Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MarS »

Docela těžce vydýchávám fakt, že vláda ačkoli vidí jasný exponenciální růst, přístup lidí je ležerní, tak vydává opatření neskutečně pomalu. Jde doslova skoro o každou hodinu a zrušení kulturních a sportovních akcí je s platností od pondělí? Kdyby aspoň udělali narychlo sondu 20k testů náhodnýho vzorku populace, takhle můžou jenom doufat
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od vrabi »

Plošné dobrovolné testování na Covid (pokud k němu dojde) bude mít stejně jen nízký efekt.
Do ordinací se k odběru dostaví zodpovědnější část populace, která dodržuje hygienická opatření a ev. nákazu tolik nešíří.
Nejrizikovější bezpříznakový chytrý Pepík, pracující ve velkomontovně u pásu, sedící každý den v hospodě a ignorující cokoliv, na žádné testy nepůjde.
Jediné co mne napadá, je dát na ten test celodenní volno, jako u darování krve, to by mohlo tyhle jedince "nalákat" :idea: Nebude muset hákovat u pasu a ještě se pochlubí, jak s tím virem vyje... ;)
Po pozitivním testu navíc bude mít za odměnu 14 dní dovolené :lol:
Ve větších továrnách bych udělal odběrové stanoviště na vstupu a podmínil tím vstup na pracoviště.
A nebo testovat v pondělí a ve čtvrtek před Lídlem :chuckle
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Královák »

Obávám se, že s tím chytrým Pepíkem z montovny nemáte tak úplně pravdu. Aspoň v mém okolí k největším ignorantům opatření patří lidé s VŠ a bohatým společenským životem (kina, divadla, dovolená a samozřejmě organizování velkých party večírků). Spousta těch Pepíků z montoven se bohužel tak chová také.
L.C.
Příspěvky: 351
Registrován: 26.06.2018 8:51

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od L.C. »

Minulý týden byla z jednoho oddělení vytvořeno oddělení infekční. Naštěstí se to nerozdělilo mezi dvě oddělení, jak byl původní záměr, ale vzniklo jen jedno. Rovněž byla vyčleněna jedna celá JIP pro nejkritičtější případy. Na infekčním je nyní aktuálně 8 lidí s těžším, ale zvládnutelným průběhem. Na JIP aktuálně prázdno. Jeden zemřel hned minulou sobotu, předposlední to nezvládl ve středu a poslední dnes nad ránem. Takže máme osm dní od okamžiku vzniku infekčního oddělení s CoViDem a již máme tři mrtvé.

Nemocné máme mezi personálem několika oddělení. a přibývají (naštěstí zatím pozvolna) další.
ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

akorát si nějak nedokážu představit realizaci hromadného, dobrovolného testování - to jako bude zas šňůra lidí stojící až ven namačkaných na sebe v dešti a 10°C (dobré podmínky pro šíření viru), nebo narvané čekárny u praktických lékařů, kde se odstup 2m od všech rozhodně dodržet nedá ani za normálních okolností a o větrání ani nemluvím? Můžná mám jen malou představivost, ale ani jedno z toho se mi nelíbí. Jedině kdyby jezdila "testovací jednotka" a odběry dělala přímo v bytech lidí, kteří si o test zažádají. - to by lidi nalákalo více, nikam se nemusí trmácet (hlavně starší), ti co hákují by dostali den volno a můžou se válet doma a jen čekat, až zazvoní s testem.
Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 312
Registrován: 13.08.2016 21:33
Pohlaví: muž
Bydliště: Slezsko

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Piston »

Včera kolegyně ukazovala fotku z ostravské Nové huti, testovali celou koksovnu, před barákem odběrový stan a před ním štrůdl čekajících lidí, dokonce i s rozestupy. Pokud budou chtít otestovat velké množství lidí naráz a rychle, je tohle ideální možnost, velká fabrika nebo sklad a odběry během šichty, žádné výmluvy a prokrastinace.
Jakubski
Příspěvky: 53
Registrován: 24.03.2020 23:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jakubski »

Přece neotestujeme plošně, to bysme epidemii potlačili / měli pod kontrolou? Technicky jde udělat, stejně jako volby. To zvládne za 2 dny 40-60 procent populace, tak za 4 dny celá republika.

Nikdo mi zatím neodpověděl, proč by naočkovaní neměli nosit roušky a slovy Prymuly, mít "další bonusy". Neočkovaní tedy budou nerovnoprávní s očkovanýma, dyž je to nevyzkoušená vakcína, otestujou ji radši jen na 1,5 milionu, ani nevědí, jak to dopadne, jak to teda můžou plánovat, když oficiálně žádná vakcína kromě ruské není, jak můžou mít smlouvy s astrou zenecou a distribuční kanály na něco, co teda hypoteticky bude a už mít výroky k tomu, jak budou mít očkovaní jiný práva?

