Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
Wdog
Příspěvky: 512
Registrován: 15.05.2013 15:43

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Wdog »

Tyhle grafy jsou výborné, ale prakticky poslouží spíše pro studium toho, jak to probíhalo a co se podělalo dříve.

Pro jakákoli rozhodnutí pro současnost a do budoucna jsou tyto grafy nepoužitelné, protože prudce roste křivka grafu "původ nákazy neznámý", protože to prostě již není možné zjistit. Proto ani nemá cenu na základě tohoto grafu kritizovat současná opatření, protože tento graf je pro současnost již nerelevantní. Vir je nyní všude, a proto může pomoci uzavření všeho. Uzavření firem je ale drahé, rozdělit rodiny nemůžete, ale zavřít obchody a volnočasové věci, to půjde. Komu se to nelíbí, půjde demonstrovat na Staromák, a tam už mu to příslušníci příslušně vysvětlí.

Já soukromě si pořád myslím, že hlavní problém byly letní zavlečení viru z více nakažených zemí, ať již nejprve pendlery z blízkého zahraničí a nebo během léta od chorvatských dovolenkářů. To byl podle mne počátek průseru, pak už se to jen šířilo, různě, jak různě probíhají kontakty lidí.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Wdog píše: 21.10.2020 16:32 Pro jakákoli rozhodnutí pro současnost a do budoucna jsou tyto grafy nepoužitelné, protože prudce roste křivka grafu "původ nákazy neznámý", protože to prostě již není možné zjistit.
Lze dívat na data do cca poloviny září, kde počet těch neznámých zdrojů nákazy nebyl tak tragický a už z toho je zcela zjevné, že doporučení na homeoffice a tlak na opatření v práci je dlouhodobě malý v porovnání s tím, jak se šlape po "kadeřnictvích".

U nás na pracovišti ještě před pár dny byla nevůle k tomu, aby si lidi ve větší míře brali homeoffice - protože v médiích s mluvilo o potřebě zavřít hospody a místa kde se lidi baví a nákazy v práci jakoby problém nebyly. Graf ukazuje, že realita byla jiná, než jaká byla prezentována.

V úzkém pracovním týmu jsme se setkávali na kafi a mezi sebou jsme rouškovali celkem minimálně. Podobně i jiné týmy. Teď už rouškujeme výrazně víc a kdyby takovýto graf šel ven před měsícem, tak bychom na něj reagovali.

Grafy jsou použitelné i do budoucna, protože ukazují, že síly se napíraly špatným směrem, a to je ten důvod, proč R "překvapivě" neklesá. Taky se z nich dá velmi dobře usuzovat, že začátkem listopadu žádné podstatné rozvolnění nenastane, že nápor marodů na nemocnice se v nejbližších 14 dnech určitě nezmírní.
cipis
Příspěvky: 4833
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Jsem téhož názoru, prvně z Itálie, teď z Chorvatska a začátkem školního roku se to rozneslo úplně všude.
A důvod neznámý, kterého je teď stejně nejvíc, tak je jednak v tom, že se nestíhá trasovat a druhak, že lidé regulérně lžou, kde byli. Nikdo nepřizná víkendovou chlastačku na chalupě, čtvrteční párty v bytě apod.
L.C.
Příspěvky: 351
Registrován: 26.06.2018 8:51

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od L.C. »

Řekl bych, že tyhle grafy jsou prakticky úplně k ničemu.

Všiml jsem si již v průběhu roku jednoho „podivuhodného“ fenoménu. Uvedu příklad. Aleš Novák, ročník 2003, pro zdravotní potíže a ztrátu čichu a chuti odeslán na testy na CoViD. Výsledek = pozitivní. O týden později, se na testech objevili Tomáš Novák (ročník 1978) a Alena Nováková (ročník 1984). Výsledek = pozitivní. A aby toho nebylo málo, na JIP skončil Miloš Novák (ročník 1951) a na infekčním Marta Nováková (ročník 1956). Výsledek = pozitivní.

