Respirátor

...aneb co se jinam nevešlo.
Odpovědět
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Respirátor

Příspěvek od štaflík »

Vzhledem k tomu, že pandemii (a black-out) považuji za druhý-až třetí nejpravděpodobnější scénář (hned po postupné degeneraci, nárustu socialismu a s ním spojeným ekonomickým úpadkem a celkový zánik naší "západní civilizace" pod náplavou multikulturalismu a duchovního relativismu) dovolil bych si do tohoto fóra zařadit thread o respirátorech, resp. libovolné biologické ochraně. Myslím, že kombinace kvalitního respirátoru a úzkostlivé hygieny zejm. rukou, vody a potravin dává vysoké šance na přežití.
Malé intro k respirátorům. Většina roušek primárně nechrání nositele před infekcí, ale přesně naopak - je myšlena jako snížení rizika nakažení okolí nositelem. Ochrání respirátory splňující min. parametr FFP3 (filtering face piece). Největším rizikem jsou viry. Nakažlivé, malé, odolné proti antibiotikům. Nezapomínat na fakt, že respirátory jsou jednorázové!
Obecně si myslím, že není špatné mít doma pár kvalitnějších roušek, které SNÍŽÍ riziko infekce kapénkovými chrobami v úvodní fázi a pár kvalitních respirátorů pro případ, že se nemoc ukáže jako velmi nebezpečná, virulentní a masivně se rozšíří. Potom respirátor jen pro nejnutnější opuštění (potrava, palivo,voda) zabedněné domácnosti.
Můžeme to trochu rozebrat, bude-li zájem. Nicméně si myslím, že ke sbírce zbraní a munice za desítky tisíc může sada roušek, respirátorů a desinfekce za několik set (až pár málo tisíc) udělat službu. Další level je chemická maska s adekvátním filtrem, či maska proti Bio riziku.
Přemýšlel jsem, zda to dát do sekce viry aspol. na Teoriích úpadku, ale jaksi mi to tam nepasuje, to téma je velmi obecné, nakonec jsem to dal jako materiálovou položku do taktického vybavení. Lze přesunout do vhodnější sekce.
Naposledy upravil(a) štaflík dne 29.11.2012 15:50, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Respirátor

Příspěvek od MRAK »

Myslím, že je to dobře umístěné.

Dobré téma.
Kdybys mohl nadhodit pár typů těch roušek respirátorů (klidně i nějakým odkazem, kvůli ceně a obrázku), bylo by to fajn. Já jsem v tomhle úplnej laik. Nějaký pevnější roušky samozřejmě mám, ale o jejich významu si iluze nedělám (v podstatě jsem to bral, jak píšeš výše, ochránit ostatní před mojí rýmou).
Uživatelský avatar
Leon Chamel
Rozpadlík
Příspěvky: 409
Registrován: 12.03.2012 16:25
Bydliště: Haná

Re: Respirátor

Příspěvek od Leon Chamel »

Štaflík to popsal hezky, vč. upozornění na to, že rouška chrání spíše okolí před svým nositelem. Jako ochranu před viry lze použít respirátory/filtrační polomasky třídy FFP3, v krajním případě FFP2 a snížit tak riziko infekce cca o 2/3... Je to dost, nebo málo..? Patříte nepříklad mezi většinu lidí, kteří si občas bezděčně sáhnou rukou do oka a podobně?
Pak je pro vás mnohem bezpečnějším, i když samozřejmě ne vždy praktickým řešením, klasická (vojenská) ochranná maska. Ta vás speciálně proti virům dokáže chránit mnohem déle, než ji sami snesete na obličeji :lol: Respirátor má své nepopiratelné výhody (nižší cenu, civilnější vzhled, skladnost, příjemnější nošení, lepší prodyšnost), ale bohužel také výrazně nižší účinnost.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Respirátor

Příspěvek od štaflík »

