Nemocný kapitalismus a co s ním

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
hanpari
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Pohlaví: muž
Bydliště: Velká Morava

Nemocný kapitalismus a co s ním

Příspěvek od hanpari »

Doporučuji:

http://zvedavec.org/komentare/2011/08/4 ... 7mngnaauv3

Sám za sebe mohu napsat, že tento dlouhý článek shrnuje a vystihuje tak na 90% moji osobní analýzu, takže se pro mne stává zbytečným psát totéž znovu :)

Perlička: Prý jde o kapitolu z chystané knihy Františka Nevařila.
Uživatelský avatar
rudde
VIP
Příspěvky: 580
Registrován: 17.03.2011 14:19

Re: Nemocný kapitalismus a co s ním

Příspěvek od rudde »

Tak jsem si to také přečetl a řeknu ti, že to není můj šálek kávy.

Slova Roberta Sedláčka zhruba vyjadřují proč:
" Před deseti roky jsem podlehl iluzi, že jsme poznamenaní komunistickým myšlením. Ale to není pravda - to spíše komunismem, samotným strachem. Když se podíváte kolem sebe, lidé se zase bojí v práci ozvat stejně jako za socialismu. Je s nimi zametáno strašlivým způsobem. Společnost je podělaná, jako bychom žili v nové totalitě! Jinak není možné, aby se dělo tolik krádeží doslova za bílého dne. Za normálních okolností by si to nenechali líbit.
...
Mravní bída je důvod, ekonomická situace až důsledek."

http://aktualne.centrum.cz/kultura/film ... ?id=709979

7 let nám lámali páteř Němci. Nalomený národ morálně zničili komunisté.

Souhlasím s editorem na Zvědavci, který zhodnotil předešlý článek autor takto:

"Varování: Tento článek je oslavou minulého, socialistického režimu. Upozornil jsem autora (F.N.), že článek je nevyvážený, že socialistický řad, jak si ho pamatuji, nebyl procházkou růžovým sadem. Připomněl jsem mu prázdné obchody, šedivé, rozpadající se domy, zdevastované životní prostředí a nemožnost vycestovat za hranice. Odpověděl, že ví, že článek je nevyvážený, ale že je to reakce na nevyváženost článků v masmédiích, kde dnes bývá minulý režim napadán a hanoben naprosto neúměrně.

Pokud tedy dokážete odfiltrovat jistý ideologický náboj, je to zajímavý text plný zajímavých čísel. Autorovi muselo dát práci tohle sepsat. Editor."
Uživatelský avatar
hanpari
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Pohlaví: muž
Bydliště: Velká Morava

Re: Nemocný kapitalismus a co s ním

Příspěvek od hanpari »

Na to se dá odpovědět snadno a jednoduše:

http://blisty.cz/art/59784.html

Stačí si přečíst tenhle článek od kanadského emigranta a budeš se stydět za to, jak snadno shazuješ vlastní národ a minulost. Zvýraznil jsem poslední část úryvku, která by ti měla napovědět, že nejsme a nikdy jsme nebyli žádný zmrzačený národ. Alespoň ne před dvaceti lety.

Mimochodem, tohle by mělo být povinné čtení pro všechny tady.

Když jsem po mnoha životních zákrutách dorazil na vědeckou stáž do Ottawy, mluvilo se na pracovišti o kapitalismu a socialismu a já jsem přispěchal se svou troškou do mlýna, abych si postěžoval, jaké bezpráví na mně spáchalo československé ministerstvo školství příkazem (umístěnkou) pracovat 3 roky v jakémsi cukrovaru. Na to se mě kanadští kolegové ptali, jaké školné jsem během vysokoškolského studia platil. To jsem nechápal. Školné? Neplatil jsem žádné, cožpak se nestuduje na kanadských univerzitách zdarma stejně jako v Československu? Ne. Nestudovalo se a nestuduje se. To se na oplátku divili Kanaďani, zdali se někde na světě neplatí na univerzitách školné. Ano - třeba zrovna v Československu. V Kanadě bych prý školné platit musel, ale mohl bych možná s trochou štěstí dostat částečnou podporu zvanou "bursary". Ten, kdo by mi ji poskytnul, by měl právo poslat mě do práce až na 5 roků tam, kde by to jeho zájem vyžadoval. Upozornili mě na to, že v Kanadě nebylo ani pomyšlení, že by se snad někdo mohl této povinnosti vyhnout. Ostatně, každý absolvent univerzity, kterému by se nabízela jakákoliv práce, by byl šťasten, ať by byla kdekoliv, zejména, kdyby byla zajištěna na 3-5 roků. Cožpak nevím o nezaměstnanosti? Byl jsem v jiné zemi a se stížnostmi na socialismus to začínalo být pochybné. Což tak svoboda slova - třeba se vyjádřit nepěkně o hlavě státu? Zavřeli by mě za to? Ne. Prý mohu klidně říkat, co chci, ale proč bych to dělal? Raději ať si dávám pozor na to, co říkám o svých nadřízených nebo i o spolupracovnících, je-li mi drahé moje vlastní místo. Začínal jsem chápat, co je kapitalismus, ale šlo to obtížně.
Odpovědět