Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Karlos »

Teorie volneho trhu je pekna vec, libiva, ale ma jedno uskali, aby mohla dobre fungovat i v realu bylo by potreba osetrit jednu podstatnou vec a to je nelegalne ziskany kapital, pokud by kazdy clovek disponoval jen kapitalem ktery je podlozen jeho praci (prinosem, ci jak to nazvat) tak verim ze by to mohlo dobre (zamerne nepisi vyborne) fungovat... ale je smutne videt jak se pochybnymi cestami postupne vetsina kapitalu agreguje do rukou male skupiny mocnych lidi kteri rozhodne nepatri mezi moralni ikony a sveho kapitalu dovedou pekne vyuzivat pro svuj dalsi prospech.
jigssaw
Příspěvky: 164
Registrován: 13.01.2011 20:39

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od jigssaw »

Kartel:

Víte jaký je hlavní problém kartelu ? - je to konflikt zájmu.
Proč vstupují společnosti do kartelu - no aby vydělali víc peněz. Ale vemte si že máme 6 stejně velkých společností které prodávají stejný produkt a navzájem si nekonkurují (konkurovat se dá i jinak než cenou - např kvalitou).
A prodávají svůj produkt nad tržní cenou - pravda je taková že nemůžou jít příliš vysoko jinak by samozřejmě přišla další konkurence (ta teorie že přijde jiná firma a najednou zase podsadí jí cenově a zkrachuje a tahle furt dokola také samozřejmě nechci říct hloupá ale nepřesná, protože 1. když podsazuje cenou tak nevydělává peníze ale naopak o peníze přichází což není zrovna dobrá bussines strategie a pokud by se ty firmy objevovali dostatečně často (záleží jak moc nad cenou by kartel prodával) tak samozřejmě ty firmy neudělají žádný zisk) ale to je jen jeden fakt druhý je že zákazníci si velmi rychle všimnou takových změn v ceně a dojde jim že se dějě něco nekalého a tak právě kvůli tomu půjdou radši k té konkurenci sice ne všichni ale určitě si pak udrží místo na trhu. A navíc i kdyby žádná nová firma na trh nepřišla tak je jen to riziko že přijde je omezením pro "monopol".Ok tohle je teorie rozbití kartelu zvenku (a existuje několik historických případů).

Ale teď ta hlavní věc - vrátíme se tedy k našemu příkladu - 6 stejných společností 6 stejných produktů nekonkurují si a jejich cíl (to proč jsou členy kartelu) je vydělat co nejvíce peněz.

No jo ale pokud jedna z těch firem v kartelu se od něj odloučí a jde z cenou trochu dolů tak najednou nebude mít podíl na trhu 16% ale 100%. A vydělá podstatně více peněz než kdyby prodával s o kapku větší marží jen 16% lidí.

Proto jsou kartely velmi nestabilní.

-----------------------------

Nelegální kapitál - co si pod tím představíte. Myslíte korupčníky kteří si dohazují předražené veřejné zakázky ? To je produkt státu ne volného trhu.

Nebo myslíte nějaké takové podvodníky alá "zvětšení penisu hypnózou" takový lidé si stěží vydělají protože se velmi rychle jejich podvody roznesou (tuplem dnes v éře internetu).


Nevím proč všichni mluvíte o teorii a možná fungoval já tedy vidím jasnou korelaci
více ekonomické svobody a méně státu - větší ekonomický růst,menší nezaměstnanost a bohatne celá společnost. Opak je naprostá stagnace ekonomiky,chudoba, korupce a katastrofické následky pro všechny.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Maximus »

Jelikož žijeme v reálném světě, tak sice jeden kartel zanikne, ale v zápětí se utvoří hned další. Aby tu mohl fungovat volný trh ala skripta ekonomie, tak by nesměly existovart cla, dovozní kvóty, dotace, ekonomické pobídky, korupce, složitý a neefektivní právní systém, ... což splnit vše je v tomto světě zcela nemožné a tudíž i idea volného trhu je zcela utopická.

