Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od alibaba »

Jak muzeme srovnavat Merkelovou s Metternichem ? Srovnavat nesrovnatelne, tenkrat vsechny penize byly podlozeny zlatem a dnes Euro neni podlozeno nicim a tak jasne Merkelova nemuze nic delat a vymysleni vopicek nikomu nepomuze ,ja to zenskou lituji -----co sakra muze delat .......
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od rudde »

Michael Winkler:
(překlad z němčiny)

http://www.ac24.cz/zvidavy-vincenc/792-ovcane
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od rudde »

P. Robejšek: Úsporné války:
Studie CIA z roku 2008 předvídá v evropských metropolích pro léta okolo roku 2020 bezvládí a poměry podobné občanské válce. Aktuální dění však vzbuzuje dojem, že tyto jevy mohou nastat dříve. Americký prognostik Gerald Celente předvídá násilné konflikty v amerických metropolích již pro roky 2012–13.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-j ... ranici_wag
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od alibaba »

Gerald Celente nemusi nic predpovidat ono uz je to tady gangy masove vykradaji obchody a policie si mysli ,ze jsou policejni stat sdelovaci prostredky se snazi cele neohlasovat a zabiraji se nesmyslnym Hollywoodem,nebo co ten komunista president rekl ,mne to moc nevadi tady je to nowhere ......
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Maximus »

V současnosti považuji za nejpravděpodobnější příčinu kolapsu společnosti a její dlouhodobější výrazný ekonomický a kulturní propad v příští dekádě toto:
1) novodobá "morová rána" nějakého nového či staronového patogenu s rezistencí na současné léky (pravé neštovice, "superchřipka", nějaká variace na téma virus způsobující hemoragickou horečku, "veselý" by byl jistě i přenos „nemoci zombie jelenů“ mezi lidi,...)

2) masivní blackout způsobený EMP (solární superbouře, nukleární výbuch) nebo systematickým útokem na evropskou energetickou a přenosovou soustavu, vedoucí k výpadku dodávky elektrické energie k většině obyvatelstva v řádu několika týdnů až měsíců - je kacířská otázka, zda by takový kolaps paradoxně poté nenastartoval masivní růst HDP a nedal možnost znovuvybudovat nejen infrastrukturu znovu a lépe. Záleželo by primárně na příčině vzniku a délce výpadku s ohledem na místo a čas.

Z pohledu let 2030-2050 přibude téměř jistě občanská válka, která zachvátí především západní země a tím výrazně oslabí i tak vojensky a politicky slabou Evropu. Země střední a východní Evropy sice budou stát (jak doufám) trochu mimo, ale ekonomiky to nás zasáhne tvrdě (pokud budeme i nadále pouze subdodavatelem pro západní firmy). Této slabosti bude chtít využít silní sousedé a obsadit politicky, ekonomicky a případně i vojensky ztracená území - typicky Rusko a nová "Osmanská říše", tedy pokud se Rusko i Turecko sami nebudou zmítat v ekonomických a politických problémech. Proto bych nevyloučil, že vznikne i nějaký vojenský konflikt na území Evropy. Jeho konkrétní podoby jsou ale na samostatné vlákno.

Samozřejmě takovéto události vyvolají nové migrační tlaky. Pokud střední a východní Evropa zůstane ušetřena nepřátelských střetů původních obyvatel a migrantů, tak můžeme očekávat vlnu Němců, Francouzů, Švédů, Nizozemců, kteří sice nebudou patřit mezi ty, kteří si zaplatí nový domov ve Švýcarsku, Austrálii či Novém Zélandě, ale o to budou ochotní více pracovat a zapadnout do naší společnosti. To bych v rámci dané situace v Evropě považoval veskrze za pozitivní.

Pokud se ovšem sociálním inženýrům "Čtvrté říše" alias EU čirou náhodou podaří jejich experiment na přeměnu obyvatel Francie a především Německa přesně v duchu myšlenek Adolfa Hitlera (viz jeden z jeho citátů na dané téma - “Pro germánský lid je islám jako šitý na míru, je mnohem vhodnější, než slabošské a ochablé křesťanství“), tak nás čeká reparát za Mnichov 1938 se všemi úroky za naši slabost, malost a naivitu.

