Testy konzerv a polotovarů

Odpovědět
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Snažte se sem prosím dávat hlavně věci, které mají pro Rozpadlíka smysl. Něco, se spotřebou 7 dní to asi nebude. :ne
Lyster
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od Lyster »

Dobrá, tak to dále nebudu dávat... dnes na posledy tedy komentář k těmto hotovkám, když stejně píšu tento komentář...

Dnes Kuře na paprice s těstovinama, 10/10... myslím že tyhle hotovky všeobecně stojí za to... Ale samozřejmě na dluhodobé skladování to není... Ale myslím že i dát to do mrazáku by nebyl problém.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

A to by byl možná zajímavý test - sledovat degradaci hotovek v mrazáku.
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Fabulous píše: 12.04.2024 22:25 A to by byl možná zajímavý test - sledovat degradaci hotovek v mrazáku.
Tak já si myslím že by v tom neměl být žádný problém... když mi zbyde třeba guláš, nebo i knedlíky, strčím to do mrazáku a když je chuť, tak vyndám, rozmrazím a je to... myslím že tak rok - dva by to mělo v pohodě zvládnout.. nevím důvod proč ne... ještě jako plus je to v ochranné atmosféře.
mhi

Příspěvek od mhi »

Ja tohle taky delam-kdyz varim typicky ruzne polevky, omacky, nekdy i cele maso s omackou - a je toho vic nez na co je chut, narvu to do mrazaku a treba po pul roce to jime.

Hotovky ale nekupuju a uz vubec je nemrazim ;).
Piston

Příspěvek od Piston »

Kamarád má možnost nafasovat hotovky z místní kantýny ve svém zaměstnání, jelikož dělá dvanáctky, tak až dvě za šichtu. I jako čerstvé jsou sotva poživatelné, tak mu je dávají i vybíravější kolegové, a on je strká do mrazáku. Nejstarší hotovka, kterou snědl, byla v mrazáku asi rok a půl… Zdravotní problémy neměl žádné, ale já bych to nedal ani slípkám.
DanBlack

Příspěvek od DanBlack »

Jenom rychlé info, bo jsem to sdlábnul loni a detaily si už nevybavím. :roll:

"Dried" hotovky od Sumit to eat... Losos s brokolicí a těstovinami, Kuře tikka s rýží
Vody jsem dával podle návodu a chtělo to tak 10% navíc.
Chuťově dobré, i žena byla spokojená (ani si nedala dezert). Notoričtí dochucovači můžou přisypat koření z MRE. :mrgreen:
Kupované byli loni zjara a trvanlivost měly do 08/2029.
20230910_120418.jpg
Rovnou jsem zkoušel nový vařič Meva Tripper. Povídání ve správném topicu.
20230910_122422.jpg
Ještě mám nějaká jídla z Decathlonu a od Adventure menu, snad na ně letos dojde. 8-)
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Lyster píše: 09.04.2024 20:16 Docela velké haló mají poslední dobou hotovky z Lidlu do 100Kč od šéfkuchaře Filipa Sajlera...
Koupil jsem si asi 4 druhy, tak až ochutnám, dám vědět...

Video na recenzi...

https://www.youtube.com/watch?v=hxi60J1OfaA&t=125s
Bylo zde o Faba na toto téma trochu varování že je to OT, ale při zmínění že by neměl být problém třeba půl roku / rok tyto hotovky (aspoň dle mého názoru.) skladovat v mrazáku, tak to snad ''prošlo''. Bohužel, jak se říká, co se pohnojit může, to se pohnojí, tak i tyto hotovky z Lidlu už nejsou kvalitou co bývaly.
Důvod je to, že už pro Lidl nedělá hotovky přímo firma Cibule, která tyto hotovky pro Lidl dělala, ale nějaká jiná firma, a to Navařeno. Bohužel kvalita šla diametrálně dolů. Viz. například recenze Jdemeřrát, nebo Mad BBQ.
Je to hobužel úplně jiná firma! A nemá to s původním výrobkem od firmy Cibule nic společného, i nadále se dají výrobky firmy Cibule sehnat, ale samozřejmě za jinou cenu, kolem 130Kč +, ale stále si osobně myslím, že i tak ty jejich hotovky stojí za to!

