BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Odpovědět
Schwimm
Příspěvky: 83
Registrován: 22.08.2011 22:20

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Schwimm »

MARIC: Mohl by jsi prosím napsat, o jakého výrobce kamen s vyndavacím výměníkem jde? Díky
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Maric »

Schwimm: Je to HAAS & SOHN, https://www.haassohn-rukov.cz/vase-plus ... ny-vymenik

Dalo by se říct, že provozovat kotel na tuhé paliva bez záložního zdroje pro čerpadlo je velký risk. Neznám moc lidí, co by to tak neměli. Já mám zálohu přibližně na 18 hodin, ale na vícedenní zimní blackout to je málo.
achneee
Příspěvky: 7
Registrován: 12.03.2017 11:56
Pohlaví: malé, zrzavé

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od achneee »

Já mám krbovky s výměníkem Haas Sohn(český výrobce z Frýdlandu) model Arctic 12, už se nevyrábí, ale myslím, že mají více modelů z vymontovatelným výměníkem. Je potřeba přikoupit záslepku cca do 2000,- a demontáž tak 1hod.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Germanik1 »

Mám také Haas a Sohn🙂
Udělám co musím
Tomáš
Příspěvky: 466
Registrován: 29.08.2012 7:36

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Tomáš »

U mamky máme Haas a Sohn Grand Max a teda nic moc, dost kouří a po pár letech se rozpadl šamot uvnitř.
Na druhou stranu úspěšně přežil přetopení když vypadlo čerpadlo...

Doma mám Hoxter Haka 37/50 a to je jiná liga, samozřejmě i finanční :head

Já mám zálohu taky cca na 18h přičemž když topím, tak je to tak 5h v kuse, pak se natopí akumulačka a mám cca 30h vystaráno, takže bych takhle dovedl na zálohu při úplném blackoutu v zimě jet skoro týden. Pak bych vyndal autobaterku z auta a pokračovalo by se dál, snad... Pokud by si mě tou dobou někdo nevšiml a nenapadli ho kraviny... :chuckle

Nicméně zbytek domácnosti by trpěl, vše na elektřinu. Musel bych dotáhnout záložní sporák na plyn a bombu.

A Nejhorší co s dětma, bohužel vyžadují skoro 100% pozornosti...
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Woody Crafty »

Myslím že už tu někdo zmiňoval ten evropský skoro-blackout ze 7.ledna 2021. Ale našel jsem k němu hodně dobrý článek:
https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko ... zil-evropu

-vítr na větrníky nefoukal
-slunce na soláry nesvítilo
-odstavili nějaké bloky jaderek
-zpovykaným francouzům byla zima tak si zatopili

A tak skoro shodili evropskou rozvodnou síť. Kdyby to nezachránili češi se svou socialistickou předimenzovanou rozvodnou soustavou. A nebylo to poprvé, kdy česko vyrovnává průsery v evropské rozvodné síti.

Poněkud mi to připomíná to přísloví o vaškovi co chodí s pány na led, přičemž pán uklouzne a nohu si zlomí vašek místo něj.
Okrádají nás přes Veolii, okrádají nás přes EON a ještě za ně hasíme průsery jejich zelené energetiky.
Myslím že už je na čase přestat se chovat jako kolonie. A natvdo tam mít nastavení, že při průšvihu z ciziny prostě naši síť odpojí a hotovo. Ať se třeba poserou, zápaďáci zpovykaní.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od proforma »

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranic ... anicni_vov

Rozbor, co se zacatkem ledna stalo.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od devlop »

Rakousku paradoxně pomohlo jádro a uhlí
„Prostě v momentě, kdy Rakousko nemá dost energie, tak je závislé na dovozu. A proud jim teče z Německa a od nás. A elektrárny, které to mají do Rakouska nejblíže, jsou paradoxně Temelín a Dukovany. Tedy zrovna jaderné zdroje energie, které Rakušané velmi ostentativně odmítají.”

