BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Odpovědět
drigon
VIP

Re: BLACKOUT! - tak a teď nejde proud.

Příspěvek od drigon »

Co čtu informace okolo dnešního blackoutu mi to vychází že příčinou výpadku bylo nedodržení pravidla n-1, které říká že při výpadku jednoho prvku soustavy musí být ostatní prvky soustavy schopny ustát zvýšené zátěži způsobené tímto výpadkem.
Navíc podle některých informací proudily přes naše území značné přetoky z Německa. Které mohly naši soustavu zatížit na samou mez zatížitelnosti kdy jelo vše nadoraz. Pak výpadek jednoho vedení způsobil rozdělení jeho zátěže do vedení sousedních která se tímto přetížila a následkem aktivace ochran byla odpojena (lidově řečeno jim "vypadly pojistky"). Takto došlo ke kaskádě výpadků, kterou se dnes naštěstí podařilo izolovat na části území. Protože druhou možností je že výpadky budou pokračovat dokud bude mít co vypadávat. A pak bychom si možná dali i "černý víkend".
Koukej tak, aby jsi viděl.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

ecart píše: 04.07.2025 23:11 Dnes jsem byl doma, a jelikož mám celkem rozumnou ostrovní fotovoltaiku, tak jsem si toho výpadku nevšimnul. Klimatizace jela na plné obrátky, ČOVka i čerpadlo na pitnou vodu taky. Do toho všeho rachotily pračka se sušičkou, jelikož jsem se ráno rozhodnul, že tu hromadu prádla už by bylo záhodno vyprat. Já si ležel na zahradním lehátku a čekal až dojede další cyklus, abych mohl na šňůru pověsit to, co nerad nechávám v sušičce.

No, chvilku po 12h mne ale vyrušila zpráva od kámoše, jestli prý u nás ve vsi jde elektrika. V práci že jim nejde. Tak jsem se mrknul na automatický přepínač v rozvaděči u solárů a kontrolka ČEZu fakt nesvítila.

Mezitím už mi začalo chodit, že nejede půlka Prahy, Hradec, Ústí, Liberec, Olomouc...

Chtěl jsem si tedy počíst zprávy, ale pevný internet od O2 nešel, ikdyž mám modem samozřejmě v zásuvce, která jede taky na soláry. Zkusil jsem tedy vesnickou wifinu. Chvilku to vypadalo dobře, ale pak to chcíplo taky. 5G na mobilu chodilo dál, ale tak strašně pomalu, že se nedokázala otevřít skoro žádná stránka. Maximálně tak poslat zprávu šlo.

POUČENÍ 1: Jestli mají být tyhle výpadky pravidlem, bude to chtít Starlink, nebo něco podobného přes satelit.

No, každopádně jsem sednul do auta a vydal se na obhlídku, jak to vypadá v nejbližším městě. Všechny obchody zavřené, až na železářství. Báby z drogerie, navlečené do firemních stejnokrojů, se procházely po náměstí. Asi jim vypadla klima, tak zavřely a šly na vzduch. Před sámoškou ani noha, na dveřích cedule zavřeno. Bankomat kaput.

Zajel jsem tedy ještě k Benzině, že aspoň dotankuju. Je docela nová, stavěli ji tuším dva roky dozadu. Bláhově jsem si myslel, že mají záložní agregát. Nemají. Ani elektrocentrálu, ani solární panely. Zkusil jsem ještě MOL, ale taky kaput. Zajímavé bylo, že opravdu zavřeli. Nechtěli prodat ani čokoládu a gumové medvídky za hotové. Prostě nejde elektrika a počítače, takže nepracujeme.

POUČENÍ 2: Provozovatelé čerpaček evidentně sází na to, že výpadky elektřiny budou jen krátkodobé, v řádu hodin (což se vlastně potvrdilo i dnes). Investovat do záložních zdrojů se jim tedy nechce.

Zajímavé bylo, že stále fungovalo rádio a to včetně DAB. Tam jsem se také doslechl, že záchranky dostaly od hasičů nějaký seznam benzinek, kde se dá tankovat i při výpadku elektřiny, a všechny sanitky v kraji tam postupně vyrazily, aby měly plnou nádrž.

