Jsme na prahu III.WW ?

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5352
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Rafael »

Tak něco pro zavilé podporovatelé agresivní politiky USA a jim řízené NATO:
".....Masakr v Mỹ Lai byla masová vražda asi 347 až 504 neozbrojených vietnamských civilistů, včetně žen a dětí, kterou spáchali vojáci 23. pěší divize Americal U.S. Army 16. března 1968 ve vesnici Mỹ Lai v
době Války ve Vietnamu. Před smrtí byly některé oběti znásilněny, zbity, mučeny, zohaveny nebo pobodány a těla některých povražděných byla vojáky znetvořena.
Jednalo se o největší známý válečný zločin amerických vojsk v době války ve Vietnamu.
Spolu s masakrem v No Gun Ri v Korejské válce o osmnáct
let dříve byl masakr civilistů v My Lai jedním z největších provedených americkými silami ve 20. století....

....Zpočátku vyšetřování byli tři američtí vojáci, kteří se pokoušeli masakr zastavit a zachránit ukryté civilisty, zadržováni a dokonce byli následně odsouzeni jako zrádci několika americkými kongresmany, a to včetně Mendela Riverse, předsedy Výboru pro armádní služby.

Teprve po třiceti letech byly uznány jejich zásluhy a byli vyznamenáni (jeden posmrtně) americkou armádou za ochranu civilistů ve válečné zóně. Za masakr bylo vyšetřováno a souzeno celkem 23 amerických vojáků, ale pouze jeden byl odsouzen, přičemž si v konečném verdiktu vysloužil trest tři a půl roku domácího vězení...."
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Masakr_v_My_Lai
Více třeba tady:
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/ ... i-40062634
Anebo ve spoustě i jiných článků všude...
*
A to je jen zlomek z její válečné politiky a rozdmýcháváni konfliktů ve světě.
Tak jen pro připomenutí a poučení těch kteří takové informace nechtějí slyšet.
*
P.S je třeba měřit všem stejným metrem!
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od viktor »

to jako ze by si vojska RF udelali malinkate "cvico" v mexiku a my bychom byli spravedlive rozhorceni tim ze USA presouva sva vojska k mexicke hranici ? :D Stejme me prijde nehorazne drze jak se RF priblizuje neustale k NATO.
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Quido »

Boha jeho toto už není možné! :lol:

Někdo může argumentovat tím, že se chudák Rusko cítí ohroženo... Však považme: Rozpad SSSR, zapojování dalších postsovětských republik do NATO. Třikrát fuj, ošliké NATO; kdyby mohlo, určitě by se rozšířilo až na předměstí Moskvy. :roll:

NATO vzniklo v reakci na expanzivní chování Ruska (mimo jiné).

K tomu vtipu: 'Rusko sousedí s kým chce', takže to neznamená, že se základny NATO cpou k Rusku. Rusko by se cpalo opačným směrem, kdyby tam ty základny nebyly. A Rusku se přirozeně nelíbí, že jeho bývalí vazalové chtějí do NATO, stejně jako Čína má vždycky osypky z toho, když Amíci cvičí v 'její sféře vlivu'.

Mít za souseda Rusko, Turecko, nebo Čínu není žádný med. Takže to, že se Rusku nelíbí 'expanze NATO' směrem k jeho hranicím je zaměnění příčiny a důsledku. Kdyby se Bolševik nechoval půl století tak, tak se choval, možná by jeho menší sousedi nebyli schopní upsat raději duši ďáblu, než aby se zase třásli, kdo napíše zvací dopis a kdy strejda Ivan přijde na návštěvu. Během které se ani nezuje. A zůstane pár dekád.

A nakonec ještě jedna taková nepříliš vtipná záležitost k té 2.světové válce se mi teď vybavila: Když jste nacistický voják a máte se vzdát, vzdáte se raději Američanům, nebo Rusům?


