Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Dobre, pristoupim na Vasi retoriku: koho je vic - kvalifikovanych lekaru, nebo tech, kteri "akceptuji", ale az jim neco bude, budou rvat, proc se o ne lekari nepostarali?
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
steve_michalik
Příspěvky: 218
Registrován: 25.02.2020 15:27

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od steve_michalik »

Souhlasím s tím, že situace je složitá a neexistuje jedno správné řešení.

ALE co navrhujete vy, to taky není. Když se masivně rozvolní, tak dojde k totálnímu zahlcení nemocnic a kolapsu zdravotnictví. To bylo vidět v Bergamu, NY a i na podzim u nás jsme tu měli takovou ochutnávku.

Co se stane pak - budou umírat (či budou mít trvalé následky) lidi na banální úrazy, na nehody atd. Doktoři a sestry, který už toho teď mají až až, tak dostanou hroznou čočku a někteří to nedají. A hlavně myslíš si, že pak lidi budou chodit dál do fitek, ke kadeřníkům a psích salónů? Někteří jistě, ale většina se na to vykašle, protože nebudou chtít riskovat, že když budou mít jen trošku těžší průběh, tak jim nikdo nepomůže. Takže místo nařízeného lockdownu vznikne lockdown spontánní - neřízený.

Řekl bych, že jediné řešení je to nějak pytlíkovat a držet na uzdě a mezitím, co nejrychleji pracovat na proočkování. Bohužel naše vláda nedělá ani jedno. Místo přesného řízení umí jen ON/OFF. Trasování je totální fail. A očkování je taky naprostá tragédie. Příprava na očkování začala až teď a to pouze vytvořením pořadníku. Ten měl být hotový už dávno. Teď se měla řešit logistika a distribuce jako v Německu. Kolik, čeho a kdy dostaneme, to nikdo neví.
Uživatelský avatar
TommyV
Příspěvky: 188
Registrován: 02.09.2020 12:51
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od TommyV »

Angelus píše: 06.01.2021 8:01 2) Zdraví lidé, kterým by Covid nic neudělal, kteří přijdou o domov / práci. Kecy o tom, že je nedostatek instalatérů si můžou někteří předřečníci strčit na klobouk, těch lidí je skoro milion.
On je problém že je tu halda lidí, víc než tisíce kteří jsou měsíce 2-3dny z týdne doma za 60%.. Ví se že zakázky nebudou ani do budoucna.. Ale díky státní podpoře nemají snížený úvazek nebo nejsou propuštění.. A firma o 2 haly vedle nemůže sehnat zaměstnance... Pomoc by měla být zaměřena odborově tak aby když bude nedostatek lidí někde a jinde nadbytek tak by podpora měla být směřována jedině do přeškolení atd..

Ono toho je špatně víc..

P. S. Stále není problém ve většině ČR získat do měsíce, často i do týdne dvou práci za 30k čistého.. U nás bysme taky potřebovali pár desítek šikovných bez praxe za 35k+.. Zaučíme.. U konkurence to je stejný.. A nikdo se nehlásí..
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

jestli tu jsou ještě nějací covid popírači...kdy v historii bylo nutné toto řešit? Při předešlých jenomchřípkových epidemích jsem nic takového nezaznamenal...Proč? Bylo snad v Ostravě a okolí více krematorií než teď?

Krematoria jsou plná, těla se začnou vozit mezi regiony. Z krematoria v Ostravě tak v nejbližších dnech převezou 50 těl

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koro ... omaci_chtl

jinak tedy nezávidím pozůstalým, to, že se jim zpět dostane do ruky urna s tím "správným" popelem (nebo se urna někde po cestě mezi regiony neztratí), bych v tomhle bordelu moc nečekal... já vím, pro některé jen malichernost
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bivoj »

A diví se někdo? Dnes jsem musel po svátcích poprvé na nákup - potraviny. V obchodě hlava na hlavě, otevřena 1 pokladna, u ní fronta cca 15 lidí s rozestupy 0 (skutečně 0, normálně do sebe strkali a chrchlali si za krk)...

Brigádnice u kámoše na prodejně (mladá holka na vysoké) se chlubila, jak měli s ostatníma děckama pronajatou chatu na silvestra a bylo jich tam 30 (!!!)...

Kamarádka dělá v parfumerii. Těsně před vánoci - nějaké omezení na 15m/člověka? Ale kdeže... V malém krámku narváno, opět hlava na hlavě.

