Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Maximus »

Co se týká blackoutu, tak fatal error v naší energetice nejsou jen "naše" solární elektrárny,ale také fakt, že Němci nemají dostatečnou kapacitu přenosové soustavy mezi bývalým východním a západním Německem a tak tahají proud mezi východem a západem přes naši rozvodnou soustavu :evil: :evil: :evil: . Navíc jejich "alternativní" šílenství spojené s odstavením všech jaderných elektráren do roku 2022 bude vyvolávat za "optimálních" podmínek u našich energetiků jednu krizovou situaci za druhou. Je jen otázkou času, kdy se nakumulují nepříznivé okolnosti a "sestřelí" nejen naši, ale celou evropskou elektrickou síť :evil:.

Pokud se to stane za tuhých mrazů, "odpálí" se dostatečně velké množstí trafostanic a jiných důležitých uzlů, opravy budou trvat přespříliš dlouho, etc. tak to tu bude víc než "veselé" :evil:.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Josef »

Kdesi bylo poublikováno, že nejpravděpodobnějším dobou pro možný blackout v ČR je (za silného větru v Německu a silných mrazů v celé Evropě) v období leden až březen okolo 7:00 ráno. Nebo (při vysokých teplotách a plném slunci pod vymetenou oblohou a současně silném větru před postupující studenou frontou s bouřkami v Německu) v červenci až srpnu okolo 13:00 odpoledne. Nevím co je na tom pravdy, nicméně, pokud uvážím, že obě meteorologické situace nastávají poměrně často, tak podle "teorie pravděpodobnosti" se dříve nebo později něco stát musí. Samozřejmě z hlediska dopadu je spíš podstatné, za jak dlouho po výpadku se podaří dodávky obnovit než to, že síť spadla. Pokud by to bylo řádově v hodinách, o nic nejde, jenže se proslýchalo něco okolo 3 až 5 dnů a snad i déle - to by už bylo o dost horší.
-----------------------------------
No a je to tady:
http://www.novinky.cz/ekonomika/235022- ... ocent.html
Němci odmítnou jádro, my si JE necháme, ale stejně to jejich rozhodnutí z vlastní kapsy zaplatíme (a možná se u toho vzápětí i ekonomicky položíme, místo toho, abychom vytěžili z rozdílosti nákladů našeho a německého průmyslu).
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od rudde »

ENERGETIKA: Německé NE
Pavel Páral
http://jdem.cz/p38r7

Z diskuse: Německo táhne celou Evropu do velkého průšvihu. Je zde několik paralel , ze kterých až mrazí : Opět je Nemecko jednotné, opět vítězí pocity nad rozumem, opět média pracují ve prospěch Národa a nakonec se zase do Evropy tahá Ruský medvěd !
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od rudde »

Nedostatek vody podle Petera BRABECK-LETMATHE :

http://jdem.cz/p4x46

...Do roku 2030 tedy nastane vážný nedostatek vody, jak uzavírají odborné studie. Nebude se nám dostávat přibližně čtyřicet procent potřebné vody...

Nedostatek vody ústí v nedostatek potravin?

Přesně tak. To je problém, jenž je mi jako představiteli jedné z vedoucích potravinářských firem na světě velmi blízký. Problémy s vodou ovlivní ceny a dodávky zemědělských surovin a potravin. Nezapomeňme, že 92 procent využívané vody se upotřebí v zemědělství. Skrze zemědělství se tedy z toho stává globální problém. Co hůř, vede to i ke skutečnosti, že se s vodou virtuálně obchoduje.

Kritická je už dnes situace v Číně:

http://jdem.cz/p4x79
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Josef »

Nedostatek vody?
Ano a už dopředu vám můžu přesně popsat, jak se bude "technicky" ten nedostatek vody řešit u nás v ČR:

1. Zvýší se astronomicky cena vody z vodovodu. Samozřejmě bez toho, aniž by ušetřený přebytek putoval tam, kde je jí nedostatek a také bez ohledu na to, že skutečný nedostatek vody bude vlastně pro zemědělství nikoliv pro domácnosti. Podstatné je jediné - záminka a stejně jako v pohádce Pyšná princezna heslo: "Uhlíři zaplať...!"

2. Lidé zareagují a sníží spotřebu. Klesne hygiena, přibude počet krvavých průjmů, žloutenky a podobných "příjemných" průvodních jevů.

