Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Maximus »

Ty elektronicke nesmysly nemaji pro realnou praci hygieniku ve většině pripadu zadny pozitivni prinos.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

Opravdu?

Takhle to vypada kdyz ma stat kompetentni KHS ktere maji potrebne elektronicke nastroje:
https://www.idnes.cz/technet/veda/chytr ... 7_veda_mla

A tohle je ceska realita:
https://www.denik.cz/regiony/straznik-m ... giena.html
Uživatelský avatar
Ulfhednar
Příspěvky: 2584
Registrován: 09.06.2020 14:24
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ulfhednar »

Tom - já bych to bral jako trénink na skutečně nebezpečnou nákazu. A je skutečně potenciálně užitečné mít takové technologie a protokoly zpracované :yes . Ale takový rozsah šmírování (kamery, mobily, platby kartami), jako je v Koreii pro mně není v relaci s mírou nebezpečí. To už je šmírování na úrovni Číny.
Následováníhodná je Korea pochopitelně v dostupnosti testů. Přitom i ekonomicky to dává smysl. V

Nerad bych se dožil doby, kdy bude povinnost mít neustále u sebe nabitý a on-line telefon se šmírovací apkou a zákazem hotovosti (aby nám ty šmejdi neplatili anonymně).
Rozsáhlým šmírováním populace samozřejmě lze zabránit obrovskému množství nehod a úmrtí. A tím nemyslím jenom Covid. Jedeš rychle? Bác, máme tě. Bez radarů, bez policajtů za bukem. Projel jsi zákazem? Víme to. Během dvou dnů běžného provozu by jsi nasbíral tolik přestupků, že bys měl obratem ztrátu spolehlivosti a přišel třeba zbroják. Byl jsi v hospodě a hýbeš se moc rychle? Obratem ověříme, zda jsi v MHD a nebo v autě. Pokud v autě, obratem (karta + EET) zjistíme, co sis dával k pití. Tímto by se samozřejmě zachránilo mraky životů, protože na různé dopravní a další nehody umírá více lidí, než na COVID. A samozřejmě i z pohledu nezůčastněných osob by bylo hezké, kdyby někdo, kdo sedne nalitý do auta byl okamžitě a online lokalizován a eliminován. Ale... V takovém světě já za sebe žít nechci.

Podle MZDR je aktuálně v nemocnici 1.9% osob s diagnostikovaným Covidem. Z nich velmi podstatná část tam není kvůli covidu, nebo ne primo kvůli Covidu (kde jsou ty jarní nářky "každý pátý umře!"). Z těch 1.9 % jich většina přežije. Stojí choroba, kde 1.9% nakažených skončí v nemocnici (a dílem ne kvůli té chorobě) za podstatné omezení svobody a anonymity (aniž by bylo zřejmé, že to má zásadní přínos pro vývoj epidemiologické situace)? Za mně určitě ne.

Nezapomeňte na fakt, že každý kus "dočasně" odevzdané svobody je odevzdaný na furt.

To volání po omezování svobody a welfare či spíše kindergarden state mě tu překvapuje. Ale doba je holt taková. Myslím, že brzo budeme vzpomínat s nostalgií na to tuto dobu, kdy jsme měli tak banální starosti. A mohli se o nich bez postihu bavit.
Óðinn á yðr alla
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

Ja zas treba nechci zit ve svete kde na verejnosti musim mit rousku. Je to obrovsky zasah do meho soukromi. Nekdo mi narizuje abych mel hadr pres pusu a jeste mi tvrdi ze je to normalni. Neni! V takovym svete ja zit nechci. Presto jsem se na cas vzal teto sve svobody ktera je pro me dulezitejsi nez to ze stat bude na vyzadani vedet s kym jsem se potkal.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

Jeste dovetek. Je mi jasny ze tohle tema je zrovna tady dost kontraverzni. Je to jako prijit do spatansky hospody a oslavovat vitezstvi slavie :). Nemam v umyslu nikoho prilis nastvat a tak to berte bez emoci a s nadhledem.
Uživatelský avatar
Vapik
Příspěvky: 45
Registrován: 19.01.2018 15:27
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Vapik »

