Děti

...aneb debata mezi zastánci kolektivního přežívání.
Odpovědět
M M
Příspěvky: 261
Registrován: 08.10.2015 19:48

Re: Děti

Příspěvek od M M »

Mam to podobne. Su veci ktore su proste mentalne natolko v rozpore so zmyslom nejakej dalsej existencie, ze tam proste nemozno rozhodovat pomocou racia. Toto by som takisto nedal.
Tazi
Příspěvky: 1087
Registrován: 06.02.2017 12:32
Bydliště: na samotě u vody

Re: Děti

Příspěvek od Tazi »

Myslím, že lidi dnes nejsou statečnější, ohleduplnější,... zkrátka lepší než dřív.
Takže pokud by došlo na lámání chleba... a nastoupil pud sebezáchovy,... děti by šly do kopru.
Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Děti

Příspěvek od Germanik1 »

Tedy, fuj, to je téma. V každém dobrém románu se sveřepý stařík nebo raněný hrdina obětuje a zdrží padouchy, aby děti mohly uniknout. Za mne tvrdě podle situace a věku dětí. Pokud by problém byl ve větší skupině a šlo o rychlost pohybu, zřejmě bych děti a jejich rodiče opustil, pokud by rodiče byli postradatelní pro skupinu. Pokud jde o situaci, kdy bych byl já v kůži těch rodičů, tak bych s nimi zůstal. Bez dětí je budoucnost pro mne uzamčena. Jak tu má jeden z nás krásné heslo "Lepší hrůzný konec než hrůza bez konce". Tohle dokonale sedí.
Udělám co musím
Tazi
Příspěvky: 1087
Registrován: 06.02.2017 12:32
Bydliště: na samotě u vody

Re: Děti

Příspěvek od Tazi »

Ve filmu je to všechno takové správné, hrdinské,....
Realita je jinde. Znám jediný případ, kdy se lidé při nějakém průseru chovali jakž-takž civilizovaně a ohleduplně, a to byl Titanik.
Všude jinde lidi kvůli své záchraně obětovali cokoliv.
Mám 4. děti, a snad jsem byl a stále jsem dobrý otec,... ale kurva nikdy jsem tu uřvanou, neužitečnou havěť které se říká děti nechtěl.
Jak se říká... odmítaného největší kus ;) .
kuny
Příspěvky: 278
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Děti

Příspěvek od kuny »

Strašná by bola aj Sofiina voľba, alebo voľba, že by pre nich bola lepšia smrť ako ich nechať na žive.

Pre PaFa: Od Pavlíčka mám len tú jednu jeho knihu, ale to s tým deštníkem myslím, že prestrelil :| .
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Děti

Příspěvek od dracekvo »

Tady je článek ohledně dětí a přežití, který mě nedavno zaujmul.

Matka kojila dvě své děti na širém moři a zemřela na selhání orgánů v důsledku dehydratace.

https://www.novinky.cz/zahranicni/ameri ... a-40372458
Tazi
Příspěvky: 1087
Registrován: 06.02.2017 12:32
Bydliště: na samotě u vody

Re: Děti

Příspěvek od Tazi »

Ano, pokud je člověk dobře zavodněný, a netrpí dehydratací, je možné pít moč.
Otázka zní... proč bych pil moč cestou z hospody když nemám žízeň???
Ale nebavím se o zpestření pitného režimu, ale o přežití při dehydrataci.
Samozřejmě pokud to někomu chutná,...
Končím radši debatu, kdo chce ať si moč pije, a dlouho (na dialíze) žije :lol: .
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8781
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Děti

Příspěvek od Fabulous »

Absolutní OT zde!!!!!!!!
Del-in
Příspěvky: 233
Registrován: 28.05.2015 1:07
Pohlaví: žena

Re: Děti

Příspěvek od Del-in »

Ono, mnoho náboženských systémů učí, že žena má při záchraně přednost před dítětem. Jenže ty učené disputace jednak psali muži a jednak z většiny pojednávají o záchraně ženy při porodu na úkor dítěte. Což má jaksi dobový kontext - zejména v tom, že novorozeně by bez matky většinou nepřežilo... To že to nedoukové interpretují jako absolutní přednost ženy před dítětem je bohužel výsledkem navýsost politováníhodným. A jako matka říkám, že bych v situaci, kterou jste nastínili rozhodně upřednostnila pokus o záchranu dítěte před setrváním se skupinou.
grg
Příspěvky: 145
Registrován: 04.06.2021 15:06
Pohlaví: muž