3. Snížená spotřeba způsobí nerentabilitu provozovatelům vodovodních sítí. Jejich přijmy klesnou, ale náklady na údržbu infrastruktury zůstanou víceméně konstantní.

4. Vodárenské společnosti zdraží paušální poplatek za využívání vodovodní přípojky, takže zákazník bude platít, ať již bude odebírat, či nikoliv. Tím se však cena začne dostávat na hranici koupěschopnosti obyvatelstva.

5. Lidé začnou houfně využívat vlastní studny a schraňovat dešťovou vodu, bez ohledu na její kvalitu a začnou se odpojovat od veřejného vodovodu, aby se zbavily paušálního poplatku. Úspora bude pro ně důležitější než kvalita, protože z chudého přijmu musí vyjít i na jiné životně důležité platby než jen na vodu.

6. Lobby vodárenských společností si v rámci zachování svých zisků prosadí zákon o zdanění všech studen i novou daň za záchyt a využití dešťové vody. Povinné sčítání studen proběhlo, jestli se nepletu, podle zákona 183/2006 a jejich počet je tak dnes přesně známý. Majitelé domů budou vyplňovat další papír "Přiznání k dani ze získávání vody". Daň bude součástí souboru "Daní z využívání přírodních zdrojů a energií" **). Vše bude zákono"dárcem" nastaveno tak, aby studna i dešťovka + potřebné technické zařízení k čerpání vycházelo v součtu dráže než vodovod a lidé se "dobrovolně" vraceli k vodárenské lobby.

7. Zdanění, případně návrat pod křídla vodárenské společnosti, bude pro některé sociální skupiny nesplatitelný. Oficiálně se budou studny zasypávat a vyřazovat z evidence a nahradí je tajně budované černé studny či podzemní záchytné nádrže o kterých nebude mít stavební úřad zádnou evidenci. Vodní problematika se tím zčásti přesune do ilegality.

8. Krajem se budou potulovat úřady požehnaná "komanda lovců černých studen". Budou využívat především vesnické donašeče (kterých je v každé takové době habaděj) a tahat informace z malých dětí před školou, aby prozradily jak to u nich doma chodí. Po nastřádání informací budou komanda přepadat pokojné domácnosti (po vzoru dnešních komand NTZ) a udělovat likvidační finanční sankce lidem, kteří už beztak nemají peníze.

Ve výsledku bude přibývat chudých i lidí bez domova. Jedná se o sortu, která už nemá v životě co ztratit. Pak je jen statistickou otázkou, kdy se v jejich řadách nahromadí dostatečný počet akčních jedinců, kteří budou mít morální sílu i schopnosti něco proti špatnému zákonu či zákonodárci podniknout. Doba trvání výše uvedeného zvráceného stavu (než dojde k nějaké revoltě) bude přímo úměrná ohebnosti hřbetu českého potažmo evropského člověka (tj. bohužel hóóódně dlouhá). Paradoxni je, že zatímco my si budeme hrát na pseudosolidaritu a těmi skutečně postiženým v suchých oblastech Zeměkoule, vůbec jim to nepomůže, lidé tam dál budou umírat žízní...

**) Daň z využití přírodních zdrojů a energií není vtip, ale další tiše připravovaná věc. Majitelé větrných, solárních i vodních elektráren se budou v budoucnu velice divit co je ta sranda bude každoročně stát. Pokud vám leží na srdci ekologie a dali jste si na střechu sluneční kolektor na ohřev teplé vody, stanete se chtíc nechtíc nejspíš taky dojnou krávou pro byrokratický systém. Pracuje se podle systému - novela se dnes se odsouhlasí, zítra projde parlamentem, ale vstoupí v platnost až za několik let. Je to výborná taktika, jak zabránit nesouhlasným projevům a postavit lidi před hotovou věc.
Ovšem až se matka Gája naštve za to, že si stát přisvojuje za ni z těch jejich přírodních energií vybírat daň do své vlastní kapsy, nechci vidět ten mazec, jaký nám (nepokornému lidstvu, které si ve vlastních řadách neumělo sjednat pořádek) připraví.
Naposledy upravil(a) Josef dne 08.06.2011 5:56, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Karlos »

Josef: moc pekne sepsano a vubec bych se nedivil kdyby jsi v horizontu 10-20 let mel pravdu...
aliděda
Příspěvky: 102
Registrován: 13.01.2011 20:52

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od aliděda »

A já bych se zase moc divil.
To mi chcete namluvit, že ještě vydržíme 20 let si nechat kopat do ..... ?

