Činění kůží

...aneb podělte se o své zkušenosti, zážitky a poznatky s ostatními.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Činění kůží

Příspěvek od Josef »

Občas veterináři léčí, ale příroda to vidí jinak a tak i přes veškerou snahu, nemalé náklady na léčení a všemožnou péči pacient podlehne. Jsou zvířata, která si rozhodně nezaslouží, aby jen tak, bez mrknutí oka, ukončila svou pouť v kafilerii jako surovina k výrobě masokostní moučky nebo mýdla - alespoň tak nejspíš uvažoval jeden můj kolega z vandrů, když mi znenadání jednoho dne dovezl v igelitu zabalený kus useknutého ocasu se slovy: "Tu máš trapere, něco s tím zkus udělat, já na to nemám žaludek..." Tak jsem zkusil - kůži stáhl, což byl docela zážitek, protože byla k obratlům pevně přirostlá a navíc po několika dnech v teple, jak ho vezl, to zrovna moc nevonělo. Pak jsem kůži řádně oškrabal (lžící s naostřeným okrajem) a po delším hledání na Googlu se rozhodl použít jedinou dostupnou metodu činění, na kterou jsem měl v tu chvíli v domácích podmínkách suroviny - octem a solí.

Postup činění tak jak jsem ho aplikoval:
Staženou a očištěnou kožešinu jsem na tři hodiny namočil do vody s přídavkem velkého množství saponátu (Jaru na nádobí). Řádně propral a spláchnoul tekoucí vodou, až zmizela všechna pěna. Po tři dny a tři noci jsem to nechal namočené v roztoku pěti litrů vody smíchané s půllitrem octa a půl kilem kuchyňské soli, tak jak jsem se dočetl na internetu. Párkrát za den jsem obsah promíchal. Po těch třech dnech jsem břečku* vylil, kůži řádně opláchnul v tekoucí vodě a otřepal. Původně smradlavá hrůza zabalená v igeliťáku se změnila na vcelku voňavou kožešinku. Ale samotné piklování v kyselině se mi nezdálo dostatečné. Proto jsem se rozhodl použít ještě stabilizační roztok s formaldehydem. Namočil jsem kůži do třech litrů vody ve kterých jsm rozmíchal jednu "štamprdli" pětadvacentiprocentního formalínu a přisypal půl jogurtového kalíšku kuchyňské soli (sůl brání přílišnému naboptnání kůže). Po třech hodinách jsem přidat zarovnanou polévkovou lžíci sody na praní (aby zneutralizovala zbytky octa) a promíchal. Nechal jsem to působit přes den i noc a občas, když jsem šel okolo kýblu tak jsem to promíchal. Pak jsem kožešinu opláchl pod tekoucí vodou, důkladným vytřepáním zbavil vody a narovnal chlupy. Ve stínu, ale na větru jsem to nechal zavěšené uschnout. Dokud z kůže po přehnutí vystupuje voda, nechte to v klidu sušit. Jakmile se však kůže blíží do stavu téměř suchého, je zapotřebí ji místo vedle místa v prstech důkladně promnout nebo jako plochý řemen přetahovat několikrát po sobě přes hranu dřeva (např. o hranu stolu). Nebojte se, nepoškodí se, ale uvolní se její vlákna a bude pak vláčná. Tento okamžik nepropásněte. Protože pokud to neuděláte, po uschnutí bude tvrdá jako plech (naštěstí ji lze znovu namočit a chybu napravit). Po úplném vysušení jsem hotovou kožešinu z "masové strany" jemně namazal trochou čisté lékařské vazelíny, aby si udržela vláčnost. Chlupy jsem přestříkal manželčiným kondicionérem na vlasy (což naštěstí nezjistila :lol: ), aby ztratily lámavost.

Výsledek se zatím tváří použitelně...
vycineny-ocas.jpg
vycineny-ocas.jpg (10.15 KiB) Zobrazeno 28911 x
Má s domácím činěním kožešin někdo zkušenosti? Byly to mé první pokusy, takže nevím, zda jsem postupoval správně.

