Tma 2.0 - Ondřej Neff

...aneb pro chvíle oddychu a relaxace. Pouze k tématu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Karlos »

Co se to stalo s naším světem, ve kterém elektřina přestala fungovat jako technická síla? Ondřej Neff si nepřestal klást tuto otázku ani po roce 1998, kdy román Tma vyšel poprvé. Tak vznikla zcela přepracovaná verze původní Tmy. Zůstalo z ní to původní, fascinující líčení rozvratu. Ale co bylo potom, jaký svět vznikal na troskách starého, jací lidé ho ovládli, tato vize je zcela jiná. Nutno dodat, ze podstatně temnější, než ta původní. Důvod je prosty. Za posledních pět let se autor naučil nevěřit mocným tohoto světa ani nos mezi očima. Podle toho taky Tma 2.0 vypadá. Je to příběh černější,než sama tma.

http://www.legie.info/kniha/2272-ondrej-neff-tma-2-0

Děj knihy se odehrává v našich končinách, což ji činí o to zajímavější...
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Tina »

A doporučuju přečíst i tu původní verzi. Ta druhá mi utekla, zkusím se po ní někde podívat, ale k té první se opakovaně vracím. O to víc, že se to odehrává v naší malé zemičce, zabudoval do toho i tehdejší vládu, Havla, Klause, Zemana... a moc lichotivě to pro ně nedopadlo.
Každopádně je tam fascinující ta rychlost rozvratu, s jakou šla všechna civilizační slupka do háje. A bohužel první, kdo se vzpamatoval a začal těžit ze situace, byly různé podvratné živly, nemakačenka, hnědočeši a podobně. Spořádaní lidé než se vzpamatovali, bylo pozdě. Obchody vyrabované, řeky obsazené (zdroj vody) - chceš vodu? tak něčím zaplať!, za kolo (dopravní prostředek) se zabíjelo. Kdo měl chalupu, byl král, ale musel si ji sakra bránit před nájezdy.
Města se opevnila ("kácely" se paneláky a dělaly se z nich novodobé hradby), drezína na železnici byl luxusní dopravní protředek, atd..
Ten rozpad, psychologický dopad na lidi, to je tam popsáno velmi věrohodně. Jde z toho skutečně mráz po zádech a to věřím, že to bohužel ještě zdaleka nevystihlo skutečnost, která by pravděpodobně nastala. Moc doporučuju.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Rase »

Zní to zajímavě.
Původní TMA mě hodně chytla, jen mi vadilo až přehnané navázání na 90. léta. Zbytečně tak příběh rychle zastaral (četl sem ji letos, kdy je Klaus prezidentem, Havel mrtvý atd.) Samotný nápad a popis událostí, udělal ale ze TMY hodně zajímavý počin - o to víc je TMA 2.0 pro mě zajímavější než první verze (třeba autor vychytal chyby)
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od štaflík »

Tak musím říct, že TMA 2.0 je minimálně o třídu až dvě lepší, než 1.0. Starouš Neff ukázal, že ještě umí :D :yes
flesh
Příspěvky: 22
Registrován: 03.10.2012 19:29

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od flesh »

Pěkná kniha (resp. pdf, ve kterém jsem to četl), ale ke konci mi přijde už trochu přehnaná. Možná, že by se to mohlo nějak tak vyvinout, ale v řádu minimálně desetiletí... Naopak začátek je super.
To Tina: K té "spodině" a hnědočechům - nedávno jsem někde četl názor, že neexistuje racionální důvod, proč jim říkat nepřizpůsobilí- právě naopak, dnešní době se přizpůsobili zcela. Nemáš peníze? půjč si a nevrať, pak dojdi pro dávky. Nemáš kde bydlet? stát se postará... Není čím topit? vytrhej parkety, dostaneš nový byt. Z něj nezapomeň vytěžit radiátory atd...
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od bivoj »

štaflík píše:Tak musím říct, že TMA 2.0 je minimálně o třídu až dvě lepší, než 1.0. Starouš Neff ukázal, že ještě umí :D :yes
Naopak, mě dvojka (hlavně druhá část, ta první se od původní verze téměř neliší) přišla hrozně roztahalá, nepravděpodobná a hlavně nezábavná a nečtivá. Pokud si mám dnes přečíst tmu, volím verzi 1. i přes ty trhlý ufony...
Glock1984
Příspěvky: 26
Registrován: 20.08.2015 16:34
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřice

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Glock1984 »

Souhlasím s výše uvedeným, ale ve světle událostí posledních měsíců, například protesty za uprchlíky, proti policii v US nebo stav medií v Ruské federaci je nástin možností ovládání davu do absurdna celkem pravděpodobný :head
JirkaK
Příspěvky: 411
Registrován: 23.12.2013 20:14
Pohlaví: muž
Bydliště: Jihomoravský kraj

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od JirkaK »

Tak jsem knihu přečetl a polilo mě horko. Některé situace si dokážu živě představit a není to pěkné.
Osobně knihu všem, kdo ji nečetl, doporučuji.
__sXe__
Příspěvky: 57
Registrován: 01.08.2016 11:15
Pohlaví: muž

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od __sXe__ »

Dostal som ju na Vianoce a som momentálne v polovici. Uvidím, ako sa príbeh bude odvíjať ďalej, ale očakával som od nej trochu viac.
repa
Příspěvky: 1
Registrován: 25.01.2017 20:11
Pohlaví: muž

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od repa »

Apokalypsa Evropy
podobný námět jako Tma - nefungují elektrospotřebiče, navíc více než 95 procent poulace zahubilo záření .

