Co jste dělali 11. září 2001???

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
vlk972
Příspěvky: 474
Registrován: 26.10.2012 9:50
Pohlaví: muž

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od vlk972 »

Ten den jsem byl mimo civilizaci, netušil jsem nic. Někdy kolem půlnoci mobil a suché oznámení, že jsem povolán na cvičení, nástup do 5:00 12.11.
Teprve tam jsem se dověděl co se stalo a že je to důvod mého cvičení. 14 dní jsme dřepěli v nejmenované dislokaci a čekali na rozkaz k akci. Nepřišel, naštěstí.
P.S. když jsem pak viděl záběry z nárazů letadel a pádu věže, měl jsem silnej pocit, že to rozhodně neshodily letadla a věřím tomu dodnes.
Uživatelský avatar
Foxy
VIP
Příspěvky: 534
Registrován: 13.10.2012 18:39
Bydliště: Jižně od Prahy

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Foxy »

Ten den jsem měl službu poruchovku (když stroje běží, technik leží a vice versa).
Když bouralo první letadlo, byl jsem zrovna na kafi, ale jak jsem se vrátil, tak kolega s vyvalenýma očima povídal "týývole, podívej na to...". Napřed mi to nedocvaklo, holt sportovní letadélko nabouralo do paneláku. V první chvíli jsem si vůbec neuvědomil skutečnou velikost těch dvojčat. Pak jsme s kolegy rozebírali možnou navigační chybu atd - a furt jsme to brali jako nehodu.
Poté jsem ale naživo, v přímém přenosu viděl náraz toho druhého letadla, a to už bylo jasné, že tady se rodí veleprůser.
Ještě jsem v přímém přenosu viděl, jak se majestátně zanořuje antenní stožár do kolabující věže... ale pak už začal cvrkot a všechno další jsem viděl ex post, ze záznamů.
- - -
Ke spikleneckým teoriím:
se nebudu vyjadřovat, neb je to OT a jen bych přidělával práci moderátorům, ... tos chtěl napsat, že?
To jsi hodný chlapec. (Mrak)
Uživatelský avatar
Patrixon
Příspěvky: 84
Registrován: 05.11.2013 10:39
Pohlaví: muž

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Patrixon »

Když mi přišla první SMSka od bráchy: Teroristický útok na USA, dvě letadla to napálila do největších mrakodrapů v NY !

Užíval jsem si dovolenou s kamarády na jachtě v Chorvatsku, asi 20 mil od pobřeží. Někdo bohatší než já (roaming byl pěkně drahý) volal domů a zjišťoval podrobnosti, kterých ještě moc nebylo. Bez dalších informací nemělo smysl měnit plánovaný kurz, tak jsme pokračovali v plavbě. Teprve večer, když jsme zakotvili v maríně, jsme se šli podívat do nějaké hospody na satelitní CNN, kde jsme to celé viděli. Vůbec nám nebylo do smíchu a nebyli jsme si jistí, jestli se budeme moci vůbec vrátit domů.

V té době jsem ještě neuvažoval způsobem, jakým to dělám teď a na rozpad jsem se nepřipravoval. Nicméně by mi to nebylo vůbec nic platné...
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od bacil »

Jel jsem na služebku s kolegou do Prahy a poslouchali jsme celou cestu rádio a bylo nám divné, proč poprvé ohlásili, že letadlo v Pensylvánii sestřelili a další hlášení už byly, že spadlo samo. Večer na zpáteční cestě po všech těch dojmech z poslouchání zpráv jsme pak s kolegou v jednu chvíli jak jeden na sebe vyhrkli "udělali si to sami!".
Annele
Příspěvky: 222
Registrován: 07.04.2013 15:20

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Annele »

Nijak zvlast jsem se tim nezabyvala. Teroristicky utok - ani prvni, ani posledni. Obrovsky rozsah - smutne, ale stane se. Zaminka invaze do Afghanistanu - opet celkem bezna vec. Nemela jsem pocit, ze by cela akce mohla mit vyrazny vliv na nas zivot.
Svuj nazor jsem zmenila v prubehu nekolika nasledujicich let, a to kvuli tomu, jak byl utok na Dvojcata zneuzit ke smirovani, omezovani osobnich svobod a celkovemu utahovani sroubu. To je duvod, proc povazuji 11.9. za jeden z dulezitych milniku nasi doby.
Za me: nebojim se teroristickych utoku. Nedaji se predvidat, neda se pred nimi ochranit (z pohledu bezneho cloveka), tudiz s nimi nic nenadelam. A mnohem pravdepodobnejsi je zazit autonehodu nez teroristicky utok.
r.dexter
Příspěvky: 16
Registrován: 15.11.2012 10:43