Navíc některé mantinely trhu prostě musí být - např. regulace dané nutnosti dodržovat například ekologické či hygienické normy. Například firma co se nemusí zabývat svým odpadovým hospodářstvím a všechen odpad vypouští do řeky bez ohledu ma lidi či přírodu v jejím povodí (běžná praxe z Číny) je samozřejmě ekonomicky zvýhodněna oproti firmě, která je nucena v jiné zemi důsledně svůj veškerý odpad po sobě zlikvidovat. Nebo japonská dřevařská firma vytěží kompletně obrovské plochy ruské tajgy či deštného pralesa v Indonésii bez ohledu na život místních obyvatel či existenci původních druhů rostlin i živočichů (z lidí žijících dosud svobodně a soběstačně se stávají trosky živořící v příměstských ghetech a někteří zástupci původní fauny a flóry definitivně vyhynou) - to je bohužel realita, kterou volný trh v rámci globální ekonomiky prostě sám nedokáže zregulovat. Takový "volný trh" je podle mne jeden z největších "hříchů" lidstva. Pokud není systém připraven fungovat v mezích opravdového volného trhu s akceptací obecně přijatelných morálních mantinelů (podle mne čirá utopie), tak je určitá míra státní či dokonce nadnárodní kontroly nezbytná. Za samozřejmý předpoklad považuji dobře fungující právní systém, což se o tom "našem" dodnes říct nedá.

Proto i nyní sklízíme v současnosti plody Klausovy omezenosti a tupého papouškování teoretických a ve své době již překonaných ekonomických tezí. Privatizování státních monopolů či "skoro" monopolů byl opravdu mistrovský tah. Nejen že stát má jen zlomek zisků z těchto "slepiček snášející zlatá vajíčka", navíc tak ztratila možnost výrazněji ovlivňovat strategické podniky zabývající se distribucí a výrobou elektřiny, dodávkami plynu, vody, tepla, finanční instituce, etc..
Řadu západních zemí by ani ve snu nenapadlo tyto strategické podniky rozprodat, natož tak hluboce pod cenou, jak se to podařilo předchozím vládám.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Karlos »

jigssaw píše: Nelegální kapitál - co si pod tím představíte. Myslíte korupčníky kteří si dohazují předražené veřejné zakázky ? To je produkt státu ne volného trhu.
...ano presne takovy kapital mam na mysli, to se to potom podnika a nasobi majetek. Ano je to produkt statu a proto jsem take zastancem co nejstihlejsiho statniho aparatu ale ten problem vidim v tom ze stat uz je v podstate skoro rozkraden a tem co ho rozkradli uz jejich nakradeny kapital nikdo nevezme a bezni (poctivi) lide nemaji v konkurenci s temito zlodeji v ramci volneho trhu zadnou sanci. V podstate by to znamenalo ze z dnesnich (a minulych) politiku a jejich spratelenych podnikatelu by se stala novodoba "slechta" se vsim vsudy, pokud by totiz zmizely veskere regulace velice rychle by bezni obcane splakali nad vydelkem.
jigssaw
Příspěvky: 164
Registrován: 13.01.2011 20:39

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od jigssaw »

Ale vždyt my se tady nebavíme o "reálném světě" kde monopoly jsou neustále tvořeny a zvýhoďnovány vládami za peníze daňových poplatníků díky korupci. Já jsem se jen snažil ukázat že ve volném trhu vám monopol nevznikne (ano může vzniknout dominantní firma ale ta vznikne jen díky tomu že slouží svým zákazníkům lépe než ty ostatní). (přece nemůžete dávat politiku antivolného trhu na vrub volnému trhu ?)

