Ekonomický kolaps

Trochu okultní téma, ale musí zde být...
Odpovědět
poloventilator
Příspěvky: 143
Registrován: 01.05.2020 14:25

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od poloventilator »

Clovece, kdyz chces nazor, tak dej v nekolika vetach shrnuti te prace, co si myslis ze se bude nekdo venovat temetu v anglictine v takovem rozsahu jen aby ti odpovedel ? Sancta simplicitas...
tty123
Příspěvky: 54
Registrován: 11.01.2015 14:48
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od tty123 »

Souhlasím, že by o měl tazatel trochu uvést. Nicméně, vědecký článek má vždy na začátku svůj abstrakt, kde je v jednom odstavic shrnut jeho obsah a závěry:
In this paper we afford a quantitative analysis of the sustainability of current world population growth in relation to the parallel deforestation process adopting a statistical point of view. We consider a simplified model based on a stochastic growth process driven by a continuous time random walk, which depicts the technological evolution of human kind, in conjunction with a deterministic generalised logistic model for humans-forest interaction and we evaluate the probability of avoiding the self-destruction of our civilisation. Based on the current resource consumption rates and best estimate of technological rate growth our study shows that we have very low probability, less than 10% in most optimistic estimate, to survive without facing a catastrophic collapse.
Můj zkrácený rychlý překlad: Autoři anaylzují udržitelnost současného růstu světové populace v souvislosti s procesem odlesnování na základě statistické anylýzy. Puživají zjednodušený model technologické evoluce lidstva ve spojení s modelem interkace lidé-prales a vyhodnocují šanci, že se vyhneme sebezničení naší civilizace. Na základě současné spotřeby zdrojů a nejlepšího odhadu technologického rozvoje studie ukazuje, že máme méně jak 10% šanci, že přežijmeme aniž bychom čelili katastrofálnímu kolapsu.
Uživatelský avatar
richard.r
Příspěvky: 72
Registrován: 06.02.2016 6:56
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od richard.r »

Ty výpočetní modely v práci uvedené asi osloví málokoho... ale tak, závěr jsem si přečetl. No, a?

Pro lepší představu toho, jak se ten jejich model bude chovat při alternativních scénářích by možná stálo zato vidět alternativní vstupní data. Nicméně, na úrovni lidské, tam bych to tak snadno, pozitivně neviděl.

Systemické teorie. To není nic nového pod sluncem od doby Limits to Growth (1972) -- i tento stařičký model dnes kupodivu drží, s ohledem na dříve nepředvídatelné situace či zvěrstva (ropná krize, hydraulický fracking...)

Spisovatel Kurt Vonnegut to vyjádřil trefně když řekl, že smyslem života většiny lidí je "to fart around" ("prdět okolo sebe"). S tím, že nic lepšího, vyššího, bych od nich ani nečekal. Člověk je taková hloupá, evolučně selhaná opička -- míra lidské inteligence se dostala jen na to naprosté minimum nutné k tomu, aby zde nějaká sociální evoluce proběhla. A přitom, pod tenkou rouškou civilizovanosti je stále skryto to zvířátko. Nepotismus, homeostáza, reprodukční pud, život v přítomnu, funkce agrese k dosahování svého, neporozumění exponenciálním funkcím či plánování do budoucnosti.

Ten odkazovaný model předpokládá "point of no return" za 20-40 let. Dobře. Vlády jsou ustanovovány na mizerně krátké období čtyř let, po ustanovení je provází jejich vnitřní cyklický cirkus (volební sliby, akvizice moci, alibismus, krize vlády, nové volební období, výhra opozice, a násl. další cyklus), který spíš než okolní problémy řeší sám sebe. Lidská opička selhává plánovat dále než do časového horizontu 3-5 let... takže tak. Takže to tu nějak doboucháme, naše generace, a co přijde našim dětem... potopa, zřejmě.