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od r.dexter »

V ten den jsem byl ve škole (prvák střední) a vracel se domů. Doma mi máti vrazila talíř s večeří do ruky a "Pojď si to sníst k televizi do obýváku, v televizi je něco důležitýho.". Což nebylo úplně obvyklý, protože do obýváku jsem s jídlem nesměl...a pak už jsem jenom čuměl. Táta byl v tu dobu marod a sledoval to od začátku, takže mi nejdřív popisoval, že si myslel, že je to nějaký sci-fi, ve stylu rozhlasový války světů v USA. Jenže jak se ukázalo, nešlo o fikci. No byla to celkem síla, nevěřil jsem svým očím. Myslel jsem si, že začne válka. V tu dobu jsem hrál fallouty (1&2), takže jsem očekával něco jako ve falloutu. Ale naštěstí nic.
Uživatelský avatar
Lachtan
Příspěvky: 264
Registrován: 29.04.2013 23:15

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Lachtan »

Ten den si vybavuji jako by to bylo včera - byl jsem v práci (tehdy jsem dělal pro jednu malou soukromou leteckou firmu ve Vodochodech), kamarád co zrovna něco hledal na internetu najednou s vykulenýma očima povídá: ty voe, v NY bouchlo éro do mrakodrapu!!! Práce šla rázem stranou (rozdělané letadlo nikam neuteče) a začali jsme stahovat všechny možné informace co se to vlastně stalo...
V první chvíli to byl hlavně profesní zájem, když se objevily informace i o dalších letadlech, tak nám bylo jasné, že to je mega průser...
Ten den jsme toho moc neudělali a poměrně brzo jsme to zabalili (a jeli sosat další informace z domovů) - docela v šoku a s temně vzrůstajícím podezřením, že letecký svět tak jak jsme jej znali a provozovali doposavad se právě změnil a rozhodně ne k lepšímu, prostě že se nastal zlom...

V ten okamžik ( a nějakou dobu poté) jsem to bral jako zlom hlavně v co se týká letectví, teprve po pár dnech jsem si začal uvědomovat, že toto bude mít pravděpodobně dopad na celkový náš dosavadní svět a asi tehdy začala má změna z bezstarostného bohéma který žil pouze přítomností v tvora který přemýšlí o možných (temných) variantách budoucnosti...



OT -
Lamprecht píše:To že si to udělali sami je jasné snad každému a věřím tomu že o tom Jirka Křový ani nevěděl. Pětimetrová díra v pentagonu a tvrzení že je to z Bojingu je výsměch logicky uvažujícím lidem :chuckle
V letectví a po všech možných letištích světa se pohybuji prakticky celý svůj život a odvažuji se tvrdit, že o tom něco málo vím a mě to až jako nic nepochopitelného (výsměch logicky uvažujícím lidem) nepřijde - naopak: Takhle například vypadá střet 14ti tunového F4 Phantom s betonovou zdí - jsou i lepší videa, stačí hledat 8-)
Reiser
Rozpadlík
Příspěvky: 422
Registrován: 03.04.2012 11:40
Pohlaví: muž
Bydliště: Brno

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Reiser »