@viktor: Sověti / Bolševici / Rusáci se srali během studené války všude po světě, kam to šlo, a Amíci / Yankees se jim v tom snažili zabránit. Tíživé výsledky tohoto bilaterálního přeměřování si údů vidíme například v těchto zemích dodnes: Korea, Vietnam, Afgánistán, Írán, Turecko, Česko, Slovensko, Východní Německo, Kuba, Venezuela.
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1153
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Alstratt »

Porovnavat mexiko s ukrajinou no to nevymyslis. :lol: :lol: Uz vidim jak mexiko vola pro pomoc do ruska. :lol: Par problemu z vice problemu ruska je ze jejich minula politika se do urcite miry v nekterych vecech zas tolik nezmenila do dnesni doby. Proto je ostatnima zemema ve svete vnimano tak jak je. Pritom by stacilo zmenit svou politiku k lepsimu a nechovat se politicky tak jak male vztekle decko. Navic rusko nebyva v mnohem tak pruhledne a umlcuje co se da proto taky mu svet tolik neveri kdyz se snazi ukazovat v lepsim svetle a ty problemy co jsou videt se snazi zametat pod koberec a umlcovat ostatni. nemi se postavit problemum jako chlapy a misto aby enchaly problemy na to co na to verejnost rekne tak to zametou pod koberec. Byly by vnimani o neco lepe kdyby se problemum postavily jako chlapy a ne jako sraby. Clovek od nich neslysi uz pomalu nic jineho nez jenom zbrane, zbrane, zbrane, plyn, ropa (nerostne bohatsvi ktere jen cerpaji ze sve zeme a to nebudu psat radsi ani jakyma strojema odkud). Ty jsou svetu uzitecny jako ... no radsi nic.

Urcite je kazdy zvedavy na to ze "nesmrtelny nejvetsidrsnak" Putin furt nekde neco vylolovi "cirou nahodou" pokazde zrovna neco vzacnejsiho, tygra prepere malickem, svym ocelovym pi*dourem utluce slona, flusnutim sestreli orla, manzelku v postely mu dela medved ... "Hele Vladimire nas nejlepsi rusky muzik udelal v photoshopu obrazek rakety co tak k tomu pripsat text parametru a pustit to do sveta jako neco nejmocnejsiho?" "Dobry napad Sergeji a at jich udela apson tak 5 aby se svet bal kolik ze jich to mame a at k tomu pripise ze to dokaze za vterinu a chirurgicky presnym zasahem sundat i blechu na druhe strane planety a ze to prorazi vsechno i to co neexistuje, ze to umi sestrelovat i mimozemske lode." "Vladimire neboj na vsechno myslime, mame tu i rozpracovanych 5 plechovych modylku noveho tanku ktere uz lepime hodne dlouho. Dokonce tu mame i papirove vlastovky nove generace a za nekolik let dostanou i nove motory, prilepenou mouchu." "Dobra prace Sergeji to to tem vsem natreme, uz se musi klepat cely vset strachy." " Vladimire a neni jich vlastne nejak malo?" "Neboj Sergeji, jsou to super stroje ty zvladnou doletet az k Jupiteru a kdyz jich nebude dostatek tak ja nejake vycucam z prstu." :lol:

Pripominaji mi male deti na piskovisti co si stavi babovicky ve tvaru tanciku, raket .. a krici na jine "Opovaz se mi ukrast pisek ktery tu vsechen patri me protoze je bliz u me, jinak na tebe poslu ty sve tanciky a rakety .." "Mami co kdyz sem vsichni prisly mi sbourat babovicky, vsichni jsou zly jen ja jsem tu nejhodnejsi, to si preci nezaslouzim, stavim si jen babovicky ve tvaru tanciku, raket .. Oni jsou blizko u mych babovicek, prosim vyzen je pryc, chci to tu vse pro sebe." "Mami, tati ke sousedovic klukovi sly kamaradi a semnou se nikdo nechce kamaradit, zavolejte na ne zasahovku, protoze ja nechci aby u souseda byly." "Tati a az povyrostu dostanu ten tvuj kalach? Potrebuji ho na ne, kdyz je nemohu mit ja tak nikdo." "Neboj synku dostanes rotacni kulomet a tank k tomu." ... "Bee, bee, cely svet nam ublizuje." :lol: Skvele vlakno tohle, tolik pohadek, snad nekteri dodaji zas nove. Vydavat to do casopisu, tak to by stalo i za predplatne a popcorn k tomu. Snad to nektere aspon trochu zas na*ralo. 8-)
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Mrkva
Příspěvky: 377
Registrován: 09.03.2013 2:02

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Mrkva »

viktor píše: 07.04.2021 22:06 to jako ze by si vojska RF udelali malinkate "cvico" v mexiku a my bychom byli spravedlive rozhorceni tim ze USA presouva sva vojska k mexicke hranici ? :D Stejme me prijde nehorazne drze jak se RF priblizuje neustale k NATO.
viktor
Tohle prirovnani by odpovidalo v pripade, ze by Mexiko vojensky obsadilo Kalifornii a podporovalo Arizonske a Texaske separatisty v jejich boji proti USA a pripojeni se k Mexiku...
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Germanik1 »

Mně stačí od USA Granada, Panama, Afghánistán, Sýrie, Irák,... Jen namátkou. Rus má zase Finsko, Maďarsko, ČSR, Afghánistán, Gruzii atd.
Zřejmě pozice velmoci vede k takovému chování. Důvody, ty oficiální, jsou často trapný omyl či lhaní. Ale říci, kdo z nich je lepší či horší, bych si netroufl. Výsledkem rozhodně není šíření demokracie a blahobytu. A já osobně se nebojím atomového hřibu. Jak jsme tu mockrát říkali, stačí když zhasnou žárovky.
Udělám co musím
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Královák »

Alstratt, nefandím žádné "velmoci" s chutí okupovat, ovládat a okrádat druhé (USA, Německo, Rusko, Turecko) - i když chápu, že si jako občan USA obhajuješ svojí zemi (stejně jako bych se stavěl já za za ČR), ale chtělo by to drobet sebereflexe. Myslím si, že Tvoje silácké řeči nejsou na místě nebo si myslíš, že jste ve světle událostí poslední dekády v Iráku, Afgánu i Sýrii slavili úspěchy, pokud tím úspěchem není totální rozvrat společnosti a vznik ze začátku Vámi podporovaného teroristického státu jako opozice vůči figurce ovládané Ruskem (pozn. v Afgánu se nic nezměnilo je to tam stejné jako kdyby tam US Army nebyla - jen možná ty náklady by vystačily na zdravotní pojištění pro velkou část obyvatel USA). A to co jsi popsal ke konci svého příspěvku nesedí spíše na USA - kdopak do té armády sype nejvíc na světě, kdopak má největší počet základen mimo území svého státu, kdopak se sere neustále do států v jižní a střední Americe a ovlivňuje jejich politiku a ekonomiku - jste stejní arogantní, namyšlení zmetci jako Rusáci, Němci i Turci atd.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Maximus »

Rusko okupuje ukrajinský Krym i má lví podíl na úspěchu separatistů na východě Ukrajiny. Vytvořením těchto "separatistických zón" Rusko uzavřelo možnost Ukrajině přistoupit do NATO, které vyžaduje po členech vyřešené územní spory se svými sousedy. Tečka.