Na jedně straně se tady píše o neudržitelnosti současného řádu světa a systému a na druhé straně operujeme s myšlenkami typu ( a zase s náma budou orat a zase si vláda bude dělat co chce, bez pocitu hanby a studu ).

Nedostatek vody ? To chápu. Ale diktát, co a jak a kolik od hrstky vyvvolených ?
Boje o vodu asi ano, ale odvod daní z dešťové vody, to se mi zdá v následujícím světě, kdy očekávám ( i když se na to samozřejmě vůbec netěším ) spíš víc chaosu, než řádu nepravděpodobné.

Ale co člověk, to názor, že ?
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Josef »

Berte to jen jako teoretický výčet, jak by to mohlo jít po sobě, pokud mezitím nenastane PA. Z výčtu však nevyplývá, o jak dlouhý časový horizont jde. Některé věci jsou splněny už nyní (v někerých regionech ČR se situace nachází už u bodu č.4) a pokud se nic "zásadnějšího" nestane, vstoupí další body v platnost už v roce 2013. Pokud se však něco "zásadnějšího" stane, bude výčet ukončen na čísle bodu, kdy se tak stalo a od toho bodu půjde vývoj zcela jinou cestou. Nic víc, nic míň. Kolik bodů proběhne či neproběhne a kdy dojde k bodu zvratu záleží na společenské náladě. Většina ovčanů nadává, skuhrá, tím to začíná a taky to tím skuhráním končí. Zatím mě nic nepřesvědčilo, že by tomu bylo jinak. Všichni tiše čekají, "až zahřmí". (A nejen obrazně, protože jestli něco může prakticky ze dne na den změnit lidské hodnoty a jejich myšlení je podle mého názoru právě nějaká přírodní katastrofa.)
Naposledy upravil(a) Josef dne 08.06.2011 6:02, celkem upraveno 9 x.
Lamprecht
Příspěvky: 186
Registrován: 15.01.2011 9:15

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Lamprecht »

Problém jako ve všem je v lidech, po válce byl každý partizán ale ve skutečnosti seděly doma na prdeli nebo kolaborovaly.
Jenom hrstka odjela bojovat a po válce za to byla perzekuována právě těmito "vlastenci". Národ který si svobodu nevybojuje si ji nezaslouží ani si ji neváží, bohužel 99 procent národa jsou ovce které si něco jako svobodu vůbec nezaslouží.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Karlos »

Alideda: ...ano ja se pri techto uvahach pohybuji v horizontu 10 ale spis 20 let, lidi jsou neskutecne prizpusobivi a nechaji si libit neskutecne mnoho, pokud tedy nebudeme uvazovat nejaky vylozene spoustec (14 denni blackout apod) tak neverim ze se v horizontu minimalne 5 let cokoliv stane (jako ze by lide rekli UZ DOST! a vysli do ulic, defenestrace apod.)

Co me vsak "mrzi" je ze za 20 let uz budu dost starej :evil:
jigssaw
Příspěvky: 164
Registrován: 13.01.2011 20:39

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od jigssaw »

rudde píše:Nedostatek vody podle Petera BRABECK-LETMATHE :

http://jdem.cz/p4x46

...Do roku 2030 tedy nastane vážný nedostatek vody, jak uzavírají odborné studie. Nebude se nám dostávat přibližně čtyřicet procent potřebné vody...

Nedostatek vody ústí v nedostatek potravin?

Přesně tak. To je problém, jenž je mi jako představiteli jedné z vedoucích potravinářských firem na světě velmi blízký. Problémy s vodou ovlivní ceny a dodávky zemědělských surovin a potravin. Nezapomeňme, že 92 procent využívané vody se upotřebí v zemědělství. Skrze zemědělství se tedy z toho stává globální problém. Co hůř, vede to i ke skutečnosti, že se s vodou virtuálně obchoduje.