Funkční spojení euronacionalismu a islámu je pro budoucnost naší země z pohledu zachování naší samostatnosti, demokracie a svobody největším nebezpečím. Tedy kromě naší vlastní blbosti :twisted:.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
JirkaK
Příspěvky: 411
Registrován: 23.12.2013 20:14
Pohlaví: muž
Bydliště: Jihomoravský kraj

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od JirkaK »

Jsme připravení na konec světa?

https://native.seznamzpravy.cz/jsme-pri ... um=boxikSZ

Pro rozpadlíka nic nového, ale zajímavě podané pro lidi nepolíbené tímto tématem.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od proforma »

- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
hulvath
Příspěvky: 107
Registrován: 28.10.2013 22:36

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od hulvath »

Letci znají výraz „bod bez návratu“. Podle mně naše společnost, režim, již je za hranou systémové nápravy věcí veřejně – politických tzv. standardními prostředky. Asi jako byl dávno za tou hranicí režim v ČSSR někdy v 1988. Už obrovskou statečnost – přičemž výsledek byl samozřejmě nulový – si vyžadovalo od poslanců tehdejší Československé strany socialistické že se zdrželi hlasování o tzv. pendrekovém zákoně. Prostě v rámci systému už nešlo dělat nic a společenské napětí rostlo a rostlo. Totéž se děje i teď a nezbývá než si počkat, i když to může trvat pár let. Nebo i ne, může přijít deux ex machina, třeba v podobě toho že zítra zabijí v Egyptu Sísího, a x miliónů mladých slimáků se z této „Lybie na n-tou“ povalí do EÚ a doslova zřítí systém během týdnů. Teď je ovšem situace mnohem komplikovanější než v roce 1989. Tehdy bylo progresivistům v KSČ jasné co dělat a dlouhodobě se na zásadní změnu připravovali – viz Prognostický ústav ČSAV, ze kterého asi ne náhodou vzešli pak dva prezidenti, dva premiéří, a do nohy každý kdo tam byl, pak ministr, či nejměně poslanec. Kde ale máme teď ten Prognostický ústav ? Žádný není, páč nikdo neví jednoznačně jak dál. Teď to nebude hladké předání moci, ale velice bolestivý, agonický proces.
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Pez »

Dovolím si svůj první příspěvek, tak doufám, že jsem správně trefil téma (vhodnější jsem nenašel).

Jedna z možností rozpadu společnosti je úbytek obyvatelstva, ať už z důvodu epidemie nebo nějaké katastrofy.
Jde mi o to kde je podle Vás hranice? Kolik procent obyvatel musí zemřít, kdy se společnost začne rozpadat.
Myslím tím, že nebudou lidi na obsluhu zakladních potřeb elektřina, voda, policie, armáda atd. a člověk se bude muet začít starat sám o sebe.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Maximus »

Dobrá otázka od nově příchozího :yes

Dle mého názoru záleží kromě samotných procent mrtvých na rychlosti depopulace, její lokalizaci, věkovém spektru zasažené populace, počtu lidí s trvalými následky, aktuálním stavu lokální i globální ekonomiky, ročnímu období, zájmům některých skupin a dalším více či méně důležitých faktorům. Zkusím to rozepsat blíže:

Populace
Samotná smrtnost v řádu jednotek % je pro současnou světovou populaci zvládnutelná za předpokladu, že není provázena některými zásadními komplikacemi jako je třeba v případě epidemie stav, kdy jen 2 - 3% smrtnost provází třeba XX % trvalých zdravotních následků u "uzdravených" osob, které budou mít nejen omezené možnosti vrátit se do pracovního procesu, ale především enormně zatíží zdravotní a sociální systém. To je možná právě problém současné epidemie koronaviru Wu Chan, protože údajně způsobuje až u 20% trvalých následků v podobě postižení, ledvin, plic a srdce. To je mnohem významnější ekonomický problém.
Zkusím modelovat v ČR z hlediska "hypotetického" viru se smrtností 3%, trvalými následky 20% a při vnímavosti 30% populace - onemocní asi 3,2 mil. obyvatel a zjednodušeně z toho 639 000 bude mít trvalé následky a 95 850 zemře.
Pokud optimisticky bude stát zdravotní systém léčba jednoho člověka s trvalými následky optimisticky pouhých 1000 Kč měsíčně, tak každý rok z rozpočtu ubude jen kvůli těmto následkům přes 7,5 miliardy Kč. To už není zanedbatelná částka, kvůli "nějakému banálnímu viru se smrtností jen 3%". K tomu náklady na léčbu, protiepidemiologická opatření, výpadek příjmů z důvodu menší produkce, ekonomická recese, ...

