Maso v přírodě

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.
Uživatelský avatar
Centurion
VIP
Příspěvky: 671
Registrován: 01.04.2012 15:16

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Centurion »

Grunte to je docela blbá otázka. Jak už řekl vlk, jsou zašitý někde v houštinach. Můžeš projít 10 metrů od nich a nevíš že tam jsou.
vlk972
Příspěvky: 474
Registrován: 26.10.2012 9:50
Pohlaví: muž

Re: maso v přírodě

Příspěvek od vlk972 »

Jen bych ještě doplnil malou osobní zkušeností, snad není úplně mimo. Když jsem byl malý, tak jsem položil tátovi otázku, proč pejskové všechno očuchávají. Tenkrát mi odpověděl, že si čtou psí noviny.
Dneska vím, že je to tak, Grunte a ostatní, les, příroda a vlastně všechno kolem nás je jako ty psí noviny. Máš oči otevřený a umíš číst, dozvíš se všechno. Nekoukáš, neuumíš číst jsou ti ty noviny k ničemu.
Takže jak říká Centurion, můžeš projít kolem těch prasat a nevšimneš si jich. Když je ale budeš hledat a budeš znát "psí písmenka", najdeš je celkem snadno, pokud tam jsou.
Všem se omlouvám za přiblblé názvy "psí noviny a psí písmenka", ale snad to vystihuje podstatu pohybu a lovu v přírodě srozumitelněji, než složitý příručky.
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 1586
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Grunt »

Centurion píše:Grunte to je docela blbá otázka
Počkat, počkat. To jsem nemyslel jakožto ironii, ale jako vážně míněnou otázku. Jednou jsem se totiž ve vysoké trávě v lese brodil, že to přelezu a v půli asi tak 5m ode mně vystartovala srna. Samozřejmě pryč. Asi tam spala. A v ten moment jsem si uvědomil jaké bylo štěstí (a jaký jsem vůl, že tam lezu), že je to srna a ne bachyně s mladýma. Samozřejmě jsem se projítou cestou vrátil nazpět a do vysoké trávy nebo obecně někde kde nevidím, od té doby nelezu. Přesto i když chodím na toulky do lesa a vím, že v oblasti jsou prasata přemnožená (údajně jich má být víc než srn a jelenů) jsem za svou celou historii nespatřil ještě ani jedno jediné (klep, klep). Proto jsem se ptal a myslel to zcela vážně, kde vlastně přespávají, protože ani na spící jsem nenarazil ještě ani na jedno, i když jsou přemnožené (pár spících srn už bych napočítal). Třeba by to nějaký místní myslivec mohl vědět.
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: maso v přírodě

Příspěvek od rudde »

Ve středních čechách jsou velké lány kukuřice cca od května do října.
(Na některých polích vidím nesklizenou kukuřici ještě teď v listopadu)
A právě tady prasátka spinkají :)
Kombajny je pak vyženou zpátky do lesů a remízků. Prase je vytrvalý
běžec, takže prý klidně za noc urazí i 50 km.

wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Wild_boar

divočák FAQ
http://www.feral.org.au/pest-species/fa ... -pig-faqs/

http://ekolist.cz/cz/publicistika/priro ... a-zname-je

(Bachyni se selátky jsem ve dne potkal v Klánovickém lese)
Uživatelský avatar
Ježura
VIP
Příspěvky: 1154
Registrován: 19.04.2011 22:19
Bydliště: Štatl

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Ježura »

Nevím jak je to jinde, ale mám osobní zkušenost z tratě skalice nad svitavou- velké opatovice. Zvířata nám zde často lezou do kolejí... kde je pochopitelně taky lovíme. V zimě aby zmizeli ze sněhu,(trat je pro ně daleko průchodnější) a kteroukoliv jinou dobu z důvodu oschnutí po raní rose z polí. Jeden strojvedoucí ted během 14 dní ulovil vlakem postupně čtyři srnky a divočáky..
vlk972
Příspěvky: 474
Registrován: 26.10.2012 9:50
Pohlaví: muž

Re: maso v přírodě

Příspěvek od vlk972 »

U nás je zase místo, kde v létě v noci pravidelně leží rudlík prasat a valí se po asfaltu. Asi se vyhřívají. Občas tam někdo nějaký taky uloví.
Harry81
Příspěvky: 3
Registrován: 23.07.2012 7:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Berounsko

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Harry81 »

Co se týče kanců ,tak mám malou zkušenost z lovu kopím, Ve které zemi to bylo? V ČR je to mimo zákon, takže nepředpokládám, že jsi jej porušil, včetně pravidel tohoto fóra a ještě se tím chlubil! MacGyver
vlk972
Příspěvky: 474
Registrován: 26.10.2012 9:50
Pohlaví: muž

Re: maso v přírodě

Příspěvek od vlk972 »