POUČENÍ 3: Evidentně jsou nějaké benzínky, které záložní zdroje elektřiny mají. Chtělo by to ten seznam od hasičů.

Během zpáteční cesty jsem v autě poslouchal rádio. Promluvil tam nějaký sebevědomý politik, že právě uvedl do pohotovosti "krizový štáb". A pak dodal, že scházet se zatím nebudou, ale že kdyby něco, tak že se jako tedy sejdou a vše vyřeší. No musel jsem se začít smát. ČEPS a hasiči vědí přesně, co mají v těchto situacích dělat a nakonec to stejně všechno stojí na Frantovi s Tondou, kteří opraví vedení nebo trafačku a poté nahodí příslušné rozvodny ve správném pořadí.
A pokud by už nejela žádná elektrárna v ČR, a nefungovalo ani přeshraniční propojení, tak to ČEPS určitě taky zkoordinuje sám i bez nějakého "krizového štábu". Nejdřív nechá nahodit přečerpávačku nebo vodní elektrárnu, které umí "start do tmy", a pak k tomu postupně povolí přifázovat zbytek. Hlavně, aby fungovalo aspoň nějaké spojení, protože "bez spojení není velení".

Vlastně mne docela mrzí, že ten výpadek netrval celý víkend. Mohl to být krásný trénink pro nás a hlavně i pro papaláše.
Krizový štáb tu není od toho, aby řešil obnovu el.proudu. Krizový štáb řeší jak postupovat když ten proud nejde.
( Např. i to, že funkční benzínky budou určeny výhradně pro vozy IZS,....atd ;) )
ecart
Pohlaví: muž

Příspěvek od ecart »

Takove iluze fakt nemam :lol:

IMHO, vsechny tyhle plany budou zpracovane dlouho dopredu. A lide na svych mistech vedi, co maji delat. Obvolavat vsechny pumpy, nemocnice, hasice a policajty ...a vydavat jim operativni instrukce, je nemozne.

Vidim to tak, ze hlavni role politickeho krizoveho stabu bude spocivat v prijimani zprav z "bojiste" a uklidnovani obcanu pres media.

Coz se tedy potvrdilo i ted, kdyz se vcera vecer poplacali po zadech, jak maji vse pod kontrolou a tramvaje opet jezdi.
jsksj18

Příspěvek od jsksj18 »

Je možné, že čerpací stanice, které mají zálohu, tak vám stejně nenatankují, protože to budou držet pro bezpečnostní složky.
ecart

Příspěvek od ecart »

... Ten nám poskytl analýzu toho, co se stalo. Před polednem se v Sasku v Eurogridu začalo zvyšovat napětí v důsledku odchodu lidí z práce a z podniků na obědy.

Rozvodna s fázovými vodiči
Dochází k zastavování mašin, strojů. k poklesu odběrů v závodech. Říká se tomu “polední pokles” anebo také “polední odlehčení sítě” a v takovém okamžiku musí elektrárny snižovat dodávaný příkon. O to se starají automatické systémy a v tom není problém.

Kde se však nesnižují příkony, to jsou fotovoltaické elektrárny v Sasku. Jejich přebytek má spalovat mařič nadbytečného výkonu umístěný nedaleko Drážďan, ale ten zřejmě nefunguje správně, protože při silném slunečním svitu v poledne mařič nestíhá spalovat přebytečný příkon z FVE instalací v Sasku. Ty potom skrze evropskou síť Eurogrid přetékají do ČR na Žatecko. To je celé.

...

Je to stejný problém jako v dubnu ve Španělsku, kdy kolaps byl způsoben silným poledním přepětím a rovněž přetokem přepětí z Francie.

....

Ne, to nebyla porucha. Ze Saska podle všeho přišel přes Eurogrid obrovský přepěťový potenciál, který vyvolal tzv. vyrovnávací proud mezi dvěma sítěmi a vedl k přetavení a k pádu fázového vodiče na soustavě V411. To vyvolalo kaskádové výpadky ve 4 regionech a v Praze.

