České potraviny

Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Germanik1 »

Největší chybou byly daňové úlevy řetězců. Jak postupně končí, viz např. Carefoure, Meinl.. tak odcházejí. Z toho plyne způsob jejich chování. A jsme zase tam, u nadnárodní smečky. Jen rovné podmínky to mohou srovnat. Google počínaje a posledním živnostníkem konče.. Ne zákonem o poměru domácích produktů
Udělám co musím
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Woody Crafty »

Tak to tu přece bylo nastavené od začátku, daňové prázdniny a všemožné úlevy pro zahraniční korporace, buzerační předpisy a šikana berňáku a hygieny pro drobné živnostníky.
Bureš už tomu jen nasadil korunu, s jeho EET zaklekáváním na důchodce co provozovali svoji živnost jako přivýdělek (trafika, hospůdka, obchůdek) ale kvůli němu to raději zabalili a teď jsov důchodu. Z plátců do rozpočtu se stali příjemci z rozpočtu.

Přičemž nejen Bureš ale všichni jeho předchůdci nebyli schopní zabránit aby nám korporace ze země nevyváděli těch 400mld nezdaněných zisků.
Na drobné živnostníky v podstatě zaklekávala už ODS, Bureš zatloukl posledních pár hřebíků do jejich rakve.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
TomSmith
Příspěvky: 1273
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od TomSmith »

Kdyby ten zákon byl k ničemu a nic nezmamenal, tak by asi těžko všechni novináři včetně pravdoláskových bojovníků proti fake news takto svorně nelhali a neřvali proti zákonu ;)
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od Bill Masen »

Když chci dobré pečivo, koupím si ho v malém krámku hled před místní pekárnou. Ten krámek je vlastně dvojkrámek a v druhé půlce prodávají maso z řeznictví za městem. Brambory mám od kámoše a mám je u něj i uskladněný. Kamarádka vozí mléko v petce z kravína. Znám jednu bláznivou ženskou, co je inženýrka přes sýry a chová krávy, když jedu kolem, tak se u ní stavím. Když mám chuť na dobrý pivo, zajedu si ho koupit do místního minipivovaru. Ovoce a zeleninu ošéfovanou nemám, vyplatí se jim pěstovat spíš řepku, než salát a kedlubny.
Pokud bych měl tohle všechno pod jednou střechou, kupuju to daleko častěji. Jinak nakoupím v supermarketu, který je hned vedle té pekárny s krámkem s pečivem a masem.
Tolik k dotovanému marketu s lokálními potravinami.
pedro!
Příspěvky: 137
Registrován: 10.03.2018 11:37
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od pedro! »

Jj, mlékomaty. Objevili jsme je kdysi a stali se častými a věrnými zákazníky. Poprvé jsem tedy musel opravdu spěchat na záchod a čůrání to nebylo :oops: . To bylo jen jednou, poprvé, pak už nikdy. Tady v Praze většinu (všechny?) mlékomaty provozovalo Agro Jesenice. Čerstvé a úžasné mléko každý den. Pak přišli dobronoši a aby ochránili lidi před potřebou běžet rychle na záchod, vydali rozkaz mléko pasterizovat. Bylo to o něco méně lahodné, ale ještě to šlo. Agro Jesenice mlékomaty fungovaly podobně jako benzínové čerpadlo. Hodily se tam mince a podle hodnoty vhozených mincí se mohlo čerpat. Pokud litr mléka stál 23 Kč (spočátku stál, myslím, pouhou dvacku), tak za dvacku bylo možno si do libovolných nádob natočit 0.86956 ... l mléka. Mlékomat prodával i plastové lahve,

Pak byla většina mlékomatů zrušena s tím, že se to ekonomicky nevyplatí (věřím). Zůstal poslední někde za Prahou přímo u budovy Agro Jesenice (tam jsem tedy nebyl).