Hary81: jaký že to kmen žije na Berounsku a má tam rezervaci, kde neplatí zákony bílého muže?
drigon
VIP
Příspěvky: 2951
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: maso v přírodě

Příspěvek od drigon »

Lovit divočáka kopím? Jedině snad z vysokého stromu. Divočáci jsou totiž nesmírně odolní a vydrží i tak těžké zranění, ktré by jinou zvěř poslalo rovnou do kopru. Kolega z práce je myslivec a při rozhovoru na toto téma poznamenal, že jednou střeleného divočáka dohledávali cca 10km. A to měl prostřelené plíce kulovnicí.M.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Maximus »

To drigon:
Pokud jsi o tom náhodou ještě nečetl, tak divočáci se v historických dobách lovili běžně pomocí oštěpu. Ještě v novověku se používal kančí oštěp k zárazu divočáka, kterého dostihla smečka psů a zavázala na místě. Rozhodně pro psy bylo bezpečnější provést záraz oštěpem než dostřelem předovkou. Stejně tak i na záraz parohaté vysoké se doporučoval oštěp namísto obvyklého lovekého tesáku. Pak kopí a následně i tesák nahradila dostřelná rána, ale přesto dodnes se najdou na našem území "tradiční" lovci, kteří pomocí smečky psů (často pitbulteriérů) takto loví divoká prasata a záraz provádí klasickým kančím kopím. Samozřejmě v této době jde o zakázaný způsob lovu, ale v PA době - proč ne?
clandestino
Příspěvky: 53
Registrován: 13.05.2011 19:26

Re: maso v přírodě

Příspěvek od clandestino »

S tou ilegalitou lovu kančím oštěpem to zas tak horké není, je to sporná věc, stejně jako záraz. Někteří vůdci loveckých smeček, které se teď čím dál víc rozšiřují, to běžně používají.

Jinak k lovu lišek a podobných laskomin - liščí populace je snad ze 70% promořena měchožilem zhoubným, takovou ošklivou tasemnicí - a podobné kamarády mají všechny šelmy a spousta všežravců.

S lovem to taky nebude tak horké, zvěř není blbá a když po ní každý půjde, tak se sakra rychle poučí. Lov bude spíš kratochvílí, kterou si během pár let bude někdo uzurpovat pro sebe (dříve dominikální právo) kdo se bude chtít najíst, bude muset na pole, ve chlívku držet prase a na dvoře drůbež.
PetrNO
Příspěvky: 264
Registrován: 11.08.2012 18:39

Re: maso v přírodě

Příspěvek od PetrNO »

sporné to není, jen to někteří tvrdí.. ve veterinárním zákonu jsou způsoby usmrcení popsány, "ubodání" je špatné... u zárazu je to teoreticky obhajitelné (manipulace se šíjí)...

takže když na prase spadne ze stromu a trefí ho mezi obratle.. proč ne.. ale nic ostatního "sporné" není - to že to někteří pejskaři používají je věc druhá....

jestli chceš vidět trošku zvěře, dej se k myslivcům - minimálně můžeš jít jako honec, při troše štěstí na lokalitu z leče na praseti vyjedeš.. (doufám že se to nezvrhne k diskusi o myslivcích).. ale co se týče zvěře tak v současné době asi nejlehčí možnost se něco naučit-přiučit....
Robyn
Příspěvky: 77
Registrován: 02.03.2013 23:23
Pohlaví: muž

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Robyn »

U nás na Berounsku je neskutečné množství prasat. Chodím každý den do lesa se psy a někdy jich vidím i hodně přes 20 a za bílého dne. Všechna pole a louky jsou totálně rozrytá a to i v těsné blízkosti domů. V noci se snaží procpat kočičí dírou v drátěném plotě, aby se zmocnili třeba spadaných jablek nebo jiného ovoce na zahradách.
Takže já osobně bych asi v PA době vraždil prasata. :-) Je to sice strašně moc masa, ale po tepelné úpravě můžete zbytek zavařit do sklenic třeba v papiňáku.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: maso v přírodě

Příspěvek od bivoj »

Je zajímavý, že ty ostatní pašíky ze stáda to ani příliš nevzrušuje, že se tam s jedním válí v bahně... A to jsou prej plachý zvířata? Jinak celkem zajímavý techniky lovu. :yes
Uživatelský avatar
Rookie81
Příspěvky: 240
Registrován: 02.02.2011 21:14
Pohlaví: muž
Bydliště: moravské slovácko

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Rookie81 »

při brouzdání po netu jsem našel hezký článek o jídle z přírody: http://www.zalesactvo.eu/jedlo-a-voda/a ... -z-prirody

pak ještě toto video : https://www.youtube.com/watch?v=lQ-4jIY4_Xw
clandestino
Příspěvky: 53
Registrován: 13.05.2011 19:26