Nastrkat jich pár do mrazáku na horší časy určitě nebude problém. A jako hotovka i tak myslím že za ty peníze stojí.

Snad nebude vadit, když přidám pár recenzí na youtube, kde jsou z toho dost zklamaní, ale i Mad BBQ vyslětluje právě proč to tak je... takže se Cibule nezhoršila, prostě to dělá pro Lidl jiná firma. :(

Jdemežrát:
https://www.youtube.com/watch?v=gu5qzDAvlg4&t=1015s

Mad BBQ.
https://www.youtube.com/watch?v=ftqLkP3kGGI&t=5s
Yeah

Příspěvek od Yeah »

Obhlídl jsem zásoby (posledních 5,5let) ve sklepě s celkem stabilní teplotou kolem 19°C a vlhkostí (před tím 2,5+ let v jakési komoře kde teplota kolísala v lete ke 30ti, v zimě pod 10) po 8mi letech, resp. něco je novějšího data, ale většina 8let. Jedná se nejvíce o:

- Těstoviny bezvaječné - kolinka, fleky, vřetena... Privátní značka Globus vysypané z původního obalu do potravinářských plastových sudů s těsněním, některé jsem už dříve po pár letech otevřel pro kontrolu stavu - stav OK, žádná zěmna stavu, barvy, zápachu, brouci.
- Rýže a další těstoviny bezvaječné - různé značky uchovávané v původních obalech ve vymytých plechových sudech s těsněním od lepidel - obdobně jako výše nenalezen žádný problém.

- Konzervy vyšší sta kusů a to: fazole v rajčatových omáčkách, hrách, kukuřice (mám ji rád :) ), kompoty různé, rybyčky typu sled v oleji, apod, cizrna, vepřovky (lidl), rajčatové protlaky - vše obecně privántí značky v akcich, fazolí jednoznačně nejvíc od Globus po lidl aj. - samozřejmě nevím jak uvnitř všechny, pár jsem testoval a OK, ale protlaky z Globusu Korekt https://www.dtest.cz/test/globus-korrek ... tlak/38655 se celkem ve velkém nafukují a vytékají poslední půl roku, max. rok. Mezi nimi jsou i jiní výrobci "renomovanější" a ty jsou OK.
mhi

Příspěvek od mhi »

Obvykle se mi z instantnich polevek dela(-lo) blbe, vyjimkou bylo snad jen toto https://shop.billa.at/produkte/knorr-di ... e-00412233 ; tudiz se pytlickum vyhybam.

Vcera jsem byl v Makru a v "popelnici" bylo na 50% slevnene (tzn asi za 300 ?) toto - https://sortiment.makro.cz/cs/knorr-hri ... g/194122p/ - se studem jsem to koupil (uvadi tam, ze to jde pouzit i jako omacku k masu, to mne udolalo). Kazdopadne jsem otevrel, uvaril z maleho mnozstvi polevku (prekvapilo mne, ze jsem jeste musel dale redit a to jsem tam toho dal opravdu malo), a ... zatim jsem se neposr*l, a rekl bych, ze si to mozna po delsi dobe zase celkem rad dam. Nevim, jestli do tech pytliku davaji neco jineho nez do techto velkych baleni pro restaurace kde uz nezamestnavaji ani kuchare, ale uz si tak nenadavam.

Moje otazka je, jestli v zasobach pro SHTF taky mate tyhle "praskovaci bednicky" nebo obyc instantni polevky, jestli to ma nejaky smysl, vyzivove mi to prijde nic moc, ale lepsi nez v nouzi varit ponozky ;).
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Pánové, dnes bych se rád do něčeho pustil a nebude to klasická recenze na nějakou konzervu, nýbrž bych se s váma rád podělil o nějaké zjištění.

