Co jste dělali 11. září 2001???

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
PaF
Příspěvky: 1525
Registrován: 05.03.2011 21:33

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od PaF »

Zel, clovek je zvykly v tv sledovat kde jakou capinu. Mne to dost dlouho nedochazelo, ze je to pravda. Pocit ohrozeni jsem ale nemel ani pak. Proste az vlastni prozitek clovekem pohne k akci. Neznamena to, ze mne to nesokovalo, ze jsem to emotivne neprozival, ale spis na urovni soustrasti a posleze vzteku.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Terminated Account »

To: PaF:

Díky za odpověď ořezanou na absolutní podstatu věci, na kterou jsem se ptal. Vystihl jsi to podle mě naprosto přesně. Plánování a příprava vs. realita je často jiná, ať už se jedná o jakoukoliv situaci v lidském životě.

Chytrému napověz, hloupého kopni...Tento jednoduchý příklad s 11. zářím, může chytrým napovědět a umožnit sebekriticky pohlédnout realitě do tváře a... zbytek si domyslete!
Fjord
VIP
Příspěvky: 797
Registrován: 05.07.2011 0:50

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Fjord »

MacGyver:
za komančů jsme měli často na talíři, že v době studené války má pořád někdo prst na tlačítku jaderné zbraně-takže už jsme víc vytrénovaní, že jsme mohli být jednou nohou v hrobečku ;) Mladí dnes tohle nezažili, takže se možná víc "bojí". Já to nezlehčuji, ale beru světové zprávy s rezervou - vždy je tam dobrý se ptát "komu ku prospěchu".
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od alibaba »

http://www.youtube.com/watch?v=bcimWZt0 ... re=related

Nejvice se bala mladez na zapade a tahle pisnicka je toho dukazem a jednou jsem ji sem daval a ma pres 12 milionu divaku a je z roku asi 1980 jak Nena prochazi tou opici drahou a nemecka mladez se bala ,ze ti stari paprdove je nechaji chcipnout v atomove valce .....
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Terminated Account »

To: Fjord Něco kilometrů jsem se do atomových krytů s plynovou maskou napochodoval a pár kousků Rudého práva jsem taky přečetl. Na tom, že má někdo "prst na červeném tlačítku" se nic nezměnilo ani dnes. Změnila se pouze polarita světa a sní jasně definovaný nepřítel propagandou jednotlivých stran. Když jsi nakousla tuto paralelu, musím nesouhlasit. Problém je v tom, že v současnosti mladí, staří, chytří, hloupí, krásní, škaredí... jsou více, či méně ze současného světa zmatení a frustrovaní. Máme vše na dosah ruky, či na dva kliky, všeho dostatek, ale stejně trpíme "nouzí". "Přirozený řád věcí, na který jsme byli zvyklí" je fuč a mi si musíme zvykat na novou dobu a s tím spojené změny. Doba, která je stále rychlejší a přetechnizovaější. Jednoduše - držet s tím krok nelze dlouhodobě zvládnout, ale musíme se s tím vyrovnat a každý to dělá jak umí.

Není to pro nikoho nic nového. Historie se neustále opakuje. Stačí se podívat například na některé filmy z budovatelské éry. Například Svěrákův film - Co je vám doktore? Lidé se změnami museli a musí vždy vyrovnat. Cesta k takovému vyrovnání může být různá mírové hnutí, reformy společnosti, války, přírodní katastrofa atd. Toto je to o čem se na tomto fóru podle mě diskutuje.

Zpět k věci: Jednoduše ten, který chce být na nějaký zvrat připravený. Měl 11. září 2001 popřemýšlet a začít jednat (zkontrolovat zrní na půdě jestli mu nezhnilo, přepočítat náboje ve skříni, zkontrolovat zásoby potravin, zajet na své evakuační místo a přesvědčit se, že je vše v pořádku, nachystat svoje evakuační zavazadlo, začít kopat zákopy nebo orat pole atd.) Je to samozřejmě nadsázka, ale ať už kdokoliv čeká cokoliv a jeho plány a strategie je jakákoliv, měl mu po této události v hlavě zazvonit zvoneček a měl celé dění podrobit kritickému myšlení (ano je to to o čem učitelé mluví a píšou v novinách, že se to nějak vytratilo a vlastně dnes už málokdo ví co to opravdu je). Ať už si to každý vyhodnotil jakkoliv, je to jeho věc! O to tu neběží. Běží o to kouknout se realitě do tváře a hlavně se podívat sám do zrcadla a sám sobě si zodpovědět některé související otázky.
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od MRAK »

