Koronavirus / Covid-19 v Evropě

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od proforma »

Super rozhovor se slovenskou lekarkou, ktera pracuje v londynske nemocnici specializovane na covid (neco jako nase Bulovka). Hodne vyzivny cteni.

https://denikn.cz/408039/slovenka-v-lon ... y/?ref=tit

Slovenka v Londýně se stará o nejtěžší stavy s covidem-19: Na našem oddělení zemřel každý druhý
Otakar Horák
Foto: archiv K. Lenártové

Slovenská lékařka Katarína Lenártová pracuje na oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny v nemocnici u Londýna. Stará se o pacienty s covidem-19, jejichž stav vyžaduje umělou plicní ventilaci. Chorobě na oddělení podlehl téměř každý druhý člověk. Také Lenártová se koronavirem nakazila a v březnu, kdy nemoc překonala, ztratila čich i chuť. „Tak velkou bolest hlavy jsem předtím nezažila,“ říká v rozhovoru pro Denník N.

V jaké nemocnici a na jaké pozici působíte?

V nemocnici Harefield Hospital u Londýna. Pracuji tu čtvrtým rokem. Jde o vysoce specializované centrum pro operace srdce a hrudníku a pro transplantace srdce a plic. Působím jako specialistka na oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny a jsem u nejtěžších stavů, které vyžadují umělou plicní ventilaci.

Kolik jste měla pacientů s nemocí covid-19?

Stovky. Na umělé plicní ventilaci jsme za dobu sedmi týdnů během března, dubna a začátku května léčili 63 pacientů. Oddělení intenzivní medicíny, kde leží pacienti, kteří potřebují umělou plicní ventilaci, má kapacitu kolem 25 lůžek.

Kolik je vašim pacientům let?

Máme pacienty ve všech věkových kategoriích. Není pravda, že nemoc postihuje jenom starší. Našemu nejmladšímu pacientovi s covidem-19 bylo 22 let, ale nebyl to jediný dvacátník, měli jsme i osmadvacetiletého a devětadvacetiletého pacienta. Nejstaršímu bylo asi osmdesát.

Trpí vaši pacienti také jinými chorobami, nebo jsou jinak zdraví?

Měli jsme i pacienty, kteří byli zdraví a neměli vysoký krevní tlak nebo cukrovku, ale to byly výjimečné případy. Ten zmíněný dvaadvacetiletý pacient vážil kolem 150 kilogramů. Jeho BMI se blížilo k padesátce, takže byl morbidně obézní. Hlavní rizikové faktory, co jsme vypozorovali, jsou: mužské pohlaví, cukrovka 2. typu a vysoký krevní tlak. Virus je rasistický v tom smyslu, že si vybírá hlavně černošskou populaci a lidi asijského původu.

Čím to je?

Kombinací genetiky a socioekonomických faktorů, protože pákistánské nebo indické rodiny žijí ve vícegeneračních domech. Když mladý člověk donese domů virus, staří rodiče se mohou nakazit. Izolovat takové lidi je velmi těžké, ne každý si může dovolit, aby se odstěhoval.

Jak vysoká je na vašem oddělení úmrtnost?

Čtyřicet pět procent. Zemřel skoro každý druhý, který se dostal na umělou plicní ventilaci. Náš nejmladší pacient bohužel zemřel, ale celkově byl nízký věk pacientů výhodou a většina z nich to zvládla.

Na co pacienti umírají?

Je to individuální, ale v zásadě jsou dvě skupiny. Do první patří tak velké poškození plicní tkáně, že si s ním organismus neporadí. I když je pacient na maximální podpoře umělé plicní ventilace, okysličení organismu nemusí stačit. Do druhé skupiny patří multiorgánové selhání. Tito pacienti mohou zemřít na krvácení do mozku anebo selhání ledvin, ale je to komplikace vyvolaná prvotní nemocí, tedy covidem-19.

Jak pacienty léčíte?