*) "Břečka" je podle příruček odborný název pro koželužské lázně. V tomto případě je břečka i po vyčinění kůže na pohled vcelku "kulturní" čistá kapalina, bez hnilobného smradu, zavání pouze octovým aroma, takže to klidně můžete dělat v panelákovém bytě.

Edit: oprava překlepů
Naposledy upravil(a) Josef dne 23.05.2012 5:59, celkem upraveno 1 x.
JimmyJazz
Příspěvky: 819
Registrován: 31.01.2011 12:41

Re: Činění kůží

Příspěvek od JimmyJazz »

:clap :yes - jen by mne zajimalo, jestli by nektere z tebou pouzitych surovin (formalin a soda) byly dostupne i v PA.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Činění kůží

Příspěvek od Josef »

Soda slouží pouze k neutralizaci octa nasáklého v kůži. Takže naprosto stejnou úlohu sehraje třeba i bílý popel ze dřeva. Navíc odkyselení musí být jen částečné, nikdy ne úplné. Chlupy (lidské i zvířecí), vlasy ani kůže obecně nemají rády zásadité pH. Takže v tomto bodě nevidím žádný zásadní problém.
Bez formalínu by jsi se však musel v PA-době asi obejít. V prapůvodní činící receptůře se formalín nevyskytoval. Doporučení o jeho použití jsem nalezl v chemické příručce. Jeho hlavním úkolem je kůži "zjedovatit" a udělat ji nechutnou pro hmyz, bakterie a plísně. Takže když formalín nepoužiješ, potom by to chtělo použít alespoň nějaké přírodní "konzervovadlo" obsažené v závěrečném mazadle. Tj. např. tuk smíchaný se včelím voskem.
(Čistě teoreticky by se asi dalo do druhé lázně, jako náhražka formalínu, přidat i něco, co obsahuje sloučeniny mědi, např. z drátů a plechů oškrabanou zelenou měděnku. Ta je dost jedovatá na to, aby většině mlsných "kožožerných potvor" nechutnala. Ale dá se to použít jen na technickou kůži, protože světlou kožešinu to nejspíš bude nežádoucím způsobem barvit. Docela zajímavá úprava kůží je prý tzv. uvyuzením - kdy se do kůže vsákne dřevný dehet ze studeného kouře. Ale nevím, zda to lze aplikovat i u kožešin nebo jen u kůží holých. Ten chvost k tomu pokusu ale rozhodně nehodlám obětovat.)
Uživatelský avatar
marish
VIP
Příspěvky: 654
Registrován: 12.01.2011 21:29
Bydliště: Liberec

Re: Činění kůží

Příspěvek od marish »

Zrovna nedávno sem o tom našel tohle.
http://www.indiancorral.cz/htm/v_kuze_mozkem.htm
Věděl sem že předci používali mozek (v tomto případě doslova), ale tady je to popsané celé. Nemám s tím ale vlastní zkušenost...
Fjord
VIP
Příspěvky: 797
Registrován: 05.07.2011 0:50

Re: Činění kůží

Příspěvek od Fjord »

Činění kůže - tedy aby na kůži zůstala srst - to nevím jaká se používá technologie, ale pokud chcete sundat srst, tak ji stačí namočit do vody s vápnem na pár dnů a pak seškrabat tupým předmětem. Připravte se ovšem na neskutečný smrádek. :puke Potřebovala jsem kůži na buben a tímto způsobem to jde odstranit.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Činění kůží

Příspěvek od Terminated Account »

Už jsem se bál, že se nám Fjord někam zatoulala. Potěšilo mě, že tomu tak není. ;)

Když mi bylo asi osum roků, tak jsem se o činění kůží pokoušel. Bohužel internet nebyl a veškeré informace jsem čerpal z Foglara, Setona, ABC atd. Výsledky byly mizerné, takže gratuluju Josefovi, že se zadařilo.