Re: Děti

Příspěvek od grg »

No ono to bolo v tých časoch pragmatické - stratené dieťa (najmä vo veku do 6 rokov, keď je zraniteľné a môže ľahko umrieť aj keď sa v jednom momente zachráni) sa dá "doplniť" (akokoľvek cynicky to znie) za pár rokov, zatiaľ čo pri žene pri sile to trvá tak 20 rokov, a momentálny prínos pre komunitu je tiež veľmi rozdielny.
V časoch vysokej detskej úmrtnosti sa to proste bralo ináč než dnes, keď je smrť dieťaťa veľmi zriedkavou a preto veľkou tragédiou.
NoobsRush
Příspěvky: 119
Registrován: 17.01.2021 12:44

Re: Děti

Příspěvek od NoobsRush »

Lidskost s psychikou vs Logika s efektivitou.
Ano je pravda že takové rozhodnutí "zachraňte děti" je lidské, nicméně dítě není do nějakých 12ti let přínosem ale pouze zátěží. Strojová logika jasně říká že pokud mi někdo/něco ohrozí plnohodnotnýho člena skupiny, který řekněme 20-30 bude schopný plnit svoji úlohu tak proč bych takový subjekt ohrozil zátěží v podobě dítěte (byť nenarozeného). Navíc takové dítě potenciálně ohrozí úlohu i celé skupiny tím, že se jedná o subjekt co jen bere a nedává.
Důvod proč se zachraňovaly děti při porodu přednostně před ženou byly u šlechty jen pro zajištění rodu, ať to zní vůči ženám sebehůř - doba jim jinou roli nepřisuzovala.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Děti

Příspěvek od dracekvo »

A jednoho dne zjistíš, že tvoje skupina je najednou stará a nemohoucí a už se o ní nemá kdo postarat, protože většina dětí byla obětována v zájmu vyššího dobra skupiny.

No nevím. V přírodě je u savců zcela normální, že rodiče své potomstvo brání a chrání aby dosáhlo dospělosti.
Je to účel všech živočichů na zemi. Postarat se o to, aby jeho geny byli předány.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Děti

Příspěvek od Zapadlo »

V přírodě je u savců zcela normální, že samice v případě nedostatku potravy zabije se sežere nejslabší mládě aby měla dost mlíka pro ta zbývající. Tohle platí pro všechny šelmy, včetně medvědovitých. Pokud je opravdová nouze, samice pozabíjí a sežere všechny svoje děti. Příští rok si pořídí nové. Ať žije příroda.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4351
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Děti

Příspěvek od bivoj »

dracekvo píše: 07.04.2022 18:06 No nevím. V přírodě je u savců zcela normální, že rodiče své potomstvo brání a chrání aby dosáhlo dospělosti.
Je to účel všech živočichů na zemi. Postarat se o to, aby jeho geny byli předány.
A taky je v přírodě zcela normální, že např. mladý lev, co zabije či vyžene bývalého vůdce smečky, zabije poté všechny mláďata co měly lvice s původním samcem a pořídí si "svoje".

S tím inspirováním se od přírody bych byl tedy opatrný, jak už ostatně napsal i Zapadlo.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Děti

Příspěvek od Quido »

dracekvo píše: 07.04.2022 18:06 A jednoho dne zjistíš, že tvoje skupina je najednou stará a nemohoucí a už se o ní nemá kdo postarat, protože většina dětí byla obětována v zájmu vyššího dobra skupiny.

