Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
honzasl
Příspěvky: 323
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od honzasl »

Nějak to těmi super těsnymi respirátory nechápu. Moje zkušenost je taková, že jsem se nakazil tam, kde se žádná ochrana nenosí, tj v rodině.

Pokud je britská varianta super nakažlivá, raději ten totální 2 tydny lockdown. Ale to už se tu psalo mnohokrát...
xajan
Příspěvky: 148
Registrován: 16.06.2016 12:16

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od xajan »

Radeq píše: 23.02.2021 5:51 Pefi - mýlíte se. Dvě netěsnící roušky nefungují stejně jako jedna. Dvě fungují hůř. Jsou hůř propustné a tudíž víc vzduchu prochází nefiltrovaně netěsnostmi. Igelitová rouška není ideál ..
Což by potvrzovalo myšlenku, která se mi zdá čím dál víc reálná, a to že politici nemají žádný zájem na ukončení covidu,.Spíše naopak, protože takový zlodějský orgie co probíhají od začatku nouzových stavů, se jim hned tak nepoštěstí.
Uživatelský avatar
J-e-n-n-y
VIP
Příspěvky: 872
Registrován: 26.03.2015 8:56
Pohlaví: žena
Bydliště: Novojičínsko

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Zatímco na začátku února řádila britská mutace téměř výhradně na západním konci republiky a na Trutnovsku, ke dnešku se už obě ohniska přes Prahu téměř spojila. Uzávěry okresů nezafungovaly, bylo na ně už pozdě. Situace se rapidně zhoršuje po celé ČR.
Obávám se, že stávající opatření nejsou schopna dalšímu rychlému šíření zabránit.
FB_IMG_1614069480795.jpg
FB_IMG_1614068995403.jpg
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar
TommyV
Příspěvky: 188
Registrován: 02.09.2020 12:51
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od TommyV »

Kdo nosí polomasky, budete prelepovat vydechovy ventily kusem nanolatky, vystrihnutym kusem z obyč kn95? Nebo přejděte na kusový respiratory? Díky
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

https://denikn.cz/565211/desim-se-toho- ... r/?ref=tit

Pomerne dlouhy rozhovor s chebskym primarem. Prvni pulka opakovani vicemene uz znamych veci, druha pulka stoji za precteni. (Vytucnene casti mnou.)

Děsím se toho, až mutace dorazí do Prahy. Očkovat nejstarší je teď mrháním vakcínou, říká chebský primář
Prokop Vodrážka

Vláda katastrofickou situaci nechápe, nadřízení nemají žádné pravomoce a leckteří extrémně přetížení lékaři a sestry po skončení epidemie opustí zdravotnictví. Tak hodnotí aktuální stav primář interny chebské nemocnice Stanislav Adamec. „My teď musíme ochránit Prahu, protože až se naplní její kapacity, nebude už ani kam převážet,“ říká v rozhovoru.

Proč se situace ve vašem regionu tak výrazně zhoršila, máte pro to vysvětlení? Hodně se zmiňuje otevření vánočních trhů.

Na vánočních trzích lidé na opatření rozhodně kašlali. Neměli roušky, stáli frontu na trdelník, nedodržovali rozestupy, nápoje pili ve skupinkách u stolečku. Určitě to přispělo, společně s kontakty rodin během svátků, protože boom nastal po Vánocích. Ministr Blatný to svádí na hory, ale kdyby to bylo tak strašné, ti lidé se vrací do Prahy.

Nebo větších měst.

Většina jsou Pražáci, nejsou to lidé z chudších regionů. Čekal bych, že se to začne zhoršovat v Praze. To se ale neděje. Ten argument je podle mě lichý. Regiony (které jsou nyní nejpostiženější, pozn. red.) jsou příhraniční a je to podle mě dané tím, že se tady šíří mutace. My tady sice testujeme pendlery, ale místní pracují s Němci, které nikdo netestuje.

Jaký máte dojem ze schůzky s ministrem Blatným? Mám totiž pocit, že lidé, kteří o boji s covidem rozhodují, mají o situaci úplně jinou představu, než jaká je zkušenost místních – tedy třeba i vaše.

