Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
-
- Příspěvky: 472
- Registrován: 09.04.2020 14:19
- Pohlaví: muž
Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Narazil jsem na jeden polorozpadlický problém. Byl jsem nucený se nějakou dobu obejít bez papiňáku, a musím říct, že to dost výrazně ochudilo můj jídelníček. Zejména o "superpotraviny" jakými jsou luštěniny.
Některé druhy luštěnin jsou prakticky neuvařitelné, zvlášť do papiňákové konzistence (fazole, ale hlavně cizrna).
A některé druhy supermarketového hovězího se rozpadnou i po 2 hodinách v papiňáku na nerozežvýkatelné vlákna. Bez něj si to raději ani nepředstavuju.
A lze si představit, že v nějaké nouzové rozpadlické situaci fakt nebude k dispozici měkoučké telecí. A na minutku, pokud vím, se hodí jen některé druhy hovězího.
Máte někdo zkušenosti s tím jak zpracovat typické "papiňákové" potraviny bez papiňáku?
Papiňák může částečně nahradit mlýnek na maso i u luštěnin. Ale lze předpokládat že v situaci kdy nemáme k dispozici papiňák, nebudeme mít ani ten 4kg litinový mlýnek na maso.
Některé druhy luštěnin jsou prakticky neuvařitelné, zvlášť do papiňákové konzistence (fazole, ale hlavně cizrna).
A některé druhy supermarketového hovězího se rozpadnou i po 2 hodinách v papiňáku na nerozežvýkatelné vlákna. Bez něj si to raději ani nepředstavuju.
A lze si představit, že v nějaké nouzové rozpadlické situaci fakt nebude k dispozici měkoučké telecí. A na minutku, pokud vím, se hodí jen některé druhy hovězího.
Máte někdo zkušenosti s tím jak zpracovat typické "papiňákové" potraviny bez papiňáku?
Papiňák může částečně nahradit mlýnek na maso i u luštěnin. Ale lze předpokládat že v situaci kdy nemáme k dispozici papiňák, nebudeme mít ani ten 4kg litinový mlýnek na maso.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
To jako vazne? O hruzo, nemam papinak! Ja jsem ho nemela nikdy a ziju. Lusteniny miluju a varim je casto.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Tak ja varim lusteniny casto, skoro bych rekl ze furt a papinak vubec nemam, varim je ve velkem hrnci, pomalu, na nizky ohen a dlouho, treba i 10 hodin. A samozrejme predtim namocene, to je jasnacka. Treba cizrnu namacim rano, pak vecer podruhe a dalsi rano teprve varim, az nekdy do pozdniho odpoledne.
Zadny papinak neni potreba.
Zadny papinak neni potreba.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Lusteniny se nemuseji namacet tak dlouho, kdyz se casteji meni voda, treba po 2 hodinach.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
-
- Příspěvky: 472
- Registrován: 09.04.2020 14:19
- Pohlaví: muž
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Tak to se přiznám, mě nenapadlo, vařit luštěniny 10 hodinjahaman píše: ↑05.12.2020 15:19 Tak ja varim lusteniny casto, skoro bych rekl ze furt a papinak vubec nemam, varim je ve velkem hrnci, pomalu, na nizky ohen a dlouho, treba i 10 hodin. A samozrejme predtim namocene, to je jasnacka. Treba cizrnu namacim rano, pak vecer podruhe a dalsi rano teprve varim, az nekdy do pozdniho odpoledne.
Zadny papinak neni potreba.
To se musí vyvařit tak nejmíň 3 hrnce vody.
A abych pravdu řekl, tak cizrnu se mi úplně doměka nepodařilo ani v papiňáku, po 3 hodinách jsem ztratil nervy.
Ne že by se to nedalo jíst, jen holt je to tak nějak dokřupava. Já jsem zvyklý třeba fazoli rozvařit tak, že se sama zahustí. To se mi u cizrny nepovedlo.
Namáčet cizrnu 24 hodin mě rovněž nenapadlo, max přes noc jako fazole.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Tak ja mam stary pomaly hrnec, do neho pridam lusteniny, naleju vodu, nastavit X hodin a za X hodin mam hotovo a nemusim na to myslet.
Ohledne cizrny jsem nekde vycetl par vychytavek:
- dvakrat namacet
- varit absolutne neokerenene, jak dlouho chcete, pry cizrna nikdy nezmekne
- po uvareni dat vychladit a pridat koreni dle libosti, cizrna jak chladne, nasava do sebe tu vodu vcetne toho koreni a teprve tehdy dostava chut
Od te doby, co jsem to cetl to tak delam a je to fakt ze to tak funguje. Po uvareni pak delam jednu pulku cizrny normalne pro ostatni a druhou pekne palivou pro mne
Ohledne cizrny jsem nekde vycetl par vychytavek:
- dvakrat namacet
- varit absolutne neokerenene, jak dlouho chcete, pry cizrna nikdy nezmekne
- po uvareni dat vychladit a pridat koreni dle libosti, cizrna jak chladne, nasava do sebe tu vodu vcetne toho koreni a teprve tehdy dostava chut
Od te doby, co jsem to cetl to tak delam a je to fakt ze to tak funguje. Po uvareni pak delam jednu pulku cizrny normalne pro ostatni a druhou pekne palivou pro mne
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Papiňák jsem začal používat až když jsem loni pořídil elektrický!
