Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
honzaH
Příspěvky: 116
Registrován: 18.02.2020 12:46

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od honzaH »

JIP píše: 25.11.2020 19:49 Tohle znáte? https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoi ... IsImMiOjh9

Celkem pěkný přehled :yes
pekny

ja pouzivam tu ze seznamu, kde jsou vsechny okresy naraz
(akorat koukam, ze vysledky tech prehledu trochu lisi...)
https://flo.uri.sh/visualisation/4034499/embed
Jakubski
Příspěvky: 53
Registrován: 24.03.2020 23:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jakubski »

Konečně se jim na to někdo vysral. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rest ... omaci_baky
Janko Burka
Příspěvky: 93
Registrován: 10.10.2020 16:59

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Janko Burka »

Tady se nekdo tesi z rozkladu statu ? Az se budes starat sam o obranu (nebo poldove prijedou za 2 hodiny), az zjistis ze jako podpojisteny na vaznejsi nemoci zkrachujes (zeptej se lidi co zili v USA za co je tam onemocnet), atd. - pak ti dojde k cemu je ten tvuj proklinany stat. Toho hospodskyho paka rovnou zavrit.
Jakubski
Příspěvky: 53
Registrován: 24.03.2020 23:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jakubski »

Janko Burka: Nic z toho, co píšeš, jsem netvrdil. Jsi trošku manipulátor ne?

Jinak stát třeba taky zakazuje vycházet v noci, protože Covid číhá za šera venku a skáče na lidi. A nebo třeba zavírá v neděli obchody, aby se lidi více setkávali při nákupech v ostatní dny. A nebo diskriminuje a ekonomicky likviduje drobné podnikatele - obchody oproti velkým řetězcům, což si myslí 61 z 81 senátorů.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

Pravidla se musi dodrzovat, o tom zadna. Pro toho hospodskeho mam ale pochopeni. Stat mu svyma narizenima znicil to co cely zivot budoval. Kdybych byl na jeho miste, dost mozna bych jednal sjetne. Ono postupne podobnych lidi bude pribyvat jak se ekonomicka situace bude zhorsovat.
Janko Burka
Příspěvky: 93
Registrován: 10.10.2020 16:59

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Janko Burka »

...a pak se bude zhorsovat jeste vice, kdyz se diky tomu rozebehne epidemie do polskych rozmeru. To je jako kdyz ztroskotanci na clunu zacnou pit morskou vodu - na chvilicku zazenou pocit zizne a pak o to rychlej chcipnou.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

Jo, kdyby se z jara nesilelo, tak by vetsina malech podnikatelu nebyla v takovejch srackach jak jsou ted. To bylo kecu okolo zachrany kazdyho zivota. Nakonec to vedlo jen k tomu ze jsme v poctu mrtvych pomale nejhorsi v Evrope a jeste jsme spotrebovali spoustu ekonomickech zdroju ktere by se ted hodily. Budiz nam to pouceni pro budoucnost.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

Jakubski: "Konečně se jim na to někdo vysral"

Tak trochu mi přijde, že uvažování některých lidí se omezuje jen na to, co se děje v ČR. Situaci v okolních zemích, a to, jaká omezení platí v nich, jaké počty nakažených a zemřelých mají, jako kdyby neexistovaly. Jakoby ČR měla svůj vlastní COVID a všechna omezení jsou zlá a za vše může Babiš a vláda. :chuckle

Co tohle, také by měli chudáci němečtí hodspoští na truc německé vládě otevřít?
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nem ... 281814_oro

ještě že tady nemáme válku nebo že COVID není mnohonásobně smrtelnější, než je. Tihle rádoby "vládobijci" honící si trika (a možná i něco jiného) nad tím, že "nejsou ovce" a "odpor vládě!" je nejlepší přístup jak se se svou situací vypořádat, bez ohledu na společnost, tak nějak nechápu a nikdy nepochopím.

Takže Jakubski: navrhuješ, aby ČR jako jediná země v Evropě zrušila veškerá omezení, tzn. odhodit roušky, otevřít bary, restarurace, hospody, bazény, lyžařská střediska, hotely, bordely, taneční kluby, otevřít vánoční trhy, atd. atd. prostě freee život nikoho neomezující a pro všechny podnikatele uspokojující stav, jako by COVID v okolních státech neexistoval? Kdo si podle tebe vezme na triko následky, které by to za cca 14 dnů mělo? Ty? ;) A pokud by jsi něco z toho otevřít nechtěl, čím to těm podnikatelům vysvětlíš?