Komplikací může být třeba v případě EMP pulzu způsobeného velkou sluneční erupcí dominový efekt, kdy masivní blackout na několika kontinentech a bez včasného restartu povede ve velice krátké době ke zhroucení systému a i když v průběhu několika týdnů by zemřelo jen několik % obyvatel, tak prognóza by byla špatná, protože například tolik lidí, jako je v Evropě, dokáže uživit jen velmi komplexní systém. Bez něho nás čeká rozvrat a hlad.

Také věkové spektrum postižených je dost zásadní pro chod společnosti. Pokud infekce zasáhne jen nejslabší jedince, tj. důchodce, děti, chronicky nemocné, kteří se aktivně nepodílí na chodu společnosti, tak minimálně v krátkodobém horizontu to není pro společnost nijak zásadní. Naopak, pokud by se opakoval případ pandemie španělské chřipky, kdy nemoc zasáhla především mladé lidi s imunitou v nejlepší kondici, tak fatální pro společnost bude dle mého odhadu smrtnost až když přesáhne 20 až 30 % z celkové populace v průběhu jednoho roku. Zásadní problémy by začaly už při mortalitě 5 až 10 % populace. Komplexní a průmyslově vyspělé země budou mnohem citlivější než agrární rozvojové země - samozřejmě z hlediska procent poklesu jejich životní úrovně.

Samotná španělská chřipka zabila "jen" 2-3 % a pouze lokálně, např. v ostrovních komunitách, měla smrtnost až kolem 20%.
Z tohoto hlediska současná pandemie koronaviru 2019-nCoV nemůže být "zabijákem" naší civilizace, tedy pokud mutací nezíská ke svým vhodným vlastnostem pro přenos i o řád vyšší mortalitu.

Ekonomické parametry
Zde se protínají dva "parametry" - je v podstatě jedno, co by způsobilo, že globální ekonomický růst by se nejen zastavil, ale následoval by jeho pád do další velké ekonomické krize a která může vést k odhalení zásadních systémových chyb, které se dařilo v dobách hojnosti více či méně úspěšně zastírat. Samozřejmě takovéto "veřejné procitnutí" by způsobilo ještě větší rozpad systému a jeho hodnot se všemi jeho negativními a snad i některými pozitivními důsledky.
Takováto ztráta komplexity by vedla ke globální depopulaci minimálně v řádu %, možná až k první desítkám %. Kdo by financoval humanitární pomoc do Afriky, do Gazy a dalších míst životně závislých na humanitární pomoci? Úpadek globální ekonomiky by spolu se zamrznutím humanitární pomoci znamenal pro mnoho zemí hladomor, válku, šíření nemocí, prostě návrat k přirozené samoregulaci populací, které se nemohou uživit svojí prací.

Druhým parametrem je soběstačnost státu a jejich rezervy - zde mají výhodu agrární země, které dokáží svojí zemědělskou výrobou nejen uživit své obyvatelstvo, ale zbudou jim zemědělské komodity na vývoz a kterým dokáží zaplatit energetické či jiné potřebné suroviny, nedostatkové technologie nebo třeba spojenectví. Státy, které nejsou na vývozu tak existenčně závislé budou mít v případě krize výhodu, protože spotřebu bude držet alespoň elementárně vlastní obyvatelstvo. Velice dobré porovnat ČR a Polsko a reakce jejich ekonomik na krizi v roce 2008.

Ekonomická odolnost se odvíjí i od schopnosti státu budovat rezervy na horší časy - kolik je PHM ve skladech (jestli jsou tyto sklady vůbec na vlastním území :head), plynu, ropy, jak jsou realizovány jejich produktovody, jaké jsou zásoby léků a kapacity pro jejich výrobu, potravin, živých konzerv v podobě chovaných zvířat (skot, prasata, drůbež), osázených % zemědělské půdy rostlinami vhodných ke konzumaci lidmi, kolik zlata máme ve státní bance, jak silnou máme armádu a obyvatelstvo ochotné bránit svoji zem a její bohatství. Ekonomika a politici kteří rozhodují o řade jejich parametrů se silně promítají do schopnosti konkrétního státu přežít horší časy.

