Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.
MeGusta
Příspěvky: 36
Registrován: 23.05.2012 12:20

Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od MeGusta »

V PA době je určitě dobrá věc si i zpestřit jídelníček zvěřátky co běhají okolo. Tak by mě zajímalo jak poznat po ulovení třeba zajíce nemocný kus od zdravého. Nemám s tímhle zkušenosti a co jsem hledal, tak jsem zatím našel jenom veterinární vyhlášky. Z minulosti vím, že se spousta nemocí u zvířat se projeví na jejich orgánech a podle toho se dá posoudit jestli je jíst nebo ne (nebo jak upravit). Pochybuji, že většina lidí v PA době bude vozit každej kus na prohlídku k pověřené osobě. A celkově to asi taky může pomoct k eliminaci zbytečných nemocí. Určitě se tohle nedá zjednodušit na pár řádků, ale třeba aspoň nějakej základ by neublížil.

http://www.myslivost.cz/msbrezina/Pece- ... zvere.aspx
Uživatelský avatar
Centurion
VIP
Příspěvky: 671
Registrován: 01.04.2012 15:16

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od Centurion »

.
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg (109.35 KiB) Zobrazeno 22739 x
BOGOVIK
Příspěvky: 507
Registrován: 12.11.2011 15:09
Bydliště: JMK

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od BOGOVIK »

Tak kdyz nevis mas jedinou moznost, pict to co nejdyl je mozne aby se zabilo vse zive. Od bakterie po vir. Drtivou vetsinu nemoci takto zlikvidujes. V PA dobe kdyz budes mit na vyber jidlo-hladoveni nemas jinou sanci. Minimalizovat to muzes jedine strelenim mladeho kusu.
Uživatelský avatar
Centurion
VIP
Příspěvky: 671
Registrován: 01.04.2012 15:16

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od Centurion »

Jo presně. nejlepší je všechno důkladně převařit, nebo upéct, ale horší je, když ulovíš 100 kylovýho kance, tak co s tim zbytkem masa. Já myslim že když bude zvíře nemocné, tak uzením se paraziti nezabijou. Jediná možnost bude asi to zavařit, nebo vyhodit, ale zase kdo se bude tahat se zavařenýma sklenicema s masem, když vyuzený to váží 10x méně. Je to zapeklitá situace.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od dracekvo »

Bych to zavařování neviděl až tak černě. Nemám v plánu toulat se krajinou. Taky jde o to, jestli nějaká zvěž vůbec ještě bude. Nemám moc potuchy, kolik jí je, ale počítám, že když bude nejhůř, tak bude zachvilku vyžraná.
Třeba svalovce zabije 70°C, takže uzení ne. Ale je možné maso vyudit a před konzumací ho povařit.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od Maximus »

Kombinace uzení masa a následující tepelné úpravy ala vaření, pečení je dobrá volba jak vyřešit problém s parazity jako je svalovec (prasata, šelmy,ev. koně) či larvální toxokaróza (pokud budete nuceni jíst kočky a psy).
BUBBA
Příspěvky: 38
Registrován: 11.09.2011 23:39

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od BUBBA »

Jde to i obráceně - uvařit (přímo v láku,do kterého nakládáme) a až potom vyudit.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od Josef »

Pokud mám informace, uvádí se - zásadně vařit a dlouho. Pečení, ač je teplota na povrchu vysoká, prý nezaručuje, že je vysoká v celém kusu masa dostatečně dlouho. Udit bez předchozího uvaření rozhodně ne. Bude lépe obejít se bez různých efektních, byť by velmi chutných tepelných úprav (typu krvavý biftek) a raději použít zcela obyčejné, bezpečné způsoby přípravy - jemně pokrájet do hrnece, kotlíku, topit tuhými palivy aby se nemuselo zuřivě šetřit a dát si s vařením čas. Z hlediska vaření bude velmi užitečný papiňák, protože nejen že vaří, ale teplota varu se drží někde okolo 120°C (var za vyššího tlaku), takže "desinfekce" potenciálně nakaženého masa je vcelku dostupnými prostředky nejdokonalejší možná. To zabije i nákazu ze vzteklého kojota - ovšem, kdo ho předtím nesterilizovaného stáhne, že? :lol:
Shivalnen
Příspěvky: 16
Registrován: 15.05.2012 19:23

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od Shivalnen »

Co se problémů s nemocemi a i s lehce zkaženým masem týká, mě osobně se osvědčila varianta uvařit a opéct. Vařit klidně dýl a pak opéct nad ohněm nebo na pánvi. V drtivém případě to zabije 98% všeho co by tam mohlo být a i lehce hnilé maso se dá takhle jíst ( samozřejmě po důkladném okrájení všech nahnilých částí)

Je to sice trochu zdlouhavý proces, ale pokud nevíš jestli to cos ulovil je zdravé nebo ne tohle je asi jedna z nejjistějších variant jak si zajistit aby to co sníš ti neudělalo v těle problém.