Tihle lidé nikdy neopustili velkou fakultní nemocnici a neví, jak vypadá realita tady. Měřeno optikou Středočeského kraje je zdravotnictví v relativně dobré kondici. Je tam spousta personálu, protože mladí jsou ochotni tam dojíždět. Kladno, Beroun, Mladá Boleslav. Jsou to velké nemocnice, kde mají ta pracoviště akreditace. Je to pro ně atraktivní a jsou pořád v dosahu Prahy. Kolem Brna to bude obdobné.

Sem nikoho nenalákáte?

Není na co. Když hodnotíte kvalitu života, řešíte bydlení, zdravotnictví, práci, školství a kulturní vyžití. Kultura tady padá, vysoká škola tady je, ale je to živoření. Není to žádná hitparáda.

A zdravotnictví?

Chybí tady spousta lékařů. Spíš než aby v Karlovarském kraji lidé přibývali, tak ubývají. I pracovní možnosti máte omezené. Kraj nemá velkou fabriku, která by pro něj produkovala finance. Máte tady montovny. Jinak je to o ničem.

Je podle vás jisté, že zhoršení situace tady způsobila britská mutace?

Když srovnám jaro a podzim s tím, co máme teď, je to jiné chování.

Jako že jsou tady pacienti déle a mají těžší průběh?

Spíše jsou tady mladší ročníky. Horší průběh a více umírání. Umírají mladí lidé, čtyřicátníci. Teď tu máme ročník 1987, policistu, má oboustrannou pneumonii.

To zní, jako kdyby už nikdo nebyl „v bezpečí“.

Máme tu paní, ročník 1981, na neinvazivní ventilaci. Běžně umírají lidé kolem padesátky. Doktorce tady umřela sestra, ročník 1971. Přežila ECMO, přeložila se dál, ale organismus to nevydržel.

Jakou z toho vidíte cestu?

Je otázka, jestli je očkování cesta…

Dobře, ale to je velmi dlouhá cesta.

Zaprvé, a zadruhé už se objevují zprávy, jestli to bude dobře účinkovat na britskou mutaci. Nejhorší je, že my se ty informace nedozvídáme. Pořád se tvrdí, že je britská mutace nakažlivější. Neřekneme tu pravdu, že je pravděpodobně agresivnější a víc zabíjí. Celou dobu nám mazali med kolem huby. Přitom už tři týdny zpátky britský premiér říkal, že je možné, že má vyšší mortalitu. Tady se to ukazuje v plné nahotě. Bohužel si opravdu vybírá vyšší daň.

Mám z toho pocit, že se nedá nic moc dělat.

Dá se dělat jednoduchá věc – když má člověk příznaky, aby ho praktičtí lékaři nejen izolovali a šoupli ho domů, ale také mu ve světle kanadské studie podali kolchicin. To je levný lék, a pokud funguje tak, jak studie naznačují, může snížit mortalitu o čtyřicet procent.

Kolik hodin týdně pracujete?

Normálně jedna všední, jedna víkendová (jsou to čtyřiadvacetihodinové služby, pozn. red.). Někdy i víc, když neseženete doktory. Stejně vám furt někdo telefonuje po pracovní době. Navíc teď pořád vybíráte lidi, kteří se budou transportovat.

Takže lékaři pořád chybí.

Já dodnes nechápu, když máme personální krizi a stavíme polní nemocnici, proč máme vojenskou nemocnici v Afghánistánu a Mali. Já si myslím, že by se jejich účast dala nahradit jinými lékaři z NATO. Zvlášť když k nám jezdí lékaři z Ameriky, Británie nebo Německa. (Česko vojenské nemocnice ve zmíněných zemích nemá. Pouze v Afghánistánu je malý polní chirurgický tým o deseti lidech, pozn. red.) Přišlo by mi daleko racionálnější je poslat do zahraničí a naše vrátit domů. Já nevím, kolik jich tam je a o jak velkou část pacientů by byli schopni se postarat. Je to trochu úsměvné. Pomáháme v Afghánistánu – když budu ošklivý, nejsou to naše zájmy.

Máme závazky vůči spojencům.

Dobře, určitě by spojenci pochopili, že máme doma krizi a musíme stáhnout všechny zdravotníky. Zvlášť když premiér tvrdí, že se o všechny dokážeme postarat z vlastních zdrojů. A budeme transportovat lidi z Náchoda na Moravu.

