Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
cipis
Příspěvky: 4842
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Technicka k tem nakupum u restauraci do zasoby - jak si nekdo mohl nakupovat tolik veci, kdyz PES jasne rikal, ze se muze do ctyr dnu zase zavrit?
To, ze se zavre, tak muselo byt jasne vsem, akorat nekteri asi delali, ze to nevidi ..
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

jinak toto už je takový folklór
Registrace na termín očkování pro seniory starší 80 let nefunguje. Nejenže se nelze zaregistrovat, ale několik minut po osmé spadl i celý web ministerstva zdravotnictví. Dostupná není ani linka 1221, kterou mohou využívat senioři, kteří nejsou zdatní v práci s počítačem.Registr při pokusu Novinek zaregistrovat staršího příbuzného jedné z redaktorek nereagoval. PIN k ověření telefonního čísla přišel s extrémním zpožděním a ve chvíli, kdy byl do systému zadán, už byl neplatný, protože čas pro první dokument vypršel. Stejné to bylo s dalšími kódy při dalších pokusech

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... e-40347880

a to se teď registrují "jen" důchodci. Až to pustí pro ostatní, to bude teprve nápor...
Naposledy upravil(a) devlop dne 15.01.2021 9:10, celkem upraveno 1 x.
Martysedlak
Příspěvky: 553
Registrován: 08.04.2020 14:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Pohledem Pražáka - dálný Východ

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Martysedlak »

Bacile:
Prosím tě kde jsi vzal, přišel na argument, nízký strop = vysoký stupeň nákazy. Existuje nějaká statistika, kde došlo k nákaze vlivem nízkého stropu? Možná ano, ale je asi tajná.

Z téma stropama mě to trochu vytáčí, je to fakt argent na Pikaču. Všechny malé provozovny nemají malé stropy. Mnoho teď zavržených obchodů je v těch obchodních centrech a má stejné stropy a stejnou vzduchotechniku!
Je otevřená spousta malých provozoven (drogerie, večerky, řeznictví, zahrádkářské potřeby...) které mají nízké stropy.

Bratr má malé řeznictví. Počet nakaženého personálu 0, slovy nula. Výsledek trasování, zda byl v prodejně nakažený a někoho tam potkal opět nula.

Bral bych argument kde a jak moc se Covid šíří, to by měl být jeden z výstupy naší slavné karantény a na jeho základě regulovat rizikové provozy. Argument typu Primula to vychytal, ví co dělá je argumentační faul, bez uvedení na základě jakých dat to vychytal.

V ČR to vypadá že je pandemie řízená podle toho co si pan premiér přečte na Facebooku.

Já se nedivím že mnoho lidí podléhá pocitů flustrace a jde ventilovat tuto flustrace ven. Když do toho promícháme panské maníry nekterych vládních a veřejně známých osobností (Klaus, Primula, Šilerová.....) tak ochota dodržovat nařízení je mizerná.

Kdyby vláda nejela pouze propagandu jak je to skvělé, vše funguje. A informovala skutečnost, jak je to v řiti, tvrdé data bez krášlení, tak věřím, že by se lidé chovali lépe. Pomalu každá informace o skutečnosti = kampaň opozice abtibabiš.

Jinak ani v tomto marasmu, bych na žádnou demonstraci nešel. Ač jsou nařízení vlády mnohdy na palici tak je dodržují. V říjnu jim to spočítám.
Proba
Příspěvky: 169
Registrován: 22.01.2020 19:47

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Proba »

Martysedlak :hand :yes
Radeq
Příspěvky: 428
Registrován: 08.04.2020 16:08
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Radeq »

Sedláče - představte si, že jsou země, kde písknou lockdown od půlnoci a ohlásí to v deset večer, aby se vůbec nikdo nemohl připravit. Nebo dají zákaz vycházení po 13. hodině.

Požadavek na jasná pravidla je stejně chytrý, jako požadovat po člověku, který zatím viděl jenom rybník za hospodou, aby vytvořil autopilota pro raft do peřejí ..
BiSon
Příspěvky: 434
Registrován: 20.12.2011 10:00
Bydliště: Olomouc

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od BiSon »

PeFi píše: 14.01.2021 19:17Třeba aby práci sekretářky nevykonával lékař, ale sekretářka.
Jsem rad, ze nejsem sam koho to neskutecne vytaci.
Martysedlak
Příspěvky: 553
Registrován: 08.04.2020 14:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Pohledem Pražáka - dálný Východ

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Martysedlak »

Já nerosporuju nařízení, já je respektuji. Ale nevěřím že v jiných zemích mají stejné jak u nás, kdy jsme best od Covid, a pak jsme opravdu best od v negativním smyslu. Co vím tak v sousedních zemích mají jasná a neměnná pravidla podle kterých se řídí opatření. U nás se tyto pravidla poměrně často mění, panuje chaos a zmatek. Viz rozvolnění před Vánocemi, navzdory predikci PSA.