To jeden z typických způsobů šíření nemoci. A ještě typičtější je, že až na jednoho se všichni nakazili DOMA. Nikdo nenapíše, že na SŠ, kam chodil Aleš se z vysoka z vysoka na roušky a jakékoli protiopatření. Podstatné pro graf je, že všichni ostatní se nakazili DOMA! Punktum!
Naprosto identický mám nyní přímo v rodině, kdy se nakazila sestřenka ve škole, a naprosto stejně nakazila rodiče i sourozence (babičku nakazit nestihla, neb ta je aktuálně v LDN se zákazem návštěv).
Tolik ke grafům o tom, jak a kdo a kde se nakazil.

V pracovních kolektivech je to to samé. Stačí, když to domů donese jediný a mají to všichni. Zajímalo by mě, jak tohle zohledňuje ten slavný graf. PLUS přesně to, co napsal cipis o tom, jak lidé lžou kde a s kým NEbyli na pařbě.

Aktuální situace u nás je asi taková. Dva týdny zpět vzniklo z jednoho standardního oddělení, oddělení infekční, z jedné JIP, JIP infekční. V tomto týdnu se předělalo na infekční již druhé oddělení (protože první nestíhá) a k infekční JIP přibylo ARO, kde jsou prakticky již jen CoViD-19 pacienti v nejtěžším stavu. Minulý pátek jsme měli - 40 zaměstnanců a toto úterý již - 70. Pochybuji, že dnes byl celkový souhrn nižší.

Přibližně čtvrtina z hospitalizovaných pacientů má podobný průběh (je to cyklus cca 5-7 dní):
Den 0 - vystaveni infekci
Den 5 - diagnostikován CoViD-19.
Den 10 - zhoršení příznaků - hospitalizace na infekčním oddělení, většinou nutná saturace kyslíkem
Den 15 - prudké zhoršení - přeložení na JIP/ARO + UPV

Není to tak vždy. Někteří to nezvládnou již na tom infekčním, někteří na JIP a někteří až na ARO. Někteří se naopak během některého z těchto kroků zlepší a mohou domů, nebo na oddělení méně intenzivní péče.

Co je však podstatné, každý den přicházejí noví, někteří dokonce pendlují mezi ARO – JIP – standard a každý den s tím svinstvem někdo zemře, takže za týden je tolik mrtvých, co jindy za měsíc.

Zatím ovšem stíhají ty nejtěžší případy umírat přibližně stejně, jako noví přibývají. Je to hnusně napsáno, ale je to prostě děsivý fakt.

Tolik k hlídačům státu a volným kapacitám. U nás to však s těmi kapacitami vypadá trochu jinak, než na nějakém stupidním grafu na ještě stupidnějším webu.


A to je teprve začátek.
ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MarS »

Tehnle týden měl začít doom a zatím se to naplňuje, dnes + 800 nově hospitalizovaných, včera 600. Já jsem za ty dva měsíce, kdy pozoruju, že to jde do hajzlu, celkem psychicky připravenej, ale spoustu lidi kolem mě ještě nejsou ani ve fázi uvědomění.
L.C.
Příspěvky: 351
Registrován: 26.06.2018 8:51

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od L.C. »

Obávám se, že zítra budeme atakovat 15 000 nakažených. Na tohle jsem se připravit nedokázal.
ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς
Ortvar
Příspěvky: 288
Registrován: 03.01.2017 18:10
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ortvar »

L.C. nevím kde děláš ale u nás je to přesně stejné. Od zítra druhé oddělení a + 4 místa JIP. Kapacita dýchacu zatím stačí, ale ne proto, že se uzdravují, ale že denně 1 až 2 umřou. Zastavena veškerá neakutni operativa. Personál ubývá cca 10 denně.
Warriors are not the ones who always win but the ones that always fight.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

no a s tímto se to už může rovnou celé zabalit

"V centru Prahy se na 28. října chystá další shromáždění kritiků vládních opatření proti šíření koronaviru."