Klima a roční období

"Zelení Khmérové" sice straší lidstvo nezvratnými a lidstvo zničícími změnami, ale je potřeba si uvědomit, že se nacházíme v době meziledové, která rozhodně není zatím tak teplá jako ty předchozí !!! Klimaalarmisti vám neřeknou že v předchozí době meziledové žili i v Německu teplomilní hroši a sloni. V Evropě bylo i bez lidského průmyslu tepleji než jsou jejich nejhorší současné předpovědi :devil.
Logickou a darwinovsky přijatelnou odpovědí by bylo soustředit ekonomické kapacity na přizpůsobení se nezvratnému stavu interglaciálu (samozřejmě je naší povinností se snažit udržet náš negativní dopad na životní prostředí v přijatelné a udržitelné formě). Místo toho tu máme "zelený úděl", uhlíkovou neutralitu a jiné nesmysly, které nás ekonomicky vážně poškodí a ohrozí existenci samotné "západní civilizace" s jejími skutečnými hodnotami a odeberou zásadní část finančních a lidských kapacit právě na přizpůsobení se nezvratným změnám, jejichž rychlost za cenu astronomických nákladů ovlivníme maximálně v prvních několika jednotkách procent.

Demolition Man mi přišel jako dobrá komedie, ale pokud mám hrát v něčem podobném střihlé ještě The Killing Fields in natura, tak to taková sranda rozhodně nebude. Rudí Khmérové dokázali zabít během tří let tři miliony z osmi milionů obyvatel Kambodži a vyvraždit celou elitu národa (lékaře, vědce, učitele, právníky...). Když všichni zapomenou, že "zelený meloun" je uvnitř rudý, tak nás čeká XX % depopulace, minimálně toho původního obyvatelstva Evropy.

Klima mohou daleko výrazně ovlivnit planetární faktory, jako je výbuch vulkánů či dokonce supervulkánů, které zapráší atmosféru natolik, že se sníží její prostupnost a dojde k výraznému ochlazení. To způsobí neúrodu a hladomor. Takovéto erupce dle síly mohou způsobit, že úroda na jedné polokouli klesne o mnoho desítek % a tento negativní dopad trvá i několik let. V případě erupce supervulkánu by dopad byl ještě mnohem dramatičtější.

Samotné roční období zásadně ovlivňuje přežití v případě katastrofy, protože jednotlivé období se výrazně liší v dostupnosti stravy, vody, nároků na zachování tepelného komfortu, logistickými nároky, schopností patogenů a jejich vektorů přežít a šířit se v prostředí,... .

Zájmy některých skupin

Někteří známí zástupci Bilderbergu se netajili svým přáním na radikální depopulaci lidstva - optimum 0,5 mld lidstva a bezskrupulózními způsoby, jak dosáhnout takového cíle - ano, i virus byl zmíněn.

Do této kategorie bych zařadil i velkou občanskou válku, která by byla cestou, jak zničit Evropu a nemuset použít jaderné zbraně, které by byly s téměř jistotou použity, pokud by vznikl konflikt NATO vs. Rusko. Rozvrat Evropy je v zájmu několika "ekonomických nadnárodních struktur" (propojující vojensko-průmyslový komplex, bankovní sektor a další odvětví světové ekonomiky), které vydělaly nezměrné jmění a moc už během obou předešlých světových válek. Takový konflikt by umožnil udržet současný ekonomický systém bez výraznější potřeby reformy, což by právě vyhovovalo i těmto "ekonomickým nadnárodním strukturám".

Edit: Berte to jen jako takový nástřel k diskusi ;)
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Pez »

Tomu všemu rozumím, nicméně skoro u všech případů je možné se po čase vrátit k relativnímu normálu/ stávající stav.
Jde mi o skutečné PA, kdy návrat k normálu je nemožný nebo dlouhodobý v řádu desítek let.
Myslím, že se společnost vždy snaží postupovat vpřed, pokud je to trochu možné.
Po nějaké události, dojde k rozpadu společenského zřízení kdy stát přestane plnit funkci a nastává bezvládí, kdy se musíš postarat sám o sebe všemi dostupnými prostředky.

