Jaký si pořídit NTB

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 541
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od Rase »

No mám HP probooka už něco víc jak tři roky (tehdy sem za něj dal dvacet peněz), sice odešla baterka, ale jinak běz potíží šlape jak má. Samozřejmě že se vždycky najde něco lepšího, s lepším jménem a lepším bla bla. Mě ten můj ale vyhovuje a neměnil bych. Kdybych si měl někdy kupovat nový (nezdá se ale že by ten současný nějak viditelně pokulhával) tak bych chtěl HPčko.
Koukám že nás tady má Probooka víc lidí a i skoro stějně dlouho - což asi o něčem svědčí :mrgreen:
Wagoneer
Příspěvky: 159
Registrován: 20.11.2011 21:14

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od Wagoneer »

Jako jeden z pracovních mám ntb HP. Už sedm let..a nic se na něm neměnilo. Je fakt, jak psal Mac, je to
firemní lowend. A nové už asi taky tolik nevydrží. Ale těch starých máme celkem pět a šlapou.
Takže úplně bych HP nezatracoval.
Uživatelský avatar
B89
Rozpadlík
Příspěvky: 217
Registrován: 16.01.2011 13:24
Bydliště: UH

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od B89 »

V rodině je R61(cca 5 let) a R400 (přes 2 roky) bez reklamace. Vzhledově jsou na tom dá se říct pořád stejně, pravda ne každému se ten "černý monolit" líbí :)
Kdybych si vybíral teď něco od lenova tak bych bral T nebo L (náhrada asi za R?) řadu, měli by tam být kov. panty, trackpoint, přísvit klávesnice...
Nebál bych se jít ani do repasovaného pc. Nevýhoda že tam asi nenajdeš žádný s num. klávesnicí. (ale to bych řešil např. bezdrát. klávesnicí s myší např. od logitech)

Výkonově jsou prac. lenova trochu "slabší". Za ty stejné peníze máš sice výkonově silnější notebooky od jiných značek, ale zas by to mělo něco vydržet. viz lenovo crash testy na youtube ;)
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

Vzhledem k tomu, že se tím živím dost let a prošlo mi rukama řádově hodně přes 100 NTB, většina z nich dostává zabrat, troufnu si být jistý a radikální v názoru - jedině:

-Lenovo ThinkPad T nebo X (žádný IdeaPady, SL, L, W... apod. - to jsou stejné sra*ky jako Acer a cokoliv)
-MacBook (Air i Pro)

...dlouho nic

-Panasonic Thoughbook (odolný NTB - malý výkon, obrovská cena, nezničitelný)
-Dell ATG (velká cena, malý výkon, odolnost, jasný display)

...nic

Oba stroje (Apple, ThinPad) fungují, jsou pevné a kvalitní. U MacBooků nevím, jak je to se servisem, protože se mi NIKDY ŽÁDNÝ nerozbil. Zpracování vyšších řad ThinkPadů patří k absolutní špičce, bohužel stejně jako většina notebooků s Wokny je po vybalení systém totálně zamořen haldou zbytečného a otravného SW, demoverzí a je třeba dát tomu pomalu půl dne, než se to rozchodí do funkčního stavu. Velmi dobrou volbou je ThinkPad přeinstalovaný na Linux. Stabilní, rychlé, bezpečné. Navíc u ThinkPadů to jde krásně. Pokud chceš ideální stroj, se kterým budeš deset minut po vybalení z krabice plnohodnotně pracovat, pak jedině Apple. Celkově Applí produkty šetří nejvíce času, nevýhoda je menší odolnost vůči tekutinám oproti ThinkPadům. Mechanická odolnost je excelentní (ač tak nevypadají a nechlubí se zdůrazňováním kovových pantů, rolling cage, magnesia...)
Nejvyšší řady (a tím myslím skutečně nejvyšší profesionální řady) Toshiby, Sony, Dell a HP (a kupodivu Asusu, oželíš-li šasi) jsou taky použitelné. Naopak levné Toshiby, Sony, Dell a zejména HP jsou stejné křápy, jako Acer. Sony poměrně dlouho mělo všechny NTB Vaio dost kvalitní (a drahé), ale už to neplatí. Nicméně ty drahé řady HP, Sony, Toshiba... nejsou levnější než ThinkPad či MacBook a lepší rozhodně nejsou. Naopak. Pokud na to máš opravdu málo peněz a nechceš jetý profi noťas, kup si Asus. V odporném papírovém šasi dostaneš elektroniku, která (při zacházení v rukavičkách) bývá celkem spolehlivá. HP jsou dost nespolehlivé, bojují s kvalitou baterií a displayů. Když Ti chcípne display půl roku po záruce (a HP zárukama dost šetří) a HP servis chce za shit display 12 500,- bez DPH a práce, tak z nich rychle vyrosteš.
Naposledy upravil(a) štaflík dne 23.11.2012 7:25, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

