Spacák

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.
Odpovědět
poloventilator
Příspěvky: 143
Registrován: 01.05.2020 14:25

Re: Spacák

Příspěvek od poloventilator »

Lepsi je mit ve spacaku vlozku, vyberes, vyperes.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Spacák

Příspěvek od Bill Masen »

To jistě, jenže vložka do spacáku je jednoúčelová. Pižmo můžeš použít i jako jegrovky.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Spacák

Příspěvek od proforma »

Ja preferuju lehci trisezonni spacak + vlozku. Vlozka mi ze spacaku udela bud vice, nebo mene teply, jak potrebuju, ve vedrech samostatne jen ve vlozce, pripadne v cizich perinach (chata, bungalov apod.) spim ve vlastnim, kdyz nevim, jak dobre to vyprali. A jelikoz jsem hodne potivej tvor (a to i kdyz mi je zima), uvitam, ze muzu prat jenom vlozku, ne celej spacak. V tomhle pripade je pro mne osobne lepsi ne 1 univerzalni kus, ale 2.

Ale takovej spacak, kterej bych chtela ja, jeste nevyrobili :-) Uvitala bych vic vyplne v nohou a na zadni strane spacaku s pretazenim do ramen, nemam rada, kdyz mi tahne na cemr. Ostatni by klidne mohlo byt o fous min vyplne. Ale takovej jsem jeste nepotkala. A spat s ledvinakem se mi nechce, vselijak se to protaci, posunuje nebo skrti, to se pak clovek stejne nevyspi...
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Spacák

Příspěvek od PeFi »

Bill Masen píše: 18.08.2020 18:11
PeFi píše: 18.08.2020 15:53 Hodně zajímavé a vychytané péřové spacáky dělá malá česká firma Patizon:
A v čem jsou ty vychytávky? Protože když to srovnám s takyčeským péřákem od teplýho míru, tak parametry stejný, cena skoro dvojnásobná.
Když srovnáváš srovnatelné (husa s vyšší plnivostí, tj. u WP řada Solitaire nikoliv WP Viking) tak Patizon vychází cenově podobně jako Warmpeace, akorát u WP v řadě Solitaire bohužel nemají mezi produky s 500g peří a 1000g peří nic.

Patizon G800 prostě vyhověl, zhruba stejně teplý a podstatně levnější WP Viking 900 je o 20% těžší a díky menší plnivosti je ve výsledku o dost větší.

WP jsem v ruce neměl, natož abych v něm spal. Srovnávám s těmi co jsem viděl. Ty zmiňované vychytávky, které me zaujaly, jsou jednak zajímavé materiály a taky zajímavé detaily (provedení zipu, zkosení nohou, vlákno místo peří tam, kde si člověk může do spacáku nafunět, vtipná konstrukce obalu). Netvrdím, že je Patizon nějaký zázrak, ale je to česká značka, kterou jsem já vůbec neznal, a která dělá hodně zajímavé produkty.
U WP bych si tepotně vybral v řade Viking, ale v řadě Solitaire mi to přijde buď už moc teplé nebo až moc studené.

Já jsem spal ve starší dutovláknové Primě (Tulák XP) a byl jsem taky spokojený, ale ten Patizoní péřáček mě (příznivce dutých vláken) prostě zaujal (navíc byl opravdu objemem poloviční oproti mému dutovláknu).
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Spacák

Příspěvek od viktor »

nemate někdo tuseni na co jsou ty hadicky v lemu u zipu důstojnického spacaku CSLA vzor 62 ?
diky viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
Nightmare
Příspěvky: 493
Registrován: 23.08.2013 20:12
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od Nightmare »

MHO aby "límec" držel tvar
Uživatelský avatar
Venet
Příspěvky: 1122
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Spacák

Příspěvek od Venet »

Páni, (a dámy...) kto vie poradiť ohľadom náplní do spacáku - Mikrovlákno BHB versus klasické duté vlákno?
mikrovlákno BHB má napr. Pinguin Topas CCS...
čo je lepšie z hľadiska dlhodobej výdrže?
Do čoho ísť?
Cogito, ergo armatum sum.
Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 311
Registrován: 13.08.2016 21:33
Pohlaví: muž
Bydliště: Slezsko

Re: Spacák

Příspěvek od Piston »

Byl bych skeptický, značka Pinguin není zrovna výrobce (nebo spíše přeprodejce) hi-tech věcí, takže bych zázračný materiál nečekal.
kuny
Příspěvky: 278
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Spacák

Příspěvek od kuny »

