Výpadek provozu Rozpad.cz

Doporučujeme všem přečíst!
Odpovědět
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8162
Registrován: 17.09.2011 20:33
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od Fabulous »

Vzhledem k faktu, že funkce hledat je zpět, tak soudím, že vážná bezpečnostní chyba je už odstraněna.

Dostal jsem hrozně vynadáno, neboť Rozpad na pár hodin shodil několik důležitých webů na stejném serveru.
EU delenda est! - Ostatně soudím, že EU musí býti zničena.
Permonik
Příspěvky: 314
Registrován: 01.11.2016 10:32
Pohlaví: muž
Bydliště: JM

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od Permonik »

To spíš jen někdo potřeboval hodit vinu na někoho jiného...
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 3703
Registrován: 23.09.2014 14:11
Bydliště: tutajší

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od proforma »

Fabulous píše: 31.03.2020 16:13 Dostal jsem hrozně vynadáno, neboť Rozpad na pár hodin shodil několik důležitých webů na stejném serveru.
Chapu, ze jsou nastvany, ale vzdyt jsi nedavno upgradoval prave kvuli nim, ne? Takze system, na kterym jede nas a cizi weby, uz by mel byt stejny, cili muselo to byt nutne Rozpadem? Pokud to jede na stejnych serverech se stejnym vykonem a firewallem, tak nevim, proc by nejak DDOS mel shodit zrovna Rozpad?
Nikdy neříkejte, že něco nejde. Dříve či později se totiž vždycky najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8162
Registrován: 17.09.2011 20:33
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od Fabulous »

Nerozumím tomu. Ale v Rozpadu byl jakýsi bug, který způsobil zacyklení a vytížení CPU serveru na 100% a tím nefunkčnost všech webů a aplikací na serveru.
EU delenda est! - Ostatně soudím, že EU musí býti zničena.
uid0
Příspěvky: 34
Registrován: 25.03.2020 22:30
Bydliště: /root

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od uid0 »

Podle těch chyb, které to vracelo, tak server jako takový odpovídal, resp. odpovídala nginx reverzní proxy s tím, že timeoutuje při pokusu o kontakt back-endu, tzn. Apache, na kterém ten web skutečně běží za ní. Následně to pak vracelo defaultní stránku Parallels PLESK panelu, což s největší pravděpodobností znamenalo, že byl Apache nahozen, ale tento konkrétní hosting byl deaktivován.

To by docela odpovídalo tomu, že phpBB forum na doméně rozpad.cz způsobilo nějakým zacyklením pád Apache, přičemž provozovatel hostingu poté, co na to přišel, webserver nahodil, ale tento konkrétní hosting na nějakou dobu vypnul, aby ochránil ostatní hostingy. Klidně to ale mohl způsobit nějaký bug i v tom Apachi nebo možná ještě spíše v PLESK panelu, je to popravdě docela hrozný software.

DoS/DDoS to podle mě spíše nebyl, to by měla co dělat stíhat odpovídat i ta předřazená reverzní proxy, která se ale v době výpadku bavila se světem normálně.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 2803
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od Rafael »

uid0 nic proti tobě, to ani náhodou!!!
Je to jen takový postesk nad sebou samým. Nad tím jak jsem zaostalý a neporozumněl jsem ničemu.
*
P.S. vysvětlovat mi to nějak by bylo úplně zbytečné...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
DanBlack
Sponzor serveru
Příspěvky: 958
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od DanBlack »

:D
Rafe z toho si nic nedělej, já tomu taky rozumim sotva z půlky... (sice chápu rámec, ale detaily už nedávám) :ugeek:
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
uid0
Příspěvky: 34
Registrován: 25.03.2020 22:30
Bydliště: /root

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od uid0 »

Rafael píše: 31.03.2020 18:40 Je to jen takový postesk nad sebou samým. Nad tím jak jsem zaostalý a neporozumněl jsem ničemu.
Tyto pocity absolutně nejsou na místě, to se takhle nedá brát.. já jsem nějakou dobu v oboru pracoval, každý tady máme trochu jiné profesní zaměření a přehled o jiných věcech. Já se sem s velkým respektem chodím pokorně učit od zkušenějších v mnoha oblastech, o kterých mnohdy naopak mám jen velmi mlhavé ponětí já. A nestíhám přitom žasnout nad jejich mezioborovým přesahem a rozhledem. A to se mi tady právě líbí, každý přispěje svoji troškou znalostí a zkušeností ostatním :yes