Pamatuju si že jsem nevěřícně koukal na televizi. Tehdy mi bylo asi 18 let. Byl jsem z toho v šoku, ale člověk zároveň cítí takový falešný pocit bezpečí vůči věcem, které se stanou až tam "někde za oceánem". Pak si pamatuju, že jsem začal věnovat daleko větší pozornost událostem podobného charakteru. Hlavně Londýn 2005 mě tenkrát přesvědčil o tom, že existuje důvod proč mít strach. Najednou to nebylo tak daleko a mohlo se to stát i u nás. Začal jsem pak taky sledovat videa co kolovala po internetu o tom že 11. září je jeden z největších podvodů novodobé historie. Nerad bych spekuloval o tom co je a co není pravda. Horší na tom bylo to procitnutí z naprosté naivity a uvědomění si jak vysoké hry se tady vlastně hrají. Dnes je mi 31 let a na spoustu věcí se dívám jinak. Jsou situace na které už bych dnes dokázal reagovat. 11. září mezi ně nepatří. Musím přiznat, že opravdu nevím co bych dělal dnes jinak. 11. září mohl být signál jehož skutečný význam si vyložilo asi jen pár lidí. Dnes už asi každý chápe, že se něco děje (americká hypoteční krize, finanční krize v ČR, události kolem Ukrajiny). Jenže i když tohle všechno víte tak jakákoli individuální příprava vám nejspíš nezajistí pocit naprostého bezpečí. 11. září jako takové u mě nic nezměnilo, to přišlo až mnohem později. Udělal jsem celou řadu opratření, ale některá hodně pozdě. Nacházím se v tak zranitelné fázi (malé děti, nedořešená otázka bydlení, vysoké finanční náklady), že v současné době nemám zrovna moc možností a informační náskok nemůžu nijak zužitkovat.
karloscz
Příspěvky: 75
Registrován: 18.01.2014 21:22

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od karloscz »

Tak nějak jsem na začátku léta čekal, že mi na podzim přijde pozvánka k zeleným. Vzhledem k tomu, co se mě ptali u odvodu (jaké provozujete sporty? Hm, tak mám licenci A v orientačním běhu, od 13 let cvičím kickbox a před dvěma lety jsem přešel na muay thai, mám za sebou od 16 let 120 seskoků, s otcem jezdíme pravidelně na vodu a potápíme se, jo a rekreačně hraju šachy), tak jsem čekal, že bych se mohl uchytit na Zbirohu nebo aspoň v Bechyni. Takže jsem celý léto poctivě běhal, zhyboval a plaval a ten den jsem se zrovna vrátil z pěti kilometrů ostrým tempem v kanadách. Zapnul jsem telku, pustil CNN, koukám na to, a jak jsem byl vymaštěnej po tom běhu, tak jediný co mě napadlo, bylo ty vole, voni na CNN dávají katastrofický filmy?!? Pak už jsem se zbytek dne neodtrhl od televize.
Ten Prostějov nakonec klapnul, ale s nástupem říjen 2001 to fakt stálo za to ten první půlrok. :mrgreen:
srejby
Příspěvky: 100
Registrován: 26.11.2012 20:10

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od srejby »

Bylo mi 16 a honil jsem holky,tak když jsem přišel naskok domů a ťatka mi připíchnutej k televizy oznámil že bude válka tak jsem se chvíly díval sním ale stejně mě víc zajímaly holky. Za 7 let jsem se přímo účastnil války v Afghánistánu jako příslušník AČR.
Uživatelský avatar
Dagobert
Příspěvky: 581
Registrován: 28.05.2014 12:21
Pohlaví: muž

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Dagobert »

Všichni v práci jsme přestali dělat a čuměli jak opaření na telku. Včetně šéfů. Já jsem si říkal "Kurva, bude válka. To bude průser."
Uživatelský avatar
micheldecoucy
Příspěvky: 186
Registrován: 14.11.2014 1:24
Pohlaví: muž
Bydliště: <censored>

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od micheldecoucy »

Ja sedel u kamose v hospode, nadaval na nealko (pil jsem kolu, pac jsem tam byl autem :)) a najednou koukam, ze kamos prinasi prenosnou televizi - a v tu chvili mi volali z domova, ze na Ameriku asi nekdo zautocil, jestli to sledujem. Sice jsme z toho byli paf, ale nikoho z nas nenapadlo, jak vyrazné to zpusobi a predznamena celosvetove zmeny ...
GreenShadow
Příspěvky: 34
Registrován: 01.12.2014 19:57
Pohlaví: muž
Bydliště: Severní Čechy (Máme tu blízko muniční sklad :-) )

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od GreenShadow »

Nu, v té době jsem ještě chodil na jedno nejmenované učiliště. Ten den mi ujel autobus, takže jsem musel domů pěšky. Když jsem přišel, tak jsem si udělal něco k jídlu a pustil si televizi. Tam jsem si zpočátku neuvědomil jaký je to rozsah, běžel normální seriál, myslím že jsem tenkrát měl zrovna puštěnou stanici TV .ovna, ale dole běžely titulky, že do Dvojčat napálilo letadlo. Ještě se neříkalo, že to bylo záměrně, to jsem se dozvěděl až večer. Že šlo o ter. útok... Pak už bylo zajímavé, sledovat v průběhu let, jaké to mělo dopady na svět. A jeho dění...
taiwi
Příspěvky: 10
Registrován: 23.07.2014 19:31
Pohlaví: muž