O vánočních svátcích jsem shlédl recenzi na Penny výrobky (pokud se chcete podívat sami, tak zde) a velice dobře s kladným hodnocením dopadla konzeva vepřového ve vlastní šťávě značky Karlova Koruna (interní značka Penny podobně jako je Pikok značka Lídlu). Inu proč ne? Když někdo něco kladně hodnotí, musím to vyzkoušet na vlastní kůži:
karlova_koruna.jpg
karlova_koruna.jpg (82.52 KiB) Zobrazeno 1508 x
A musím uznat, že za těch pár drobáků co za to chtějí (konkrétně nákup před týdnem cena 35,90 Kč/300g) se to opravdu dá jíst. Jenže, co mi to jen sakra připomíná? V minulosti zde v tomto vlákně byla velmi kladně hodnocena interní značka Lídlu, nejdříve Oldenhäuser, později myslím Pikok. Konkrétně teda nějaké Luncheony a později taky konzervované vepřové. No a právě to mi Karlova Koruna z Penny nejvíce připomíná. Takže jsem se dal do pátrání. Na konzervě samotné není přímo uveden výrobce, ale podle povinného značení dle EU jsem vypátral, že konzervy pro Penny vyrábí Animex Foods Sp. z o.o. v Ełku. No musel jsem vyhrabat nějakou starší konzervu Pikok ve spižírně a koukejte:
pikok.jpg
pikok.jpg (71.98 KiB) Zobrazeno 1508 x
Animex Foods Sp. v Polsku má několik fabrik z toho dvě konzervárny. Jednu ve Štětíně, druhou v Ełku. Tam se vyrábí:
  • Krakus - Golonkowa
    Ten se dodává na Slovensko, do Tesca v Británii a nevím ještě kde všude. U nás jsem ho neviděl vůbec nikde. Dle hodnocení asi velmi dobré.
    Obrázek
  • Morliny, Belinky. Asi nemusím představovat.
  • Očividně po dlouhé léta konzervy pro Lídl značky Pikok (aspoň ty vepřové).
No a nakonec to nejlepší, stavil jsem se v Tescu a v mrknul a zkontroloval kódy u jejich vlastní značky konzervovaného vepřového:
veprove_tesco.png
veprove_tesco.png (252.92 KiB) Zobrazeno 1508 x
a to stejné jsem provedl ještě u interní značky konzervovaného vepřového v Kauflandu. Můžete hádat 4× kdo to všechno vyrábí.

Nevím, třeba je to informace veřejně známá, já se to dozvěděl teprve tak že jsem si to sám musel vypátrat. Třeba to Tesco a Karlova koruna to mi přijde jako naprosto ta stejná konzerva i po otevření a ochutnání (i když se zázračně oba produkty liší cenou!).

Přeju příjemně strávený víkend.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

Grunt píše: 17.05.2025 18:13 O vánočních svátcích jsem shlédl recenzi na Penny výrobky (pokud se chcete podívat sami, tak zde) a velice dobře s kladným hodnocením dopadla konzeva vepřového ve vlastní šťávě značky Karlova Koruna (interní značka Penny podobně jako je Pikok značka Lídlu). Inu proč ne? Když někdo něco kladně hodnotí, musím to vyzkoušet na vlastní kůži:
karlova_koruna.jpg
dneska je to loterie vždy
ale za mě ta KK je imho v současnosti lepší, než kdysi legendární Pikok
chce to samozřejmě si hlídat obsah masa...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Serža: No a to je to co se snažím jemně naznačit. To že „legenární Pikok“ není/nebyl ve skutečnosti žádný legendární Pikok, nýbrž „legendární Krakus“ s tím, že ve fabrice mají několik výrobních programů (asi podle obsahu masa nebo co) a jen plní plechovky podle toho do kterého supermarketu zrovna zavážejí a podle toho jaké plechovky s obalem zrovna mají nachystané.

Tohle a tohle:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
je jeden výrobní program.