To co píšeš, je pravda.
Jen jsem chtěl dodat, že před deseti lety, jsem neřešil problémy, které řeším dnes. Nevěděl jsem , co vím dnes.
11 září byl mezník i pro mě. A svět, pro mě do té doby lehkovážný a svým způsobem konstantní, se velmi změnil.
Chci tím říct, že pokud se něco podobného stane teď, jsem mnohem víc připraven, nežli tehdy.
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od MRAK »

Uživatelský avatar
nabu
Příspěvky: 102
Registrován: 07.02.2012 11:38
Bydliště: Praha

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od nabu »

seděl jsem a koukal jako trubka na monitor, jak lidé skáčí z mrakodrapů, raději než aby se usmažili zaživa...
Ten den jsem se změnil a začal dělat zásoby.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Rase »

Zrovna sem si kreslil když přišel otec a prý že začala válka - chvíli sem tedy koukal na televizi a pak sem se vrátil ke kreslení. Nevím no, nazývejte mě jak chcete, ale bylo mi úplně jedno co se děje...
Co se stalo sem si pořádně uvědomil až pozděj. Dneska bych patrně reagoval jinak, ale možná že taky ne.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8782
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Fabulous »

Ja tomu chvili nemohl uverit. Jedno se Bin Ladinovi povedlo - zmenil svet. Ale ponekud k horsimu.
Uživatelský avatar
TREW
Příspěvky: 201
Registrován: 05.01.2012 7:58

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od TREW »

Byl jsem na vojenské zotavovně na preventivní rehabilitaci. Odpoledne nás tam byla už jen polovina, protože ostatní byli povoláni ke svým útvarům. Cítil jsem napětí co bude dál a samozřejmě se diskutovalo o tom co se stalo a spřádali se teorie co bude a nebude. Po návratu do práce jsem zaregistroval, že dozorčí na bráně měli místo bodáku každý SA58. Vzhledem k tomu, že se kolem začala téměř okamžitě vyvíjet nějaká mechanická, připravená a cvičená činnost tj. u armády byl vyhlášen bezpečnostní pohotovostní stav BRAVO a rozjeli se připravené krizové plány, tak mne to svým způsobem uklidňovalo a měl jsem pocit, že jsme vlastně na tuto krizovou situaci připraveni a nic takového se v našem okolí nestane. Dnes už bych si tím pocitem nebyl úplně jistý a víra v připravenost současné společnosti mi chybí.
brezvi
Příspěvky: 49
Registrován: 14.01.2012 11:15

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od brezvi »

V tu dobu jsem nasedal v řecké Soluni do letadla směr Praha. Když jsme byli usazeni, tak se přiřítil anton z něhož vyskákali kulkáči s nápisem brigada antiterorista a začali strašně řvát, byli dost nervózní a myslím, že ani nevěděli o co go. Bylo mi 11, byl jsem tam bez rodičů...docela psycho. Autobusem nás odvezli do čekací haly. Tam jsme byli pod neustálým dozorem zakuklenců asi 5 nebo 6 hodim a sledovali přistávání vojenských stíhaček. To se mi už zase líbilo, ale nikdo nevěděl o co go. Jak bylo našim co na mě čekali v Praze vážně nevim.
Takže resumé: řev zakuklenců, štěkání psů, zvuk stíhaček a nekonečné čekání.
Uživatelský avatar
uaz469
Příspěvky: 482
Registrován: 13.11.2011 11:08

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od uaz469 »