Technikálie, jak se chránit, co dělat, jak se plní JIP, to už fakt nemá smysl řešit, když ten systém je od shora nastavený tak, že se dělají kroky k jakoby řešení tak, aby epidemie furt běžela. Je to jen hra s lidmi, zlá hra na strach. Dříve se hrozilo peklem a stačilo to.

Přecházím na stranu konspirátorů a omlouvám se za OT.

Chtěl bych být mile překvapen, rozhodnutím otestovat všechny povinně, všichni pozitivní včetně rodiny do domácí karantény a za 10 dnů je po kovidu. Samozřejmě, vědomě trochu zjednodušuji. Ale v principu by to byl pokles o tisíc procent...ne?
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Quido »

@Královák - potvrzuji stejnou zkušenost z okolí. Slangově se tomu v US angličtině říká "Karen". Odborně to to můžeme znát pod označením Dunning-Krugerův efekt, FR. demi-habilles.

Člověk relativně inteligentní s dobrým vzděláním nabude dojmu, že má erudici posuzovat něco, čemu tak docela nerozumí. Reálným příkladem z praxe jsou dle mého názoru lékařské kapacity, které se vyjadřují k tak komplexnímu problému jako je probíhající pandemie pouze ze své úzké perspektivy. Např.: "lůžek je dost, nestrašte. Nesetkal jsem se s tím, že by tu umíraly zástupy zdravých lidí. Pacientů je zatím jen pár a jsou to staří a rizikoví lidé. => Hysterie je přehnaná."

Versus epidemiolog: "Jak zaplníme kapacitu lůžek na polovinu a nakazí se k tomu ještě vyčerpaný personál, dojde k ohrožení plánované péče, což ve výsledku nepotěší asi nikoho. => Může se tak stát, že plánovanou operaci krčních mandlí člověka v produktivním věku odložíme proto, že je příliš nebezpečné ho do nemocnice vůbec brát."

Versus ekonom: "Nemůžeme z hodiny na hodinu zrušit sportovní akce, ztráty by byly obrovské. Co budou provozovatelé jíst a z čeho budou platit složenky? Ať vláda aspoň zajistí nějakou kompenzaci, která jim umožní se přeorientovat na trhu a bude reálně mnohem levnější, než lidi udržovat na úřadě práce."

Versus náhodný rozpadlík: "Zavřít všechno hned. Plavání, zpívání ani posezení v baru k životu jedinec nepotřebuje."

@Jakubski:
Nikdo mi zatím neodpověděl, proč by naočkovaní neměli nosit roušky...
Hodně lidí nechce nosit roušky, takže takovéto nařízení může vytvořit iluzi volby: "Nechcete roušky? Ok, ale musíte se nechat naočkovat. Vyberte si." Jsem dost zvědavý, jak to dopadne, protože z mého pozorování vyplývá, že odpůrci roušek často odmítají i očkování.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Mne hlavne neni jasny, jak by ten cely narod chteli otestovat. Pokud chteji pouzivat PCR testy, coz zaznelo, v soucasnosti mame kapacitu max. 30 tis. denne. To by testovali rok. Maji nejakej zazracnej napad, jak tu kapacitu zvednout na 10nasobek? Nebo nechteji pouzivat klasicke PCR testy, ale nejake jine? OK, nic proti tomu, Karlovka, Liberec i Brno hlasi, ze nejake takove vyvinuli, treba je to mozne. Ale maji dostatecne vyzkousenou jejich spolehlivost? Atd. Doufam, ze to maji technicky promyslene, ze jenom nevypustili do sveta dalsi balonek, co na to volici...
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Královák »

Spíše než, že nabude dojmu, že tomu rozumí, vidím takovou tu nadřazenost nad "řadovým plebsem" v rámci jejich společenského statusu. Zkrátka něco takového se může přihodit pouze té lůze a ne nám - my jsme něco jiného, dodržování doporučení a nařízení je pouze pro plebs nás se netýká. U toho Pepíka z montovny bych viděl pak takový ten švejkovský přístup uplatňovaný natruc vládě.
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od vrabi »

proforma:
co jsem četl, tak chtějí použít něco jiného, bude se jednat o výtěr ale výsledky budou bez specializované laboratoře, t.j. nějaký hybrid mezi PCR a rapidem
má to mít větší chybovost, ale vysokou kapacitu
pravděpodobně něco takového https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/v ... .4cac8d06/
Wdog
Příspěvky: 514
Registrován: 15.05.2013 15:43

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Wdog »

proforma píše: 09.10.2020 12:50 Mne hlavne neni jasny, jak by ten cely narod chteli otestovat.
....
Tak ono jde o další stupeň, resp. alternativu k plošnému zákazu vycházení. Plošný zákaz vycházení a zavření firem si snáze vynutí, ale má to vysoké náklady. Pomocí plošného testování, které je technicky náročnější, pak může být zákaz vycházení selektivní.