K situaci zdravotnictví, taky mě vytáčí že doktoři dělají práci kterou by měl dělat někdo jiný, pak se řeší že máme málo doktorů a ty které náme, ti jsou nuceni pracovat jak galejnici. Kdyby začali dodržovat zákoník práce tak za týden je kolaps zdravotnictví. (Mluvím o běžném provozu před Covidem). A to jsme jedna ze zemí s největším stavem úřednictva.
cipis
Příspěvky: 4842
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Jaké statistiky? Jaká tvrdá data? Furt se tím někteří ohání ...
Vždyť jsme se tady už dávno shodli, že chytrá karanténa nefunguje, nefunguje trasování a drtivá většina lidí při tom trasování lže. Z toho nebudou nikdy žádná hodnověrná data. Argumentovat tím, že neměl v řeznictví kontakt za situace, kdy každý druhý řekne, že v žádném řeznictví nebyl, tak je trochu mimo.
Jediná hodnověrná data by byla ze sledování mobilů, jenže ty zase hromada lidí právě kvůli tomu možnému sledování nenosí nebo mají jiné telefony, které se hned tak rychle nedají přiřadit ke konkrétnímu člověku.

Takže v tom případě přijdou na řadu akorát technické věci, jako je třeba objem vzduchu na jednoho člověka v prodejně a čas, za jak dlouho se ten vzduch vymění. A jak tohle počítat? Dokazovat? No nijak, protože kdyby se vyhlásilo, že na každého člověka musí být ne 15m2, ale 45m3, a že těch 45m3 musíš vyvětrat za 15 minut, tak se z toho všichni poserou, resp. se na to všichni vyserou, prohlásí, že to mají, no a hygieno dokaž. Takže ve výsledku všichni otevřou, protože víme, jak to všichni chytře odrbávají, viz. ti vlekaři.

Osobně si myslím, že to Prymula vychytal právě z těch lokalizačních dat. Kde bylo moc čísel ve stejný čas na malém prostoru, buch ... Proč si myslíte, že lidi přestali brát do obchodů a ven chytré telefony a vyhrabali staré tlačítkové, či proč byly jednu dobu vyprodané všechny SIMky u pokladem v Penošu?
cipis
Příspěvky: 4842
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

To administrativní přetížení není jen výsadou lékařů, úplně stejně to mají policajti a beztak úplně všichni ...
Ortvar
Příspěvky: 288
Registrován: 03.01.2017 18:10
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ortvar »

JJ. Když jsem před 22 lety začínal, byl jeden souhlas k operaci. V podstatě souhlasím se vším, co mi budete dělat. Nyní ? Souhlas s hospitalizací, souhlas s operací, souhlas s anestezií, souhlas s poskytováním informací, souhlas s podáním transfuze, souhlas s ošetřováním mediky/studenty SZŠ...........

Jinak platy THP ve zdravotnictví jsou špatný vtip, za to vám alespoň průměrná sekretářka dělat nebude, to půjde radši za kasu do Alberta, a pokud jí dáte víc, dostáváte se pomalu na plat lékaře absolventa. :head :head :head
Warriors are not the ones who always win but the ones that always fight.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Ortvar: Platy (běžných) THP jsou špatné v celém sektoru, který je nějak navázaný na státní nebo veřejné rozpočty, nicméně kdyby nebyla idiotská organizace práce, tak by bylo na osobní příplatky a na odměny, protože peníze tečou za výkony.

Kamarádka-mladá lékařka v FN svého času pravidelně trávila čas tím, že mazala prázdné řádky na reportu, který jim vygeneroval informační systém. Papír je drahý a musí se šetřit, takže měli pokyn mazat prázdné řádky - stovky lékařů ve velké fakultní nemocnici jedoucí 24/7 tráví čas tím, že mažou řádky ...
Vzhledem k tehdejší ceně papíru jsem odhadl, že práci lékařky si management cenil někde kolem 5 Kč/hodinu.

O pár let později jsem tam jako pacient pozoroval, že tam díky zcela debilní organizaci práce plýtvali časem dokonce několika lidí současně (pacienty v to nepočítaje). A pak má být na výplaty.

Kdysi dávno si jeden už tak špičkově řízený londýnský špitál pozval konzultanty z Toyoty, kteří jim tam trochu přeorganizovali procesy. Zlepšení měřitelných parametrů na všech stranách bylo velmi solidní - zkrácení časů tuším bylo (10% až 40%).