Re: maso v přírodě

Příspěvek od clandestino »

drigon píše:Lovit divočáka kopím? Jedině snad z vysokého stromu. Divočáci jsou totiž nesmírně odolní a vydrží i tak těžké zranění, ktré by jinou zvěř poslalo rovnou do kopru. Kolega z práce je myslivec a při rozhovoru na toto téma poznamenal, že jednou střeleného divočáka dohledávali cca 10km. A to měl prostřelené plíce kulovnicí.M.
Velmi zajímavé video, pojednávají užití loveckého tesáku a loveckého kopí při zárazu černé zvěře:

http://www.videapro.cz/video/528-3-setk ... ze-a-kopi/

K onomu "zákonnému omezení" - v zákoně se píše o ubodání - a jedno bodnutí není ubodáním.
Uživatelský avatar
kregan
VIP
Příspěvky: 2206
Registrován: 28.11.2013 8:43

Re: maso v přírodě

Příspěvek od kregan »

I v dobách, kdy už se lovilo výhradně puškama se používali lovecké tesáky k zárazu. Kdo chtěl bejt frajer, střelil zvěř tak, aby nemohla utéct a pak vzal tesák. A taky u toho často docházelo ke smrtelným zraněním (kdyby ne, nebylo by to to pravý vydobytí slávy).
Uživatelský avatar
Lupus
Příspěvky: 140
Registrován: 10.06.2015 9:35
Pohlaví: muž

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Lupus »

Ten záraz chladnou zbraní není jen o "frajeřině". Sice tady byla zmíněna technika lovu kančím oštěpem, ale oštěp na tom lovu není to nejdůležitější. To nejdůležitější je tam "SMEČKA" psů. Nejsem si jistý jestli si to představujete reálně. Aby se dal použít oštěp a tedy pouze oštěp, teď nemyslím doražení postřeleného kusu, tak to prase musí někdo neutralizovat a ten někdo je právě pes. Samotný pes spolehlivě prase neudrží. Navíc to musí být chvatující pes, tedy nikoli pes, který okolo prasátka jen tancuje a zaštěkává. Nepoužívají se pitbulové, protože se nejedná o lovecky uznané plemeno, ale "angličtí" bulteriéři a stafordštírští bulteriéři a pak slovenský kopov. Stejně jako vám nestačí skouknout Rockyho a jít do ringu, i psi se musí boj s prasetem naučit a ve smečce se sehrát. Vychovat dobrého "prasobijce" je úkol na pár let, i když zrovna ti bulteriéři to mají prostě v krvi. Málokterý aktivní prasobijec se dožívá vysokého věku. Většinou prostě jednou narazí na velkého "rytíře" a ten ho pošle do předčasného důchodu. Ne vždy se jedná o rozpáraného psa, někdy je pes naražen na kmen stromu a moc celých kostí v něm nemusí zbýt. Berme v potaz, že váhový rozdíl prasete a psa je značný. Do váhy cca 30 kg umí dobrý chvatující pes za ryj udržet prasátko i sólo, ale velké prase neudělá a posílat 1-2 psy do leče se jim může stát osudným. Pak si představte prase, které je chvatované psy. Zodpovědný psovod nebude to prase dostřelovat kulovnicí. Zaprvé střílí bezprostředně u zvukovodů psů, za druhé se pořád přetahují, takže to stacionární cíl není a i když se objeví bezpečný úhel, můžou být psi zranění úlomky kostí, fragmenty střely, či fragmenty materiálu za/pod prasetem. Proto oštěp a pro sebevrahy tesák. Jít sám s oštěpem na prase je nereálné - nic neulovíte. To, že je prasat hodně a přesto je v lese nevídáte znamená jediné. Oni o vás vědí, vyhýbají se vám a sami neútočí. Nepamatuji nevyprovokovaný útok prasete na člověka. Pro prase nejste kořist. Zcela jiná situace nastane, když je zraněné a vy ho dohledáváte.
Uživatelský avatar
Lupus
Příspěvky: 140
Registrován: 10.06.2015 9:35
Pohlaví: muž

Re: maso v přírodě

Příspěvek od Lupus »

rudde píše: Kombajny je pak vyženou zpátky do lesů a remízků. Prase je vytrvalý
běžec, takže prý klidně za noc urazí i 50 km.
Staří myslivci pějí legendy o tom, že prase naběhá strašných kilometrů. Současný výzkum napovídá něčemu jinému. Prase se nepohne, když nemusí. Když zaleze do kukuřice, tak ho ven dostane vážně až ten kombajn. Tohle kukuřičné prase naroste za rok do váhy 80-100 kg. "Lesní prase" (jsou to samozřejmě stejná prasata, jen vyrůstají v jiném biotopu) udělá tak 30-40 kg. Takže prasátko běhat umí, ale když nemusí, tak to nedělá. Mezi volně žijící zvěří se sport úplně nepěstuje a mánie štíhlé linie je zatím nepostihla.
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: maso v přírodě

Příspěvek od sigmark »

ono se označení "svině líná" nepoužívá zbůhdarma
Odpovědět