Nouzové zásoby stravy

Odpovědět
Uživatelský avatar
Venet
Příspěvky: 1122
Registrován: 12.01.2011 22:48

Nouzové zásoby stravy

Příspěvek od Venet »

Otázka do pléna: máte doma núdzovú zásobu stravy? Aká je veľká? Čo obsahuje? V akých množstvách?
Rozmýšľam že by som spravil rozšírenie mojich núdzových zásob na 3mesiace (viac-menej) izolovaného stravovania, a rád by som sa poradil, alebo skôr poznal názory a tipy ostatných fóristov. Vodu teraz neberme do úvahy...
Čo všetko a v akých množstvách by mala obsahovať núdzová zásoba potravín na 3 mesiace? ( berme 4člennú rodinu ako etalón)
Uživatelský avatar
Centurion
VIP
Příspěvky: 671
Registrován: 01.04.2012 15:16

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Centurion »

mám doma

2 pětilitrové sklenice medu
brambory až do další sklizně
česnek -||- -||- -||-
cibule -||- -||- -||-
zavařené hrušky, jablka, švestky, třešně, kyselé okurky -||- -||- -||-
křen pro ten můžu klikoliv skočit za barák na pole
asi 10 krabic mléka
bezový sirup
sušené houby
rajčata a papriky auktualně dozrávaj ve skleníku
vyuzena pulka prasete
živí králici
živé slepice = vejce
1000 litrova nádrž plná pšenice pro králiky a slepice v nouzi snim kraliky a pak pšenici
sul a různe koření
plnej mrazák masa
bežny věci co jsou v lednici
2x12kg granulí pro psa v nouzi se daj taky jíst

to je asi všechno možná si ještě na něco vzpomenu
Uživatelský avatar
TREW
Příspěvky: 201
Registrován: 05.01.2012 7:58

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od TREW »

Tohle téma mne taky zajímá. Zatím to nemám nijak spočítané, tak sem hodím jen print screen tabulky, do které si dopisuji souhrn potravin, které běžně používáme a průběžně je dokupuji do zásoby. Ve sloupci "kolik" jsem cifry jen tak nastřelil od oka, chci tam časem dopsat skutečné hodnoty a plánované počty. Rád podiskutuji co přidat, či odstranit a uvítám nějaký vzorec pro výpočet kolik čeho na sto dní (tři měsíce), třeba pro to čtyřčlennou rodinu. Násobit a dělit podle počtu strávníku může každý podle své potřeby :) Třeba to tady na fóru už někde je, zatím jsem intenzivně nehledal. Preferuji potraviny, které se dají jíst i samostatně a nebo k ohřevu stačí jen trocha paliva, případně horká voda na zalití (kuskus, instantní nudle). To palivo asi patří jinam, ale možná by u toho nebylo naškodu vykalkulovat potřebu plynu v láhvi, případně tekutého lihu do vařiče pro případ, že jiné zdroje ohřevu mimo turistický či kempikový vařič nebude k dispozici. Osobně mám zatím pět litrů technického lihu a kdyby mi odešel lihový vařič Horal, tak jsem schopen vyrobit náhradní vařič s plechovky od koly. Mimo to mám jednovařič vařič Meva s dvoukilovou bombou propan-butanu a vařič Var 2 a pár kartuší, ale ty se mohou porouchat a technický líh využívám průběžně i na jiné věci.
Přílohy
rozpracovaná tabulka.JPG
rozpracovaná tabulka.JPG (63.79 KiB) Zobrazeno 39612 x
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Terminated Account »

Já se k tomu nestavím moc inženýrsky. Zásoby mám slušné, ale nijak je nepočítám. Kupuju ve velkých objemech (nejraději Makro) zcela běžné věci ze kterých normálně vaříme jako rodina. Rád a hodně vařím, takže si na kvalitu surovin a jídla potrpím.

Doma držím zásobu:

1. Všechny druhy moky a krupice - několik desítek Kg. Běžně jím moučné či bramborové placky (chaypaty, pranthy)
2. Brambory - několik pytlů - momentálně jsem vše vyčerpal
3. Luštěniny - hrách, fazole čočku (zejména indickou "oranžovou") - všeho desítky Kg
4. Rýži - obyčejnou i Basmaty - desítky Kg
5. konzervy - Tuňák, zelenina atd. - desítky Ks
6. Těstoviny - nejraději mám Pene, čínské nudle, vlasové polívkové nudle - desítky Kg
7. sůl a cukr - desítky Kg
8. Musly - desítky Kg
Vše chci ještě doplnit o potravinářské obilniny.