Pozor, hodně filtrů z voj. masek může mít problém s viry. Jsou fakt maličké a projdou lecčíms. Jinak s kvalitním filtrem (aktivní uhlí atd.) je to dobrá volba. Nicméně mě jde spíše o tu startovní fázi. Tj. objevují se fámy, že něco, všichni pochrlávají, sem tam někdo s rouškou..., ale s maskou bys vypadal jako ichtyl...
A taky bych nespoléhal na to, že třicet let stará maska s dvacet let starým filtrem mi nějak pomůže. I když pravda - i takováto věc může významně snížit riziko infekce, selhává spíš v případě bojových, zejm. neurotoxických, látek.
Naposledy upravil(a) štaflík dne 29.11.2012 15:47, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Respirátor

Příspěvek od štaflík »

Poměrně účinná maska, za rozumný peníz:
http://www.oopp.cz/detail.php?cat=0710&id=2059
Pro častější nasazení v ne zcela kritických dobách:
http://www.oopp.cz/detail.php?cat=0720&id=1184
A něco na půl cesty mezi dospělou ABC maskou a streetstyle outfitem :D :
http://www.oopp.cz/detail.php?cat=0730&id=1191
Povídání o FFP:
http://obchod.klimafil.cz/obchod/respir ... polomasky/
Uživatelský avatar
Hdm
Příspěvky: 1002
Registrován: 01.08.2012 15:12
Bydliště: Orlické hory

Re: Respirátor

Příspěvek od Hdm »

Soupravu RP2 mám taky vyhlédnutou již delší dobu. Dělají také malou velikost co by měla jít na děti než jim dorostou hlavy do velkých masek.
štaflík píše:, ale s maskou bys vypadal jako ichtyl...
Na ichtyla kašlu, lepší než chcípnout.
Pamatujete jak chodili lidi v Japonsku když tam měli epidemii? Skoro všichni roušku, tam by se jeden s maskou ztratil.

Respirátor imo nutně patří do EDC.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Respirátor

Příspěvek od Maximus »

Klasická lékařská rouška je v případě biologického nebezpečí v podstatě nanic - daleko více chrání okolí před vámi, než vás před okolím.

Pokud má smysl něco v případě epidemie, tak je to respirátor třídy FFP3 a nějaké krytí očí (ochranné brýle, plavecké brýle,...) protožeoční sliznice jsou dobrou cestou, kudy se do vás může dostat potenciální infekce.

Polomasky a zejména klasické masky jsou s vhodnými filtry samozřejmě daleko lepší.
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Respirátor

Příspěvek od Kocour »

Hdm: V Japonsku chodí lidi s rouškama, protože tím vyjadřují ohled k druhým, aby je nenakazili. I v normální době, když není nějaká epidemie, tak jde po ulici sem tam někdo s rouškou, protože je nastydlý a nechce poprskat ostatní. Kdysi za komunismu to u nás vydávali za důkaz, jak strašné ovzduší je v průmyslových centrech Japonska :)
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Respirátor

Příspěvek od sigmark »

štaflík: mojí masku jsi neviděl viď? sice v ní vypadám jako ichtyl, a to ichtyl děsivý, ale nikdo mě v ní nepozná :-) respík je víceméně k prdu, polomaska taky, viry dokáží vstoupit i sliznicemi, nejen dýchacími cestami. celoobličejovka, zásadně a jedině. prakticky by ti měl stačit levnější hepa filtr, NBC si myslím není proti virům nutné ( protože je taky nejdražší). důležitá je propustnost filtru, mám pocit že pod 2 mikrony by mělo být bezpečné, ale to ještě musím ověřit
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: Respirátor

Příspěvek od felix5 »