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/dalsi ... zpravy_rsr

„Nouzový stav má vláda vyhlásit, jen když ho potřebuje lid. Lid žádný nouzový stav nepotřeboval a po žádné nouzi nevolal. Nouzi nemají podle našich informací ani lékaři a víme, že zdravotníci jsou na nemoci zvyklí. Tu hysterii okolo vyvolali politici,“ sdělil iDNES.cz organizátor David Tesař.

pozvánku potvrdilo zatím 1088 lidí
MarS
Příspěvky: 501
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MarS »

Zeptám se Ortvare, dokázal by jsi odhadnout, jaká bude úmrtnost u lidí kteří potřebujou hospitalizaci a zůstanou bez pomoci doma?
Ortvar
Příspěvky: 288
Registrován: 03.01.2017 18:10
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ortvar »

Ne. Jsem ortoped traumatolog. Nemám na to kvalifikaci. Ale jistě vyšší než v nemocnici. Ty léky a přístroje to neléčí, jen dávají šanci a čas navíc, aby si s tím organismus poradil. Otázka je plasma s protilátkami, to asi funguje, ale ne vždy. Rendesvir se musí nasadit včas a jen snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu. Taky neléčí. Do nemocnice ale většinou přijdou až se to zlomí z mírného do těžšího průběhu. A pak už to jede.
Warriors are not the ones who always win but the ones that always fight.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4351
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bivoj »

MarS píše: 21.10.2020 18:16 Tehnle týden měl začít doom a zatím se to naplňuje, dnes + 800 nově hospitalizovaných, včera 600...
Především včera už bylo přes 100 mrtvých. Za jediný den! Tolik "v klidné fázi" nebylo mrtvých ani za měsíc...

A ten graf fakt nevypadá, že by měl optimistickou tendenci křiky průměru do budoucna:
deaths-201020.png
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Germanik1 »

Tak jinak. Jde spočítat, kdy viru dojde materiál, tedy lidi? Aby bylo možné udělat nějaký plán na příští rok. Nebo alespoň odhadnout?
Udělám co musím
Radeq
Příspěvky: 428
Registrován: 08.04.2020 16:08
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Radeq »

Hrajete si rádi s modely?
https://filiph.github.io/covid-19/
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ivana »

Germanik1 píše: 21.10.2020 19:48 Tak jinak. Jde spočítat, kdy viru dojde materiál, tedy lidi? Aby bylo možné udělat nějaký plán na příští rok. Nebo alespoň odhadnout?
Zkus 60%, zdroj tady: https://oid.fnplzen.cz/cs/node/2083
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Rafael »

Podnikatelé potřebují pomoc od státu.
To mě zaujalo ve zprávách.
*
Jací podnikatelé?
Zahraniční super, hypermarkety?
*
Proč se nezavřou taková možná epicentra šíření víru?
*
Ale je to jen můj názor. Vidláka z Valašského království který ty cizí markety rád nikdy neměl.
A letos, nejen díky viru jsem tam snad ani nikdy nebyl.
Takové davy tam všude....
*
Mám rád místní obchodníky a vůbec nejraději krámek tzv. "večerku" kde mají vše potřebné a dovnitř se pohodlně vejde jen jeden nakupující.
Ostatní vzorně čekají venku....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Ortvar
Příspěvky: 288
Registrován: 03.01.2017 18:10
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ortvar »

To by lidi ve větších městech umřeli hlady. Tam je malých potravin minimum. Večerky to nezachrání. Na vesnicích ok. Taky jsem z vesnice. Ale struktura obchodů ve městech se naprosto změnila.
Warriors are not the ones who always win but the ones that always fight.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Germanik1 »

Ani ebolu nedostanou všichni. Na ty výpočty jsem se díval, nepřesvědčily. mne. Ale dík moc👍
Udělám co musím
Oskeruše
Příspěvky: 47
Registrován: 25.01.2014 21:35

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Oskeruše »

U nás jsem to zatím nečetla, ale zahraniční weby jsou plné toho, že dobrovolník (Brazilec, 28let) testování vakcíny Astra Zeneca zemřel. Každopádně údajně nedostal vakcínu, ale placebo.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Rafael »

No, nevím jak kde a jak ještě teď, ale co si tak vzpomínám tak českých obchůdků, bylo ještě všude doyt.
V OV, F-M, Valmezu, Frýdlantu apod.
*
Proto nějak absolutně nechápu to masové lezení a boom na ty cizí markety.
*
Podporujte české podnikatelé a prodejce!
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
veve
Příspěvky: 121
Registrován: 27.02.2020 20:22

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od veve »

Odpovědět