Držím i jiné věci, ale tohle považuji za strategickou zásobu, ze které zcela běžně vaříme. Držíme toho tolik, tak aby se to nezkazilo a jakmile mi pocitově něco klesne pod minimilní mez - jdu a nakoupím toho jednorázově kvanta.

Co ještě držím, tak je hodně cestovatelského jídla. Dehydrované expediční jídlo, konzervy, různé polotovary, vlastní různé směsi atd. Všechno co normálně používám při svých cestách (na každou akci se hodí něco jiného). Držím jen hodnotné potraviny, které mám vyzkoušené a oblíbené.

Vojenské dávky nemám vůbec. Umím vařit z mála, takže pro mě nepředstavují výhodu. Navíc se dají nahradit běžnými konzervami kvality, jakou si sám zvolím.

Když jme měli tři měsíce rozbouranou kuchyň a vařili jsme improvizovaně v bojových podmínkách (mimo jiné na turistickém vařiči). Žili jsme si 4 členná rodina z těchto zásob po celou tuto dobu zcela plnohodnotně. Nakupovali jsme minimálně (sem tam maso, vejce, zelninu a pečivo) protože jsme toho chtěli co nejvíce zlikvidovat, obměnit a taky si vyzkoušet v praxi možnosti, jaké nám tyto zásoby poskytují. Tento test dopadl zcela ok. Zásoby se trochu ztenčili, ale přesto jsme do nové špajzky toho stěhovali ještě kvanta.

Určitě by se dalo skladovat spoustu dalších věcí, ale tohle mám vyzkoušené, funguje mi to. Podle mě si to každý musí nastavit na míru svým možnostem, znalostem a preferencím.

EDIT: Zároveň nemám problém ze dne na den rozjet na zahrádce malé živočišné hospodářství. Místo, zdroje i zkušenosti jsou.
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od rudde »

Jen pro odlehčení,
včera manželku málem zasypala sůl, kterou rovnala na poličku.
(A 20 kg hmoždinka nevydržela :)
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od felix5 »

TREW píše:Tohle téma mne taky zajímá. Zatím to nemám nijak spočítané, tak sem hodím jen print screen tabulky....

10L octa ? za rok spotřebuju nanejvejš 2L natož za 3 měsíce nebo počítáš s výrobou sladkokyselých nálevů v zavařeninách ?
Nobody
Příspěvky: 589
Registrován: 18.07.2012 1:17

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Nobody »

Hele když už by došlo na průšvih, tak člověk ocení všechno stravitelné. Ale pokud to chce točit, tak mi ty seznamy přijdou šílené. K čemu 10kg cukru? Nahradil bych ho sušeným ovocem. K čemu 30x (!) čokoládu, když můžeš nakoupit oříšky, nebo alespon čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Kečup v čechách bych nekoupil ani tchýni, stejně jako zapekané musly, instantní věci atd. Na tyhle věci, pokud už to člověk chce jíst a raději nevařit ze základních surovin, bych doporučoval krámky pro cizince. Cena bývá obdobná, kvalita je úplně jinde. Případně prověřené farmářské obchody (ty považuji za lepší, ale ceny jsou vyšší).

Tyhle dávky cukru, co jsou do nás ted vstřebávány, rozhodně nejsou normální a taková cukrovka by po rozpadu nebyla žádná prdel (což v podstatě není ani ted).
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Maximus »

Cukr je zbytečně démonizovaný různými "pravdozdravo výživáři". V případě PA situace bude každý kJ energie v potravě vítaný. Cukr má výbornou vlastnost v tom, že pokud je uskladněn v suchu (optimálně v uzavřené nádobě), tak vydží desetiletí. Navíc pro konzervaci ovoce (výroba kompotů a marmelád) je nepostradatelný. Je fakt, že se dají vyrobit kompoty z některého ovoce bez cukru (naopak s přídavkem malého množství soli), ale životnost takovýchto zavařenin je oproti klasickým postupům nesrovnatelně kratší.

Osobně preferuji marmelády méně slazené, ale je nutno je dávat do malých skleniček, protože marmeláda s málým obsahem cukru velice rychle zplesniví i v chladničce.