Poslední záchvěv mlékomatů byl u "paláce" Flora. To už byl pěkný vykuk. Mlékomat dával buď půl litru nebo litr mléka. Cena půl litru nebyla poloviční ale dvoutřetinová. Navíc stroj nevracel, takže pokud nebyly mince přesně, prodražilo se to. Stroj fungoval asi 2 týdny, pak už jen občas, mléko nic moc, skoro bych řekl, že někdo nakoupil mléko v krámě a vylil ho do stroje. Bylo to dost drahé.

Smutné, ale chápu, že starat se o stroj a zavážet ho nejméně 2x denně (z hygienických důvodů - bylo třeba ho čistit) se ekonomicky nemohlo vyplatit.

V dnešních dobách jsem zaregostroval mlékostroj někde u cesty směrem na Benešov; mají u silnice reklamu.

A to je asi, přátelé, konec mlékomatů v Čechách.

Dnes je to označováno za gurmánskou turistiku :rofl https://www.kudyznudy.cz/aktivity/mleko ... ci-u-prahy . Jen je u webů takový nešvar neuvádět datum a když ano, tak jen den a měsíc a rok už ne, takže možná je to historická stránka.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: SOUMRAK ZÁPADU

Příspěvek od bacil »

Woody Crafty píše: 24.01.2021 9:58 Přičemž nejen Bureš ale všichni jeho předchůdci nebyli schopní zabránit aby nám korporace ze země nevyváděli těch 400mld nezdaněných zisků.
To zkusili v Polsku, plus změnili soudní systém podle našeho a pak tam měli tu černou revoluci.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: České potraviny

Příspěvek od Woody Crafty »

Jakou černou revoluci? Myslíš to jak začaly padat letadla s polskými prezidenty a premiéry, nebo něco jiného?

A mimochodem, eurobyrokratický parazit pochopil že když nebudou daně, nebude mít plné korýtko. Takže vydal nějakou směrnici EU na zabránění úniku daní velkých korporací. Ta ovšem bez zájmu leží v poslanecké sněmovně. Kde se horlivě připravují příkazy a zákazy pro plebs, zákon o zbraních apod.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: České potraviny

Příspěvek od bacil »

Myslím, že to bylo tohle, ale nejsem si jist, jestli to nebylo o nějaký rok dřív, protže to nebyly jen prostesty feministek, to bylo něco jako milion chlívků a trvalo to několik týdnů. Cenzurovaný gůgl samozřejmě termín nenachází. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/pol ... 171406_mls

Tak ne, bylo to tohle a pak ještě přidali zdanění odchozích zisků a pak tam bylo černé povstání - chodili s černým položeným praporem (podobně jako v bělorusku s bílým - jeden scénář), ale samozřejmě ten pravý důvod nebyl přetřásán, jen že jejich soudní se změnil (přiblížil našemu) a je to (ze strany EU) totalita + nějaké protikatolické pindy. 2016 to mohlo být ono, ale nejsem si jist.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ti ... 5900fea04/
https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/157 ... a-eu-zuri/
https://www.e15.cz/zahranicni/konec-dem ... me-1340218
https://archiv.ihned.cz/c1-65809600-dem ... roti-vlade
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: České potraviny

Příspěvek od Woody Crafty »

Zajímavé. Nechápu jak to že mi to uniklo.

Ale abych nebyl mimo téma. Mléko z krávomatů občas kupuju. Taky jsem se z něj napoprvé zes... a to bych řekl že ho dobře udržují a čistí. Jen ten trávící trakt není zvyklý. Takže to raději používám na kefíry a jogurty.
Nechápu že se jim to ekonomicky vyplatí. Ale jak to tady čtu, tak ho asi půjdu bránit vlastním tělem jestli ho budou chtít zrušit.
Ještě tu byl jeden v obchodním centru. Ale asi za něj šmejdi chtěli nekřesťanský nájem. Lidí kolem toho chodilo mraky, takže o nezájem lidí rozhodně nešlo. Ale asi nešlo udržet cenu 20/L a ještě marži obchoďaku.
Takže jsem začal ignorovat ten obchoďák. Takové šmejdy co nepodporují české zemědělce nepodporuju zase já.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
honzasl
Příspěvky: 323
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: České potraviny

Příspěvek od honzasl »

Nevím kde je problém s mlékomaty, tady u nás v JZD funguje, je v něm mléko za 12 kč/litr a protože tu bývalou váhu, kde je umístěn nikdo nezamyká, má nonstop provoz :)

Mlékomat, který tady byl ve městě na náměstí spolu s automatem na sýry místní farmy skončil - ovšem tipuju, že se prostě nevyplatily, protože byly pořád v nějaké poruše.