Když někam vlezu do čekárny, kde není ani noha, ale na dveřích je velmi důrazné varování aby pacienti v žádném případě neklepali, tak vždy přemýšlím jak asi poznají, že tam někoho mají.

Ještě jako student se spoustou volného času jsem to kdysi z legrace zkusil a po téměř hodině čekání náhodou šla kolem sestra a byla překvapená, že jsem nezaklepal. Když jsem jí řekl, že na dveřích mají poměrně důrazné varování, že pacient nemá klepat, tak nejspíš usoudila, že jsem blázen. Zdravotnictví je systém, kde je člověk respektující pravidla považován za blázna, ale takový systém nemůže rozumně fungovat a to že jsou mizerné platy není součástí řešení, ale jen další součástí problému. Ale takto idiotsky není řízeno jen zdravotnictví, ale podstatná část veřejného sektoru.
cipis
Příspěvky: 4842
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Ono se to někdy i dědí, takže to není až zas tak chyba tam nahoře. I když vlastně jo.

U nás je očařka, široko daleko jediná, dle pojišťoven jedna stačí.
Čekačky příšerné, vždy několik hodin, někdy člověk došel, nikdo v čekárně, tak se zaradoval a ouha, ona jich měla asi 6 v předsálí. Objednání a časy nic. Jistá část jistého dne v týdnu vyhrazená na objednané, to ale v bleděmodrém.
Paní očařka šla do důchodu a převzala to její dcera. Co myslíte? No ano, jako matka, nic se nezměnilo.
Chápu, že je třeba některé pacienty rozkapat či jinak připravit, ale co je moc, to je moc.

Já jsem už za staré radši začal jezdit do Brna, cesta tam i zpět a parkování hodina, ale jdu na čas a ani si nestačím sednout v čekárně a jdu už dovnitř. Ve výsledku jsem zpátky doma mnohem dřív než tady od 10 minut chůze vzdálené ordinace.

Ale to jsme krapet už odbočili. Nicméně to všechno souvisí se vším a to, co se teď děje, je vlastně špička ledovce.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Maximus »

Na Zlínsku se běžně nechávají umírat lidé po 70 roku života, kteří mají covid a dusí se "ve vlastní šťávě" se saturací 50% - ventilátory pro ně prostě nejsou. Ten nápor na psychiku personálu v těchto případech je opravdu enormní.

Kde jsou ty levné respirátory z komerčně dostupných součástek, které naši vědci s takovým entuziasmem vymysleli?

Politický a byrokratický šlendrián zabijí tyto nápady a potažmo i tak samotné lidi. Není to však jen chyba Babišovy vlády, ale chyba systémová, kdy jak v politice, tak ve státní správě sedí jeden "malý český člověk" vedle druhého, který své osobní zájmy a pohodlnost nadřazuje nad zájmy občanů, o jejichž blaho se má z principu své funkce starat především.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Wdog
Příspěvky: 514
Registrován: 15.05.2013 15:43

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Wdog »

Martysedlak píše: 15.01.2021 10:00 Já nerosporuju nařízení, já je respektuji. Ale nevěřím že v jiných zemích mají stejné jak u nás, kdy jsme best od Covid, a pak jsme opravdu best od v negativním smyslu. Co vím tak v sousedních zemích mají jasná a neměnná pravidla podle kterých se řídí opatření. U nás se tyto pravidla poměrně často mění, panuje chaos a zmatek. Viz rozvolnění před Vánocemi, navzdory predikci PSA.

....
Proč jsme "best in covid" v negativním smyslu? ... už jsem to tady myslím psal, znova zopakuji:

Vše podělal Bureš a jeho vláda, zhruba v rozmezí červen až září 2020.
Proč? ... protože jsou jednak neschopní, ale zároveň jsou také všehoschopní, a Bureš chtěl drtivě vyhrát volby v říjnu.

V červnu 2020 byla naše země od viru téměř vyčištěná, ale globálně tomu tak nebylo. Tehdy šlo udělat poměrně nebolestivá opatření, které by nezničila ekonomiku, podnikatele a neznamenala lockdown. Ta opatření jsou prostá: masivní testování, masivní trasování a hlavně uzavření hranic pro příchozí osoby zvenku, resp. jejich filtrace a povinné testování přímo na hranicích a letištích, včetně pendlerů a zahraničních pracovníků. Dále lokální preventivní opatření ve firmách, úřadech a školách, při jejich plném provozu. To vše by tehdy stačilo, i dlouhodobě.