Osobně jsem to už zkoušel a dá se to tak jíst. ( pokus byl na 4 dny mrtvý srně a po uvaření ( dlouhém vaření) a po dlouhém pečení mi nic nebylo. A zpracovávané maso už silně zapáchalo)
mato2722
Příspěvky: 139
Registrován: 25.07.2012 16:18

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od mato2722 »

Pre info pár rd o kamaráta poľovníka: svalovec u diviačej zveri: varenie a pečenie by ho malo zničiť, ale pre istotu nejesť a spáliť...
laické "vyšetrenie"endoparazity (aj vyššie spomínaný svalovec): hrčky v svalovej hmote, pripomínajúce cysty, hrčky v pečeni (môžu dosahovať veľkosť až pingpongovej loptičky)...celý kadáver radšej spáliť a zakopať, ako riskovať nákazu (samozrejme v PA dobe, poľovníci podozrivú zver dávajú na vyšetrenie).
Príznaky iných chorôb: najlepší indikátor je pečeň a srsť...pri podozrivej konzistencii a farbe pečene radšej zlikvidovať celé zviera... pri ssti treba sledovať hlavne či na zveri nie sú deformácie pokožky s miestami bez ssti..
Strečkovitosť raticovej (spárkatej) zveri, ľahko rozoznateľné parazitické ochorenie, larvy strečkov dokážu rozožrať väčšinou nosohltan srnčej zveri až do kosti...v 97% prípadov ide výlučne o srncov, nie srny...
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od Maximus »

Larvy střečků z podkoží spárkaté zvěře, které často vypadávají při stahování uloveného kusu, jsou prý pochoutka a navíc plná kvalitních bílkovin - známé tvrzení podpořené často praktickou ukázkou od jednoho známého a bohužel již dnes zesnulého profesora veterinárního lékařství v Brně.
Uživatelský avatar
plenty wolfs
Příspěvky: 337
Registrován: 31.01.2012 12:58
Pohlaví: muž
Bydliště: Carpathian mountains

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od plenty wolfs »

Pri vyvrhovaní vnútorností domáceho alebo divožijúceho zvieraťa je potrebné prezrieť pečeň či nemá po sebe biely povlak, biele bodky, tzv. boliaky , keď sa rozreže či je "kompaktné" mäso pečene, prezrieť pľúca a samozrejme aj ostatné vnútornoti... pozor na zväčšený močový mechúr, slezinu, pečeň....
Uživatelský avatar
archer
Příspěvky: 66
Registrován: 21.12.2012 19:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Stredné Slovensko

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od archer »

Maximus dovolím si ťa poopraviť.. nie toxokaróza ale toxoplazmoza, spôsobuje ju drobný endoparazit Toxoplazma gondii, konečným hostitelom je mačka nie pes! medzihostitel, drobný cicavci, vtáci ale aj človek..

dracekvo: ano trichinellu zabiješ pri 70 C ale len ak to maso budeš variť viac než 15 minút..

mato2722: prosím ťa jak si prišiel na to % pri strečkovitosti u srncov??

takže postup, ktorým zver kontrolujem ja:

začínam s telovými otvormi, nozdry, ústa, rektum, tiež uši a oči.. ak z nich nevyteká žiadny hnisavý, zapáchavý sekrét je to OK.. potom srsť, flaky po tele, stavba tela, je zviera vychudnuté? vyplznuté? už to je naznak že s ním nebolo niečo v poriadku..

následne po roztvorení zveri, kotrolujeme ako už bolo napísané slezinu, pečen, obličky, plúca a srdce.. hladame pritomnosť nadorou (môžu to byť cisty naplnené parazitmy, nikdy nerozrezávať!!!!!!!)... rôzne zmeny sfarbenia, prítomnosť červou a pod.. ak je všetko v poriadku môžeme sa pustiť do konzumácii.. samozrejme netreba podcenovať tepelnú úpravu..

ešte dodám pretože niektorým je tento fakt neznámi.. trichinellov a teda svalovcom trpí len diviačia zver.. u vysokej sa svalovec nenachádza..

vrátim sa ešte k tým strečkom.. strečkovitosťou bohužiaľ môžu trpieť všetky suchozemské cicavce.. takže aj človek.. u nás sa pohybujú dva druhy strečkov spôsobujúcich rôzny druh strečkovitosti.. podkožná - nosohltanová strečkovitosť..