B89 píše: Kdybych si vybíral teď něco od lenova tak bych bral T nebo L (náhrada asi za R?) řadu, měli by tam být kov. panty, trackpoint, přísvit klávesnice...
L rozhodně není tak bytelná, jako byla R. Nebrat.
Pouze T a X
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

Ne. Kup si v tescu Acer, PackardBell nebo Huang ťung. Vyjde to na stejno.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

MacGyver píše:Jabko nechcu!
Póza, iracionální zvolání či strach z neznámého?
On takovýto výkřik vedle zkoušení různých IdeaPadů a podobného odpadu vypadá tak docela podivně a zaslepeně. Ale je to pochopitelně Tvoje rozhodnutí, Tvoje volba. Zkus si alespoň najít na netu fotky, jak tyhle dvě mašiny vypadají uvnitř. Komponenty, celkový design, provedení detailů.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od Terminated Account »

Díky za rady. Vývoj HW jsem přestal sledovat před deseti lety, kdy mě to bavilo, ale nyní je ze mně obyčejný spotřebitel.

Stran mého názoru na jabko. O technické úrovni sice nemám pochyb, ale je mi tato firma krajně nesympatická stran firemní kultury a obchodní politiky. Proto ji nehodlám nijak podporovat. Je to ale jiná kapitola a nepatří to sem.
optim
Příspěvky: 255
Registrován: 26.02.2012 16:46

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od optim »

MacGyvere, když už jsi to jabko nakous, tak ještě přidám technické hledisko:

Macbooky jsou vyrobeny z hliníku - přál bych vám vidět 6 měsíců normálně používaný macbook – i běžným používáním na něm mohou vzniknout velmi nevzhledné šrámy a oděrky - futrálek je nutností, ortodoxní applisti si dokonce své MACy oblepují různými lepenkami a fóliemi.

Špatné chlazení - Apple dbá na design a efekt nízké hlučnosti a proto macbooky nemají žádné větrací otvory a ventilátory jsou kvůli menší hlučnosti poddimenzované - jaký vliv na zivotnost elektroniky to má, si asi každý odpoví sám. Vezměte normální notebook např. do nějaké prodejny Apple a porovnejte sami.

DVD mechanika nemá z důvodu designu mechanické eject tlačítko – apple zařízení používají štěrbinové (slot – in mechaniky) - pokud se vám v mechanice zasekne vadné médium, nebo poškrábané DVD s filmem – DVD mechanika se roztočí na max. otáčky, OSX v macbooku vytuhne a protože nemáte to mechanické tlačítko, tak jak ho znáte z PC, nemůžete s macbookem udělat nic jiného, než ho vypnout. Mechanika se i při obyčejném sledování filmu díky špatnému chlazení počítače velmi zahřívá. Zajímavé jsou i ceny náhradních dílů: Zatímco DVD-RW mechanika do PC notebooku stojí něco kolem tisícovky, podobná do macbooku stojí čtyřikrát tolik.