No kurník Pistone ja som Pinguina kúpil minulý aj tento rok. Inak sa mi zdá, že je vcelku dobre ušitý aj kvalita vyzerá vcelku dobre. Ale používal som ich zatiaľ málo. Letné asi 15x. A jeden už bol aj v rukách vypratý a bez viditelnej zmeny vlastností. Najprv som deťom a manželke kúpil na Vianoce tri zimné Spirit a zdali sa mi obrovské na vander do lesa, tak som prikúpil ešte letné Micra. Inak na mikrovlákno zatiaľ nedám dopustiť. Pred tým som mal z mikrovlákna Husky Musset, ale už mal 15 rokov a bol dosť používaný. Vo vnútri už boli také zhluky vlákna a nebolo rovnomerne rozprestrené. Bol do -3°C a v 1/3 životnosti som v ňom spal v zimnej bunde pri + 5 a bolo mi trochu zima. A minulý rok na konci augusta niekde pri Fačkovskom sedle som spal na asfalte len s alumatkou, tenkými nohavicami a mikinou a bolo mi trochu zima, tak som sa rozhodol pre výmenu. Micra je ale o dosť väčšia aj po kompresii, čo mi vadí, ale zasa je až do -14°C. Z dutého mám Husky Anapurna v ňom som spal keď bol nový pri -20°C na drevenej podlahe len v spodkoch a tričku a úplná pohoda. V polovici životnosti (mám ho asi 20 rokov) pri -17° na hrebeni Nízkych Tatier vo víchrici v stane do ktorého nafúkal sneh pričom som bol vyčerpaný som sa klepal a čakal na príchod rána. Pred 6 rokmi -15 na karimatke a čečine som sa asi v noci zošmykol z karimatky aj čečiny a kolenom dotkol zeme. Bol som potom rád, že som prešiel 10 km na zastávku autobusu a potom u doktora obstreky kolena. Objemovo je ten Spirit zasa o dosť väčší ako tá Anapurna pri rovnakej extremnej teplote (aj keď by mal byť menší). To BHB obsahuje nejaké väčšie vlákna, ktoré asi zabraňujú vytvoreniu zhlukov vlákna, ale zasa sa nedá tak dobre zbaliť. Životnosť mikrovlákna bude podla mňa menšia ako dutého. Ale to záleží od veľa faktorov(ako ho skladuješ, perieš, používaš). Len spacák z dutého nemôžeš neodborne prať, aby si neucpal dutinky. Ja som zvolil to mikrovlákno, či to bude dobré uvidím. Na spodnom obrázku je Micra bez kompresie.
Přílohy
IMG_20220904_204522_6.jpg
IMG_20220904_204546_3.jpg
Reccol
VIP
Příspěvky: 551
Registrován: 19.09.2011 14:43

Re: Spacák

Příspěvek od Reccol »

kuny píše: 07.09.2022 12:29 .... Micra je ale o dosť väčšia aj po kompresii, čo mi vadí, ale zasa je až do -14°C....
:lol: Jasně, prosím tě vyspi se v ní tý teplotě a nech dopis, jaký to bylo. Když pominu to, že extrémní teplota přece nikoho nemůže zajímat, je to jednoduchej levnej spacák, tohle z logiky věci fungovat nemůže.

Proč si na podobný akce nekoupíš normálně peří? Když řešíš skladnost...
Cep
Příspěvky: 1705
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od Cep »

Venet píše: 02.09.2022 10:22 ...
čo je lepšie z hľadiska dlhodobej výdrže?
...
Podle mne je otázka, kdy to mikrovlákno ztratí ten loft. Čekal bych, že duté vlákno jej ztratí později (při stejném zacházení). Ale než mikrovlákno ten loft ztratí, tak se vlastnostmi dutému vláknu minimálně vyrovná při menším objemu a hmotnosti. Takže - je to otázka vyvážit cenu/objem/hmotnost/teplotní komfort..
Dejme tomu,že Snugpak Sleeper Lite s dutým vláknem má stejnou hmotnost jako Carinthia Defense 4 s nějakým mikrovláknem (které má tvarovou paměť). Carinthia se víz zkomprimuje, má lepší teplotní komfort a je asi tak 3x dražší. Až kamarád s Carinthií bude hlásit, že mu v ní začala být zima, tak půjdu vyzkoušet Snugpak na můžu poreferovat jak obojí držely loft :-)
kuny
Příspěvky: 278
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Spacák

Příspěvek od kuny »

Reccol píše: 07.09.2022 17:20
Proč si na podobný akce nekoupíš normálně peří? Když řešíš skladnost...