Nazdar, já to mám zase tak, že jsem za roušky rád. Jedna věc je, že jako částečná obrana proti nákaze jim věřím, druhák, že jsem si na ně zvykl v Asii no a třetí, nadsázkou řečeno, mám rád může (ženy) stejných tváří a proto velím plyn :rock . V podstatě je to totiž částečná obrana proti špiclovacím kamerám. Tudíž nosím a navíc je máme v práci povinné.
Co se týká e-roušky tak jsem ji vyzkoušel a smazal, jelikož na mém zařízení prostě nefungovala a nové kvůli ni kupovat nebudu, jinak bych ji klidně měl.
Ještě k e-roušce. Četl jsem několik interních směrnicích (na rychlo vzniklých po začátku Covid) ve kterých se jistým státním zaměstnancům zakazuje účastnit se jakýchkoli byť i státních trekovacích projektů.
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od vrabi »

Začněte si shánět vlastní testy a nebo se pořádně vykrmte, jinak budete mít problém s otestováním :o
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/stra ... .seznam.cz
Vláda už se sychruje, aby měla alibi ...
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Hezky popis, co se u nas bude dit v zari. Izrael, 9 mil. obyvatel, 2 tis. nakazenych denne a jak se k tomu uspesne dopracovat...

https://www.lidovky.cz/svet/mysleli-ze- ... ranici_ele
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
poloventilator
Příspěvky: 143
Registrován: 01.05.2020 14:25

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od poloventilator »

No servus, a ja miluju stredoskolskou profesorku jazyka ceskeho. Dva ve zlutym skafandru, zahraji mi Kalandru... :D
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Tonda »

Ad školství, karantény, rozestupy, dezinfekce, šikana. Zase... spousta debilních opatření, které šíření nezabrání, možná zdrží o týden. Kdyby děcka nechali normálně bez omezení a učitelům rozdali FFP3 (a to jenom těm, kteří o to mají zájem), tak by školní rok mohl proběhnout bez dalších omezení.

vrabi : marně přemýšlím nad tím, k čemu je dobré nechat se testovat. Když pomineme, že je to neskutečné plýtvání penězi zdravotnictví, kde jich už tak je málo, tak k čemu by mi, jako člověku, mělo být dobré vědět, že mám koronavir?
Denně se předepíšou tisíce dávek antibiotik, které by se daly díky testům na konkrétní kmen bakterie lépe zaměřit a tím rapidně snížit dopady takové neefektivní léčby na zdraví lidí. Antibiotika a dodrbaná imunita má nějvětší podíl na různých chronických nemocech, rakovině, alergiích, atd. Přesto se nikdo netestuje a antibiotika se předepisují preventivně, nebo na základě pohledu do krku. Navíc, pokud jste to nezaznamenali, blížíme se do doby, kdy antibiotika přestanou fungovat a lidstvo může vyhubit jediná superbakterie. Všechno díky nadužívání antibiotik a používání širokospektrých antibiotik. Testy v této oblasti by měly smysl, ale každý na to se*e, protože peníze... Ale lidi s rýmou se testují na koronavir... :head

K čemu jsou proboha dobré testy na přítomnost viru, který se stejně nedá léčit? Počkám, až se rozjedou symptomy a testoval bych jenom ty, u kterých to vypadá na nutnou hospitalizaci. Všechno ostatní je plýtvání penězi a otravování lidí a pokud od toho stát upouští, asi budu opět kamenován, ale já tomu tleskám :clap - konečně rozumný nápad

Ušetřené peníze bych investoval do ochranných pomůcek zdravotníků v prvé linii, zbytek na vyšetření rakoviny a jiné, skutečně prospěšné testy.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Testy jsou dobré na to, aby člověk zalezl a izoloval se (nebo aspoň důsledně používal roušku, lezl mezi lidi co nejméně a hlavně nechodil na hromadné akce). To, že není problém předepisovat drahé léky, ale je problém zaplatit laboratořím za rozbor, je stav, který trvá dlouho - možná proto, že stále ještě malé existují soukromé nezávislé labopratoře. Až je nějaký miliardář skoupí, tak se bude testovat mnohem masivněji, protože milardář bude schopen lobbovat proti dovozcům léků.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Ty si to predstavujes jak Hurvinek valku. Ucil jsi nekdy? Mel jsi nekdy 7 hodin po sobe? Zkousel jsi cely den jen mluvit - mluvit, ne kricet, tak, aby Te bylo slyset na konci 15m tridy? Asi ne, co? Protoze kdyby jo, nemohl bys rict takovou blbost, at ucitele uci v FFP3... Asi se da zvyknout na praci v FFP3, treba i tezkou (prasne prostredi, zdravotnici...), ale to jenom pracujes, nemusis v tom celou pracovni dobu mluvit.