Ale dost už o tom, to už bychom tady asi byli příliš OT.
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1158
Registrován: 14.04.2014 10:05

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od hrd »

Zacala mi chodit upozorneni mailem z nekterych vlaken (napr. Koronavirus v ČR), i kdyz to v nich nemam nastavene. Zkusil jsem to zapnout/vypnout, ale porad chodi. Dela to i nekomu dalsimu?
Uživatelský avatar
DanBlack
Sponzor serveru
Příspěvky: 958
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od DanBlack »

Zkus dát označit všechny příspěvky jako přečtené...
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1158
Registrován: 14.04.2014 10:05

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od hrd »

Nepomohlo. Kdyz kliknu odkaz k odhlaseni v mailu (viewtopic.php?uid=2018&f=24&t=6784&unwatch=topic), objevi se "Při odhlašování od odběru novinek se objevila chyba.".
Uživatelský avatar
hrd
Příspěvky: 1158
Registrován: 14.04.2014 10:05

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od hrd »

Tak uz jsem na to prisel, zrejme jsem si omylem oznacil, ze chci sledovat cele forum. Jsem ani nevedel, ze to jde.
dr78
Sponzor serveru
Příspěvky: 196
Registrován: 13.01.2016 19:14
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha, Mladá Boleslav

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od dr78 »

Tak rozpad chvili nesel. Uz jsem se bal ze je dole. Pak byl spatny certifikat, ale koukam, ze se premistil na nove zelezo na Amazon cloud a ted se zda vse funkcni. Gratuluji, snad to pojede v budoucnu jedna basen. Fabe je mi jasne ze provoz bude nove neco stat... nepotrebujes prispevky na provoz?
Uživatelský avatar
Serža
VIP
Příspěvky: 3475
Registrován: 21.04.2016 15:12
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od Serža »

potvrzuju - už mi to chodí
testováno na
Win 10 = Chrome, Edge
android mobil = Chrome
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Uživatelský avatar
Ulfhednar
Příspěvky: 660
Registrován: 09.06.2020 13:24
Pohlaví: muž

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od Ulfhednar »

Tak pokud rozpad podpoří BLM pomocí Amazonu, tak třeba nebude tolik v hledáčku ✌🏿😉
Óðinn á yðr alla
Uživatelský avatar
DanBlack
Sponzor serveru
Příspěvky: 958
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od DanBlack »

Přestaly mi chodit mailová upozornění na nové příspěvky, nic jsem neměnil a preventivně jsem "vyčistil" přečtená/nepřečtená témata (dříve to pomáhalo).

Nic kritického to není, stejně jsem zvědavej a lezu na Rozpad prakticky denně. :chuckle
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8162
Registrován: 17.09.2011 20:33
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od Fabulous »

Podívej se do spamu.
EU delenda est! - Ostatně soudím, že EU musí býti zničena.
Uživatelský avatar
DanBlack
Sponzor serveru
Příspěvky: 958
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od DanBlack »

Ve spamu nic, ale pro jistotu jsem přihodil "info@rozpad.cz" do whitelistu, nemám přístup k filtrům vyšší úrovně na serveru...

Může se vůbec ještě říkat "whitelist"? :rofl
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
dr78
Sponzor serveru
Příspěvky: 196
Registrován: 13.01.2016 19:14
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha, Mladá Boleslav

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od dr78 »

To uz jsme mimo topic, ale stejne jako blacklist je i whitelist opovrhovan. Nahrada dle newspeaku ma byt allowlist.

https://www.root.cz/zpravicky/github-me ... ternativy/
golem
Příspěvky: 1615
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Výpadek provozu Rozpad.cz

Příspěvek od golem »

Danovi to vysvětlovat nemusíš, podívej se na jeho nick. Už před osmi lety psal Black s velkým B dokonce i v půlce slova... :lol: :lol: :lol:
Odpovědět