Ekologické formy o tom se dá polemizovat protože v svobodné společnosti fungují pozemková práva - tedy pokud vylejete srajdy do řeky tak poškozujete pozemky všech kterým ta řeka protéká a oni vás pak můžou soudit za poškození jejich majetku, stejně tak co se týče hluku a škodlivin do vzduchu. Pravda je však taková že pozemková práva se zde u soudů moc na váhu neberou kvůli špatným judikátům a podobně. Ale shodnu se s vámi že v určitých případech je možná regulace kvůli ekologii. Já jsem nikdy neříkal že nemůže být žádná regulace jde o to že regulovat by se mělo jen tam kde jsou poškozeny práva třetí osoby (což zde jasně jsou) ale pokud já si koupím tričko od obchodníka tak třetí osoby poškozeny nejsou.

Komu patří deštné pralesy ? V 90% patří státu a neexistuje že byste si koupil kousek a ten byl váš(aspoň teda v brazílii). Proto se o to nikdo nestará ... holt je to všech tak na to každý s*re. Jinak v civilizovaných zemích kde fungují pozemková práva fungují stromové farmy - kde se opakovaně na stejné ploše vysazují stromy. Protože koupit pozemek a pak ho zničit se holt nevyplatí.

Hygiena je jiná věc - ta idea že by se mě bez státu snažili výrobci potravin otrávit mi přijde přinejmenším úsměvná - to nejcenější co mají je dobré jméno a stačí jeden odhalený incident a média je zničí to jim poškodí obchody a nic neprodají. + samozřejmě soud a výdaje na odškodnění.


Mě se taky nelíbí že dostali náskok ... jenže teď už je dost dlouho po té a težko jim to někdo dokáže.
Kdyby zmizeli ty regulace velice rychle právě naopak by splakali oni protože pokud zbohatli nelegálně tak pravděpodobně se težce budou držet proti tvrdé konkurenci od jinud bez pomoci od kamaráčoftu z řad politiků.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Karlos »

Bohuzel tady se o naskoku moc hovorit neda, oni jsou spis uz v cili... je potreba si uvedomit o jak velkem kapitalu se u techto jedincu bavime, to nejsou miliony ale spise stovky milionu (vzpomenme na takoveho Standu MyslimToUprimne a jeho "poctivych" 80 mega - a to je Stanik spise pekny čučkař)... kdyz budu vydelavat 100.000 mesicne tak na 100 mega budu makat skoro 100 let !!! Ten kapital kterym disponuje par (desitek) jedincu je opravdu obrovsky a muze mu maximalne konkurovat spolecnost jako celek ale ta jak znamo se nikdy na nicem neni schopna domluvit, resp. zastupci ktere si zvoli se drive ci pozdeji (vetsinou okamzite) pridaji k tem pred kterymi meli chranit.

Jak z toho ven netusim... partie je jiz rozehrana a nevypada to moc dobre...
Remcal
Příspěvky: 4
Registrován: 17.06.2011 10:42

Re: Ceske zeme - region CE/CEE

Příspěvek od Remcal »

Je toho k reakcím mnoho, proto vyberu jen některé body Jisgssawa, vůči kterým se prostě musím ohradit.

Mystifikace volného trhu je založena na určitých předpokladech, které když se dobře prozkoumají, ukáže se, že modla neexistuje. O volném trhu se dalo hovořit možná v době kamenné, pak do hry vstoupila jíná různá hlediska.
S pojmem volný trh úzce souvisí líbivé lživé heslo individualismus, který má ve skutečnosti rozdrobit jednotu lidí, podpořit neschopnost domluvit se na společném jednání - to se líbí velkým ekonomickým hráčům. Lidská společnost je mnoho tisíc let založená na opačném principu – kooperaci.