Zkus nejdriv premyslet, potom psat :-)
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Tonda »

FFP3 mívají výdechový ventil = větší komfort, než hudrovat přes roušku.
Jsme v roce 2020, ozvučit místnost jako je učebna je jednodušší úkol, než zajistit dezinkfekci. Reprák, bezdrátový mikrofon a učitel může do respirátoru šeptat. Náklady do dvou tisíc.

Myslím si, že přemýšlím docela dost, na rozdíl od většiny lidí.
A jako hurvínek válku si to nepředstavuji. Ale mám dojem, že někteří si ještě stále neuvědomili, že nestojíme na prahu apokalypsy. Máme tady trochu větší epidemii chřipky. A epidemie tomu říkám jenom z důvodu jakési politické korektnosti, protože při současných číslech se o epidemii nedá mluvit ani náhodou.
Jedno z kritérií, které vypovídá o počínající epidemii, je počet nemocných na 100 000 obyvatel. Například u chřipky jde v ČR o hranici 1600 – 1800 případů.
PeFi : neměl by se náhodou každý chovat jako potenciálně infekční? Na co je takový systém, kdy měsíc na všechno se*u a potom mi někde na testech řeknou, že něco mám a já si jako lépe nasadím roušku? Nebo zůstanu doma? A co ty desítky lidí, se kterýma jsem se sešel? A co ty tisíce lidí, co nemají žádné příznaky, roznášejí to a nikdo je netestuje? Ha? To jako těch 100 lidí, co zůstanou v karanténě (kdy se doma stýkají s partnerem, který běžně chodí do práce) to něco vytrhne? Tomu snad inteligentní člověk nemůže věřit.
Půl roku tady řešíme, jaká jsou skutečně efektivní opatření proti šíření virů, lidi tady utěsňovali i ventilační trubky na WC a teď nás od apokalypsy spasí aplikace a testy? :head
tty123
Příspěvky: 54
Registrován: 11.01.2015 14:48
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tty123 »

Tak třeba moje žena je učitelka, má lehkou formu astmatu a nedává to ani v jednovrstvé bavlněné roušce, zvlášť když je horko/dusno. Odučit v ní celý den si nedokáže představit, myslím, že po pár hodinách by zkolabovala. Natož s FFP3 respirátorem, i kdyby s ventilkem. Když s teď děti vrátily před prázdinami do školy, tak roušky ve třídě nebyly povinné (učitel si to mohl rozhodnout sám). Tak to jen tak.
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Tonda »

A když měli ve škole epidemii chřipky, tak to dělala jak? Ta bývá snad každoročně.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8789
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Fabulous »

Fabulous píše: 25.04.2020 10:29 Opět a donekonečna se tu řeší, zda je to chřipečka anebo není. Už je tím zadělané skoro celé vlákno. Takže vás vyzývám jednou provždy ke konci této veskrze debilní debaty. Jinak budou padat bany a nejlépe trvalé.


Tonda: týden ban
tty123
Příspěvky: 54
Registrován: 11.01.2015 14:48
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tty123 »

Nevím jestli mám vůbec reagovat. Ale když byla bez roušky i teď když se tu šíří mnohem nebezpečnější nemoc, tak překvapivě by ji neměla ani kvůli chřipce.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5346
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Rafael »

M.j. mám něco jako "Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)"
A "chválabohu" i něco jako inv. důchod.
Delší pobyt v respirátoru by mě asi zabil. I s krátkodobým nasazením roušky mám problém....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_kane

Norsko zaradilo CR do cerveneho seznamu a kazdy turista od nas musi do 10denni karanteny.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Jedu vlakem CD, rousku ma tak 1 ze 100 cestujicich, respirator tak 1 z 300. No potes buh. A ja se bal ze me bez rousky nepusti do vlaku a tak jsem si vzal rousku a ne respirator. Kdyz to vidim, tak je mi jasne ze ja vul si mel vzit respirator s ventilkem. Ve vagone je pan cca 60 let, kasle a na hube nema samozrejme vubec nic.

S takovymto "materialem" to v CR pojede pekne z kopce.

Vetsinou jezdim autem nebo chodim pesky, tak jsem zil v predstave, ze v MHD se nosi rousky. Stret s realitou je neprijemny. Tohle nemuze dopadnout dobre. 🤢
Odpovědět