Tohle zase třeba druhý:
pikok_93.png
pikok_93.png (94.55 KiB) Zobrazeno 1348 x
Obrázek
A jinak mimo ty obaly a mimo to u koho to kupujeme je v tom jedna a ta stejná věc. A samozřejmě se to teda ještě liší cenou. A prodejci nás spotřebitele klamou obalama a „tradičníma značkama“. Doufám že už jsem to naspal dostatečně srozumitelně.

Dodatek: No jasná věc!
pikok_98.jpg
pikok_98.jpg (56.3 KiB) Zobrazeno 1339 x
Ten Pikok má naprosto stejnou fabriku jako Karlova Koruna a tak jako to Tesco. Nemůže být lepší, když je to jedna a tatáž věc.
mhi

Příspěvek od mhi »

Zpracujici zavod plni pozadavek odberatele, ktery muze treba byt chceme plechovku aby na ni mohl byt napis 98% masa a stala do 1 EUR ... vyrobce se pak zaridi. Obsahy muzou byt jine, neni to jen o tom cisle, ze to dela jedna linka vubec nic neznamena. Hlavne kdyz se pod to vyrobce nemusi podepsat ;).

Staci si porovnat co za maso a "maso" se da koupit.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

mhi: Jenže ty plechovky co mají totožný procentuální obsah masa mají téměř stejné složení i výživové údaje.

Hele, nevím. Nejsem žádný profesionální ochutnávač, já to porovnávat nebudu (ani nemůžu). Organoleptický test, resp. porovnání jednotlivých produktů si musí provést laskavý zákazník sám. Ale opravdu si myslím že jde o téměř totožný výrobek který produkují dva závody v Polsku. A to co jste považovali za legendární Lidl konzervy ve skutečnosti je jiná věc, ale přitom úplně to stejné co se dodává do Penny, Tesca a dost možná i do Kauflandu. Co je však zajímavé, že se liší docela brutálně cenou.

Edit: Ještě si dovolím dodatek, že je zajímavé že třeba to co se dodává do Británie i když má "jen" 89% deklarovaného masa má taky o 10g/100g menší obsah tuku a žádné sacharidy. Takže nějak se to asi liší. Ale ten základ je furt stejný.
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa v maďarském guláši z Lidlu 🥫👎

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (#SZPI) zjistila klamání o obsahu masa v potravině Maďarský guláš Pikok, šarže: 241112, datum minimální trvanlivosti: 12. 11. 2027, výrobce: Whalley a.s., Mikulášovická 552, Velký Šenov. Naši inspektoři potravinu odebrali v maloobchodní prodejně potravin Lidl, Zeyerova 1932/11, Bruntál. S kontrolovanou osobou zahájíme správní řízení o uložení pokuty.

Rozbor v akreditované laboratoři ve výrobku prokázal nižší obsah masa, než bylo uvedeno na obalu. Podle informace o složení měl výrobek obsahovat 62 % masa, avšak podle výsledku laboratorní analýzy obsahoval pouze 46,5 %. Maso navíc nebylo ve formě kousků, ale hrubě mleté svaloviny a pojivých tkání, tedy bez patrných charakteristických vláken svaloviny.
Přílohy
494098821_1085497566946336_3819576993605080390_n.jpg
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Lyster píše: 21.05.2025 20:16 výrobce: Whalley a.s., Mikulášovická 552, Velký Šenov
Tohle už je velmi provařená firma, tomu se ani nedivím:
Obrázek
Bacha na to že ať je to Lidl, Penny nebo třeba i Coop velmi šidí značkama. Mezi Karlovou Korunou a pod značkou Pikok se nachází se nachází něco co bylo původně značka Veseko. To doporučuju brát obchvatem. Důležité je fakt čumět na výrobce a i když je výrobci skrývají a nebo neuvádějí, dá se to zjistit. Většina produkce z PL je oproti Veseku na Mišelinskou hvězdu. Prostě optimalizace nákladů. Zajímavé že i když je to produkované u nás, tak je to dražší a vesměs hřbitov/odpad v plechovce. Na Veseko fakt bacha.
Odpovědět