Je to nebe a dudy . Pískne si jen při nájezdu tlaku , než zaskočí pojistka a pak je ticho.
Žádné syčení pískání, kuchyň plná páry orosená okna. Klídek pohoda, po uplynutí nastaveného času jen udržuje obsah teplý a bez tlaku.
Brambory už dělám jenom v něm a bez vody. Oloupám nakrájím na kousky propláchnu vodou , co na nich voda ulpí to stačí, sůl kmín , papiňák nastavím na pět minut.
Neznám lepší úpravu ( krom pečení ), brambory jsou voňavé plné chuti nic se nevyluhuje do vody.
Jen holt už nedělám oukrop.
Bez papiňáku jsem vařil dlohá léta takto.
Mám radči nižší hrnce o větším průměru. Obsah uvedu do varu dle receptu (smažení cibule a podobně).
Když je hotovo a má se to jen "táhnout" přesunu
na nejmenší hořák plynového sporáku stažený na minimum na který jsem dal litinový tál/plotýnku
třeba tady https://www.kuchynskepotreby.cz/litinov ... gIry_D_BwE
(snad nevadí , krám nevlastním )
ten krásně rozvede teplo do celé plochy a i při hustých omáčkách se to nepřipaluje.
Hrnec přikryju poklicí, na ní se pára stihne vysrážet a voda zteče zpět do hrnce, téměř neubývá a netřeba furt dolejvat.
EDIT
P.S.: Táta na chalupě používal jednoplotýnkový elektrický vařič , který měl připojen na elektriku přes externí triakovou regulaci výkonu pro vrtačky. Nebyl problém udržet 10 litrový obsah tekutin dlouhodobě na 78-79°C
bez hysteréze teploty (regulátor vařiče naplno) (modří vědí)
Je to nebe a dudy . Pískne si jen při nájezdu tlaku , než zaskočí pojistka a pak je ticho.
Žádné syčení pískání, kuchyň plná páry orosená okna. Klídek pohoda, po uplynutí nastaveného času jen udržuje obsah teplý a bez tlaku.
Brambory už dělám jenom v něm a bez vody. Oloupám nakrájím na kousky propláchnu vodou , co na nich voda ulpí to stačí, sůl kmín , papiňák nastavím na pět minut.
Neznám lepší úpravu ( krom pečení ), brambory jsou voňavé plné chuti nic se nevyluhuje do vody.
Jen holt už nedělám oukrop.
Bez papiňáku jsem vařil dlohá léta takto.
Mám radči nižší hrnce o větším průměru. Obsah uvedu do varu dle receptu (smažení cibule a podobně).
Když je hotovo a má se to jen "táhnout" přesunu
na nejmenší hořák plynového sporáku stažený na minimum na který jsem dal litinový tál/plotýnku
třeba tady https://www.kuchynskepotreby.cz/litinov ... gIry_D_BwE
(snad nevadí , krám nevlastním )
ten krásně rozvede teplo do celé plochy a i při hustých omáčkách se to nepřipaluje.
Hrnec přikryju poklicí, na ní se pára stihne vysrážet a voda zteče zpět do hrnce, téměř neubývá a netřeba furt dolejvat.
EDIT
P.S.: Táta na chalupě používal jednoplotýnkový elektrický vařič , který měl připojen na elektriku přes externí triakovou regulaci výkonu pro vrtačky. Nebyl problém udržet 10 litrový obsah tekutin dlouhodobě na 78-79°C
bez hysteréze teploty (regulátor vařiče naplno) (modří vědí)
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Toto téma se hodí spíš na mimibazar, než na rozpad.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Díky Hohepa, mně to po dlouhé době přišlo jako přínosné téma, ale asi jste se netrefil do aktuálního diskurzu.
No, tak se zítra zase poučíme, kdo koho potkal bez roušky a co by mu za to provedl, jak se při tom cítil a jak všichni kvůli tomu umřeme.
P.S. Papiňák mám a levné hovězí bez mám problém bez něj udělat v přijatelném čase.
Svého času příprava a zdroje potravy zde byly poměrně důležitým tématem. Recenze ešusů, vařičů, vaření v termosce, v jámě, sušení masa... Časy se mění.