Navrhuji redukci populace ČR na předindustriální úroveň (cca 2-3 mil. obyv.), spolu s obydlením venkova a cílením na samo-udržující (closed-loop) systémy. Navrhuji redukci světové populace na předindustr. 1 mld. A?

A jak to jako sakra chcete udělat? Nejste vy nějaký antikrist? Ale my se chceme mít dobře -- ať se snaží jiní...

Třeba taková Gréta. Je 1) hezká, 2) holka, 3) má papíry na hlavu, 4) nějaký chytrý jí evidentně radí, co má říkat. A stejně je jen figurkou na výsměch, resp. na pozérské, pokrytecké souhlasení druhých bez akce ("virtue signaling" -- nulová hodnota lajku na facebooku). Tolik (1-4) výhod pro komunikaci toho podstatnýho, a nic z toho. Nějakej bílej, ošklivej, privilegovanech chlap jako já, neudělá tuplem nic.

Alternativou je plánovat pro rozpad a zajistit si zdroje/možnosti/znalosti pro přežití, jakmile k degradaci planetárního habitatu dojde. Resp. jestli naši konspirátoři na vrcholu té pomyslné pyramidy s námi nemají alternativní plán. Tuším, tuším, film Children of Men (2004), resp. kdyby třeba takový COVID zabíjel podstatně víc...
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od Maric »

richard.r píše: 25.08.2020 14:36 A přitom, pod tenkou rouškou civilizovanosti je stále skryto to zvířátko. Nepotismus, homeostáza, reprodukční pud, život v přítomnu, funkce agrese k dosahování svého ....
Myslím že už zde jsi na to kápl. Není třeba dělat složité a tajné plány s viry a genetikou. Stačí v pár místech svět rozvrtat do té míry, že lidské zvířátka nabydou pocitu, že právní stát a státní moc nefunguje/neexistuje, či vytvořit vnějšího nepřítele, ve správnou chvíli jiskřičky rozfoukat, a následně to zaházet hromadou zbraní, a depopulace planety začala. Nebude ani potřeba drahé rakety a drony, ale budou stačit tisíce kalašnikovů. Dnes už je napětí na spoustě míst planety, a jen se čeká komu rupnou nervy, a pak se to rozjede jak domino. Pokud se teda nenajde nějaký velký kazišuk, kterému se do války nechce.
poloventilator
Příspěvky: 143
Registrován: 01.05.2020 14:25

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od poloventilator »

Marici, vy mladi, vam je hej, vam valka spadne rovnou do klina. Ja na svou valku cekam uz 30 let...
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od Maric »

Ale houbeles. Mladí jsou na tom jsou dnes fyzicky daleko hůř než kdejaký šedesátník. A o psychice ani nemluvě. Plná huba socialismu a antikapitalismu a bez drahého mobilu nevyleze ani před barák, mimo dosah WiFi to je pro ně stezka odvahy, mimo dosah LTE to je pustá divočina. Nedej bože někde v nepohodlí přečkat noc.
Pokud přijde nějaký skutečný ekonomický kolaps, tak jedním z průvodních jevů bude vlna sebevražd těchto snowflakes a mileniálů, kteří neunesou tíhu situace. A nebo je povraždí novoevropané.
A u toho věku to je relativní. Jsem ve věku "mládí v prdeli a do důchodu daleko". A do armády by mě už taky asi nevzali. Jedině tak někam do kanclu. :lol:
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od Germanik1 »

Ještě chvilku mě takhle bavte a půjdu večer běhat. Abych měl kondici si to užít 😆
Udělám co musím
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od bacil »

Jenom jsem to proletěl, protože jak jsem viděl to odlesnění, zatmělo se mi před očima... Jediná odpověď: Modrá, ne zelená planeta.