Zdroj:
https://www.infokuryr.cz/n/2025/07/05/s ... republiky/

Smysl to dava, vypadlo to totiz presne ve 12h, kdy ve fabrikach zatroubili nastup k obedu:
Blackout 2025-07-04 at 17-06-48 Overview – Home Assistant.png
Blackout 2025-07-04 at 17-06-48 Overview – Home Assistant.png (32.29 KiB) Zobrazeno 2007 x
Grunt

Příspěvek od Grunt »

ecart píše: 04.07.2025 23:11 Chtěl jsem si tedy počíst zprávy, ale pevný internet od O2 nešel, ikdyž mám modem samozřejmě v zásuvce, která jede taky na soláry. Zkusil jsem tedy vesnickou wifinu. Chvilku to vypadalo dobře, ale pak to chcíplo taky. 5G na mobilu chodilo dál, ale tak strašně pomalu, že se nedokázala otevřít skoro žádná stránka. Maximálně tak poslat zprávu šlo.
Pokud vypadne Praha, zprávy si nepřečteš ani se Starlinkem. Většina serverů a datových center je umístěna v Praze, stejně tak Peerinogvá centra. V době výpadku jsem zkoušel pingovat kam se dostanu a úplně v pohodě jsem se propinogval až na centrální peering (jsou zálohované) ale dál už to prostě nepustí, bylo asi bez elektřiny. I navázat po restartu BGP-kem routovací trasy chvilku trvá a není to hned.
Nespoléhejte na Facebooky, nespoléhejte na Novinky, nespoléhejte na internety, říkám to pořád. V případě nečekané události jsou internety první věc který vypovídá službu (samozřejmě ne globálně, ale lokálně v rámci třeba nějaké země). DAB fungovalo protože vysílače jsou (aspoň ty velké) zálohované, takže pokud bude mít kdo vysílat, pojedou tak dlouho kolik vystačí šťáva v zálohách.

Co mě ovšem při výpadku trošku šokovalo byl údajný dopravní kolaps. Zůstaly stát šaliny a přestaly fungovat semafory. Jak mohly přestat fungovat semafory? České dráhy mají většinu přejezdových zabezpečovacích zařízení (na hlavních trasách samozřejmě) i vlastní zabezpečovací zařízení na trati zálohované bateriemi. Nevím jestli je to dané zákonem, ale určitě je na to nějaká norma uvnitř firmy. Jsou zabezpečené testovanými bateriemi, mají na to drážní domky, všechno musí být v cajku. Neexistuje že není elektřina, tak nefunguje zabezpečovačka. To spíš nebude mít ten vlak na co jet. Primárním účelem baterií s hlubokým vybíjecím cyklem je právě napájení semaforů a různých dopravních signálních zařízení. A vy mi chcete říct, že v Praze vypadala elektřina a nastal dopravní kolaps protože semafory zhasnuly? Tak to je asi někde ku*va chyba, ne? Třeba to že tam ty baterie vůbec nejsou, ale asi by dle nějakého zákona měly být. No i kdyby ne, tak od řízení dopravy jsou tu dopravní policisté, ty signály se učí každý študent autoškoly, ne? Jak mohl nastat kolaps v dopravě?

Šaliny zase ač jsou těžké, jsou na kolejích takže je zvládne po zapřáhnutí odtáhnout do depa i pár statných tažných valachů. Výhybky ač jsou operovány elektricky musí jít přehodit ručně, právě z toho důvodu aby po výpadku proudu nezůstaly překážet nepojízdné šaliny uprostřed ulice. To je zas asi něco špatně když člověk sleduje obrázky stojích šalin uprostřed města s vyhozenýma blikačkama, ne?
ecart píše: 04.07.2025 23:11 POUČENÍ 2: Provozovatelé čerpaček evidentně sází na to, že výpadky elektřiny budou jen krátkodobé, v řádu hodin (což se vlastně potvrdilo i dnes). Investovat do záložních zdrojů se jim tedy nechce.
Jinak se vyjádřím ještě k těm benzínkám. Většina by jich měla mít ruční čerpadlo. Aby šla odčerpat hlavní nádrž s PHM když by se něco stalo. A asi i mají. Ale nemají ti to jak namarkovat, nemáš to jak zaplatit takže ti ani tak nikdo nedá ani kapku. Při výpadku bankomatů by zase u většiny spořitelen a bank měla fungovat hotovostní přepážka. Ale budu hádat: Nejde proud, horko jako prase, zrovna oběd takže zavíráme a zbytek dne hurá dovolená.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