Pokud by někoho napadlo, že vyčiněnou kůži z horské kozy zbaví chlupů (aby si mohl udělat tlumok) tak, že ji bude týden máčet v obyčejné vodě a pak z toho chlupy sedře tupým předmětem, tak to ani nezkoušejte - chlupy po týdnu drží úplně stejně jako na začátku.

No a kdyby vás napadlo, že na to tedy vezmete holící strojek astra a krabičku čepelek, tak na to taky zapomeňte - je to v praxi ověřená blbost :D

Budu se muset vrátit do dětských let a to vápno zkusit :yes
Fjord
VIP
Příspěvky: 797
Registrován: 05.07.2011 0:50

Re: Činění kůží

Příspěvek od Fjord »

Záleží v jaké teplotě se ten sud, nebo nádoba, kde tu kůži máte uloženou pohybuje. Jestli je vedro, tak ten proces je rychlý. V zimě to bude trvat déle. Ale nemám to nijak dál odzkoušený, jaká je optimální teplota -asi jako jednou mi to stačilo :lol:
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Činění kůží

Příspěvek od Rase »

Myslím že se dříve kůže namáčely i do moči, kvůli čpavku v ní obsaženém. Obdobně se používá i ptačí trus (kuřince). Těchto surovin bude po VP dost, ale jak dobře to funguje netuším.

http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008120002
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Činění kůží

Příspěvek od Josef »

2 Marish:
Činění mozkem by mohlo být velmi zajímavé. Ale mám obavu, že mozek by byl v PA-době vzácná surovina a byl by spíše vyhledávanou potravinou jako zdroj významných vitamínů, takže na činění by se asi hledala jiná, nejedlá, náhražková surovina. (Ukazuje se, že mozek je nedostatkový artikl už dnes, stačí si jen otevřít noviny na rubrice s politikou. :lol: )

Odchlupení:
Srst nemá ráda alkalické (zásadité, louhovité) prostředí. A na tom je právě založen princip uspěšného odchlupení. V příspěvku od Rase je to čpavek (hydroxid amonný), v příspěvku od Fjord pak vápno (hydroxid vápenatý). Obdobně, ale čistěji, bude fungovat slabý roztok hydroxidy sodného (granulovaný čistič na odpady) možná i roztok sody na praní, roztok potaše či dřevný popel. Osobně mám neblahou zkušenost jen s roztokem hydroxidy sodného (horkým koncentrovaným), ale ta mluví za vše - namočil jsem do něj štětec, za několik sekund se chlupy štětce změnily na beztvarou kaši, která ukápla na zem a mě zůstalo jen holé držadlo... Takže tahle chemikálie skutečně "odchlupuje", jen to prosím nezkoušejte v kosmetice na depilaci, ono to kromě chlupů žere i kůži a maso. :lol:
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Činění kůží

Příspěvek od alibaba »

Ja jsem si myslel ze kazdy z ropadliku umi tohle je technologie doby kamenne . Indiani rikali ze kazde zvire ma tolik mozku ,ze muze vycinit svoji kozesinu a je to tak jednoduche ....kuze se privaze na nejaky ram ,ocisti se od tuku a slach skrabkou pak se asi na 3-4 namosi to roztoku soli a vody a za 3-4 dny se odre zbytek tuku a slach a pak otevreme lebku zvirete a vyndame jeho mozek a vtirame do kuze a pak nechame uschnout a pak ji promneme treba o stojici kul a pak jako kdyz pereme pradlo az kuze zustane pekne mekka a pak ji vykourime tedy kdyz kuze navlhne po vyschnuti znova neztvrdne ....