Pretože mikrovlákno poskytuje oproti periu lepší pomer cena/výkon. A nemusím sa báť vlhkosti a zlého zaobchádzania s ním. Pomerne často sa mi stalo, že som mal spacák vlhký a nebolo ho kde vysušiť aj viacej ako týždeň a to mikrovlákno pekne izoluje aj keď je vlhké. Tá zbaliteľnosť je tiež už +/- rovnaká.

Či sa vyspíš v spacáku z peria alebo mikrovlákna pri ich extrémnych teplotách je v celku jedno. Je to +/- laboratórny údaj a nemal by záležať od toho čím je spacák plnený. Ja som si vždy bral ako porovnávaciu veličinu extrémnu teplotu, aj keď to nie je správne, ale zasa viem pri akej teplote by som mal ešte prežiť ;) .
Reccol
VIP
Příspěvky: 551
Registrován: 19.09.2011 14:43

Re: Spacák

Příspěvek od Reccol »

Extremni hodnota je naprosto nevypovidajici udaj. Peri je pri stejnem objemu vzdy mnohem lehci a lepe izoluje. Pokud je nekdo prase, nebo je neustale v podminkach, kde je mokro, prodavaji se peraky s hydrofobnim perim nebo membranou.

Ale realne je velmi malo mist a situaci, kdy mas fakt porad mokrej spacak, obvykle je to tim, ze s tim lidi neumi, nebo jsou zvykly to hodit kamkoli je napadne.

Jedina vyhoda umeliny, ve vetsine pripadu, je pouze cena.
Uživatelský avatar
singleshooter
Příspěvky: 21
Registrován: 20.07.2016 8:46

Re: Spacák

Příspěvek od singleshooter »

viktor píše: 12.10.2020 4:35 nemate někdo tuseni na co jsou ty hadicky v lemu u zipu důstojnického spacaku CSLA vzor 62 ?
diky viktor
tie hadicky sa daju pospajat a vytvoria taky obluk nad hlavou na ten sa potom namontuje ta zelena moskytiera, ktora je ulozena tiez v malej kapsicke toho lemu ak mas teda kompletny spacak.
NOE bol prvý prepper na svete a tiež sa z neho smiali...
jameson363
Příspěvky: 633
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od jameson363 »

Hele extremni teplota ja fakt naprosto zbytecny a sarlatansky udaj. Cim dal tim vic serioznich vyrobcu uz ho ani neuvadi. Komfort a mezni/limitni hodnota je to, na co by ses mel zamerit. Pro muze je to tak, ze kdyz ses v pohode a trochu se priobleces, tak muzes spolehat na limit, kdyz nejses v pohode a ses unavenej, tak musis brat hodnotu komfort.

Kdybych si dneska kupoval umelou izolaci, tak nejspis primu, pro vojenstejsi ucely mozna carinthii. Jinak peri. Levny spacaky jsou peklo co se tyce sbalitelnosti a hmotnosti, bohuzel. Par tisic co usetris poznas jak na hmotnosti samotneho spacaku, tak na nutnosti vetsiho batohu.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Spacák

Příspěvek od viktor »

diky single, na to uz jsem taky prisel :-) spacak vz 62 jsem zbavil vsech "vychytavek" vcetne te moskytyery, zasil na zadech tu diru pro madracku a je to ted muj obibeny spacak ve ktrem jsem stravil uz x noci... je sice pravda ze je o neci malo tezssi nez jeho soucasni o cca 60 let mladsi konkurenti nabizejici prioblizne stejny tepelny konfort ale co se tyka vnitrniho prostoru je bez konkurence, patrne je v nem pocitano se stihlejsi soudruzkou ze stabu jako spolulezici :-)
vik
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od MarS »

nějaký tip na zimní spacák pro spaní v autě? Nejnižší teplota, kterou jsem venku absoloval byla asi -2C, v příštích dnech bude, zdá se, ideální čas tu hranici trochu posunout..

koukám na tenhle pinguin, ale nejsem si jistej tim mikrovláknem

pozn. hmotnost a skladnost je nepodstatná
Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 311
Registrován: 13.08.2016 21:33
Pohlaví: muž
Bydliště: Slezsko

Re: Spacák

Příspěvek od Piston »

Klidně si ho kup. Oceňuju, že tam mají poctivě napsanou komfortní teplotu, která by mohla být pravdivá. Jsou tu jenom dvě věci, které si musíš uvědomit: nemůžeš ho skladovat v kompresním obalu, takže zabere větší objem než by ti mohlo být milé. No a dutá vlákna se časem lámou a degradují, takže se pak nedostaneš na tu komfortní teplotu. Ale za ty peníze…
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Spacák

Příspěvek od MarS »

jak se tak pomalu rozhlížím, asi půjdu trochu jinou cestou :P
Odpovědět