Učili jsme se jeden od druhého. Italové se učili od Číňanů, Španělé od Italů a my se učili od zbytku světa. Velmi dobře fungovaly webináře a sociální sítě, kde se lékaři z celého světa nezištně podělili o zkušenosti a informace. Postavili jsme se nepříteli, kterého jsme předtím neznali, což je nejtěžší.
Dosud se nepotvrdila žádná na virus cílená léčba, takže terapie byla do značné míry jen symptomatická – pacientovi jsme pomáhali překonat kritické období a imunitnímu systému se snažili pomoci, aby se s virem popasoval. Když pacient nedokázal sám dýchat, dýchání jsme podpořili. Když mu selhávaly ledviny, nasadili jsme dialýzu. Podporovali jsme jednotlivé orgány. Zkoušela se antimalarika, podávali jsme steroidy. Hodně pacientů mělo drobné sraženiny v plicním oběhu, takže byli na heparinu, aby se snížila srážlivost krve.
Pacienty na umělé plicní ventilaci sledujeme od hlavy až k patě. Sledujeme nejen dýchání, ale i vylučování ledvin, močení, stolici, možné přidružené infekce nebo kardiovaskulární onemocnění. Rozhodujeme se o nasazení antibiotik, možné změně ventilačního režimu, řešíme i napíchnutí centrálních žil nebo krmení pacienta. Všechno možné, na co si jen vzpomenete. Co normální pacient dělá přirozeně, naši pacienti nedělají. Musíme se starat nejen o nejpostiženější orgán, ale o všechny orgány. Snažíme se minimalizovat celkové poškození organismu.

Kdyby pacientova rodina žádala, aby se použily nějaké experimentální léky, vyhověli byste jí?

Probíhá mnoho klinických studií a některé pacienty jsme do nich zahrnuli, takže se k požadovanému léku dostali, když byl dostupný. Ale problémem bylo, že tytéž léky a pomůcky najednou potřeboval celý svět. Takže se léků ne vždy dostávalo. Nutno zdůraznit, že účinnost žádného z léků zatím nebyla prokázána a pacienti šli do rizika.

Vypozorovala jste z vlastní zkušenosti něco, co by mohlo fungovat?

Z léků ani ne. Spíš závisí na odolnosti daného člověka. Někteří pacienti, kterým jsme zpočátku nedávali valné šance, protože jim selhávalo hned několik orgánů, překvapili a my je od ventilátoru mohli odpojit. Rozhoduje spíš individuální genetické nastavení pacienta a jeho imunitní systém.

Má vaše oddělení část pro pacienty s covidem-19 a část pro jiné pacienty?

Když bylo nejhůř, celé oddělení intenzivní medicíny se změnilo na covidové. Měli jsme zvláštní vchod, kde jsme se oblékali do ochranných pomůcek. Východ byl v úplně jiné části nemocnice, kde jsme se vysvlékali.
Teď, když je situace lepší, máme oddělení rozdělené na části pro pacienty s covidem-19 a bez něho. Prostory jsou přísně izolované. Jsou tam podtlakové komory, které zabraňují tomu, aby se infekce dostala ven. Konečně jsme se vrátili k operacím, které jsme na jistou dobu přerušili. O každém z pacientů víme, jestli je na koronavirus pozitivní, nebo negativní. U jedné pacientky, které jsme transplantovali plíce, se až dodatečně ukázalo, že byla pozitivní. Čas hrál proti nám, operaci potřebovala okamžitě. Když se zjistilo, že je pozitivní, všechno se muselo izolovat a šli jsme na testy. Ale to je spíš výjimka.

Kdy jste zažívali největší nápor?

Nejhorším obdobím v naší nemocnici byl březen, duben a začátek května. Úplně největší nápor nastal kolem Velikonoc. Byla jsem v nemocnici každý den. Když pacient zemřel, rodina ho naposledy viděla, když s ním přišli do nemocnice, na oddělení ho navštívit nemohli. Pokud člověk zemřel, zavřel se do černého pytle, aby se zabránilo šíření nákazy. Byl to velký nápor na psychiku, abychom to zvládli a rodině úmrtí oznámili důstojně.

Při největším náporu pacientů v březnu měli v Itálii nedostatek plicních ventilátorů, takže vydali nařízení, aby se upřednostnili pacienti s nejvyšší šancí na přežití. Museli jste i vy čelit podobným dilematům?

NHS (Národní zdravotní služba Spojeného království, pozn. red.) se se situací vyrovnala dobře. Kdo u nás potřeboval ventilátor, dostal ho. Byly i přeplněné nemocnice, a když neměly dostatek personálu, který by se o pacienty postaral, dopravili jsme je k nám. Nevím o případě, že by se pacient někdy nedostal k ventilátoru, kdyby potřeboval. Na druhou stranu, někdy je přímo indikováno a v nejlepším zájmu pacienta, aby na ventilátor nešel. Vím, že se to těžko chápe, ale je to tak. Jde například o pacienta, kterému je 85 let a má závažné přidružené choroby.