Svoboda je dnes už dokonale vyprázdněný pojem (ala Orwelova novořeč) a téměř nikdo už neví, že se svobodou se nepojí jen práva, ale také povinnosti – například zodpovědnost. Dobře to ilustruje vztah společnosti ke squoterství – kde se těžce upřednostňuje pouze právo – nechat zchátrat opuštěnou nemovitost (vlastnit – vyloučit ostatní z užití), zatímco lidé nemají kde bydlet. Ale kde je povinnost se o majetek starat, udržovat, kde je povinnost, aby sloužil? Kde je zodpovědnost?

Kdo má možnost ošatit nahého a nechá ho mrznout je stejný darebák, jaký člověka okrade o poslední oblečení.

Majetek, potažmo technologie, není samoúčelnou entitou, kterou je nutné vše obětovat ( přírodu, lidi ) a sloužit jí. Musí sloužit lidem, jejich reálným potřebám, nikoli pouze psychopatickým touhám vyloučit z možnosti ho využívat všechny ostatní (princip kolektivistického hromadění majetku, který se mylně vydává za individualismus – ten je možný jen v prostředí pustého ostrova bez znalostí a technologií předků; co člověk neobhospodaří vlastníma rukama a výhradně vlastním umem, musí spravovat jiní a tím končí pohádka o individualismu;).

Svoboda není neomezené dopřávání nejsobečtějším pohnutkám a touhám, těkání libovůle!

Konkurence a jalový individualismus vede k plýtvání a zbytečnému utrpení, jako třeba v Africe a zemích tzv. třetího světa, které se staly výrobnami, zdroji surovin a především smetištěm severní polokoule, miliony lidí tam zmírá v příšerné bídě ve slumech a podobných oblastech, protože jsou doslova vysávaní „moderní společností západu“ (MMF, WTO a spol).
Informace vytržené z kontextu o mobilech a motorkách jsou úsměvné, stejně jako pozorování, že máme od průmyslové revoluce v Evropě čisto. Vše se pouze přesunulo jinam, do Afriky, Asie.
A také máme čistěji pouze a jen ve srovnání s 19. stoletím, nikoli třeba ve srovnání se stoletím 10., kdy prakticky neexistovala chemická výroba.

Korporace jsou přirozeným důsledkem dogmatu efektivity a ziskovosti – hamižného nikdy nekončícího růstu (analogie s rakovinou) Slabý subjekt zpočátku sílí, stává se mocným až jeho moc přeroste hranice národních států a začne si pravidla hry určovat pro sebe – ničit právě ten zbožňovaný volný trh. Rámcově byl tento proces završen během 19. století a nyní jen zažíváme demaskování skutečných skrytých vazeb, přesto stále převážná část lidí nechápe, zato srdnatě věří.
Ekonomicko-hospodářské hledisko, z kterého jako čertík z krabičky čouhá „zisk a efektivita“, je pouze jedním hlediskem z mnoha, které si současně uzurpovalo být měřítkem všeho, nejen v lidských životech. Bez ohledu na to, jaké toto „zlaté tele“ přináší dopady, je to pouze jedno hledisko ze stovek a má-li lidstvo přežít, musí přestat být zvýhodňováno a preferováno před všemi ostatními.

Kam tím mířím – toto fórum, stejně jako mnoho jiných se zabývá možností různých scénářů krachu či rozpadu systému.
Má to jeden zásadní háček – proč si myslíte, že přežijete zrovna vy? Je to velice nejisté zvláště v CS kotlině, kde průměrná hustota zalidnění je vysoká a nemáme širé pláně, velehory či rozsáhlé lesní celky skýtající možnost včasného úniku/přežití v dobách pohnutých.
Předesílám, že přípravy na svět bez fosilních paliv a pod neodsuzuji jako marné, ale pakliže nepřijde armagedon ve formě válek, úniků bio zbraní, přírodní katastrofa a spol., rozhodně přijde rvačka o poslední mrkev – myslet si, že jakoukoli armádní technikou bude schopen jednotlivec nebo hrstka ubránit svůj dům a políčko proti, řekněme statisícovým/milionovým davům měšťáků, je krapet naivní (i hladový člověk hnán běsem přejde celou naši zemičku za pár dní).
Když dojde k armagedonu, je přežití čistě otázkou statistické náhody, kde zrovna budete, když dopadne na velká města atomovka (pouze příklad).