Servis - Apple schválně používá jiné šroubky, které i záludně zalepuje, abyste si např. při výměně RAM vyšroubovali 7 šroubků a ten osmý strhli - a museli jít do drahého servisu a nebo si koupili náhradní šroubek za 500,- kč. Šroubek se sice šroubuje křížovým šroubovákem, ale má jiný závit a já jsem si vyřezávat nový závit do hliníkového těla počítače za bezmála 50 tisíc zkrátka netroufl. Mimochodem, u profesionálního notebooku vám pro takovouhle výměnu stačí odšroubovat na jeho spodní straně pouze jeden obyčejný šroubek.

U novějších macbooků se ani nedá normálně vyměnit baterie

Apple vůbec málo požívá šroubky a hodně věcí napevno slepuje - hezky to vypadá, ale pak to nejde opravit. Poznali byste to, kdybyste např. chtěli vyměnit vysvícený LCD panel nebo webkameru. Zatímco u PC notebooku se dá výměna zvládnout svépomocí a panel stojí něco kolem 4 – 5 tisíc a Applu na toto zapomeňte a připravte si pro servi 3x tolik (vyměňuje se celé víko se svítícím jabkem, protože tam nejsou žádné šroubky – vše je přilepené).

O neergonomii (na klávesnici chybí základní klávesa DEL – pro mazání textu). nebo o ostrých rozích, které vás budou řezat do zápěstí ani nemluvě.

Srandovní je i OSX, který má každý rok novou verzi, ale vždycky tam něco chybí a nebo nefunguje, co fungovalo v předchozí verzi ... Zkuste si to porovnat např. s MS WINDOWS XP, který jste si jednou zaplatili a který je stále funkční už asi 9 let.

Pokud pracujete s macbookem, raději si sundejte hodinky, abyste si ho nepoškrábali.

Macbook možná udělá hodně parády v reklamní agentuře, ale na normální práci to není a pro rozpadlíky už vůbec ne!
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

MacGyver píše:Díky za rady. Vývoj HW jsem přestal sledovat před deseti lety, kdy mě to bavilo, ale nyní je ze mně obyčejný spotřebitel.

Stran mého názoru na jabko. O technické úrovni sice nemám pochyb, ale je mi tato firma krajně nesympatická stran firemní kultury a obchodní politiky. Proto ji nehodlám nijak podporovat. Je to ale jiná kapitola a nepatří to sem.

Však proč bys měl sledovat něco, co tě neživí a nebaví, je tolik věcí ke sledování, že to na jeden život nestačí ;)
Kolik do toho chceš vrazit? Od toho bych se při výběru odpíchl. Hlavně nevybírej noťas stylem. "mám X peněz, kdo mi za ně dá největší disk, nevíc GHz na procáku a největší display". Ono levné notebooky mají často stejné papírové parametry, jako stroje za dvojnásobek, kvalita je v něčem jiném.
Co se Applu - pokud si myslíš, že obchodní politika, kultura, přístup k zákazníkovi je horší, než u jiných výrobců, přeji ti sladké sny a pokud možno se neprobouzej. Já to beru čistě podle toho, jak mi technika šetří čas (zde je Apple jednička) a jaká je technická úroveň (zde patří mezi absolutní top). Na sledování propagačních materiálů a reklamních kampaní nemám čas. Nebudu hysterčit ve frontě na nový iPhone, ani se mi neklepou ruce při vybalování nového MacBooku. Apple má dvě skupiny uživatelů - puberťáky, který to musí mít, protože eee protože... ee no je prostě cool a to, v čem je Apple reálně dobrý netuší (ale rodiče jim toho iPoda nakonec koupí) a potom lidi, kterým je Apple jako status ukradený, ale chtějí dostat za svoje peníze reálnou protihodnotu a umí se povznést nad výkřiky tipu bigbang (kterým rodiče toho iPoda nekoupili) a prostě si koupí to, co jim šetří čas, prachy a nervy. Vem to tak, že Apple něco vymyslí, založí kategorii, všichni to okopírují a pak plivou na Apple, jaký jsou to blbci (iPhone -> smartfony, Air -> ultrabooky, AppStore -> AndroidMarket, MS Appmarket...).
K windowsím strojům: chceš novou mašinu, nebo bys šel do jeté profi řady? Co to má hlavně splňovat? (výdrž, odolnost, životnost, přenositelnost). Musí to být Windows? Co na tom budeš dělat?
Naposledy upravil(a) štaflík dne 23.11.2012 9:18, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