ecart píše: 05.07.2025 5:34 Takove iluze fakt nemam :lol:

IMHO, vsechny tyhle plany budou zpracovane dlouho dopredu. A lide na svych mistech vedi, co maji delat. Obvolavat vsechny pumpy, nemocnice, hasice a policajty ...a vydavat jim operativni instrukce, je nemozne.

Vidim to tak, ze hlavni role politickeho krizoveho stabu bude spocivat v prijimani zprav z "bojiste" a uklidnovani obcanu pres media.

Coz se tedy potvrdilo i ted, kdyz se vcera vecer poplacali po zadech, jak maji vse pod kontrolou a tramvaje opet jezdi.
Nevím o jakých iluzích píšeš.
Snažím se ti vysvětlit, že krizový štáb tu není od toho, aby zapnul proud, ale od toho, aby řešil problémy vyplívající z vypnutého proudu. Krizový štáb ani neobvolává všechny pumpy, hasiče, policajty,...
Máš zkreslené představy co je to krizový štáb.
To, že se plácají po zádech, když je proud obnoven je sice hezké populistické chvástání, ale opět to nemění nic na tom, k čemu je krizový štáb určen.
Ale asi je to marné vysvětlovat;) .
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

Grunt píše: 05.07.2025 11:25 ...No i kdyby ne, tak od řízení dopravy jsou tu dopravní policisté, ty signály se učí každý študent autoškoly, ne? Jak mohl nastat kolaps v dopravě?
Ve velkých městech a při současném vysokém stupni dopravy je přes den už nemyslitelné její řízení bez dopravního(ch) dispečinku/ů kde se dynamicky dle hustoty dopravy upravují jízdní trasy. Ani kdybys dal policajta "na každou křižovatku" a propojil je vysílačkama, tak není možné udržet stejnou plynulost dopravy jako s dispečinky a automatizovanými systémy řízení dopravy.

Proto při rozsáhlejším blackoutu bude ve větších městech přes den VŽDY kolaps dopravy.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Bivoj: Pak teda nechápu to zásadní, tu tmu na semaforech.
semafor_tma.jpg
semafor_tma.jpg (58.13 KiB) Zobrazeno 1768 x
Moderní LEDkové semafory by přežily na baterii i celý párhodinový výpadek. Až teď čumím na fotky a musím se omluvit, protože ač nečekaně, policie se očividně snažila nějak dopravu řídit:
Přílohy
pol.jpg
pol.jpg (39.75 KiB) Zobrazeno 1768 x
IHA71128b147d_132235_6797982.jpg
IHA71128b147d_132235_6797982.jpg (47.69 KiB) Zobrazeno 1768 x
IHA6e8c0efb3c_120444_4096073.jpg
IHA6e8c0efb3c_120444_4096073.jpg (62.3 KiB) Zobrazeno 1768 x
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Ke kolapsu dopravy ve velkých městech stačí 1-2 dopravní nehody na klíčových trasách, a je vymalováno.
A benzínky ani obchody,... nebudou řešit při krátkodobém výpadku (což se teď stalo) nějaké alternativní řešení. Prostě zavřou, dají si pauzu a počkají až se dodávka obnoví.
Proto se ani ten krizový štáb nemusel sejít a něco řešit.
To co se stalo bylo sice nepříjemné, ale žádné drama ani katastrofa.
Ani bych to snad nenazval Blackoutem ;) .
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

no, mě to spíš říká, že do stavu totálního blackoutu je třeba mít mechanickou pumpu, kterou člověk strčí do nádrže té nefungující benzínky a načerpá si....podle levelu apokalypsy se souhlasem, nebo bez, majitele...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

btw co se stane, když lukem střelíš kovové lanko přes vedení VVN? jen se ptám....
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Kovové lanko jednoduše shoří.
step