Uvažuji právě, že podstatný vliv bude mít úbytek populace.
Rozdělení mladý/starší/ senior úplně neberu spíše produktivní a neproduktivní osoba.

Jak správně píšeš bude rozhodující druh události.

Ale skoro ve všech případech bude ovlivňovat průběh následujícího vývoje počet obyvatel. A to jak negativně (spotřeba potravin/surovin) tak pozitivně (obrana/výroba).

Vychází mi až docela velké číslo kdy by stát přestal dlouhodobě fungovat něco kolem 60-70%. To by muselo být opravdu fatální a celosvětové. Vesmírná událost, jaderná válka, epidemie velkého rozsahu.
Naposledy upravil(a) Pez dne 06.02.2020 14:05, celkem upraveno 1 x.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Maximus »

Depopulace způsobenou katastrofou, která by neměla zásadní vliv na technologie (EMP pulz), by jen uspíšila nástup Průmyslu 4.0, který je už v některých zemích uměle zdržován. Uvažuje se, že v průmyslových zemích by 1/4 až 1/3 populace by teoreticky masivním nástupem Průmyslu 4.0 přišla o práci. Z pragmatického pohledu by takováto depopulace vyřešila otázku co s těmito lidmi.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Pez »

Ano, ale to právě není Rozpad.
Prostě umřela 1/3 populace a život běží dál relativně za krátkou dobu.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Zapadlo »

84436987_2867274013339292_7882494525627695104_o.jpg
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Maximus »

Scénáře hardcore PA tu byly již několikrát probrány docela důkladně.

Lidstvo samo o sobě je značně odolné vůči katastrofám a díky globálnímu rozšíření je nás těžké vyhubit. Aby se lidstvo dostalo na hranu pouhého přežití, tak moc reálných hardcore scénářů není:

1) Opravdu velký asteroid, který by lidstvo včas nedokázalo dostat z kolizní dráhy. I ti dinosauři měli vlastně velkou smůlu, protože kdyby asteroid o velikosti 10 - 20 km na konci křídového období spadl jinam, tak jsme tu jako savčí civilizace vůbec nemuseli existovat. Dle modelů jen zasažení 13 % planetárního povrchu mohlo vyvolat takovou nejen dinosauří apokalypsu.

2) Výbuch supervulkánu který by zaprášil atmosféru natolik, že globální úroda by na řadu let poklesla o mnoho desítek %.

3) Pandemie nějaké "Andromedy",která by měla mortalitu hodně přes 50% a přenášela by se stejně dobře jako chřipka.

To jsou scénáře opravdu hrozící armagedonem lidské civlizace. Vše ostatní je nějak zvládnutelné v řádu prvních dekád.

Na danou otázku nelze exaktně odpovědět, protože pro řadu kolapsů v minulosti se muselo zřetězit několik faktorů, které se promítaly dosti individuálně z hlediska jedince, místa a času.

Myslím si, že každý by pocítil dost intenzivně rozpad i kdyby se naše životní úroveň propadla na ekonomické parametry Moldávie a o Burkina Faso nemluvím, kde je pouze 1 % energetických potřeb obyvatel kryto elektrickou energií. Přesto tam mají tři mobilní operátory, jezdí tam auta, staví se domy ve městech, jsou tam továrny, těží se suroviny. Je tam prostě jiná komplexita systému spojená s odlišnými zdravotními, sociálními a kulturními standardy.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Pez »

To vše je mi samozřejmě jasné, čtu to tady už docela dlouho.
Jen mě zajímala právě ta mortalita v souvislosti s rozpadem státního zřízení.
Mám za to, že se stát bude pokoušet stále řídit společnost, bez ohledu na probíhající události a jediný scénář, který mě napadl, kdy by to už nezvládal, je úbytek obyvatel.
Myšleno dlouhodobě nezvládal.
Pohledem do minulosti, nějaké státní zřízení vždy bylo a i v případě katastrof, válek se snažilo občany vést a netolerovalo aby se občan nějak razantně, rozumněj třeba se zbraní v ruce, staral sám o sebe.
K čemu směřuji je to, že případný rozpad bude spíše krátkodobého formátu, většinou v řádu měsíců max. pár let.
Tím samozřejmě nezpochybňuji být na něj připraven, umřít můžeš za pár dní.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Zapadlo »