O kolik pacientů se na vašem oddělení stará jeden lékař?

Na jednoho lékaře připadá šest až deset pacientů. Za normálních okolností je to zvládnutelné. Ale musíte si představit nynější okolnosti – měli jsme na sobě plastové obleky, na obličeji štít a respirátor FFP3. Je v tom horko a velmi špatně se vám dýchá. Nemůžete na WC, najíst se ani napít. Pro třech nebo čtyřech hodinách jste opravdu vyčerpaný. Z respirátoru máte na tváři modřiny. Oblek hodně omezuje.
A ve Spojeném království bylo několik týdnů velké teplo, takže se dýchalo ještě hůř. Problém je, že nevíte, s kým mluvíte, protože všechny sestřičky a lékaři vypadají stejně. Přes masku se obtížně mluví a velmi špatně slyšíte. Věřili jsme, že nás to ochrání, tak jsme se k tomu stavěli velmi poctivě. Myslím si, že v nemocnici se nikdo z kolegů nenakazil. Jestli se nakazili, tak v komunitě.

Co říkáte na argumenty, že kvůli koronaviru zapomínáme na jiné nemoci?

Operujeme srdce a hrudník, staráme se o pacienty s rakovinou plic. Snažili jsme se operovat aspoň některé onkologické pacienty. I tak na čekací listině skončilo hodně lidí – pacientů přibývalo, takže dostali léčbu později, přestože v naší specializaci bojujete s časem. Viděla jsem hodně pacientů, kteří přišli na operaci srdce v horším stavu, než kdyby covid-19 nebyl a operovalo by se normálně. Někteří z nich dokonce během čekání na operaci zemřeli. Byly obrovské ztráty kvůli jiným nemocem, protože se neléčili jiní pacienti.

Máte obavy, že se od pacientů nakazíte?

Ani ne. Své povolání vnímám jako poslání. Nevybíráme si. Šla jsem do toho s pokorou, že nás pacienti potřebují. Sama jsem covid-19 překonala, mám potvrzené protilátky.

Jaký jste měla průběh?

Onemocněla jsem v březnu. Z příznaků jsem měla bolest hlavy a ztrátu čichu a chuti.

Jinak jste to zvládala dobře?

Bylo to dost nepříjemné, hlavně ty bolesti hlavy. Nemohla jsem spát. Ztráta čichu a chuti přetrvávala ještě dva týdny poté, co bolesti hlavy odezněly. Něco takového jsem nikdy předtím nezažila. Nikdy nevíte, jaký průběh bude nemoc mít právě u vás, berete to s respektem. Mladí mají většinou lehký průběh, ale i ty příznaky, které jsem vyjmenovala, byly dost nepříjemné.

Časopis Atlantic napsal článek o pacientech, kteří sice neskončili na plicní ventilaci, ale nemoc u nich měla vážný průběh. „Virus mi zničil život,“ řekla jedna z pacientek. Jak to vnímáte vy?

Sice to trvalo krátce, ale bylo to vážně nepříjemné. Takovou bolest hlavy jsem nikdy nezažila. Měla jsem kolegy, kteří sice na umělé plicní ventilaci neskončili, ale měli namále. Objevovaly se zprávy, kolik sester a lékařů po světě umíralo. Bylo to těžké, protože jsme den co den slyšeli horší zprávy. Někteří nemocní mohli mít pocit, že je společnost vyloučila. Psychika hrála obrovskou roli.

Jak jste se léčila?

Byla jsem doma, tišila bolesti a přijímala tekutiny. Nic zvláštního.

Brala jste ibuprofen (Brufen, Ibalgin nebo Nurofen)?

Když máte takovouto nemoc, kdy máte vysokou teplotu a nepřijímáte dostatečné množství tekutin, pak bych nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, nebrala. Takové léky jsou dobré na zánět, ale pokud budete dlouhodobě užívat vyšší dávku, hrozí vám problémy s ledvinami nebo žaludkem. Těmto lékům se vyhýbám bez ohledu na covid-19. Když jsem byla nemocná, vzala jsem si paracetamol, ale na bolest mi vůbec nepomohl.