Jak se nárůst případů blíží Praze, nemocnice budou vyčerpané. Bojím se toho, že nevidím světlo na konci tunelu, že by klesal počet nakažených nebo hospitalizovaných.

Současná pravidla nefungují, lidé je nedodržují a čísla rostou.

Musíme hledat jiné cesty – já ji třeba vidím v tom kolchicinu. Je to pro pacienty, kteří jsou ještě doma v lehkých počátečních stadiích. Je potřeba, aby to od praktického lékaře dostali včas. Tento lék by mohl snížit riziko, že ti lidé skončí v nemocnici, což by zdravotnictví ulehčilo. Možná se ukáže, že to je nesmysl. Když ale není nic jiného, proč to nezkusit?

Slyšel jsem rozhovor s ředitelem vaší nemocnice Martinem Krušinou na serveru Seznam Zprávy. Musím říct, že na mě působil odevzdaně. Jak to vnímáte vy?

On byl odevzdaný vždycky. Říkal, že si musíme pomoci sami. To byl také důvod, proč jsem se ozval. Poslouchat, že nám nikdo nepomůže a musíme to zvládnout sami, je hrozné.

Není běžné, že by se ozývali sami lékaři. Asi je to také známka toho, že už vám jsou následky jedno.

Já nemám co ztratit. Vyhodí mě? Já si místo najdu. Půjdu do Německa nebo Švýcarska.

Co vás tu tedy drží?

Mám tu rodiče. Teď mě drží tým, se kterým tu jsme a bojujeme. Ale stejně budete ve finále za blbce. Když odejdu, nebo tu zůstanu, nepomůžu si. Mám nabídky, měl bych lepší podmínky, ale aspoň do konce covidu to tady dobojuju. Navíc jsme teď ve vakuu, že nevíme, jaké je vedení. Nemocnice žije samospádem.

Mám pocit, že to tady celé žije samospádem.

Náš ředitel upřímně nemá žádné pravomoce. Jako primáři že bychom si z něj něco dělali? To také ne. Když jsme něco potřebovali, stejně jsem se obracel na nejvyšší vedení (chebský špitál spadá pod Karlovarskou krajskou nemocnici, pozn. red.). On to stejně nemůže vyřešit. Všechno si musí nechat schválit ve Varech. Mám pocit, že všichni tápou a jsou rezignovaní.

Také se cítíte rezignovaný?

Někdy jo, mám toho plné zuby. Vyladíte služby do konce měsíce a pak vám do toho zase něco padne, už prostě nemáte sílu. Doprošujete se u externistů, jestli by nějaké služby nevzali. Doufáte, že vám Vary pomůžou, a tam vám řeknou, že sami mají málo. To je pak špitál na zavření.

To ale udělat nesmíte.

Co s tím mám ale dělat, když nebude personál? Když nepokryjete služby, budou se muset omezit.

Uvědomují si to lidé, kteří o epidemie rozhodují?

Nevím. Jsou pak prostě jiná řešení – zavřít od tří hodin příjmovou ambulanci a starat se v jednom člověku o pacienty, kteří tady jsou.

A záchranka pojede jinam?

Jinde z toho nebudou nadšení, ale jinak to nezvládneme. I ve dvou lékařích to není únosné. Tady se záchranka nezastaví. Když jim řeknete, že není pacienty kam dávat, stejně přijedou. Dole je sedm míst pro pacienty na příjmu. Dnes dopoledne to bylo plné. Tak musela záchranka čekat, než se nějaké místo uvolní, pacienty nebylo kam skládat. Až to opadne, přijdou noční můry

Čísla zase rostou, takže se situace dost možná ještě zhorší.

Vypadá to tak. Já se děsím toho, až ta mutace výrazně dorazí do Prahy. Kapacity se rychle vyčerpají a už nikoho nevezmou. Pak možná přijde „ta správná“ Itálie, kdy lidé budou umírat a nebudou je sem vozit.

Čím dál častěji se objevují hlasy, že jsou pracoviště, kde pacienty nad 67 let vůbec neindikují do ventilační péče. Nikdo vám to ale oficiálně nepotvrdí. My se tady pořád snažíme přihlížet ke kvalitě života. Lidi nad 80 ale těžko zindikujete.

Vy takovou hranici máte?