Z fotografií techniky přisouvané z Ruska k hranicím Ukrajiny je vidět mimo jiné bojová technika včetně systémů Pantsir bez jakéhokoliv označení či výsostných znaků. K čemu a kam je asi takováto technika určena je jasné snad i tomu nejhloupějšímu "kremlobotovi".
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Maric »

Germanik1 píše: Jak jsme tu mockrát říkali, stačí když zhasnou žárovky.
Nad tím jsem taky přemýšlel, jenže je tu problém. Jakmile jedna nebo druhá strana zjistí, že něco letí hodně vysoko a z velké dálky, tak vypustí to samé, a rozhodně se nebude zabývat tím, že útočník zamýšlel výbuch jaderné zbraně “pouze” v horních vrstvách atmosféry. To stejné nastane, pokud se budou na Donbas nebo Krym blížit Tomahawky. Rus nemůže předpovídat kam dopadnou, a bude automaticky počítat s útokem na vlastní území.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Maric »

Maximus píše: 08.04.2021 8:55 Rusko okupuje ukrajinský Krym i má lví podíl na úspěchu separatistů na východě Ukrajiny.
Když se řekne A, mělo by se říct i B. Technicky byl Krym autonomní oblast, a k Rusku se připojil na základě referenda, které nebylo bůhvíjak zfalšované, protože se obyvatelé Krymu proti tomu nebouří. Pokud bylo umožněno Kosovu právo na sebeurčení, a u Skotska se ty jejich referenda berou jako legitimní věc, proč by stejnou metodu nemohl použít Krym nebo Katalánsko? V podstatě i Slovensko se odtrhlo na podobném principu, a bylo to v klidu.
A k tomu Doněcku a Luhansku. Tyto dva samozvané státy projevily zájem se připojit k Rusku, ale Putin to odmítl. Proč, pokud má takový zájem na územní expanzi, která je mu mnohými připisována? Můj názor je takový, že uznal za vhodnější, když bude v Donbasu pouštět žilou on Ukrajincům, než aby Ukrajinci pouštěli žilou jemu. Tomu také nasvědčuje to rozdávání ruských pasů separatistům, protože může (a taky to udělá) vyrazit s armádou na ukrajinu za účelem ochrany životů “ruských” občanů.
A nakonec, Nord Stream 2 je také postavený natruc ukrajincům (a polákům), kteří přijdou o nemalé peníze za tranzit plynu přes jejich území. Což bude zejména pro ukrajinskou ekonomiku citelná rána. Kdo by nechtěl peníze skoro za nic.
Paul
Příspěvky: 782
Registrován: 22.10.2017 0:15
Pohlaví: muž

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Paul »

Quido píše: 07.04.2021 23:01Sověti / Bolševici / Rusáci se srali během studené války všude po světě, kam to šlo, a Amíci / Yankees se jim v tom snažili zabránit.
Jo a přitom USA dělalo úplně to samé co ti bolševici, občas i horší věci: plošné bombardování civilních cílů ve Vietnamu s cílem zlomit vůli obyvatelstva (schváleno prezidentem USA), použití chemických zbraní Agent Orange ve Vietnamu, podpora extrémních bolševiků/Maoistů - např. Rudých Khmérů, kteří mimo jiné zmasakrovali 2 miliony lidí, podpora Saddáma Husejna a vyvolání války s Íránem, mimo jiné Saddám během války použil chemické zbraně (i proti Kurdům), USA to následně pokrylo v OSN, podpora džihádistů po celém světě, sestřelení Íránského dopravního letadla (274 cestujících, 66 dětí).. Nemluvě o tom, že soudruzi z USA všude dosazovali tyranské loutkové vlády. Nejen, že prakticky nikde intervence USA situaci nevyřešila (výjimka je např. Korea), na spoustě míst ji to zásadně zhoršilo na další dekády - např. Afghánistán.