Navíc pokud si člověk bude chtít jednou za čas dopřát nějakou tu vánočku či koláč, tak bez cukru to moc nejde (jde sice částečně nahradit medem, ale med může být ještě nedostatkovější než klasický cukr).

Mimo jiné se cukr dá povrchově použít i na infikované rány v situaci, kdy nejsou dostupná antibiotika či dostatek dezinfekčních roztoků na vymívání rány.
Nobody
Příspěvky: 589
Registrován: 18.07.2012 1:17

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Nobody »

Určitě to není zbytečné démonizování, ale to co kdo jí, je každého věc a já to nechci nikomu vnucovat ;).

S tím, že když by byla krize, tak je každá kalorie dobrá, naprosto souhlasím - vždyt jsem to také psal. Bavil jsem se o točení zásob. Med ti vydrží také desetiletí, když na to přijde. A bez vánočky, nebo koláče, se v klidu obejdeš (sám jsem ani jedno neměl cca 10 let)
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Kocour »

Vidím to dost podobně jako McGyver a Nobody dohromady. Nejlepší je držet zásoby nenásilně v rámci koloběhu toho, co bych si jinak stejně koupil. Taky si potrpím na určitou úroveň surovin, i když to nijak nehrotím. Následkem by měla být vyšší cena, ale když si člověk počká, pořád je něco v akci. Pak jde o to reagovat rychle, odhadnout svoji spotřebu a předzásobit se v množství omezeném datem spotřeby nebo předpokládaným termínem další akce podle toho, co je dřív.

Další přirozený důvod, proč potraviny kupovat ve větším množství najednou je, že pro určitou konkrétní položku se musí jet do určitého obchoďáku nebo jí objednat přes Inet. Na to, abych každý týden všechno objel, rozhodně čas nemám.

Trochu jsem se zamyslel, co právě teď můžu považovat za svoji nouzovou zásobu, a je to dost bizarní směsice :)

Co zrovna moc nemusím, to je mouka v libovolném provedení vyjma něčeho na zahušťování asijských pokrmů. (vlastně ještě jedna výjimka je pár krabic suché směsi na halušky). Mám dost rýže a těstovin ze semoliny, čočku a taky sterilovanou cizrnu (ta je obyčejně o dost dražší než ostatní luštěniny, takže se snažím využít opravdu každou akci, dost mi chutná). Naopak brambory skoro nemám. Nejlepší jsou Ačka, co se vždycky před Vánocemi prodávají na saláty, takže pak z toho vydržím pár měsíců, ale jinak mi práce s loupáním nepřijde hodná výsledku. Z kečupů je tady poživatelný tak akorát Heinz, takže toho taky vezmu víc, když mají někde akci XXL :). Mám strašně oliv různého druhu, tuňákové konzervy, olivový olej, víno, sušená rajčata, chilpotle papričky. Pár litrů sojovky, 5 a víc let staré miso. Spoustu balkánského sýra na řecký způsob, mražené mořské ryby a mražený listový špenát (tohle by asi muselo jako první, protože by nešla elektrika). Když o tom tak přemýšlim, tak se mi skoro sbíhají sliny při pomyšlení, že by vypukla krize :)

Oba dva shora uvedené důvody, proč kupovat jídlo ve velkém, platí i pro zásoby do pole. :P (tohle je náhražka za smajlík olizování, ne vyplazování jazyku jako posměch - aby se někdo neurazil)

Jenom v souvislosti s cukrem mě napadla jedna historka: Můj táta byl malý kluk, když nás obsadili Němci. Děda zřejmě už nějakou dobu dopředu něco tušil :sad a nakoupil postupně mimo jiné i velké množství cukru. To se pak pochopitelně nesmělo ukrývat, takže ho dal mému tátovi pod matraci - balíčky cukru vyplňovaly celý půdorys postele. Ono to mělo racionální důvod, že pokud přijde nějaká kontrola, tak to bude v noci a budou se stydět vzbudit malé dítě (taky že občas přišla jednotka Němců, rozdělili se po jednotlivých domech a prováděli jakoby kontrolu, ale obyčejně přišel starší chlap a když s ním byl děda schopen mluvit trochu německy a babička mu nabídla horký čaj, tak nic stejně neprohledával a byl rád, že není na frontě). No a táta potají ten cukr ujídal. Vždycky uvolněné místo vycpal, jeho rodiče o ničem nevěděli a soudili, že ještě nepřišla ta správná bída, aby se načal cukr. Když válka skončila, rodiče řekli: "Tak už ten cukr schovávat nemusíme", a šli ho vybalit, ale on právě došel. Tolik k praktické použitelnosti cukru jako nouzových zásob.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Karlos »

Kocour: pěkná historka a i poučná :yes
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Terminated Account »

:yes to zní velmi rozumně.