Kocour píše:Hdm: V Japonsku chodí lidi s rouškama, protože tím vyjadřují ohled k druhým, aby je nenakazili. I v normální době, když není nějaká epidemie, tak jde po ulici sem tam někdo s rouškou, protože je nastydlý a nechce poprskat ostatní. Kdysi za komunismu to u nás vydávali za důkaz, jak strašné ovzduší je v průmyslových centrech Japonska :)
má trochu jíné důvody. v japonsku je vrcholem neslušnosti vysmrkat se na veřejnosti a tak to převážná většina nosí hlavně z důvodu aby nebylo vidět že jim tečou nudle spíš než z ohledu k ostatním.
urbanwarrior
VIP
Příspěvky: 810
Registrován: 24.08.2012 22:16

Re: Respirátor

Příspěvek od urbanwarrior »

V případě nějakého konfliktu je respirátor k nezaplacení třeba při přesunu přes zbořeniště. Kdo by měl ještě na očích něco jako taktické brýle, byl by rázem king.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Respirátor

Příspěvek od dracekvo »

Netřeba jako doplněk kupovat taktické brýle. Plně postačí ty na lyže nebo motokros.
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Respirátor

Příspěvek od sigmark »

HDM: na tu RP2 polomasku jsou predpokladam vymenne filtry. stoji 400 (tedy takove co za neco stoji A1B1E1K1-P3 (pár)), a porad nemas vubec kryty oblicej. pouze dychaci cesty. at uz se jedna o ohrozeni civilniho typu ( infekce, chemicka havarie), nebo vojenskeho (plynovy utok, radiace), nejsi poradne chranen. ani proti tomu kasru ne. vyrabi se i detske masky, i masky pro psy, ale tohle (polomaska) je spis pro lakyrnika nez na pruser.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Respirátor

Příspěvek od Maximus »

Polomaska je jen upgrade respirátoru - vyšší a delší účinnost a možnost výměny filtrů. Jinak to chce při reálném nebezpečí doplnit brýlemi. Celoobličejová maska je samozřejmě v účinnosti minimálně o level výš.

Při menší míře ohrožení může být kombinace polomasky a taktických brýlí - například řady ESS Tactical dobrá volba. Rozhodně bude lepší výhled než z nějaké staré gas masky, což v bojové situaci může být docela nezanedbatelná výhoda.
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Respirátor

Příspěvek od sigmark »

tak jasny ze vyhled je lepsi z bryli nez z ruskeho PRWU :-)
Obrázek
nebo
Obrázek
(uz vim odkud cerpali inspiraci tvurci fallouta)

treba oproti MCU masce se ale veskere vyhody takoveto konfigurace stiraji
Obrázek
Uživatelský avatar
Hdm
Příspěvky: 1002
Registrován: 01.08.2012 15:12
Bydliště: Orlické hory

Re: Respirátor

Příspěvek od Hdm »

sigmark: RP2 má samozřejmě vyměnitelné filtry. Děti mají plavecké brýle takže se v nouzi dá krýt oči pomocí nich, ale vím že to není nic moc. Hlavní předpoklad je dostat děti co nejrychleji do chráněného prostoru a nevycházet.

RP2 vypadá civilněji a dá se to využít i v době klidu. Znáte to děti musí mít všechno jako dospělí. Nechci, aby lidi co jedou kolem nás (a znají nás ze školky/školy/práce...) říkali že jsme divný a ujetý, to není správný, nenápadný přístup k okolí.
Stačí jak lidi z aut co jedou kolem našeho domu div nevypadnou ven jak čumí, když stříkám v celomasce a bílém ochraném obleku lignofix. Popravdě vypadám jak návštěva jaderné elektrárny po havárce :lol:

Osobně doufám,, že nikdy situace nedojde do stádia kdy masky budu muset použít. Taky nehodlám žít celý život s jednou nohou v krytu a v 80 letech zjistit, že jsem si ten život ani neužil jak jsem měl pořád stažený zadek z katastrofy.

A aby jsem nebyl uplně OT tak ty roušky v Japonsku jsem neřešil proč je nosí, ale že v té vypjaté situaci se tam v tom "maskování" jeden v celomasce ztratí.