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od taiwi »

pamatuji si to naprosto přesně :-))

1) byli jsme na intru ve svém pokoji a hráli Wormsy, když přiletěl kámoš z druhého pokoje, že máme okamžitě letět na "společenskou místnost" mrknout na televizi - že se stal obrovský průser....
2) přiletěli jsme tam a mi ve futrech spadla brada, když jsem zrovna viděl záběr toho prvního éra, jak to nasypalo do toho baráku (to jsme ještě nevěděli, že bude i pokračování později). Po dvou minutách jsem se sebral a neprozřetelně utrousil " že si to ty ku.vy beztak vyhodily samy".....a o deset minut později už jsem měl ve studijním průkazu čerstvou důtku s tím, že "neuznává demokratické hodnoty a principy" a že se apeluje na rodiče, aby začali důsledněji svého syna vychovávat.....no a pak jsme zase šli hrát ty Wormsy :-)

Vzhledem k tomu, že jsme měli intr hned pod Radhoštěm, tak mi jen prolétlo hlavou, že kdyby byl průser, tak si sbalím jen věci a zdrhnu do lesa (v té době jsem už stejně dost často do školy nechodil a kolikrát jsme třeba s kámošem týden putovali po Beskydech a chrápali po cestě v lese :-)) skvělá doba tehdy.....
jinak mi nějaký survival tehdy nic neříkal a byl jsem mladý ocas....kterého spíš zajímaly hovadiny.
Uživatelský avatar
chosen one
Příspěvky: 33
Registrován: 21.02.2015 0:12
Pohlaví: muž
Bydliště: východní Polabí

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od chosen one »

Byl jsem tenkrát v maturitním ročníku a odpoledne jsem jel ze školy busem, když v rádiu hlásili, že v New Yorku to napálilo do mrakodrapu letadlo. Lidi v buse se po sobě začali blbě dívat a vůbec nechápali, o co jde. Myslel jsem si, že nějaká trubka v malém letadle nezvládla přistání... :) . Doma jsem pak zapnul televizi akorát v okamžiku, kdy si to do druhého dvojčete namířilo to druhý. Pak už jsem s hubou dokořán sledoval celej večer zprávy a bylo mi jasný, že se něco změnilo a že si tenhle den budu navždy pamatovat...
vilik010
Příspěvky: 108
Registrován: 23.08.2014 13:03
Pohlaví: muž

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od vilik010 »

byl jsem v NY :-) někde najdu fotku mě hořícího WTC a East river
Uživatelský avatar
ilicz
Příspěvky: 22
Registrován: 24.09.2014 10:50
Pohlaví: muž
Bydliště: Brno

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od ilicz »

Seděl na brigádě na kase v Globusu a dozvěděl jsem se to, když jsem cestou domů stopnul auto :)
donovanstangiano
Příspěvky: 293
Registrován: 11.11.2013 9:47
Pohlaví: muž

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od donovanstangiano »

Vím, že jsem přišel ze školy (tenkrát asi ze třeťáku) a v TV (ČT2) dávali nějaké zprávy v anglickém jazyce (myslím, že Euronews). Stál jsem u telky a čuměl s otevřenou hubou jak hoří první věž - bylo to live. Pak zahučelo éro i do té druhé.
Koukala na to se mnou tenkrát babička a pronesla památnou větu: "No, to zase bude válka."
No a měla pravdu... (ostatně jako vždy).
"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 853
Registrován: 14.10.2014 20:46

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od malajizva »

Jojo ten den mě církev s rozběhem nakopala do prd*l* - po několika letech dobrovolné služby...
Můj profil neodpovídal jejich představám... (nejsem ovce, mám svůj názor a pistoli).
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Butch
Příspěvky: 764
Registrován: 28.11.2014 19:21

Re: Co jste dělali 11. září 2001???

Příspěvek od Butch »

Já si šel pustit televizi, protože zrovna měli být Simpsonovi, chvilku na televizi/program/televizi/program a říkal jsem si, co to tam zase dávají za sra.ku a ony to byly mimořádné zprávy :tmi
Odpovědět