Zapomněl jsem ještě na slunečnicový a olivový olej. Olivy bohužel právě došly a s vínem je to stejný.

Moje eso v rukávu je ještě vlastní rybník (na místě, kde bych se v případě velké krize shromáždil s celou rodinou) ve kterém jsou tuny ryb. Pokud si jej člověk uchrání (lokace a veliokost to celkem snadno umožňuje), tak má pro svou rodinu neomezený zdroj potravy.
Uživatelský avatar
TREW
Příspěvky: 201
Registrován: 05.01.2012 7:58

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od TREW »

Nobody píše:Hele když už by došlo na průšvih, tak člověk ocení všechno stravitelné. Ale pokud to chce točit, tak mi ty seznamy přijdou šílené. K čemu 10kg cukru? Nahradil bych ho sušeným ovocem. K čemu 30x (!) čokoládu, když můžeš nakoupit oříšky, nebo alespon čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Kečup v čechách bych nekoupil ani tchýni, stejně jako zapekané musly, instantní věci atd. Na tyhle věci, pokud už to člověk chce jíst a raději nevařit ze základních surovin, bych doporučoval krámky pro cizince. Cena bývá obdobná.
Tak to vezmu popořadě :) Na celou věc ohledně zásob pohlížím z více úhlú, tj. nevidím to jen jako jídlo pro rodinu, ale předpokládám i případné další použití. Jak jsem psal, tak počty jsou střelené od oka, tudíž jsem tam dopsal většinou deset, což mi přišlo jako lehce sledovatelné, že to doma mám či ne. Rovněž jako MacGyver jsem zatím zásoby nepočítal, prostě kupuji něco navíc a když je požadované zboží v akci, tak vezmu větší množství. Debata okolo cukru tady již proběhla, tak jen podotýkám, že sám vůbec nesladím, ale kdyby vypnuly el. proud, tak se cukr, sůl, ocet a kyselina citronová bude ke konzervaci hodit, takže mít je doma po deseti kusech, když expirační doba je v nedohlednu, mi přišlo optimální. Té soli bych asi ještě přidal. 30 čokolád mi na 100 dnů nepřijde moc, je to jedna na tři dny, zabere to málo místa a taky by se dala dobře vyměňovat za jiné věci. v IKEA byly zrovna za 7kč, no nekupte to ;) V tomto duchu by se dal využít i ten cukr a vlastně cokoliv k jídlu. Ze stejného důvodu dokupuji i tuzemský rum a vodku, využití všestranné :) Rovněž rostlinný olej nemám jen na vaření, ale asi bych s ním v případě nouze i svítil a v nouzi nejvyšší s ním i naředil naftu do auta :(
Nobody píše:Kečup v čechách bych nekoupil ani tchýni, stejně jako zapekané musly, instantní věci atd. Na tyhle věci, pokud už to člověk chce jíst a raději nevařit ze základních surovin, bych doporučoval krámky pro cizince. Cena bývá obdobná.
Kečup a zapékané müsly, stejně tak převážnou část ostatních potravin nakupuji podle testů, zejména d-test mne zatím nezklamal. Sortiment trvanlivějších potravin v Lídlu je převážně z Německa, hodnocení v testech má většinou výborné a mě osobně kvalita vyhovuje. Občas vycestuji na větší nákup do Německa, mám to kousek, takže mohu porovnat. Kvalita v jejich obchodech je nesporně lepší a ceny srovnatelné, ale ten Lídl mi přijde na ČR jako rozumný kompromis.
Nobody
Příspěvky: 589
Registrován: 18.07.2012 1:17

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Nobody »

Ok, v poho :). Já to beru tak, že v případě krize nebude zase až tak velkej problém energetická hodnota potravin, jako ta výživová. Proto si myslím, že je rozumné nahradit cukr medem a čokolády oříšky, nebo kvalitní čokoládou. Cukr a levné čokolády ti dají v podstatě jen prázdné kalorie, navíc ani na jedno bych děcka nechtěl moc učit (jen at si hezky zobaj ovoce a med, nejenom v případě krize to pro ně bude mnohem lepší :) ).