v porovnáním s tímto
Příspěvek 600 eur na pořízení soukromé nabíjecí stanice a 5000 eur při nákupu nového elektromobilu.
https://www.businessinfo.cz/clanky/rako ... -mobility/
„Ohrožujete nás.“ Rakouské spolkové země chystají protest proti Dukovanům
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/23 ... e-dukovany

se mohu jen smíchy za břicho popadat :)
Joe Azbest
Příspěvky: 918
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Joe Azbest »

Asi bude zase potřeba navyrábět a prodat Rakušákům nějaký ten speciální filtr do zásuvky a odfiltrování té špatné elektrické energie z jádra. Firma která to prodávala naposledy zaznamenala celkem slušný úspěch i značnou mediální pozornost :lol:
Indy
Příspěvky: 191
Registrován: 01.09.2017 21:50

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Indy »

Uživatelský avatar
mahroch
Příspěvky: 124
Registrován: 20.12.2012 23:52

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od mahroch »

Tohle jste zachytili? https://e.dennikn.sk/2232084/pred-par-d ... y/?ref=tit

Pred pár dňami delili Európu od blackoutu sekundy


Ak by sa situácia opakovala napríklad budúci rok po vypnutí viacerých jadrových a uhoľných elektrární, mohli by byť problémy oveľa väčšie.
O to viac je dôležité, aby sa nedávny incident, prichádzajúci zrejme z Balkánu, poriadne a rýchlo prešetril.

Európa bola druhý tohtoročný piatok na hrane masívneho kolapsu dodávok elektrickej energie, ktorý je všeobecne známy pod pojmom blackout.

Správy, ktoré boli zverejnené médiami v našom regióne, síce situáciu opisovali skôr ako problém rakúskej rozvodnej siete, ale v skutočnosti nastala kritická situácia v celom európskom priestore organizácie ENTSO-E.

Táto organizácia, združujúca operátorov krajín EÚ a priľahlých rozvodných sústav na Balkáne, už začala vyšetrovanie celého incidentu, no zatiaľ bez relevantných výsledkov. Takéto zdržanie je veľmi znepokojujúce vzhľadom na závažnosť celej situácie, ktorá nastala uprostred aj tak vždy zložitého zimného obdobia.
Problém sa naštartoval niekde na Balkáne

Podľa zatiaľ dostupných údajov príčinu masívneho výkyvu celej európskej rozvodnej siete treba s najväčšou pravdepodobnosťou hľadať niekde na juhu Balkánu, v členských krajinách ENTSO-E susediacich s EÚ. Samotné združenie operátorov predpokladá, že to bolo niekde v trojuholníku Srbsko, Turecko a Bulharsko.

Doteraz však žiaden z operátorov týchto krajín neinformoval svojich partnerov o konkrétnych skutočnostiach. Pravdepodobne došlo k náhlemu veľmi krátkodobému výkyvu dodávok zhruba na úrovni 2000 MW, čo následne spustilo reťazovú reakciu, ktorá sa prehnala celou Európou a zasiahla až francúzske siete. Pre predstavu: výpadok 2000 MW zodpovedá zhruba výkonu všetkých našich funkčných blokov jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach.

O tom, nakoľko vážna to bola situácia, svedčí fakt, že výkyvy v sieťach európskych operátorov vrátane Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) presiahli úroveň 200 mHz. To je viac ako dvojnásobok hodnoty odchýlok, ktoré sa bežne vyskytujú v priebehu roka.
[ Odoberajte e-mailové upozornenia na nové články v rubrike Energetika e-mailom. Aktivujte jedným kliknutím sem. ]

V dôsledku toho zapracovali po celej európskej rozvodnej sieti automaticky postupy, ktoré okamžite, doslova v priebehu pár sekúnd, regulovali výkon na strane výroby, ako aj spotreby.