Příspěvek od step »

Všimnul jsem si v pátek problému v síti, když se mi vypnulo nabíjení auta. Původně jsem si myslel, že jsem shodil jistič, ale u hodin bylo vše v pořádku a elektroměr také fungoval. Tak koukám znovu do aplikace k FVE a síť už byla zpět. Soused na tom byl stejně. Zároveň se mi aktivovala flexibilita od dodavatele elektřiny s požadavkem na maximální dodávku do sítě před 12. hodinou a následně až do 15 hodin maximální odběr ze sítě. Od 18 hodin potom zase maximální dodávky do sítě.
d07d8c88-5ce7-43df-bf8d-34d37f0649f3.jpeg
Zřejmě FVE odpojil UF guard při překročení napětí v síti. 250V co mi ukázala aplikace, se mi zda už dost, mohlo by to poškodit napájecí zdroje elektroniky.
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

Celkem pěkně ten průser popsal Dfens: Od pantáty vedou dráty
Když to shrnu: Pojem „krtitická infrastruktura“ totiž získal po blackoutu úplně jiný rozměr. Ne že je kritická významem, ale v kritickém stavu.
Ještě doplním že průser nedostatečné kapacity a nezálohy trasy V411/811 se "řeší" minimáně od 2016 dle dohledatelných materiálů:
https://portal.cenia.cz/eiasea/download ... nameni.pdf
Platíme jak mourovatí cenu za distribuci aby ty prachy končily kdoví kde, jen ne v distribuční soustavě.
Už vidím jak ti vykukové místo aby řešili kam se prachy za distibuci ztratily, tak budou zase chtít dál navýšovat regulovanu složku ceny.
mhi

Příspěvek od mhi »

Jsem lehce offtopic, ale prisla mi zajimava jedna myslenka. Nejaky komentator se rozciloval nad tim, jak jsme odbornici na vse - hokej, valku, covid, energetiku, ze "neposlouchame experty" (to jeste neni ta zajimava myslenka).

Podival jsem se na to co zaznelo v mediich jako citace k vypadku z patku. V podstate az vyjadreni CEPSu to byly celkem nesmysly (nejsem silnoproudar ani energetik, ale nejakou cast dokonce formalniho elektro-vzdelani mam). Mezi radky jsem tam obcas cetl "OZE za to urcite nemuze" (i kdyz zatim nevime najisto jak to vlastne bylo, ale pretoky byly celkem velke https://www.ceps.cz/cs/data#CrossborderPowerFlows ).

Fenomen "byti expertem na vsechno" ma i komponentu "nemuzu verit zpravam okolo sebe". A tohle je velky prusvih, protoze se tim droli spolecnost, mizi sounalezitost, a vznika obrovsky prostor "pro nepritele", ktery snadno zpochybni i pravdiva tvrzeni. Mit nazor/postoj (i prevzaty) je pomerne zasadni vec pro sve rozhodovani, diky kteremu prezivame. Problem "expertnosti na vse" souvisi i s tim, ze pyramida informaci (kde na vrcholku je nejaky zaver, na spodu fakta) se v soucasne dobe rozpada po patrech, takze kazdy jednotlivec musi jit stale k nizsim stupnum, a v podstate se uz neda ani spolehnout na to spodni patro.

Myslim, ze kdybi ti sasci z vlady a ministerstev rekli narovinu, ze se poskodil vodic na V411, ze to vedeni VVN bylo v kritickem stavu, ze roli mohly hrat i zvysene pretoky, pripadne nejaka dalsi porucha, a vsechno to vysetrime, tak by napachali mnohem mene skody.