Někteří kritici říkají, že covid-19 je jako „obyčejná chřipka“. Co vy na to?

Věřím, že na Slovensku může být takové přirovnání populární, protože opatření se zavedla velmi brzy a zabránilo se mnohým úmrtím. Proto lidé nemají zkušenosti s vážným průběhem jako například v Itálii.
covid-19 rozhodně není jako chřipka. Ačkoli se nový koronavirus intenzivně zkoumá, pořád ho dobře neznáme. Hlavní negativní faktor je, že nikdy nevíte, jaký průběh bude nemoc mít ve vašem případě. Jsem zdravý člověk, pravidelně sportuji, a přesto mě to dost zasáhlo. Bojujeme s neznámým nepřítelem a podle mě je důležité přistupovat k chorobě s respektem.
Na Slovensku chválabohu zemřelo málo lidí. Podle mě je to i složením obyvatelstva. Máme genetickou výhodu, protože jsme běloši, navíc Slovensko není tak hustě osídlené. V Londýně žije 12 milionů lidí, což je více než dvě Slovenska, takže na Slovensku byla izolace jednodušší.

Pochybovači tvrdí, že covid-19 neexistuje a je to blud. Co byste jim na to řekla?

Byla bych šťastná, kdyby tihle lidé měli pravdu a covid-19 byl blud. Ale není. Bohužel, zažila jsem ho na vlastní kůži. Jeden z nejhorších pocitů, co jsem během celé své kariéry zažila, byl, když jsem pozůstalým musela oznamovat, že jejich příbuzný – kterého dva nebo tři týdny neviděli – zemřel. Kondolujete přes telefon. Nikomu nepřeji, aby si musel projít tím, čím jsme si prošli my, a aby zažil to, co jsme zažívali. Poznamená vás to do konce života. Říká se, že zemřeli hlavně staří. Pro mě není ani pětasedmdesátiletý člověk starý. Každý lidský život má hodnotu a je nenahraditelný. Lidem bych vzkázala, aby měli úctu a respekt k lidskému životu – svému i druhých lidí.
Nad virem jsme pořád nevyhráli a musíme být opatrní a zodpovědní. Neříkám, že se všechno musí zavřít a život v zemi se musí zastavit. Virus je mezi námi a také tu zůstane. Je třeba přijmout taková opatření, aby se jeho šíření minimalizovalo.

Jste unavená? Přejete si, aby to už všechno skončilo?

Jsem velmi unavená. Tak unavená jsem nebyla nikdy v životě. V zahraničí pracuji jedenáct let a takové vyhoření jsem ještě nezažila. Covidová vlna pominula i v Anglii a teď dobíháme operace, které musely počkat. Máme troj- až čtyřnásobek pacientů ve srovnání s běžným obdobím. Operuje se nonstop, abychom zachránili každý život, který se zachránit dá. Toto období po covidu je snad ještě horší – tolik operací a pořád platí přísná opatření, takže na operačním sálu pracujeme v ochranných návlecích. Jsem vážně unavená, fyzicky i psychicky.

Podle lékařského časopisu Lancet „to nejhorší svět možná ještě čeká“. Co si o tom myslíte?

Velmi těžko na to odpovědět. Virus nikam neodejde, bude tu a bude záležet jen na nás, jak se k situaci postavíme. Odhaduji, že horší situace nastane v méně promořených zemích. Na druhou stranu, nikdy nevíme, jak se virus bude chovat. Ani v Lancetu s jistotou nevědí, co bude. Nikdo z nás to neví.

Ve Spojeném království je skoro 300 tisíc nakažených, více než 45 tisíc lidí koronaviru podlehlo. Jak Britové hodnotí postup vlády během koronakrize?

Všeobecný názor je, že všechna opatření, která se přijala, přišla pozdě. Ať už zavírání hranic, nebo nošení roušek. Nošení roušek je v Anglii v obchodech povinné až od 24. července. Brzy přišlo jen nařízení o dvoumetrovém odstupu.
Nechci vládu obhajovat, ale izolovat tak velkou a multikulturní zemi s tolika obyvateli vůbec není jednoduché. Londýn je obrovské město, tak fungovalo metro. Jak v něm máte dodržovat dvoumetrový odstup? To není možné. Takže hodně opatření přišlo pozdě a ta, která přišla včas, se jen velmi těžko uskutečňují. Až když onemocněl premiér, většina Britů se lekla. Skončil na podobném oddělení, kde pracuji já. Obrovským pozitivem je, že se dál ve velkém testuje.