Proto si myslím, že vhodným řešením je snaha o to, aby k takovému akutnímu kolapsu nedošlo. Technologie na to jsou už nyní, je to pouze otázkou společenského uspořádání. Nikdy není pozdě, ač to tak vypadá.
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Ceske zeme - region CE/CEE

Příspěvek od alibaba »

Dovolim si znacne nesouhlasit predevsim uzivatele tohoto fora budou miti vetsi znalosti, nez ti ostatni a to je prave bude ochranovat ,ze neskonci v te hromade mrtvol ,nebot se jedna pouze o informace co ti ostatni mit nebudou nebo dokonce se tomu smeji a jako dukaz co je sila informaci davam chovani zidu za 2 svet valky a nikdo neveril ,ze je nacisti chteji vybit ....
My se nikdy nevzdavame ,zidu bylo na nacisty 50 ku 1 ci jeste vice a nikoho nenapadlo vzit nejakeho nacistu po kebuli a vzit mu Mausera ,tak jako dnes v Mexiku si stezuji obycejni a ty drug dealers a nikoho nenapadne si obstarat AK-47 i kdyz mexicka vlada to prisne zakazuje jako nedovolene ozbrojovani a tak kazdym dnem tam nachazi masove hroby 10-100 lidi , vojaci 1 svetove valky umirali po desetitisich ,nebot se vice bali Cisare pana nez kulek nepratel a po 2 svet valce se lidi bali strasne komunistu ,ze odevzdavali kulomety a komunisti je pak zavirali o pet let pozdeji do koncentraku /viz cerni baroni/ mne se nedavno zhroutil v Jeseniku lukar ze mu doktor musel dat nejake drogy na uklidneni ,ze jej vyhodili z radnice kde makal urcite 15 let a tak se stava nezamestnany a kdyz jsem snim kecal pres Skype musel jsem se mu vysmat do ksichtu ,dnes uz je dobrej a vyrabi asi 400 drevolaminatovych luku rocne a tisice sipu a ted zamestnava nejakou zenskou a tak lidicky nikdy se nevzdavame .....
Uživatelský avatar
marish
VIP
Příspěvky: 654
Registrován: 12.01.2011 21:29
Bydliště: Liberec

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od marish »

Tak mě idea že se mě někdo snaží otrávit potravinou zase tak úsměvná nepřijde. Při dnešní průmyslové výrobě potravin baštíme tolik svinstva že se nám ani nesnilo...
Nikomu nejde o to otrávit do hodiny zákazníka, ale dát do potravin takové suroviny, že hygienou to ještě projde, ale jinak je to to nejlevnější možné. Chemické náhražky, sdělání surovin beze zbytku -kosti, kůže, slupky, jádra, pak se musí přidat ochucovadlo a barviva... Není to záměr někoho otrávit, ale vytvořit co nejlevněji potravinu tak, aby prošla.
jigssaw
Příspěvky: 164
Registrován: 13.01.2011 20:39

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od jigssaw »

Ano záměr je vytvořit co nejlevnější potravinu která je ještě bezpečná(jakmile tam něco hrozí tak to je zisk dolů). Ale to není nic jiného než sloužení zákazníkům. Zákazníci mají zájem na levné potraviny to však neznamená že neexistují kvalitní potraviny. Jinak zapomněl jsem ještě zmínit význam ratingových agentur který by určitě velmi vzrostl v absenci regulací.
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od rudde »

Někteří "lidé" jsou v honbě za ziskem schopni čehokoliv,
stačí se jen trochu vrátit do historie:

1985 - Rakousko, glykol přidáván do ovocných šťáv

Rakousko - skandál s přimícháváním glykolu do vína
(že by měli rakušáci glykol tak rádi ?)