Pokud se chceme zbavit chlupu tak vse namocime do sudu kde je voda a kura a piliny z dubu a tam se to maci asi 2-3 tydny a ten tanim co toto drevo obsahuje proste pusobi na kuzi tak ,ze ty chlupy uhniji a skrabkou se snadno odstrani pouzivala se bizoni kuze ma stany indianske teepee a vydrzelo to 5 let ,kuze se upravila jako kdyz se vydelavala ,kdyz uhnily chlupy....
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Činění kůží

Příspěvek od Josef »

Problém nastane (viz. první příspěvek), když se nesejde ohon s hlavou. Pak se musí použít vlastní lidský mozek - ovšem ne na přímé činění (i když by objemově dostačoval), nýbrž maximálně tak na hledání cesty, jak najít alternativní způsob zpracování, něčím v tu chvíli dostupným. A o tom to je.
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Činění kůží

Příspěvek od alibaba »

Ale jeden ze Slovenska to tak dela, az jsem se divil kde to vystudoval ......
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Činění kůží

Příspěvek od Josef »

Já to taky určitě někdy zkusím, ale až budu mít k dispozici celé zvíře (např. ovci).
Uživatelský avatar
Venet
Příspěvky: 1122
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Činění kůží

Příspěvek od Venet »

Poznam par ludi zo Slovenska ktory robia cinenie koze mozkom. a funguje to. Ta koza je potom krasne vlacna.
Ale robili aj cinenie s dubovou kôrou, alebo smrekovou kôrou. Aj to ide. Ale to boli koze bez chlpa.
mato2722
Příspěvky: 139
Registrován: 25.07.2012 16:18

Re: Činění kůží

Příspěvek od mato2722 »

mozgovanie som zatiaľ neskúšal, ale odchlpenie a výrobu rawhide popisujem tu http://www.sashe.sk/matko/journal/s-kozou-na-trh ...niežeby som v tom bol nejaký majster, ale postup funguje, chlpy lezú dole skoro samé...rawhide sa dá použiť na kopec užitočných vecí, aj keď väčšinou v rámci living history...na kapsy, krabice a rôzne iné vecičky je to fajn matroš :)
Uživatelský avatar
sroub
Příspěvky: 261
Registrován: 05.08.2012 10:42
Bydliště: Poblíž Kladna

Re: Činění kůží

Příspěvek od sroub »

Na odchlupení stačí namočit to do vody s rozmíchanym popelem, a občas s tim promíchat. Ale musí se to občas zkontrolovatm protože ten náev dokáže tu kůži pěkně prožrat. Jo, a ten popel by měl bejt dřevěnej, pokud možno z tvrdýho dřeva. Rozhodně popel z kamen kde se topí uhlím :D
miki
Příspěvky: 234
Registrován: 02.01.2012 14:37
Bydliště: Pardubice

Re: Činění kůží

Příspěvek od miki »

Zdravím.
Tak jsem konečně dodělal to přepracování mého návodu z mládí. Tenkrát to byla nutnost finanční, dnes to má jiné důvody.
Doufám že Vám to rozpadlíci otevře obzory. Je to podstatně rozšířené hlavně o procesy na přírodní bázi, verze č. 1 byla spíše o chemickém činění kožešin.
Miki.
Uživatelský avatar
Dan.te
VIP
Příspěvky: 155
Registrován: 21.07.2012 11:31
Bydliště: Brno

Re: Činění kůží

Příspěvek od Dan.te »

Miki díky! Stáhnul jsem to a zatím zběžně prokouknul a jako vždy skvělá práce!! :yes
flesh
Příspěvky: 22
Registrován: 03.10.2012 19:29

Re: Činění kůží

Příspěvek od flesh »

Nebude to sice tak PA jako od mikiho, ale leccos může objasnit. Nadšencovy stránky o koželužství:

Kód: Vybrat vše

http://www.kozeluzstvi.cz/
JimmyJazz
Příspěvky: 819
Registrován: 31.01.2011 12:41

Re: Činění kůží

Příspěvek od JimmyJazz »

Dnes jsem narazil na informaci, ze pri tradicni vyrobe kuze, ktera je pak nasledne pouzita na vyrobu kozenych vyrobku se na cineni kuzi pouziva ptaci, konkretne holubi trus. Zeme: maroko.
Odpovědět