Predišlo sa tým úplnému rozbalansovaniu celého systému a následnému neregulovateľnému reťazovému výpadku dodávok elektrickej energie od Balkánu až po severnú Európu. Od povestného blackoutu Európanov delili doslova sekundy.

Tieto opatrenia musela slovenská štátna firma SEPS aplikovať aj na území Slovenska, čo napríklad krátkodobo viedlo k obmedzeniu výkonu niektorých zdrojov takzvanej zelenej elektriny.

Rozsiahlejšie opatrenia vo veľkom časovom strese však museli uplatniť operátori v západnej Európe, kde v priebehu desiatok sekúnd museli byť zregulované výkony dodávok alebo aj spotreby na úrovni gigawattov.
Čo ak by sa to stalo o rok?

K rýchlej stabilizácii celej európskej siete prispelo nemalou mierou to, že výkon jadrových a uhoľných elektrární bol v štandardnom režime a k vyregulovaniu prispeli svojím výkonom plynové elektrárne. Na druhej strane v dôsledku pandémie či ešte len končiacich sa celozávodných dovoleniek na prelome rokov bola spotreba trošku nižšia a stabilnejšia ako obvykle.

No vzhľadom na rozsah celého incidentu vzniká veľké znepokojenie, ako podobnú situáciu zvládne európsky systém povedzme presne o rok. V tom čase totiž už budú odpojené od rozvodnej sústavy všetky nemecké jadrové elektrárne a niektoré európske uhoľné zdroje.

Ak by súbežne vládli extrémnejšie poveternostné podmienky v podobe celokontinentálneho mrazu pod mínus desať stupňov, v Severnom mori, kde sú sústredené veľké parky veterných elektrární, by bolo bezvetrie a nad Európou by bolo zamračené, čo by vyradilo slnečné elektrárne, a európska ekonomika a spoločnosť by sa konečne spamätali z pandémie koronavírusu covid-19, tak by celá európska sústava mala podľa skúseností z tohtoročného 8. januára s takýmto výpadkom veľmi veľký problém.
Ilustračné foto – TASR/AP
Problémy na Ukrajine

Situáciu o rok môže zásadne ovplyvniť aj to, že v tom čase s veľkou pravdepodobnosťou nebude dokončený plynovod Nord Stream-2.

Ruský Gazprom bude musieť opätovne naplno využívať tranzit cez Ukrajinu, čo môže spôsobiť po Novom roku 2022 veľmi napätú situáciu vzhľadom na množiace sa politické problémy Kremľa s Kyjevom, ale aj EÚ.

Navyše práve v čase, keď Európa čelila dosiaľ nevyjasnenej hrozbe blackoutu, ktorá sa šírila odniekiaľ z južného Balkánu, došlo k ďalšiemu výbuchu na jednej z vetiev tranzitného plynovodu na území Ukrajiny.

Kyjev tvrdí, že tento, ako aj ďalšie výbuchy, ktoré postihli za posledný rok ukrajinské plynovody, spôsobili diverzné akcie, ale žiadne relevantné dôkazy neboli predložené. Faktom je, že technický stav niektorých úsekov nie je najlepší, no tranzitný systém Ukrajiny je unikátny nielen svojou kapacitou, ale aj tým, že je veľmi rozvetvený. Akékoľvek problémy na niektorom z úsekov sú teda bez väčších problémov rýchlo riešiteľné presmerovaním prepravy plynu na iné potrubia.

Rýchle a objektívne vyšetrenie incidentu v európskom rozvodnom systéme zo strany ENTSO-E by malo byť veľmi vážnou prioritou nielen pre samotných energetikov a operátorov, ale aj pre orgány EÚ a členské krajiny.

