"Kurvítko"

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Gloch
Příspěvky: 68
Registrován: 09.04.2012 23:23

"Kurvítko"

Příspěvek od Gloch »

Již dlouhou dobu se objevují zprávy, že výrobci dělají vše pro to, aby jste si museli jejich výrobek nakupovat pravidelně. Prostě použijí tzv "kurvítko" které vám po určité době výrobek zničí - http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2175 ... monde.html
Stránky Patria rozhodně nemůže nikdo podezřívat z šíření spikleneckých teorií.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8782
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od Fabulous »

Kurvitko je stalou a nevyhnutelnou casti vsech modernich vyrobku. S tim nic neudelas :)
Uživatelský avatar
hanpari
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Pohlaví: muž
Bydliště: Velká Morava

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od hanpari »

Pěkný článek, ale ve skutečnosti hodně povrchní. Prakticky žádná fakta, jen pár odkazů, které snad našli někde na internetu. Alespoň takový je můj dojem. Novinář prostě zašel do nejbližší opravny, sesbíral pár historek a voila - další článek je na světě.

Nechápejte mne špatně, já věřím, že kurvítka existují, ale jako důkaz bych tenhle článek neuznal.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od štaflík »

Tak nejběžnějším kurvítkem je kombinace plastových a kovových dílů v jednom systému, kde jsou v dotyku. Nemusí jít ani o notoricky známé "kosti" u Fobií, ale našel jsem to (a sype se to) i u skennerů a zvolil radikální metodu oprav: http://www.chmuul.org/aktuality/2012-03-oprava-skeneru/
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od bivoj »

Kurvítka existují, to je, bohužel, nezpochybnitelný fakt. Nalezením kurvítka a jeho náhradou se životnost daného výrobku může několikanásobně prodloužit.

Příklad ze skutečnosti: Rychlovarná konvice BRAUN, typ 3 217 / WK 210
1. Kurvítko - plastový "pant" (pouhý zlom v plastu, tak jak je občas u víček od šamponů, ap.) spojující táhlo ovládající vypínač konvice s mechanismem tlačítka.
2. Životnost - tento pant praskne po cca 2,5/3 letech používání konvice (dle intenzity využití)
3. Oprava - výroba maličkého nerez pantu a nanýtování na původní plastová táhla
4. Životnost po opravě - prozatím nezměřena, tři konvice co jsem takto opravil, (svoji, u segry a u mojí bejvalky) dále fungují, (už cca 6 let) a nevypadá to, že by nemohly fungovat i dále.
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od felix5 »

před měsícem se kolegovy opravil poměrně vymakanej setopbox. když mi řekl že je starej asi 2,5 roku šel sem na jistotu po kondenzátorech . a samozdřejmě na napájecim zdroji kondík mezi 3 chladičema tranzistorů . přitom setopbox byl vpodstatě prázdnej a ten kondík mohl mít místa 3 prdele. oprava za 6kč . takže když je to rozbytý a po záruce nebát se popadnout trafopájku . rozbitější už to stejně nebude. kondenzátory sou problém taky na MB počítačů . kolik jich mělo v prdeli jen kondíky už sem dávno přestal počítat a to sem elektro neandrtálec kterej neví ani jak funguje tranzistor. co sem ale tak slyšel tak s kondenzátorama přestává bejt problém - nová éra je v režiji lepení místo pájení a o životnosti lepidel na DPS toho po internetu taky koluje docela dost. když po 2 letech budete součástky z desek vytahovat pinzetou tak už to bude chtít slušnou dávku trpělivosti na přepájení celý desky.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8782
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od Fabulous »

Zajimava situace je u spickovych vysavacu Dyson. Jsou opravdu dobre, ale jejich konstrukce je defacto jedno velke megakurvidlo. Vse je nacasovane na cca 3 roky. Material, konstrukce, motor, proste vse. Prvni modely byly nepatrne lepsi, ale nyni to dovedli k naproste (ne)dokonalosti :(
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od felix5 »

ještě co pozoruju u firem obecně je tendence udělat si jméno a pak to začít šidit co to dá. tipickej příklad je co se elektrospotřebičů týče značka HP . ty věci co poslední dobou produkujou se nedají označit jinak než šity všech šitů
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od Karlos »