strečky sa pária v teplých letných mesiacoch, v okolí dubín, ale aj na otvorených plochách, tam kde moc nefúka.. vietor hmyz moc nemá rád :)..

prvý druh ospravedlnujem sa nechcem uviesť jeho názov pretože ho neviem presne a nechcem strielať len tak od pásu.. kladie vajíčka formou aerosolu.. proste poletuje nad zverou a vypúšta jemný aerosol.. tým ako to zver vdýchne sa jej usadí v nosnej ústnej dutine.. larvy postupujú smerom nižšie.. ked príde ich čas.. zver larvy vyprskuje.. klasicky kýcha.. takto sa larva dostane znovu do prostredia kde sa zakuklí a premení na nepríjemného strečka.. :)

druhý: kladie vajíčka priamo na svoju obeť.. vyliahnuté larvy sa prehryzu kožou a úsídlia v svalovine tesne pod kožou.. neustále kožu prehryzujú aby si zabezpečili dýchací otvor.. a požierajú svalovinu v ich tesnej blízkosti.. postupne pri dospievajní začínajú putovať smerom k plúcam.. tak že sa proste prehryzú svalovinou.. von sa dostavajú rovnakým spôsobom ako ten predtým..

takže ak idete loviť zver sledujte ju či nejak neprská nekýcha atd.. strečkovitosť nie je prekážkou.. po ich odstránení aj ked je to sakra nepríjemné, je maso konzumovatelné.. netreba sa ničoho báť..

na strečkovitosť zver neumiera len vyslabnuté staré jedince..
Uživatelský avatar
archer
Příspěvky: 66
Registrován: 21.12.2012 19:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Stredné Slovensko

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od archer »

strečky

Obrázek

maximus: asi som rozmaznaný.. ale neviem či by som ich dokazal sežrať :D.. ale verím, že sú naozaj dobrým zdrojom bielkovín.. to je fakt!
Uživatelský avatar
Evinka
VIP
Příspěvky: 285
Registrován: 06.09.2012 22:31
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od Evinka »

fuj to jsem se lekla!!!!
Uživatelský avatar
Centurion
VIP
Příspěvky: 671
Registrován: 01.04.2012 15:16

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od Centurion »

Může se to přenést na člověka, nebo je to čistě zvěřinovej parazit?
Uživatelský avatar
archer
Příspěvky: 66
Registrován: 21.12.2012 19:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Stredné Slovensko

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od archer »

ne.. ono ked je to v zveri už v tomto štádiu tak nie.. už to naozaj môžeš aj sežrať :D...

samozrejme vyššie som napísal že strečkovitosťou môže trpieť každý suchozemský cicavec.. takže ano.. môže to dostať aj človek.. ale len pri priamom styku so strečkom.. teda tak že na teba bude klásť vajíčka alebo vdýchneš aerosol obsahujúci vajíčka..

dokonca som to už videl.. v jednom dokumente.. ked chlapík prechádzal amazonkou.. mu vytahovali strečka zpod kože na zátylku hlavy.. nebolo to nič príjemné.. teda na pozeranie.. pocit toho človeka si neviem a nechcem predstaviť :D
Uživatelský avatar
archer
Příspěvky: 66
Registrován: 21.12.2012 19:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Stredné Slovensko

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od archer »

ešte dodám velkosť pretože to z toho obrázku nie je zjavné.. tie larvy sú velkosti malíčka dospelého chlapa.. teda priemerne velkého.. nie nejakého cez 2m vysokého.. prípadne drevorúbača.. :D.. najdem niekde fotku a pridám..
Uživatelský avatar
archer
Příspěvky: 66
Registrován: 21.12.2012 19:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Stredné Slovensko

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od archer »

nie je to nič príjemné.. samozrejme že tých druhov strečkov je viac.. ja som uviedol tie ktoré najčastejšie napádajú divú zver..

tu je príklad ble

podkožná strečkovitosť:

Obrázek

tu je článok: http://www.novinky.cz/koktejl/119186-pa ... hlave.html

další článok: http://polovnictvo.pluska.sk/polovnictv ... itost.html

tam je vlastne vyvrátená aj tá domienkta že sa nachádzajú len u srncov..
korda
Příspěvky: 13
Registrován: 06.12.2012 17:43
Pohlaví: muž

Re: Jak poznat, že ulovené zvíře je nemocné

Příspěvek od korda »

Jeden obrázek je lepší než tisíc slov, díky za fotky, z popisu jsem si to neuměl moc představit..
Odpovědět