A samozřejmě v tom vesele pokračují i po skončení studené války kdy už žádný bolševický nepřítel neexistuje. Zajímavé, že?
A nakonec ještě jedna taková nepříliš vtipná záležitost k té 2.světové válce se mi teď vybavila: Když jste nacistický voják a máte se vzdát, vzdáte se raději Američanům, nebo Rusům?
To je zajímavý morální veletoč. Jinými slovy, stojíš za tím, aby němečtí zločinci nebyli po právu potrestáni.
Uživatelský avatar
Ulfhednar
Příspěvky: 2584
Registrován: 09.06.2020 14:24
Pohlaví: muž

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Ulfhednar »

Dovolím si malou spekulaci.
Ukrajina životně nutně potřebuje, aby NordStream2 neklapl. Jinak jí vyschne velký zdroj peněz a páka na Západ. Ruský plyn Německo zásadně potřebuje, jinak jejich ukončení jaderek a uhelek nepůjde. NordStream2 jde do finále, chybí v podstatě jen 100 km.
Show s Navalným neklapla, Navalný bručí a plynovod se staví dál. Biden je rád, že ví kdo mu dělá ministra obrany (pokud si vzpomene, jak se ta funkce jmenuje), a kromě řečí z toho taky nic nebude. Jediné, co může Ukrajinu zachránit je nové kolo konfliktu.

V tuto chvíli Rusko konflikt určitě nechce (to neznamená, že nebude chtít za rok). Má NS2 před dokončením, Evropou zmítá Covid a nad ním mediálně a politicky září Sputnik, do toho imigranti, slabý americký prezident... Z jejich pohledu pohoda, kdy potřebují dotáhnout NS2, to je věc, která za pár okresů na UA nestojí ani náhodou.

UA potřebuje zastavit NS2, za každou cenu. Do toho si projeďte AK, kde jsou reportovány přesuny vojenské techniky Donbasu už někdy od začátku března (tedy dříve, než začali Rusové se svými přesuny od Voroněže a ze Pskova). K tomu najednou UA, dá se říct z ničeho nic a velmi intenzivně prezentuje, že chce do NATO, přesněji podniká kroky, aby se tam dostala (to, že jí NATO nechce je jedno, jde o mediální obraz a nátlak).

Kolují různé fámy, že po 20.4. do toho chce UA "praštit".
Podle mě je to silně přehnané, bude to spíš mediální show, aby donutili Rusko zakročit na obranu svých separatistů a mohla se rozjet pořádná hysterie kolem NS2. Budou lítat salvy z raketometů a houfnic na obě strany. Jedna strana zabere jednu vesnici, druhá jinou, k tomu obrázky plačících dětí a vdov... Jiný způsob, jak zastavit NS2 už Ukrajině nezbyl a oni to dobře ví.

Rusko bude balancovat mezi tím, aby udrželo Donbas (který je už je IMHO štve, ale nemůžou ztratit xicht) a aby mu nezařízli NS2. Čili bude UA chytře natlačeno do velmi nekomfortní polohy.

Skutečným cílem případné eskalace na východě UA nebudou ani hodní ruští separatisté, terorizovaní ukrajinskými fašisty a banderovci, ani hodná, demokratická a prosperující UA, kterou chce Rusko zabrat, aby mohlo prznit ukrajinské dívky a týt ze špičkové ukrajinské výroby s četnými exportními úspěchy.

Na mušce této srandy je NordStream2.
Óðinn á yðr alla
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Maximus »

V roce 1944 byla velká část krymských Tatarů a občanů jiných národností násilně vysídlena. Za dob SSSR byla "квартира" na Krymu za odměnu pro vysloužilé aparátčíky a vojáky. Proto určitou loajalitu k Moskvě tam lze přirozeně očekávat. Nicméně po anexi Krymu Ruskem byl krymskotatarský parlament uzavřen, odebrána licence pro jejich TV stanici a kdokoliv s ukrajinskou vlajkou či jiným projevem loajality k Ukrajině byl a je nejen na Krymu zatčen. Zelení mužíčci bez insignií se zbraněmi dohlížející na průběh "voleb" jsou také znakem demokratického referenda. O kontrole nezávislými pozorovateli nemůže být ani řeč.
Obsazení Krymu je stejně odporný čin, jako obsazení československého pohraničí v roce 1938 nacistickým Německem či invaze k nám v roce 1968 "bratrskými armádami".
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Maximus »