Kritická je už dnes situace v Číně:

http://jdem.cz/p4x79
Víte jaký je základní problém všech těhle předpovědí ? A proč se prakticky žádná nikdy nevyplní ? (už asi od 70. let se mluví od přelidnění a hladomoru a podobné předpovědi)

Protože se vždy počítá s exponenciálním růstum nějaké hodnoty (například růstu počtu obyvatel co spotřebovávájí vodu) ale nikdy se nepočítá s hodnotou která se vyjádřit nedá a to je lidská vynelézavost a volný trh. Když začne stoupat cena určité komodity tak to je impuls pro všechny lidi na této planetě k tomu snažit se hledat alternativu (například před nějakými desetiletími rostla cena mědi a což prodražovalo síťové kabely. Jaké bylo řešení ? Nebojte nebylo to že skončila éra internetu protože kabely byly neuvěřitelně drahé a přestalo se zapojovat ale několik velmi chytrých lidí přišlo s myšlenkou optického vlákna které se vyrábí z písku a je několikanásobně levnější a samozřejmě nejenom že na tom zbohatli ale jako vedlejší produkt se každý na tomto světě má lépe díky levnějším kabelům (tomu se říká ta neviditelná ruka jak ji popsal adam smith, jedinec který jde za svým cílem při tom nevědomky pomáhá společnosti jako kdyby byl veden neviditelnou rukou))

Možná teď ale namítnete jaká je alternativa k vodě.... no pravděpodobně žádná ,ale to neznamená že neexistují alternativy k tomu jak my získáváme vodu (není problémem nedostatek vody jako takové ale nedostatek pitné vody). Už dnes je v mnoha zemích zavedené odsolování vody také věcí poslední doby jsou čističky, existuje mnoho možných způsobů. Já nechci dělat nějakého věštce abych říkal co bude ta nová technologie kterou někdo vynalezne. Ale nebojte se že nebudeme mít vodu.


A k zemědělství ? Víte kdo to byl Norman Borlaug ? Byl to pravděpodobně ten nejdůležitější a nejlepší člověk co kdy žil na této planetě a vsadím se že ste o něm ani neslyšel. Byl to otec zelené revoluce jezdil po zemích třetího světa a zaváděl jim tam nové plodiny (které sám šlechtil) a nové zemědělské postupy. Jeho plodiny měli v mnoha zemích několikanásobně větší výnosy než ty původní a bylo odhadnuto že zachránil život 1 miliardě lidí. To byl jeden z lidí co rozbily ten mýtus přelidnění. A dnes ten vývoj pokračuje šlechtíme a upravujeme geny a vytváříme produktivnější a odolnější potraviny které dokáží nakrmit čím dál víc lidí. Vezměte si jen ten fakt že ve vyspělých zemích stačí zhruba 3% populace zaměstnané v zemědělství na to aby zajistili potravu zbytku. Není to úžasné ?

A víte proč je v číně problém s vodou .... no protože s ní nehospodaří trh ale vláda a neexistuje tam cenový systém ve vodě. Pokud neexistuje cenový systém tak neexistuje přirozené šetření při nedostatku a pokud je voda pod cenou tak ji klidně mohou nehospodárně používat a nehledají cesty na efektivní využití.

Jinak můžu se zeptat co je špatného na obchodu s vodou ? Já vždycky myslel že obchod je oboustranně výhodná záležitost jinak se nemůže uskutečnit (aneb já chci hamburger víc než 20kč a prodavač chce 20 kč víc než hamburger; můžu si ho udělat sice sám ale raději svůj čas využiju produktivněji). Obchod je win-win situation.
Uživatelský avatar
marish
VIP
Příspěvky: 654
Registrován: 12.01.2011 21:29
Bydliště: Liberec

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od marish »

Každý obchod přece není ideální. Existuje bezpočet nátlaků jak na prodávajícího tak na kupujícího, přímé i nepřímé.
Takhle ideálně si volný trh obchodu představoval naposledy asi pan Klaus...
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Josef »