Nyní, je situace už zcela mimo kontrolu, a budeme se v ní, a v různých výkyvech lockdownu, potácet ještě dlouhé měsíce, možná roky, než virus zeslábne. Ze strany vlád je to čirá improvizace.
Obyvatelé to vidí, vládě nevěří, a dělají jen ta nařízení, ke kterým mohou být přímo přinuceni. Jinak jedou podle sebe. Někdo virus popírá, někdo demonstruje, někdo nosí roušku, někdo sedí v bunkru.

Každý z těch zbytečné zemřelých na covid či s covidem jde na účet Bureše a jeho vlády, mohli a měli konat, ale nekonali. Když na to neměli, měli rezignovat.
Jediné naše štěstí je robustní zdravotnický systém, jinak by to byl jinačí fičák. Dále společnost vcelku normálně funguje, nerabuje se a nestřílí se, je mírový stav, informace o dotačních podvodech a utahování šroubů ze strany EU byly upozaděny covidem, takže pro politiky klídek a pohoda.
Proba
Příspěvky: 169
Registrován: 22.01.2020 19:47

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Proba »

Jo to rozvolnění a dovolený byl hodně špatný vtip který se nám pěkně vymstil. A bylo to jenom k vůli volbám!
cipis
Příspěvky: 4842
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Proč se tohle nedostane ven, na veřejnost? My to tady tušíme, někteří víme, ale zbytek lidí tomu moc nevěří, pokud zrovna neumřel někdo příbuzný. Stále se to nedostalo do toho zmiňovaného seriálu mrtvých příbuzných. Stále umírá málo lidí na to, aby se někteří probrali ...
Maximus píše: 15.01.2021 11:56 Na Zlínsku se běžně nechávají umírat lidé po 70 roku života, kteří mají covid a dusí se "ve vlastní šťávě" se saturací 50% - ventilátory pro ně prostě nejsou. Ten nápor na psychiku personálu v těchto případech je opravdu enormní.a pohodlnost nadřazuje nad zájmy občanů, o jejichž blaho se má z principu své funkce starat především.
L.C.
Příspěvky: 351
Registrován: 26.06.2018 8:51

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od L.C. »

Pro Wdog a Proba: pánové pozor, rozvolnění cestování byla práce hlavně opozice. Pamatuji, jak zejména Rakušan ze STAN, či z jaké partaje to je, vyřvával, že nemožnost cestování narušuje jeho práva a svobody a bude kvůli tomu podávat žalobu k ústavnímu soudu. Nebyl jediný, řvala celá opozice.

Podívejte, nechci se zastávat Bureše, který s tou svou skvadrou zmrvil, co mohl, ale chyba je v celém tom parlamentním hnízdě a nejen v něm. Také v těch, kterým bylo veřejně dopřáno sluchu, ať již mleli něco o tom, že vyhlásí občanskou neposlušnost, o tom, že roušky jsou na pendrek, nebo že nemohou do své oblíbené hospody na humra (kde na něj sakra berou, když jsou v segmentu, kde nemají ani na žrádlo pro děcka), nebo že oni jsou jediným hlasem proti covidovému (či jakému) protektorátu (opravdu netuším, co by dělali, kdyby v tom skutečném opravdu byli).

Nyní se opět začíná jásat, jak klesají počty nakažených. Bodejť by neklesaly, když se zase málo testuje. Za včerejšek 27 tisíc testů a z toho je 8 tisíc nemocných. Poměr nic moc. Jenže každý vidí jen konečné číslo, jako kdyby nic jiného neexistovalo.

Takhle si zdravotnictví neodpočine nikdy a že ten odpočinek v něm všichni potřebují jako soli. Lidé v něm jsou unavení k smrti a žádné světlo na konci tunelu není a s celou tou sebrankou u vesla ani neexistuje.
ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς
Proba
Příspěvky: 169
Registrován: 22.01.2020 19:47

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Proba »

Já se nebudu rozčilovat, nebudu to komentovat, navíc je to politika, nerad bych dostal ban.
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Pez »

Tak se mi zrovna povedlo registrovat maminku na očkování, trvalo to pár minut.
Akorát, že termíny už jaksi nejsou.

TVL jako fakt 2000 dávek při spuštění a další v nedohlednu? :head :head

To není ani špatný vtip.
Ke všemu to vypadá, že ti ani nepřijde výzva, když budou volné termíny, budeš muset každý den kontrolovat zda náhodou není volný termín. To je pro lidi 80+ opravdu vstřícné. To se opravdu :moon
L.C.
Příspěvky: 351
Registrován: 26.06.2018 8:51

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od L.C. »

Takto vypadá situace v jedné nemocnici v MSK:

https://cnn.iprima.cz/pribehy-z-prvni-l ... sznhp.box

Nevím, odkud píše, ale klidně může psát i o naší nemocnici.
ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς
Odpovědět