Respirátor by jsem tolik nezatracoval stačí třeba když kousek vedle odstřelí starý komín nebo se vybourá kamion s cementem a respirátor se hodí. Koneckonců při PA si ten respirátor raději vezmu než svinstvo dýchat napřímo nebo přes šátek. Já nosím respirátor sebou pořád, ale masku pouze při delší cestě autem mimo domov. Stejně když se něco stane tak pomažete hned domů pro lepší výbavu, Netvrdtě mi, že máte celodenně při sobě dostatečnou ochranu obličeje (sigmark se nepočítá ten to má v obchodě pořád po ruce ;) ).
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Respirátor

Příspěvek od sigmark »

touché, jsem exot :-)
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Respirátor

Příspěvek od Rase »

Mě osobně přijdou respirátory pro případ průšvihu jako zbytečné. Ty které už stojí za řeč jsou tak drahé, že je lepší si koupit celomasku. Oproti celomasce se dají pohodlně nosit kolem krku a v případě potřeby okamžitě nasadit. U masky je ale potíž - kam s ní... Může se stát že až bude potřeba, bude někde založená.
Nedávno sem vyhrabal starý respirátor, tak sem ho provizorně osadil krytkami z M-10 (použitelnost hodně minimální - jen proti částicím). mohl sem ji upravit aby na ni šel našroubovat klasický filtr, ale přišlo mi to zbytečné, jelikož mi přijde že nětěsní nijak dobře. Vypadá ale hodně dobře (!)
PC090162.JPG
PC090162.JPG (145.06 KiB) Zobrazeno 26417 x
alfias
Příspěvky: 2
Registrován: 28.04.2014 16:38
Pohlaví: muž

Re: Respirátor

Příspěvek od alfias »

Dobrý den všem,

Dovolím si Vám sem vstoupit. Jsem Tomáš Vaněk z klimafil.cz a s mnohými z Vás jsem hovořil v našem obchodu, který je zde občas zmiňován v odkazech.

Ono s těmi respirátory je to celé trochu složitější. Výrobci se ohánějí FFP kategoriemi, ale třeba dýchací odpor jednotlivých typů se obvykle zcela zanedbává. Přitom právě ten je zcela zásadní pro největší slabinu respirátorů přisávání vzduchu mimo filtrační látku, tedy kolem těsnící linie a obličeje. A to pomiňme tu hrůzu, co nastává, pokud je uživatel náhodou neoholen. :-)

Respirátory jsou totiž testované na kvalitu filtračního materiálu a není nijak testováno, jak sedí na obličeji a jak reálně, nebo nedej bože dlouhodobě, fungují. Můžete mít tedy respirátor za jen 20 Kč, označený FFP3 který ale nelze téměř používat, protože všechen vzduch jde „kolem“ a látku nejde vlastně pořádně prodýchnout.

Dalším problémem který respirátory trápí, je to, že vydechovaný vzduch je pochopitelně vlhký a respirátor se navlhčováním vnitřní strany opět stává vlastně nepropustným. Toto částečně řeší výdechové ventilky. Pomáhá to sice hodně, ale dokonalé to není.

Pokud bych si mohl dovolit svůj názor. Respirátory nechte na vyklízení sklepa nebo složení uhlí a na opravdové „problémy“ si pořiďte byť i jen třeba zcela nejjednodušší polomasku. Velmi pěkná i s filtrem P3 se dá pořídit za cenu od cca 550,- Kč a je to úplně jiná úroveň ochrany než jakýkoliv respirátor. Dal bych sem i odkaz jakou, ale to už by byla vyloženě reklama a někdo by mě opět napadl a to nemáme zapotřebí :-)

Pak se otevírá otázka není-li rovnou lepší mít polomasku či masku "proti všemu", ale to už je zase na úplně jinou diskuzi.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8782
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Respirátor

Příspěvek od Fabulous »

Máte svolení admina ke vložení odkazů na zajímavé a skutečně upotřebitelné produkty :)
Odpovědět