To jigssaw:
No právě, celá ta výše popsaná teorie je právě jen o obchodě (hodně pokrouceném obchodě), ne o skutečném nedostatku vody v ČR. Scénář prostě pouze popisuje, jak mohou některé skupiny (vpodstatě nátlakově) využít "mediální" nedostatek vody v jiném místě světa jako důvod pro zdražení tam, kde je vody relativně dostatek a kde (při troše rozumného hospodaření) jí ani nedostatek nemůže být. Což je patologický směr vývoje, který se mi moc k smíchu nezdá.
Stejně tak si nemyslím, že by byla tahle planeta "nafukovací" a že má své limity u kterých se v současnosti pohybujeme velmi, velmi blízko. A to i přes veškeré technické vymoženosti (ke kterým má navíc přístup pouze část populace), nevěřím, že by na ní mohlo žít třeba dvacet miliard lidí. Myslím-li žít, pak bez obavy co bude zítra, co jíst, kde spát a mít smysl žití. Prosil bych, aby si ten pojem žít někdo nezaměňoval s pojmem živořit či přežívat. Bohužel už při dnešním stavu věcí víc lidí na Zemi živoří a jen relativně málo jich žije. Stačí se rozhlédnout okolo sebe a vůbec k tomu není potřeba opouštět hranice ČR. Chápu, že mladší ročníky si tuto skutečnost nerady připouštějí k tělu, protože v mnohém bere smysl a význam jejich života i života jejich případných potomků. I kdyby nakrásně, tak tu agónii možná krátce oddálí kolonizace Antarktidy (protože už teď, kdy ještě ani nevypršela její mezinárodní ochrana dochází k dravému "porcování" jejího území hlavními mocnostmi - zatím pod rouškou "výzkumu"), nicméně půjde nanejvýš jen o suroviny ne o zemědělskou půdu a tím už je definitivně konec bílých míst na mapě zeměkoule.
jigssaw
Příspěvky: 164
Registrován: 13.01.2011 20:39

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od jigssaw »

Pokud se opravdu zvýší populace na tolik že nebude možné ji uživit tak zde funguje samoregulace. Fungovalo to tak například v Británii před průmyslovou revolucí - střídali se tam vždy větší generace a menší generace - menší generace měla nízkou cenu jídla - tak to byl pro ní podnět mít více dětí naopak ta další generace měla vyšší cenu jídla a to pro ní fungovalo jako podnět k menšímu počtu dětí.Navíc stejně zde bude fungovat cena pozemků. Jinak pokud toto z nějakého důvodu nebude fungovat tak je zde holt ještě ta horší verze samoregulace - smrt části populace hladem.

Jinak populace nebude růst donekonečna existuje proces tzv. Demografické revoluce což je proces přechodu od primitivního reprodukčního chování k řízené reprodukci. Má 4 fáze.
1.fáze
Vysoká porodnost ale zároveň vysoká úmrtnost. Většina obyvatel pracuje v zemědělství tudíž více dětí znamená více rukou na poli a stejně jich většina umře .... a taky co tam maj dělat když nemaj televizi. Prakticky nulový populační přírůstek.
2.fáze
Zlepšuje se produkce jídla ( např. zelená revoluce). Zůstává vysoká porodnost ale klesá úmrtnost(díky více jídlu). Navíc porodnost se trošku ještě zvyšuje (lidé vidí že mají více jídla takže se víc rozmnožují).
Zde vidíte rozdíl mezi umrtností a porodností a začíná ten populační přírůstek.
3.fáze
Porodnost zůstává konstantní a dále klesá úmrtnost a to především díky zlepšení medicíny. Ke konci začíná klesat porodnost díky stěhování lidí do měst. Pokračuje velký populační přírůstek.
4. fáze
Rapidně klesá porodnost díky masivní urbanizaci a trochu klesá i úmrtnost ke konci se stabilizuje a máme nízkou porodnost a nízkou úmrtnost.Někde začíná dokonce populační úbytek.

Díky globalizaci se demografická revoluce zrychluje. A pokud by se nedělali na straně některých rozvojových států zábrany tak bysme se k stabilní populaci dostali daleko brzy.


Ohledně nátlaku v obchodu. Kdo je tvoří ?
Já znám tedy jen dobrovolný obchod. A pak znám vydírání a krádež což má společného s obchodem asi jako sex se znásilněním.

Jinak máte pravdu že pokud se stát stane velký a mocný tak mnozí lidé ho rádi využijí k tomu aby získali výhody nad konkurencí (ať už to je formou cel a speciálních daní, minimální mzdy(vylučuje z pracovního trhu ty méně schopné a vzdělané - kteří by cenou konkurovali těm ostatním(proto je to prosazováno hlavně odbory, i přesto že se jich minimální mzda zdánlivě netýká) - aneb když ten dělník nedokáže přidat xx kč hodnoty(které mu podle zákona musí zaplatit) tak ho nikdo nepřijme do práce protože by to byl ztrátový člověk), a nebo třeba licencování což je hnus fialovej kdy k tomu abyste musel dělat nějakou práci musíte jít prosit úředníky o udělení licence a projít všemožnou byrokracii že se na to polovina lidí vyprdne., a nebo třeba dotace) A tahle to bude fungovat s demokracii vždycky protože benefit je koncentrovaný kdežto cena rozložená - aneb vemte si zákon který každému sebere korunu a jednomu člověku dá 10 000 000 všimne si toho vůbec někdo z těch deseti milionů ? a když ano bude mu ta koruna stát za to aby dělal kampaň proti tomu ? No jeden člověk si toho asi všimne .... a ten se setsakramentsky bude snažit aby ten zákon byl zachovaný.

