Nůž Commandos

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.
Odpovědět
Skalik
VIP
Příspěvky: 343
Registrován: 24.11.2012 16:29
Pohlaví: muž

Nůž Commandos

Příspěvek od Skalik »

Ahoj pánové,

doufám, že mě admini nebudou lynčovat, je to téma co s rozpadem úzce nesouvisí, ale zase na druhou stranu to snad není úplně mimo a zde se mi často dostalo dobrých rad.

Mám samozřejmě nějaký univerzální nůž pro přežití jako součást nouzového zavazadla, stejně tak nějaký ten EDC nůž pořád v kapse, ale strašně rád bych měl nůž co za druhé války používali anglické jednotky Commandos, SAS a další. Je to čistě bojový nůž a mě se prostě líbí. Hladina stresu se v poslední době v práci dost posunula tak je čas si udělat radost.

A já se ptám, jako někdo kdo chladným zbraním opravdu, ale opravdu nerozumí, můžete mi poradit nějakého výrobce co tento nůž vyrábí ve slušné kvalitě? Rozpočet bych viděl max do 5000kč.

Ještě jednou se omlouvám adminů, případně poprosím o přesunutí někam kam by se to víc hodilo.

Tady jsou kousky co jsem vygooglil a upřímně moc nevím, jakou případně vybrat nebo zda jsem nenašel něco co je nějaký přeprodej a nemá odpovídající kvalitu

https://www.cold-steel.cz/drop-forged-wasp

https://www.ynaradi.cz/dyka-399-ok-1-co ... 3GEALw_wcB

https://www.mujnuz.cz/noze/noze-s-pevno ... k2cv4bfiu3

Předem díky za případnou radu(y)
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Matěj »

Radost je třeba si udělat, je to nůž úplně k ničemu, ale taky jsem ho chtěl.
Mám tento: https://www.bushcraftshop.cz/1833-sheff ... nd-pattern
Bral jsem z UK, vyšlo to i s dopravou o něco laciněji. Zatím se od nich clo neplatí, takže bych doporučil koupit tam.
Zpracování se zdá pěkné. Za ty peníze je to přiměřená kvalita. Je to sice 2. model, stejný výrobce vyrábí i 3., předpokládám, že kvalita bude u obou stejná, 2. model se mi subjektivně líbil tehdy víc, proto jsem šel do něj.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4240
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Lyster »

Taky tu dýku od Sheffield mám, je to taková srdcovka.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Zapadlo »

Je zajímavé, že za Druhé války není ani jeden DOLOŽENÝ případ použití této dýky ve skutečném boji. O to víc je toho samozřejmě ve filmech. Vlastně to už tehdy byl spíš takový statusový předmět superválečníka, stejně jako dnes.
Uživatelský avatar
Serža
VIP
Příspěvky: 4500
Registrován: 21.04.2016 16:12
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Serža »

nevím...nějaké ty výsadky SAS na severu?
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Matěj »

Zapadlo píše: 11.10.2020 22:24 Je zajímavé, že za Druhé války není ani jeden DOLOŽENÝ případ použití této dýky ve skutečném boji. O to víc je toho samozřejmě ve filmech. Vlastně to už tehdy byl spíš takový statusový předmět superválečníka, stejně jako dnes.
A jsi si jistý? Odkud pochází tvé tvrzení? Protože ty dýky byly za druhé války u "commando" praporů používány plošně a to včetně bojového nasazení, nebyla to žádná vzácnost. Pak výsadkáři a až někde na konci jsou ty fakt speciální jednotky o "pár lidech" (v porovnání s ostatními) SAS apod.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Zapadlo »

Vcelku si jistý jsem. Svého času kolem toho byly poměrně dobře zdrojované diskuze na netu a na tuto informaci jsem narazil i v knižní podobě. Tvrdili to i povolanější autoři, kteří psali čistě o nožích a dýkách, z našich to byl zesnulý Zdeněk Faktor. FS dýku, za války nafasovaly řádově desetitíce lidí a další desetitisíce ji nějak vyšpatnili. Občas je vidět i v pozůstalostech stihačů, námořníků, pár jich k nám do republiky přišlo spolu s příslušníky Čs.obrněné brigády na západě, kteří ji taky oficiálně nedostávali. Na druhou stranu osoby, které měly za liniemi pracovat v civilu je zpravidla nedostávali (třeba britští padákoví agenti v Protektorátu) Ale ani u opravdových speciálů - vojenských diverzních výsadků není doložen ani jeden útok na němce nebo itala touto dýkou, ani neúspěšný. V reálu se při přepadech sázelo nejčastěji na utlumené zbraně (welrody, stenguny Mk II S). FS dýka je symbolem, ale používaným bojovým nástrojem rozhodně nebyla a už ani nebude, na to jsou lepší konstrukce.
Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 311
Registrován: 13.08.2016 21:33
Pohlaví: muž
Bydliště: Slezsko

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Piston »

Já bych tomu masivnímu (ne)používání věřil. FS dýka je krásná, mám bůh ví jak dlouho její kopii na občasné mazlení, ale méně praktickou věc/vraždítko aby jsi pohledal. Zlatý NR-40 a podobné deriváty finky.
Stenny
VIP
Příspěvky: 728
Registrován: 12.05.2012 13:22

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Stenny »

Pokud si dobře pamatuju, tak Kelly McCann uváděl, že se bavil s druhoválečným veteránem od Commandos a ten říkal cca: "FS dýku si málokdo bral, když opravdu předpokládal, že bude potřeba jít nablízko. Protáčela se v ruce a hrot se snadno lámal. Když už jsme čekali, že budem muset řešit hlídky, brali jsem si malé ženijní sekery, protože to bylo jistější."
Samozřejmě to už nevyzdrojuju, stejně by to byl jen popis jednoho člověka atd., ale utkvělo mi to v paměti.
Pardon za OT.
vrbodol
Příspěvky: 633
Registrován: 14.07.2012 21:08

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od vrbodol »

Já si jí vybavuju z jedný starý fotky z výcviku, kde jeden druhýho bodá jako do krku. Někde jsem četl že kdo byl s ní chycenej němcema, tak kulka . Kdysi dávno jsem si jí taky koupil měla to bejt údajně novodobá anglická výroba ,ale přišlo mi to jak nějaká čína. záštita se protáčela , rukojeť věčně povolovala. chvíli jsem to nosil na čundry tak jsem záštitu zevnitř kápnul ceočkem a rukojet zevnitř vylepil a matku nahoře zadůlčikoval. Ale jak píšete nahoře praktické využití na 0
Skalik
VIP
Příspěvky: 343
Registrován: 24.11.2012 16:29
Pohlaví: muž

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Skalik »

Pánové, děkuji všem za rady a zajímavou diskuzi :beer :yes
Uzivatelské Jméno
Příspěvky: 292
Registrován: 01.07.2018 14:26
Pohlaví: muž

Re: Nůž Commandos

Příspěvek od Uzivatelské Jméno »

Tak jsem dlouho vybíral mezi Novillem a Adamsem až jsem si na služebce s dvouma promilema vybral EK knife od ka-baru. Asi dobrá volba, ale podobně jsem vybíral i manželku.
Odpovědět