Lesy nejsou a nikdy nebyly a nebudou hlavním výrobcem kyslíku na Zemi. Tím jsou řasy a plankton v mořích (hlavně v Tichém oceánu, kam se dostává saharský písek, který funguje jako katalyzátor), ze kterých po nějaké době pak máte co čepovat do nádrží aut. Nafta nikdy nedojde a je to nejekologičtější zdroj energie, čistější dokonce je než jádro, neboť svým uzavřeným cyklem nepřispívá ke zvyšování teploty a celkové entropie planety.

Příklad, údajné zelené plíce planety. Jaká že je vrstva úrodné půdy v pralese? Ano, minimální, běžně 20cm. Víc tam prostě za tu dobu ptáci nanakadili. Zkuste si projít celý cyklus: semínko vyklíčí, žere CO2 a roste - rostlinná hmota - odumření - tlení (zdroj CO2 a metanu) - uhlík je z malé části ve vzniklém substrátu a z větší části opět ve vzduchu a následným rozkládáním substrátu se i nadále dostává do vzduchu jako CO2 i jako metan, dokud--- nění ve vzduchu opět vše. Co v mém schématu chybí je hnojivo

U té nafty je to cyklus ropná věž/plošina - rafinérie - (plasty,... až benzín) - shoří a uhlík v luftě - plankton - mrtvý plankton klesá a tlakem se produkty tlení (CO2, metan) mění za přítomnosti vody z jednoduchých sloučenin na složitější - jsme na dně a pomalu tečeme do nějaké skuliny, kterou pak lidi objeví a budou těžit - viz plošina...
strana 105 https://ulozto.cz/file/wuqZ7Uee/cervin- ... yd-ocr-pdf

Takže pokud někdo mluví o udržitelnosti a nezohlední tam i tyto uzavřené cykly, je to čistá manipulace. O tom "ropném cyklu" se běžně psávalo v chemických knihách před 60 a více lety. Hodně věcí najdete v knihách na archive.org, ne gůglem.


Zkoušel jsem něco najít a našel něco jiného... Je tam i pěkný obrázek rostlinky...
https://archive.org/details/NASA_NTRS_A ... 0110016526
Požadavek na fosilní palivo (viz poznámka b, tabulka lb) k dodání 1 tuny halofytového uhlíku na okraj pole 225 kg-
paliva zavlažovaná pole, respektive 300 kg paliva zavlažovaná slaná voda. Ostatní plodiny méně závislé na zavlažování
vyžadují 130 až 180 kg / tunu uhlíku a plodina pěstovaná jako energetická plodina vyžaduje 330 až 970 kg / tunu uhlíku
(Odkaz 6). Tyto požadavky na náklady a palivo jsou shrnuty v tabulkách la a b.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
guntroll
Příspěvky: 997
Registrován: 26.11.2015 5:27
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od guntroll »

Týká se to většinou ekonomiky, tak to dám sem. Volby v USA budou důležitější než si myslíme - Trump uvažuje o obnovení "Glass-Steagall act" - zákon z roku 1933, konkrétněji jeho modifikaci pro podmínky 21 století. V podstatě to znamená že banky se nemají věnovat investicím, ale půjčování - no a to je velký problém pro banky typu JPM a Citibank - ztratily by kopu svých příjmů a na trhu by nebylo tolik manipulací, takže JFK scénář není nemožný.

https://money.cnn.com/2017/05/09/invest ... index.html

S tím souvisí i tohle - demokrati ústy Killary už dopředu avizují že by neměli uznat výsledky voleb (asi tuší že na tom nejsou echt i když průzkumy mají cinklé a pro-bidena). Tlačí taky na hlasování poštou (asi mají v záloze cinklé lístky) - argument? COVID ! A jsme doma, kruh se nám uzavírá 8-)

https://www.zerohedge.com/political/hil ... 0-election
Uživatelský avatar
vratnikp
Příspěvky: 1036
Registrován: 21.08.2015 10:39