Já se pořád snažím řešit víc indikátorů. Přidružené choroby a stav plic, jestli je teoretická šance. Je zbytečné, aby člověk dostal šanci na ventilátoru, když vám pak přijde mladší ročník a tomu tu šanci nebudete moct dát. V okamžiku, kdy bojujete o každé intenzivní lůžko, s tím nic neuděláte. Alzheimer, polymorbidní kardiaci, pokročilé nádory, o tom už se ani nediskutuje. Ti jsou jasně daní.

Jak to myslíte?

Jakmile se takový člověk dostane na ventilátor, později na břicho, což je nejhorší stadium ventilace, většinou nepřežije.

Oni se dlouho drží například na neinvazivní ventilaci, ale pak to třeba nedají psychicky. Cítí, jak se dusí, nechtějí to a potřebují zklidnit. Jakmile je začnete tlumit, zhroutí se jim celý oběh, protože léky na tlumení snižují tlak a ti lidé byli často drženi adrenalinem. Ten když odpadne, oběh se hroutí a hroutí se i ventilace.

Ti lidé pak už nejsou ani schopní transportu. Tak končí až 80 procent pacientů a jsou to čím dál mladší ročníky. U lidí, kteří nemají primární rezervy, nemá smysl se o nic pokoušet. To stejně dopadne špatně, ale někomu jinému vezmete šanci.

V tomhle světle je otázkou i strategie očkování, jestli má smysl očkovat starou populaci.

Ta je ale nejzranitelnější, sám to říkáte.

Přemýšlím, jestli by se neměli očkovat lidé v produktivním věku. Nejvíc se lidé nakazí na pracovišti a v domácnosti. Kdyby se očkovali lidé mezi 40. a 64. rokem, dost možná bude větší přínos než očkovat, a teď to řeknu hnusně, „ty staré lidi“. Když se to vysvětlí, staří nebudou vylézat z domova.

Mně se zdá, že vlak, „že se to lidem vysvětlí“, už dávno ujel.

Bojím se, že i strategie byla chybná. Tato pseudohumanita, že začneme u starých. Je to hnusné i ekonomicky, protože to nic nepřináší.

Na druhou stranu…

Ano, jsou to naši rodiče a prarodiče. Jestliže vím a mám na to data, že se to nejvíc šíří v zaměstnání, mělo dojít ke strategickému rozhodnutí, abychom začali tady. I s ohledem na britskou mutaci, která postihuje mladší ročníky. Také testovat ve větších fabrikách. Pořád je čas strategii změnit. Očkovat nejstarší je teď podle mě mrháním vakcíny na něco, co žádný zázrak nepřinese.

Zmiňoval jste lékařku, které umřela sestra a už zde nechce pracovat. Slyšel jsem také o zdravotní sestře, které zde na oddělení umřel na covid otec, jenž jezdil jako záchranář. Když se nyní věří, že zdravotníkům pomůže očkování, nebudou nakonec odpadávat kvůli psychice?

Ti lidé mají pocit sounáležitosti a odpovědnosti. Až to opadne, odejdou ze zdravotnictví nebo minimálně změní obor. To přijde a bude to velký problém.

Bude to stav posttraumatického stresu a musí se to projevit. Je to velký stres a ne všichni jsou odolní. Teď se mnoho lidí drží, až to opadne, přijdou noční můry. Upřímně, nikdo na intenzivní péči nebyl na takovou míru úmrtí zvyklý.

Ano, na intenzivní péči se umírá, průměrně tak zhruba třetina pacientů, teď se dostáváte na 80 až 90 procent. Ať děláte, co děláte, výsledek je stejný – úmrtí pacienta. Stojí vás to mnoho sil a nemáte tam ten dobrý konec. Navíc ani nemáte šanci se odreagovat.

Co děláte vy?

Přijdu domů, najím se a usnu. Probudím se ve čtyři ráno, zajezdím si na rotopedu, abych měl alespoň nějaký pohyb. Byl jsem zvyklý dvakrát týdně plavat, teď nic nejde. Veškeré sportovní vyžití máte zakázané, nemůžete si zalyžovat. Nemáte možnost jít do sauny, s kamarády na pivo. Chlastat doma je cesta do pekel.