štaflík píše:Tak nejběžnějším kurvítkem je kombinace plastových a kovových dílů v jednom systému, kde jsou v dotyku. Nemusí jít ani o notoricky známé "kosti" u Fobií, ale našel jsem to (a sype se to) i u skennerů a zvolil radikální metodu oprav: http://www.chmuul.org/aktuality/2012-03-oprava-skeneru/
Ty barbare, používat Fallkniven jako šroubovák... :mrgreen:
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od Kocour »

praalien píše: ...kondenzátory sou problém taky na MB počítačů . kolik jich mělo v prdeli jen kondíky už sem dávno přestal počítat...
Kondíky byly největší problém tak kolem roku 2004 plus mínus pár let. Prakticky jakékoli základní desky z té doby je mají nafouklé. Po nějakých 4 - 5 letech se to projevilo a kdo si koupil PC s prodlouženou zárukou, buď to ještě stihl uplatnit, nebo už ne.

Ale výrobci PC v tom byli tentokrát nevinně. Ptal jsem se kolegů, co staví obvody na zakázku, a prý se tehdy objevila nějaká pokročilejší technologie, která umožňovala vyrobit kondíky menších rozměrů, a nedostatečná životnost se projevila až po určité době. Teď je to už snad lepší.

Pár známých si takhle přišlo lacino k docela dobré elektronice - odkup za cenu šrotu a přepájení všech kondíků :)
Uživatelský avatar
Milli
Příspěvky: 342
Registrován: 28.12.2011 22:52
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha, Znojmo

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od Milli »

Dobrý večer Rozpadlíci,
těch kurvítek je zejména v elektronických výrobcích hodně.
Jak bylo výše řečeno, u kondenzátorů ztráta kapacity, po roce 20 % po dvou i 50%. Nejvíce to vadí pulzním zdrojům. Při špatném vyhlazení výstupního napětí se rozkolísá feedback tím i pumpa a ta odejde, nebo něco odpálí.
Při vypínání napěťový pump napěťovými špičkami začnou prosakovat Schottkyho diody a spotřebiče mají odběr, i když jsou vypnuté, čili vybíjejí baterie.
Blahé paměti se v elektronických přístrojích se software požívaly NOR FLASH paměti. Dnes se používají NAND FLASH paměti, nebudu vás zatěžovat tím, jak pracují, ale výsledkem je vyšší četnost kolapsů přístrojového SW.
Dalším průšvihem je bezolovnaté pájení. Spoje pájené bezolovnatou pájkou se za vhodných podmínek do tří let rozsypou na bílý prášek. Rozhodnete-li si přístroje uschovat a ochránit je stabilní teplotou a ochranou před vzdušnou vlhkostí vytvoříte naopak ideální prostředí pro růst whiskerů. A ty se už postarají, aby vám přístroj při prvním zapnutí spolehlivě vyhořel.


Na školení vývojářů jsem od jednoho z nejlepších současných konstruktérů RNS (Radio Navigaton System) slyšel tuto pozoruhodnou myšlenku (hodně zkráceno).

Za druhé světové války byly v britských stíhačkách Spitfire motory RolsRoyce a podle všech měřítek to byly vynikající motory, možná v té době nejlepší na světě. Američané projevili zájem o několik motorů, aby je vyzkoušeli v nově vyvíjených letounech P-51 Mustang. Když se Britové po nějaké době otázali, jak byli s motory spokojeni. Američané rozpačitě odpověděli; Motory jsou to silné, ale nic nevydrží, po necelých 80 hodinách provozu nám shořely. Britové nato odpověděli; Ano to souhlasí, ale uvědomte si, že životnost stíhačky na bojišti je 40 hodin.

Morální životnost současných elektronických zařízení je necelé 4 roky. Není důvod vyrábět drahé a kvalitní výrobky s životností osm let, když po čtyřech půjdou stejně do popelnice.