Dodatek: když ten pán 70+let na fotce v článku za pár dní třeba onemocní COvidem, bude ho lečit ten hodspodský nebo státem placený lékař a zdravotní sestra + zabrané místo a přístroje na JIP, pokud by to měl nedejbože s horším průběhem? Ono se hezky frajeří a dělají gesta, když víš, že se o tebe stát postará po stránce zdravotní tak jako tak, že? ;)
Janko Burka
Příspěvky: 93
Registrován: 10.10.2020 16:59

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Janko Burka »

Devlop for president ! :) Presne tak. Omezenci jako ten krcmar a jejich zdejsi fandove by meli prevzit odpovednost za sve ciny. Na fronte je to obvykle kulka.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

On si ten 70lety pan neplatil zdravotni pojisteni? Navic nechapu proc by hospodsky mel nest zodpovednost za to ze se nekdo nakazi. To je primarne zopdpovednost toho duchodce chovat se tak aby se nenakazil. Taky jsi to pekne prekroutil. Asi nikdo nechce zrusit vsechna opatreni. Dost opatreni je rozumna a temer nic nas nestoji tak proc je rusit.
Naposledy upravil(a) tom384 dne 26.11.2020 20:44, celkem upraveno 2 x.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

Jo, jeste me napadlo reseni pro hospody. Vstup jen pro ockovane. To by byla proockovanost hned na pozadovane urovni. :D A na to aby ti nalili bys misto obcanky ukazoval ockovaci prukaz :D
cipis
Příspěvky: 4840
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Ach ta logika ...
Když zůstanou hospody otevřené a zdravý rozum velí tam nelézt, tak co se stane? Hospodský zkrachuje, protože mu tam nikdo nepoleze a podporu nedostane, protože může mít přece otevřené.
Vida, tak to vlastně měli udělat, nechat otevřené hospody, ale zakázat tam lozit. A nemuseli by mít žádný program antivirus apodobně.


Stačí udělat vakcínu do piva a budeme první na světě v proočkovanosti :D
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

Tome: "Dost opatreni je rozumna a temer nic nas nestoji" - jenže my tady mluvíme o omezeních, která někoho něco stojí. I ta povinnost nošení roušek, by mohla hospodské stát prachy, protože s rouškou na držce toho méně vypiješ ;) Nebo jaká jina opatření, která nikoho nic nestojí jsi měl na mysli?

ono Jakubskiho: "Konečně se jim na to někdo vysral" se dá totiž aplikovat na všechna odvětví podníkání, postižené nucenou odstávkou. Když otevřeš hospody a bordely ne, tak proč má být podnikatel bordelář tracen na tom, že nemůže otevřít? Však šukáním se COVID nepřenáší nebo jo? Takže rebelové na truc otevřou bordely a někdo napíše "Konečně se jim na to někdo vysral". Proč ne že jo, je to statečný rebel, žádná ovce. A tak se dá pokračovat dále, dokud nebudou všici proti státu protestovat a jít proti všem nařízením, čímž se připraví o podporu a dostanou flastry, protože ano, zatím žijeme v právním státě, ne nějakém demo anarchistickém režimu.
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Quido »

Nemícheme prosím jabka a hrušky dohromady.

Neschopná a populistická vláda se několikrát odmítla o covidu bavit. Když naskákali první mrtví, všechno se stoplo a vláda doufala, že si na to, jak podcenila přípravu, nikdo nevzpomene.

Naštěstí jsme úctyhodně houževnatý národ, tak lidé nařízení během první vlny většinou dodržovali a vzájemná solidarita evokovala podobnost se sbírkou na Národní divadlo.

Protože se můžeme sebevědomě pochválit za zvládnutí první vlny, hned si zásluhy před létem chtěla přivlastnit jak vláda, tak opozice.

Léto v plném proudu, lidi chytají po jarní pandemii ponorku a odjíždějí za sluníčkem. Považme, že normální člověk není rozpadlík.

Na podzim se blíží volby, nervozita stoupá spolu s pošty diagnostikovaných, hospitalizovaných a zesnulých.
Lidé propadají splínu a chaotická rozhodnutí vlády tomu zrovna nepomáhají.

Co z toho můžeme odvodit?

- Podcenila vláda něco? Ano, hodně a to několikrát.
- Dopadlo by to jinak, kdyby si bývala byla opozice a vláda prohodily role? Těžko říct.
- Můžeme být oprávněně naštvaní na vládu, že to zvorala? Ano.
- Můžeme být oprávněně naštvaní na opozici, že kritizovala a navrhovala? Ne. To je role opozice.
- Můžeme být oprávněně naštvaní na spoluobčany? Těžko říct. Ne každý je epidemiolog, nebo dokonce prozíravý rozpadlík. ;)
- Můžeme se divit tomu, že se u nás opatření nedodržují? Absolutně ne.
- Můžeme se snažit vnímat situaci v ČR ve vztahu k zahraničí? Ano, proč ne.
- Můžeme se zlobit na spoluobčany, že tak nečiní? Asi ne. Někoho prostě zajímá geopolitika, někoho sport, někoho vaření.