No nevím. V přírodě je u savců zcela normální, že rodiče své potomstvo brání a chrání aby dosáhlo dospělosti.
Je to účel všech živočichů na zemi. Postarat se o to, aby jeho geny byli předány.
Tady hodně záleží na ostatních faktorech, mladí rodiče se mohou spíš rozhodnout děti obětovat, zatímco staší rodiče si mohou dítěte více vážit.
Dobře je to vidět na výzkumech etických dilemat AI u aut ve vztahu ke kultuře, ze které vychází tým vývojářů: Pokud má samořiditelné auto před kolizí rozhodnout, že zajede stařešinu, nebo dítě, koho má zvolit? Programátor na západě: Přejeď stařešinu, děti jsou důležité. Programátor v Asii: Přejeď dítě, stařešinové jsou důležití.
Zapadlo píše: 07.04.2022 18:29 V přírodě je u savců zcela normální, že samice v případě nedostatku potravy zabije se sežere nejslabší mládě aby měla dost mlíka pro ta zbývající. Tohle platí pro všechny šelmy, včetně medvědovitých. Pokud je opravdová nouze, samice pozabíjí a sežere všechny svoje děti. Příští rok si pořídí nové. Ať žije příroda.
To máte bohužel pravdu. Naštěstí jsme od zvířat evolučně o kousek napřed a když se bude mědvěd snažit sebevíc, za pár tisíciletí nedokáže být na rozdíl od člověka hrozbou pro celou planetu včetně sebe sama. Osobně to vnímám jako významný evoluční perk, když jsme schopni naznat, že tady s tím malým smradlavým a ubrečeným uzlíčkem se teď budeme dvě dekády trápit a on nám tu péči o další dvě-tři dekády později, až to budeme potřebovat, vrátí. (V bohatém světě. V chudém světě spíše platí strategie, že si takových uzlíčků pořídím 11, aby to do dospělosti zmáknuly aspoň 2-3 z nich)

V tomto jsou lidé naprosto dominantním druhem na planetě: Mají chápavý palec, chodí po dvou, umí se chladit pocením, mají gigantický mozek, dokáží se výborně postarat o své potomky a nic neumí pořádně, ale zároveň všechno tak trochu.
Elishka
Příspěvky: 75
Registrován: 17.12.2015 12:03
Pohlaví: žena
Bydliště: střední Čechy

Re: Děti

Příspěvek od Elishka »

U zvířat je to strategie přežití, pokud matka zemře hlady/bude slabá, zemřou i všechny její mláďata. Když přežije matka, může se rozmnožit v dalším rozmnožovacím cyklu a druh přežije. Jak píše Quido, člověk je evolučně dál a strategii přežití může volit jinou. Přesto tento princip používáme v některých případech také, například v letadle, kdy je instrukce, že kyslíkovou masku si nejdříve nasazuje dospělý (většinou rodič), pak teprve nasazuje dítěti.
grg
Příspěvky: 145
Registrován: 04.06.2021 15:06
Pohlaví: muž

Re: Děti

Příspěvek od grg »

Elishka píše: 07.04.2022 23:29kyslíkovou masku si nejdříve nasazuje dospělý (většinou rodič), pak teprve nasazuje dítěti.
To je podľa mňa zvolené čisto z "technických", nie filozofických dôvodov - dieťa si masku samo nasadiť nevie, ale rodič bez masky by mohol skolabovať (resp. dostať sa do stavu, keď nie je schopný fungovať) už pri nasadzovaní masky dieťaťu, a problém by mali obaja.
NoobsRush
Příspěvky: 119
Registrován: 17.01.2021 12:44

Re: Děti

Příspěvek od NoobsRush »

dracekvo píše: 07.04.2022 18:06 A jednoho dne zjistíš, že tvoje skupina je najednou stará a nemohoucí a už se o ní nemá kdo postarat, protože většina dětí byla obětována v zájmu vyššího dobra skupiny.
Pakliže ti skupina nebyla schopná najít podmínky k možnosti množení tak selhala ve svém úkolu - tj. najít bezpečné útočiště kde může růst. Filozofie že "za každou cenu budeme mít děti" je to co mnoho národů často poslalo do kytek. Stačí se podívat do Afriky v dobách kdy nějaký potravinový pomoci neexistovaly a jaký to tam bylo. Soustavně hladovějící děti následně poznamenaný růstovou poruchou s nemocemi, které ani předchozí generace neměly. Ostatně co dokáže hladomor s dementní skupinou co se nekontrolovatelně množí můžeme vidět dodnes.

Je to chladný názor, ale stojím si za tím. Neříkám nic ve stylu "nemějte děti, jsou riziko" říkám jen že pro rozhodnutí "mít dítě" musí být vhodné podmínky. Kytka ti taky nevyrostě v poušti dokud k tomu nemá vhodné podmínky.
trpaslik
Příspěvky: 17
Registrován: 30.07.2021 13:01

Re: Děti

Příspěvek od trpaslik »

pokud zvíře zabije svoje mladé nemá takový problém s výchovou jiných. mimo jiné i proto, že nové mládě je za rok/dva samostatné a rodiče může opustit. v jakém věku může vypustit do světa mládě člověk? nejen aby přežilo, ale aby bylo i přínosem.
Odpovědět