(Dnes jsem zakoupil a začínám číst, je to dost "hutné" . Autor na prvních stranách knihy podrobně popisuje, jak by se asi zachovali přeživší. Stran je 363)

"Normální pražský zimní den, a najednou je všechno jinak. Neznámé záření usmrtilo všechny, kteří nebyli nějak chráněni, a zachránilo se méně než pět procent populace. A to nejen v Praze, ale jak se později ukázalo, i na polovině zeměkoule. Evropa byla najednou mrtvá. Žádná vláda, policie, žádná pomoc zvenčí. Hrozí narkomani, gangy bezdomovců a bezvládí. Náhodně se ale začínají organizovat skupiny těch, kteří přežili. Jak si opatřit světlo, vodu a později potraviny? Jak zabránit invazi z Asie, která přežila? Jak ochránit české památky, cennosti a na čem vybudovat identitu národa? Bude to vůbec možné? Jak se zachová svět? To jsou vážné otázky, které si autor v uvedené knize právem klade..."

Obsah:
Den 1,2,3,4,5,6, 7
Osmý až 15 den přežití
Třetí týden po katastrofě
Další přistání
Krize
Setrvalý stav
O pět dní později
O šest dní později
O sedm dní později
Odlet

Autor:
Prof. PhDr. Zdenek Šafář, CSc. narozen v roce 1938, absolvoval Filozofickou fakultu UK v roce 1961, obor filozofie - historie. Zde působil až do roku 1990 pedagogicky jako asistent, odborný asistent, docent a profesor. Věnoval se pedagogické činnosti a vědecké práci především v oboru sociologie jako průkopník zpracování hromadných dat sociologických průzkumu. Z této oblasti publikoval radu odborných článku doma i v zahraničí. Po krátkém a málo úspěšném pokusu o podnikání odešel v roce 1996 do penze a věnoval se již svým koníčkům - mykologii, rybaření , stolnímu tenisu, filatelii, bridži. V roce 1996 vydal v nakladatelství Petrklíč sci-fi román Evakuace, o který se chtěl soudit s režisérem, protože jeho námět o pádu asteroidu na Zemi převzal pro verzi filmu Drtivý dopad.Spoluautor učebnice pro střední školy - Sociologie.

( Prosím adminy o zařazení do příslušného vlákna.)
r.dexter
Příspěvky: 16
Registrován: 15.11.2012 10:43

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od r.dexter »

Jop, tmu jednicku znam nekdy od roku 1999, kdy to tata koupil. Perfekrni namet a perfektni zpracovani. Ani ta myslenka emzaku mi neprijde moc uhozena.
Jo to Tma 2.0, to je hutnejsi cetba. Prvni pulka je plus minus jednicka, ovsem od cesky lipy se vsechno meni, tak nejak ztemnuje a bohuzel dost zbytecne protahuje. Nektery pasaze jsem preskocil, protoze jsou proste nudny. Ale to vyzneni je celkem osklivy. Clovek ceka nejakej dobrej konec, ale ten tam neni.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Rafael »

Katka Hřivnáčová...
Dnes se pomatené Grétě klaní papež, prezidenti, politici a plénum OSN v úžasu poslouchá, jak mu nadává. Tuto šílenost jsem už popsal ve Tmě.
https://www.kupredudominulosti.cz/neff- ... al-ve-tme/

Před více než 20 lety, v roce 1998, napsal český spisovatel Ondřej Neff román Tma. V roce 2003 pak přišel s druhým, přepracovaným vydáním. Sci-fi příběh pojednával o světě, ve kterém dojde elektřina a postupně přestávají platit všechna dosavadní pravidla, až dojde k úplnému rozvratu. V současné situaci,
kdy jsou odstavovány „nečisté“ uhelné a jaderné elektrárny a lidstvo začíná spoléhat jen na nejisté přírodní zdroje, nabývá Neffova katastrofická vize opět na aktualitě.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... 45/diskuse
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Bill Masen »

Jo, to debilní dítě mi v té knížce vysloveně vadilo.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od bivoj »

Mě vadí to skutečné debilní dítě, v naší realitě.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Rafael »

Celkem se stydím, že Tmu čtu až teď. Astona mám rád, sci-fi taky, tak nějak nevím proč až tak pozdě...

Jsem sice asi jen ve třičtvrtině, ale tak nějak tuším jakou úlohu ten pomatenec, vlivem "rodinného" prostředí a své psychické poruchy v tom románu má. A jak to dopadá, nebo může dopadnout, když se nějaké deviace, úchylky, psychické poruchy začnou vydávat skoro za nějakou přednost, vyjímečnost, místo toho aby se léčily.
*
Ale v každém případě mě nějaká asociace Katky s Gretou taky napadla. Nebo inkluze ve školách apod...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Rase »

Jsem zvědavý, zda se bude pokračovat v reedicích podle aktuálního dění. Verze 3.0 se Zemanem a Babišem by mohla být i zábavná .)) Osobně mě vždycky hrozně tahalo za uši, že Neff používal ve své knize i reálné politiky - s odstupem mnoha let (nyní) tak dílo dost ztrácí.
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 853
Registrován: 14.10.2014 20:46

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od malajizva »

Doplňuji aktuální rozhovor s O. Neffem o díle TMA na rádiu Svobodné Universum:
https://www.youtube.com/watch?v=jb4KdN4fK5E
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 853
Registrován: 14.10.2014 20:46

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od malajizva »

a byla tam i otevřená reklama na náš server :)
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Tma 2.0 - Ondřej Neff

Příspěvek od Tina »

malajizva píše:a byla tam i otevřená reklama na náš server :)
I s citací Karlosova příspěvku :-)
Odpovědět