Málokdo na veřejnosti si uvědomuje, že nyní se hraje o to, jestli bude nouzový stav řekněme do konce listopadu, a nebo třeba do konce roku, a o to, jestli bude u nás nějakých 10 tis. mrtvých a nebo třeba 50 tis. mrtvých, s covidem (a nebo na covid, dle vkusu každého soudruha).
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Quido »

Aktuální tiskovka Babiš + Prymula: "Buď budete opatření dodržovat, nebo zavedeme lockdown"
Zdroj: ČTK

Hamáček předevčírem na přímý dotaz na lockdown: "Se znalostí toho, jak se vede diskuse, můžu vyloučit kompletní lockdown." :lol:

Ne že by mě osobně to schizofrenní vyjadřování vládních špiček taky nevytáčelo, ale divme se pak lidem, že ignorují vládní nařízení, když pravá ruka necí, co dělá levá.
Jakubski
Příspěvky: 53
Registrován: 24.03.2020 23:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jakubski »

Tak jsem slyšel Babiše. Prej nedodržujem opatření, no rouška prostě není FFP3. Pořád neřekli, do jakého hotelu můžem do karantény.Jde snad o čas ne?! Vše jsou to jen kecy.
jahaman

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od jahaman »

Moc do tohoto vlakna neprispivam, ale to co predvadi ted nase vlada je fakt katastrofa. Bez koncepce, bez planu, bez myslenky. Zahozenych nekolik mesicu od jara, ktere mely slouzit prave k te priprave a planu.
A nakonec to hodi na ostatni, na lidi.

Navic bohuzel uz i ja sam prestavam pomalu verit cislum a informacim, ktere dostavam z medii, potazmo od oficialnich mist, protoze mi cim dal vic veci nesedi, nez aby davalo smysl.

Takze by me fakt zajimalo, jak to s koronavirem je. Informace mam navic z ruznych mist (fabriky, nemocnice, obchody) od ruznych lidi na ruznych pozicich (od delniku, pres elektrikare, majitele firem, doktoru, apod.) a panuje mi v tom takovy nesoulad, az hruza.

Cim vice z toho mam pocit, ze je to snad fakt cele udelane na zavedeni totalitniho rezimu, jinak fakt uz nevim. Holt posranym strachy se vladne nejlepe.
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MarS »

Neni nutný testovat všechny lidi v republice, ale mít statisticky průkaznej vzorek (aspoň těch 20k). Klidně nějaký pojízdný testovaní, přijet na libovolný veřejný místo a nabízet kolemjdoucím bezplatně nebo dokonce za malou odměnu test. Pokud by se zjistilo, že je v populaci ve skutečnosti 5x víc pozitivních než se diagnostikuje, tak okamžitej úplnej lockdown. To vše by bylo třeba udělat do 3 dnů.

Ten lockdown by mohl být třeba jenom týden a pak začít rozvolňovat za striktních opatření. Osobně jsem byl pro lockdown, jak se prvně překročily 3k diagnostikovaných, lidi by dostaly jasnej signál, že je průser, zároveň by zcela jistě zploštil trend křivky
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MarS »

Počet hospitalizovaných s covidem stoupl o 152, v nemocnicích jich podle MZd bylo ve čtvrtek 1893, z toho 412 ve vážném stavu, o 46 víc než ve středu.
Mrkva
Příspěvky: 377
Registrován: 09.03.2013 2:02

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Mrkva »

Tak uz se nam zpetne meni i pocty testu... Vlevo screenshot po 18:00, vpravo pred.
Obrázek
pracintl
Příspěvky: 435
Registrován: 28.11.2013 9:37
Pohlaví: muž
Bydliště: okolí Prahy

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od pracintl »

Na základě dnešní cesty z práce metrem si dovoluji doporučit odpovědným orgánům, kteří nás sledují, kromě wifi vypnuté v nákupních centrech, vypnout také wifi v MHD a na zastávkách MHD.

Tolik mlaďochů s mobily v rukou (a rouškou na bradě) jsem v tu dobu ještě v metru nepotkal.
dělník nejsem, rolník také ne, musím tedy asi být pracující inteligent
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Lyster »

Koronavirus? Trochu přitvrdíme. Čas vyjednávání vypršel. Říkejte si tomu extrém, ale navrhuji, abychom šli tvrdě a bez prodlení zaútočili skutečně masovou letákovou kampaní, a zatímco se z ní bude sbírat, nasadíme cirkusáky, alegorické vozy, pouliční divadlo a možná i dobročinné koncerty, ano? A pokud to bude málo, lituji, ale přijde čas triček: „Koronavirus ven! “lockdown „? Ne, děkuji!“ ... a pokud ho ani tohle nevyžene, pak už nevím co…


To by ale většinu z toho nesměl Prymula zakázat...

PS: To jsem právě teď vymyslel, nevěděl jsem jestli do vtipů, ale sem mi to přijde trefnější.
Nemusím psát z čeho je ten předělaný úryvek že? ;)
Odpovědět