Každá civilizace nebo řekněme archeologickým termínem "kultura" má svůj poločas rozpadu. Drtivá většina kultur které z posledních osmi tisíc let historie známe už tu dávno není. Celkem pravidelný scénář spočívá v tom, že původně necivilizovaná "divoká" skupina postupně územně expanduje, pobíjí nabo asimiluje okolní obyvatelstvo, vytváří státní struktury a má se čím dál lépe. Rozvíjí se kultura, obvykle jde dopředu i stabilitou umožněná věda a výzkum. Časem se tento proces zpomaluje, dochází ke stagnaci a nakonec k úpadku. Čím lépe se lidi mají a čím mají víc sociálních i jiných jistot tím víc jde pokrok do háje. V konečném stádiu není třeba žádné silné příčiny, ale někdy stačí jen malá "poslední kapka" a celá civilizace se zhroutí jako domeček z karet. Člověk je někdy překvapen, jak snadno mohla relativně malá komunita "divokých" rozvrátit zavedenou říši. V reálu často lidi tyhle nájezdníky z různých důvodů vítali.
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Pez »

Ano, to jistě ano.
Bohužel, s tím asi nejde nic dělat, lidstvo, jako takové, postupuje stále stejně. Současná kultura dělá stejné chyby a nepoučila se z minulosti.
Koniáš
Příspěvky: 705
Registrován: 27.11.2012 21:28
Pohlaví: muž

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Koniáš »

Tak úpadek říší je v podstatě pořád stejný.
Při roznachu má říše a její vůdci elán a jdou za kořistí, územím, otroky, slávou a především za mocí.
Ta je dána jasnými cíli
1 – dobýt, okrást, utéct.

Posléze se transformuje na

2 – Dobýt a obsadit – vnutit porobeným svůj systém hodnot tak aby je přijali za své.
Nejdříve silou zbraní, posléze penězi a zákona a nakonec společnou kulturou a zvyky. Zásadní podmínka trvání a udržení je ekonomické prosperita.
Můžeš být jakýkoli diktátor a pokud se má 85 – 90% obyvatel lépe, tak jsi dobrý vládce. Takhle to pokračuje pořád dál až to narazí na limity logistiky.
Čím dál jsi od centra říše, tím je nejen méně zboží a peněz, ale klesá i vláda zákona a zvyšuje se moc místních satrapů a warlordů.
Vždy bobtná úřednický aparát (byroktati, kněží, vojáci, šlechta) až to země ekonomicky neutáhne a životní úroveň klesá.
Nakonec se říše snaží

3 – udržet a ubránit. Má proto mnoho úředníků, velkou armádu aby udržela vzdálené provincie na uzdě a nedostává se jí prostředků.
Zavádí proto nové daně a omezuje nejnižší obyvatele. Nespokojenost vzrůstá a elita je zcela mimo

4 – úpadek
Říše se snaží pomoci laviny zákonů zabránit rozpadu. Nakonec je zákonů tolik, že se jimi nedá řídit a životní náklady lidí jsou zdrcující.
Vládní moc se již nestará o bezpečí v říši a dodržování zákonů, ale soustředí se na vybírání daní a boj o moc mezi sebou. Propukají povstání a rebelie. Jsou zakazovány zbraně a propuká pronásledování odpůrců. Lidé začínají utíkat. Bouří se už i střední vrstvy – šlechta.

5 – Zánik
Říše z vnějšku velké a obávaná se hroutí pod náporem „malé“ hrstky nájezdníků, kterou podporuje lid a zhrzená vnitřní opozice (šlechta), která chce moc.

Povstává nová říše na nových ekonomických základech.
Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zrušena.
Koniáš
colek
VIP
Příspěvky: 686
Registrován: 18.02.2011 18:36
Pohlaví: muž
Bydliště: Vysočina

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od colek »

Kde jsme my?Ve 3,nebo začínáme 4?
Odpovědět