Jsem celkem presvedcen, ze az bude nejaky dalsi prusvih typu COVID, lide budou mnohem mene ochotni poslouchat prikazy shora a verit jejich tvrzenim. V tomhle si myslim, ze je potreba budovat celou tu informacni pyramidu, pocinaje transparentnimi fakty zdola - ne jen porad presvedcovat o pravdivosti toho zaveru na vrcholu pyramidy.
ecart

Příspěvek od ecart »

mhi píše: 07.07.2025 11:11 Myslim, ze kdybi ti sasci z vlady a ministerstev rekli narovinu, ze se poskodil vodic na V411, ze to vedeni VVN bylo v kritickem stavu, ze roli mohly hrat i zvysene pretoky, pripadne nejaka dalsi porucha, a vsechno to vysetrime, tak by napachali mnohem mene skody.
Jo, do kamene tesat.

Bohužel, komunikace s ovčany jede podle nějakého protokolu, mimo jiné hlavně nevyvolat paniku a nedávat náboje nepříteli. Pravda je v tom protokolu až někde na 10-tém místě.

Kdysi například vláda tvrdila, že organofosfátový jed Novičok použitý v UK nemohl být od nás, protože tady se nikdy nevyráběl. Miloš Zeman naopak řekl pravdu, že Novičok se v ČR vyráběl. Trochu ale zapomněl dodat, že ve stopovém množství, za účelem nějakého laboratorního testování (asi protilátek?). A že to vyrobené množství bylo tak malé, že by to na otravu Skripala & spol. v UK nestačilo.

Což je krásná ukázka toho, jak to podělali oba:
- Vláda, protože to chtěla zatlouct.
- Zeman, protože si rýpnul, ale už to neřekl celé.

Prostě se opět ukázalo, že nemá smysl věřit jedné, druhé....ani třetí straně. Každý si prostě jede svou agendu.
cipis

Příspěvek od cipis »

Zajímavé, já mám elektro průmku, tak bych něco vědět měl, ale co jsem zaslechl či si přečetl, tak to pasovalo. Tedy to, že upadl drát, co se měl dávno rekonstruovat, a že kecy o napájení rozvoden z více stran jsou vlastně jen kecy, tak jsem se dozvěděl. Možná jsem to už ale podvědomě vyselektoval, a tu omáčku kolem zahodil.
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

ecart píše: 07.07.2025 12:03 Bohužel, komunikace s ovčany jede podle nějakého protokolu, mimo jiné hlavně nevyvolat paniku a nedávat náboje nepříteli. Pravda je v tom protokolu až někde na 10-tém místě.
Přesně tak. Je úplně jedno o jakou odbornou oblast se jedná. Z pohledu ovčana naštěstí lžou tak blbě, že není problém to poznat. Z pohledu státu je to průšvih jako hrom, protože kdo má hlavu přemýšlení, tak ten státu nevěří a řídí se vlastním rozumem. Jenomže kdyby se člověk mohl řídit radami odborníků z médií, tak by výsledek byl mnohem lepší pro všechny.

Co taky čekat od politiků, kteří si "informační kampaň" směrem k občanům objednávají u reklamních agentur, protože si napsali legislativu pro veřejnoprávní média tak blbou, že je v krizové situaci stejně nemůžou rozumně využít.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Většině občanů (nebo jak říkáš ovčanů) je naprosto ukradený proč došlo k výpadku proudu, a tudíž je jim i šumák co plácají odborníci, či rádobyodborníci, nebo politici. (pokud se to k jejich uším donese)
Jediné co je zajímá je, kdy ta elektrika zase půjde. Koneckonců, proč by se tím měli zabývat, že?
A ti, kteří se v tom chtějí šťourat, (přestože s tím nic nesvedou, ať už vyšťourají cokoliv) si nějaké informace pro své uklidnění a potvrzení své pravdy najdou.
Já když to "spadlo", tak jsem vzal psy, a šel s nimi na procházku. Když jsem se vrátil, elektrika už šla, a víc vědět nepotřebuji.
Takže takový je "pohled" běžného ovčana. ;)
Odpovědět