:arrow: Na jednu stranu je to, co dělá zmiňovaná hospoda, dost nezodpovědné.
:arrow: Na druhou stranu je symbolický prostředníček státu, že občané se sebou nenechají zametat.
:arrow: Pořád je to sympatičtější a méně riziková forma vzdoru, než se uchýlit protestům v ulicích.
:arrow: A na státu je, aby si ***** ** ****** končeně uvědomil, že o tom, jestli a jak dlouho tam ti šašci budou, rozhodujeme my, voliči.

:arrow: Protože když nechá pana hostinského bez povšimnutí, ztratí značnou dávku autority.
:arrow: Potrestá-li ho exemplárně, přijde o další kus legitimity. Ač může někdo sympatizovat s revolučním Strajkou kobiet u našich milých sousedů, je nepochybné, že takové nepokoje na celonárodní úrovni masivně přispívají k šíření viru.

Chceme ho tu? Ne.

Dělá vláda všechno pro to, aby se lid naštval, nálada se přelila přes hranice a pod nějakou záminkou se vyrazilo do ulic? Nevím, nechal bych odpovědět povolanější politology.

Závěrem ale musím dodat, aby se nezdálo, že je to OT jak prase: Nikdo z nás tu doufám nechce zažít rozpad státu, který - jak se zdá - začíná doutnat na sever od našich hranic. I členové ozbrojených složek jsou taky jenom lidi a v nějaké fázi si můžou říct, že pověsí uniformu na hřebík a budou raději doma s rodinou.

Na filmovém plátně může působit romanticky, ale ve chvíli, kdy bude člověk potřebovat "jenom" zubaře nebo instalatéra, to pro mnohé může být fakt peklo.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

Je toho spoustu co se mi zda rozumny opatreni, i kdyz mas pravdu ze v konecnym dusledku to vzdycky neco stoji. Zacina to nosenim rousek v nemocnicich, obchodech a verejny doprave, pokracuje pres omezeni maximalniho poctu zakazniku v obchodech, zrusemim hromadnych akci typu koncerty a divadla. Nekolikrat jsem tady zminoval ze erouska je velmi dobry nastroj jak udrzet pandemii na uzde a samozrejme masivni testovani, trasovani a chytra karantena.
cipis
Příspěvky: 4840
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

No vidíš, a zrovna eroušku považuje hodně lidí za těžké omezení svobody.
Ale ve zdrojácích se nikdo rejpat nechce, protože by pak zjistil, že to nic nešmíruje.
Asi jsou ve Finsku těžce omezení na svobodě, když tam tu jejich má velká většina lidí ...

Zásadní problém všech opatření je to, že to naruší osobní komfort člověka. A někoho nasere už debilní rouška 2x 5 minut denně a někoho, že si nemůže dát pivo, jít pařit atd. Mám dojem, že velká skupina má tu hranici nastavenou moc nízko = jsou moc rozmazlení.

Druhým problémem velké části lidí jsou karantény. Proto je dle mého názoru už obrovský počet lidí, co to prostě prodělají, aniž by to někomu řekli. Nebo o tom věděli ...
Uživatelský avatar
JIP
Příspěvky: 346
Registrován: 12.08.2012 19:38
Bydliště: Indie
Kontaktovat uživatele:

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od JIP »

Jakubski píše: 26.11.2020 18:20 Konečně se jim na to někdo vysral. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rest ... omaci_baky
Ten Tvůj “dobrý hospodář s pivkem za korunu” si teda pomohl:
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/v- ... i-40343473
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

To ze nekoho opatreni naserou bych nepovazoval za zasadni. Problem vidim v tom kdyz opatrreni ekonomicky nici podnikani. A zase, aby to nekdo neprekroutil. Jsem pro omezit i ty hospody. Nechat je fungovat jen do 10h je podle me OK, taky je OK kdyz se omezi pocet lidi u stolu. Zavrit je uplne bez toho ze to podnikatelum stat kompenzuje je spatne.
Uživatelský avatar
Patrol
Příspěvky: 1174
Registrován: 24.08.2015 14:38

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Patrol »

Co kdyby jste se s těma plkama o ničení podnikání a svých názorech, jak by jste to řešili, přesunuli do vlákna Coronavirus a ekonomika?!!!
Přijde mi, že poslední dobou si dost přispěvatelů plete vlákna, respektive úplně se.e na nějaký pravidla. :evil:
(viz vlákno Vtipy)
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Janko Burka
Příspěvky: 93
Registrován: 10.10.2020 16:59

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Janko Burka »

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“ nebo „přirozená stádní imunita“. Jestliže před půl rokem šlo o ambiciózní sen, reálná čísla ze světa jej definitivně pohřbila. Promoření nikde nefungovalo a jeho cena by byla tragická. Proč?
Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/veda/kolek ... ntent=main
Odpovědět