Anglie - nemoc šílených krav

2008 - Čína, melanin přidávaný do dětského mléka !!!

Čína, duben - odhaleno 40 tun toxických klíčků

Německo - dioxiny v potravinách, bakterie EHEC ...
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Maximus »

Přesně jak uvádí příklady rudde - idea ve spravedlivý a všeřešící volný trh je v reálném světě stejně utopická, jako třeba komunizmus. Pro tuto společnost (což je dáno jejím historickým výojem, ekonomickými vazbami, morálkou, technologiemi,...) je samozřejmě nejvýhodnější model, který se něčemu jako volný trh blíží. Ovšem jisté mantinely jsou nutné, protože ani "podnikatelé" nejsou ideální lidé, vždy se mezi nimi najde někdo, kdo krátkodobému zisku podřídí vše bez ohledu na rizika spojená například se zdravotně závadnými příměsemi v potravinách.

Odsuzuji to, ale z hlediska byznysu majícího za hlavní cíl získat co nejvíce peněz je to pochopitelné. Je stále vidět spousta firem (a bohužel stále přibývají), jejichž jediným cílem je rychle rozmnožit kapitál. Během relativně krátké doby nahrabou dost peněz (obvykle měsíce, roky) a rychle získaný kapitál převedou na byznys v úplně jiné sféře a další osud firmy je pro původní majitele zcela nepodstatný. Pokud budou fungovat nadále takovéto firmy, tak skutečný volný trh bez státních mantinelů nemůže v reálu fungovat.

Bohužel, i kdyby jsme u nás "odstřelili" EU byrokracii, tak se nic k lepšímu nezmění. Dokonce se domnívám, že by to bylo ještě horší, protože našim byrokratům pod vedením dnešní politické svoloče - tunelářů by pod tlapky pak neviděl už nikdo. Je běžné, že když se u nás zavádí nějaká nepopulární opatření či zákon, tak se za to zodpovědná "svoloč" ohání tím, že je to "nařízení EU". Pak člověk může jenom sírat, jak "stejné" opatření funguje zcela rozdílně v Německu (či jinde v EU) a jak u nás.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Ceske zeme - region CE/CEE

Příspěvek od Maximus »

To remcal: V naší společnosti bude platit obecně efekt vařené žáby (což je vidět třeba z reakce lidí na stávku v dopravě) a ti připravení by měli čas aktivizovat svoje rodiny, přátele, sousedy, nově příchozí (kteří včas pochopí :)) a připraví se adekvátně na příchod lidí z měst, kteří budou do poslední chvíle vysedávat u televize a chodit si pro přídělové potraviny.

Venkov má jistou absorbční schopnost využít pracovité a schopné lidi, kteří včas přijdou a začlení se do životaschopných vesnických komunit. Pokud by nastala situace, že by chyběla fosilní paliva, tak 3 - 6 % současné populace pracující v zemědělství bez mechanizace nevypěstuje skoro nic. Takže přísun pracovní síly z měst by byl nezbytný a myslím si, že by se stále našlo dost lidí, kteří by za určitou jistotu jídla, pitné vody, tepla a relativního bezpečí (i v průměrném českém městě by v případě nějakého velkého ekonomického kolapsu byla kriminální situace horší než v kolumbijské Bogotě) potom i bojovali.

Z toho vyplývá, že ve městech zůstanou jen největší optimisté, část důchodců a lůza (kam patří větší část politků, určitá část úředníků, "dlouhodobě nezaměstnaní", kriminálníci,...) která bude do poslední chvíle pobírat sociální dávky či jinak parazitovat na státu a až teprve úplně nakonec začne tato lůza ve velkém rabovat. V této situaci už by byly karty rozdány úplně jinak!!! "Měšťáků" by bylo už podstatně méně a "venkov" by už si ty svoje obdělaná pole náležitě hlídal.