Netěšíte se, že zase půjdete do práce. Nikdo sem nechodí s radostí. Těším se, že budu mít třeba volný víkend a aspoň na chvilku přijdu na jiné myšlenky.

Až to celé opadne, spousta lidí si řekne – takhle už ne. Ani stát je nepodpoří. Slíbili odměny, nikomu ale nic moc nedali. Hodně z toho se zdaní.

Cítíte alespoň vděk za to, co děláte?

Necítím. Na jaře lidi tleskali, teď už ne. Tedy nějaká podpora cítit je, ale nemyslím si, že by nahoře někoho zajímalo, jak to tady vypadá.

Čím si vysvětlujete, že vláda nechce požádat Německo o pomoc?

Nikdo nechtěl, abychom tam lifrovali denně desítky pacientů, ale abychom měli možnost, když se dostaneme do průseru, zavolat do Německa, které je za humny.

Spousta lidí v Německu pracuje, spousta Němců zase bydlí tady, protože je zde levnější život. Němci sem normálně jezdili na jídlo. Prostě se tady promíchávali. Není to nic nenormálního. Snahy o propojení péče tady byly mockrát. Vždy to narazí na pojišťovny, které to nechtějí hradit v plné výši. Cena péče je v Německu samozřejmě někde jinde.

To může být důvod, proč to vláda nechce.

Pak bych čekal, že s tím přijdou pojišťovny, ne ministr. Pojišťovny jsou teď ze všech jednání vyjmuty a jen počítají ztráty. Netuším, kam to dojde.

Lidi to semele

Co jste si odnesl ze schůzky s ministrem Blatným a jeho náměstkem Černým?

Slíbili nám transporty a lékaře. Udělalo se jedno cirkusové představení s odvozem, teď jsou ty odvozy v jednotkách lidí. Žádné dramatické změny nejsou. Noví doktoři budou dva, ještě jsme je neviděli (měli nastoupit dva dny po rozhovoru, pozn. red.).

Oslovili jsme i fakultní nemocnice v Praze, jestli nám nepomohou. Vypadli nám další lékaři. Jedna lékařka je těhotná, další lékařka zde vypomáhala, jenže jí na covid zemřela sestra a nechce se vrátit do nemocnice. Odmítá dál sloužit. Další je na ošetřování, pečuje o babičku, takže já jsem teď v minusu. Jsem na tom hůř, než jsem na tom byl. Zatím nevidím žádný zázrak.

Jak probíhalo jednání s ministrem a náměstkem? Viděli zdejší realitu?

Ne, prošli sklepem do jídelny, kde jsme si hodinu povídali.


Viděl jsem odtamtud fotku, jak máte hlavu v dlaních. Bylo to z toho, co jste slyšel?

Taky trochu. Hodinu něco posloucháte, pak vyjdete ven, ministr řekl pár slov, jak je to úžasné a že nám pomůžou, a tím to celé skončilo. Neviděli jediné oddělení, nechtěli žádná čísla.

Myslíte, že kdyby viděli realitu, něco se změní?

Já si myslím, že by na ministerstvu měl být tým, který by sledoval praxi a říkal nám, co jsou nejlepší postupy. Já se snažím číst, co to jde, ale nemám na to kapacitu.

Vy doporučení od ministerstva musíte porušovat, ne?

Samozřejmě. Zkoušíte, co se dá. Samozřejmě jsou některé léčby off-label. Když by někdo sledoval studie, vždy přijal stanovisko a dal nám doporučení, bylo by to řešení. Já nevím, proč neexistuje tým odborníků na intenzivní péči, kteří budou sledovat publikace a budou se dohadovat, jak změnit strategii léčby. Doktoři, kteří jsou v terénu, už nemají ani chuť, ani sílu si číst.


Až to celé skončí, půjdete pryč?

Nevím, dřív jsem to zvažoval. Ani dřív jsem tady neviděl perspektivu. Je to tak, že tu „vychováte“ doktora, a on odejde. Polovinu týmu mám z Ukrajiny a oni nechtějí skončit v Chebu. Takže to pořád řešíte. Nechodí sem žádní absolventi z Česka.

Je to beznaděj, protože nevím, jestli to má člověk zapotřebí. Už jsem tady pět let a říkám si, že bude lepší odejít, abych nedopadl jako můj předchůdce, který skončil na psychiatrii a více jak rok se potácí v pracovní neschopnosti. Toho bych se nerad dožil. Lidi to semele.