A tak by se dalo pokračovat... A pak lidi prskají na omezení, ale sami nejsou schopni dodržovat ani ty elementární zásady.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

jen vsuvka: mnozí lidé nedokáží ani teď dodržovat ten základ, a to hygienické návyky - včera jedna starší paní u pultu s rohlíky, nešel ji rozevřít igelitový pytlík, shrnula roušku, olízla si prst ruky (se kterým drží košík který před ní drželo tak 100 lidí) a s úspěchem pytlík otevřela, roušku pak zpět, samozřejmě pod nos :lol: Tak jako co s takovým materiálem. Prostě marný. Bohužel, začínám trochu měnit názor a právě díky těmto lidem, kteří na to srali, serou a srát vždy budou, nebude existovat jiná cesta, než proočkování společnosti. Protože my, co chráníme sebe i ostatní, to prostě v tom houfu ignorantů, nikdy nevyhrajeme.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5343
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Rafael »

Možná nám pomůže EU a budeme moct vozit mrtvoly ke zpopelnění do jejích kremátorií.
*
Nechci dělat žádnou paniku když to zatím nezvládá jen SM kraj a vlastně se nic tak hrozného neděje.
*
Však se o tom na netu skoro všude píše a nejrůznější "celebrity" žádají čím dál větší "rozvolňování" i když ve zbytku světa jsou opatření daleko drastičtější a jiná.
*
Asi jsou to nějací nadlidé, myslící si o sobě, že se jim a ani jejím blízkým nemůže nic stát.
*
Nechci jmenovat, ale každý asi ví o které jde a na nějakých demonstracích proti viru se s nimi asi potká.
Anebo jen z davu bude na ně oddaně koukat a obdivovat jejich odvahu rebelovat.
*
Jen mi nedá jedna héééréčka stěžující si na netu, že ji zavřeli její oblíbenou restauraci a nemá kde si teď dát krevety....

Anebo kouzelníka který vyvolává Blanické rytíře...
*

Co si o takových magorech myslí asi zdravotníci s maskami celou pracovní dobu, v ochranných oděvech, bezprostředně ohrožených a vidicích v reálu tu "obyčejnou chřipečku"?
A vlastně i ti pohřebníci, (spalovači mrtvol) a jejich managent těch kremátorii.
*
Čest, obdivuji všechny zdravotníky, ale i prodavačky v obchůdcích a velmi si jich vážím.
To je odvaha, odhodlání a správní lidé bez kterých bysme se těžko obešli.

(Ti jsou asi infekčnímu tlaku zasažení nejvíc)

Na rozdíl od uřvaných, nenažraných tzv. Umělců, které by ve skutečné PA době nikdo skutečně nepostrádal jelikož by byli úplně k ničemu a na nic reálně nepoužitelní.

To raději v takové době už spíš kocoura nebo psa.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
plavec
Příspěvky: 10
Registrován: 05.03.2020 14:27

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od plavec »

Po prohlášení vysoké funkcionářky WHO, že vakcína nezabrání nákaze ani šíření jen zmírní příznaky, nebo něco v tom smyslu pravila, není vakcinace konečné řešení toho co zde zaznívá, takže ta paní co si naslinila sáček bude i s vakcínou hrozbou nadále. A nevím zda je možné proočkovat 100% populace, navíc ne všichni ze sebe chtějí udělat pokusné morče. Já ač nemoc rozhodně respektuji a snažím se dodržovat co jen jde, se do tohoto experimentu za pochodu, rozhodně nepohrnu a přitom klasické očkování nezavrhuji. Těch varujících signálů je příliš.
Uživatelský avatar
plavec
Příspěvky: 10
Registrován: 05.03.2020 14:27

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od plavec »

Myslím si, že řešení je účinná prevence a funkční lék a nikoli plošná vakcinace. Nerozumím tomu proč se výzkum a hlavní úsilí nenapřelo tímto směrem. S těmi léky, které u statisticky významného počtu postižených zabírají a zmírňují průběh, je velmi silně zamlženo a propagace kupříkladu vitaminu D je téměř samizdatový počin.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

účinná prevence? Myslíš jako dodržování rozestupů, zvýšená higiena, roušky, omezení počtu nakupujících v uzavřených prostorách atd.? A to jako někdo dodržuje? Jak donutíš lidi, aby do sebe doma sypali (pravidelně) určitou dávku vitamínů? Jak je donutíš, aby si to šli vyzvednout do lékáren, i kdyby to platil stát? Lidi se na vše vyserou, vše co je jakkoli obtěžuje vnímají negativně a dělat dobrovolně (a dlouhodobě) to nebudou, takoví prostě jsme. Funkční lék teď vnímám jako něco v řádu několika let nedostažitelného. Když nám vadí narychlo spíchnutá vakcína, kdo do sebe bude rvát narychlo spíchnutý lék? Co v tom meziobdobí, než bude funkční, otestovaný lék? S jasně popsanými, ověřenými a zcela minimálními vedlejšími účinky? Jedině vakcína pane, bohužel.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od tom384 »

Tak zase jednou dobra zprava:

Studie z britského Newcastlu zkoumala 11 tisíc zdravotníků, kteří prodělali nákazu covidem před více než půl rokem. U žádného z nich nebyly podruhé zpozorovány příznaky nemoci. Z toho odborníci vyvozují, že imunita na koronavirus vydrží ve většině případů alespoň půl roku.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/nove-studie ... anici_livs
Uživatelský avatar
Fraktál
Příspěvky: 263
Registrován: 25.04.2013 17:56
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Fraktál »

bivoj píše: 06.01.2021 12:31 Brigádnice u kámoše na prodejně (mladá holka na vysoké) se chlubila, jak měli s ostatníma děckama pronajatou chatu na silvestra a bylo jich tam 30 (!!!)...
...no a když se člověk dozví od někoho z oboru, že tyhlety vánoční a silvestrovské chaty pořádali i lidi přímo pracující ve zdravotnictví a sociálních službách, tak to už mu hlava nebere vůbec... :shake

Mezitím si Blatný neustále pochvaluje, že vysoký záchyt je vlastně skvělá zpráva a Andrej přizvukuje, že to odpovídá predikciam. Další, co mě zaráží už nějakou dobu je, že se ohánějí (teď už asi budou čím dál míň) množstvím hospitalizovaných. Berou to prostě od konce. Umí jen brzda-plyn. Do toho teď prosakují ty informace o (ne)logistice ohledně vakcín a plánu očkování. A zase se nestíhá trasovat, to jsou věci. Já doufal, že se z toho podzimu poučili, když už nepřipravili ty trasovací kapacity v létě. Ale ono ne.
L.C.
Příspěvky: 351
Registrován: 26.06.2018 8:51

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od L.C. »

Rafael píše: 06.01.2021 13:43 Nechci jmenovat, ale každý asi ví o které jde a na nějakých demonstracích proti viru se s nimi asi potká.
Anebo jen z davu bude na ně oddaně koukat a obdivovat jejich odvahu rebelovat.
Ono by to mohlo mít v podstatě jednoduché řešení. Všechny tady tyhle rozumbrady nahnat do špitálu na Covidovou jednotku. Mohli by tam provádět desinfekci a sanitaci prostor a v mezičase odvážet těla na patologii (je jich dost). Také by mohli zajít na JIP/ARO, aby se podívali, jak vypadá pacient, který leží na UPV. Snímky RDG, nebo série CT/MR by jim asi nic neřekly, ale třeba by někteří měli myšlenkovou kapacitu alespoň na to, aby ze zamysleli nad tím, když by jim sloužící lékař, či sestra řekl, jakou ti lidé tam mají vlastně reálnou šanci.
A potom by to mohli jít oznamovat pozůstalým: "Víte, jsem sebestředné, asociální a sobecké hovado s patentem na rozum a tak jsem Vám přišel/a říci, že Vaše maminka/tatínek, babička/dědeček, syn/dcera, to nezvládli. To víte, slabí jedinci. Hlavně, aby neutrpěla ekonomika a abychom MY mohli do hospody na humra".

V Indonésii tyhle chytráky posílají kopat obětem CoViDu hroby. Také vhodný precedens.
ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς
venca_h
Příspěvky: 122
Registrován: 17.01.2014 13:02
Pohlaví: muž
Bydliště: Plzeň - sever

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od venca_h »

Dovolím si poznámku k trasování - táta mi zemřel 25.12. Nakazil se v nemocnici kde ho hospitalizovali začátkem prosince s úplně jinými problémy, při nástupu test neg. po víc jak týdnu pozitivní, na oddělení poz. pacient. Mámu kontaktovala telefonicky hygiena, že si má dojít na testy. Následovalo složité vysvětlování, že kontakt nebyl - návštěvy zakázany, ok domluvila se. Od té doby jí přišlo několik sms s "pozvánkou na testy" , poslední cca 2.1. Pokud to mám považovat za ukázku funkčnosti systému po 3/4 roce ladění ....
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Hazu sem jeden ministerskej obrazek - podil hospitalizovanych vuci celkovemu poctu nemocnych:
hospitalizace.jpg
Vidite, jak nam to hezky klesa? Plebs se muze placat po ramenou a vykrikovat ta svoje moudra, ze o nic nejde...

Jenze ono to muze klesat ze 2 duvodu:
1) Ucinnejsimi postupy (prevence, ucinna lecba v pocatku) se dari zamezovat tezkym pripadum. O tom si jeste nejakou dobu muzeme nechat zdat.
2) Natolik roste zaklad - absolutni pocet aktualne pozitivnich/nemocnych, ze podil kritickych lezaku v nemocnicich opticky klesa.