U útvaru končilo dvoudenní cvičení v prostorách kasáren (imitace vyvedení). Byl jsem vysazen v prostorách vchodu. Kolegovi poslala žena smsku, že v Americe havarovalo letadlo do nějakého obchoďáku. Když mu to psala po hodině znova, tak jí volal, že už to četl a ona mu řekla, že to našili do druhé věže a tak dozorčí zapnul TV. Přes okno jsme koukali jak se sype dolů první věž. Říkali,že tam může být 35.000 mrtvých, tak jsme strašily záklaďáky, že atomovky z USA už jsou na cestě a na civil za nějakých 19 dnů, ať zapomenou, že se bude mobilizovat. Skoro brečeli…..
Že se něco událo ve Státech přijal dozorčí útvaru služební cestou kolem 21 hodiny. Bylo provedeno vyrozumění skupiny velení. Ráno proběhlo velitelské shromáždění a bylo zavedeno označení hrozeb ABCD…
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od alibaba »

Jeste co byla sranda jak utikal Congres a ni maji ty policajty co chrani White house a ten jeden stal na schodisti a zeske congresmanky jak utikaly ,jedna prisla o botu a ten ozbrojenec nad ni stal a rval, sakra zapomente na boty odhodte boty leti na nas letadlo ,no letadlo nedoletelo, skoncilo v Pennsylvanii v poli ....Oni totiz u kazdych dveri maji ozbrojence s tim 9 mm samopalem co asi tak je presne ,ze trefime clovicka na 200 m ......
Tutek72
Příspěvky: 37
Registrován: 22.08.2012 9:29

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Tutek72 »

já jsem pokládal základ sklepa, který otec označil za Hitlerův bunkr. Když zavolali rodiče ať se jdeme podívat tak jsme čučeli na bednu, pomalu z nás opadávala hlína a komentovali jsme dění v TV. Žádné přípravy jsem nepodnikal (ani jsem nepřidal cementu do betonu, koneckonců už ho tam bylo dost) Zpětně to ani nepovažuji za nějaký extra silný začátek rozpadu, osobně se myšlenkami na destrukci společnosti zabývám poslední 2 roky z toho intenzivně od letošního jara, kdy činím přípravy (vytváření arsenálu a zásob střeliva, nyní je na pořadu dne prodej RD ve městě a nákup statku s polnostmi na vesnici) a jen doufám že to všechno stihnu.
Uživatelský avatar
sroub
Příspěvky: 261
Registrován: 05.08.2012 10:42
Bydliště: Poblíž Kladna

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od sroub »

Postával sem s kamarádem v jeho armyshopu a plkali sme o kravvinách, najednou přilít další kolega, a ať prej se mrknem na net. Na cnn.com se nám nepovedlo připojit, ale video sme viděli jinde.
Druhej den sme se sešli znova, a to už sme se dohadovali ne jestli, ale kde začne válka....
Uživatelský avatar
EBE
Příspěvky: 639
Registrován: 08.08.2012 16:14
Bydliště: Slovensko východ

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od EBE »

V obchode so športovými potrebami pri pokecaní s predavačom..pretože som tam mal vedľa v Chicagu brata volal som mu, už o tom vedel, zaliezol na 2 mesiace, kto sa vtedy presúšal po ulici a hlavne cudzinci mali po chlebe. Veľa európanov pozdrhalo domov aj od strachu čo bude nasledovať..najviac ma naštval Bush..čítal ďalej deťom rozprávku a ani nemrkol..ako chlap sa mal postaviť a povedať, že ho vlasť potrebuje a podobne kraviny.. :) ale chlapom nie je, len ****** tak to nekomentujem. Šlo mu len o to aby PA kôli :cash nastala neskôr a vojna v Afgáči tomu dopomohla..
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od Kocour »

Tohle si pamatuji docela dobře. Byl jsem tehdy nezaměstnaný (ale už se mi krátila doba před nástupem do další práce, takže jsem si to trochu užíval) a najednou volá kamarád, a prý že je válka, někdo zaútočil na Spojené státy. Tak jsem hned pustil televizi a ještě jsem stihnul obě Dvojčata stát. Večer byla v televizi nějaká debata, kde staří páni filosofové plácali nesmysly, jak si za to můžeme sami, když jsme byli vůči muslimům necitliví a tak. Pamatuji si, že tam ještě byl Ondřej Neff a ten jediný mluvil jasně, že se jedná o útok a relativizování není na místě.

