Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Re: Výběr nože
Poprosím tuná skúsenejších o pomoc pri výbere EDC noža. Používam momentálne CRKT Doug Ritter RSK mk5 ... Jedovatý malý hajzlík. Používam ho ako taký "svačiňák" a na bežné rezanie, t.j. rôzne obálky, krabice atď... no čo si budeme hovoriť, síce jedovatý ale 4 cm čepeľ je jednoducho málo a chcelo by to niečo väčšie. Tak sa obzerám po nejakom zatváraku. Pôvodne som bol pevne rozhodnutí pre Ontario Rat 1, no po prečítaní vlákna na knife.cz som od toho akosi upustil, kedže podla viacerých to už jednoducho nie je čo bývalo a Ontario ide s kvalitou dole ... Tak dosť rozmýšlam medzi aj tuná preberanými Kabarmi 4070 a 4071. Do hladáčika mi ale prišiel aj CS Pocket Bushman aj ked to je už docela macek na bežne nosenie ... Rád by som sa spýtal na vaše odporúčania na EDC nôž, ktorý je dosť robustný a odolný aj na nejaké prasárny, zvládne v núdzi aj naštiepanie nejakého toho polienka a zároveň ma finančne nezrujnuje... a tiež mi nestiahne svojou váhou gate 

Osobně když jsem hledal takové EDC jako ty vybral CRKT M21-04
souhlas s DEADMANem. crkt M21, ale i KABAR 4070-71 je vyborna volba. za rozumne penize
Asi nemám takový nároy, ale jako zavírák s sebou nosim španělskej armádní nůž z armyshopu za asi tři stovky, a v batohu s sebou nosím UTON.
Když někam jedu na dýl, tak vzhledem k tomu že dělám tu oživenou historii (germáni byli poměrně agresivní etnikum), a já sem línej vyndavat vybavení z auta a za tejden - dva ho tam zas cpát zpátky, tak mám skoro pořád s sebou ručně kovanej sax, a dva oštěpy + štít
Ale to leží v autě, ne že bych s tim chodil běžně....
Když někam jedu na dýl, tak vzhledem k tomu že dělám tu oživenou historii (germáni byli poměrně agresivní etnikum), a já sem línej vyndavat vybavení z auta a za tejden - dva ho tam zas cpát zpátky, tak mám skoro pořád s sebou ručně kovanej sax, a dva oštěpy + štít

Ale to leží v autě, ne že bych s tim chodil běžně....

Mám Rat 1, dokonce z té "pomlouvané" série. Zatím jsem nezhledal cokoli co by mi vadilo. Nůž, stejně jako jakýkoli jiný výrobek může mít vadu. Ono na Knife.cz se to taky musí brát trošku z odstupem, někteří lidé nožům vyloženě podlehli, mají jich hodně a jejich požadavky na ně jsou mimo realné potřeby. Já se třeba nožem nikdy neholil, takže nepotřebuji holicí ostrost, ale raději o chlup menší a trvanlivější...
Souhlas se všim výše uvedeným. Na své RAT-1 také nepozoruji nic špatného, ocel je dobrá a zpracování luxusní. Ty KaBary jsou super, ale bohužel se už nedají sehnat za adekvátní cenu. Dnes RAT-1 o tři stovky méně, než ten KaBar. Čehokoliv od CRKT bych se nebál. ColdSteel je pro mě trochu jako Gerber. Není to šmejd, ale polovinu ceny nože tvoří nabubřelá reklama. Zajímavý typ VELKÉHO EDC je KaBar 3062 Mule.
DeadMan píše:Osobně když jsem hledal takové EDC jako ty vybral CRKT M21-04
mám
nosím
spokojený jsem

Sax je fajn věcička... ještě když jsem šermoval gotiku používal jsem tesák. Správná váha.. dá se tím jít proti skoro čemukoliv sečnýmu i bodnýmusroub píše: vzhledem k tomu že dělám tu oživenou historii (germáni byli poměrně agresivní etnikum), a já sem línej vyndavat vybavení z auta a za tejden - dva ho tam zas cpát zpátky, tak mám skoro pořád s sebou ručně kovanej sax, a dva oštěpy + štít![]()

SAX: je taky u me doma, ale presel do dekoracni rady, seka se mi lip s kukri a parangem.
Ontario RAT 3 od ontaria jako EDC, a zatim taky zadna stiznost. akorat jsem z nej strhnul kompletne to cerneni, protoze me diky svy strukture neskutecne sralo--> nebylo totiz hladky.
Ontario RAT 3 od ontaria jako EDC, a zatim taky zadna stiznost. akorat jsem z nej strhnul kompletne to cerneni, protoze me diky svy strukture neskutecne sralo--> nebylo totiz hladky.
- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
Jen tak pro zajímavost: Nedávno jsem koupil nůž Extrema Ratio Fulcrum C, což je dost kvalitní záležitost. Tak jsem hned objednal jeho čínskou kopii, abych mohl porovnat kvalitu, atd. Bohužel mi nepřišla kopie, ale napodobenina, kterou Mr. Ťong spáchal pouze podle obrázku v katalogu. Mrkněte na fotky, ať se tak trochu pobavíte. O tom, který z nich je originál, asi nemá smysl psát