A to je prave ten problem. Protoze % lidi z celkove nakazenych, kteri konci ve spitalech, je vicemene konstatni, bez ohledu na to, jak moc se testuje nebo netestuje, tedy priblizne 1 z 10 nakazenych v tom spitale skonci, at uz je ve statistikach, nebo nikoli. A pak dalsi % z toho budou mit vazny a dalsi % kriticky stav etc. Cili ten strme klesajici podil hospitalizovanych akorat ukazuje, do jak velke :moon a jakou rychlosti TED se ritime. Protoze teprve v okamziku, kdy zacnou klesat pocty nove nakazenych a zaroven bude rust pocet hospitalizovanych (protoze zpozdeni 10-14 dni...), bude % hospitalizovanych prudce stoupat (protoze nizsi zaklad...), teprve tehdy si budeme moci rict, ze jsme na dobre ceste to zvladnout.

A druhe pouceni z uvedeneho grafu je jeste zavaznejsi: jarni peak % nakazenych ve spitalu byl nekde kolem 11-12 %. Jenze tehdy se vozil do nemocnic skoro kazdy, kdo zakaslal, proste proto, ze se o te nemoci skoro nic nevedelo. Stavy, ktere dnes lidi jeste vylezi doma, by na jare uz davno vozili do nemocnic. Takze i pres to, ze nyni konci v nemocnicich zavaznejsi stavy nez na jare, i pres to byl v pulce listopadu podil hospitalizovanych vyssi (13,5 %) nez nejvyssi na jare (11,8). Rozdil tech necelych 2 % pri zohledneni vyse uvedenych odlisnych kriterii pro jarni a podzimni hospitalizace ukazuje, jak moc je nyni situace nezvladnuta, nepodchycena, jak moc jsme ztratili stopu.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Ja jsem jenom zvedava na to, az koncem ledna statistici zverejni, kolik bylo za lonsky rok celkem nadumrti. Pokud by to bylo nekde u 15 tis. (ano, vsechna nadumrti povazuju za umrti na covid, protoze tu jinak nebyla ani valka, ani hladomor, dokonce ani jindy bezna chripkova epidemie...), pak by to pri udavane smrtnosti 0,3 % znamenalo, ze nakazenych bylo 5 mil. osob. Coz je podle mne blbost, v me socialni bubline citajici cca 800 osob rozhodne nebyl nakazenej kazdej druhej. Takze bud v CR bude smrtnost vyssi nez oficialne udavana (a pak se ptejme proc), nebo to neoficialni promorovani moc nefunguje.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
mart0
Příspěvky: 984
Registrován: 09.08.2020 21:39

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od mart0 »

Jak víš kolik lidí to mělo? Já si sice nemyslím, že by jich bylo celkově 5 mil., spíše tipuji na 1,5 mil., ale netuším kolik lidí v mém okolí to mělo, protože nevím kolik jich bylo bezpříznakových. A to pak ovlivňuje i vyvozované závěry z grafu vývoje podílu hospitalizací, protože počet hospitalizací je víceméně znám, ale počet ZJIŠTĚNÝCH nakažených je závislý i na objemu testů. Když nebudu testovat, tak odhalených nákaz bude málo a podíl hospitalizací se tak bude jevit vyšší než když odhalím všechny nakažené díky rozsáhlému testování.

Nadúmrtnost v loňském roce bych viděl někdě okolo 15 tis., naprostá většina bude na Covid (malá část může být stárnutím populace), ale vedle toho bude důležitá i druhá část, tedy jaká bude "podúmrtnost" v letech po odeznění viru. Tak se možná bude dát odvodit o kolik let to skutečně lidem zkracovalo život. Protože je rozdíl jestli je to o půl roku, nebo o 20 let.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Wordometers:
- globálně uvádí smrtnost 3% (ukončené případy vs úmrtí).
- v New Yorku byla smrtnost 1,4% (počet úmrtí vs počet inakažených).
- v New Yorku byla úmrtnost 0,28% (počet úmrtí vs celkový počet obvyvatel).
Uživatelský avatar
Nicotinick
Příspěvky: 2799
Registrován: 14.03.2014 10:38

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Nicotinick »

proforma píše: 06.01.2021 16:46 Ja jsem jenom zvedava na to, az koncem ledna statistici zverejni, kolik bylo za lonsky rok celkem nadumrti. Pokud by to bylo nekde u 15 tis. (ano, vsechna nadumrti povazuju za umrti na covid, protoze tu jinak nebyla ani valka, ani hladomor, dokonce ani jindy bezna chripkova epidemie...),.
No, viděl bych tam ještě jeden aspekt. Kolik z těch nadúmrtí je zanedbaná léčba, odkládané zákroky, obavy z návštěv lékařských zařízení, obavy z hospitalizace v té obludné vlně strašení, to už asi nezjistíme. ;)
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ivana »

Irozhlas má zajímavou analýzu (je to dlouhé a se spoustou historie, srovnání průměrné úmrtnosti a úmrtnosti 2020 je až na konci):
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/co ... 040600_jab
Odpovědět