Každopándně, problémy českého venkova:

- nedostatek vody, pokles hladiny podzemních vod. Jsou obce, které stále nemají ani místní vodovod, natož napojený na nějakou vetší soustavu.
- ničení půdy a krajiny velko-hospodařením, stále rozorané meze, úbytek ptactva a hmyzu, úbytek diverzity
- usychání lesů, nevhodná skladba výsadby (naštestí nejsou penize na obnovu smrkového porostu, takže příroda si poradí sama).

- zoufalá úroveň infrastruktury, zanedbané silnice, optické kabely se nestaví, ADSL bídné....
- digitalizace státní správy neexistuje
- školství v úpadku, chabá výuka jazyků atd.

Ale jak pravíte, chudák český národ hlavně potřebuje hlavně svou dávku pravých českých potravin od Agrofertu a dalších velkých kamarádů. :)
Martysedlak
Příspěvky: 553
Registrován: 08.04.2020 14:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Pohledem Pražáka - dálný Východ

Re: České potraviny

Příspěvek od Martysedlak »

Rozhovor kde se řeší dopad zákona z prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou.

Jeden výňatek, který je dle mě hlavním důvodem tohoto zákona, jinak v rozhovoru jsou věci které jsou zavádějící, ale toto podle mě sedí:

Co by reálně znamenalo, kdyby začala platit současná verze zákona?

Začnu tím, co je podle mého skutečným záměrem agrobaronů. Den poté, co to vyjde ve sbírce zákonů, vypíše ministr zemědělství nové národní dotace na podporu zemědělství za několik miliard. Půjde o podporu soběstačnosti tak, jak se to stalo v loňském roce na konci března. O tohle podle mého názoru agrobaronům skutečně jde: o nekontrolované a nekontrolovatelné miliardy národních dotací. Jsou důležité zejména pro Agrofert, který ví, že evropské peníze jsou v ohrožení, takže zoufale hledá náhradu z národního rozpočtu.

Odkaz na zdroj:
https://www.forum24.cz/tomas-prouza-agr ... dnou-ceny/
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: České potraviny

Příspěvek od Germanik1 »

Prouza, to snad jako zdroj nemůžu brát vážně. Sry
Udělám co musím
TomSmith
Příspěvky: 1273
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: České potraviny

Příspěvek od TomSmith »

Taky si mi to zdá blbost. Pozměnovací zákon o kterém tady točíme nepodávalo Hrabišovo Ano.
honzasl
Příspěvky: 323
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: České potraviny

Příspěvek od honzasl »

Protože tak okatá přihrávka do vlasní kapsy by byla trapná snad i Babišovi.
NoobsRush
Příspěvky: 119
Registrován: 17.01.2021 12:44

Re: České potraviny

Příspěvek od NoobsRush »

Nežiju v bůh ví jakým kraje, ale napíšu svůj názor jako člověka co do hospodářství trochu vidí:
Nedostatek vody: ano, podzemní voda šla do pryč, ale to není důsledek zanedbaný infrastruktury ale několik (desítek?) let silných vln veder v kombinaci s minimem srážek. Další věcí je taky problém s rozprodáním podniků, který mají vodohospodářský služby ve správě, žádná obec nechce dotovat stavbu infrastruktury a pak se stát otrokem firmy jejíž majitelem je třeba Francouzská Veolia, která si s cenama vody dělá co chce a odmítá sama do vylepšení či rozšíření stávajících infrastruktur investovat. To si raději všichni zaplatí párkrát za týden dovoz 8 kubíků od JSDH obce za pár šupů a oni si to vyčlení jako požární prevenci.