Pretože akýkoľvek masívny výpadok v dodávkach elektrickej energie v takom zložitom a nervóznom období pandémie koronavírusu a jej následkov, aké prežívame a ešte budeme prežívať celý tento a asi aj budúci rok, by mohol mať na celú európsku spoločnosť a hospodárstvo netušené fatálne vplyvy. Určite by bez ohľadu na skutočné okolnosti a príčiny zdiskreditoval spoločnú európsku energetickú politiku, čo by mohlo vážne narušiť celoeurópsku súdržnosť a stratégie EÚ.
Neříkej, že to nejde, raději řekni, že to zatím neumíš.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Germanik1 »

V této podobě jsem to nezachytil. Má to úplně jiný rozměr než tvrzení v ČT, že vysadily rakouské eko zdroje. Že jsou ty události dvě, jedná zjevně násilná a druhá zatím bez objasnění ve stejném okamžiku, stojí za přemýšlení.
Udělám co musím
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Woody Crafty »

proforma píše: 19.01.2021 20:24 https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranic ... anicni_vov

Rozbor, co se zacatkem ledna stalo.
Neber si to osobně, Proformo, ale já bych si dával pozor na prorežimní probruselské fakenews portály jako je lži-dnes.cz
Ten článek je manipulativní, zavádějící, některé věci zatajuje, jiné překrucuje.

1) Nechápu proč do toho furt motají ten balkán který s tím že západním soudruhům nefouká na větrníky a nesvítí na soláry, nemá nic společného.

2) zdrojem problému byla Francie tak nevím proč do toho motají pořád Rakousko

3) mamlas Micron uprostřed zimy a odstavených bloků jaderek naříd odstavit ještě 2 další

4) francouzské obyvatelstvo bylo vyzváno aby v této krizi zbytečně nezapínali spotřebiče a topidla, zpovykaní žabožrouti na to samozřejmě kašlali

5) německo s instalovaným výkonem jaderek 10x vyšším než ČR se na to vykašlalo aby pomohli vyrovnat ten propad (a proč ne když to český untermensch udělá za ně)

6) na vině jsou všichni hlupáci kteří hromadně odstavují a ruší jaderky, Francie-Německo-Rakousko

Podle mě to má geopolitické pozadí, někdo si s někým vyřizuje účty a nebo dělá ramena. Zlaté Rusko proti nim. 30 let na ně pliveme a máme stabilní dodávky energií. To se nedá srovnat s tím západním bordelem kde děláme lokaje a poddané mužiky i v energetice.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
honzasl
Příspěvky: 323
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od honzasl »

1) Protože na balkáně bylo výkonu dost, na západě málo, ovšem došlo k rozpojení sítí vlivem nějaké poruchy. Po synchronizaci sítí problém vyřešen.

2)
Příčinou rozdělení synchronní zóny v pátek 8. ledna ve 14:05 bylo kaskádní šíření poruchy v oblasti Chorvatska, Srbska a Rumunska.
píše ČEPS
https://www.ceps.cz/cs/tiskove-zpravy/n ... oustavy-cr

3) Ostavení zdrojů se nedělá den ze dne, to je plánovaný proces. Nejsme v Česku, kde premiér odvolá stavební firmu z dálnice aby se mu hezky jelo na dovolenou.

4) Provoz sítí se neřídí "výzvami obyvatelům", má to svoje pravidla (viz ČRo Radiožurnál, každý den 6:05). České sítě mají na obyvatele klacek jménem HDO, reálně se nepoužívá. To není "žabožroutství obyvatel, to si musí vyřešit provozovatel př. soustavy.

5) Za dodávku téhle "rychlé" elektřiny se platí a platí zatraceně dobře. Asi dodali Češi levněji.

6) Počkal bych si nějakou zprávu z vyšetřování, do té doby bychom dělil akorát tak Čechy. https://pbs.twimg.com/media/EU7t0pbXsAAF8z6.jpg
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Woody Crafty »

To že je díky "zelené energii" evropská přenosová soustava silně nestabilní a drží pohromadě jen silou vůle a silou "neekologických" zdrojů jako uhelky a jaderky postsocialistických zemí, je dnes veřejné tajemství.