V téhle extrémní situaci asi ještě víc.

Bylo to náročné, teď je to ještě horší. Bojujeme, abychom přežili, a těšíme se, až jeden den přestanou záchranky masivně přijíždět. Doufáte, že další týden se to zlomí. Je to naivní představa.

A představa, že to bude zase narůstat?

Tak se bude umírat na ulicích. To bude zbytečné sem ty starší vozit. To bude ta Itálie, o které se mluví. Teď musíme ochránit Prahu, protože až se naplní její kapacity, nebude už ani kam převážet.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Quido »

Z dnešní tiskovky: "Současná situace není ničí vina a je nutno ji vnímat stejně jako jiné přírodní katastrofy či pandemie v historii lidstva. [...] Ani koalice, ani opozice, ani lékařů, ani pana ministra [...]"

Zdroj: Novinky.cz 23.2.2021 9:56

Nevím, jestli se mám smát, nebo brečet. Jasně, to ministerstvo zdravotnictví tu v republice existuje tak jaksi náhodou, omylem. A kdo by snad chtěl po premiérovi, aby něco efektivně řídil a rozhodoval, to by si dovolil už fakt moc. :lol:

Tak se omlouvám, že jsem si zde musel ulevit svým osobním pohledem na situaci a teď přemýšlím, co fakticky s tím.

Technická oblast:
Bug-in? - To už jedu skoro rok v kuse.
Bug-out? - Snad nebude třeba, ve městech v okolí náznaky povstání ještě nevídám.
Esenciální zboží objednávat online? - Také aplikuji.
Překontrolovat stav zásob? - Všeho je dost a co není, dá se buď doobjednat, nebo oželet.
Více dezinfikovat a mýt si ruce? - To už snad víc nejde. Ještě bych mohl začít napouštět plnou vanu alkoholu :lol:

Společenská oblast:
Více omezit socializaci? - Za nikým nechodím a když už je to neodkladné, projedu si týden předtím test na protilátky & 14 dní poté znova. Zatím všechny výsledky OK: Ctrl+; G: N/A; M: N/A.
Nevolit ty diletanty, co jsou teď u kormidla? - To jsem nikdy nepraktikoval a ani v následujících volbách své politické preference měnit nebudu.
Modlit se za zázrak? - Obávám se, že toto nemá smysl.
Více si stěžovat? - Jednou za čas to pomůže upustit páru, ale nijak konstruktivní to také není.

Napadá prosím někoho jiného, co by se dalo v současné situaci vymyslet?
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

my tady řešíme bug in, omezení socializace atd., lékaři na pokraji psychického zhroucení a mezi tím Blatný posvětil rozvolnění jedné životně veledůležité kratochvíle - fotbalu

https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/ ... fotbal_jic

"Je naděje, že na příštích zápasech Slavie by mohlo být dva tisíce fanoušků z řad permanentkářů a tisíc hostů z řad integrovaného záchranného systému,“ Jde o součást pilotního projektu Cesta ze tmy, ke kterému se právě fotbalová Slavia v minulých týdnech připojila a nyní má od ministra zdravotnictví Jana Blatného podporu, aby postoupila do další fáze."
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ivana »

Quido píše: 23.02.2021 10:56 Z dnešní tiskovky: "Současná situace není ničí vina a je nutno ji vnímat stejně jako jiné přírodní katastrofy či pandemie v historii lidstva.
Toto je pravda, koronavirus je celosvětová přírodní katastrofa. My češi máme bohužel ještě druhou přírodní katastrofu do toho, a to je vláda.

Co se dá dělat - podle mě nic jiného, než se udržet do léta-podzima. Do doby, až bude očkování pro plebs. Osobně dávám hodně nadějí taky do těch levných izraelských léků. Pak by se už na to nemělo umírat, a to je to světlo na konci tunelu. I když vláda to může ještě pěkně zdržet, a pokud jsem si všimla, snaží se ze všech sil.