No, tak se zítra zase poučíme, kdo koho potkal bez roušky a co by mu za to provedl, jak se při tom cítil a jak všichni kvůli tomu umřeme.
P.S. Papiňák mám a levné hovězí bez mám problém bez něj udělat v přijatelném čase.
Svého času příprava a zdroje potravy zde byly poměrně důležitým tématem. Recenze ešusů, vařičů, vaření v termosce, v jámě, sušení masa... Časy se mění.
Óðinn á yðr alla
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
V dobách nedostatku budou chybět zejména bílkoviny, které luštěniny obsahují. Jejich správnou přípravu proto za rozpadlické téma pokládám. Mimo jiné i proto, že obsahují několik antinutričních látek, které správná příprava odstraní.
Podle mě to sem patří (nikdo tady přece nevaří dortíčky s mrkvičkou).
Podle mě to sem patří (nikdo tady přece nevaří dortíčky s mrkvičkou).
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Ulfe, jestli nekdo neumi varit (bez papinaku), at se to uci jinde (treba tady: https://www.kucharkaprodceru.cz/recepty ... catecniky/), tohle nema s rozpadem nic spolecneho. Tady se probiraji napr. nahradni zpusoby pripravy lustenin pri nedostatku vybaveni, vody, dreva nebo nemoznosti rozdelat ohen. Coz jaksi ty naprosto zakladni znalosti predpoklada.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Na přípravě cizrny mi nejvíc vadí "loupání" šlupek po uvaření.
Né že by to s nimi nešlo, ale jejich odstranění silně omezuje produkci metanu
a třeba humus je pak mnohem "jemnější".
Nemáte na to "loupání" někdo nějakej fígl ?
Né že by to s nimi nešlo, ale jejich odstranění silně omezuje produkci metanu
a třeba humus je pak mnohem "jemnější".
Nemáte na to "loupání" někdo nějakej fígl ?
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
No, mně zase připadá celé množství příspěvků zde zcela nerozpadlických. Počínaje řadou Vašich a konče řadou mých. Každý to má jinak. A nepochybuji, že 90% témat zde diskutovaných lze nalézt v jiných zdrojích mnohem fundovaněji a věrohodněji, než zde. V řadě oborů jsou prostě lepší a adekvátnější zdroje, než tady. Kouzlo rozpadu bývalo v pestrosti, snaze o komplexitu a mixu.
Věřte, že mi Hohepuv text dal víc, než třeba Vaše povídání, jak musíte utéct do exilu. Z něho pohledu hodnota informací nula, prostě je mi to jedno, Hohepův text mi něco málo dal, a zabral stejně místa jako Váš text. Význam a přínos nemusí být vždy pro všechny stejný.
Buďme tolerantní nad tím, že někdo potřebuje ventilovat své pocity a jiný se ptá na věci, které jsou ostatním zřejmé.
A je fajn napsat, jak na i ty zřejmé věci těm, co to neví. Třeba zase znají něco, co nám není zcela jasné a mohou poradit. Však tu Hohepa zcela jistě má i texty, které, když ne všem, tak řadě lidí, něco dají.
Ostatně Offtopic a Jak bylo dnes je u řady lidí podstatná část příspěvků (u řady lidí i dominantní témata v portfoliu) a přesto to Rozpad nepotápí a leckdo to rád čte, však proč ne.
Většina textů si své čtenáře najde.
K věci: řadu potravin lze paradoxně dostat k vyšší stravitelnost i utilizaci živin i hlubokým zmrazením, kdy dojde k narušení bunečných stěn, či alespoň odolných pletiv.
Věřte, že mi Hohepuv text dal víc, než třeba Vaše povídání, jak musíte utéct do exilu. Z něho pohledu hodnota informací nula, prostě je mi to jedno, Hohepův text mi něco málo dal, a zabral stejně místa jako Váš text. Význam a přínos nemusí být vždy pro všechny stejný.
Buďme tolerantní nad tím, že někdo potřebuje ventilovat své pocity a jiný se ptá na věci, které jsou ostatním zřejmé.
A je fajn napsat, jak na i ty zřejmé věci těm, co to neví. Třeba zase znají něco, co nám není zcela jasné a mohou poradit. Však tu Hohepa zcela jistě má i texty, které, když ne všem, tak řadě lidí, něco dají.
Ostatně Offtopic a Jak bylo dnes je u řady lidí podstatná část příspěvků (u řady lidí i dominantní témata v portfoliu) a přesto to Rozpad nepotápí a leckdo to rád čte, však proč ne.
Většina textů si své čtenáře najde.
K věci: řadu potravin lze paradoxně dostat k vyšší stravitelnost i utilizaci živin i hlubokým zmrazením, kdy dojde k narušení bunečných stěn, či alespoň odolných pletiv.