Ale nahlas vám to oficiálně nikdo neřekne, protože by do druhého dne byl nahrazený někým servilnějším kdo umí držet hubu a krok. Vyjádření ČEPS je toho zářným příkladem. Servilita a patolízalství na druhou: za to že německé a francouzské větrníky a soláry dělají bordel v přenosové soustavě můžou balkánci protože to hbitě nevyrovnali.

Slovy českého přísloví: za to že si pán natloukl hubu, nemůže pán samotný, ale Vašek, co si odmítl zlomit nohu místo uklouznuvšího pána.

Dalším veřejnym tajemstvím je, že naši přenosovou soustavu neřídíme my, ale Německo. Tomu se říká "státní suverenita". Protože bez nás a naší vyrovnávací soustavy by západ s jejich zelenou energetikou byl v prdeli.

Zelená energetika je politické téma. A tudíž neočekávám že bude snadné se dobrat pravdy. Protože oficiální zdroje budou lhát jako vždycky.
Znovu dávam odkaz na ten článek který vyznívá diametrálně odlišně:

https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko ... zil-evropu
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Germanik1 »

Zeptám se jinak. Jestli to dobře chápu, pro moji svítící žárovku nemá několik sloupů vysokého napětí takový význam, jako pro Francouze a Němce, pokud zrovna nefouká a nesvítí slunce?
Udělám co musím
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2925
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od bacil »

Přesně tak. Resp. mají význam ikdyž současně fouká a svítí slunce, nebo fouká moc.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
zedik
Příspěvky: 987
Registrován: 29.03.2016 20:41
Pohlaví: muž

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od zedik »

Tak se nám ta elektromobilita ještě ani nerozjela a trochu spadli teploty a po Francii a balkánu tentokrát kolabuje Švédsko - naštestí to pro tentokrát opět zachránili Polské a Německé fosilní elektrárny.
Vtipné je,že doporučují neluxovat,ale nabíjet elektromobily asi mohou :-)
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... y-40350219
Kopour
Příspěvky: 93
Registrován: 08.01.2019 18:25

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od Kopour »

Gréta prej vyrábí elektřinu na rotopedu. :D
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

nedostatek elektřiny ve švédsku - odstavení jaderné elektrárny

Příspěvek od Woody Crafty »

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... y-40350219

Švédsko řeší vážný problém. Poté, co na konci minulého roku odstavilo první blok jaderné elektrárny Ringhals 1 a na začátku toho nového přišel tuhý mráz, nemá severská země dost elektřiny. Švédská státní televize SVT proto vyzývá obyvatele, aby přestali luxovat. Některé fabriky přerušily výrobu, přesto to nestačí.
...
O postupném odstavení bloků jaderné elektrárny Ringhals bylo paradoxně rozhodnuto kvůli klesající poptávce po elektřině, nákladné údržbě a vzhledem k energetické strategii švédské vlády.
Elektrárenská společnost Svenska kraftnät teď narychlo uvedla do provozu naftovou elektrárnu Karlshamn na jihu Švédska. Ta ale zvýšenou poptávku neuspokojí. Ceny energie proto letí vzhůru


No nevím jestli to spíš nepatří do rubriky (černý) humor.
Ale rozhodně tohle co se děje nijak nesouvisí s nedávným zákazem prodeje vysavačů nad 800W v EU.
Poněvadž to by byla ta konspirační teorie o shora řízeném rozpadu Evropy a plánovaný přechod na středověkkou životní úroveň bez aut, s elektřinou jen pár hodin denně když svítí na soláry a fouká na větrníky. A pod vládou "zeleného ekologického" islámu, kde pravověrný muslim nepotřebuje k životu nic než korán, kobereček, osla jako dopravní prostředek a obilné placky k jídlu.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Odpovědět