Nejde dělat nic jiného, než zalézt do nory, udržovat se v pohodě a vydržet. Pokud máte někdo jiný návod, sem s ním.
Ortvar
Příspěvky: 288
Registrován: 03.01.2017 18:10
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ortvar »

Přesně tak. Rozumný bug-in, nehroutit se. Vždyť elektrika jde, jíst je co, topení topí, vše jde koupit, i když přes internet, ten mimochodem taky funguje, takže co ? Mohlo by být o moc hůř, to rozpadlíkům nemusím říkat. Určitě to není na zemlianku v lese a živit se veverkama.
Warriors are not the ones who always win but the ones that always fight.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ivana »

Ještě jedna věc by se dala udělat. Kdybych měla ve slamníku nějaké přebytečné miliardy, koupila bych farmaceutickou fabriku. Počítám, že bychom se na ni mohli složit, hned bychom měli jiné starosti. Ale to bude dneska asi nedostatkové zboží.
Stenny
VIP
Příspěvky: 728
Registrován: 12.05.2012 13:22

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Stenny »

Co dělat teď? Starat se o psychické zdraví :) Je to trochu můj obor. Ten propad "udělal jsem, co jsem mohl, ale nebezpečí stále trvá, co teď" je normální - smysluplná činnost zahání úzkosti a deprese, ale když už je vše potřebné uděláno a dá se jen čekat, leckomu začne být psychicky zle. Takže udržovat spánkový režim, vzdělávat se, relaxovat co to jde. Neplýtvat časem, který máme (omezení jiných činností nutně generuje víc času pro jiné aktivity). Všichni to známe, málokdo na to dbá :)
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Quido »

Ivana píše: 23.02.2021 12:00 Toto je pravda, koronavirus je celosvětová přírodní katastrofa.
Omlouvám se - toto samozřejmě nerozporuji.

Myslel jsem to tak, že mi přijde laciné z toho vyviňovat vládu a mzdcr. To, že lidé nerozumí vládním nařízením, principu očkování, nošení oop a podléhají masivní dezinformační kampani je chyba na vládní úrovni.

Sice některé osobnosti proti fake news aktivně vystupují, ale sebelépe odprezentovaná argumentace datového analytika na FB nepřesvědčí ty spoluobčany, na které míří nejvíce. Co si budem povídat - archetyp důchodce, který kouká na televizi a přeposílá řetězové emaily neovlivníme/neovlivníte pěknou infografikou na webu, ale tím, co se řekne v televizi a vytiskne (např.) v Blesku. A taky tím, že si vláda stojí za svými nařízeními + jde příkladem.

Touto optikou vnímám proto daný výrok z tiskovky nešťastně. Taky mě se*ou spoluobčané, kteří nedodržují kde co, ale chápu, že vládě nevěří a užitečnosti omezení nerozumí, případně řeší aktuální existenční problémy - práce / bydlení / ponorku způsobující ratolesti... namísto obavy, že se možná nakazí a možná budou potřebovat hospitalizaci.
Uživatelský avatar
Fraktál
Příspěvky: 263
Registrován: 25.04.2013 17:56
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Fraktál »

Od kolektivní viny (Babišovo "měli jsme pocit, že vir odešel") jsme se holt posunuli k ničí vině.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Germanik1 »

Téměř ve všem s vámi souhlasím, jen mi prosím někdo sdělte, kde žije archetyp důchodce přeposílajiciho maily. Znám jich osobně řádově 50-60, všech vyznání a vzdělání, ale nedělá to ani jeden. Od 60 do 85 let věku. Od Prahy do Orlických hor. Tohle sluníčkářské znevažování lidí, ač třeba neúmyslně a že setrvačnosti, mi přijde nedůstojné
Udělám co musím
cipis
Příspěvky: 4840
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Jeden třeba naproti v přízemí ... Máti to jednou dotáhla tak daleko, že mi chodily desítky mailů, než jsem ji sprdnul. A časem začala i ona sprdávat svoje kamarádky, tak se to omezilo na pár mailů za týden :D
A co jsem slyšel z okolí, tak defacto podobné případy. Máti blbá není, a ten zlom přišel, když tam začala chodit hromada blbostí a nesmyslů atd.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ivana »