Ničení půdy velkohospodářstvím? Jak kde. Z tohohle jsou už některý zemědělci taky výlečení, za poslední dobu pár veder hodně z nich raději napřesrok nechá půdě vyrůst něco jinýho (nepamatuju si přesně název, ale používají to jako krmivo), co půdu nechá alespoň částečně obnovit a vrátí do ní i nutný minerály. Bohužel ti tohle nemůže udělat zemědělec co má jen pár hektarů a na každoročních žních je doslova závislý.

K lesům se vyjdařovat nechci, tam hraje víc faktorů.
Český silnice jsou pomalu na vlastní vlákno, dokud bude ČR dopravním uzlem západ<->východ tak se to nikdy nezlepší. Jo, je k naštvání že takový maďarsko má silnice o několik řádů v lepším stavu, ale je třeba brát v úvahu že po nich toho nejezdí tolik jako u nás.
Optika/ADSL - doporučuju si něco přečíst o CETINu, momentálně si ze zasíťování vesnic udělali těžký byznys a evidentně jim to funguje, obzvlášť v týhle době kdy lidi utíkají i do chat a chtějí být neusátle "online". Ve městech je to o tom si najít schopnýho providera kterej není "šedým" poskytovatelem a rozhodně to není poskytovatel mobilní trojky, ale skutečně má vlastní síť, sám mám připojení za směšnou cenu, linku s nikým nesdílím a i v zátěži mam realných down/up 70/80 Mb/s což je kolikrát mokrý sen pražáků.
digitalizace státní správy: toho se nedočkám ani v důchodu
školství v úpadku, chabá výuka jazyků atd.: výuka jazyku má být především na podnětu rodiče a ne školy, navíc mladá generace co jede v AJ, který slyší kolem sebe z filmů/her/článků je na tom jazykově mnohem líp než generace kterou nuceně učili ruštinu. Zájem upadá hlavně o němčinu, která přestává mít smysl. Školství má rozhodně jiný problémy a tím jsou hlavně mladý "odpadlíci" z pedagogický fakulty, který jsou pro průmysl/služby/obchod nepoužitelný. Takový člověk bez absolutní praxe nemá dle mého názoru učit oborově zaměřený předměty, protože prostě nemá co předat.

Co se týká zemědělství, mám hodně blízko k člověku, kterýho to celý život živí a sám mi několikrát řekl, že to rozhodně už není o tom českým "patriotismu" a "JZĎáctví" jako tomu bylo dřív. Sklizně má kolikrát na rok dopředu už prodaný (dodavatelský smlouvy) a zajímá ho jen kolik a za kolik toho prodá. Paradoxně dává skoro všechno na export, protože ho tady prostě nezaplatí a nějaký kvóty jsou mu úplně u prdele.
Woody Crafty
Příspěvky: 472
Registrován: 09.04.2020 14:19
Pohlaví: muž

Re: České potraviny

Příspěvek od Woody Crafty »

Já bych řekl že zakopaný čivava je v posledním odstavci.
Všechny zajímají jen prachy.
Takže se tu kašle na orbu po vrstevnici, zasakovací pásy a další hydrologická a ochranná opatření. Stojí to námahu, peníze, snižuje ornou plochu.
Důležité je jen co mi to nasype do šrajtofle. Že zničím půdu je mi jedno, po mě potopa. Z toho důvodu se tu rozmohl burešovo americký chemický způsob zemědělství kdy glyfosfátem otrávím podzemní vody, zlikviduju půdní faunu a mikrobiom, ale hlavně že můžu prodat dotovanou řepku za super ceny.

Takový člověk se na stará kolena strašně bude divit až s ním samotným bude jednáno systémem má dáti, dal a ostatní bude zajímat jen jestli se z něho něco dá vyrazit.
Karma je svině. A k tomu zdarma :)
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
Odpovědět