Nějakou dobu jsem pak pravidelně nosil bouchačku, což jsem před tím naposled dělal začátkem 90. let, když se to u nás začalo smět. No a teď si představte, že za pár dní jedu večer autobusem z Prahy a nastoupila tam parta muslimů s Korány v sametové vazbě v rukou. Jinak byl autobus plný civilistů a já tam tak sedím s bouchačkou pod bundou a přemítám, že je mi úplně houby platná, protože pokud se nás rozhodnou vyhodit do povětří, mezi okamžikem, kdy to bude naprosto zřejmé, a samotným výbuchem uplyne příliš krátká doba na nějakou reakci.

Jinak nedávno jsem četl úvahu jednoho politologa na téma přiměřenosti americké reakce (hodně lidí ji považuje za přemrštěnou): Když to shrnu, tak v předchozím případě, kdy byly napadené na vlastní půdě - Pearl Harbor, mobilizovaly Spojené státy 15 milionů mužů, jakož i obrovské množství hmotných prostředků a rozvrátily dvě velké říše (včetně použití jaderných zbraní). Proti tomu je reakce na 11. září překvapivě mírná...
PetrNO
Příspěvky: 264
Registrován: 11.08.2012 18:39

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od PetrNO »

pamatuju naprosto přesně... umejval hajzl v emerickým hotelu a přiběhl za náma striper (emerickej študák co před náma chodil a svlíkal povlečení z otevřených pokojů...)...
celej den sme proseděli u 20 televizí (jak sme uklízeli pokoje..)

za 2 dny dojeli agenti FBI za kámošema ze saudi-arábie (jejich strejdové byli piloti a oni byli v NY 4 dny před výbuchem..)

2 dny poté nás ve 4 ráno zastavili na dálnici s nesvítícím světlem... musel mi 3x zopakovat abych vystoupil a nedržel ruce na volantě, že v tomhle státě se to tak nedělá :-) ani sem se nehnul ))))
chodec
Příspěvky: 92
Registrován: 15.04.2012 16:34

Re: Co jste dělali 11 záží 2001???

Příspěvek od chodec »

V úterý 11.9. 2001 jsem byl žákem ZŠ a sledoval jsem odpoledne něco v TV, na jednom programu běžela zrovna "nějaká pitomost", kterou jsem přepnul, později se informace o tom, co se děje začaly objevovat i na dalších kanálech, takže jsem vrátil kanál, na kterém hořely 2 věže a čekal jsem, co se bude dít dál. Své tehdejší pocity si nepamatuji a na nic jsem se nepřipravoval, každopádně vím, že mi docházelo, co se děje, ale jako vážnější hrozbu pro mou osobu jsem to nebral. Vybavuji si ale, že v říjnu jsem měl letět na pár dnů do UK a měl jsem trochu strach.
O to víc mě zasáhla údálost v Londýně o 4 roky později, kdy jsem tam opět trávil prázdniny a zrovna ve čtvrtek 7. července jsem se chystal na návštěvu Toweru, kam jsem se vydal metrem. Cesta k Toweru vedla prakticky přes celý Londýn, po ujetí pár stanic, někdy po 9. hodině ranní, nás najednou vyhnali ven, že se něco stalo, nikdo nic nevěděl, nic nechápal... Metro a ani autobusy nefungovaly, všude zmatek... Zajímavý zážitek. Jedna z bomb bouchla na stanici Aldgate East, která ležela na mé trase. Po tomto zážitku jsem si uvědomil, že v bezpečí nemusím být ani já. Na druhou stranu výlet jsem realizoval o den později a ani jsem neměl nějak strach. Ještě si pamatuji, že když jsem se vracel domů, tak na letišti byly velké bezpečnostní kotroly, postaávali tam policistí s MP5 a G36. Nás vyzouvaly, kontrolovaly zavazadla a já nevědomky pronesl v peněžence malý kapesní nožík a nikdo ho neobjevil (tehdy v UK ještě nebylo zakázáno nosit nože).
Odpovědět