Jak je na tom Slovensko ve srovnání s jinými krajinami, co se covidu-19 týče?

Jsme na tom fantasticky. Slovensko sleduji dennodenně a výsledky země se všude chlubím. Na druhou stranu si myslím, že situaci, jakou jsme řešili v Anglii, by slovenské zdravotnictví nezvládlo. Moji kolegové na Slovensku léta poukazovali na to, že je nedostatek ventilátorů, ale nikoho to netrápilo. Až teď. Záplatovat něco narychlo je těžké. Slovensko z pandemie vyšlo dobře, ale jak bychom se s ní popasovali, kdyby bylo víc pacientů na umělé ventilaci? Asi je načase, abychom se zamysleli nad tím, jestli nechceme zdravotnictví, které unese i větší zátěž. Protože nikdy nevíte, co přijde v budoucnu. Může přijít druhá vlna nebo úplně nová pandemie. Kdyby se to stalo, bylo by dobré slyšet, že zdravotnictví je připravené a postará se o vás. Ne to, že nebudou ventilátory a budou chybět lůžka a ochranné pomůcky. Na Slovensku jsem pracovala, i když krátce, v letech 2007 až 2008. Viděla jsem, jak některé vybavení chybělo.

Proč jste ze Slovenska odešla a zvažujete návrat?

Odešla jsem, abych získala zkušenosti. Pobyt v zahraničí doporučuji každému lékaři. Je velmi užitečné, když vidíte, jak fungují jiné zdravotnické systémy. Získání klinických zkušeností je samozřejmostí. Pak jsem se seznámila s manželem. Je pilot a na Slovensku si nemohl najít práci. Byl byste překvapený, ale když nemáte konexe, najít si na Slovensku místo jako pilot je obrovský problém. V Anglii jsme proto, abychom spolu žili v jedné zemi, nejde tu o žádný problém. Návrat domů určitě zvažuji. Slovensko bude navzdory všemu špatnému pořád mým domovem.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od MarS »

francie a spain zatajujou data o nakažených nebo proč chybí posledních pár dní?
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od proforma »

Dnes odpoledne jsem vedla pomerne zivou diskusi s par popiraci epidemie a antirouskari. Pri te prilezitosti jsem narazila na zajimavy zdroj - evropskou agenturu pro sledovani mortality. Maji tam zajimavy graf vyvoje absolutniho poctu umrti v EU, bez rozliseni pricin, v jednotlivych tydnech od r. 2017. Komentare netreba.
Screenshot_20200821-204325_Facebook.jpg
Screenshot_20200821-204325_Facebook.jpg (263.31 KiB) Zobrazeno 4784 x
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
cipis
Příspěvky: 4833
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od cipis »

A zabralo to?
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od proforma »

Kupodivu docela jo ;)
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4240
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od Lyster »

Demonstrace proti koronaviru Berlín. https://m.youtube.com/watch?v=DwoLacrji7A
Uživatelský avatar
Fraktál
Příspěvky: 263
Registrován: 25.04.2013 17:56
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od Fraktál »

Ani u nás nezůstáváme pozadu:
Ne diktatuře roušek! V Ostravě se chystá další demonstrace
https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy ... 00830.html

„A to bez roušek a nejlépe ve vyšším počtu bez oddělených sektorů,“ uvedl. Vít Mareček k tomu podotýká, že by to byl „větší adrenalin“ pro všechny, včetně policie.

:tmi
tom384
Příspěvky: 459
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od tom384 »

proforma píše: 21.08.2020 21:05 Dnes odpoledne jsem vedla pomerne zivou diskusi s par popiraci epidemie a antirouskari. Pri te prilezitosti jsem narazila na zajimavy zdroj - evropskou agenturu pro sledovani mortality. Maji tam zajimavy graf vyvoje absolutniho poctu umrti v EU, bez rozliseni pricin, v jednotlivych tydnech od r. 2017. Komentare netreba.

Screenshot_20200821-204325_Facebook.jpg
Ja bych k tomu par komentaru mel.