Quido:
Podle mě se to mělo zcela jasně říct na samém začátku: Je to přírodní katastrofa a musíme proti tomu všichni společně. Říkat to teď mi moc nedává smysl - všichni už vlastní názor mají. A jak píšeš, je to jen vyviňování. No a když už jsme u toho, na začátku se měla vysvětlovat spousta dalších věcí.
Ale co už od vlády čekáš, že jo. Vláda je prostě opravdu druhá přírodní katastrofa, která to celé ještě zhoršuje. A bohužel to s ní budeme muset vydržet až do voleb a snést všechny další škody na kdečem, které do té doby stihne napáchat. Už jenom to, že očkovací kampaň (možná) bude spuštěná až někdy na jaře. A udělejme tečku za koronavirem.... vždyť je to celé k smíchu. Měli bychom udělat tečku za vládou. Jo a souhlasím, za současnou situaci je plně zodpovědná vláda - teda vlastně spíš náš národní diktátor. Ale zbytek vlády taky, nemaj mu na ty jeho manýry kejvat.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Ja jednoho takoveho znam. Ale nastesti jenom jednoho :-) Horsi je, kdyz podobne spamy chodi od mladsich lidi, u kterych by clovek ocekaval zdravy rozum. Nebo alespon jeho zbytky. Oni jsou presvedceni o sve pravde (stejne jako jsem ja presvedcena o sve), a protoze plakaty na lampach uz se nenosi, tak spamuji. Horsi je, ze se s nima neda diskutovat. A je uplne jedno, jestli o noseni rousek, vyuzivani jaderne energie nebo o fotbale. Proste kazdy si mele svou a za argument povazuje urazku toho druheho. Asi bychom se od budovani ruznych kompetenci meli ve skole zase vratit k biflovani faktu, at ty monology maji alespon realny zaklad...
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ivana »

Ono se diskutovat dá, ale je to vytrvalostní závod na velmi, velmi dlouhou vzdálenost. A musí se to dávat po kapkách a nediskutovat, ale ptát se, sem tam utrousit poznámku, něco tajemně nakousnout.... Samozřejmě, že když se do toho člověk opře tak narazí.
S člověkem, kterého vidíš poprvé v životě a už ho nikdy nepotkáš to nemá smysl.

A ještě si neodpustím jednu poznámku: ono se toto všechno zhoršilo, když kdosi v České republice odstartoval národní mistrovství v urážkách.....
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Ivana »

Tak si držte klobouky, nabíráme rychlost průseru.

Jihoafričan. A ve školce.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-cr- ... ru/2000070

Soudně nařízené otevření prezenční výuky.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soud- ... ni/2000062

Soudně zrušené testování v domově důchodců.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soud- ... ru/2000107

Rekordní počet těžkých případů
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hospi ... du/1999892

Nouzový stav je protiústavní
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zava ... vni-143829
Naposledy upravil(a) Ivana dne 23.02.2021 15:20, celkem upraveno 1 x.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od viktor »

no jo a je vam lepe? nasli jste vinika ? :D muzete podat pripadne zaloby a nebo jit do ulic :D
co treba chvilku myslet ?
vim ze riskuji dalsi, BAN ale tak trosku k veci
Covid a udalosti s tim spojene ( moje vlakno ze zacatku krize covid a ekonomika bylo hned ze zacatku odstraneno a pak se nastesti zas vratilo ) je bezesporu katastrofa, jestli prirodni ci umela ted na stavu veci noc moc nezmeni, v bodoucnu ale urcite, protoze jestli je to "prirodni" tak nejak je asi sance to nejak zastavit a nebo se to proste zastavi samo, jestli je to " umele" jak bylo leckde naznaceno, odkazu je spousta, nebudu tady z toho delat seznam odkazu ale treba Duka atd.. jedna se " bakteriologickou zbran umeleho puvodu" tak je to dost spatne a zastaveno to bude az se proste bude "chtit" a ucelu proc to bylo vypusteno bude dosazeno.
V kazdem pripade uz tohle neni hra na rozpad ale ROZPAD v primem prenosu a s velkymi osobnimi dopady.
Hledat vinika v teto celoplanetarni zalezitosti je mozna zabavne, ale tim to asi tak konci.
Je samozrejme mozne z teto situace vinit nasi vladu. Mezi nami taky ji moc nemusim. Zas na druhou stranu nevim moc o tom ze by opozice byla schopnejsi a bylo dosazeno nejakych jinych vysledku. Podle me stoji za houby vsichni. :D a to nejen u nas :D
viktor
ps , uzijte si rozpadu
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Odpovědět