Hezký večer
Naposledy upravil(a) Milli dne 23.10.2012 21:12, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
EBE
Příspěvky: 639
Registrován: 08.08.2012 16:14
Bydliště: Slovensko východ

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od EBE »

Stále si dávam otázku ako sa to porieši pri expedíciách napr. na Mars, kto, čo a ako vyrobí komponenty pre astronautov, ktorý to budú musieť používať pri dlhodobom pobyte xx mesiacov a poprípade rokov aby sa to nepotentovalo, náhrada prípadne oprava by bola asi len dočasné riešenie a to už nie je žiadna sranda, keď sa niečo pokazí tam hore na obežnej dráhe..ale zas na zem ;)
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od felix5 »

RE Milli : s tím že není důvod si dovolim nesouhlasit . o kvalitní spotřebiče co vydržej vždy byl a vždy bude zájem. pokud morálně zastaraj putujou na chaty nebo do bazarů . tipickej příklad může bejt třeba škoda 120 která je morálně zastaralá až až a přesto se stále hojně prodává . spíš jde o snižování nákladů a zvyšování marží (né že by se výrobci měli nějak výrazně lépe) problém spočívá v nárustu nepracujících obyvatel . tedy těch co dělají jen administrativu a papíry . konečnej zákazník nějakýho produktu pokud nejste pojišťovák nechce kus papíru ale výslednej produkt . modelová situace je :

máš fabriku s která vyrábí nějakej produkt a vydělá na 3 úředníky . pokud ale chci uživit se stejnou fabrikou a produktem 50 úředníků a zachovat si konkurenceschopnost jediný co můžu udělat je snížit výrobní náklady což jde ruku v ruce s kvalitou.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od Terminated Account »

OT: Zajímavá teorie. Nevěděl jsem, že jako případný majitel továrny budu muset povinně zaměstnávat zbytečné úředníky a přemýšlet jak na ně vydělat.
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od felix5 »

ono to v podstatě spočívá na principu že skupina 10 lidí se dokáže zásobovat vlastní prací.... jako majitel pokud ve firmě přímo nesedíš nic nepoznáš.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od Terminated Account »

O tomto opravdu netřeba diskutovat.
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od felix5 »

MacGyver píše:O tomto opravdu netřeba diskutovat.
diskutovat sem nechtěl a vlastně sem to nechtěl ani nějak rozepisovat. jako manažer to vidim ve firmě kde dělám denně ale je fakt že to sem nepatří tak to pls promaž ;-)
peteres
Příspěvky: 267
Registrován: 13.06.2011 10:06

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od peteres »

Já bych neviděl v téhle krátké životnosti spotřebních věcí hned nějaké nekalé záměry nebo spiknutí. Podle mě je to jednoduše optimalizace výrobních nákladů s ohledem na zákonnou záruční dobu a neochotu zákazníků nechávat si věci opravovat - radši si koupí novou věc. Dnes už je zkrátka možné výrobek nákladově optimalizovat tak přesně, že to tu záruční dobu tak akorát přežije. Výrobce neuvažuje stylem "Co tam přidáme nebo změníme, aby to po dvou letech odešlo", ale spíš "co můžeme ještě ubrat /ošidit / zlevnit, aby to ty dva roky ještě u většiny kusů vydrželo".
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8782
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od Fabulous »

Dnes díky CAD programům lze životnost výrobků doslova načasovat. Např. bourací kladiva Hitachi mají vypočtenou provozní životnost 400 hodin. A skutečně - po této době jsou komplet na odpis. A tak je to i s ostatními značkami. Proto se často vyplatí koupit laciné čínské nářadí - řemeslníci si jej kupují na jednu zakázku a pak ho často vyhodí nebo dají na reklamaci ;)

Určitě je to z hlediska ekologie špatný přístup, ale opakovaně dává práci mnoha lidem :angel
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: "Kurvítko"

Příspěvek od bivoj »

2 peteres: Jenže právě takto plánovaně navržené části (aby to vydrželo ty dva roky +-) jsou ty kurvítka. U některých výrobků je kurvítek jen pár, u jiných už je jich už tolik, že je prakticky "zkur*ený" celý výrobek a jeho úprava/oprava do funkčního použitelného stavu je i v solidních "kutilských" podmínkách neefektivní, neboť je třeba vyměnit většinu klíčových prvků výrobku. (Například u mnou uváděné varné konvice bylo kurvítko naštěstí jen ten plastový pant, ale v případě, že by podobně dimenzována byla např. topná spirála, tak pak se to už opravit moc nedá...
Odpovědět