1) je videt ze umrtnost dnes uz je v evrope v normalu.
2) Kdyz vezmu jen tu spicku za rok 2020 a spoctam kolik lidi navic zemrelo, tak mi vyjde 140 000 lidi. Oficialni statistiky uvadi pro celou evropu (mimo Rusko) 190 000 umrti na covid. To znamena ze oficialni statistiky jsou nadsazene a z pulky uvadi i lidi kteri umreli na jinou pricinu nez na covid.
pavel131
Příspěvky: 116
Registrován: 08.05.2013 14:14
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od pavel131 »

Při těch tvých výpočtech zapomínáš, že při jarní první vlně byla většina států utlumena a tím se snížil počet jiných příčin úmrtí, nehody a podobně. To bude ten rozdíl v údajích které jsi neviděl.
cipis
Příspěvky: 4833
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od cipis »

Jj, přesně tak. Ono se umírá i na tu obyčejnou chřipku a to se také utlumilo. Plus samozřejmě hromada lidí přestala dělat kraviny, jak píšeš. A dá se předpokládat, že když teď zase nějaká opatření budou, tak také dojde k nějakému poklesu. Samozřejmě, že tam jsou i do plusu v tom, že někdo nejde k doktorovi apod.
tom384
Příspěvky: 459
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od tom384 »

Bohuzel nemate pravdu. Kazdorocne je na grafu videt zvyseny pocet umrti od cca ledna do brezna. Ja ale neporovnava pocet umrti za roky 201x/2020 ale odpocitavam rozdil od te sinusovky ktera znaci bezny pocet umrti ocisteny o ruzne nestandardni vlivy. Kdybych pocital rozdil 2019/2020 tak ten nepomer bude jeste markantnejsi.
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od MarS »

Francie dnes nový ATH v nakažených+9k , Španělsko vyrovnaný +10.5k
poloventilator
Příspěvky: 143
Registrován: 01.05.2020 14:25

Ceka se obri narust mrtvych

Příspěvek od poloventilator »

Ceka se obri narust mrtvych - prognoza Univerzity J. Hopkinse https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/v ... .842974f1/
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od Tonda »

Tak vzhledem k tomu, že ročně zemře 40 milionů lidí a protilátky na covid bude mít za chvíli každý druhý, tak jsou ty necelé tři miliony lidí, co zemřou s Covidem vlastně docela střízlivý odhad.
Paul
Příspěvky: 782
Registrován: 22.10.2017 0:15
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od Paul »

Zajímavý jak se všude píše, že Češi velký špatný a na západě jak to prvním průseru vzali hrozně vážně a že tam teď zavládl rozum nejrozumovanější https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... t-40336192
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od PeFi »

Rozum zavládl jenom někde, odhaduji, že čím víc multi-kulti, tím méně rozumu. Nicméně když se podívám na nárůsty v ČR a v UK, tak v ČR tu máme zjevnou dost strmou exponenciálu, zatímco v UK to tak strmá exponenciála zatím ještě není. Takže máme našlápnuto k tomu, abychom západ dohnali a předehnali.

Reprodukční číslo v ČR je už někde kolem 1,6, reprodukční číslo v UK je zatím někde kolem 1,1.
FarmářJan
Příspěvky: 537
Registrován: 15.04.2013 21:40
Pohlaví: muž
Bydliště: v horách

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od FarmářJan »

Ne úplně Evropa, ale kulturně ještě východní vyýspa. Izrael dá 3 týdny karanténu, zatím bez podrobností, ale minule měli dost ostrou.
Jejich křivka je naší velmi podobná od začátku.
FarmářJan
Příspěvky: 537
Registrován: 15.04.2013 21:40
Pohlaví: muž
Bydliště: v horách

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od FarmářJan »

Tak podrobněji, v Izraeli karanténa komplet od pátku, kdy ji začíná Roš Hašana, nový rok. Takze tvrdé a nepopulární. Zavřené školy, obchody, restaurace, obchodní centra, zábava a můžete jen 500 metrů od domu.
guntroll
Příspěvky: 997
Registrován: 26.11.2015 5:27
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od guntroll »

Pro případ že by to tu nebylo, nebo bylo zapadlé někde na startu - zpátky ke starému dobrému zadumání "Qui bono"

https://www.facebook.com/10000986914502 ... QYyX7U6Dod
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4351
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od bivoj »

Stačí vidět první větu...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Odpovědět