Navíc si myslím, že pro komunitu, které by se podařilo zajistit vojenskou techniku - tanky, BVP, OT (optimálně i s vycvičenými osádkami) s dostatkem munice a alespoň určitou zásobou PHM, by nebyl velký problém s nějakými skupinkami nanejvýš lehce ozbrojenými zombie (jak trefně nazýval tyto lidi z měst Kolapsník blahé paměti) dle potřeby "zatočit".

To admin: prosím tuto a dva výše uvedé příspěvky vložit do adekvátního vlákna (Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu) Tedy presunuto z "Ceske zeme - region CE/CEE".
GloryToSunTsu
Příspěvky: 839
Registrován: 05.03.2011 18:28

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od GloryToSunTsu »

EDIT: Uvedeno do souladu s bodem 12. pravidel.....
Naposledy upravil(a) GloryToSunTsu dne 04.01.2012 2:44, celkem upraveno 1 x.
GloryToSunTsu
Příspěvky: 839
Registrován: 05.03.2011 18:28

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od GloryToSunTsu »

EDIT: Uvedeno do souladu s bodem 12. pravidel.....
Naposledy upravil(a) GloryToSunTsu dne 04.01.2012 2:44, celkem upraveno 1 x.
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od alibaba »

A co ma byt obyvatele Severni korei si zaslouzi co maji jako zidi za nemecka .....nikdo jim nepomuze a tak jim zbyva jenom bojovat a komunisti stejne pocitaji ,ze mohou nechat stejne polovinu obyvavatel chcipnout pri budovani toho sveho komunismu a tak jedine co mohou obyvatele delat je umrit v boji a rychle ,nez byt pomalu mucen komunisty ,pokud maji jine nazory at trpi----- nikdo je nezachrani.......
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Karlos »

Alibabo krot se trochu, toto neni neonacisticke forum a nerad bych aby se tu zacalo diskutovat na tema co si zidi za WW2 zaslouzili a co ne...
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od alibaba »

My si nerozumime 2 svet valka byl giganticky zapas dvou levicovych stran nacionalnich socialistu/nacistu/ a komunismu a komunismus vyhral ,3/4 nacionalnich socialistu padlo na vychodni fronte a jeste Nemecko tam prislo o 3/4 valecneho materialu a ja rikam vlastne ,ze to byl zapas dvou komunistickych stran a ne levice a pravice ,ze by Hitler byl pravicak jak smesne ,na jedne strane absolutni totalita uprostred stoji amer. a svycarska ustava a na druhe strane je anarchie a chsceme spolecnost nekde uprostred cesty a ne uprostred komunismu s lidskou tvari . Vzpominam jak nas jako studentiky vytahovali na pohovor /soudruzi/a co si myslime o charte -77 co bylo v tom roku a jestli soudruzi mne chcete slyset, tak jsem se strasne pustil do Havla a socialismu s lidskou tvari a to bylo soudruhum mile do usi a dale jsem nepovidal ,abych nemluvil od tematu .......
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Možné (reálné) příčiny úpadku / rozpadu

Příspěvek od Karlos »

Oni jsou zkrátka jiní. Lepší

Výrobci potravin ze západních zemí mohou prodávat na východě potraviny s jiným složením (rozumějte méně kvalitní) než doma. Stejně zarážející jako samotná zpráva je odůvodnění: Jsme jiní, máme jiné preference. Jde o nepochopení, politiku, nebo obyčejný šovinismus?

České pomazánkové máslo se musí přejmenovat, protože kvůli nižšímu obsahu tuku by klamalo spotřebitele. Ale to, že například v německé Coca-Cole je sladidlem cukr a ve slovenské nebo bulharské je to isoglukóza, to už problém není. Proč? Protože lidé na východ od bývalé železné opony mají jiná očekávání a jiné chutě (?!).

http://www.investujeme.cz/clanky/oni-js ... ini-lepsi/
Odpovědět