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od vratnikp »

souvislost mezi odlesněním a produkcí kyslíku je, jak tu bylo psáno hloupost. Les je systém, který má vyrovnanou bilanci produkce/konzumace O2 a CO2. Nicméně alespoň v naší středoevropské kotlině považuju odlesnění za problém číslo 1. K tématu doporučuji poslechnout sérii rozhovorů s Janem Štroblem na Svobodném universu
https://www.youtube.com/watch?v=mQUI809Ib3I
it’s better to be a warrior in the garden than a gardener in a war.
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 206
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od marabu »

On ani není takovej problém kyslík, jako spíš že les udržuje hromadu vody a umožňuje ochlazování postupným vypařováním. Taky veškerá voda co se dostává do řek ve vnitrozemí, je závislá na souvislém zalesnění od pobřeží, tohle když se naruší, tak lesy ve vnitrozemí postupně seschnou nedostatkem srážek... archeologové zjišťují, že na tenhle cyklus, nedostatek půdy-odlesnení-nedostakek vody-nedostatek produkce a opět nedostatek půdy, zašlo už více vyspělích civilizací.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od Maric »

Stačí si přečíst něco o historii Velikonočního ostrova (Rapa Nui). Tam se Polynésanům podařilo dotáhnout ekologickou katastrofu způsobenou "sochařským průmyslem" až do smutného konce.
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 206
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od marabu »

Civilizace jižní a střední Ameriky měli k dispozici jiné zdroje a jejich hospodaření s vodou by jsme jim mohli závidět i teď a jejich města to taky nedala... Válka o zdroje pak už jen urychlí úpadek, když už je lidí jak s***** a jídla málo.
Uživatelský avatar
Redneck
Příspěvky: 222
Registrován: 18.01.2016 21:28
Pohlaví: muž
Bydliště: Městecko

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od Redneck »

Dobrým příkladem je také ostrov Svaté Heleny, v roce 1502 tam bylo Portugalci vypuštěno pár koz, koncem 18. století byla už ostrovní vegetace pryč a s tím přišla i naprostá a nevratná změna podnebí.
Nitnelav
Příspěvky: 9
Registrován: 18.08.2020 7:26
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od Nitnelav »

Michael Matt o velkem resetu kapitalizmu https://www.youtube.com/watch?v=bTbKiTSXV_o
Uživatelský avatar
richard.r
Příspěvky: 72
Registrován: 06.02.2016 6:56
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od richard.r »

Je to možný! A děsivý...
Mnoho neznámých/zkreslených faktorů, a na pozadí se děje informační válka (viz též bacilův příspěvek z 19.8.)

Osobně si myslím, že:
  • COVID-19 = CRAB-17 Stage II (náhoda? těžko!)
  • NWO = Bratři Bogdanoffové
  • Jsme jeden telefonát od ekonomického kolapsu
  • Co přinese CRAB-17 Stage III ???
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=y28Diszaoo4
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od Zapadlo »

Ještě že nás hlídá Aštar Šeran.
guntroll
Příspěvky: 997
Registrován: 26.11.2015 5:27
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od guntroll »

No pockej, neni on Astar blondak? Ti rasisti jsou vsude !
guntroll
Příspěvky: 997
Registrován: 26.11.2015 5:27
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od guntroll »

Trocha historie + možný výhled, hezké porovnání životnosti rezervních měn na základě historie - životnost rezervní měny je cca 95 let, síla trhu země s rezervní měnou nemá vliv na neodvratitelný konec statusu rezervní měny.

Od 14. století po dnešek.

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
guntroll
Příspěvky: 997
Registrován: 26.11.2015 5:27
Pohlaví: muž

Re: Ekonomický kolaps

Příspěvek od guntroll »

Vím že to v mnohých aktivuje "red flag" ohledně "konspirace", ale když vidíte hlavouny MMF, OSN a velkých firem mluvit naplno o velkém resetu 2021 tak minimálně tenhle termín už ztratí svou příchuť "hoaxovosti" :

https://www.youtube.com/watch?v=l7RxG4cD7IE
Odpovědět