Ulfhednar :yes
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
gadžo
Příspěvky: 152
Registrován: 05.02.2021 15:48
Pohlaví: malé, zrzavé

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od gadžo »

Maximus píše: 08.04.2021 8:55 Rusko okupuje ukrajinský Krym i má lví podíl na úspěchu separatistů na východě Ukrajiny. Vytvořením těchto "separatistických zón" Rusko uzavřelo možnost Ukrajině přistoupit do NATO, které vyžaduje po členech vyřešené územní spory se svými sousedy. Tečka.

To, ze USA okupuje celu ukrajinu okrem krymu a donbasu ti zjavne nevadi? Alebo si mysliš, že okupacia (kontrola jedneho štátu inym) je možná len priamou vojenskou invaziou ???
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Maximus »

O okupaci Ukrajiny ze strany USA nevím - okupaci země si představuji opravdu jinak. Pokud se velmoci přetahují o území ekonomicky a snaží se tu druhou stranu přeplatit bez chrastění zbraněmi, tak na tom prostý občan nemusí ani tolik prodělat. Nicméně většina obyvatel Donbasu rozhodně na svém separatismu nevydělala. Zmražený konflikt, který může kdykoliv roztát, toto území bez právního rámce ekonomicky zcela zabil na mnoho let. I když je zbytek Ukrajiny docela mizérie, tak ani nechci vidět stav na těchto územích :tmi.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od proforma »

V Zitave (Zittau) jsou hodne levne byty, vyrazne levnejsi, nez na Liberecku. Pomerne vyznamny pocet Cechu uz si je tam koupilo, zijou tam a za praci dojizdi do Liberce odtamtud. Rekneme, ze by CR vypsala dotacni program na porizeni zahranicnich nemovitosti pro Cechy pracujici v CR. Cesi by skoupili nadpolovicni pocet bytu v Zitave a usidlili se tam. Potom by si CR zacalo narokovat Zitavu jako ceskou enklavu. Cesi v Zitave by udelali referendum, ve kterem by prekvapive vyslo, ze se chteji pripojit k CR. A na zaklade toho by tam napochodovala ceska armada s obema svymi pojizdnymi BVP :-) a okres Zitava by pripojila k CR. OK?

V mezinarodnim pravu jsou 2 urcujici silna zakladni prava statu:
1) Pravo chranit svou integritu pred vnitrnim i vnejsim nepritelem.
2) Pravo narodnostnich mensin na ochranu a sebeurceni.

Pravo na sebeurceni podle mezinarodniho prava umoznuje legalni ODTRZENI uzemi existujiciho statu, obyvaneho etnickou mensinou, ovsem pouze za podminky, ze NEJSOU dodrzovana jejich lidska prava nebo jsou vyrazne diskriminovani. Tedy napr. majorita se je snazi nasilne asimilovat, je likvidovana jejich kultura, jazyk, jsou zakonne i nezakonne pronasledovani apod. V takovem pripade se mensinam dava pravo na osamostatneni.

Na Krymu, ale ani v jinych castech byvaleho SSSR, nebyla naplnena ona zakladni podminka utlacovani mensin. Naopak, s pomoci Ruska se tam ruska mensina pomerne dost rozrustala (az na vetsinu) a roztahovala. Cili - odhlednuto od velmi nestandardnich podminek, za nichz probehlo - referendum o odtrzeni Krymu od Ukrajiny bylo z pohledu mezinarodniho prava nelegitimni, protoze nebyly splneny podminky pro legitimni odtrzeni casti uzemi od existujiciho statu. Z tohoto pohledu, nakolik je dana mensina usilujici o osamostatneni skutecne utlacovana, je treba posuzovat jednotlive pripady. Proto se neda srovnavat Krym, Kosovo, Baskicko nebo treba Kurdistan, kazdy pripad se musi posoudit zvlast. Rozhodne nelze rict "Kdyz se mohlo trhnout Kosovo, muze i Krym."