Který ten kečup vyšel dobře? Já když viděl to srovnání, tak tam dobře nevyšel žádný, bylo to jen na pikačů a na ještě větší pikačů :).
Uživatelský avatar
Sehr
Příspěvky: 265
Registrován: 11.01.2012 21:04
Pohlaví: i černoch by záviděl
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Sehr »

Myslim si,ze sladke a solene potraviny zvysuji chut k jidlu. A to nikdo v PA dobe nechce. Taky si myslim, ze cukr spotrebovava dulezite slouceniny v tele a nakonec ho inzulin zneutralizuje. Neni na skodu mit cukr, ale nespolehal bych se na nej jako na zdroj energie. Je to jen muj osobni nazor.
Uživatelský avatar
Dan.te
VIP
Příspěvky: 155
Registrován: 21.07.2012 11:31
Bydliště: Brno

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Dan.te »

Jen malá poznámka k zásobám cukru - nějákou si držím, ale letos jsem zásobu zmenšil a místo toho se pustil do včelaření. Pomáhám sousedovi v mém nouzovém místě s jeho včelkama a pilně se vše učím. :) Moje lepší polovička se přidala až na stáčení, při chytání roje asistovat kupodivu nechtěla. :roll: A možná už příští rok budu mít jeden, dva úly pro sebe. Navíc jsem tou pomocí získal už pěkných pár kilo medu. Včely jsou pro PA dobu úžasná věc - sladidlo, vosk na svíčky, propolis na léčení, ...

Také jsme doma zkoušeli při výrobě bezového sirupu použít z části med místo cukru(asi půl na půl) a výsledek byl vynikající!

Co se týče zásob, dělám to asi jako většina tady - princip průběžného využívání a doplňování. Taky se snažím, abychom doma zvyšovali podíl vlastních produktů oproti kupovaným. Různou zavařenou zeleninu, maso, marmelády - letos jsme (opět poprvé) zkoušeli použít z části med na doslazení, tak jsem zvědav jak se to projeví na životnosti marmelád - už se těším na průběžné ochutnávky!

Cukr se dá nahradit z jiných přírodních zdrojů, čeho se obávám je nedostatek soli. Pokud padnou distribuční sítě, náhrada soli se bude hledat hůř a u moře nejsme a do Salzburgu daleko. Proto syslím sůl! :D
Uživatelský avatar
Pepe
VIP
Příspěvky: 792
Registrován: 22.12.2010 14:14

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Pepe »

Sůl je dobrá volba. Oroti cukru stojí pár korun. Jen doplním, že asi před rokem jsme ve skříni objevili cukr z Olomouce - závod Kojetín, podnik vzorné jakosti. Cukr je v pohodě, tipuju, že z cukrovaru vylezl minimálně před 25lety (nemá datum výroby/spotřeby).
Nobody
Příspěvky: 589
Registrován: 18.07.2012 1:17

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Nobody »

Sůl je dobrá volba, hodí se k uchování potravin. Nicméně jejího nedostatku ve stravě bych se nebál, v konzervách je jí, až to není hezký. Stejně tak zásob soli v republice budou tuny a nikam to s rozpadem nezmizí. Ono v nouzi bych se ani té posypové soli nebál, kdo ví, kde už ted všude je.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od Karlos »

Pepe píše:cukr z Olomouce - závod Kojetín, podnik vzorné jakosti.
Teď na místě tohoto cukrovaru stojí velká fotovoltaika :twisted:
Sorry za OT.
Uživatelský avatar
TREW
Příspěvky: 201
Registrován: 05.01.2012 7:58

Re: Núdzové zásoby stravy

Příspěvek od TREW »

Nobody píše:Který ten kečup vyšel dobře? Já když viděl to srovnání, tak tam dobře nevyšel žádný, bylo to jen na pikačů a na ještě větší pikačů :).
Tady je máš. Hodnoty, které mne ovlivnily , jsem zaškrtnul.
Přílohy
kečupy.jpg
Odpovědět