Monopoly ve volném trhu neexistují vždy monopoly tvoří jen stát, protože jim dává různé výhody za trochu peněz od lobbystů. A kdo to platí buď daňový poplatník přímo (cla a dotace) a nebo jako konzument když nakupuje (zvýšená cena díky menší konkurenci). Proto vždy když bude stát příliš velký (a jako že dnes sakra je) tak nebude sloužit daňovým poplatník a občanům ale nátlakovým skupinám. Jediná šance jak tomuhle zabránit je prostě odebrat státu tyhle pravomoce regulovat, tvořit cla a dotace a nechat ho dělat jen ty základní fce státu - tedy chránit svobodu občanů (a i to dělá špatně .... však se podívejte na tu naší ústavu a listinu základních práv a svobod vždyť to je směšný cár papíru v jedné větě se řekně - právo xxx je zaručeno. a pak se řekne ale právo xxx může být omezeno zákonem pokud to šlouží nějakému dobru společnosti. srovnejme to s ústavou USA - kongres NESMÍ vytvořit ŽÁDNÝ zákon který by omezoval svobodu slova TEČKA.
To je rozdíl :) )

alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od alibaba »

Ale ta ustava USA byla schvalena roku 1789 a stale dost lidi tomu veri jen ti komunisti nam rikaji ze to neni tak ........
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od rudde »

zajímavá tabulka ceny vody v Evropě:
http://vodarenstvi.cz/clanky/srovnani-cen-vody-v-evrope

spokojenost s levnou vodou se vymstí:
http://vodarenstvi.cz/clanky/spokojenos ... -se-vymsti

řešením je minimálně šestinásobné zvýšení cen :evil:
http://vodarenstvi.cz/clanky/oecd-a-sve ... vyssi-cene
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Karlos »

Vyborne, me z te tabulky plyne jedine - bude nutno dorovnat ceny s Nemeckem, tak jako ve vsem (vyjma platů) :twisted:
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Josef »

Vodárenští pánové platy s Německem už dorovnali (ty svoje). :evil:
JimmyJazz
Příspěvky: 819
Registrován: 31.01.2011 12:41

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od JimmyJazz »

2 alideda: k te destovce. V jendom z poustnich statu USA (bud colorado nebo arizona) je sber a zadrzovani destove vody soukromym fyzickym osobam primo zakazano! Takze predstava dane z destovky neni vubec nerealna.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Maximus »

To Jigssaw: Něco k tvé poznámce o volném trhu a neexistenci monopolů v takovém systému. Volný trh je jen ekonomický model, který v globálním systému prostě nefunguje. Což bohužel Klaus v 90. letech ještě nechápal a nyní už to ve své neskonalé ješitnosti nepřizná.

Vždy tu budou určité zájmové skupiny, které se "systém" snaží upravit k obrazu svému, tj. pro svůj lepší "byznys". Buď na to jdou tzv. civilizovaně lobbyngem u politiků, kteří volný trh pokřiví cly,dotacemi, různými pobídkami či naopak rozličnými omezeními (technickými, hygienickými,...) nebo díky lepším informacím či pouze jen silou svého kapitálu slabší konkurenci odrovná a několik přibližně stejných korporací se už dohodně na nějakém všeobocně výhodný kartelu (výhodný samozřejmě jen pro ně :evil:). Kdyby nezasáhl stát, tak už tu máme jeden kartel vedle druhého (mob. operátoři, banky, ...). Samozřejmě v našem státě si spokojeně existuje spousta dalších větších (např. velké stavební firmy) či menších kartelů, které si vhodným "sponzoringem" zajistili klid a velké zisky.

Bohužel pokud nepříjde nějaký kolaps, který donutí lidi změnit současné neHODNOTY (sobectví, mamon, neúctu k majetku, přírodě, zvířatům i k ostatním lidem,...) tak tu budeme mít "volný trh" ala Blade Runner plný všemocných obchodních korporací a s minimální hodnotou lidského života.
Odpovědět