu. Jednejme na základě svého citu i my. A stejně jako oni chraňme čest našich předků a nešlapejme po odkazu vlastní civilizace a kultury.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Argonaut
Příspěvky: 916
Registrován: 16.05.2014 15:25
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Argonaut »

ámen
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Germanik1 »

😆😆😆Už aby😆😆
Udělám co musím
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od devlop »

nahnuté to už má i nanuk Eskymo, v USA už definitivně, je to rasistické

"Americká společnost Dreyer‘s Grand Ice Cream mění název jedné ze svých nejznámějších značek, zmrzlinu Eskimo Pie. Jménem i obalem totiž údajně zesměšňuje původní Inuity žijící na Aljašce"

v Česku budou přezkoumávat zda náhodou název a zobrazený eskymák na obalu nanuku není v rozporu se současnou, módní vlnou nutkavé potřeby mrdání análu a ponížení bílého muže všemy negry a marxisty na světě, a po té se rozhodnou, zda provedou změny, aneb "neprospěšné stereotypy" musí být zničeny za každou cenu

"S ledovou pochoutkou podobného jména mají své zkušenosti i tuzemští zákazníci. A i české Eskymo by časem mohlo doznat změny. „Snažíme se propagovat reklamu tak, aby nepodporovala zažité a neprospěšné stereotypy,“ uvedla pro iDNES.cz Magdalena Leimerová, mluvčí společnosti Unilever pro Česko a Slovensko.
Mateřská společnost Eskyma tak jisté změny plánuje. „Zavazujeme se přezkoumat jazyk a ikonografii používanou v rámci více než 400 značek v našem portfoliu,“ doplnila Leimerová. Kterých značek by se změny mohly týkat však neuvedla. Není tak jisté, zda se Eskymo opravdu bude měnit, či zda zůstane takové, jaké bylo v minulosti."


https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranic ... nicni_svob
pedro!
Příspěvky: 137
Registrován: 10.03.2018 11:37
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od pedro! »

Amazon login screen
Amazon login screen
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Maric »

Jak jsem si pročítal seznam společností podporujících Black Lives Matter (možná i jen proto, aby měli klid od všelijakých SJWs), tak mě napadla analogie s Nacistickým německem, kdy lidé zvedali pravici jen aby se nedostali do křížku s SA. Analogie je to téměř totožná. Mezirasový boj připomínající hon na čarodějnice. Historie se opakuje.
golem
Příspěvky: 1727
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od golem »

Doživotní zákaz vstupu na stadion si nejspíš vysloužil údajný autor vzkazu z pondělního utkání Premier League mezi domácím Manchesterem City a Burnley. Fanda Jake Hepple se sám přihlásil k tomu, že vyrobil transparent s nápisem „White Lives Matter“, nechal ho přivázat za letadlo a zorganizoval přelet vzkazu nad stadionem. A to nedlouho poté, co aktéři na trávníku vyjadřovali podporu hnutí Black Lives Matter. Zástupce anglického fotbalu chování dlouholetého příznivce hostů pobouřilo. Klub vydal ostré prohlášení, kapitán Burnley se prý stydí. Sám autor ale mezi oběma nápisy nevidí rozdíl.
Více zde: https://www.sport.cz/fotbal/premier-lea ... l-sam.html
pedro!
Příspěvky: 137
Registrován: 10.03.2018 11:37
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od pedro! »

Také Patreon. Autoři Palemoonu (webový prohlížeč) opouštějí platformu Patreon (můžete se stát patronem a podporovat nějaký projekt). Patreon totiž peníze předá nejen participantům projektu, který chcete podporovat, ale i
Patreon as a company will be donating/has donated a large sum of money to Black Lives Matter
https://forum.palemoon.org/viewtopic.php?f=1&t=24600
TomSmith
Příspěvky: 1274
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od TomSmith »

Super, teď se toho chytí i banky a část našich peněz (bez našeho souhlasu) taky pošlou BLM?
Patreon :puke
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od devlop »

tedy jakási forma "odpustků" za otrokářskou historii bílého muže formou např. 1% z každé částky připsané na tvůj účet? Tak toho by se banky mohly chytit, tomu bych i věřil. Peníze by pak šly na podporu BLM, případně na RLM (romea live matter, viz nápis na pomníku na Slovensku..) :devil
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Bill Masen »

Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od devlop »

Bill Masen: nedá, to už jen vygraduje do stádia, kdy "Vaše firma nepodporuje BLM? No tak v tom případě Vám bohužel zakázku na výrobu dát nemůžeme". "Vaše firma nepodporuje BLM? Tak v tom případě ji musíme vyškrtnout z uchazečů ve veřejné zakázce"... :puke

No nic, mé poslední zbytky schovívavosti a respektu k čemukoliv tmavšímu, které ve mne ještě zůstávaly z důvodu výchovy a snaze být objektivní, aneb "všichni nejsou stejní", jsou těmito událostmi zcela pohřbeny. A nebudu v tom sám, stále více a více lidí je nasráno a když doteď rasisté nebyli, tak postupem a gradací útlaku ze strany černých, se jimi stanou, což je zlé, pro obě strany.

Tohle je počátek, kdy se začnou jako houby po dešti vyskytovat různá "společenství", združující lidi nasraných vůči BLM a ty již zavedené začnou ještě více vyrstkovat růžky, viz občanské sdružení Dělnická mládež, která na FB láká nové přiznivce se slovy "U nás je svět ještě v pořádku, přidej se k nám" a plakátem téměř shodným s plakátem z dob Adolfa. Marxisté využijí černé, smažky a fetky, náckové využijí zoufalé lidi, kterým se bude zajídat neustálé jebání ze strany BLM v každém aspektu jejich života, od financí, přes filmy, knihy, internet, hudbu a zákazem Eskyma nebo Kofily konče.

Anebo taky ne, může to dopadnout tak, že bilí muž poklekne, bude platit odpustky, chodit do roboty a držet hubu.
Odpovědět