Óðinn á yðr alla
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Hodne tuhé mäso sa necháva odležať, a pri tepelnej úprave ho môžeme podlievať alkoholom. To urýchli úpravu. Taktiež keď mäso naklepeme, tak bude lepšie užutelné.
Mrazené mäso sa dá dobre krájať na tenučké plátky a tak rýchlo tepelne upraviť.
Papiňák je inak super pomocník, bo pri varení jednak šetríme energiu, a taktiež pri správnom použití nešírime vône z jedla. Musí sa variť velmo pomaly.
A ak padne hovno do ventilátora, /skôr sa nemienim trápiť zdravou stravou /tak obilniny a strukoviny bude najvhodnejšie nakličovať. Lebo z toho istého množstva získame 30 až tuším 500-krát výživnejšiu potravinu. https://www.valachshop.sk/blog/naklicov ... aklicovat/
Mrazené mäso sa dá dobre krájať na tenučké plátky a tak rýchlo tepelne upraviť.
Papiňák je inak super pomocník, bo pri varení jednak šetríme energiu, a taktiež pri správnom použití nešírime vône z jedla. Musí sa variť velmo pomaly.
A ak padne hovno do ventilátora, /skôr sa nemienim trápiť zdravou stravou /tak obilniny a strukoviny bude najvhodnejšie nakličovať. Lebo z toho istého množstva získame 30 až tuším 500-krát výživnejšiu potravinu. https://www.valachshop.sk/blog/naklicov ... aklicovat/
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Produkci metanu u jakychkoli lustenin omezuje pridani majoranky, oregana nebo koriandru. Pak netreba loupat.
A hlavne, jak uz jsem psala vyse: pri namaceni vymenovat vodu po 2 hodinach. U fazoli a cocky u jakychkoli druhu, u cizrny to tak vyrazne neni, ale taky pomuze.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Jako Březňák nemáš právo soudit. Obsah fóra tvoří jeho členové, a to především ti dlouholetí. Ti se připravovali na něco, co může nastat a neregistrovali se až ve chvíli, kdy propukla pandemie. Je jen pár těch, co sem přišli po březnu 2020 a jsou pro fórum přínosem a mnoho těch, co informace nasávají a fórum je přínosem pro ně. Pak jsou ti ostatní.
Jestli se ti tu nějaké příspěvky nelíbí, můžeš jejich autora zablokovat, stejně tak, jako to mnozí zde udělali u tebe.
-
- Příspěvky: 93
- Registrován: 10.10.2020 16:59
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Presne tak, ufhednar jen rozklada bojovou moralku. A Masen je zde nejlepsi editor, bany nedava zbuhdarma, mysli mu to.
ano, to jsem, a ty brzdi
ano, to jsem, a ty brzdi
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Ale notak, nechte toho ...
Já si osobně nemyslím, že to patří na mimibazar, už jen k tomu, že moje znalosti jsou v tomto oboru bohužel dosti mizerné. A musím se přiznat, že už nezvládám být na x fórech, už ani nechápu, jak jsem to před lety zvládal (těch fór bylo snad kolem deseti, možná víc).
Základní věci je třeba stále opakovat, a i diskuze výše tomu dává za pravdu. Tento thread bych tu nechal, ať si v něm pokračuje, kdo chce, ať si to čte, kdo chce, rozhodně bych ale vynechal OT příspěvky, čímž tento je můj zde poslední, kdy ještě zmíním, že na základě tohoto threadu jsem si ten papiňák objednal
Já si osobně nemyslím, že to patří na mimibazar, už jen k tomu, že moje znalosti jsou v tomto oboru bohužel dosti mizerné. A musím se přiznat, že už nezvládám být na x fórech, už ani nechápu, jak jsem to před lety zvládal (těch fór bylo snad kolem deseti, možná víc).
Základní věci je třeba stále opakovat, a i diskuze výše tomu dává za pravdu. Tento thread bych tu nechal, ať si v něm pokračuje, kdo chce, ať si to čte, kdo chce, rozhodně bych ale vynechal OT příspěvky, čímž tento je můj zde poslední, kdy ještě zmíním, že na základě tohoto threadu jsem si ten papiňák objednal
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
K těm fazolím:
https://beaninstitute.com/cooking-with- ... uy-crosby/
Radí fazole namáčet do slané vody a následně vařit ve vodě, kam se přidá jedlá soda, čímž se pH roztoku posune do zásadita. Důvody proč výše uvedené urychluje rozpad pektinu a tím změknutí jsou vysvětleny v odkaze viz výše.
https://beaninstitute.com/cooking-with- ... uy-crosby/
Radí fazole namáčet do slané vody a následně vařit ve vodě, kam se přidá jedlá soda, čímž se pH roztoku posune do zásadita. Důvody proč výše uvedené urychluje rozpad pektinu a tím změknutí jsou vysvětleny v odkaze viz výše.