Optime:
kolik MacBooků si rozebíral?
Kolik si jich používal?
Kolik vlastnil? Nemusíš mi přát vidět 6 měsíců používaný MacBook. Můj denně tahaný je starý dva roky a vím jak vypadá.

Já jich rozebíral dost (navýšení RAM, výměna HDD na větší SSD).Šroubky používá normální malý Philips a torx. Barvou to přemazává každý výrobce, vč. Lenova - prostě kecáš blbosti.
Rozhodně ho ve futrálu nemám a nikdy neměl a nosím ho v obyčejném batohu. Hodinky nesundavám nikdy.
Ano, trochu se poškrábe (jako každý kovový povrch), ale mnohem více se škrábe měkký gumový povrch ThinkPadů. Ani u jednoho stroje to ničemu nevadí. Přijď se ke mně podívat, jak vypadá po roce VELMI intenzivního používaní MacBook, ThinkPad a jak třeba Acer. Pak piš.
Chlazení: opět víš o tom guvno a píšeš koniny. Vzduch nasává přes klávesnici a pod displeyem (v pantu, takže není vidět, nefouká ti ani na koule ani na ruce) je výdech jako kráva. Větrání má standardní dle specifikace Intel. Chladí se i přes to hliníkové tělo - celý MacBook je jeden velký pasivní chladič. Většinu normálních NTB postupně odděláš, když si je vezmeš třeba do postele a položíš na deku. ucpeš je a uvaříš. MacBooku je to jedno. Empiricky i dle statistik je spolehlivost MacBooků jedna z nejvyšších.
DVD (kdo to ještě používá?) se vysouvá přes klávesu na klávesnici. je úplně jedno, zda pokyn mechanice k vysunutí dá elektronika spuštěná tlačítkem na mechanice či na klávesnici. DVD z toho BTW vydolovat jde i mechanicky.
Garantuji Ti, že ThinkPad a MacBook patří mezi vůbec nejlépe rozebíratelné NTB. Většina výrobců dnes všechno lisuje, lepí a zalévá. MacBooka Ti rozeberu za dvacet minut na prvočinitele.
Backspace na všech Apple klávesnicích je. Vpravo nahoře. Chceš fotku? Rohy řežou v pozici, kdy máš lokty pod NTB u spousty NTB. každopádně tuhle pozici ti každý doktor rozmluví - je to jedna z nejlepších cest ke karpálu.
To o OS X psali v Bravíčku, nebo v Blesku? Kolik let je aktivně používáš, kolik si prošel verzí? Co KONKRÉTNĚ chybí?

Víš - nechtěl bys psát o nečem, co máš zažité, čemu rozumíš, nebo co MacGyverovy pomůže? Sorry, ale o Applech toho víš jako já o menstruačních vložkách. Jenom to víc řešíš.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od Terminated Account »

U lenova mi u série T vadila absence numerické klávesnice, ale jak do toho pronikám, tak se s tím asi smířím. Do kanclu si dám dock a mimo kancl si vystačím s ořízlou klávesnicí.

Takže jsem skončil tam kde jsem začal (i když jsem to sem nepsal, abych neovlivňoval názory) Pořídím sérii T něco do 35 tis s daní. Je to cenová hladina, kterou hodlám stran poměru cena/výkon/užitné vlastnosti/pracovní nástroj investovat. 6ivotnost počítám tři roky +.