Řešil jsem otázku vhodného nože a nakonec jsem si nechal vyrobit nůž od nožíře. Na knife.cz je spousta zajímavých informací. Nožíři mají vlastní modely, nicméně se nebrání výrobě podle vašeho návrhu. Ceny jsou cca jako u dražší tovární produkce ale kvalite je úplně někde jinde.
Pro normálního člověka a pro normální použití zbytečnost tohle už je opravdu jen pro nadšence. Tovární nože na denní použití bohatě stačí a vydrží celý život (například první nůž Mikov mám víc jak 20 let a je naprosto OK a to to není nic extra).
Dokázal by mi někdo poradit nějakej zavírcí nůž ? cena do 3000 spíš méně . sem ujetej na černěný čepele . žádný pilky ani zubatý ostří . snadno brousitelnej a aby nebyl snadno zlomitelnej - raději budu častěji brousit pač počítám že s nim budu dělat všechno možný ale zas aby to nebylo úplný bahno.
Momentálně mám tento kousek. http://www.noze-nuz.com/smithwesson/SWHRTFB.php
a určitě to neni dobrá volba . zpracování mě nějak nenadchlo, bez domácího doladění se ani nezaklapla pojistka při otevření a v jednom kuse z něj strácim řekněme dost atipický šroubky což mě přivádí na otázku. proč výrobci používají takový debi.ní šroubky který čkověk v divočině nikdy nemá šanci ani utáhnout bez speciálního nářadí. plochý už asi nejsou tak IN.
Momentálně mám tento kousek. http://www.noze-nuz.com/smithwesson/SWHRTFB.php
a určitě to neni dobrá volba . zpracování mě nějak nenadchlo, bez domácího doladění se ani nezaklapla pojistka při otevření a v jednom kuse z něj strácim řekněme dost atipický šroubky což mě přivádí na otázku. proč výrobci používají takový debi.ní šroubky který čkověk v divočině nikdy nemá šanci ani utáhnout bez speciálního nářadí. plochý už asi nejsou tak IN.
PRAALIEN:
co treba tenhle? prijemna cena, prijemny material cepele, osvedcena znacka
http://www.noze-nuz.com/ontario/ON8846.php
pripadne bych zvazil radu 407x od kabara
pokud jde o SW, tak ten jde klasickou cinskou cestou. okopirovat co se da, a ojebat co se da.
co treba tenhle? prijemna cena, prijemny material cepele, osvedcena znacka
http://www.noze-nuz.com/ontario/ON8846.php
pripadne bych zvazil radu 407x od kabara
pokud jde o SW, tak ten jde klasickou cinskou cestou. okopirovat co se da, a ojebat co se da.
Naposledy upravil(a) sigmark dne 24.08.2012 19:33, celkem upraveno 2 x.
Já mám Smithweson už pár let, přibližně deset. Nevím, kde se vyráběl ani neznám typ, účtenku už taky nenajdu. Na čepeli je SWAT First production run, pokud by to někdo dokázal identifikovat. Černěný, rukojeť hliníková slitina s vloženými kousky gumy. Vložil bych obrázek, nedaří se. Je ošoupaný na většině povrchu až na kov, čepel na hranách taky. Za těch deset let jsem ho prakticky nevyndal z kapsy, když mám kalhoty mám i tenhle nůž. Šroubky jsem preventivně vyměnil za jiné s drážkou, viz důvod výš. Jinak plná spokojenost, ostří drží přiměřeně, dobře se brousí. Takže dřív to asi nedělali číňani anebo se prostě povedl 

dneska mi prisel od kamose tenhle SOG, zatim se seznamujeme... pouzdro stoji skoro za prd, planuju asi kydexove, ze vseho ostatniho jsem nadseny! ted jsem zkousel, jak reaguje na keramicke brousky (doplnene triangle spyderco) a je to parada, ta ocel je genialni! 
SOG99089 SOG TEAM LEADER DURATECH
http://www.noze-nuz.com/sog/SOG99089.php

SOG99089 SOG TEAM LEADER DURATECH
http://www.noze-nuz.com/sog/SOG99089.php

koupil jsem si triangle spyderco brousky a na minule vystave v Pribrami jeste dokoupil dve trojuhelnikove tycky z keramiky - hrubsi a jemnejsi. puvodne jsem k tomu mel velkou neduveru, byl jsem zvykly brousit na plochych brouscich za mokra... a ted uz asi rok nebrousim na nicem jinem, plain, zubate, cokolivštaflík píše:To Spyderco je hodně schopný nožík, byť brousit bych to nechtěl a v PA už vůbec ne. Na druhou stranu VELMI jedovatý a kvalitně postavený nůž

Momentálne u nás rezonuje téma: Napadnutie psami: má niekto radu aký nôž je dostatočný, najlepšie uzatvárací, ktorý nebudí pozornosť ale stačí "poškodiť" psa natoľko aby šiel aspoň svojou cestou a prestal útočiť? u nás polícia keď niekomu nájde nôž tak besnejú a berú to pomali ako nezákonné ozbrojovanie, niečo nenápadné s dostatočne veľkou čepeľov nech to má efekt? ďakujem za radu čo by platilo na havkáča, lepšie myslím, nôž ako holé ruky.
EBE:
pěnovej kasr. diky extremne vyvinutymu cichu tim psa muzes zabit, minimalne hrozi realny riziko oslepeni zvirete. a kdyz mu to napumpujes z metru do cumaku, tak se chlupac posere.
ja slovensko a polsko projel s pulmetrovou macetou na batohu a nikdo se nad tim nepozastavil. to je nejaky vyvoj z posledni doby, takovahle policejni paranoia?
pěnovej kasr. diky extremne vyvinutymu cichu tim psa muzes zabit, minimalne hrozi realny riziko oslepeni zvirete. a kdyz mu to napumpujes z metru do cumaku, tak se chlupac posere.
ja slovensko a polsko projel s pulmetrovou macetou na batohu a nikdo se nad tim nepozastavil. to je nejaky vyvoj z posledni doby, takovahle policejni paranoia?