Rusko se za 2. sv. v. hodne naucilo od Nemcu a jejich "prepadeni vysilace v Glivicich" s uspechem v ruznych obmenach uplatnuje na sve sousedy. Co mne zarazi, je, ze jim to mezinarodni spolecenstvi znovu a znovu zere. Nebo se tvari, ze jim to zere. Proste jaderny arzenal holt je jaderny arzenal. A samostatnou kapitolou pak je take slozeni Rady bezpecnosti OSN, kde si Rusko uz 70 let uspesne vetuje jakekoli, i bezzube, deklarace proti sobe. Za soucasne situace tedy z toho neni politicka cesta ven, pouze hospodarska. Coz je zase jiny problem, protoze hladovy Rus s oblibou vyrazi za hranice...
Naposledy upravil(a) proforma dne 08.04.2021 10:32, celkem upraveno 1 x.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
gadžo
Příspěvky: 152
Registrován: 05.02.2021 15:48
Pohlaví: malé, zrzavé

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od gadžo »

Ako sa zlepsil zivot bežnych ukrajinov potom ako sa nasilne zvrhla vlada proruskeho Janukovica a dosadila sa proamericka vlada na cele Porošenkom a Jacenukom? USA ustami Nulandovej priznalo, že do prevratu na ukrajine nalialo 5 mil. dolarov. Skutocna suma moze byt ovela vyssia. Za tychto okolnosti malo rusko plne pravo zabrat krym a zabranit tam postaveniu americkych zakladni. Pri tejto "nehoraznej akcii" neprisiel nikto o zivot. Kolko obeti maju na svojom konte americke majdany po celom svete?

PS: reagoval som na Maximusov prispevok
Paul
Příspěvky: 782
Registrován: 22.10.2017 0:15
Pohlaví: muž

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Paul »

Zlepšil se tak, že Ukrajinci mají inflaci, ještě větší dluhy, západní korporáty zabrali tamější trhy a strategická odvětví, mají loutkovou vládu a žádnou budoucnost. Tamější poměry tam západ zlepšovat nebude o tom vůbec nejde.

@proforma připojit Žitavu by chtěl jen blázen, je to tam plný bubáků a džihádistů
Wdog
Příspěvky: 514
Registrován: 15.05.2013 15:43

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od Wdog »

proforma píše: 08.04.2021 10:23
V mezinarodnim pravu jsou 2 urcujici silna zakladni prava statu:
1) Pravo chranit svou integritu pred vnitrnim i vnejsim nepritelem.
2) Pravo narodnostnich mensin na ochranu a sebeurceni.

Pravo na sebeurceni podle mezinarodniho prava umoznuje legalni ODTRZENI uzemi existujiciho statu, obyvaneho etnickou mensinou, ovsem pouze za podminky, ze NEJSOU dodrzovana jejich lidska prava nebo jsou vyrazne diskriminovani. Tedy napr. majorita se je snazi nasilne asimilovat, je likvidovana jejich kultura, jazyk, jsou zakonne i nezakonne pronasledovani apod. V takovem pripade se mensinam dava pravo na osamostatneni.
To je rozumné vysvětlení.
Jen je trochu praktická potíž s tím, že definice "utlačování" menšiny může být poměrně gumová, a finálně to nakonec určují velmoci s vlivem, zda to bude tak nebo tak. Stejně jako pohled na válečné zločiny, stejně jako pohled na to, kdo je terorista a kdo klaďas. Jinak souhlas, je to na individuální posouzení.

Jinak taky myslím, že se UA vrtí psem z důvodu ropovodu Nordstream2.
Odpovědět