Jinak jsem byl zvyklý na desktop, který jsem doplňoval NTB, ale přešel jsem z hlediska mé práce pouze na NTB. V současnosti mám NTB Asus, který mám 5 let a dostal zabrat jak sviňa. Svoji službu také v pořizovací ceně okolo 20 tis odvedl a zaplatil se tisíckrát.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

To MacGyvere:
no vidíš, začínáš jít správným směrem :yes
Žádné kvalitní profesionální, pevnější notebooky s numerickou klávesnicí se prostě nedělají.S numerickou klávesnicí to bude vždy šmejd s velkým, ale mizerným displayem, měkkým šasi (protože je to velké a nepředpokládá se přenášení) a mizernou baterií (protože opět se předpokládá permanentní ležení na stole a minimum práce mimo zásuvku). T ThinPad je skutečně jedna z nejlepších věcí, co si můžeš koupit. Dělají se i USB numerické klávesnice, dokonce v ThinkPad designu (http://www.czc.cz/lenovo-numericka-klav ... 2j5qbp2e89) - sorry za nezkrácení, nemám čas.
Uživatelský avatar
Steril
VIP
Příspěvky: 513
Registrován: 08.03.2012 21:49
Bydliště: Praha

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od Steril »

Neeeee, Apple flejm na Rozpadu, Meku, cos to udělal? :D
Mám už přes 3 roky Acer, tahám ho všude možně, beží prakticky nonstop, párkrát sem s ním i nepěkně třísknul a furt pohoda. Upadly mi teda teda enter na numerický klávesnici a šipka doprava, ale to nejsou tlačítka který bych používal. Za těch pár tisíc co stál odvádí super službu.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od Terminated Account »

O usb numerické klávesnici samozřejmě vím, ale ta mi neřeší moje požadavky. Pro účetního dobrý, ale pro mě krám navíc.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

Mohlo by být toto (nekoukej na cenu, určitě ho splašíš i na těch 35k).
Corei7, 8 GB RAM, dedikovaná grafika. Výkonem Ti pár let postačí a je šance, že to i vydrží. Až Ti začne připadat pomalý, vrazíš tam SSD (tři minuty práce) a přeinstaluješ na Win8, které by zo rok, dva mohly být vyladěným seriozním systémem.
Jenom je to trochu tank. Možná zvaž drobka z X řady. Nemusíš bát, křehotinka to fakt není...
http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-t530- ... 01/produkt
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od štaflík »

Jo a samozřejmě jak Lenovo, tak Apple musí splňovat RoHS, takže stejně nepočítej, že to vydrží kdovíjak dlouho. Ona ta ekolóógyje je prostě drahá a tu přírodu dost ničí ;)
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od Terminated Account »

Díky všem za rady a hlavně se kvůli mě nepostřílejte ;)
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od bivoj »

2 Mac - Ono záleží, co si pod pojmem "manažerská práce" každej představuje. Pokud to je na to, aby tam jel MS Office a prohlížeč, tak vážně stačí nějaký kvalitní NTB v celové relaci do 30. Pokud tam mají běhat nějaké sofistikovanější (vývojové) programy a NTB je hlavním prostředkem pro "tvorbu hodnot", vyplatí se jít do nějakých těch pracovních stanic. Ty ale začínají od cca 40t. výše.
štaflík píše:...Žádné kvalitní profesionální, pevnější notebooky s numerickou klávesnicí se prostě nedělají...
No, zrovna ta řada H od Fujitsu Siemens (modely s numerickou kl.) kterou jsem tady odkazoval bych řekl, že je na tom celkem velmi dobře. Ale cena je trošku někde jinde.
Uživatelský avatar
B89
Rozpadlík
Příspěvky: 217
Registrován: 16.01.2011 13:24
Bydliště: UH

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od B89 »

Když už ta numerická klávesnice, tak místo mechaniky :)
Obrázek
akorát se to už nedělá

jinak na thinkpadech šli psát čísla pomocí j k l u i o ý á í kláves (rozmístění čísel jak na num. klávesnici) jenže u těch novějších to asi už nebude :(
Odpovědět